3 Δεκ 2011

Απολύει όποιον δεν υπογράφει ατομική σύμβαση στη Sportday ο Χελάκης

Ο Γιώργος Χελάκης συνεχίζει την απαράδεκτη τακτική της τρομοκράτησης των εργαζομένων, των εκβιασμών και των παράνομων απολύσεων στην εφημερίδα «SPORTDAY» . Τελευταίο «θύμα» των παραπάνω πρακτικών ο δημοσιογράφος Απόλλων Λιακόπουλος, ο οποίος απολύθηκε, επειδή αρνήθηκε να υπογράψει την προτεινόμενη από την εργοδοσία ατομική σύμβαση, που προέβλεπε, μεταξύ άλλων, μείωση 25% των αποδοχών του έναντι αυτών της ΣΣΕ.
Ο Απ. Λιακόπουλος είχε κακοποιηθεί βάναυσα, κατά την πανεργατική απεργιακή συγκέντρωση της 15ης Ιουνίου, από τις μονάδες καταστολής της Αστυνομίας επειδή είχε μακριά μαλλιά. Η παράνομη απόλυσή του έρχεται να προστεθεί σε εκείνες των έξι άλλων δημοσιογράφων (Α. Τσουκαλά, Κ. Σαλάπα, Α. Μαυρομμάτη, Κ. Κουτσογιάννη, Μ. Ιωάννου, Δ. Ελευθεράτου) της ίδιας εφημερίδας, οι οποίοι αρνήθηκαν την υπογραφή ατομικών συμβάσεων και τη μείωση των αποδοχών τους. Οι απολύσεις αυτές εκτός από παράνομες είναι και καταχρηστικές, επειδή χρησιμοποιούνται από την εργοδοσία ως μέσο πίεσης και εκβιασμού για τους..υπόλοιπους εργαζόμενους, τους οποίους η ιδιοκτησία εξαναγκάζει να εργάζονται με αμοιβές πείνας και κάτω από εργασιακό «στρες», λόγω της πιθανότητας απόλυσής τους.
Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ καταδικάζει τις εκβιαστικές απολύσεις. Διεκδικεί την επαναπρόσληψη των συναδέλφων και θα αγωνιστεί για την εφαρμογή της Εργασιακής Νομοθεσίας και των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας. Η ΕΣΗΕΑ δηλώνει ότι δεν θα επιτρέψει την εγκαθίδρυση «καθεστώτος γαλέρας» στα ΜΜΕ και θα αγωνιστεί με κάθε μέσο για το σκοπό αυτό.

2 Δεκ 2011

Τα κόλπα Γιαννικου με τις διαφημιτστικές

Σε πολύ ακριβότερες των πραγματικών τιμές αγόραζε τα πνευματικά δικαιώματα η εκδοτική Modern Times A.E. -η οποία ελέγχεται από συμφέροντα της οικογένειας του Κώστα Γιαννίκου- για την αναπαραγωγή ταινιών από offshore κυπριακές εταιρείες που ελέγχονταν επίσης από τον ίδιο. Αυτές με τη σειρά τους είχαν αποκτήσει τα δικαιώματα αυτά από άλλες εταιρείες, που όμως τα είχαν αγοράσει όχι μόνο σε πολύ χαμηλότερες τιμές, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις (οπτικοακουστικού υλικού που είναι ελεύθερο δικαιωμάτων) ακόμα και δωρεάν, ισχυρίζονται οι ίδιες πηγές.

Ως συνδεόμενες με τον επιχειρηματία εταιρείες αναφέρονται, μεταξύ άλλων, offshore όπως οι Everend και Skarlet Sky. Η δυνατότητα της Modern Times να καταβάλει τα υπερτιμολογημένα δικαιώματα εξηγείται.., σύμφωνα με τις σχετικές πληροφορίες, από σειρά αυξήσεων κεφαλαίου με την καταβολή μετρητών.
Εχοντας εγγράψει τις υψηλότερες των αρχικών αξίες του οπτικοακουστικού υλικού στα περιουσιακά της στοιχεία, η Modern Times το μεταβίβαζε, όπως φαίνεται, με τη σειρά της σε ακόμα υψηλότερες τιμές σε συνδεόμενες διαφημιστικές εταιρείες, από τις οποίες ελάμβανε μεταχρονολογημένες επιταγές. Τις επιταγές αυτές παρείχε ως εξασφάλιση (collateral) σε τράπεζες για να λάβει χρηματοδοτήσεις, όπως προκύπτει από δανειακές συμβάσεις που έχει στη διάθεσή της η «Κ». Είναι χαρακτηριστικό ότι κεφάλαια αξίας 7 εκατομμυρίων ευρώ αντλήθηκαν με μόνον δύο αυτού του τύπου δανειακές συμβάσεις.


Τελικώς οι διαφημιστικές, έπειτα και από νέα προσαύξηση στην τιμή, μεταβιβάζουν τα δικαιώματα αυτά στο Alter δίνοντας στον σταθμό μεταχρονολογημένες επιταγές. Ετσι, αναφέρουν οι ίδιες πάντα πηγές, «ελέγχεται η αλυσίδα των επιταγών ώστε να μην εμφανίζονται από τις διαφημιστικές επιταγές προς πληρωμή, εάν δεν έχουν εξοφληθεί πρώτα οι επιταγές της Modern Times».

Παράλληλα το Alter φέρεται να αναθέτει στις διαφημιστικές διάφορες εργασίες, όπως επεξεργασίας τηλεοπτικών προγραμμάτων, με υψηλά τιμήματα, με στόχο ο ΦΠΑ των μεταξύ τους συναλλαγών να «πιστώνεται». Εν κατακλείδι, το Alter φέρεται να υπέγραφε συμβάσεις με τη Modern Times με υπερτιμολογημένες τις αξίες των εσωτερικών προγραμμάτων του, ενώ η Modern Times σύναπτε παράλληλα συμβάσεις (αντίστροφες) των υπερτιμολογημένων εκδοτικών της προϊόντων προς το Alter, ώστε να πιστώνεται ο ΦΠΑ, εξηγούν οι σχετικές πληροφορίες.

-πηγή: Καθημερινή

Αλλαγές στη σύνθεση του ΔΣ στον ΔΟΛ μετά την αποχώρηση Καψή

Ενα νέο στέλεχος του ΔΟΛ έβαλε στο ΔΣ του Οργανισμού ο Σταύρος Ψυχάρης, στη θέση του παραιτηθέντος Παντελή Καψή καθώς ο τελευταίος έγινε κυβερνητικός εκπρόσωπος του Παπαδήμου. Τη θέση του Καψή κατέλαβε ο Στάθης Ευσταθιάδης (δεξιά) ενώ ο διευθυντής της εφημερίδας ΤΑ ΝΕΑ Χρήστος Μεμής (αριστερά) έμεινε για άλλη μια φορά εκτός του διοικητικού συμβουλίου του ΔΟΛ. Πολλοί είπαν ότι δικαιωματικά θα έπρεπε ο Μεμής να μπει στο διοικητικό συμβούλιο αλλά φαίνεται ότι οι σχεδιασμοί Ψυχάρη άλλα επιτάσσουν… Ιδού και η ανακοίνωση που γνωστοποιεί την αλλαγή σύνθεσης του διοικητικού συμβουλίου του ΔΟΛ:..

Η Εταιρεία ανακοινώνει ότι μετά την από 1.12.2011 παραίτηση του Μη Εκτελεστικού Μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΟΛ ΑΕ κ. Παντελή Καψή, το Διοικητικό Συμβούλιο της Εταιρείας στη συνεδρίασή του της 1.12.2011 αποφάσισε την εκλογή του δημοσιογράφου κ. Στάθη Ευσταθιάδη του Ελευθερίου, κατοίκου Αθηνών, ως Μη Εκτελεστικού Μέλους του Συμβουλίου - προς αντικατάσταση του παραιτηθέντος Συμβούλου. Μετά την αντικατάσταση του Συμβούλου, το Δ.Σ. της εταιρείας έχει ως κάτωθι:
Ψυχάρης Σταύρος, Εκετελεστικός Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος, Ψυχάρης Παναγιώτης Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος,
Ευσταθιάδης Στάθης, Μη Εκτελεστικό Μέλος,
Κορίτσας Νικόλαος, Μη Εκτελεστικό Μέλος,
Κουταλίδης Τρύφων, Εκτελεστικό Μέλος,
Μάνος Ιωάννης, Εκτελεστικό Μέλος,
Νέζης Στέργιος, Μη Εκτελεστικό Μέλος,
Παράσχης Iωάννης, Ανεξάρτητο Μη Εκτελεστικό Μέλος,
Πεφάνης Νικόλαος, Εκτελεστικό Μέλος,
Πιμπλής Νικόλαος, Εκτελεστικό Μέλος,
Ρέστης Βίκτωρ, Μη Εκτελεστικό Μέλος,
Ρέστη Καίτη, Μη Εκτελεστικό Μέλος,
Τριφύλλης Αντώνιος, Ανεξάρτητο Μη Εκτελεστικό Μέλος,
Τσούτσουρα – Ψυχάρη Χριστίνα, Εκτελεστικό Μέλος.
Η θητεία του ανωτέρω ΔΣ εκτείνεται μέχρι την Τακτική Γενική Συνέλευση των Μετόχων της εταιρείας, που θα συγκληθεί το αργότερο έως την 30η Ιουνίου 2016, εκτός εάν ήθελε αποφασίσει διαφορετικά η Γ.Σ.

Βάσει σχεδίου μεταβίβασε όλα τα περιουσιακά του στοιχεία ο Γιαννίκος

Πολύ πριν από τη σύλληψη του (μέχρι χθες) διευθύνοντος συμβούλου του Alter Κώστα Γιαννίκου και προτού γίνει ευρύτερα γνωστή η υπόθεση των μεγάλων υποχρεώσεων του σταθμού, ο ίδιος και η γυναίκα του Κατερίνα, ξεκίνησαν να μεταβιβάζουν περιουσιακά τους στοιχεία στα τρία παιδιά τους. Αυτό αποκαλύπτει η Καθημερινή του Αλαφούζου που έχει κάθε λόγο να χαίρεται για όλα όσα συμβαίνουν το τελευταίο διάστημα στο ανταγωνιστικό (τού ΣΚΑΪ) κανάλι.
Την ώρα που οι εργαζόμενοι του ALTER βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας και έχουν καταλάβει το κανάλι για τα χρωστούμενα πολλών μηνών, o Γιαννίκος έχει «δέσει το γάιδαρό του»: από το καλοκαίρι του 2010 είχε δρομολογήσει τη διαδικασία μεταβίβασης μιας σειράς ακινήτων στο πλαίσιο γονικών παροχών που περιλαμβάνουν ακίνητο στη Βούλα της Ρόδου, στο Ντράφι, στην Κυψέλη, δύο κτήματα στην Αγία Μαρίνα, διαμέρισμα στην Καλλιθέα, δύο διαμερίσματα στη Βούλα και μερίδες επί εκτάσεων στο Αλεποχώρι., δρομολογείται από το καλοκαίρι του 2010.
Παράλληλα, τα τρία παιδιά του επιχειρηματία εμφανίζονται να μεταβιβάζουν έναντι επτά εκατομμυρίων ευρώ (6.955.917,68), στις 12 Απριλίου του 2011, 45 χιλιάδες μετοχές της εταιρείας ΕΛΛ.ΘΕΑ - Ελληνική Θεαμάτων Ανώνυμη Εμπορική και Τεχνική Εταιρεία και διακριτικό τίτλο «EΛΛ.ΘΕΑ Α.Ε.», έναντι τιμήματος 7 εκατομμυρίων ευρώ. Αγοραστής είναι η..Συμμετοχική Επενδυτική Θεαμάτων Ανώνυμη Εταιρεία και εκπροσωπείται από τον Α.Κ., συγγενικό πρόσωπο δικηγόρου του Alter, στην αίτηση και υπαγωγή του στο καθεστώς προστασίας από τους πιστωτές.
Η αγοράστρια εταιρεία, σύμφωνα με την Καθημερινή, ιδρύθηκε μόλις δύο εβδομάδες πριν από τη μεταβίβαση και η καταχώρισή της στο Μητρώο Ανωνύμων Εταιρειών δημοσιεύθηκε στο Φύλλο της Εφημερίδος της Κυβερνήσεως 2813 με ημερομηνία ανακοίνωσης την 9η Μαΐου. Το τίμημα των 7 εκατ. καταβλήθηκε, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η «Κ» με 1,7 εκατ. ευρώ σε μετρητά ενώ τα υπόλοιπα 5,3 εκατ. με κατάθεση σε λογαριασμούς ελληνικής τράπεζας (5021015864970, 5021005855531, 5021005791931) «ή και σε άλλον υποδεικνυόμενο», όπως αναφέρεται, από τους πωλητές τραπεζικό λογαριασμό.
Για τη μεταβίβαση αυτή, όπως προκύπτει από το ιδιωτικό συμφωνητικό, καταβλήθηκαν από τους πωλητές κανονικά οι προβλεπόμενοι φόροι που ήταν της τάξης των 350 χιλιάδων. Ολα τα παραπάνω αποτελούν προφανώς περιουσιακά στοιχεία τα οποία ενδεχομένως να δεσμεύονταν για την κάλυψη υποχρεώσεων που βαρύνουν ή καταλήγουν στον διευθύνοντα σύμβουλο του καναλιού.

1 Δεκ 2011

Τριήμερη απεργία στην Ελευθεροτυπία

Χωρίς εφημερίδες σήμερα λόγω της χθεσινής 24ωρης απεργίας όλων των εργαζόμενων στο χώρο του Τύπου. Οι αναγνώστες θα έχουν την ευκαιρία να διαβάσουν αύριο την εφημερίδα τους εκτός από την Ελευθεροτυπία που δεν θα κυκλοφορήσει (εκτός από σήμερα) και την Παρασκευή, το Σαββάτο και την Κυριακή λόγω της τριήμερης απεργίας.

Οι εργαζόμενοι διεκδικούν:

- τα δεδουλευμένα τεσσάρων μηνών

-την ένταξη στην μισθοδοσία όλων όσοι εργάζονται με «μπλοκάκια» και καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες

-την πλήρη και ειλικρινή ενημέρωση για όλα τα οικονομικά μεγέθη, τις κινήσεις και τους σχεδιασμούς της εταιρείας

Θυμίζουμε ότι την απεργία κήρυξαν τα ΔΣ των ΕΣΗΕΑ, ΕΠΗΕΑ, Πανελλαδικής Ένωσης Λιθογράφων, ΕΣΠΗΤ, Ένωσης Φωτορεπόρτερ Ελλάδος και της Ένωσης Προσωπικού Πρακτορείων Εφημερίδων Αθηνών. Στις κινητοποιήσεις δεν θα πάρει μέρος η ΕΤΗΠΤΑ και το Δ.Σ της Ένωσης Τεχνικών αποφάσισε να κηρύξει τριήμερη απεργία για την επόμενη εβδομάδα 8, 9 και 10/12/2011. Oι εργαζόμενοι τεχνικοί της Ελευθεροτυπίας (Φωτοεκδοτική Α.Ε.) διαφωνούν με την απόφαση του σωματείου τους -ΕΤΗΠΤΑ- να μην συμμετέχει στην τριήμερη απεργία. Υπενθυμίζουμε ότι στην τελευταία γενική συνέλευση η πλειοψηφία των εργαζομένων τεχνικών είχε ταχθεί υπέρ της απεργίας. Οι τεχνικοί θεωρούν ότι ότι..η απόφαση της ΕΤΗΠΤΑ βάζει σε κίνδυνο την ενότητά τους και δημιουργεί προϋποθέσεις για τη συγκρότηση απεργοσπαστικού μηχανισμού.

Γνωμοδότηση κόλαφος απο την Επιθεώρηση Εργασίας Βόλου για τις ατομικές συμβάσεις εργασίας

Γνωμοδότηση-κόλαφο για όσους επιβάλλουν ατομικές συμβάσεις με δραστικές μειώσεις αποδοχών, εξέφρασε η Επιθεώρηση Εργασίας Βόλου, που έκρινε παράνομη και καταχρηστική την απόλυση του δημοσιογράφου Θανάση Βογιατζή που απολύθηκε από την εφημερίδα «Θεσσαλία» του Βόλου επειδή πρωτοστάτησε σε κινητοποιήσεις για να μην περάσουν αντεργατικές ρυθμίσεις που επέβαλε η εργοδοσία. Ο Βογιατζής δεν υπέγραψε τη μείωση μισθών, που επέβαλε η εργοδοσία και είχε αρνηθεί να υπογράψει την ατομική σύμβαση, που θα είχε ως συνέπεια τη μείωση του εισοδήματός του. Το πλήρες κείμενο της γνωμοδότησης της Επιθεώρησης Εργασίας Βόλου έχει ως εξής:..
«Η Υπηρεσία μας, μετά τα όσα ειπώθηκαν-καταγράφηκαν-κατατέθηκαν
1) συντασσόμενη κατ’ αρχήν με την επιθυμία του προσφεύγοντος, και όλων των άλλων συνδικαλιστικών φορέων, καλεί την επιχείρηση να τον επανεντάξει στη δύναμή της
2) έχοντας υπόψη
α) τη μαρτυρία του ιδίου του προσφεύγοντος ότι απολύθηκε γιατί δεν δέχθηκε να υπογράψει νέα σύμβαση με μειωμένες κατά 20% τις αποδοχές του
β) τη δήλωση του εκπροσώπου των συντακτών Θεσσαλίας-Ευβοίας-Στ. Ελλάδος ότι για να εργάζονται στην ίδια επιχείρηση επί 17 χρόνια ο προσφεύγων δεν ήταν αντιπαραγωγικός αλλά επαγγελματικά επαρκής και συνεργάσιμος
γ) τη δήλωση της προέδρου των Τεχνικών Τύπου Βόλου ότι η απόλυση του Θ. Βογιατζή ήταν εκδικητική για τη στάση που κράτησε τα δύο τελευταία χρόνια απέναντι στον εργοδότη υπερασπιζόμενος τα εργασιακά του δικαιώματα και των συναδέλφων του
δ) τη δήλωση που κατέθεσε η επιχείρηση στην Υπηρεσία μας.
Θεωρεί ότι η απόλυση του Αθ. Βογιατζή θα πρέπει να διερευνηθεί από τα αρμόδια δικαστήρια ως προς την καταχρηστικότητά της
1) επειδή ο μισθωτός διεκδίκησε νόμιμα δικαιώματά του (Α.Π. 1107/2000)
2) επειδή αξίωσε από τον εργοδότη να τηρεί τους συμβατικούς όρους (ΑΠ 805/95)
3) επειδή ανέπτυξε νομική συνδικαλιστική δράση (Ν. 1264/82 άρθρο 14 παρ. 4)
4) επειδή προσέφυγε προ μηνών στην Υπηρεσία μας για νόμιμες και βάσιμες αξιώσεις του (ΑΠ 933/97)
γ) επειδή η καταγγελία σύμβασης, αν και είναι μονομερής αναιτιώδης δικαιοπραξία, υπόκειται στους περιορισμούς του άρθρου 281ΑΚ (υπέρβαση ορίων καλής πίστης, χρηστών ηθών, κοινωνικού ή οικονομικού σκοπού του δικαιώματος)
7) επειδή παραβιάζεται το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα στην εργασία (ατομικά δικαιώματα, άρθρο 22 παρ. 1 συντάγματος της Ελλάδας)
8) επειδή παραβιάζεται το άρθρο 14 παρ. 1 του συντάγματος που κατοχυρώνει την ελευθερία της γνώμης (με τον περιορισμό βέβαια ότι τα διαδιδόμενα και διακινούμενα είναι αληθή και δεν προσβάλουν την τιμή και την υπόληψη του εργοδότη καθώς και ότι δεν επηρεάζεται δυσμενώς η εργασιακή σχέση και δεν διαταράσσεται η ομαλή λειτουργία της επιχείρησης)
9) επειδή δεν εφαρμόστηκε η αρχή της αναλογικότητας, εάν η απόλυση έγινε για οικονομοτεχνικούς λόγους
10) επειδή είναι αντικειμενικά αδικαιολόγητη η καταγγελία διότι δεν στοχεύει στην προστασία δικαιολογημένων συμφερόντων του εργοδότη.

Βόλος 25 Νοεμβρίου 2011


Ο Επιθεωρητής Εργασίας
»

Καμία υπογραφή σε ατομικές συμβάσεις απο τους εργαζόμενους στο ΒΗΜΑ ζητάει ο εκπρόσωπος τους

Να μην δεχτούν ατομικούς εκβιασμούς και να τηρήσουν την αξιοπρέπειά τους καλεί τους εργαζόμενους στον ΔΟΛ ο εκπρόσωπος των συντακτών στο ΒΗΜΑ. Ο εκπρόσωπος ξεκαθαρίζει ότι όλοι οφείλουν να ακολουθήσουν τα σωματεία τους και ότι ορίζουν τα καταστατικά τους και οι συλλογικές αποφάσεις. Μάλιστα προχωράει ακόμη πιο κάτω λέγοντας ότι τα μέλη των ενώσεων και οι εκπρόσωποι, όπως και όσοι κατέχουν θέσεις ιεραρχίας στην παραγωγική διαδικασία (αρχισυντάκτες, διευθυντές σύνταξης, κλπ. -βλ. άρθρο 7 του καταστατικού της ΕΣΗΕΑ) οφείλουν όχι απλά να αρνηθούν να υπογράψουν, αλλά και να το καταγγείλουν στην Ένωση.

"Συνάδελφοι,
Όπως ξέρετε, ο εργοδότης μας αποφάσισε να σπάσει στην πράξη τις συλλογικές μας συμβάσεις απαιτώντας μας να υπογράψουμε ατομικά χαρτί αποκήρυξής τους (καταρχήν με δήθεν "αποδοχή" μείωσης μισθού κατά 20%).
Στην έκκληση που του κάναμε, έστω και για moratorium έως τη Δευτέρα που θα συναντηθεί το σωματείο μας με το εργοδοτικό σωματείο (του οποίου εξάλλου είναι πρόεδρος), ήταν σαφής: ΟΧΙ.
Το οποίο σημαίνει ότι θα κληθούμε ένας-ένας να υπογράψει ατομικά την καταδίκη του, καταρχήν ηθική και μετά υλική. Το έργο αυτό το έχουμε ξαναδεί παλαιότερα μετά τον εμφύλιο από την ελληνική αστυνομία και πρόσφατα από άλλους εργοδότες του τύπου (Αλαφούζο, Μπόμπολα, κλπ.). Ο δικός μας ευθυγραμμίστηκε, απλώς στο timing, με το Espresso.
Απέναντι σε αυτό το πρόγραμμα βαρβαρότητας έχουμε τοποθετηθεί συλλογικά. Στη συνέλευσή μας διατυπώσαμε το δικό μας συλλογικό "Οχι" με την απόφασή μας να τεθούμε αυτόματα σε στάση εργασίας και στη συνέχεια σε απεργία. Το ίδιο είπαν και τα σωματεία μας
Με βάση την εργοδοτική εμπειρία, ωστόσο, ξέρουμε ότι αυτό που θα επιχειρηθεί είναι να αγνοηθεί η συλλογική μας ύπαρξη και να πιεστεί ατομικά ο κάθε συνάδελφος. Σε αυτές τις πιέσεις δεν θέλουμε ήρωες να αντισταθούν: θέλουμε απλώς να τηρήσουμε την αξιοπρέπειά μας. Και αυτή σημαίνει ότι ακολουθούμε τα σωματεία μας, με τα καταστατικά τους, και τις αποφάσεις μας.
Πράγμα που σημαίνει ότι η υπογραφή ατομικού χαρτιού, όποια μορφή και να έχει (ακόμα και απλή τζίφρα στην επιστολή του εργοδότη μας), με το οποίο τροποποιείται τμήμα των συμβατικών υποχρεώσεων της εργασίας μας, απαγορεύεται από τα καταστατικά μας.
Τα μέλη των ενώσεων και οι εκπρόσωποι, όπως και όσοι κατέχουν θέσεις ιεραρχίας στην παραγωγική διαδικασία (αρχισυντάκτες, διευθυντές σύνταξης, κλπ. -βλ.άρθρο 7 του καταστατικού μας) οφείλουν μάλιστα όχι απλά να αρνηθούν να υπογράψουν, αλλά και να το καταγγείλουν στην Ένωση. Εννοείται ότι για τα μέλη της Ένωσης, εγώ ως εκπρόσωπός της οφείλω, για όσους δεν ακολουθήσουν τις αποφάσεις μας αυτές, να τους παραπέμψω στο Πειθαρχικό ζητώντας τη διαγραφή τους από την Ένωση. Επίσης το ίδιο οφείλω να πράξω και για όσους συναδέλφους, ιδιαίτερα της ιεραρχίας, θελήσουν (καλοπροαίρετα ή όχι) να επηρεάσουν προς την ίδια κατεύθυνση άλλους συναδέλφους. Τέλος, οι ίδιοι όροι ισχύουν για όλους τους συναδέλφους, ακόμα και αν δεν ανήκουν, για οποιονδήποτε λόγο, σε κάποιο από τα σωματεία μας, καθώς ο συλλογικός εργαζόμενος είναι ενιαίος -τα ίδια δηλαδή ισχύουν για μέλη και μη μέλη, τόσο ως δικαιώματα όσο και ως υποχρεώσεις.
Αν επομένως σας ζητηθεί από οιονδήποτε της εταιρείας να υπογράψετε οποιοδήποτε χαρτί, οφείλετε αμέσως:
α) να εξηγήσετε ότι αυτό έχει απαγορευτεί από τα σωματεία μας -ακόμα και αν οι ίδιοι συμφωνούσατε με το περιεχόμενό του.
β) να ειδοποιήσετε αμέσως τους εκπροσώπους (στην περίπτωση του Βήματος εμένα -αλλά και οποιονδήποτε άλλο της Εργασιακής Επιτροπής).
Ευχαριστώ,
Τάσος Αναστασιάδης
εκπρόσωπος του Βήματος στο Μεικτό της ΕΣΗΕΑ"

30 Νοε 2011

Σε πολυτελές χειμερινο θερετρο πηγαν να προσεγγισουν την κριση στον Τύπο οι κυριοι της ΕΤ-3

Εν μέσω της κατακρεούργησης των κεκτημένων δικαιωμάτων των εργαζομένων στην ΕΡΤ3 (όπως και σε όλα τα ΜΜΕ και στην κοινωνία της χώρας), εν μέσω ενός τρομοκρατικού κλίματος για τα «κύματα» των εφεδρειών, των απολύσεων, των απανωτών περικοπών μισθών και βασικών επιδομάτων, εν μέσω μιας κατοχικής διακυβέρνησης της χώρας από τραπεζίτες, ακροδεξιούς και εκπροσώπους των δύο μεγάλων κομμάτων που εναλλάσσονται τις τελευταίες δεκαετίες στην εξουσία παίζοντας εναλλάξ τον «καλό» και τον «κακό» μπάτσο και εν μέσω μιας κρίσης που προκάλεσαν οι ίδιες οι αντιφάσεις του καπιταλιστικού συστήματος, οι επικεφαλής της ΕΡΤ3 αποφάσισαν να «προσεγγίσουν» και να αναλύσουν την κρίση σε ένα πολυτελές ξενοδοχείο (στη φωτό το ξενοδοχείο) στο χειμερινό τουριστικό θέρετρο του Αγίου Αθανασίου στο Καϊμακτσαλάν! Ονόμασαν δε αυτό το διήμερο, ως «Ανοιχτή συζήτηση στρογγυλής τραπέζης για την προσέγγιση της κρίσης από πλευράς πολιτικής, οικονομικής, πολιτισμικής, φιλοσοφικής και επιστημονικής», καλώντας μεταξύ άλλων να δώσουν τα…«φώτα» τους, τον… πρέσβη ε.τ. Ελευθέριο Καραγιάννη, τον «πατέρα» Νικόλαο Λουδοβίκο, καθηγητή της Ανωτέρας Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Θεσσαλονίκης και καθηγητή στο Ορθόδοξο Ινστιτούτο του Κέμπριτζ, τον καθηγητή του Βιολογικού τμήματος και αντιπρόεδρο του NOESIS Ζαχαρία Σκούρα και τον πολιτειολόγο Κώστα Ζουράρι!. Το διήμερο αφορούσε το Σάββατο 26 και την Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2011 στο ξενοδοχείο «Demotel Neve Resort» στην “Αράχωβα της Βόρειας Ελλάδας”, Άγιο Αθανάσιο (Τσέγανη) του Καϊμακτσαλάν και το διοργάνωσε το Τμήμα Διεθνών Συνεργασιών της ΕΡΤ3. Τη συνάντηση, θα συντόνιζε ο δημοσιογράφος και προϊστάμενος του Τμήματος, Παντελής Σαββίδης.

Αναμένουμε «εξηγήσεις» από τους εμπνευστές αυτού του διημέρου στο πολυτελές ξενοδοχείο καθώς και τα… «συγκλονιστικά» συμπεράσματα της «στρογγυλής τράπεζας» που, σύμφωνα με το Δελτίο Τύπου της ΕΡΤ3, θα αφορούσαν και την «αναζήτηση της… λιγότερο επώδυνης διεξόδου» από την κρίση!
Επίσης θα ήταν χρήσιμη και μία οικονομική ενημέρωση για τα «έξοδα» του διημέρου και ποιος τα επωμίστηκε…

-από το asyntaxtostypos

"Δεν επαιτούμε, απαιτούμε τα δεδουλευμένα μας" εργαζόμενοι Alter

«Εδώ και ενάμισι χρόνο η διοίκηση του ΑΛΤΕΡ μας κοροϊδεύει. Καθυστερεί τους μισθούς μας, μας υπόσχεται ημερομηνίες πληρωμής που ποτέ δεν τηρεί και μας οδηγεί στην ανέχεια.
Μας οφείλονται από 5 εως 10 μισθοί κατά περίπτωση και πλεον έχουμε όλοι πρόβλημα επιβίωσης! Η πλειοψηφία των εργαζομένων του ΑΛΤΕΡ βρισκόμαστε σε επίσχεση εργασίας και θα παραμείνουμε μέχρι να εξοφληθούμε!
Δεν επαιτούμε! Απαιτούμε τα δεδουλευμένα μας!»
Το παραπάνω μήνυμα, με συνοδεία κλασσικής μουσικής, έβλεπαν οι τηλεθεατές στη συχνότητα του τηλεοπτικού σταθμού ALTER από αργά χθες το βράδυ μέχρι το ξημέρωμα. Οι εργαζόμενοι κατέλαβαν χθες αργά το βράδυ τη ροή και τις εγκαταστάσεις του καναλιού, μετά τη νέα κοροϊδία από τον Κώστα Γιαννίκο και την αθέτηση της συμφωνίας που έκαναν με τον διευθύνοντα σύμβουλο, που προέβλεπε να μην προβάλλονται στο κανάλι τα διαφημιστικά σποτ των εταιρειών του καθώς και τα διαφημιστικά του Γ. Κουρή.

Προσφυγή των εργοδοτών στη Δικαιοσύνη για τις απεργιακές κινητοποιήσεις

Προσφυγή κατά της σημερινής απεργίας και της αυριανής στάσης εργασίας που έχουν κηρύξει οι Ενώσεις στο χώρο των ΜΜΕ κατέθεσαν οι εργοδότες που ζητούσαν να κηρυχθούν παράνομες οι κινητοποιήσεις. Ανάμεσα σε αυτούς που προσέφυγαν είναι και η ιδιοκτησία των τηλεοπτικών σταθμών Mega, Star, Σκάι ( και του ραδιοφώνου) και των ρ/σ Δρόμος και Δίεση. Η εκδίκαση της προσφυγής διακόπηκε καθώς τα σωματεία των εργαζόμενων ζήτησαν την εξαίρεση του δικαστή και τελικά η δίκη αναβλήθηκε. Ετσι η σημερινή απεργία και η αυριανή στάση εξελίσσονται κανονικά.

29 Νοε 2011

Τελεσίγραφο Κυριακίδη στην Espresso μείωση 20% ή 25 απολύσεις

Σε νέες περικοπές με ταυτόχρονη κατάργηση των ΣΣΕ προχωρούν οι ιδιοκτήτες ΜΜΕ ενώ πολλοί από αυτούς «παίζουν» καθυστερήσεις στις πληρωμές μισθών. Ετσι μετά τον ΔΟΛ σειρά είχε η εφημερίδα Espresso του Κυριακίδη όπου εστάλη τελεσίγραφο με το γνωστό εκβιαστικό δίλημμα: Ή θα γίνουν 25 απολύσεις ή θα προχωρήσουμε σε μείωση κατά 20% στους μισθούς ενώ θα κοπούν και οι αμοιβές της Κυριακής ( «κυριακάτικα»). Επίσης η εργοδοσία θα καλέσει το προσωπικό να υπογράψει ατομικές συμβάσεις που θα περιλαμβάνουν περαιτέρω μειώσεις.
Την ίδια ώρα ο Μπόμπολας ανακοίνωνε περικοπή 10% στους μισθούς, από 1ης Δεκεμβρίου, όσων εργάζονται στα περιοδικά του Πήγασου, ενώ μεγαλύτερη μείωση (20%) θα γίνει στους συνεργάτες που πληρώνονται με μπλοκάκι. Ηδη στον Μπόμπολα έχει γίνει περικοπή στους μισθούς ενώ όσοι τότε δεν είχαν υπογράψει ατομική σύμβαση απολύθηκαν από την εργοδοσία…

Τριήμερη απεργία κήρυξε η ΕΣΗΕΑ στην Ελευθεροτυπία

Την κήρυξη τριήμερης απεργίας στην «Ελευθεροτυπία» την Πέμπτη, την Παρασκευή και το Σάββατο (1,2,3 Δεκεμβρίου 2011) αποφάσισε ομόφωνα το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ με αίτημα την καταβολή των δεδουλευμένων. Η απόφαση ελήφθη σύμφωνα και με την πρόταση - απόφαση της συνέλευσης των εργαζομένων της Χ.Κ Τεγόπουλος που παραμένουν απλήρωτοι από τον περασμένο Αύγουστο. Η συνέλευση των εργαζόμενων (24/11) εκτός από την εξόφληση των δεδουλευμένων είχε ζητήσει από τη διοίκηση:
-Να καταβάλει άμεσα και μέχρι τις 30 Νοεμβρίου έναν μισθό και να δεσμευθεί ότι θα καταβάλει εμπρόθεσμα και στο ακέραιο το δώρο των Χριστουγέννων.
-Να εξοφλήσει μέχρι τις 30 Νοεμβρίου τους συναδέλφους στην ένθεση (στο πιεστήριο), που απασχολούνται με διαλείπουσα εργασία.
-Να εντάξει άμεσα στην μισθοδοσία τους συναδέλφους, που εργάζονται με ΔΠΥ και καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες.
-Να ενημερώσει τους εκπροσώπους και κατ΄ επέκταση την ίδια τη συνέλευση:
α) για το business plan
β) για τη χρηματοοικονομική θέση της εταιρείας
γ) για τα διαφημιστικά και εμπορικά έσοδα της εταιρείας.

Με απεργίες απαντάει η ΕΣΗΕΑ στον Ψυχάρη και τις μειώσεις 20% στους μισθούς

Σε απεργιακές κινητοποιήσεις στο ΔΟΛ και σε όλα τα ΜΜΕ, που παραβιάζουν τις ΣΣΕ προχωρεί η Ενωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών μπροστά στη νέα προσπάθεια που ξεκίνησε από τον Πρόεδρο της ΕΙΗΕΑ και Πρόεδρο του ΔΟΛ Σταύρο Ψυχάρη για τη μείωση των μισθών των εργαζομένων με τη μορφή της υπογραφής ατομικών συμβάσεων εργασίας.

Ετσι το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ:

·Κηρύσσει για σήμερα στάση εργασίας όλων των δημοσιογράφων, που εργάζονται στο ΔΟΛ, από τις 16.00 έως τις 18.00 με ταυτόχρονη σύγκληση Γενικής Συνέλευσης στους χώρους εργασίας.

·Ζητεί από τον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο του ΔΟΛ, αλλά και Πρόεδρο της ΕΙΗΕΑ, να πάρει πίσω την πρότασή του για μείωση κατά 20% του μισθού των εργαζομένων στο ΔΟΛ.

·Καλεί τους εργαζόμενους, που εργάζονται στο ΔΟΛ, καθώς και σε όλα τα ΜΜΕ, να μην υπογράψουν ατομικές συμβάσεις εργασίας με τις οποίες μειώνονται οι αποδοχές τους.

· Προχωρεί σε απεργιακές κινητοποιήσεις στο ΔΟΛ και σε όλα τα ΜΜΕ, που..παραβιάζουν τις ΣΣΕ, και

· Διακηρύσσει προς κάθε κατεύθυνση, ότι την οικονομική κρίση, την οποία άλλοι δημιούργησαν, δεν θα πληρώσουν οι εργαζόμενοι.

Την ίδια ώρα όλες οι Ενώσεις των εργαζόμενων στο χώρο του Τύπου αποφάσισαν την κήρυξη 24ωρης απεργίας στις εφημερίδες, τα ραδιοτηλεοπτικά μέσα και τα ειδησεογραφικά site, τα περιοδικά, το δημόσιο, τα ΝΠΔΔ και τους ΟΤΑ από 06.00 π.μ. της Τετάρτης, 30 Νοεμβρίου 2011 έως 06.00 π.μ. της Πέμπτης, 1 Δεκεμβρίου 2011 και στα πρακτορεία διανομής τύπου από τις 22.00 το βράδυ της Τετάρτης, 30 Νοεμβρίου 2011 έως τις 22.00 της Πέμπτης, 1 Δεκεμβρίου 2011. Επίσης αποφάσισαν την πραγματοποίηση 4ωρης στάσης εργασίας από τις 11.00 π.μ. έως τις 15.00 της Πέμπτης, 1 Δεκεμβρίου 2011 συμμετέχοντας στην πανεργατική απεργία, που αποφάσισαν ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ.

Εργασιακές συνθήκες μεσσαίωνα για του εργαζόμενους στο Creta Channel

Συνθήκες γαλέρας επικρατούν πλέον στον τηλεοπτικό σταθμό CRETA CHANNEL του Ηρακλείου Κρήτης πού έχει απλήρωτους τους εργαζόμενους εδώ και πολλούς μήνες, με αποτέλεσμα αυτοί να ζουν με το «χαρτζιλίκι» που τους δίνει, όποτε το θυμηθεί, ο καναλάρχης- εκδότης. Η ιδιοκτησία του καναλιού επιχειρεί τώρα να ανατρέψει εξ ολοκλήρου το εργασιακό καθεστώς προτείνοντας σε τεχνικούς και δημοσιογράφους τη μετατροπή των Συμβάσεων από εξαρτημένης εργασίας σε παροχή υπηρεσιών με μπλοκάκι ( χωρίς ασφάλιση), και ελαστικοποιώντας ακόμα περισσότερο την εκ περιτροπής εργασία. Επίσης πρότεινε έως και την δημιουργία εταιρείας, από κοινού, για την παροχή υπηρεσιών(!). Όπως ήταν φυσικό οι εργαζόμενοι αντέδρασαν έντονα ενώ το..Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Πελοποννήσου-Ηπείρου-Νήσων (ΕΣΗΕΠΗΝ) προειδοποιεί την ιδιοκτησία του καναλιού πως δεν θα ανεχθεί επικράτηση της ανασφάλιστης εργασίας και της εξαθλίωσης των εργαζομένων και γνωστοποιεί ότι θα προσφύγει στην Δικαιοσύνη και την Επιθεώρηση Εργασίας.

28 Νοε 2011

Ρελάνς στον Μπόμπολα που ζητούσε απολύσεις απο τον γενικό διευθυντή του ΜΕΓΚΑ

Το περιστατικό συνέβη πριν λίγες ημέρες. Απίστευτο κι όμως αληθινό: Η πλευρά Μπόμπολα ζητάει από τον πρόεδρο του Mega, Ηλία Τσίγκα τριψήφιο αριθμό απολύσεων. Ο τελευταίος, που διαφωνεί με τη λογική των απολύσεων προκειμένου να μειωθεί το κόστος και στην προσπάθεια του να αποφύγει τη διάλυση του καναλιού, συμπληρώνει μία λίστα 100 και πλέον ατόμων που αποτελείται από «ρουσφέτια» των εκδοτών και την στέλνει όπως του ζητήθηκε. Φυσικά όταν την πήρε στα χέρια του ο Μπόμπολας την επιστρέφει πίσω με τη σημείωση να αντικατασταθούν από άλλους!..

-enimerosi24

Παρέμβαση των απλήρωτων εργαζομένων του Alter στη ροή προγράμματος του καναλιού

Η γνωστή κάρτα που κατήγγειλε τη διοίκηση του ΑLTER για τα «κατορθώματά» της έπεσε και πάλι στις οθόνες καθώς οι απλήρωτοι εδώ και μήνες εργαζόμενοι (οι περισσότεροι βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας) παρενέβησαν στη ροή του προγράμματος θεωρώντας ότι ο Γιαννίκος τους κοροϊδεύει για άλλη μια φορά «παίζοντας» διαφημίσεις προϊόντων των άλλων εταιρειών του.

Οι εργαζόμενοι προχώρησαν σε γενική συνέλευση, παρουσία μελών του ΔΣ ΕΣΗΕΑ και μετά από παρέμβαση και του γενικού διευθυντή του καναλιού Βασίλη Κοσμόπουλου αποφασίστηκε η κάρτα να «παίζει» πριν και μετά τις διαφημίσεις ενώ δέχθηκαν να συνεχίσει να προβάλλεται το μαγνητοσκοπημένο πρόγραμμα και oι επαναλήψεις. Για αύριο έχει προγραμματιστεί συνάντηση του Διασωματειακού με τον..διευθύνοντα σύμβουλο του ALTER Κώστα Γιαννίκο. Οι εργαζόμενοι προειδοποιούν πως αν συνεχιστεί η κοροϊδία θα κατεβάσουν τον διακόπτη στο κανάλι.

Μετά τις απολύσεις και περικοπές μισθών 20% στον ΔΟΛ

Αφού προχώρησε στις μαζικές απολύσεις στον ΔΟΛ τώρα ο Στ. Ψυχάρης μειώνει τους μισθούς κατά 20% σε όλους τους εργαζόμενους του Οργανισμού. Οι μειώσεις (θα γίνουν άμεσα από 1/12/200) ανακοινώθηκαν στους εργαζόμενους μέσω e-mail που εστάλη από την Διοίκηση…
Η επιστολής Ψυχάρη προς όλους τους εργαζόμενους στον Δημοσιογραφικό Οργανισμό Λαμπράκη:..

Τα άσχημα νέα προηγούνται: τα έσοδα της εταιρείας, παρά τις προσπάθειες όλων, βαίνουν συνεχώς μειούμενα. Από το 2008 έως σήμερα τα διαφημιστικά έσοδα έχουν μειωθεί κατά 50% και πλέον, ενώ πτωτικές είναι και οι τάσεις των κυκλοφοριών σε ολόκληρο τον Τύπο.
Η κατάσταση που δημιουργείται απειλεί να στραγγαλίσει τα παραδοσιακά Μέσα Ενημερώσεως, ενώ και όλων των ραδιοτηλεοπτικών μέσων η πορεία είναι ζημιογόνος.
Αλλά πιστεύουμε ότι θα επιβιώσουμε. Με θυσίες και σκληρή λιτότητα, αλλά θα επιβιώσουμε.
Για να σώσουμε όμως τα Μέσα Ενημερώσεως, δηλαδή εμάς τους ίδιους, είμαστε αναγκασμένοι να μειώσουμε άμεσα τα έξοδα τόσο ώστε να καλύπτονται από τα μειωμένα έσοδα.
Αρχίζουμε εκδοτικές μεταβολές για να έχουμε οικονομία στο χαρτί και στις εκτυπώσεις, για να απαλλαγούμε από το υπερβολικό κόστος των «δώρων» που έχουν διαλύσει τα Μέσα Ενημερώσεως στα πλαίσια ενός άκριτου και καταστροφικού ανταγωνισμού και γενικώς μειώνουμε όλα τα έξοδα – ακόμη και τις αγορές ξένων εντύπων περιορίζουμε.
Χρειαζόμαστε όμως και άλλες περικοπές. Εξετάσαμε διάφορες λύσεις, αποκλείοντας καταρχήν τις ομαδικές απολύσεις εργαζομένων. Καταλήξαμε στην απόφαση να ζητήσουμε από όλους περιορισμό των αποδοχών τους – ελπίζουμε προσωρινό.
Από 01/12/2011 όλες οι αμοιβές μειώνονται κατά 20% με ελάχιστο όμως ύψος μισθού μετά τις περικοπές τα 1.200 ευρώ.
Η μείωση αυτή ισχύει για δύο έτη: οι αποδοχές θα επανέλθουν στα σημερινά επίπεδα εντός δύο ετών αν τα έσοδα από διαφημίσεις επιστρέψουν στα επίπεδα των ετών 2008-2009.
Ανεξαρτήτως αυτού, εάν υπογραφεί Συλλογική Σύμβαση Εργασίας μεταξύ ΕΣΗΕΑ και ΕΙΗΕΑ η εταιρεία θα την αποδεχθεί και θα αναπροσαρμόσει κατά τις προβλέψεις της τις αποδοχές των εργαζομένων της.
Από τη Διοίκηση

Ο εντιμότατος κ. Λαυρεντιάδης που ονειρευόταν να αλώσει τον ελληνικό Τύπο

της Αριστέας Μπουγάτσου / Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία

Ο «τύπος» αλώνισε στο χώρο του τύπου επί ενάμιση χρόνο. Ο εξαγορασθείς τύπος στην πλειονότητά του σιώπησε για τα μαγικά κόλπα του πρώτου και οι αρχές (περί τύπου) αγρόν ηγόραζαν.
Ο επιχειρηματίας Λαυρέντης Λαυρεντιάδης έβαλε μπροστά το σχέδιο διείσδυσης στον τύπο από τον Σεπτέμβριο του 2009, δίχως αυταπάτες και δισταγμούς. Αγόρασε τον Δεκέμβριο του 2009 τράπεζα (το 31,3% του μετοχικού κεφαλαίου της Proton) αντί να τρέχει στις τράπεζες. Χρηματοδότησε τις κύριες δουλειές του μέσω της Proton και τις μιντιακές εξαγορές τις βόλεψε μέσω συνεργατών του, που όμως εμφανίζονταν χρηματοδοτούμενοι μέσω της «δικής τους» τράπεζας αλλά και μέσω των εταιρειών του ομίλου Λαυρεντιάδη. Επί παραδείγματι, η Alapis έπαιρνε δάνειο από την Proton και έδινε και κάτι για την «Espesso», την «Ντόρα την Εξερευνήτρια», τον Flash και..πολλούς άλλους.

Η μακαρίτισσα η Proton έβαλε τα πρώτα κεφάλαια για την είσοδο Λαυρεντιάδη στον τύπο. Στη συνέχεια εταιρείες γενοσήμων (η Alapis) φαρμάκων, σκυλοτροφών, εμβολίων ζώων, λιπασμάτων, καλλυντικών και φαρμακευτικού υλικού (πρόκειται για τις πρώην θυγατρικές της Alapis: Provet, Γερολυμάτος, Animal Health, Μέντιμεκ και Elfe) «τάιζαν» τις έτσι κι αλλιώς προβληματικές μιντιακές επενδύσεις καθ' όλη τη διάρκεια του 2010 και κάποιο διάστημα εντός του 2011.
Ολα αυτά τα υποψιαζόταν το σύμπαν, όμως μόλις πρόσφατα αποτυπώθηκαν... από καραμπόλα. Εξαιτίας των ελέγχων της Τραπέζης της Ελλάδος (ΤτΕ) στην Proton και καταγράφονται στο απόρρητο πόρισμα ελέγχου και στα παραρτήματά του όπως καταρτίστηκαν από τους επιθεωρητές της Διεύθυνσης Εποπτείας Πιστωτικού Συστήματος.

Παρακολουθώντας το μιντιακό κρεσέντο του επιχειρηματία Λ. Λαυρεντιάδη μέσα από το πόρισμα της ΤτΕ, προκύπτουν σημεία και τέρατα όπως: Εικονικές αποτιμήσεις εμπορικών σημαντικών εντύπων και μέσων. Μαγειρεμένα οικονομικά αποτελέσματα ΜΜΕ που εξαγοράστηκαν. «Διευκολύνσεις» σε εφημερίδες που εξαερώθηκαν. Διαφημίσεις με το σωρό που τιμολογήθηκαν στα εξαγορασμένα ΜΜΕ από την Alapis και τις συνδεδεμένες μ' αυτήν εταιρείες. Τιμολόγια εξαφανισμένα. Υπηρεσίες παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών που παρασχέθηκαν. Εικονικές μεταβιβάσεις εφημερίδων. Αχυράνθρωποι αλλά και δύο τουλάχιστον ελεγκτικές εταιρείες στο κόλπο.
Στο πόρισμα της ΤτΕ με σαφήνεια αποτυπώνεται ότι: «Διαπιστώθηκε έμμεση καταστρατήγηση του Ν. 1806/ 1988, καθότι η ΝΕΠ Εκδόσεις Α.Ε., η οποία ελέγχει ΜΜΕ είναι πιστούχος της τράπεζας και περιλαμβάνεται στην ομάδα των άμεσα συνδεδεμένων με τον όμιλο Alapis και τον κ. Λ. Λαυρεντιάδη».

Σε άλλο σημείο το πόρισμα αναφέρει: «Αν και ο κ. Λαυρεντιάδης εμφανίζεται να έχει αποστασιοποιηθεί από τον ανωτέρω όμιλο και να μην διατηρεί άμεση μετοχική σχέση με τις εν λόγω επιχειρήσεις, οι σημαντικές κεφαλαιακές ενισχύσεις της ΝΕΠ Α.Ε. από ελεγχόμενες από τον κ. Λαυρεντιάδη επιχειρήσεις, καθώς και οι ευνοϊκοί όροι χρηματοδότησης από την τράπεζα, καθιστούν εμφανή την επιρροή του σε αυτήν».

* Τα οχήματα των μιντιακών επενδύσεων του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη που σύμφωνα με το πόρισμα έχουν δανειοδοτηθεί από την Proton (χωρίς καλύμματα και χωρίς αποδεκτές εξασφαλίσεις) είναι η ΝΕΠ Εκδόσεις Α.Ε. και ΑΝΩ Α.Ε. που χρεώνονται στον Πέτρο Κυριακίδη και η ΑΔΕΛΕ Εκδόσεις με εμφανή μέτοχο τον γιο του Γ. Κυριακίδη.

* Η ΝΕΠ Α.Ε. έχει δανειοδοτηθεί από την Proton με 48,8 εκατ. ευρώ και στο πόρισμά της η ΤτΕ κρίνει σκόπιμη την πρόβλεψη για πιθανή ζημιά 19,5 εκατ. ευρώ, ήτοι το 40% του ακάλυπτου τμήματος της χρηματοδότησης.

* Η ΑΔΕΛΕ Εκδόσεις Α.Ε., που εισήλθε στον όμιλο επιχειρήσεων του Γ. Κυριακίδη το 2009, έχει λάβει δάνεια από την Proton 4.083.000 ευρώ. Η ΤτΕ συνιστά σχηματισμό πρόβλεψης για πιθανή ζημιά για 1.070.000 ευρώ, ενώ χαρακτηρίζει ως «οξύμωρο το γεγονός ότι τα δηλωθέντα εισοδήματα του κ. Γ. Κυριακίδη (Ε1 2010) ανέρχονταν μόλις σε 52.000 ευρώ, ενώ ο πιστούχος -πέραν του δανείου στην Proton- διατηρούσε επιπρόσθετο δανεισμό υπολοίπου 810.000 ευρώ (άντληση στοιχείων από Τειρεσία 18.2.2011)».

* Το μεγάλο κόλπο γύρω από τη ΝΕΠ Α.Ε. στήθηκε όπως το περιγράφει το επίμαχο πόρισμα της ΤτΕ με μια αποτίμηση που υπογράφει η ελεγκτική εταιρεία FRS Auditors Α.Ε. (27/10/2009). Η ΝΕΠ εμφανίστηκε με ισχυρή κεφαλαιακή διάρθρωση λόγω άυλων στοιχείων! Δηλαδή από την αποτίμηση εμπορικών σημάτων και δικαιωμάτων σε τίτλους εντύπων που έφτασαν τα 81,5 εκατ. ευρώ! Ιδού ποιοι τίτλοι αποτιμήθηκαν και πόσο και βγάλτε τα συμπεράσματά σας.

1. Daily Press Magazines με 11,1 εκατ. ευρώ. Εξέδιδε την «Espresso» της Κύπρου και η κυκλοφορία της διεκόπη το 2010, ενώ ο Π. Κυριακίδης δήλωσε στους ελεγκτές της ΤτΕ πως ενδέχεται να ξεκινήσει η επανέκδοσή της «μέσω χορηγίας από την Αρχιεπισκοπή». Στην ίδια εταιρεία υπάγεται ο τίτλος «Top Scorer» που έχει εκτιμηθεί με 2,7 εκατ. ευρώ.

2. Ημερήσιος Τύπος με 63.052.000 ευρώ. Στην αποτίμηση περιλαμβάνονται έξι σήματα (σχεδόν ασήμαντα), με κυριότερα αυτά της, «Espresso της Κυριακής» που εκτιμήθηκε αντί 28,9 εκατ. ευρώ και της «Espresso» (η ημερήσια έκδοση) αντί 32,1 εκατ. ευρώ.

3. Ημεροσκόπος, δηλαδή η εταιρεία στην οποία ανήκει ο Flash, με το σήμα του να έχει εκτιμηθεί στα 5,1 εκατ. ευρώ.

4. ΜΥΕΝΡΙ S.Α. Με 8.909.265,68 έχουν αποτιμηθεί (εύλογη αξία) τα εμπορικά σήματα της «Athens News» και του «Free Magazine», ενώ η αξία του σήματος του Jeronimo Groovy εκτιμήθηκε αντί 5,2 εκατ. ευρώ.

Στο πόρισμα της ΤτΕ ο μιντιακός οίστρος αρχίζει από την «Espresso», «που δραστηριοποιείται στο χώρο του σκανδαλοθηρικού τύπου και τα περιοδικά», με δάνεια που εκδόθηκαν από το Νοέμβριο του 2009 μέχρι τον Μάιο του 2010, δίχως εξασφαλίσεις και με ασύμφορο περιθώριο επιτοκίου (4%) για την Proton.
Σκοπός των χρηματοδοτήσεων της ΝΕΠ, ισχυρίζεται η ΤτΕ, αποτέλεσε η απόκτηση συμμετοχών σε εισηγμένα στο Χ.Α. συγκροτήματα του τύπου (Πήγασος Εκδοτική Α.Ε., Τεγόπουλος Α.Ε.) με ευρύτερη παρουσία και πολιτική επιρροή.

Από τα παραστατικά της Proton προκύπτει πως για την εξαγορά μειοψηφικού (10,5%) πακέτου μετοχών της Χ. Κ. Τεγόπουλος από το Χ.Α. και της Πήγασος Εκδοτική (συνδυασμένη εξαγορά μετοχών από τους βασικούς μετόχους αλλά και από το Χ.Α.) η Proton είχε αρχικώς εγκρίνει ποσό 26 εκατ. που το Μάρτιο του 2010 μειώθηκε σε 22 εκατ.

Την ίδια περίοδο η Proton εγκρίνει δάνειο 10 εκατ. ευρώ (4ετούς διάρκειας) με σκοπό την εξαγορά από τη ΝΕΠ του 49% της «Veto» που ιδρύθηκε τον Σεπτέμβριο του 2009 με μετοχικό κεφάλαιο 300.000 ευρώ. Η «Veto» όμως έκλεισε και η «ταμειακή διευκόλυνση» 9 εκατ. ευρώ που της είχε προσφέρει η ΝΕΠ καταγράφεται στις επισφάλειες της Proton. Επιπροσθέτως είχαν εξαγοραστεί το Κανάλι 10-SBC, ο Flash κ.ά., επιχειρήσεις χωρίς προοπτική κερδοφορίας και ανάπτυξης, κάτι που οδηγεί την ΤτΕ να γράψει ότι «η επένδυση δεν αποσκοπούσε σε αμιγώς οικονομικούς σκοπούς».

Στις 7-6-2011 οι συμμετοχές της ΝΕΠ σε ΜΜΕ έχουν απομειωθεί κατά 21,6 εκατ. ευρώ, ενώ σύμφωνα με την ΤτΕ, 42 εκατ. ευρώ από τον κύκλο εργασιών της το 2010 απορρέει από την Alapis.
ΝΕΠ και ΑΝΩ έχουν ενισχυθεί κεφαλαιακά με 27,9 εκατ. ευρώ από πρώην θυγατρικές της Alapis από τον Ιούνιο του 2010 μέχρι τις αρχές Φεβρουαρίου του 2011.

Ως προς την ΑΔΕΛΕ Εκδόσεις, το πόρισμα της ΤτΕ την χρεώνει στις υποχρεώσεις του Γ. Κυριακίδη, όπως αυτές συνολικά διαμορφώνονται με τον συνυπολογισμό των δανείων μέσω Fineglino και Elfe, «δεδομένης της απουσίας όλων των απαραίτητων στοιχείων και εγγράφων με τα οποία να αποδεικνύεται η επίσημη εξαγορά και διαχείριση της εταιρείας από τον κ. Γ. Βλαστάρη».

Η ΑΔΕΛΕ που εκδίδει την εφημερίδα «Ισοτιμία» εμφανιζόταν με μετόχους την Vanisterno Limited Κύπρου που εκπροσωπείται από τον Γ. Κυριακίδη (95%) και από τον Γ. Κυριακίδη (5%) ως πρόσωπο.
Στις 10/1/2011 ο Γ. Βλαστάρης γνωστοποίησε με επιστολή του στην Proton Bank ότι απέκτησε έμμεσα τον έλεγχο του 100% της ΑΔΕΛΕ, μέσω της Nemaratus Limited. Σύμφωνα με το πόρισμα της ΤτΕ, η Proton έχει προφορικά ενημερώσει ότι δεν έχει χρηματοδοτήσει τον κ. Βλαστάρη, ενώ ο ίδιος σε σύσκεψη που έγινε στις 14/4/2011 με στελέχη της τράπεζας, «ενημέρωσε ότι έχει συμφωνήσει με τον κ. Γ. Κυριακίδη κάποιο τίμημα εξαγοράς της ΑΔΕΛΕ εκδόσεις. Εν τούτοις, δεν τέθηκε στη διάθεση της Τράπεζας σχετικό συμφωνητικό, παρ' ότι ζητήθηκε επανειλημμένως».

Στη συλλογή Κυριακίδη για διάστημα μικρότερο της διετίας πέρασαν και τα «Επίκαιρα», με συμφωνία που υπεγράφη τον Φεβρουάριο του 2010 μεταξύ της Λιβάνης και της Π. Κυριακίδης, μέσω της σύστασης νέας εταιρείας με ισόποση συμμετοχή. Λέγεται ότι η σχέση αυτή έχει λυθεί.

Τον Ιανουάριο του 2011 ανακοινώθηκε ότι ο Π. Κυριακίδης εξαγόρασε το 33,3% του μ.κ. της εταιρείας που εκδίδει το «Ποντίκι», με τη διευκρίνιση ότι το μάνατζμεντ και η δημοσιογραφική διεύθυνση θα ασκείται από τον Α. Δελλατόλα. Και αυτό σημειώνεται στο πόρισμα της ΤτΕ που απαριθμεί και τις συμβάσεις παραχώρησης δικαιωμάτων περιοδικών που έχει εξασφαλίσει η ΝΕΠ: «L'Officiel», «BBC Olive», «Parents», «Bob ο Σφουγγαράκης», «Ντόρα η Εξερευνήτρια», «Hot Wheels», «Spiderman» κ.ά., των οποίων έχουν ανασταλεί οι εκδόσεις.

Ο Κ. Γιαννίκος και τα σχέδια του για το Κόσμο του Επενδυτή

«Δος ημίν σήμερον». Η πλέον χαρακτηριστική φράση του Κώστα Γιαννίκου, που ακόμη και τώρα χρησιμοποιούν οι παλαιοί του συνεργάτες ως συνωμοτικό «κλείσιμο ματιού». Αυτή η νοοτροπία από τη μία γιγάντωσε τις επιχειρήσεις του την περασμένη δεκαετία και από την άλλη υπονόμευσε το μέλλον τους.

Δεν ήταν βέβαια ο μόνος που ίππευσε το συρμό του «εδώ και τώρα» στα media κι ας κάνουν πλέον ότι δεν γνωρίζουν τίποτε για το «φόνο» οι πάλαι ποτέ συνεταίροι και συμπότες του. «Μάλιστα, εκμεταλλεύθηκε όσο κανείς άλλος το σύστημα των επιστροφών και των προκαταβολών», σημειώνουν οι περπατημένοι της πιάτσας, «αλλά και οι διαφημιστές δεν ήταν τίποτε παιδάκια με το γλειφιτζούρι στο στόμα. Ξέρανε τι κάνανε και πού τα δίνανε».
Οσο για την τάση του να εξουθενώνει τον ανταγωνισμό ανεβάζοντας τις τιμές και κλείνοντας μέγιστες συμφωνίες με το εξωτερικό, κι εκεί υποτίθεται ότι υπήρχαν μηχανισμοί ελέγχου των καναλιών και των καναλαρχών. Εκ των τελευταίων ουκ ολίγοι πέρασαν στο ντούκου τη σύλληψη του Κώστα Γιαννίκου (ιδίως κάποιοι καλοί φίλοι της τελευταίας διετίας...) και ένας μόνο φάνηκε να χαίρεται ιδιαίτερα που..οδηγήθηκε σιδηροδέσμιος στο δικαστήριο.

Η σύλληψη, ως γνωστόν, πραγματοποιήθηκε την περασμένη Δευτέρα λόγω χρέους ΦΠΑ ύψους 1.200.000 ευρώ. Την μεθεπομένη ο mediaρχης πήγε στον ανακριτή, ζήτησε προθεσμία για να απολογηθεί, την έλαβε με όρους και αποχώρησε. Την υπεράσπισή του έχει αναλάβει ο Ηλίας Αναγνωστόπουλος, ποινικολόγος εκ των καλυτέρων, όπως λένε όσοι γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα. Και τι έκανε ο Κώστας Γιαννίκος αφού αποχώρησε από το ανακριτικό γραφείο; Εσπευσε σφαίρα στον «Κόσμο του Επενδυτή», όπου εμφανίσθηκε μειλίχιος, προσηνής και αισιόδοξος. Μη χάνοντας χρόνο με διαδικαστικά, στρώθηκε αμέσως στη δουλειά για το φύλλο, δίνοντας οδηγίες και προαναγγέλλοντας αλλαγές στο εγγύς μέλλον. Αυτές θα αφορούν κυρίως θέματα σχεδιασμού, για να γίνει, όπως είπε ο ίδιος, η εφημερίδα πιο «ανάλαφρη» και πιο «ευκολοδιάβαστη».

-Μέσα & media / Χρήστος Ξανθάκης / Κυρ. Ελευθεροτυπία