18 Ιαν 2013

Η ΔΟΔ και η ΕΟΔ καταδικάζουν τις βίαιες επιθέσεις κατά δημοσιογράφων



Η Διεθνής Ομοσπονδία Δημοσιογράφων (ΔΟΔ) και η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων (ΕΟΔ), με αφορμή τις βίαιες επιθέσεις, που εκδηλώθηκαν τις τελευταίες μέρες εναντίον δημοσιογράφων, καλούν τις ελληνικές αρχές να δράσουν δυναμικά και να προστατεύσουν τα ΜΜΕ.

Συγκεκριμένα:

«Είναι σημαντικό σε περιόδους κρίσης, να σεβαστούν όλοι την ελευθερία του Τύπου, τόσο οι αρχές όσο και οι πολίτες, που για τον ένα ή τον άλλο λόγο είναι εξοργισμένοι με το κατεστημένο», δήλωσε ο Αρνε Κόενιγκ, Πρόεδρος της ΕΟΔ.

Μειώσεις στον Σκάι


Αναστάτωση επικρατεί στο συγκρότημα του Φαλήρου μετά την ανακοίνωση μειώσεων στους μισθούς των εργαζομένων.

17 Ιαν 2013

Νέα απεργία στον ρ/σ «OASIS 88 FM»


Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ αποφάσισε την κήρυξη νέας απεργίας από τις 06.00 το πρωί της Παρασκευής, 18 Ιανουαρίου 2013 έως τις 06.00 το πρωί του Σαββάτου, 19 Ιανουαρίου 2013 των δημοσιογράφων, οι οποίοι εργάζονται στο ραδιοφωνικό σταθμό «OASIS 88 FM».

Η εργοδοσία του Ρ/Σ «OASIS 88 FM» εξακολουθεί να οφείλει τις αποδοχές των εργαζομένων από το Μάιο του 2012, ενώ οφείλει και το Δώρο Χριστουγέννων.

Πέθανε ο Μεχμέτ Αλί Μπιράντ


Την τελευταία του πνοή σε νοσοκομείο της Κωνσταντινούπολης άφησε το απόγευμα της Πέμπτης, σε ηλικία 71 ετών, ο Μεχμέτ Αλί Μπιράντ, ένας από τους πιο γνωστούς δημοσιογράφους στην Τουρκία.

Ο Μπιράντ ήταν γνώστης των ελληνοτουρκικών θεμάτων, αλλά και του Κυπριακού, με τα οποία είχε ασχοληθεί επισταμένως στις τηλεοπτικές εκπομπές που παρουσίαζε.

Ο Μεχμέτ Αλί Μπιράντ νοσηλευόταν σε κλινική μετά την τοποθέτηση στεντ στην χοληδόχο κύστη, επέμβαση η οποία είχε στη συνέχεια επιπλοκές, όπως ανακοίνωσαν οι γιοι του.

Στο ΣΔΟΕ κατήγγειλε η ΕΣΗΕΑ τον εκδότη του «ΑΔ. ΤΥΠΟΥ» Δημήτρη Ρίζο


Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ απέστειλε στο ΣΔΟΕ την ακόλουθη καταγγελία σχετικά με την εφημερίδα «ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ» και τον Εκδότη της κ. Δημήτρη Ρίζο:

«Προς

το Σώμα Διώξεως

Οικονομικού Εγκλήματος

Πειραιώς 207 & Αλκίφρονος 92, Αθήνα


Κύριοι,

Σε εκτέλεση της από 8/1/2013 ομόφωνης απόφασης του Διοικητικού Συμβουλίου της Ενώσεως Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών, σας αναφέρουμε τα ακόλουθα:

ΕΣΗΕΑ: Στάση εργασίας στα δημόσια και δημοτικά ΜΜΕ και συνέλευση στη ΓΓΕ-ΓΓΕ


Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ αποφάσισε την κήρυξη 3ωρης στάσης εργασίας για αύριο Παρασκευή, 18 Ιανουαρίου 2013 από τις 14.00 έως τις 17.00 για τους δημοσιογράφους, που εργάζονται στο Δημόσιο, τα ΝΠΔΔ, τους ΟΤΑ, την ΕΡΤ, το ΑΠΕ-ΜΠΕ, τη ΓΓΕ-ΓΓΕ, τους Ρ/Σ «ΑΘΗΝΑ 9,84», «ΚΑΝΑΛΙ 1 90,4 FM», «ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ FM», καθώς και τον Τ/Σ «ΚΑΝΑΛΙ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ».

ΠΟΕΣΥ: Εμπαιγμός η ΚΥΑ για τους δημοσιογράφους


Εμπαιγμό των εργαζομένων δημοσιογράφων στα δημόσια μέσα, θεωρεί η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Συντακτών (Π.Ο.Ε.ΣΥ.) τις ρυθμίσεις που προβλέπει σχέδιο Κοινής Υπουργικής Απόφασης που φαίνεται να υπογράφουν 16 υπουργοί, για τον καθορισμό αποδοχών των δημοσιογράφων στα δημόσια ΜΜΕ.

Μετά από διαρκείς, έντονους και μαχητικούς αγώνες των δημοσιογράφων και άμεση παρέμβαση της Διεθνούς και της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας, η κυβέρνηση είχε ψηφίσει το 2011 τροπολογία, σύμφωνα με την οποία οι δημοσιογράφοι δεν υπάγονται στο ενιαίο μισθολόγιο του Δημοσίου και διατηρούν τη δημοσιογραφική ανεξαρτησία και μισθοδοτική ιδιαιτερότητά τους, όπως προβλέπουν το Σύνταγμα και οι Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας. Με Κοινή Υπουργική Απόφαση και ύστερα από διαβούλευση με τις οικίες δημοσιογραφικές Eνώσεις θα καθορίζονταν μισθολόγιο για όλους τους εργαζόμενους δημοσιογράφους στα δημόσια ΜΜΕ.

ΠΟΕΣΥ: Φτάνει πια η σιωπή είναι κοροϊδία


Υπολείπονται τρεις βδομάδες για τη λήξη των συμβάσεων 61 δημοσιογράφων της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης και ουδείς γνωρίζει το εργασιακό τους μέλλον. Η διοίκηση της ΕΡΤ δηλώνει άγνοια για τις προθέσεις της κυβέρνησης. Ο αρμόδιος υπουργός Τύπου, Σίμος Κεδίκογλου, δεν έχει δώσει ΚΑΜΜΙΑ ΣΑΦΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ. Το μέλλον των συμβασιούχων της ΕΡΤ παραμένει ζοφερό.

• Γιατί ο Αρμόδιος Υπουργός σιωπά για ένα θέμα που αφορά την εργασία ή την ανεργία 61 δημοσιογράφων;
• Θα προχωρήσει άμεσα στην κατάθεση τροπολογίας που θα επιτρέπει την παράταση των σημερινών συμβάσεων; Στην πλειοψηφία τους είναι δημοσιογράφοι που εργάζονται επί σειρά ετών και σε καθημερινή βάση στο ενημερωτικό πρόγραμμα της δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης.

Διάβημα της ΕΣΗΕΑ για δωρεάν κάρτες απεριόριστων διαδρομών στους άνεργους

Διάβημα προς τις αρμόδιες αρχές για να εξασφαλιστούν για τους άνεργους ευνοϊκότεροι όροι απόκτησης της κάρτας απεριόριστων διαδρομών έκανε η ΕΣΗΕΑ, μετά από πρόταση της αντιπροέδρου Νανάς Νταουντάκη στο ΔΣ της περασμένης Τρίτης (15/1/2013) στο οποίο προέδρευε.

Η σχετική απόφαση υλοποιήθηκε ΑΜΕΣΩΣ, με επιστολή που εστάλη και σήμερα ήρθε η απάντηση. Σύμφωνα με αυτή ΟΛΟΙ οι χρήστες τέτοιων καρτών που προέρχονται από την ΕΣΗΕΑ, αλλά και άλλα Σωματεία για τα οποία επίσης ζήτησε η ΕΣΗΕΑ την ίδια μεταχείριση, θα προμηθεύονται τις κάρτες με έκπτωση 23%.

Απλήρωτοι Δημοσιογράφοι "Αυριανής": Άλλη μια πρόταση έπεσε στο κενό


Μπορεί ο Γιώργος Κουρής να απειλεί θεούς και δαίμονες, για την επανέκδοση της εφημερίδας «Αυριανή», μπορεί να διαρρέει σκοπίμως για έκδοση νέας εφημερίδας με τον τίτλο «Κόντρα news», όπως μια ακόμα υποτιθέμενη βελτιωμένη πρότασή του για άρση της επίσχεσης των εργαζομένων στην «Α», έπεσε στο κενό. Και αυτό, γιατί ναι μεν ο πάλαι ποτέ ισχυρός εκδότης, δεν θέλει να βάλει το χέρι στην τσέπη. Εξακολουθεί να πιστεύει, παρά την ηλικία του, ότι με δολοπλοκίες και απατηλές υποσχέσεις, θα μπορέσει να αποκτήσει και πάλι έναν ισχυρό μοχλό πίεσης.

Οι δημοσιογράφοι της «Αυριανής» που είναι απλήρωτοι από τον Νοέμβρη του 2010, πραγματοποίησαν νέα συνέλευση την Τετάρτη προκειμένου να ... συζητήσουν υποτίθεται βελτιωμένη παλαιότερη πρότασή του εκδότη, σύμφωνα με την οποία προτείνεται:

16 Ιαν 2013

Θα υπάρξει «φόρος-google» επιβεβαιώνει ο Ολάντ


Θα υιοθετηθεί μια "νομοθετική ή φορολογική διάταξη" σχετικά με τις μηχανές αναζήτησης στο Ίντερνετ, μεταξύ των οποίων η Google, ώστε "αυτοί που αντλούν κέρδη από την ενημέρωση" που παράγεται από τον Τύπο, να συμμετέχουν στη χρηματοδότησή της, επιβεβαίωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ.

"Είναι φυσικό αυτοί που αντλούν κέρδη από την ενημέρωση που παράγεται από τη δουλειά σας να συμμετέχουν στα έξοδά της, αυτό θα είναι το νόημα της συμμετοχής των μηχανών αναζήτησης στη χρηματοδότηση του Τύπου", δήλωσε ο αρχηγός του γαλλικού κράτους παρουσιάζοντας στο προεδρικό μέγαρο των Ηλυσίων τις ευχές του προς τους δημοσιογράφους.

Επιστολή ανέργου από την «Απογευματινή»: Εχω αξιοπρέπεια

Ονομάζομαι Μαρινάγης Νίκος. Είμαι-ήμουν εργαζόμενος στην εφημερίδα ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ για 30 περίπου χρόνια. Δεν είναι σαφές αν είμαι ή όχι ακόμα στην εφημερίδα, καθώς δεν κυκλοφορεί βέβαια, χωρίς όμως να έχει κλείσει τυπικά και χωρίς να μας πληρώνει. Ακόμη δεν μας έχει απολύσει ώστε να πάρουμε αποζημίωση, να ενταχθούμε στο ταμείο ανεργίας ή να μπορούμε να εργαστούμε αλλού χωρίς απώλεια των δικαιωμάτων μας.

ΕΣΗΕΜ-Θ: Απεργούν για δεδουλευμένα δύο μηνών οι δημοσιογράφοι στον «Aγγελιοφόρο»


Με σαρανταοκτάωρη απεργιακή κινητοποίηση αντιδρούν οι δημοσιογράφοι του Αγγελιοφόρου στην επιμονή της εργοδοσίας να τους οφείλει δεδουλευμένα δύο μηνών και να αρνείται να προδιαγράψει οποιοδήποτε σχήμα εξόφλησής τους.

Η απεργιακή κινητοποίηση αρχίζει στις 9 π.μ. της Πέμπτης 17 Ιανουαρίου και λήγει στις 9 π.μ. του Σαββάτου 19 Ιανουαρίου.

Το ΔΣ της ΕΣΗΕΜ-Θ καλεί την ΕΒΕ ΑΕ:

•Να καταβάλει σε όλους τους εργαζόμενους τα δεδουλευμένα που τους οφείλει.
•Να τηρήσει εφεξής στο ακέραιο τις υποχρεώσεις της έναντι των εργαζομένων και του νόμου, μεταξύ των οποίων ασφαλώς περιλαμβάνεται η έγκαιρη και τακτική καταβολή της μισθοδοσίας.


48ωρη απεργία στον ρ/σ «OASIS 88 FM»


Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ αποφάσισε την κήρυξη 48ωρης απεργίας από τις 06.00 το πρωί της Τετάρτης, 16 Ιανουαρίου 2013 έως τις 06.00 το πρωί της Παρασκευής, 18 Ιανουαρίου 2013 των δημοσιογράφων, οι οποίοι εργάζονται στο ραδιοφωνικό σταθμό «OASIS 88 FM».

Η εργοδοσία του Ρ/Σ «OASIS 88 FM» εξακολουθεί να οφείλει τις αποδοχές των εργαζομένων από το Μάιο του 2012, ενώ οφείλει και το Δώρο Χριστουγέννων.

15 Ιαν 2013

Δίωρη στάση εργασίας στην ΕΡΤ


Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ αποφάσισε την κήρυξη 2ωρης στάσης εργασίας για αύριο Τετάρτη, 16 Ιανουαρίου 2013 από τις 16.30 έως τις 18.30 για τους δημοσιογράφους, που εργάζονται στην ΕΡΤ.

Η στάση εργασίας κηρύσσεται προκειμένου οι δημοσιογράφοι να πραγματοποιήσουν συνέλευση.

Προκήρυξη πέντε υποτροφιών του Κληροδοτήματος Γερ. Λύχνου για μεταπτυχιακά στο εξωτερικό


Το Διοικητικό Συμβούλιο του «Κληροδοτήματος Γερασίμου Λύχνου» προκηρύσσει διαγωνισμό, για την ανάδειξη πέντε (5) υποτρόφων, που θα εκπαιδευθούν κατά το ακαδημαϊκό έτος 2012 - 2013 σε Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα ή σε ισότιμη αναγνωρισμένη Δημοσιογραφική Σχολή οποιασδήποτε χώρας του εξωτερικού, σε θέματα που αφορούν γενικά τη δημοσιογραφία και προάγουν το μορφωτικό και επαγγελματικό τους επίπεδο και τους καταξιώνουν ως επαγγελματίες δημοσιογράφους.

Η διάρκεια των υποτροφιών ορίζεται σε 12 (δώδεκα) μήνες και το μηνιαίο ποσό της υποτροφίας ανέρχεται σε εννιακόσια ευρώ (900,00).

ΕΣΗΕΜ-Θ: Αναστέλλεται η απεργιακή κινητοποίηση στη ΜΕΕ ΑΕ

Μετά την καταβολή μέρους των οφειλομένων από την εργοδοσία των εφημερίδων Μακεδονία, Θεσσαλονίκη και Σπορ του Βορρά, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΜ-Θ αναστέλλει τη σημερινή εν εξελίξει απεργιακή κινητοποίηση στις παραπάνω εφημερίδες.

Η ΕΣΗΕΜ-Θ αναμένει από την εργοδοσία να ικανοποιήσει το σύνολο των υποχρεώσεων για τις οποίες δεσμεύτηκε.

Σε κάθε διαφορετική περίπτωση θα επανέλθει με νέες απεργιακές κινητοποιήσεις εντός της τρέχουσας εβδομάδος.

Την Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου λήγει φέτος η προθεσμία για κατάθεση δικαιολογητικών εγγραφής στην ΕΣΗΕΑ

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ υπενθυμίζει στους συναδέλφους, οι οποίοι έχουν συμπληρώσει τα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα για να εγγραφούν ως δόκιμα, τακτικά και αντεπιστέλλοντα μέλη της Ε.Σ.Η.Ε.Α., ότι η προθεσμία για την υποβολή αιτήσεων νέων μελών λήγει εφέτος την Παρασκευή, 8 Φεβρουαρίου 2013.

Οι υποψήφιοι μπορούν να υποβάλουν τις αιτήσεις τους στη Γραμματεία της Ένωσης, προσκομίζοντας απαραιτήτως όλες τις απαιτούμενες από το Καταστατικό της Ε.Σ.Η.Ε.Α. βεβαιώσεις και πιστοποιητικά.

Οι φάκελοι θα κατατίθενται από τους συναδέλφους και θα γίνονται δεκτοί από τη Γραμματεία μόνον εφόσον περιέχουν όλα τα απαιτούμενα δικαιολογητικά για να διευκολύνεται η διαδικασία εγγραφής των νέων μελών.

Τονίζεται ότι η προθεσμία κατάθεσης της 8 ης Φεβρουαρίου 2013 είναι αποκλειστική και απροσπέλαστη. Κανένας φάκελος δεν θα γίνει δεκτός μετά την παρέλευση της ημερομηνίας αυτής.

Επισυνάπτεται κατάλογος με τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, όπως αυτά συνάγονται από το άρθρο 6 του Καταστατικού της Ενώσεως, που προβλέπει τη διαδικασία εγγραφής των μελών.

Στον όμιλο του μεγιστάνα Μέρντοκ το Sky Deutschland έναντι 400 εκατ. ευρώ


Ο όμιλος του γεννημένου στην Αυστραλία μεγιστάνα του Τύπου Ρούπερτ Μέρντοκ ανακοίνωσε ότι κατέβαλε περίπου 400 εκατομμύρια ευρώ για να εξασφαλίσει το πλειοψηφικό πακέτο στο συνδρομητικό τηλεοπτικό κανάλι του Μονάχου Sky Deutschland.

Ο Μέρντοκ, 81 ετών, θέλει να αυξήσει το μερίδιο της εταιρείας συμμετοχών News Corp στο ζημιογόνο αυτό τηλεοπτικό δίκτυο στο 54,5%, ενώ ως σήμερα έλεγχε σχεδόν το 50%.

14 Ιαν 2013

24ωρες απεργίες σε «Αγγελιοφόρο», «Μακεδονία», «Θεσσαλονίκη» και «Σπορ του Βορρά»

24ωρες απεργίες κήρυξε η ΕΣΗΕΜ-Θ σε «Αγγελιοφόρο», «Μακεδονία», «Θεσσαλονίκη» και «Σπορ του Βορρά», από τις 9 π.μ. της Τρίτης 15 Ιανουαρίου ως τις 9 π.μ. της Τετάρτης 16 Ιανουαρίου.

Οι ανακοινώσεις:

ΕΤΕΡ: Συνεχής αγώνας για επιστροφή στην εργασία τους όλων των απολυθέντων απεργών του ραδιοσταθμού ALPHA 98,9


Η διοίκηση του ραδιοσταθμού ALPHA 98,9 (συμφερόντων Κοντομηνά) μετά την εκτέλεση με δικαστικό επιμελητή δικαστικής απόφασης για εγκατάσταση του απεργού της ΕΤΕΡ στην θέση και τα καθήκοντα προσωπικού ασφαλείας και για την αντιμετώπιση στοιχειωδών αναγκών του κοινωνικού συνόλου, πράγμα που παρεμπόδιζε η εν λόγω διοίκηση, προχώρησε στην απόλυση όλων των απεργών, μελών της ΕΤΕΡ.

Η απόλυση των απεργών καταδεικνύει σε όλους μας το επίπεδο ασέβειας προς τις δικαστικές αποφάσεις που επιδεικνύει η διοίκηση του ραδιοσταθμού ALPHA 98,9.

Η προκλητική στάση των διοικούντων τον ALPHA 98,9 έχει σαφώς πηγή και αιτιολογία. Η πολιτική ασυλία των μιντιαρχών πηγάζει από την κυβερνητική ανοχή προς τους μιντιοκράτορες.

ΕΤΕΡ: Νόμιμη έκρινε το Εφετείο Αθηνών την απεργία των τεχνικών στον δημοτικό ραδιοσταθμό του Πειραιά «Κανάλι 1»


Το Διοικητικό Συμβούλιο ανακοινώνει την συνέχιση των απεργιακών μας κινητοποιήσεων στον δημοτικό ραδιοσταθμό του Πειραιά «Κανάλι 1», μετά την απόφαση 41/2013 του Εφετείου Αθηνών.

ΝΟΜΙΜΗ κρίθηκε με την απόφαση 41/2013 του Εφετείου Αθηνών η 20ήμερη απεργιακή κινητοποίηση από την 06.00η ώρα της Τρίτης 25ης Δεκεμβρίου 2012 μέχρι και την 06.00η ώρα της Δευτέρας 14ης Ιανουαρίου 2013, στον ραδιοφωνικό σταθμό «Κανάλι 1» με αιτήματα:

 1.Την καταβολή των δεδουλευμένων.
 2.Την επιστροφή στην εργασία τους των έξι συναδέλφων μας τους οποίους παρανόμως και καταχρηστικώς δήλωσαν ότι: «απολύουν» εν μέσω απεργιακών μας κινητοποιήσεων κατά παράβαση του Νόμου 1264/1982, επειδή δεν δέχθηκαν μειώσεις μισθού με την υπογραφή ατομικών συμβάσεων κατά παράβαση της ισχύουσας ΣΣΕ μας και επειδή απεργούν διεκδικώντας τα απλήρωτα δεδουλευμένα που τους χρωστά η διοίκηση του δημοτικού ραδιοσταθμού, ενώ επιπροσθέτως διώκεται και ο συνδικαλιστικός εκπρόσωπος της Ενώσεώς μας στον ραδιοσταθμό.
 3.Την καταβολή στη Ένωσή μας των παρακρατηθεισών συνδρομών των μελών μας κατ” εφαρμογή της ΣΣΕ μας ήτοι: από Δεκέμβριο 2011 μέχρι και Οκτώβριο 2012 (11 μήνες) 924 ευρώ.