15 Μαΐ 2009

Απεργούν οι τεχνικοί ραδιοφώνου για ΣΣΕ και απολύσεις


48ωρη Απεργιακή κινητοποίηση στους ραδιοσταθμούς
DERTI, NITRO, SFERA
από την Δευτέρα 18 Μαΐου 2009 και ώρα 6.00
αποφάσισε η Ενωση Τεχνικών Ελληνικής Ραδιοφωνίας αντιδρώντας άμεσα σε απόλυση ηχοληπτη αλλά και την μή εφαρμογή της Συλλογικής Σύμβασης εργασίας. Παραθέτουμε την ανακοίνωση της ΕΤΕΡ
Το Διοικητικό Συμβούλιο, απαντώντας στην προκλητική και αναίτια απόλυση συναδέλφου μας από την Διοίκηση του ραδιοσταθμού DERTI καθώς και στην σωρεία παραβιάσεων της ΣΣΕ που πρόσφατα υπογράψαμε με την ΕΙΙΡΑ (άρθρα: 1, 3, 11) και στους τρεις ραδιοσταθμούς DERTI, NITRO και SFERA, κηρύσσει 48ωρη απεργιακή κινητοποίηση για τις 06.00 της Δευτέρας 18ης Μαΐου 2009 μέχρι και τις 06.00 της Τετάρτης 20ης Μαΐου 2009, στους ραδιοσταθμούς DERTI, SFERA και NITRO.

Απαιτούμε:
--- Την εφαρμογή της ισχύουσας ΣΣΕ στους εργαζόμενους τεχνικούς των ραδιοσταθμών για την χορήγηση της ετήσιας άδειας αναψυχής, του άρθρου 11 για την χορήγηση ρεπό και του άρθρο 1 για την απαγόρευση χρησιμοποίησης παραγωγών στη θέση τεχνικών
--- Τη μη απασχόληση- χρησιμοποίηση τεχνικών που προσελήφθησαν και εργάζονται επί σειρά ετών στον έναν ραδιοσταθμό από άλλον, κατά παράβαση του άρθρου 3 της ισχύουσας ΣΣΕ
--- Την άμεση ανάκληση της αναίτιας και αντεκδικητικής απόλυσης συναδέλφου στον ραδιοσταθμό DERTI
--- Τον πλήρη σεβασμό της ισχύουσας νομοθεσίας για τα ρεπό, τα προγράμματα εργασίας και την αποζημίωση της υπερωριακής απασχόλησης και της απασχόλησης σε εξαιρέσιμες ημέρες
Καλούμε την εργοδοσία και τις Διοικήσεις των τριών ραδιοσταθμών να σταματήσουν αμέσως την τακτική της αποδόμησης της ΣΣΕ και της απορύθμισης των εργασιακών σχέσεων, ενώ προειδοποιούμε ότι η εχθρική στάση που αντιμετωπίζουμε από τις Διοικήσεις των εν λόγω ραδιοσταθμών και που μετουσιώθηκε σε απειλές με αποκορύφωμα την πρόσφατη απόλυση συναδέλφου, δεν συμβάλλει στη δημιουργία κλίματος ξεπεράσματος της όποιας κρίσης, αλλά τουναντίον επιβεβαιώνει τους φόβους μας ότι η επιχειρηματικότητα χρησιμοποιείται ολοένα και περισσότερο για την επιβολή εξουσιαστικών πρακτικών πάνω στους εργαζόμενους.

Δηλώνουμε προς πάσα κατεύθυνση ότι η ΕΤΕΡ είναι εδώ για να υπερασπιστεί τα δίκαια και τα κεκτημένα των τεχνικών της ραδιοφωνίας και κατ’ επέκταση στέκεται στο πλευρό όλων των εργαζομένων.

Καλούμε τους εργαζόμενους των ΜΜΕ να στηρίξουν κάθε φωνή αντίστασης απέναντι στη εργοδοτική αναλγησία και την προσπάθεια εξίσωσης των hedge funds με την ζωή και την εργασία κάθε ανθρώπου.
Για το Διοικητικό Συμβούλιο
Ο Πρόεδρος Δημήτρης Καμαρινόπουλος
Ο Γενικός Γραμματέας Δημήτρης Καραπανάγος

14 Μαΐ 2009

Σιώπησαν και οι ρήτορες...

Έγινε, και η εκλογοαπολογιστική συνέλευση της ΕΣΗΕΑ. Τρόπος του λέγειν, δηλαδή, αφού επί της ουσίας ήταν σαν να μην έγινε. Στο γήπεδο του Τάε Κβο Ντό, όπως πεισματικά και πραξικοπηματικά επέμεινε η πλειοψηφία (δεν υπάρχει σχετική απόφαση του ΔΣ αλλά αυθαίρετη ανακοίνωσή με μόνο σκοπό να παρακάμψει την προειδοποιήσω μας ότι με αυτό τον τρόπο αποκλείονται δεκάδες συνάδελφοι). Και, επιπλέον, σε μία αίθουσα (όχι τη γνωστή από άλλες Συνελεύσεις) ακατάλληλη, με μεγάφωνα που παραμόρφωναν τη φωνή σε τέτοιο βαθμό ώστε την περισσότερη ώρα ήταν αδύνατο να ακούσει κανείς τις ομιλίες. Όχι σιγά που θα έψαχνε ο κολλητός του Τσαλαπάτη Διευθυντής υπηρεσιών Μάνος Αμελίδης αίθουσα στο κέντρο της Αθήνας με …κίνδυνο να έρθουν περισσότεροι συνάδελφοι η που θα έκανε έλεγχο αν όλα είναι εντάξει με τον άλλο κίνδυνο να ακούσουν περισσότεροι τα… «έργα» τους. Γιατί να το κάνει; Μήπως έχει την ..πίεση του Γενικού Γραμματέα Κ. Μπετινάκη; Η του πρόεδρου Σόμπολου και της κομπανίας του;
Τέλος πάντων, ας ελπίσουμε ότι είναι η τελευταία Συνέλευση που την καταργούν όπως έχουν καταργήσει στην πράξη το σωματείο.
Εν τούτοις σ΄αυτή την παρωδία συνέλευσης θα σταθούμε με απόλυτο σεβασμό σε μία ομιλία η οποία είναι κρίμα που ακούστηκε από τόσο λίγους συναδέλφους.
Η συνάδελφος Θεοδώρα Αγουρίδου άνεργη, και τακτικό μέλος της Εφορευτικής Επιτροπής της ΕΣΗΕΑ ήταν η συγκλονιστική Φωνή των Ανέργων που ανάγκασε ακόμη και τους πιο αναίσθητους να κατεβάσουν το κεφάλι ενώ ήταν αρκετοί αυτοί που τους είδαμε να κλαίνε. Δύσκολο να περιγράψεις την αξιοπρέπεια, το πάθος, τον τόνο της φωνής, τον σπαραχτικό πόνο αυτού που βιώνει την ανεργία και ταυτόχρονα έχει απέναντί του ένα αδιάφορο σωματείο και βολεμένους που ότι και να λένε δεν μπορούν να καταλάβουν
Η Αγουρίδου κατάφερε να μεταφέρει τόσο καλά, ποιά είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ένας άνεργος, κάνοντας όσους παρέμεναν στην αίθουσα να παρακολουθήσουν –πραγματικά με θρησκευτική ευλάβεια- την παρέμβασή της και στο τέλος να την χειροκροτήσουν άπαντες (εκτός από κάποια μέλη του ΔΣ και… δύο συγκεκριμένους άνεργους... ) Μικρή απόπειρα να σταχυολογήσουμε μερικά κομμάτια από την ομιλία της:
""" Τα σεμινάρια τελείωσαν. Οι συνάδελφοι και πάλι βρίσκονται αντιμέτωποι με το άγνωστο. Όχι ότι κι αυτά ήταν λύση του προβλήματος. Όχι ότι δεν αντιμετωπίσαμε προβλήματα. Είχαμε τις υπαλλήλους του ΟΑΕΔ να μας «συμβουλεύουν» να τα «δούμε σαν μια δουλειά» και «αφού είμαστε ανίκανοι να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις των σεμιναρίων, τότε είμαστε και κακοί επαγγελματίες και γι αυτό είμαστε άνεργοι». Προσωπικά μπορώ να δικαιολογήσω τις απουσίες του παιδιού μου στο σχολείο του, αλλά δεν μπορούσα να δικαιολογήσω μια απουσία δική μου, για να κάνω μια προγραμματισμένη εξέταση στον ΕΔΟΕΑΠ.
""" Αλλά και τα ταμεία μας, που καλούμαστε να πληρώνουμε ένα 50αρικο, για να έχουμε ιατροφαρμακευτική κάλυψη, όταν καθυστερούμε να καταβάλουμε την εισφορά μας απειλούν με προσαυξήσεις και με διακοπή της ασφάλισης, ενώ αφήνουν ανενόχλητους εργοδότες που δεν καταβάλλουν τις εισφορές.
""" Μη νομίζετε συνάδελφοι ότι αυτά αφορούν εμένα προσωπικά και τους συναδέλφους μου που είναι άνεργοι τώρα. Είστε όλοι εν δυνάμει άνεργοι. Οι συνάδελφοί μου είναι εξοργισμένοι και καταβεβλημένοι από τα προβλήματα.
""" Πολλοί άνεργοι δεν ήρθαν στη συνέλευση γιατί υπολογίζουν και τα δύο ευρώ του εισιτηρίου. Οι άνεργοι συνάδελφοί μου είναι μέσα σε ένα πηγάδι από το οποίο δεν βλέπουν φώς. Πώς ζουν; Παίρνουν δάνεια, ζητούν βοήθεια από την Ένωση κάτι που είναι μέσα στο πλαίσιο της συναδελφικής αλληλεγγύης και χρωστούν σε όσους μιλούν ελληνικά. Εργάζονται με μαύρα και ανασφάλιστοι Έχουν πάψει να απαντούν στο τηλέφωνο όταν βλέπουν απόκρυψη.. γιατί φοβούνται ότι θα είναι από κάποια τράπεζα..
""" Η ανεργία δεν αντιμετωπίζεται με ευχολόγια. Η ανεργία αντιμετωπίζεται με την κατάργηση της πολυθεσίας. Θα τραβήξετε τα αυτιά των πολυθεσιτών; Τα γραφεία τύπου είναι θέσεις εργασίας για ανέργους και χαμηλοσυνταξιούχους. Θα το επιβάλλετε; Πού ακούστηκε συνάδελφοι να καλύπτουν ένα ρεπορτάζ και να καλύπτουν και το αντίστοιχο γραφείο τύπου. Θα τηρήσετε τον κώδικα δεοντολογίας; Υπερασπιστείτε τη ΣΣΕ, παλέψτε να καταργηθούν τα μπλοκάκια και η μαύρη εργασία.
Η ΜΑΧΟΜΕΝΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑ μόνο μία φράση έχει να πει:
Σιωπή οι ρήτορες πολύ μιλήσανε…