23 Ιουλ 2010

Πέθανε ο Γιώργος Μανιατάκος, ένας ευγενής της δημοσιογραφίας


Πέθανε, σήμερα, ο παλαίμαχος δημοσιογράφος Γιώργος Μανιατάκος ,πλήρης ημερών, σε ηλικία 96 ετών.

Ο Γιώργος Μανιατάκος γεννήθηκε στη Λεμονιά Λακωνίας το 1914. Αφού ολοκλήρωσε τις γυμνασιακές του σπουδές στο Γύθειο, γράφτηκε στη Νομική σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και στην Αγγλική φιλολογία.
Η δημοσιογραφία, όμως, ήταν αυτή που τον κέρδισε κι έτσι ξεκίνησε τη δημοσιογραφική του σταδιοδρομία το 1935 από την εφημερίδα «Μέλλον». Στη συνέχεια εργάστηκε στις εφημερίδες «Πρωινός Τύπος», «Πρωΐα» και από το 1944 έως και τη συνταξιοδότησή του το 1977 στα «Νέα» και το «Βήμα», όπου διετέλεσε αρχισυντάκτης και διευθυντής σύνταξης. Επίσης για πολλά χρόνια εργάστηκε ως πολιτικός χρονογράφος στην εφημερίδα «Μακεδονία».

Ο Γιώργος Μανιατάκος εκτός από την δημοσιογραφική του σταδιοδρομία είχε και πλούσιο συγγραφικό έργο. Έγραψε και δημοσίευσε έντεκα μυθιστορήματα, μία ποιητική συλλογή και πολλές μεταφράσεις ξένων έργων. Ήταν μέλος της ΕΣΗΕΑ και της Εθνικής Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών .

Ο Γιώργος Μανιατάκος υπήρξε ένας διακεκριμένος δημοσιογράφος, αλλά και ένας σεμνός και σπουδαίος άνθρωπος. Υπηρέτησε με συναίσθημα ευθύνης την ελληνική δημοσιογραφία και ήταν ένας ακόμη από την παλιά καλή γενιά δημοσιογράφων, που άφησε παρακαταθήκη για τους νεότερους τη συνέπεια, την τήρηση της δεοντολογίας και την ενασχόληση με τη δημοσιογραφία όχι ως βιοπορισμό αλλά ως λειτούργημα υψηλής ευθύνης και πνευματικού έργου.

Το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ και ο δημοσιογραφικός κόσμος εκφράζουν στους οικείους του τα ειλικρινή τους συλλυπητήρια και αποχαιρετούν έναν έντιμο και άξιο συνάδελφο που τίμησε την ελληνική δημοσιογραφία.

Η κηδεία του Γιώργου Μανιατάκου θα γίνει τη Δευτέρα, 26 Ιουλίου 2010, στις 2.30 μ.μ. από τον Ι.Ν. Κωνσταντίνου και Ελένης στο Νεκροταφείο Ζωγράφου.

21 Ιουλ 2010

Αντίο φίλε

Ο δημοσιογράφος Γιώργος Δασκαλόπουλος, ο δικός μας Γιώργος, βρέθηκε σήμερα το μεσημέρι νεκρός στο σπίτι του στο Περιστέρι.
Ήταν μόλις 45 ετών, ο Γιώργος. Εργαζόταν ως αθλητικός συντάκτης στο «Φως των Σπορ». Είχε και δική του στήλη. Ενδιαφερόταν για τη δημοσιογραφία, για την πολιτική, για το συνδικαλισμό. Εκλεγμένος στην ΕΣΗΕΑ και στον ΠΣΑΤ. Με ενεργό και ουσιαστική συμμετοχή στην Ανεξάρτητη Παρέμβαση (μια ιστορική παράταξη στην ΕΣΗΕΑ) και ύστερα από την διάσπασή της, ιδρυτικό μέλος στην παράταξη Αριστερή Όχθη τόσο στην αυτόνομη πορεία της όσο και όταν συμμετείχε στη ΜΑΧΟΜΕΝΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑ.

Στη σύντομη ανακοίνωση της ΕΣΗΕΑ, του Σωματείου που υπερασπίστηκε συνδικαλιστικά με συνέπεια και μαχητικότητα (παρά τα τρωτά του σημεία που διαρκώς επεσήμαινε και προσπαθούσε να αλλάξει) αναφέρεται:

Ο Γιώργος Δασκαλόπουλος γεννήθηκε στο Παλαιοξάρι Φωκίδος το 1965 και αφού ολοκλήρωσε τις γυμνασιακές του σπουδές φοίτησε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Τη δημοσιογραφική του σταδιοδρομία ξεκινάει το 1986 στην «ΑΥΡΙΑΝΗ» και στη συνέχεια εργάστηκε στον «ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ ΛΟΓΟ», στον «ΦΙΛΑΘΛΟ», στην «ΕΞΟΡΜΗΣΗ» και από τον Νοέμβριο του 1987 έως και το τέλος της σύντομης ζωής του στο «ΦΩΣ ΤΩΝ ΣΠΟΡ», στο οποίο διατηρούσε και προσωπική στήλη.
Ο Γιώργος Δασκαλόπουλος, παράλληλα με τη δημοσιογραφική του εργασία, ανέπτυξε και έντονη κοινωνική και συνδικαλιστική δράση. Είχε κατ’ επανάληψη εκλεγεί μέλος του Μεικτού Συμβουλίου της ΕΣΗΕΑ, ενώ διετέλεσε Έφορος στο Δ.Σ. του ΠΣΑΤ.
Ως άνθρωπος υπήρξε έντιμος και αγωνιστής. Ήταν καλοσυνάτος, ευγενικός πάντοτε γελαστός και ευχάριστος. Οι συνάδελφοί του θα τον θυμούνται για την πραότητα του χαρακτήρα του και τις καλές του προθέσεις.
Το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ εκφράζει στους οικείους του τα ειλικρινή του συλλυπητήρια και αποχαιρετά έναν έντιμο και άξιο συνάδελφο.
Και στην ανακοίνωση του ΠΣΑΤ:
Ήταν αγαπητός στον χώρο της δημοσιογραφίας, αλλά και μεταξύ όλων των ανθρώπων με τους οποίους συνεργάστηκε στο πλαίσιο του ρεπορτάζ, είτε αυτό είχε να κάνει με τα θέματα του Ολυμπιακού, είτε με ελεύθερα θέματα, είτε με το ρεπορτάζ των επαρχιακών ομάδων.

Ήταν ο δικός μας ο Γιώργος που αγαπούσαμε. Έντονα πολιτικοποιημένος, με γνώσεις (άλλωστε είχε σπουδάσει φιλολογία και μαρξισμό)και στέρεα ιδεολογία. Μαχητής. Ιδεολόγος. Μπεσαλής. Αλλά, κυρίως, ένας άνθρωπος με μια μεγάλη γενναία καρδιά. Αυτή την καρδιά που τελικά τον πρόδωσε. Κι όπως λέει η Ντίνα ήταν ένας παθιασμένος δημοσιογράφος που αγαπούσε τον Μπουκόφσκι και , τελικά, πέθανε σαν κιαυτόν.

Καλό σου ταξίδι Γιώργο. Δεν θα σε ξεχάσουμε
Οι σύντροφοι σου από την Αριστερή Όχθη


Υ.Γ. Η κηδεία του θα γίνει την Παρασκευή στις 10 π.μ. στο Παλαιοξάρι Φωκίδας

20 Ιουλ 2010

ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ ΣΤΟ ΕΘΝΟΣ


Με επείγον μήνυμά της η εκπρόσωπος των δημοσιογράφων στο Μικτό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ ενημέρωσε αργά σήμερα το απόγευμα ότι στην εφημερίδα Εθνος η διεύθυνση απολύει δημοσιογράφους. Η Ιωάννα Ηλιάδη αναφέρει:

"Πριν λίγο πληροφορήθηκα την απόλυση τεσσάρων μελών της ΕΣΗΕΑ, από το ΕΘΝΟΣ τα οποία εργάζονταν ως συντάκτες των ενθέτων της εφημερίδας, αλλά και στο καθημερινό ΕΘΝΟΣ. Η αιτία των απολύσεων σύμφωνα με τη διεύθυνση της εφημερίδας είναι η απόφασή της για κατάργηση των ενθέτων λόγω της οικονομικής κρίσης.

Συγκεκριμένα απολύονται οι παρακάτω συνάδελφοι:
1.Τάνια (Διονυσία) Μαρκουτσά- ΜΕΛΟΣ ΕΣΗΕΑ-Αρχισυντάκτρια Ειδικών Εκδόσεων-στήλη Σύγχρονη Ζωή στο καθημερινό Εθνος, Σύνταξη, επιμέλει Εθνος on line (πρόσληψη Σεπτέμβριος 2002)
2.Ηλιάννα Πλατή- σύνταξη στις ταξιδιωτικές εκδόσεις του Γιάννη Ντρενογιάννη και στις Ειδικές εκδόσεις (πρόσληψη Ιούλιος 2008)
3.Κλέλια Γιαρίμογλου-ΜΕΛΟΣ ΕΣΗΕΑ-Σύνταξη κι επιμέλεια Ειδικών εκδόσεων, σύνταξη και ελεύθερο ρεπορτάζ Ιντερνετ, στήλη Σύγχρονη Ζωή στο καθημερινό Εθνος (πρόσληψη Φεβρουάριος 2003)
4.Ειρήνη Μιχαλούδη-ΜΕΛΟΣ ΕΣΗΕΑ-Ελεύθερο ρεπορτάζ Εθνος, Ειδικές εκδόσεις, ελεύθερο ρεπορτάζ Ιντερνετ (Μάιος 2005)

Στην τελευταία γενική μας συνέλευση οι συντάκτες του ΕΘΝΟΥΣ είχαμε προειδοποιήσει ότι δεν θα δεχθούμε καμία απόλυση συναδέλφου, ειδικά όσων δεν έχουν άλλη δουλειά και αμείβονται με το βασικό μισθό.

Καλώ το σωματείο μας να αποτρέψει με κάθε μέσο τις απολύσεις. Για τον λόγο αυτό σας καλώ την Τετάρτη 21 Ιουλίου στις 16:00 να λάβετε μέρος στην Γενική Συνέλευση των Συντακτών του ΕΘΝΟΥΣ.
Ιωάννα Ηλιάδη
Εκπρόσωπος των συντακτών ΕΘΝΟΥΣ και ΕΘΝΟΥΣ της ΚΥΡΙΑΚΗΣ

19 Ιουλ 2010

ΕΣΗΕΑ και ΠΟΕΣΥ για τη δολοφονία του Σωκράτη Γκιόλια

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ της ΕΣΗΕΑ
Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ καταγγέλλει με αποτροπιασμό τη στυγερή δολοφονία του συναδέλφου Σωκράτη Γκιόλια, ο οποίος «έφυγε» σήμερα τα ξημερώματα, χτυπημένος άνανδρα σε ενέδρα θανάτου.
Ο Σωκράτης Γκιόλιας γεννήθηκε στο Κουξχάφεν της Γερμανίας το 1973. Τη δημοσιογραφική του σταδιοδρομία ξεκίνησε από πολύ νεαρή ηλικία το 1993 στον τηλεοπτικό σταθμό « ALPHA », ως ελεύθερος ρεπόρτερ. Στη συνέχεια εργάστηκε στους Τ/Σ «ΑΝΤΕΝΝΑ», « STAR », «ΣΚΑΪ», « NEW CHANNEL »και « ALTER », ως συντάκτης και στη συνέχεια ως αρχισυντάκτης στις εκπομπές «ΚΙΤΡΙΝΟΣ ΤΥΠΟΣ» και «ΖΟΥΓΚΛΑ». Παράλληλα, από το 1995 εργάστηκε και στις αθλητικές εφημερίδες «ΝΟΚ ΑΟΥΤ», «ΩΡΑ ΓΙΑ ΣΠΟΡ», «ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΗΧΩ», « SPORTIME », « GOAL NEWS » και «ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΗΣ», καλύπτοντας το ρεπορτάζ του στίβου, ενώ από το 2009 ήταν Γενικός Διευθυντής του Ρ/Σ «ΘΕΜΑ 98,9».
Το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ εκφράζει τη θλίψη του για την απώλεια του συναδέλφου και συλλυπείται βαθύτατα την οικογένειά του, καλεί δε την Κυβέρνηση και τις αρμόδιες Αρχές να διαλευκάνουν αμέσως το έγκλημα και να παραδώσουν στη Δικαιοσύνη τους δράστες.
Η ΕΣΗΕΑ δηλώνει, ότι οι δημοσιογράφοι δεν πτοούνται από δολοφονίες, τραυματισμούς και απειλές και επισημαίνει ότι:
Θα προασπίσει την ελευθερία του Τύπου και την ανεμπόδιστη εργασία των δημοσιογράφων απέναντι σε κάθε πίεση και απειλή, πολύ περισσότερο απέναντι σε μαφιόζικες πρακτικές και εγκληματικά σχέδια.
Η κηδεία του Σωκράτη Γκιόλια θα γίνει αύριο στις 16.30 από τον Ιερό Ναό Αγίων Αναργύρων στην Ηλιούπολη.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ της ΠΟΕΣΥ

Το Δ.Σ. της Π.Ο.Ε.ΣΥ. εκφράζει την οδύνη του για τη δολοφονία του συναδέλφου
Σωκράτη Γκιόλια. Ο τρόπος της δολοφονίας του, παραπέμπει στις πιο άγριες
μεθόδους που έχει βιώσει η ελληνική κοινωνία και καθιστά επιτακτική την
άμεση και δραστική παρέμβαση των αρχών, προς πάσα κατεύθυνση για την
εξιχνίαση του εγκλήματος και την τιμωρία των υπευθύνων.
Το Δ.Σ. της Π.Ο.Ε.ΣΥ. συλλυπείται την οικογένεια του συναδέλφου Σωκράτη
Γκιόλια και δηλώνει ότι είναι δίπλα της.

Δολοφονήθηκε ο δημοσιογράφος Σωκράτης Γκιόλιας


• Θύμα δολοφονικής επίθεσης έπεσε έξω από το σπίτι του στην Ηλιούπολη, στις 5:25 το πρωί της Δευτέρας, ο δημοσιογράφος Σωκράτης Γκιόλιας.
Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες για τις συνθήκες της δολοφονίας, που ακόμα είναι υπό διερεύνηση, άγνωστος τού χτύπησε το κουδούνι του διαμερίσματός του στην οδό Δαιδάλου 21 και του ζήτησε να βγει στην είσοδο, καθώς -όπως του είπαν- κάποιος έκλεβε το αυτοκίνητό του.

Εκεί τον περίμεναν δύο ή τρεις άγνωστοι, οι οποίοι τον γάζωσαν με τουλάχιστον 20 σφαίρες.
Η σύζυγός του βρίσκεται σε κατάσταση σοκ και δεν μπορεί να δώσει ακριβείς πληροφορίες.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι δράστες διέφυγαν με ΙΧ αυτοκίνητο.
Οι αρχές εντόπισαν στην οδό Ηλιουπόλεως ένα καμένο ΙΧ, μάρκας Honda Civic, η κλοπή του οποίου είχε δηλωθεί πριν δύο ημέρες, το οποίο οι δράστες χρησιμοποίησαν για να διαφύγουν.
Τα αίτια και τις συνθήκες της δολοφονίας ερευνά το τμήμα εγκλημάτων κατά ζωής της Ασφάλειας Αττικής.
πηγή:Viewpress

15,7 εκατ. στα Μέσα Ενημέρωσης!!!


Ο εκάστοτε φορέας θα επιλέξει πώς θα κατανεμηθεί το κονδύλι που διατίθεται σε αυτόν για προβολή.

Κυριολεκτικά... από την κατάψυξη έβγαλε η κυβέρνηση κονδύλι επικοινωνίας αξίας 15,7 εκατ. ευρώ το οποίο περίμενε με προφανές ενδιαφέρον η διαφημιστική και μηντιακή αγορά να εγκρίνει η Διεύθυνση Εποπτείας της Γ.Γ. Επικοινωνίας Γ.Γ. Ενημέρωσης.
---Το μεγαλύτερο κονδύλι (4.663.000 ευρώ) εγκρίθηκε για το υπ. Οικονομίας, για 10 προγράμματα: τα 2.007.170 ευρώ αφορούν στις «Ελληνικές Εκθέσεις Helexpo A.E.», άλλα 2εκατ. ευρώ στην «Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης Ε.Π. Ανταγωνιστικότητα και Επιχειρηματικότητα», 186.748 ευρώ στον ΕΟΜΜΕΧ Α.Ε. κ.ά..

---Για δύο προγράμματα, ένα μεγάλο, του ΙΚΑ (3.131.100 ευρώ) και ένα πολύ μικρότερο, του ΟΓΑ (180.000 ευρώ) εγκρίθηκαν 3,31 εκατ. ευρώ για το υπ. Εργασίας.

---Στην 3η θέση ακολουθεί το υπουργείο...Υποδομών, για το οποίο εγκρίθηκε κονδύλι 2,5 εκατ. ευρώ (Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή Μεταφορών).
---Το υπουργείο Εσωτερικών θα μπορεί να δαπανήσει περί το 1,522 εκατ. ευρώ.«Πράσινο φως» στο υπουργείο Περιβάλλοντος δόθηκε για τη δαπάνη 1,2 εκατ. ευρώ για την Ειδική Υπηρεσία Συντονισμού και Εφαρμογής Δράσεων στους τομείς Ενέργειας, Φυσικού Πλούτου και Κλιματικής Αλλαγής.
---Περί τα 900.000 ευρώ θα μπορεί να δαπανήσει το υπουργείο Δικαιοσύνης για τη Γ.Γ. Ισότητας των Φύλων.
---Για το υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης έχει προϋπολογιστεί κονδύλι 653.400 ευρώ για δύο δράσεις: το Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων - ΚΕΘΕΑ- (450.000 ευρώ) και το ίδιο το υπουργείο αντί 203.400 ευρώ.

---Για το υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ενεκρίθη κονδύλι 563.000 ευρώ: τα 350.000ευρώ αφορούν στον Οργανισμό Πιστοποίησης και Επίβλεψης Γεωργικών Προϊόντων (AGROCEPT), τα 150.000 ευρώ τον Οργανισμό Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων και τα 63.000 ευρώ το Εθνικό Ιδρυμα Αγροτικής Ερευνας.

---Το υπουργείο Παιδείας θα απορροφήσει 300.000 ευρώ για το Εθνικό Δίκτυο Ερευνας και Τεχνολογίας Α.Ε.
πηγή: Ημερησία

18 Ιουλ 2010

Να μιλήσουν με… νεκρούς φίλους τους κλήθηκαν χρήστες του Facebook


Η ιστοσελίδα προσπαθεί να κλείσει τα προφίλ ανθρώπων που έφυγαν από τη ζωή


Αντιμέτωποι με την προτροπή να επανασυνδεθούν με φίλους τους που έχουν πεθάνει έχουν έρθει εκατοντάδες χρήστες του Facebook τους τελευταίους μήνες. Η δημοφιλής ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης εξετάζει τρόπους εντοπισμού και απενεργοποίησης των προφίλ των μελών της που δεν βρίσκονται πια στη ζωή, καθώς έρχεται συχνά αντιμέτωπη με παράπονα χρηστών που κάνουν λόγο για «μακάβρια και οδυνηρά αστεία».
Η Αμερικανίδα Κόρτνεϊ Πέρβιν είδε σοκαρισμένη τον περασμένο μήνα στο λογαριασμό της μια ειδοποίηση που την καλούσε «να επανασυνδεθεί με έναν παλιό οικογενειακό της φίλο, επειδή είχαν καιρό να μιλήσουν». Όμως το πρόσωπο αυτό είχε πεθάνει από τον περασμένο Απρίλιο. «Αυτή η ειδοποίηση με τρόμαξε. Ήταν σαν να έχει γυρίσει από τον κόσμο των νεκρών και να ζητά επικοινωνία», δήλωσε στην εφημερίδα «The New York Times» η κ. Πέρβιν.
Η 37χρονη Τάμου Τάουνσεντ ανέφερε ότι λαμβάνει συχνά ειδοποιήσεις για να συνδεθεί με γνωστούς και φίλους της που έχουν πεθάνει. «Μερικές φορές είναι παρήγορο να βλέπεις ξανά τα πρόσωπά τους. Αλλά από ένα σημείο και μετά είναι άσχημο. Η ιστοσελίδα σου λέει να επανασυνδεθείς με κάποιον που δεν μπορείς. Αυτό πονάει πολύ, ιδίως όταν πρόκειται για κάποιον που έχει πεθάνει πρόσφατα», τόνισε.
Το Facebook αριθμεί σήμερα περίπου 500 εκατομμύρια μέλη. Η ιστοσελίδα έχει αναπτύξει διάφορες εφαρμογές «αναγνώρισης» στοιχείων που αφορούν τους χρήστες της και κοινοποίησής τους στους φίλους τους, όπως για παράδειγμα την ημερομηνία γενεθλίων τους. Μάλιστα, τους τελευταίους μήνες εισήγαγε την εφαρμογή «επανασύνδεσης» με φίλους με τους οποίους ανιχνεύει ότι έχουν καιρό να μιλήσουν οι χρήστες.
Έτσι, εμφανίζει πολύ συχνά την ένδειξη «Επανασυνδεθείτε με τον τάδε». Τι γίνεται, όμως, όταν αυτός ο «τάδε» έχει εγκαταλείψει τα εγκόσμια; Το Facebook συνεχίζει να θεωρεί ζωντανούς τους αποβιώσαντες χρήστες και να στέλνει ειδοποιήσεις που τους αφορούν. Όταν, όμως, οι άνθρωποι λαμβάνουν μηνύματα που τους καλούν να ξαναμιλήσουν με αγαπημένα τους πρόσωπα που έχουν πεθάνει, η εμπειρία μπορεί να γίνει ιδιαίτερα οδυνηρή.
Η ιστοσελίδα διαβεβαίωσε ότι «μάχεται» για να αντιμετωπίσει όσο το δυνατόν πιο γρήγορα και πιο αποτελεσματικά το πρόβλημα, ωστόσο παραδέχτηκε ότι μέχρι στιγμής αδυνατεί να βρει τη λύση. «Πρόκειται για ένα πολύ ευαίσθητο θέμα. Είναι εύλογο ότι το να βρίσκεις ειδοποιήσεις που αφορούν σε θανόντες φίλους σου μπορεί να είναι επώδυνο», δήλωσε η Μέρεντιθ Τσιν, εκπρόσωπος της εταιρείας, παραδεχόμενη ότι «ποτέ δεν θα καταφέρουμε να προλάβουμε εντελώς τέτοια φαινόμενα, δεδομένου του μεγέθους της ιστοσελίδας και του γεγονότος ότι καθημερινά πεθαίνουν άνθρωποι».
Παράγοντες της διαδικτυακής αγοράς εκτιμούν ότι το πρόβλημα μεγαλώνει όσο εγγράφονται στην υπηρεσία άνθρωποι μεγάλης ηλικίας. Το τελευταίο διάστημα όλο και περισσότερα άτομα άνω των 65 ετών γίνονται μέλη του Facebook. Η ιστοσελίδα διαγράφει αμέσως το προφίλ των χρηστών του όταν «πιστοποιείται» ότι δεν βρίσκονται πια στη ζωή. Ωστόσο η διαδικασία αυτή είναι -στην καλύτερη περίπτωση- χρονοβόρα, ενώ συνήθως δεν ακολουθείται ποτέ.
Στο παρελθόν αρκετά μέλη έχουν ζητήσει από την ιστοσελίδα να τους επιτρέψει «να τιμήσουν διαδικτυακά» τους νεκρούς τους, διατηρώντας ενεργά τα προφίλ τους. Εδώ και λίγο καιρό το Facebook παρέχει αυτή τη δυνατότητα, μετατρέποντας τα προφίλ των νεκρών σε «σελίδες μνήμης».
Για να γίνει αυτό πρέπει ένα μέλος της οικογένειας ή ένας φίλος του θανόντος να συμπληρώσει μια αίτηση παρέχοντας αποδείξεις του θανάτου (π.χ. έναν σύνδεσμο που παραπέμπει σε νεκρολογία ή σε είδηση του θανάτου που δημοσιεύτηκε σε εφημερίδα). Στη συνέχεια το Facebook εξετάζει την κάθε περίπτωση. Ωστόσο αυτή η δυνατότητα δεν είναι ευρέως γνωστή, με αποτέλεσμα πολλά προφίλ νεκρών να παραμένουν ενεργά και η ιστοσελίδα να εξακολουθεί να στέλνει ειδοποιήσεις «επανασύνδεσης».
Η εκπρόσωπος της εταιρείας δήλωσε ότι το Facebook σκέφτεται να αναπτύξει λογισμικό το οποίο «θα ψάχνει για επαναλαμβανόμενες αναρτήσεις με φράσεις όπως ‘’Αναπαύσου εν ειρήνη’’ ή ‘’Μου λείπεις’’ στα προφίλ των χρηστών». Στη συνέχεια, υπάλληλοι της ιστοσελίδας θα διερευνούν τους επίμαχους λογαριασμούς για να διαπιστώσουν αν πράγματι οι χρήστες τους έχουν πεθάνει. «Δοκιμάζουμε διάφορους τρόπους. Πρέπει, όμως, να βρούμε τον σωστό», τόνισε η Μέρεντιθ Τσιν.
πηγή:tanea on line

Βασανιστήρια πριν, σιγή ιχθύος μετά- για τα ΜΜΕ στίς ΗΠΑ

Μέχρι το 2004, οι μεγάλες εφημερίδες των ΗΠΑ χαρακτήριζαν σχεδόν πάντα βασανιστήριο τον εικονικό πνιγμό. Εκτοτε έκαναν στροφή 180 μοιρών.

Αλλά πώς γίνεται ο εικονικός πνιγμός να χαρακτηρίζεται βασανιστήριο πριν το 2004 και κάτι άλλο εκτός από βασανιστήριο μετά το 2004;

Γίνεται αν είσαι μια από τις μεγάλες αμερικάνικες εφημερίδες, που, υπό κανονικές συνθήκες, αποτελούν θεματοφύλακες της ελευθεροτυπίας. Οταν όμως έρχεται η ώρα να συγκρουστούν ευθέως με τις κυβερνήσεις των ΗΠΑ, αρχίζουν έξαφνα να ανακαλύπτουν ότι η διακριτικότητα, για να μην πω η σιγή, είναι πολύ προτιμότερη από την καταγγελία.

Βλέπε την πρόσφατη μελέτη με τίτλο «Torture at Times: Waterboarding in the Media» («Τα Βασανιστήρια των Καιρών: Οι Εικονικοί Πνιγμοί στα ΜΜΕ»), που έφερε εις πέρας ομάδα φοιτητών από το Κέντρο Τύπου και Πολιτικής του φημισμένου Πανεπιστημίου Χάρβαρντ. Εκεί λοιπόν ερευνήθηκαν τέσσερις εφημερίδες. Οι «New York Times», οι «Los Angeles Times», η «Wall Street Journal» και η «USA Today». Και τι προέκυψε; Με δυο λόγια, προέκυψε ότι από τις αρχές της δεκεατίας του '30 ώς το 2004 τα ανωτέρω φύλλα αντιμετώπιζαν τον εικονικό πνιγμό ως βασανιστήριο στη συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων. Μετά το 2004 όμως και την εισβολή στο Ιράκ άλλαξαν «γραμμή» κι έκοψαν τους χαρακτηρισμούς. Σε βαθμό μάλιστα δραματικό, μηδενίζοντας κατ' ουσίαν τη προηγούμενη θαρραλέα στάση τους.

Ας δούμε τις περιπτώσεις μία μία:

*Ως το 2004 οι «New York Times» είχαν αποκαλέσει βασανιστήριο τον εικονικό πνιγμό σε 44 από τα 54 σχετικά άρθρα της τρέχουσας ειδησεογραφίας τους. Αυτό μας κάνει ποσοστό 81,5%, οπωσδήποτε αξιοσέβαστο και μέσα στα προβλεπόμενα. Από το 2004 ωστόσο και κατόπιν, ο εικονικός πνιγμός μεταμορφώθηκε σε κάτι πιο light με τους «New York Times» να τον χαρακτηρίζουν βασανιστήριο μόλις σε 2 από τα 143 άρθρα τους. Μόλις στο 1,4 % επί του συνόλου δηλαδή, στροφή κάτι παραπάνω από θεαματική.

*Και πού να δείτε τους «Los Angeles Times»! Στην καλή εφημερίδα της Καλιφόρνιας, πριν από το 2004 ο εικονικός πνιγμός ήταν οπωσδήποτε βασανιστήριο, καθώς έτσι ονομάστηκε σε 26 από 27 άρθα - ποσοστό 96,3 %. Μετά το 2004, πάλι, οι «LA Times» έβγαλαν το σκασμό, καθώς μόλις σε 3 από 63 (ποσοστό 4,8 %) είδαν τι κακό πράγμα ήταν.

«Wall Street Journal» από την πλευρά της αποκάλεσε βασανιστήριο τον εικονικό πνιγμό σε 1 από τα 63 άρθρα της μετά το 2004 (ποσοστό 1,6 %).

«USA Today», τέλος, έσπασε όλα τα ρεκόρ, καθώς ούτε σε ένα σημείο δεν είδε, δεν υπενόησε καν ότι ο εικονικός πνιγμός είναι βασανιστήριο.

Λέξεις και νοήματα

Ακόμη χειρότερα, όταν οι ένοπλες δυνάμεις μιας ξένης χώρας έκαναν χρήση του εικονικού πνιγμού οι «New York Times» τον χαρακτήριζαν βασανιστήριο με σχετική ευκολία (28 από τα 33 άρθρα, ποσοστό 85,8%), ενώ όταν υπεύθυνες για το έγκλημα ήταν δυνάμεις των ΗΠΑ η εφημερίδα υποψιαζόταν βασανισμό μόνο σε 16 από τις 208 περιπτώσεις (ποσοστό 7,69%). Ανάλογη ήταν και η στάση των «Los Angeles Times» που έβλεπαν βασανισμό όταν υπεύθυνοι ήταν οι ένστολοι άλλων χωρών για τον εικονικό πνιγμό (21 στα 23 άρθρα, ποσσοτό 91,3%), ενώ όταν αφορούσε η θηριωδία τις ΗΠΑ έκαναν την πάπια (9 στα 79 άρθρα και ποσοστό 11,4%).

Από την πλευρά τους οι «New York Times» χαρακτήρισαν «παραπλανητική» την έρευνα του Χάρβαρντ, υπογραμμίζοντας ότι έχουν γράψει πολλές, μα πάρα πολλές φορές για τον εικονικό πνιγμό. Σημείωσαν πάντως ότι μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου σημαίνοντα στελέχη της κυβέρνησης Μπους επέμεναν ότι ο εικονικός πνιγμός δεν συνιστούσε βασανισμό.

Επομένως; Επομένως «όταν η χρήση μιας συγκεκριμένης λέξης σημαίνει ότι παίρνεις το μέρος μίας και μόνης πλευράς, η πολιτική της εφημερίδας είναι να πληροφορεί καταλλήλως τον αναγνώστη και να τον αφήνει να αποφασίζει μόνος του».

Σε απλά ελληνικά αυτό το λένε «βγάζουμε την ουρά μας απ' έξω», αλλά τι να ξέρουμε κι εμείς οι ταπεινοί Βαλκάνιοι από υψηλή πολιτική;
πηγή:Κυρ.Ελευθεροτυπία

Αερομαχίες στον «ψηφιακό ουρανό»

Αρχίζει το παζάρι καναλαρχών - κυβέρνησης για το νέο τηλεοπτικό τοπίο
Της ΝΤΟΡΑΣ ΝΤΑΪΛΙΑΝΑ
Αντιμέτωπη με τα μεγαλύτερα και σκληρότερα συμφέροντα θα βρεθεί από το φθινόπωρο η κυβέρνηση αν, τελικά, δεν κάνει πίσω και προχωρήσει στην υλοποίηση αποφάσεών της για την αξιοποίηση υπέρ των συμφερόντων του Δημοσίου, του «ψηφιακού φάσματος» (χωρίζεται σε συχνότητες) που αποτελεί τον σύγχρονο θησαυρό για κάθε χώρα.

Οι πρώτοι που θα βρεθούν απέναντί της είναι οι σημερινοί εκδότες-καναλάρχες, στους οποίους ο νόμος 3592/2007 των Ρουσόπουλου - Παυλόπουλου για τη «Συγκέντρωση και Αδειοδότηση Επιχειρήσεων Μέσων Ενημέρωσης» παραχώρησε άνευ ανταλλάγματος, ως μεταβατικό στάδιο από την αναλογική στην ψηφιακή τηλεόραση, το αποκαλούμενο «οικόπεδο στον ουρανό».

Είναι οι ίδιοι που κατέλαβαν αυθαίρετα στο παρελθόν τις συχνότητες, για αρκετά χρόνια δεν πλήρωναν το παραμικρό, στη συνέχεια έδιναν κάτι συμβολικό σε σχέση με την εκτιμώμενη αξία των συχνοτήτων και προεκλογικά η κυβέρνηση Καραμανλή μείωσε δραστικά και αυτό το ποσό.

Σύμφωνα με δηλώσεις που έχει κάνει κατ' επανάληψη ο Γ. Παπανδρέου, το μεγάλο στοίχημα για την διαφάνεια βρίσκεται στις σχέσεις πολιτικής- πολιτικών με τα ΜΜΕ. Το στοίχημα αυτό, ταυτόχρονα με την αποκόμιση τεράστιων εσόδων για το Δημόσιο, καλείται να κερδίσει η κυβέρνηση με τη νέα νομοθετική ρύθμιση, που προγραμματίζεται να κατατεθεί στη Βουλή με την έναρξη της νέας ολομέλειας, τον Οκτώβριο. Αν βέβαια δεν σκαλώσει εξαιτίας των εκβιασμών που ήδη γίνονται. Αρκεί να σημειωθεί ότι στην Κύπρο, όπου το ψηφιακό φάσμα είναι μικρότερο από το δικό μας, η κάθε συχνότητα με τη σημερινή της μορφή αποτιμήθηκε στα 200 εκατ. ευρώ.

Το θέμα αναδείχθηκε πριν από λίγο καιρό από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής και έκτοτε επιτροπή γενικών γραμματέων των συναρμόδιων υπουργείων υπό τον Σ. Κάτσικα επεξεργάζεται τη σχετική ρύθμιση, ενώ πρόσφατα το θέμα συζητήθηκε σε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό τον Χ. Παμπούκη και τη συμμετοχή των Δ. Ρέππα, Γ. Ραγκούση, Γ. Πεταλωτή, Π. Γερουλάνου και του προέδρου της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας Μ. Παπαϊωάννου. Ο κυβερνητικός στόχος είναι διττός.

*Το οικονομικό όφελος του κράτους.
*Η αποφυγή νέων καθυστερήσεων ώστε να προλάβει η χώρα μας τις προθεσμίες που έχει βάλει η Ευρωπαϊκή Ενωση. Ηδη η Κομισιόν εκφράζει επιφυλάξεις για το αν η Ελλάδα θα είναι σε θέση να υλοποιήσει την ψηφιακή μετάβαση έως το 2012. Αν επιβεβαιωθεί, αναμένεται να μας επιβληθούν πρόστιμα. Πέρα από τον νέο διασυρμό που θα υποστούμε.

Το «κλειδί» στην εκμετάλλευση της σύγχρονης περιουσίας από την Πολιτεία βρίσκεται στο διαχωρισμό του παρόχου δικτύου από τον πάροχο περιεχομένου (τηλεοπτικό σταθμό). Πρόκειται για διαχωρισμό που ισχύει σε όλες τις χώρες, όχι όμως στη δική μας.

Σημειώνεται ότι σε ένα αναλογικό δίαυλο που φιλοξενεί σήμερα ένα αναλογικό (τηλεοπτικό πρόγραμμα) μπορούν να φιλοξενηθούν από τέσσερα έως έξι ψηφιακά τηλεοπτικά προγράμματα. Αυτό σημαίνει ότι με την εκχώρηση -και δη άνευ ανταλλάγματος- σε κάθε τηλεοπτικό σταθμό ενός ολόκληρου διαύλου -ενώ στην πραγματικότητα του αρκεί το ένα τέταρτο ή το ένα έκτο- ο ιδιώτης καναλάρχης έχει τη δυνατότητα να αξιοποιήσει προς όφελός του το επιπλέον φάσμα για άλλες εμπορικές χρήσεις και συνδρομητικές υπηρεσίες μεγάλης κερδοφορίας.

Σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, στον πάροχο δικτύου εκχωρείται, ύστερα από πλειοδοτικό διαγωνισμό, το τμήμα του φάσματος που θα λειτουργήσει η τηλεόραση. Στη συνέχεια, κάθε πάροχος περιεχομένου, δηλαδή οι τηλεοπτικοί σταθμοί, συμβάλλονται με τον πάροχο δικτύου που θα μεταφέρει το πρόγραμμά τους. Με πλειοδοτικούς διαγωνισμούς κατανέμονται άδειες προς όφελος άλλων χρήσεων (κινητής τηλεφωνίας, Ιντερνετ, τεχνολογιών στην υπηρεσία της ιατρικής και άλλων κερδοφόρων σύγχρονων επιχειρήσεων) που μπορούν να αποφέρουν σημαντικά έσοδα στο κράτος-ιδιοκτήτη του φάσματος.

Μεγάλο αγκάθι για την κυβέρνηση είναι η χωροθέτηση των «πάρκων κεραιών». Κυβερνητικά στελέχη εκτιμούν ότι για την αποφυγή της τεράστιας γραφειοκρατίας που παραμονεύει, απαιτείται νέα, αντιγραφειοκρατική νομοθετική ρύθμιση. Παράλληλα, η πολυπλοκότητα των τεχνικών και νομικών θεμάτων εκτιμάται ότι θα οδηγήσει στην πρόσληψη ειδικού νομικού συμβούλου καθώς και τεχνικού συμβούλου από το εξωτερικό.