3 Ιουλ 2015

Οι δημοσιογράφοι πρέπει να συναισθανθούν την κρισιμότητα των καιρών και να επιτελέσουν το λειτούργημά τους

                           ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 
ΜΑΧΟΜΕΝΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΜΜΕ ΚΑΙ ΤΗ ΣΤΑΣΗ ΤΟΥΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ

ΟΙ ΜΑΧΟΜΕΝΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ παρακολουθούν με αγωνία τις πολιτικές-οικονομικές εξελίξεις που αφορούν στο σήμερα και το αύριο της πατρίδας μας, καθώς και την περιρρέουσα ατμόσφαιρα στην προ του δημοψηφίσματος εβδομάδα. 

ΟΙ ΜΑΧΟΜΕΝΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ αγωνιστήκαμε κατά των μνημονίων που κατάργησαν κάθε εργασιακό και κοινωνικό δικαίωμα, δημιούργησαν άνεργους, ελαστικά εργαζόμενους και νεόπτωχους, που προκάλεσαν χιλιάδες  αυτοκτονίες, λουκέτα, πόνο και δυστυχία. Αντισταθήκαμε, δυστυχώς χωρίς επιτυχία, στη μετατροπή του συνδικαλιστικού μας Σωματείου σε φιλανθρωπικό ίδρυμα και την ταπείνωση των συναδέλφων μας που αντί για δουλειά τους προσφέρθηκαν πακέτα τροφίμων.

Οι απόψεις μας είναι γνωστές και γιαυτό η θέση μας είναι δεδομένη. Αυτή τη στιγμή, όμως, αισθανόμαστε την ανάγκη να μιλήσουμε ως άνθρωποι και -ακόμα- λειτουργοί του Τύπου και να διαχωρίσουμε ξεκάθαρα και κατηγορηματικά τη θέση μας, για τα όσα τραγελαφικά συμβαίνουν αυτές τις μέρες στη συντριπτική πλειοψηφία των ΜΜΕ.

Τα Μέσα Ενημέρωσης τα οποία, στην πλειοψηφία τους , έχουν μετατραπεί σε προπαγανδιστικούς μηχανισμούς χρησιμοποιώντας απροκάλυπτα κάθε μέσο που η τεχνολογία επιτρέπει και καταπατώντας κάθε κανόνα δεοντολογίας αλλά και ηθικής ώστε να καλλιεργήσουν κλίμα φόβου και διχασμού. Τα ΜΜΕ τα οποία, στην πλειοψηφία τους έχουν πλέον  πετάξει όχι μόνο τις μάσκες, αλλά και τα ιμάτιά τους, μένοντας γυμνά σε όλη την ασχήμια τους όταν ξεχνούν το ρόλο τους μέσα σε μία δημοκρατία και εκφράζουν, με μονομέρεια και εμπάθεια, συμφέροντα που κάθε άλλο παρά αφορούν το λαό στου οποίου την πλήρη και αληθινή ενημέρωση θα έπρεπε να είναι ταγμένα. 

Δελτία ειδήσεων στα οποία αποτυπώνεται μόνο η μία πλευρά κι αν ξεφύγει κάποια διαφορετική άποψη «κόβεται» στο αέρα. 

Δελτία ειδήσεων όπου εξαφανίζονται, κυριολεκτικά, σημαντικά για την ενημέρωση του πολίτη γεγονότα (όπως για παράδειγμα η προηγούμενη συγκέντρωση υπέρ του ΟΧΙ  όπως φάνηκε καθαρά από στατιστικά στοιχεία πολίτη!!!) και αποκλείεται ή υποβαθμίζεται κάθε εκδήλωση που τάσσεται υπέρ της απόρριψης της πρότασης των δανειστών, είτε εντός, είτε εκτός Ελλάδας όπου καθημερινά αυξάνεται ο όγκος των Ευρωπαίων που στηρίζουν τον ελληνικό λαό!  .

Δελτία ειδήσεων όπου ο «πολύτιμος» τηλεοπτικός χρόνος καταναλώνεται σε δεκάδες συνεντεύξεις συνταξιούχων με μοναδική ερώτηση « τι θα κάνετε με τα 120 ευρώ» χωρίς ποτέ να ερωτάται πόση είναι η σύνταξή του συνολικά, μετά τις περικοπές ή πολίτες για τα 60 ευρώ των ΑΤΜ χωρίς ποτέ να ερωτούνται αν έχουν δουλειά ή είναι άνεργοι ή απλήρωτοι τα τελευταία επτά χρόνια.

Η παραπάνω τακτική, των αποκαλούμενων και ως “καθεστωτικών ΜΜΕ” σε αντιδιαστολή με την κάλυψη της επικαιρότητας από την ΕΡΤ, καταδεικνύει με τον πιο πανηγυρικό τρόπο, γιατί οι ΜΑΧΟΜΕΝΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ μαζί με την πλειοψηφία του ελληνικού λαού, δώσαμε μάχη κατά του χουντικού μαύρου και υπέρ της (επανα)λειτουργίας της ΕΡΤ, της ΔΗΜΟΣΙΑΣ και όχι κρατικής Ραδιοτηλεόρασης!


ΟΙ ΜΑΧΟΜΕΝΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ, καλούμε όλους τους συναδέλφους, εργαζόμενους σε όλα τα ΜΜΕ να συναισθανθούν την κρισιμότητα των καιρών και να επιτελέσουν το λειτούργημα που επέλεξαν να υπηρετήσουν (και) επαγγελματικά, με αξιοπρέπεια.

Υποχρέωση των δημοσιογράφων είναι να παρουσιάζουν ισότιμα όλες τις πλευρές, να ενημερώνουν τους πολίτες έντιμα και να τους προσφέρουν ΟΛΑ τα στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους, ανεξάρτητα από το τι πιστεύει ο καθένας.  Χωρίς να μεροληπτούν και χωρίς να διαμορφώνουν κλίμα αποπροσανατολισμού ή ακόμη χειρότερα εκφοβισμού με ωμές παρεμβάσεις ακόμα και στην κοινή λογική, παρεμβάσεις που δεν εκθέτουν απλά τους ίδιους αλλά και όλον τον κλάδο. 

ΟΙ ΜΑΧΟΜΕΝΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ καλούμε τα όργανα δεοντολογίας των δημοσιογραφικών Ενώσεων ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ θέση, πριν οι αγανακτισμένοι από την προπαγάνδα πολίτες (είτε τάσσονται υπέρ του ναι, είτε υπέρ του όχι) ΜΑΣ ΠΑΡΟΥΝ ΟΛΟΥΣ ΜΕ ΤΙΣ ΠΕΤΡΕΣ!

Αθήνα 3.6.2015
ΜΑΧΟΜΕΝΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ

Το ΝΑΙ που μας προτείνετε είναι ΝΑΙ σε μεγαλύτερες ανισότητες
Της Ευγενίας Κατούφα

Πέντε πρώην γενικές γραμματείς ισότητας δηλώνουν ότι λένε ναι στο δημοψήφισμα και στην ΕΕ κι εγώ τους απαντώ:

Σήμερα που ανακοινώθηκε από τον Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ Timmermans ότι ανακαλείται η Οδηγία για την Άδεια Μητρότητας βρήκατε να μας επαινέσετε την Ευρωπαϊκή Ένωση αξιότιμες κυρίες;;;
Πολύ καλή η ΕΕ λοιπόν όταν θεσμοθετεί υπέρ των πολιτών! 

Και τι λέτε όταν παίρνει πίσω όσα έχει θεσπίσει; και ακόμα χειρότερα όταν αφαιρεί δικαιώματα από κάποιες ομάδες πολιτών ενώ τα διεκδικεί για άλλες;;;

¨ΟΧΙ¨, ΒΕΒΑΙΑ... ΣΙΓΑ ΜΗΝ ΚΛΑΨΩ!.. ΣΙΓΑ ΜΗ ΦΟΒΗΘΩ...Του Δημήτρη Παπαδημητρίου

Σοκαρίστηκα έντονα, όπως οι περισσότεροι Έλληνες, από τις αντιδράσεις στην είδηση για το δημοψήφισμα. Η έλλειψη ουσιαστικής πληροφόρησης για τις συνέπειες καθεμίας από τις δύο επιλογές, είχε ως συνέπεια, για αρκετές μέρες να μην έχω διαμορφώσει άποψη. 
Αποτέλεσμα ήταν, η αβεβαιότητα που προκαλεί η κρισιμότητα μιας τόσο σοβαρής και ταυτόχρονα άγνωστης κατάστασης, σε συνδυασμό με την καταστροφολογία και την τρομοκρατία από αντιπολίτευση και δανειστές, και την ασθενική αντιμετώπισή της από την κυβέρνηση, να με φοβίσουν και να με κλονίσουν σοβαρά. Αμφιταλαντεύτηκα πολύ, μέχρι που, προσπαθώντας να ενημερωθώ, διαπίστωσα ότι μάταια έψαχνα ειδήσεις και υπέρ του ¨ΟΧΙ¨, σε αντίθεση με του ¨ΝΑΙ¨, που μας έχουν κατακλύσει. 
Και τότε, άρχισα να συνειδητοποιώ ότι μας υποβάλλεται μεθοδευμένα μια ¨σωτηρία¨, όπως...

2 Ιουλ 2015

Καταγγελία GPO: Δεν ισχύει δημοσκόπηση που αποδίδεται σε εμάς, και βγάζει μπροστά το "ΝΑΙ"!Δημοσκόπηση που  δημοσιοποιήθηκε σε μέσα ενημέρωσης αποσπασματικά και έδειχνε το ΝΑΙ  να προηγείται σημαντικά του ΟΧΙ  στο δημοψήφισμα που θα γίνει  την Κυριακή αποδεικνύεται παραπλανητική  και ψεύτικη.  Η δημοσκόπηση είχε δημοσιευτεί με τίτλο «Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν… εθνικό διχασμό».
Το σχετικό δημοσίευμα έκανε λόγο για προβάδισμα στο ΝΑΙ στο δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου σύμφωνα με δημοσκόπηση που διεξήγαγε η GPO για λογαριασμό της BNP Paribas. Υπολόγιζε το ποσοστό όσων είναι βέβαιοι ή θεωρούν πιθανότερο να κάνουν αυτή την επιλογή φτάνει το 47,1%. Αντίθετα, οι πιθανοί και σίγουροι ψηφοφόροι του ΟΧΙ αντιστοιχούν σε 43,2%. Το ποσοστό αυτών που δηλώνουν βέβαιοι ότι θα ψηφίσουν ΝΑΙ ανέρχεται στο 43,3%, ενώ το σίγουρο ΟΧΙ είναι στο 39,3%.


Η εταιρεία GPO στην οποία αποδίδεται η έρευνα αναγκάστηκε να δηλώσει δημόσια ότι έχει άγνοια για τη δημοσκόπηση στην οποία δεν είχε καμία συμμετοχή.
Παραθέτουμε την σχετική ανακοίνωση της  GPO  για την δημοσκόπηση που είναι φανερό ότι εντάσσεται στον άνευ όρων και ορίων βρώμικο πόλεμο που έχει εξαπολυθεί από τους εκπροσώπους των μνημονίων με κύριο (αλλά όχι μόνο) όπλο τα Μέσα Ενημέρωσης, με ψέματα, παραπληροφόρηση, διαστρέβλωση των στοιχείων και πάνω από όλα με την δημιουργία κλίματος φόβου στους πολίτες.

Πιστή τήρηση των κανόνων δεοντολογίας ζητά η ΠΟΕΣΥ

Πέμπτη, 02 Ιουλίου 2015
Στην παρούσα κρίσιμη φάση που διέρχεται ο τόπος, καλείται ο δημοσιογραφικός κόσμος της χώρας να αρθεί για μία ακόμη φορά στο ύψος των περιστάσεων, υπηρετώντας το δημόσιο αγαθό της Ενημέρωσης με υψηλό αίσθημα ευθύνης και με πιστή τήρηση των κανόνων δημοσιογραφικής δεοντολογίας.
Ενόψει δε του δημοψηφίσματος της Κυριακής, καλούνται ο συνάδελφοι να προβάλουν ισότιμα όλες τις απόψεις, αποφεύγοντας τη μονοδιάστατη παρουσίαση των γεγονότων και τη διάχυση φοβικών συνδρόμων στο κοινωνικό σώμα.
Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ) υπερασπίζεται με κάθε μέσο την ανεξάρτητη και ακηδεμόνευτη Ενημέρωση προς όφελος όλης της κοινωνίας χωρίς φόβους, φοβίες και πάθη.
Η ΠΟΕΣΥ απευθύνει έκκληση προς όλους να σέβονται το δημοσιογράφο και το ρόλο του.
Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΟΕΣΥ

Oι 300 του πολιτισμού που λένε OXI!

Με σύνθημα: "Ήρθε η ώρα του μεγάλου ΟΧΙ", σημειώνεται στο κείμενο της Επιτροπής Πολιτισμού για την Υπεράσπιση του ΟΧΙ, ότι "o Ελληνικός λαός την επόμενη Κυριακή στο δημοψήφισμα λέει ΟΧΙ:

-στις προτάσεις των δανειστών που προβλέπουν απάνθρωπα μέτρα λιτότητας-

-στα μνημόνια εξάρτησης και υποτέλειας του ελληνικού λαού

-στην διαρκή εξαθλίωση, ανεργία, φτώχεια

-στην κατάργηση της ελεύθερης βούλησης ενός λαού να επιλέγει το παρόν και το μέλλον του

-στην αποικιοκρατική αντίληψη των δανειστών.

-στην ταπείνωση ενός ολόκληρου λαού από Τρόικα.

-στα τελεσίγραφα και στους εκβιασμούς των δανειστών.

-στην καταδίκη της επόμενης γενιάς.

-στην Ευρώπη των λίγων και ισχυρών.

-στον φόβο.

Λέει ΟΧΙ γιατί είναι ο μόνος τρόπος να υπερασπιστεί τη Δημοκρατία και τη λαϊκή του κυριαρχία. Ζητάμε τη στήριξη όλων των Ευρωπαίων πολιτών που πιστεύουν στη Δημοκρατία, για μια Ευρώπη των λαών, της Ελευθερίας, της Δημοκρατίας, της Αλληλεγγύης. Λέμε ΟΧΙ, γιατί είναι ο μόνος τρόπος να πούμε ΝΑΙ στη ΖΩΗ. ΝΑΙ στην Ευρώπη των λαών, της Αλληλεγγύης και της Ειρήνης. Την ΚΥΡΙΑΚΗ ψηφίζουμε ΟΧΙ για την αξιοπρέπειά μας".

 Το μήνυμα υπέρ του ΟΧΙ, υπογράφουν σκηνοθέτες, ηθοποιοί, ερμηνευτές, μουσικοί και εν γένει προσωπικότητες από όλους τους τομείς του πολιτισμού: