15 Οκτ 2011

Η εφημερίδα του ...μέλλοντος




Κλικ στην εικόνα για να διαβάσετε το κείμενο της εφημερίδας που δημιούργησε ο φωτορεπόρτερ Σπύρος Τσακίρης.

Απεργιακό Δελτιο Ειδήσεων των εργαζόμενων στην ΕΡΤ απο το Σύνταγμα

Από την πλατεία Συντάγματος μετέδωσαν διαδικτυακά σήμερα το απόγευμα στις 6 το δικό τους "αδιαμεσολάβητο απεργιακό δελτίο ειδήσεων" οι δημοσιογράφοι της ΕΡΤ χρησιμοποιώντας το web tv του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων (ΑΠΕ) και το μπλογκ dimosiografoiert.blogspot.com

Την ερχόμενη Δευτέρα στις 2 το μεσημέρι οι εργαζόμενοι σε όλα τα δημόσια μέσα ενημέρωσης θα δώσουν συνέντευξη τύπου στην ΕΣΗΕΑ με αφορμή τις τελευταίες δυσμενείς εξελίξεις στα εργασιακά τους θέματα.

Το επόμενο ραντεβού είναι για όλους τους εργαζόμενους του κλάδου στις 11 το πρωί της Τρίτης έξω από την ΕΣΗΕΑ, ενώ στη συνέχεια θα πραγματοποιηθεί πορεία προς την Bουλή.

Τα δημόσια μέσα ενημέρωσης βρίσκονται σε απεργία από την περασμένη Πέμπτη

Η Microsoft εξαγόρασε το Skype

Στην ιδιοκτησία της Microsoft περνάει η εταιρεία διαδικτυακής τηλεφωνίας Skype μετά την ολοκλήρωση συμφωνίας 8,5 δισεκατομμυρίων. Η αγορά υποθέτει ότι η βασική λειτουργία του Skype θα ενσωματωθεί κατά πάσα πιθανότητα στην πλατφόρμα Windows Phone για κινητά τηλέφωνα, αν και δεν διευκρινίστηκε με ποιο τρόπο θα γίνει αυτό.
Το Skype ιδρύθηκε πριν από οκτώ χρόνια και έχει έδρα του το Λουξεμβούργο. Μέχρι σήμερα πάνω από 600 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλον τον πλανήτη επικοινωνούν μέσω του λογισμικού του, το οποίο προσφέρει δωρεάν ή φθηνές τηλεφωνικές κλήσεις παντού στον κόσμο. Ο κολοσσός διαδικτιακού εμπορίου eBay είχε εξαγοράσει το Skype το 2005, για 2,6 δισ. δολάρια πριν το πουλήσει αργότερα σε επενδυτικό όμιλο.
Ειδική επιτροπή των Ευρωπαϊκών αρχών επικοινωνιών είχαν δώσει την έγκριση τους προκειμένου να προχωρήσει η εξαγορά από τη Microsoft, η οποία είχε προ-ανακοινωθεί από το Μάιο, ώστε να μην τεθεί ζήτημα παραβίασης των διατάξεων περί ανταγωνισμού.

14 Οκτ 2011

Πληρώνουν και οι άνεργοι δημοσιογράφοι την έκτακτη εισφορά!!!

Ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Ηλίας Μόσιαλος, έχει ήδη επικοινωνήσει και συνεννοηθεί με τον υπουργό Οικονομικών, Ευάγγελο Βενιζελο και τον υπουργό Εργασίας, Γιώργο Κουτρουμάνη, για το ζήτημα των δημοσιογράφων στα κρατικά Μέσα Ενημέρωσης και θεωρείται σχεδόν βέβαιο οτι θα παραμείνουν στο ΤΣΕΠΕΑΘ.

«Αυτό δε σημαίνει ότι δεν θα μειωθούν οι αποδοχές, απλά δεν θα αλλάξουν ταμείο» σχολίασε στενός συνεργάτης του κ. Μόσιαλου, ο οποίος στην πορεία, εξήγησε ότι «είναι προφανές πως κανένας δημοσιογράφος σε κρατικό μεσο δεν μπορεί να θεωρηθεί δημόσιος υπάλληλος. Άλλωστε αυτό αντίκειται στο καταστατικό της ενώσεως συντακτών».

Στο μεταξύ, δεν έχει ξεκαθαριστεί, ακόμα, το ζήτημα που αφορά τους άνεργους δημοσιογράφους, οι οποίοι δεν έχουν εξαιρεθεί από την έκτακτη εισφορά, ενώ αυτό θα έπρεπε, ήδη, να έχει διευκρινιστεί, με βάση την ερμηνεία της σχετικής εγκυκλίου. Είναι προφανές, ότι πρόκεται για μια κατάφωρη αδικία που δεν μπορει να συνεχιστεί. Για το θέμα αυτό, η ιδια πηγή, προσκείμενη στον κ. Μόσιαλο, επισημαινει ότι θα διευκρινιστεί άμεσα.

Νεα τριήμερη απεργία σε όλα τα δημοσια και δημοτικα ΜΜΕ

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ στη σημερινή έκτακτη συνεδρίασή του αποφάσισε να κηρύξει νέα 3ημερη απεργία, από τις 6.00 το πρωί του Σαββάτου, 15 Οκτωβρίου 2011 έως τις 6.00 το πρωί της Τρίτης, 18 Οκτωβρίου 2011 όλων των δημοσιογράφων, οι οποίοι εργάζονται στο Δημόσιο, στην ΕΡΤ, στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, στους Δημοτικούς Ραδιοφωνικούς σταθμούς, στο Κανάλι της Βουλής, στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας
Ζητώντας:
  • Ν’ αποσυρθεί αμέσως το πολυνομοσχέδιο, που καταργεί τις Συλλογικές Συμβάσεις και υπονομεύει τα ασφαλιστικά μας δικαιώματα.
  • Να σταματήσει κάθε απόπειρα συρρίκνωσης και ιδιωτικοποίησης του ΑΠΕ-ΜΠΕ και της ΕΡΤ και
  • Να προστατευτεί το δημόσιο αγαθό της ενημέρωσης.
Το Διοικητικό Συμβούλιο, μαζί με όλες τις Ενώσεις του χώρου των ΜΜΕ και όλους τους εργαζόμενους θα αγωνιστεί, ώστε να μην περάσει το νομοσχέδιο της ισοπέδωσης και της κατάργησης των δικαιωμάτων μας, που αποκτήθηκαν με αγώνες δεκαετιών. Υπενθυμίζεται ότι την Τρίτη, 18 Οκτωβρίου 2011 έχει ήδη αποφασιστεί 24ωρη απεργία όλων των δημοσιογράφων (δημοσίου και ιδιωτικού τομέα) και όλων των εργαζομένων στον Τύπο και στα ΜΜΕ, με απεργιακή συγκέντρωση έξω από τα γραφεία της ΕΣΗΕΑ (Ακαδημίας 20) στις 11.00 π.μ.
ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Προκήρυξη υποτροφίας για πανεπιστήμιο της Βιέννης

Η συνέργεια των δημοσίων φορέων «DUK Universitat – "Aθηνά" Ερευνητικό Κέντρο – Ιδρυμα Προαγωγής Δημοσιογραφίας Α.Β. Μπότση», με την υποστήριξη του ΕΜΠ, προκηρύσσει μία υποτροφία, αξίας 9.150 ευρώ για την περίοδο 2011-2013 με πιθανή επέκταση δύο ημισείων υποτροφιών (50% Χ 9.150 ευρώ) για την ακαδημαϊκή περίοδο 2011-13, που εκκινεί στο τέλος Νοεμβρίου, στη Βιέννη.

Ο ιδανικός υποψήφιος θα πρέπει να έχει μεταδευτεροβάθμια εκπαίδευση σε θέματα ΜΜΕ ή Ανθρωπιστικών/Κοινωνικών Σπουδών, να χειρίζεται πολύ καλά την Αγγλική γλώσσα, να έχει επιτυχή επαγγελματική θητεία καθώς και την ιδιότητα του μέλους της ΕΣΗΕΑ για 2 τουλάχιστον χρόνια.

Επίσης θα πρέπει να μπορεί να ταξιδέψει στην Αυστρία τις περιόδους (κατ’ελάχιστον) 20-27 Νοεμβρίου 2011 και 25 Ιουνίου - 1 Ιουλίου 2012. Η υποτροφία καλύπτει τη διετία σπουδών και τη διαμονή/ημιδιατροφή στο Πανεπιστήμιο στη Βιέννη.

Για περισσότερες πληροφορίες οι υποψήφιοι μπορούν να επισκεφθούν την ηλεκτρονική διεύθυνση www.athena-innovation.gr ή στο http://147.102.16.219/demo1/ . Οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να στείλουν το γρηγορότερο (προθεσμία: 20 Οκτωβρίου) το ενδιαφέρον τους και μονοσέλιδο βιογραφικό στην διεύθυνση mnottas@gmail.com ή manottas@athena-innovation.gr . Επιλεγμένοι υποψήφιοι θα κληθούν σε συνέντευξη μετά την 24η Οκτωβρίου 2011.

13 Οκτ 2011

24ωρη απεργία σε όλα τα ΜΜΕ στις 18 Οκτωβρίου

ΕΝΩΣΙΣ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ ΑΘΗΝΩΝ
ΕΝΩΣΗ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
ΕΝΩΣΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ ΑΘΗΝΩΝ
ΕΝΩΣΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
ΕΝΩΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΘΗΝΩΝ
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΛΙΘΟΓΡΑΦΩΝ
ΕΝΩΣΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ ΑΘΗΝΩΝ
ΕΝΩΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΙΔΙΩΤΙΚΗΣ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
ΕΝΩΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΑΣ
ΕΝΩΣΗ ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΕΡ ΕΛΛΑΔΟΣ
ΕΝΩΣΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ


Οι εργαζόμενοι στα ΜΜΕ, όπως και όλα τα λαϊκά στρώματα, αντιμετωπίζουμε το τελευταίο διάστημα λυσσαλέα επίθεση σε βάρος μας από την κυβέρνηση της τρόικας και την εργοδοσία. Μαζί με την κατάργηση κάθε ασφαλιστικού και εργασιακού δικαιώματος επιδιώκουν με την τρομοκρατία τους να φιμώσουν την ενημέρωση των πολιτών. Δίνουν αντιπαροχή την αλήθεια της είδησης σε συμφέροντα και αντιλαϊκές πολιτικές για να επαναφέρουν με τη συνέργεια της κυβέρνησης καθεστώτα δουλείας χωρίς ΣΣΕ, χωρίς αξιοπρεπείς αμοιβές, χωρίς κοινωνική δικαιοσύνη και δικαίωμα στην ποιότητα ζωής. Μετατρέπουν και τους εργασιακούς χώρους των ΜΜΕ σε γαλέρες, θέλοντας να χειραγωγήσουν και την ίδια τη λειτουργία της ενημέρωσης της ελληνικής κοινωνίας.

Βιώνουμε όλοι μας δραματικές συνθήκες με στρατιές ανέργων, με μαζικές απολύσεις, με υποαπασχόληση – μειώσεις μισθών, με την αναβίωση της δουλοπαροικίας νοικιάζοντας τίτλους και εργαζόμενους, με το μαστίγιο των ΔΠΥ ως μέσο απειλής για τη μεταβολή των εργασιακών σχέσεων, με πολύμηνη καθυστέρηση καταβολής δεδουλευμένων, ασφαλιστικών εισφορών, με τη διάλυση των Ασφαλιστικών Ταμείων και την υπαλληλοποίηση της Ενημέρωσης, με χαράτσια σε συναδέλφους, που δεν έχουν τη δυνατότητα να τα πληρώσουν, με την παράνομη και καταχρηστική απόλυση συνδικαλιστών και με τις συστηματικές παραβιάσεις των ΣΣΕ.

Σε αυτές τις μεθοδεύσεις αντιπαραθέτουμε την οργανωμένη, μεθοδική και συνεχή μας αντίσταση και την απόφασή μας για ολομέτωπη μέχρι τέλους σύγκρουση μαζί τους.

Η Συντονιστική Επιτροπή καλεί τους εργαζόμενους σε όλα τα δημόσια, δημοτικά και ιδιωτικά ΜΜΕ (εφημερίδες, τηλεόραση, περιοδικά, ραδιόφωνα, διαδίκτυο, πρακτορεία) στην κοινή συγκέντρωση και πορεία, που πραγματοποιείται με τις Ομοσπονδίες ΠΟΕΣΥ, ΠΟΣΠΕΡΤ, ΠΟΕΠΤΥΜ και Ομοσπονδία Τύπου και Χάρτου την Τρίτη, 18 Οκτωβρίου 2011, στις 11 το πρωί μπροστά στην ΕΣΗΕΑ (Ακαδημίας 20) και να συμμετάσχουν στην 24ωρη πανελλαδική απεργία των ΜΜΕ, που αρχίζει στις 6 το πρωί της ίδια μέρας.

Επίσης, καλούμε τους συναδέλφους μας να προβάλλουν τη γενική κινητοποίηση του εργαζόμενου λαού την Τετάρτη, 19 και την Πέμπτη, 20 Οκτωβρίου 2011 από τα ΜΜΕ, στα οποία εργάζονται και να ενισχύσουν με την παρουσία τους τις απεργιακές συγκεντρώσεις των Συνδικάτων. Ο μόνος λόγος, άλλωστε, που ανοίγουμε εμείς τις κινητοποιήσεις την προηγούμενη μέρα, είναι για να εξασφαλιστεί η μεγαλύτερη δυνατή κάλυψη και να ενισχυθεί ο πανεργατικός αγώνας.

Στους εκβιασμούς και στην τρομοκρατία τους, οφείλουμε σύσσωμοι να αντιτάξουμε την αγωνιστικότητά μας μέχρι τέλους. Κανείς μόνος του στην κρίση.

ΑΠΟ ΤΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΤΗΣ

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

ΤΩΝ ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΕΝΩΣΕΩΝ ΣΤΑ Μ.Μ.Ε.

24ωρη απεργία στην εφημερίδα Αυριανή


Τα Διοικητικά Συμβούλια των Ενώσεων δημοσιογράφων (ΕΣΗΕΑ), διοικητικών (ΕΠΗΕΑ) και τυπογράφων (ΕΤΗΠΤΑ), αποφάσισαν την από κοινού κήρυξη 24ωρης απεργίας από τις 06.00 το πρωί της Δευτέρας, 17 Οκτωβρίου έως τις 06.00 το πρωί της Τρίτης, 18 Οκτωβρίου 2011 των δημοσιογράφων, των διοικητικών υπαλλήλων και των τυπογράφων, οι οποίοι εργάζονται στην εφημερίδα «ΑΥΡΙΑΝΗ».

Τα τρία Σωματεία είχαν κλείσει συνάντηση με τον ιδιοκτήτη της εφημερίδας Γιώργο Κουρή ο οποίος, όμως, την τελευταί στιγμή ακύρωσε το ραντεβού- για άλλη μιά φορά- τορπιλίζοντας και την πιθανότητα εξεύρεσης λύσης στο χρόνιο πρόβλημα της μή καταβολής δεδουλευμένων. Στους εργαζόμενους της εφημερίδας οφείλονται δεδουλευμένα πολλών μηνών τα οποία δυσκολεύονται ακόμη και να υπολογίζουν καθώς όποτε ο ιδιοκτήτης αποφασίζει να δώσει κάποια ψίχουλα είναι πάντα...έναντι, ποτέ εξόφληση κάποιου μήνα και χωρίς κανένα αποδεικτικό έγγραφο ή υπογραφή ... Κάτι σαν μπακαλοτέφτερο...

Επιπλέον, απο το 2004, οταν μετά απο μιά μεγάλη απεργία ο κ. Κουρής αναγκάστηκε να εφαρμόσει Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, οι αμοιβές παραμένουν στα ίδια, χαμηλά ούτως ή άλλως, επίπεδα. Στην ανακοίνωση των Σωματείων αναφέρεται:

"Επειδή οι Ενώσεις μας έχουν εξαντλήσει κάθε όριο καλοπιστίας απέναντι στην παράνομη και καταχρηστική συμπεριφορά, που έχει επιδείξει η εργοδοσία ΚΟΥΡΗ αφήνοντας απλήρωτους τους συνάδελφους επί χρονικό διάστημα μέχρι και έντεκα μήνες, και επειδή οφείλουμε να προασπίσουμε τα γενικότερα επαγγελματικά συμφέροντα των μελών μας, οι θέσεις εργασίας των οποίων απειλούνται από την παρατεταμένη αφερεγγυότητα της εργοδοσίας και τη μη τήρηση εκ μέρους της των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, τα Διοικητικά Συμβούλια των Ενώσεων ΕΣΗΕΑ, ΕΠΗΕΑ και ΕΤΗΠΤΑ, αποφάσισαν σε έκτακτη κοινή συνεδρίασή τους την κήρυξη της 24ωρης απεργίας ζητώντας:

* Την άμεση καταβολή όλων των οφειλομένων αποδοχών στους συνάδελφους, που εργάζονται στην εφημερίδα «ΑΥΡΙΑΝΗ» και

* Την τήρηση εκ μέρους της εργοδοσίας όλων των όρων των Σ.Σ.Ε.

Λιποθυμούν παιδιά απο ασιτία...



“Παιδιά λιποθυμούν από την ασιτία στα σχολεία”, δηλώνουν οι δάσκαλοι, που εκλιπαρούν τους συνανθρώπους τους να βοηθήσουν.



Σοκάρουν οι καταγγελίες του πρώτου Συλλόγου Εκπαιδευτικών Αθηνών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης που κάνουν λόγο για παιδιά τα οποία λιποθυμούν μέσα στις σχολικές τάξεις λόγω ασιτίας.
Συγκεκριμένα, σε σύσκεψη που έγινε την Παρασκευή 7 Οκτωβρίου στην αίθουσα διδασκόντων των σχολείων του Ερυθρού (115ο και 12ο Δ.Σ. Αθηνών, Κοργιαλενίου 2-4) αναφέρθηκαν, όπως περιγράφει το δελτίο τύπου «τα τραγικά αποτελέσματα της αντιλαϊκής πολιτικής στην περιοχή μας και αναδείχτηκε η ανάγκη συντονισμού της δράσης όλων των σωματείων, φορέων και συλλογικοτήτων της περιοχής" και γίνεται λόγος για αυτοκτονία άνεργου γονιού μαθητών από σχολείο της περιοχής, αλλά και κρούσματα λιποθυμίας μικρών μαθητών που έπασχαν από ασιτία σε σχολεία του 6ου Διαμερίσματος.

Ο Δ. Μαργιόλης, πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Αθηνών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης μιλώντας στο «Ράδιο 9» περιέγραψε την δραματική κατάσταση: “Υπάρχουν παιδιά στο Ολοήμερο που τρώνε πατατάκια ή κουλούρι για μεσημεριανό”.
Αυτό και μόνο είναι αρκετό… Μάλλον δεν είναι, αφού στην ανακοίνωση εκτός από τα κρούσματα λιποθυμίας μικρών μαθητών γίνεται λόγος και για αυτοκτονία άνεργου γονιού, πατέρα τριών παιδιών που “φούνταρε” από το μπαλκόνι.
“Κάποτε μαζεύαμε τρόφιμα, γάλα, κουλούρι για παιδιά στην Βουλγαρία και την Γιουκοσλαβία. Τώρα μαζεύουμε για τα δικά μας τα παιδιά”, πρόσθεσε ο κ. Μαργιόλης. Μέσα στο σκοτάδι πάντως, υπάρχει και μια ελπίδα, αφού οι εκπαιδευτικοί πήραν την πρωτοβουλία και διοργανώνουν τοπικό παλλαϊκό συλλαλητήριο στην πλατεία Πανόρμου το Σάββατο 15 Οκτωβρίου.
Στην ανακοίνωση του Συλλόγου των εκπαιδευτικών αναφέρεται μεταξύ άλλων:

“Δεσμευόμαστε να προωθήσουμε, με όσα μέσα διαθέτουμε, τη δημιουργία ενός δικτύου αλληλεγγύης, ώστε να αντιμετωπίζονται τα πρακτικά προβλήματα επιβίωσης των συμπολιτών μας που εξαθλιώνονται, αλλά και τα προβλήματα των νέων που σήμερα στοχοποιούνται από τους μηχανισμούς καταστολής. Ένα δίκτυο δράσης και αλληλεγγύης που θα αποτελεί ασπίδα συλλογικής προστασίας, για να μην πεινάσει καμιά λαϊκή οικογένεια, για να μην βρεθούν άλλοι συμπολίτες μας σε κατάσταση απόγνωσης, για να μην χάσει κανείς το σπίτι του από τους πλειστηριασμούς των τραπεζών, για να μην εκβιάζονται οι μαθητές και οι νεολαίοι που αγωνίζονται με την απειλή του εισαγγελέα. Καλούμε τους συναδέλφους μας και τους Συλλόγους Γονέων σε κάθε σχολικό συγκρότημα, να προχωρήσουν από κοινού σε συγκρότηση κοινών επιτροπών – πρωτοβουλιών αλληλεγγύης και να καταρτίσουν κοινά προγράμματα και πρωτοβουλίες αλληλεγγύης για τη στήριξη παιδιών και οικογενειών με σοβαρά οικονομικά προβλήματα”.

Οι δημοσιογράφοι δεν είναι δημόσιοι υπάλληλοι

Η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων (ΕΟΔ) σε ανακοίνωση, που εξέδωσε, καλεί την ελληνική Κυβέρνηση να μην εντάξει τους δημοσιογράφους των Δημοσίων Μέσων Ενημέρωσης στο ενιαίο μισθολόγιο καταργώντας τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και τα ασφαλιστικά τους δικαιώματα και θεωρώντας τους δημόσιους υπάλληλους.

Το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης έχει ως εξής:

«Οι δημοσιογράφοι δεν είναι δημόσιοι υπάλληλοι

Η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων εκφράζει την αντίθεσή της στο σχέδιο της ελληνικής κυβέρνησης να ενσωματώσει τους δημοσιογράφους, που εργάζονται σε δημόσια ΜΜΕ, στο ενιαίο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων.

«Το να εργάζεται δημοσιογράφος σε δημόσιο Μέσο Ενημέρωσης δεν σημαίνει ότι είναι δημόσιος υπάλληλος, μάλλον το αντίθετο: οι δημοσιογράφοι λογοδοτούν στο κοινό και πρέπει να διατηρούν την πολιτική και οικονομική ανεξαρτησία τους από τις κυβερνήσεις», δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΟΔ Άρνε Κένιγκ. «Θα ήταν εξαιρετικά κακό μήνυμα για την αξιοπιστία και την ανεξαρτησία των δημοσιογράφων να ενσωματωθούν στους εργαζόμενους του δημόσιου τομέα», πρόσθεσε ο ίδιος.

Ψήφισμα συνέλευσης δημοσιογράφων Αθήνα 984


Οι δημοσιογράφοι του Αθήνα 9,84 σε Γενική Συνέλευση που πραγματοποιήσαμε σήμερα 13 Οκτωβρίου 2011 (παρουσία και μελών του Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ) στο πλαίσιο της 48ωρης απεργίας που έχει κηρυχθεί στα δημόσια ΜΜΕ:

- Εκφράζουμε την αγωνία μας για την αναίρεση μισθολογικών, εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων μας, την οποία συνεπάγεται το πολυνομοσχέδιο που έχει κατατεθεί στη Βουλή. Δηλώνουμε αποφασισμένοι να αγωνισθούμε για την ανατροπή αυτών των ρυθμίσεων.

- Στηρίζουμε την ενιαία συνδικαλιστική μας έκφραση, που τη θεωρούμε ως το τελευταίο μας καταφύγιο στην παρούσα κρίσιμη συγκυρία. Σημειώνουμε ωστόσο την ανάγκη αποτελεσματικότερου συντονισμού και αλληλοτροφοδοσίας συνδικαλιστικής ηγεσίας-βάσης, και εμπλουτισμού της μεθοδολογίας πάλης.

- Σημειώνουμε ότι στον χώρο των δημόσιων ΜΜΕ οι Συλλογικές Συμβάσεις των δημοσιογράφων έχουν καταπατηθεί (με ανεπαρκή αντίδραση από μέρους των συνδικαλιστικών μας οργάνων) από πέρσι, με τις προβλέψεις του μνημονίου. Αυτό το κακό προηγούμενο επιδεινώνεται τώρα περαιτέρω, αλλά απειλεί να συμπαρασύρει προς τα κάτω και τους συναδέλφους των ιδιωτικών ΜΜΕ, όπου οι ΣΣΕ ήδη κατεξευτελίζονται. Θεωρούμε ότι επείγει η από κοινού αντιμετώπιση και η συντονισμένη δράση των συναδέλφων του ιδιωτικού και του ευρύτερου δημόσιου τομέα.

- Σε σχέση με την διοικητική κρίση που έχει προκύψει από χθες στον Αθήνα 9,84, αναθέτουμε σε αντιπροσωπεία μας να ζητήσει από τον Δήμαρχο Αθηναίων να διευκρινίσει τις προθέσεις του για το μέλλον του σταθμού και να εγγυηθεί την απρόσκοπτη λειτουργία του.

- Παρατηρούμε ότι η παραίτηση που έχει υποβληθεί από τον Γενικό Διευθυντή του σταθμού θέτει εν αμφιβόλω τη σημαντική προσπάθεια που ο ίδιος έχει εμπνεύσει και υλοποιούν οι εργαζόμενοι με σκληρές θυσίες – προκειμένου να στηρίξουν όχι μόνο τις θέσεις εργασίας τους αλλά και την παρουσία ενός Μέσου το οποίο η πόλη έχει ανάγκη.

12 Οκτ 2011

"Η δύναμη του μεγαλείου είναι η συγχώρεση"

Συγκλόνισε το ακροατήριο, από αστυνομικούς και ανθρώπους του Τύπου, ο Μανώλης Κυπραίος στην Ημερίδα που οργάνωσαν την Τετάρτη 12/10/11 οι δύο Ομοσπονδίες της Αστυνομίας, με θέμα «Αστυνομία και Ανθρώπινα Δικαιώματα» όπου αναλύθηκαν και προσδιορίσθηκαν τα όρια της αστυνομικής βίας.

Αγαπητές φίλες και φίλοι, συμπολίτες μου, ένστολοι και μη

Δεν σας το κρύβω πως ήρθα εδώ με πολύ μεγάλη δυσκολία. Όχι μόνο γιατί δυσκολεύομαι να περπατήσω αλλά γιατί, θα βρεθώ ανάμεσα σε ένστολους συμπολίτες μου, όπου κάποιοι από αυτούς με άφησαν ανάπηρο. Ίσως και μεταξύ σας να βρίσκεται και ο διοικητής της διμοιρίας που έδωσε την εντολή να μου πεταχτεί η χειροβομβίδα.
Όμως, ήρθα εδώ να σας δω κατάματα. Όπως έμαθα να κοιτάω όλους τους ανθρώπους.
Είμαι εδώ, γιατί η δύναμη του ανθρώπινου μεγαλείου, έμαθα πως είναι η συγχώρεση.
Βρίσκομαι εδώ με τη θέλησή μου. Με σκοπό να μη χυθεί άλλο αίμα.
Αρκετό αίμα έτρεξε από το σώμα και την ψυχή μου. Δεν θέλω να τρέξει άλλο από άλλους πολίτες, ένστολους ή μη. Αρκετά ως εδώ.
Βρίσκομαι εδώ για να συγχωρέσω κι εγώ αυτούς που με άφησαν ανάπηρο. Αυτούς που μου κατέστρεψαν τη ζωή.
Τουλάχιστον εγώ μπορώ να κοιμάμαι στο μαξιλάρι μου ήσυχος, όχι γιατί δεν ακούω κανέναν θόρυβο πλέον, αλλά γιατί έχω την καρδιά και τη συνείδησή μου ήσυχες.
Και δεν σας το κρύβω πως όλο αυτόν τον καιρό, μέσα στο μυαλό μου γυρνούσε συνεχώς το ερώτημα: «Γιατί;»
Τι άραγε να φοβήθηκαν οι πάνοπλοι άνδρες των ΜΑΤ από έναν άμαχο; Τι κακό θα μπορούσα να τους κάνω;
Γιατί με στοχοποίησαν;

Ειδήσεις που δεν μεταδίδονται απο τα media



Η απόγνωση και η απελπισία οδηγεί πολλούς συμπολίτες μας σε απονενοημένες απόπειρες να βάλουν τέλος στη ζωή τους. Αυτός ο απελπισμένος άνδρας στη Θεσσαλονίκη θέλησε να προσδιορίσει τους υπεύθυνους για την απόγνωσή του επιλέγοντας να επιχειρήσει να αυτοπυρποληθεί έξω απο τραπεζικό υποκατάστημα συγκεκριμένης τράπεζας.


Για τον 56χρονο επιχειρηματία ήταν η τρίτη απόπειρα αυτοκτονίας μπροστά σε υποκατάστημα της τράπεζας Πειραιώς διαμαρτυρόμενος για την οικονομική εξόντωση στην οποία τον οδήγησε το τραπεζικό σύστημα μετά απο ένα δάνειο που είχε πάρει και το οποίο πλέον αδυνατεί να εξοφλήσει με αποτέλεσμα να κινδυνεύει να χάσει το σπίτι του. Ο 56χρονος μεταφέρθηκε με σοβαρά εγκαύματα στο νοσοκομείο αλλά η είδηση δεν μεταδόθηκε απο τα ΜΜΕ των εργολάβων γιατί η τράπεζα Πειραιώς έχει δανείσει τα περισσότερα MEDIA και είναι και καλή πελάτης στις διαφημίσεις.

ΠΗΓΗ Άνεργοι Δημοσιογράφοι

Προθυμία εκτός ορίων

του




Οτι οι πολιτικοί έχουν το συνήθειο να παίρνουν διαζύγιο από την αλήθεια είναι κάτι που οι περισσότεροι το γνωρίζουμε. Οπως γνωρίζουμε επίσης ότι οι πολιτικοί εκπρόσωποι ενός συστήματος σε βαθιά κρίση, όπως ομολογεί πλέον ακόμη και ο Τρισέ, έχουν ανάγκη την απόκρυψη και τη διαστρέβλωση της αλήθειας όσο παραμένουν στις καρέκλες τους, ενώ οι πολίτες τούς γυρνούν μαζικά την πλάτη.
Η αλήθεια όμως είναι ότι ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγ. Βενιζέλος υπερβαίνει όλα τα όρια. Οι συνάδελφοί του υπουργοί, από τη Διαμαντοπούλου της πτωχευμένης παιδείας μέχρι τον Παπουτσή των ΜΑΤ και από τον Λοβέρδο της υγείας, που υποβαθμίζεται για να εκποιηθεί, μέχρι τον Ραγκούση, τον Πάγκαλο και τους άλλους πρόθυμους, έχουν θέσει πολύ ψηλά τον νεοφιλελεύθερο πήχυ, αλλά ο κ. αντιπρόεδρος έχει βαλθεί να τους ξεπεράσει όλους.
ΔΕΝ δυσκολεύεται λόγου χάριν να αναλάβει «ευθύνες», αλλά το κάνει με τόσο προσεκτικούς υπολογισμούς ώστε στην πράξη να μην αναλαμβάνει καμία! Δεν είναι τυχαίο ότι μιλά για την «τελική ευθύνη (που) ανήκει πάντα σε αυτούς που παίρνουν τις αποφάσεις». Ετσι όλες οι... προηγούμενες ευθύνες ανήκουν σε άλλους. Και οι άλλοι εύκολα βρίσκονται.
ΕΙΝΑΙ η αντιπολίτευση που δεν συναινεί στην πολιτική του, ενώ κατά τη διόλου δημοκρατική άποψή του οι αντιπολιτεύσεις οφείλουν να συναινούν και μάλιστα δίχως όρους. Είναι τα ΜΜΕ που ασκούν κριτική και ιδίως οι εφημερίδες που λειτουργούν δημοσιογραφικά και όχι προπαγανδιστικά, ενώ κατά την απολύτως εξουσιαστική άποψή του η «αλήθεια» που πρέπει να μεταδίδεται και να φτάνει στον πολίτη είναι αυτή που τον συμφέρει.
ΚΑΠΩΣ έτσι δηλώνει ότι «δυστυχώς ως προς τα εισοδήματα και το επίπεδο ζωής γυρίζουμε πίσω στα δεδομένα του 2004» και περιμένει οι... χαχόλοι ιθαγενείς να το χάψουν. Λες και το 2004 η ανεργία έτρεχε όπως τώρα προς το 20%, λες και τότε τα λουκέτα πολλαπλασιάζονταν όπως τώρα, λες και εμείς ζούσαμε, τότε, σε άλλη χώρα.
ΚΑΙ είναι απολύτως υποκριτική αλλά βεβαίως... αθωωτική για τον ίδιο και τους ομοίους του η διατύπωσή του ότι, τελικά, όλο το πισωγύρισμα γίνεται «λόγω της ύφεσης». Γιατί αυτή η ύφεση είναι επακόλουθο της πολιτικής που χάραξε η κυβέρνηση Παπανδρέου. Και αυτή ακριβώς η άγρια ύφεση ήταν εξαρχής ο στόχος.
ΑΥΤΟΙ έγραψαν τη λαθεμένη συνταγή. Σκοπίμως. Αυτοί συνέχισαν να δίνουν το λάθος φάρμακο. Σκοπίμως. Αυτοί δρομολόγησαν τα λουκέτα, την ανεργία, τις μειώσεις μισθών και την κατάργηση όλων των συλλογικών και κλαδικών συμβάσεων. Σκοπίμως.
ΟΠΩΣ σκοπίμως αποδέχτηκαν το δόγμα της περιορισμένης εθνικής κυριαρχίας και τη μετατροπή της χώρας σε φαιό οικόπεδο, που πάνω του θα επενδύουν ποικίλες οικονομικές και πολιτικές δυνάμεις.
ΑΥΤΟΙ, σκοπίμως, αποφάσισαν να μας τελειώσουν στο όνομα της σωτηρίας ενός σάπιου συστήματος. Λησμόνησαν όμως ότι, νομοτελειακά, η δράση προκαλεί αντίδραση.

10 Οκτ 2011

Στο στόχαστρο παραφρόνων η Βόρεια Εύβοια

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΒΟΤΣΗ

Τη Μητέρα Γη πρέπει να υπερασπιστούμε για την επιβίωση της ανθρωπότητας και για να μην επιστρέψουμε στη βαρβαρότητα.
ΓΕΡ. ΣΚΛΑΒΟΥΝΟΣ: «Η "κυριαρχία" του ανθρώπου στη Φύση και οι συνέπειές της»
Χτύπησαν καμπανάκια με όσα είπε την Παρασκευή στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρ. Παπούλια ο ΥΠΕΚΑ Γ. Παπακωνσταντίνου, αμέσως μετά τη συνάντησή του με τον αντικαγκελάριο της Γερμανίας Φίλιπ Ρέσλερ, που μας ήρθε για επενδύσεις στον ενεργειακό τομέα, συνοδευόμενος από 70 επιχειρηματίες:
«Μπορούμε να βελτιώσουμε το επενδυτικό περιβάλλον με αυτά που ήδη κάνουμε, με την απλοποίηση της διαδικασίας της περιβαλλοντικής αδειοδότησης και με τη βελτίωση του χωροταξικού πλαισίου, γιατί και αυτό είναι ένα πολύ μεγάλο εμπόδιο στις επενδύσεις».
Προσπάθησε, βέβαια, να το απαλύνει με την προσθήκη «πάντα μέσα στο πλαίσιο της προστασίας του περιβάλλοντος, που είναι το τεράστιο συγκριτικό πλεονέκτημα της χώρας». Για την εύκολη πομφόλυγα στο στόμα κάθε διαχειριστή της εξουσίας πρόκειται. Η ουσία είναι εξαιρετικά ανησυχητική:
Ξέραμε ήδη ότι οι ξένοι κεφαλαιούχοι, και πρωτίστως οι Γερμανοί (και ο Φ. Ρέσλερ τα είπε έξω από τα δόντια) για να επενδύσουν στη χώρα μας με την καταρρέουσα οικονομία θέτουν ιταμώς αποικιοκρατικού τύπου προνομιακούς όρους: «Ειδικές επενδυτικές ζώνες» με ιδιαίτερο, κατά παράβαση της ελληνικής και κοινοτικής νομοθεσίας, καθεστώς, φορολογικό, εργασιακό και περιβαλλοντικό.
Και τώρα ο υπουργός μας Περιβάλλοντος, με παραπλανητική φρασεολογία, μας λέει ανενδοίαστα ότι η κυβέρνηση, συναινετικά με τη Ν.Δ., είναι έτοιμη να τα θυσιάσει όλα στο βωμό των επενδύσεων. Ειδικά στον τομέα του, είναι πρόθυμη να εξαλείψει και τα έσχατα υπολείμματα προστατευτικής για το περιβάλλον νομοθεσίας: έχει ήδη «απλοποιήσει» την περιβαλλοντική αδειοδότηση, καθιστώντας προσχηματικό ή και ανύπαρκτο κάθε έλεγχο και ετοιμάζεται να αλλάξει τον, έστω ελλιπή, χωροταξικό σχεδιασμό, όταν... εμποδίζει τις επενδύσεις!