15 Μαΐ 2010

Η διοίκηση του ΕΔΟΕΑΠ δημιουργεί "αποδιοπομπαίους τράγους"

Ανοιχτή Επιστολή του δημοσιογράφου Κάρολου Μπρούσαλη:

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Στην εποχή της νεκρανάστασης του «διαίρει και βασίλευε», δεν με εντυπωσιάζει η προσπάθεια της διοίκησης να δημιουργήσει αποδιοπομπαίους τράγους.

Διαβάζοντας προσεκτικά την πρόσκληση για διαβούλευση, έχω πεισθεί ότι πρόκειται για απόπειρα «κοινωνικής νομιμοποίησης» μιας ήδη παρμένης αντισυναδελφικής απόφασης. Άλλωστε, δημόσια διαβούλευση σημαίνει δημοσιοποίηση όλων των θέσεων. Στην προκειμένη περίπτωση, έχουμε δημοσιότητα μόνο για τις θέσεις της διοίκησης. Των μελών οι θέσεις καταχωνιάζονται στα συρτάρια.
Στην ανακοίνωσή της, η διοίκηση αναφέρει επί λέξει:«Το συγκεκριμένο θέμα ασφαλώς πρώτα και κύρια αφορά όλους και όλες τους άμεσα ασφαλισμένους και ασφαλισμένες του ΕΔΟΕΑΠ, που στηρίζουν τον Οργανισμό μας με τις εισφορές από το μόχθο τους και τη θετική συμβολή τους στις προσπάθειες της διοίκησης του Οργανισμού και ευρύτερα του κλάδου, για να είναι φορέας πρότυπο στους τομείς της Υγείας και της Επικούρησης, ώστε να μπορεί στο παρόν και το μέλλον ο ΕΔΟΕΑΠ να αποτελεί το πραγματικό στήριγμα των ανθρώπων του Τύπου στη δουλειά, στη ζωή, στην ασθένεια και στα γηρατειά».
Με τα λίγα ελληνικά μου, αντιλαμβάνομαι ότι η περικοκλάδα αυτή εμμέσως πλην σαφώς εννοεί πως οι άμεσα ασφαλισμένοι σύζυγοι των «συνδεομένων» ΔΕΝ «στηρίζουν τον Οργανισμό μας με τις εισφορές από το μόχθο τους κ.λπ.». Απλά, τον εκμεταλλεύονται.
Σε άλλα σημεία, υπάρχουν οι ακόλουθες παράγραφοι:«Είναι αναγκαίο να αναφερθεί ότι πρόκειται συνολικά για 425 φυσικά πρόσωπα, συγγενείς (σύζυγοι, μητέρες, άγαμες αδελφές ή και θυγατέρες) αμέσων ανδρών μελών ασφαλισμένων μας οι οποίες, όπως αρχικά αναφέρθηκε, ενώ εργάζονται και καταβάλλουν εισφορές σε άλλους πρωτογενείς φορείς ασφάλισης, ή είναι συνταξιούχοι αυτών των φορέων, απολαμβάνουν από τον ΕΔΟΕΑΠ πολλαπλών καλύψεων, πέραν της επιβάρυνσης της καθημερινής λειτουργίας των ιατρείων και άλλων υπηρεσιών του Οργανισμού μας, με αποτέλεσμα παράλληλη επιβάρυνση της εξυπηρέτησης των άμεσα ασφαλισμένων μελών μας».
Και«Αξιοσημείωτο είναι, επίσης, ότι μετά από αναλογιστική μελέτη, που εκπόνησαν οι υπηρεσίες του ΕΔΟΕΑΠ, στο πλαίσιο εξέτασης όλων των πλευρών του θέματος, έδειξαν ότι οι παρεχόμενες υπηρεσίες προς τα λεγόμενα συνδεδεμένα μέλη αντιστοιχούν σε πιθανό κόστος υπηρεσιών, το οποίο αντιστοιχεί σε τιμή ασφαλίστρου ύψους τουλάχιστον € 62,16 ευρώ μηνιαίως ανά άτομο».
Πέρα από την πολυλογία, εκείνο που προκύπτει, είναι ότι οι «συνδεόμενες» κοστίζουν το τραγικό ποσό των 26.418 ευρώ τον μήνα. Που κατά μέσο όρο «επιμερίζεται» σε 12.369,84 ευρώ για τις 199 «υπό έξωση» και 14.048,16 για τις 225 «υπό διάσωση». Όμως, οι «υπό διάσωση» (όπως προκύπτει και από τη μετάφραση του επισυναπτόμενου ενημερωτικού σημειώματος), απολαμβάνουν «παρακλινικές, εργαστηριακές, οδοντιατρικές κ.α. εξετάσεις» και «έχουν ενταχθεί στον κλάδο ασθενείας του ΕΔΟΕΑΠ (και) υπαχθεί για εξυπηρέτηση από τα ιατρεία και εργαστήρια του ΕΔΟΕΑΠ και με 50%» καθώς και νοσοκομειακή περίθαλψη. Ενώ οι «υπό έξωση», κατά τη διοίκηση, «εξυπηρετούνται μόνο για τα ιατρεία και εργαστήρια του ΕΔΟΕΑΠ». Με τις 226 «διασωζόμενες» να είναι στην πλειοψηφία τους συνταξιούχοι (άρα μεγάλης ηλικίας) και τις «υπό έξωση» εργαζόμενες (άρα μικρότερης). Ούτε στην «πρόσκληση» ούτε στο συνοδευτικό «σημείωμα» γίνεται κάποια αναφορά για το πόσο κοστίζουν οι μεν και πόσο οι δε. Υποθέτω «πέντε προς ένα». Ήτοι, 4.403 ευρώ οι «υπό έξωση» και 22.015 οι «διασωζόμενες». Όσο για την επιβάρυνση των ιατρείων με 1800 - 2.000 επισκέψεις «κατ’ έτος», αντιστοιχούν σε ΕΞΙ την ημέρα. Αναλογούν δηλαδή μία επίσκεψη για τις «υπό έξωση» εργαζόμενες και πέντε για τις «διασωζόμενες».
Πέρα από τα μπακαλίστικα, υπάρχει κεκτημένο δικαίωμα, το οποίο δεν είναι ηθικό να καταργηθεί, επειδή «έτσι μας γουστάρει». Αυτό το κάνει μόνο η «μισητή» τρόικα. Και η επίκληση του νόμου του 1962 μου μοιάζει άκομψη. Αν πρέπει να εφαρμοστεί, τότε ισχύ έχει (τζιζ) και ο νόμος Πετραλιά που ζητά το 10%. Διότι, για το κράτος, ο ΕΔΟΕΑΠ δεν εμπίπτει στον «Ν.4277/1962 – άρθρο 14, παρ. 1», ό,τι κι αν ισχυρίζεται η διοίκηση.
Προσωπικά, είμαι ασφαλισμένος και για τον κλάδο υγείας στον ΟΑΕΕ (πρώην ΤΕΒΕ), επειδή ο αρμόδιος διευθυντής του, όταν του πήγα βεβαίωση από τον ΕΔΟΕΑΠ, ώστε να με εξαιρέσει, μου έτριψε στα μούτρα νόμο του κράτους που λέει ότι ο «Ν.4277/1962 – άρθρο 14, παρ. 1» δεν έχει ισχύ σ’ εμάς και στους τραπεζικούς, επειδή ακριβώς «τροποποιήθηκε και ισχύει με τον 1469/1984, άρθρο 17 παρ. 1, Ν. 2084/92, άρθρο 39». Άρα, πληρώνω (και μάλιστα προσαυξημένο κατά 40%) και κλάδο υγείας του ΤΕΒΕ, έστω κι αν ούτε καν ξέρω κατά πού πέφτουν τα ιατρεία του, αν υπάρχουν.
Εκεί που συμφωνώ με το σκεπτικό της «πρόσκλησης σε διαβούλευση», είναι ότι στ’ αλήθεια υπήρξε «επιλεκτική ενημέρωση» και «ανισότητα» φύλων. Για να επέλθει δικαιοσύνη, ένα μόνο είναι επιτρεπτό να γίνει: Να ενταχθούν στις ρυθμίσεις και όσοι αποκλείστηκαν. Αν για οποιουσδήποτε λόγους αυτό είναι ανέφικτο, το μόνο ηθικό και έντιμο που απομένει, είναι να απαγορευτεί του λοιπού η ένταξη στον οργανισμό συνδεόμενων μελών, χωρίς να θιγούν τα ήδη υπάρχοντα.
Θεωρώ ότι είναι ανεπίτρεπτο, για πενταροδεκάρες, να διαλύεται η επί χρόνια οικοδομημένη σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ γιατρού και «συνδεόμενης». Η δε «λύση» που έντεχνα διαρρέεται («να πάνε στα ιδιωτικά τους ιατρεία»), είναι αντισυναδελφική. Ο ΕΔΟΕΑΠ διαθέτει την αφρόκρεμα των ιατρών. Που φυσικά είναι ακριβοί. Η επίσκεψη στα ιδιωτικά τους ιατρεία θα προκαλέσει σημαντικό κόστος στον οικογενειακό προϋπολογισμό των «άμεσα ασφαλισμένων του ΕΔΟΕΑΠ, που στηρίζουν τον Οργανισμό μας με τις εισφορές από το μόχθο τους και τη θετική συμβολή τους στις προσπάθειες της διοίκησης του Οργανισμού και ευρύτερα του κλάδου, για να είναι φορέας πρότυπο στους τομείς της Υγείας και της Επικούρησης, ώστε να μπορεί στο παρόν και το μέλλον ο ΕΔΟΕΑΠ να αποτελεί το πραγματικό στήριγμα των ανθρώπων του Τύπου στη δουλειά, στη ζωή, στην ασθένεια και στα γηρατειά».
Για να σοβαρολογούμε, μια πιθανολογούμενη ετήσια επιβάρυνση 52.836 (4.403 x 12) ευρώ και μια επίσκεψη τη μέρα στα ιατρεία δεν θεωρώ ότι είναι ικανά επιχειρήματα για να εξοβελιστούν 199 «συνδεόμενες» και να σταλούν στο πυρ το εξώτερο του ΙΚΑ ή του ΟΑΕΕ. Απέχουμε πολύ ακόμα, όσο κι αν βαδίζουμε προς τη σωστή κατεύθυνση, για να γίνουμε ΙΚΑ. Κι αυτό, παρ’ όλο που φιλότιμα έχουν προστεθεί, μεταξύ άλλων, απίθανες γραφειοκρατικές διαδικασίες που τίποτα δεν προσφέρουν πέραν της δημιουργίας εντάσεων. Και βέβαια, και της απασχόλησης με το ίδιο ζήτημα περισσοτέρων του ενός ατόμων, που κάτι πρέπει να κάνουν σε τούτη τη ζωή, για να πληρώνονται.

Συναδελφικά, Κάρολος Μπρούσαλης
Υ.Γ. Πριν να ξεκινήσει το όποιο θάψιμο, διευκρινίζω ότι η μητέρα μου πέθανε τον Νοέμβριο του 2008. Η γυναίκα μου είναι έμμεσο μέλος και με τον νόμο. Η κόρη μου εργάζεται και είναι παντρεμένη με άμεσο μέλος. Ο γιος μου δεν ασφαλίζεται στον ΕΔΟΕΑΠ. Η εγγονή μου είναι έμμεσο μέλος και με τον νόμο. Λοιποί συγγενείς δεν υπάρχουν.

13 Μαΐ 2010

Αντιστεκόμαστε στήν κατάργηση του ασφαλιστικού συστήματος

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ εκφράζει την πλήρη αντίθεσή του στο νομοσχέδιο της Κυβέρνησης για το Ασφαλιστικό.
Το νομοσχέδιο αυτό, δεν θίγει μόνο συγκεκριμένα ασφαλιστικά δικαιώματα και προσδοκίες (π.χ. όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, μείωση συντάξεων κ.ά.). Δυστυχώς, επιχειρεί να ανατρέψει την ίδια τη δομή του Δημοσίου Συστήματος Κοινωνικών Ασφαλίσεων, ανοίγοντας το δρόμο στα διαβόητα «κεφαλαιοποιητικά» συστήματα, ενώ απειλεί με πλήρη ισοπέδωση τον κλάδο περίθαλψης.
Πρόκειται για μια αντιμεταρρύθμιση, άρρηκτα συνδεδεμένη με τις πολιτικές διαρκούς σκληρής λιτότητας και ελαστικοποίησης των εργασιακών σχέσεων, με στόχο την ανατροπή του συσχετισμού μεταξύ εργασίας και κερδών, προς όφελος των εργοδοτών.
Το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ προειδοποιεί όλους τους εργαζομένους στην ενημέρωση για τις τραγικές συνέπειες της πολιτικής κυβέρνησης-ΔΝΤ και Ε.Ε. πάνω στα εργατικά και κοινωνικά δικαιώματα και καλεί σε πλήρη αγωνιστική ετοιμότητα.
Προς την κατεύθυνση αυτή το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ αποφάσισε: α) τη συμμετοχή των δημοσιογράφων στην απεργία των εργατικών συνδικάτων στις 20 Μαΐου, ζητώντας συντονισμό προς αυτήν την κατεύθυνση από την ΠΟΕΣΥ και το Διασωματειακό των συνεργαζομένων Σωματείων στο χώρο του Τύπου, β) την άμεση έναρξη προγράμματος Γενικών Συνελεύσεων σε όλα τα ΜΜΕ, από την ερχόμενη Δευτέρα, 17 Μαΐου 2010.
Ως προς το Ασφαλιστικό, το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ, υπογραμμίζει πιο αναλυτικά τα εξής:
Το νομοσχέδιο της Κυβέρνησης οδηγεί στην υποχρεωτική 40ετία παραμονής στην εργασία ως όρο για την πλήρη σύνταξη. Οι «ποινές» που θεσπίζονται μετατρέπουν τις συντάξεις που διασφαλίζουν η 35ετία και η 37ετία σε συντάξεις πείνας.
Η αλλαγή του τρόπου υπολογισμού των συντάξεων, οδηγεί σε μεγάλες μειώσεις των πραγματικών συντάξιμων αποδοχών ακόμα και όσους ασφαλισμένους εκπληρώσουν τις προϋποθέσεις των ορίων ηλικίας.
Σχετικά με τη μεγάλη πλειοψηφία των ασφαλισμένων, το κράτος εγγυάται και χρηματοδοτεί στο εξής μόνον το μικρό ποσοστό που ονομάζει «βασική σύνταξη» (360 ευρώ), ενώ αποσύρεται πλήρως από τις υποχρεώσεις του ως προς το μεγαλύτερο ποσοστό των συντάξιμων αποδοχών («αναλογική σύνταξη») που πλέον επαφίονται στην πλήρη «ανταποδοτικότητα». Αυτό οδηγεί στην κατάργηση του συστήματος «εγγυημένων παροχών» που γνωρίζαμε μέχρι σήμερα (που διαθέτει ακόμα και συνταγματική κατοχύρωση) και ανοίγει το δρόμο για δραματικές μειώσεις των συντάξεων στο μέλλον, αφού αυτές επαφίονται αποκλειστικά στις «οικονομικές δυνατότητες των Ταμείων».
Στο χώρο του Τύπου, η κυβέρνηση εξαιρεί το ΕΤΑΠ-ΜΜΕ (όπως και το ΕΤΑΑ…) από τις ενοποιήσεις των Ταμείων. Δυστυχώς όμως αυτή η «ανεξαρτησία» πληρώνεται πολύ ακριβά: το ΕΤΑΠ-ΜΜΕ οφείλει πλέον «εξ ιδίων πόρων» να καλύπτει όλες τις συντάξιμες αποδοχές και προσδοκίες (βασική και αναλογική σύνταξη). Πρόκειται για πλήρη απόσυρση του δημοσίου από κάθε υποχρέωση εγγύησης ή χρηματοδότησης. Σε συνδυασμό με τις μεγάλες «απώλειες» στη συλλογή του αγγελιοσήμου, με την παρακράτηση του 10% και την «απροθυμία» της πολιτείας να περιορίσει την εισφοροδιαφυγή και εισφοροκλοπή, δημιουργούνται βάσιμες ανησυχίες ότι όλα τα συνταξιοδοτικά δικαιώματά μας είναι πιθανόν σε λίγα χρόνια να βρεθούν «στον αέρα».
Εξίσου ανησυχητικές είναι οι αλλαγές στον τομέα περίθαλψης, όπου εξαγγέλλεται η ισοπέδωση όλων των κατακτήσεων μέσα στην επόμενη διετία. Ο ΕΔΟΕΑΠ τίθεται σε άμεσο κίνδυνο.
Τέλος, σχετικά με τις επικουρικές συντάξεις, το νομοσχέδιο Λοβέρδου ανοίγει δυνατότητες για πίεσή τους ακόμα και κάτω από το 20% που έβαζε ως στόχο ο νόμος Πετραλιά.
Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,
Το Ασφαλιστικό σύστημα, όπως το γνωρίζαμε, καταργείται. Οι ώρες είναι ιστορικές. Οφείλουμε να υπερασπίσουμε τις κοινωνικές κατακτήσεις που παραλάβαμε από τις προηγούμενες γενιές ασφαλισμένων και να τις παραδώσουμε βελτιωμένες στην επόμενη γενιά εργαζομένων.
Ολοι στις Γενικές Συνελεύσεις της ΕΣΗΕΑ.
Ολοι στην απεργία της 20/5/2010 για να απαιτήσουμε την απόσυρση του αντιασφαλιστικού, αντεργατικού νομοσχεδίου.

9 Μαΐ 2010

Εχουμε κι εμείς λόγο για το Σωματείο που θέλουμε- ΟΛΟΙ ΑΥΡΙΟ ΣΤΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ


Τακτική Γενική Συνέλευση της ΕΣΗΕΑ αύριο στις 11 π.μ. στο ξενοδοχείο Τιτάνια (Πανεπιστημίου). Επειδή η ημερομηνία αυτή είναι η τελευταία, δηλαδή η καταληκτική, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ, θέλοντας να δώσει τη δυνατότητα σε όλα τα μέλη να ασκήσουν το συνδικαλιστικό δικαίωμα της συμμετοχής τους στη Γενική Συνέλευση και της προβολής και διεκδίκησης των αιτημάτων του κλάδου, αποφάσισε την κήρυξη 4ωρης στάσης εργασίας από τις 11 π.μ. έως τις 3 μ.μ. Η στάση εργασίας θα πραγματοποιηθεί ανεξαιρέτως σε όλες τις εφημερίδες, τους ιδιωτικούς και δημόσιους ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς σταθμούς της Αττικής, το Δημόσιο, τα ΝΠΔΔ, τους ΟΤΑ, την ΕΡΤ και το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Λόγω των τελευταίων εξελίξεων από την στάση εργασίας εξαιρείται η κάλυψη της συνάντησης των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Η εξαίρεση κρίθηκε αναγκαία λόγω της σοβαρότητας του γεγονότος.

Τα θέματα ημερήσιας διάταξης είναι τα εξής:


1. Έγκριση οικονομικού απολογισμού χρήσης 2009, έκθεση της Εξελεγκτικής Επιτροπής και απαλλαγή Διοικητικού Συμβουλίου και Εξελεγκτικής Επιτροπής από κάθε ευθύνη.

2. Έγκριση οικονομικού προϋπολογισμού χρήσης 2010.

3. Παροχή εξουσιοδότησης στο ΔΣ καταγγελίας των συλλογικών συμβάσεων εργασίας με την ΕΙΗΕΑ, την ΕΙΙΡΑ, την ΕΙΤΗΣΕΕ, την Ε.Ρ.Τ. - Α.Ε., και το Α.Π.Ε. -Α.Ε. και σύναψης νέων συλλογικών συμβάσεων εργασίας και ιδιωτικών συμφωνιών.

4. Κήρυξη απεργίας και στάσεων εργασίας στην ΕΙΗΕΑ, την ΕΙΙΡΑ, την ΕΙΤΗΣΕΕ, την Ε.Ρ.Τ. - Α.Ε. το Α.Π.Ε.-ΜΠΕ, το Ελληνικό Δημόσιο και στις εφημερίδες: ATHENS NEWS , CITY PRESS , PRESS TIME , ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ, ΑΔ. ΤΥΠΟΣ, ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ, ΑΥΓΗ, ΑΥΡΙΑΝΗ, ΒΡΑΔΥΝΗ, GOAL NEWS , ΕΘΝΟΣ, ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ, ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ, ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ, ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ, ΕΞΠΡΕΣ, ΙΣΟΤΙΜΙΑ, ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΚΑΙ 13, ΤΟ ΠΑΡΟΝ, ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ, ΤΟ ΑΡΘΡΟ, Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΠΕΝΔΥΤΗ, ESPRESSO , ΕΣΤΙΑ, ΗΜΕΡΗΣΙΑ, Η ΧΩΡΑ, ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, ΚΕΡΔΟΣ, ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, METRO , ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ, ΝΙΚΗ, ΝΕΑ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ, DERBY NEWS , Ο ΛΟΓΟΣ, ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΗΣ, ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ, ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ, ΣΤΟ ΚΑΡΦΙ, SCORE LIVE , SPORTDAY , VETO , ΤΟ ΒΗΜΑ, ΤΑ ΝΕΑ, FINANCIAL BOX , ΦΙΛΑΘΛΟΣ, ΦΩΣ ΤΩΝ ΣΠΟΡ, ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ, ΚΕΦΑΛΑΙΟ, Η ΩΡΑ ΤΩΝ ΣΠΟΡ, ATHENS VOICE , A 1, ΕΥΡΩΟΙΚΟΝΟΜΙΑ, ΑΞΙΑ, ΑΠΟΨΗ, Η ΣΦΗΝΑ, ΜΕΤΟΧΟΣ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ, ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ, ΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ, ΕΝΩΣΗ, ΕΞΕΔΡΑ ΤΩΝ ΣΠΟΡ, Η ΓΑΤΑ, Η ΠΡΑΣΙΝΗ, ΠΡΙΝ, Η ΕΠΟΧΗ, REAL NEWS , ΧΡΥΣΗ ΕΥΚΑΙΡΙΑ, στους ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς σταθμούς: ΑΘΗΝΑ 9,84, ALPHA TV , ΘΕΜΑ 98,9, ALTER , ΑΝΤΕΝΝΑ 97,2 FM , ΑΝΤΕΝΝΑ TV , NOVASPOR T , EXTRA 3, HIGH TV, ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ TV , ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ FM , ΚΑΝΑΛΙ 1 (90,4), CHANNEL 9, ΚΑΝΑΛΙ 10, SPORT TV , MEGA , ΞΕΝΙΟΣ ( XFM 94,3), Ρ/Σ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ, STAR CHANNEL , ΤΗΛΕΑΣΤΥ, 902 ΑΡΙΣΤ. ΣΤΑ FM , 902 TV , FLASH 96, FLASH . GR , ΣΚΑΪ, ΣΚΑΪ 100,3, REAL FM , ΒΗΜΑ FM , ΚΑΝΑΛΙ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ, BLUE SKY , ATHENS SHOCK RADIO , ΠΑΡΕΑ FM , MAD , SENTRA FM , ΡΥΘΜΟΣ, ARRENA , SUPERSPORT FM , VFM , GALAXY , FREEDOM , NITRO , ROCK FM , RED , ΔΙΕΣΗ, ΜΕΛΩΔΙΑ, KISS , BEST , SFERA , ΕΝ ΛΕΥΚΩ, ΛΑΜΨΗ, ΔΡΟΜΟΣ, DERTI , JOHN GREEK , ORANGE , RADIO DEE JAY , LOVE RADIO , HIJACK , OASIS , FRESH , SPORT FM , ΠΕΙΡΑΪΚΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ, ΔΙΦΩΝΟ, καθώς και σε οποιονδήποτε εργοδότη που δεν αναφέρεται ονομαστικά.

5. Ορισμός ημερομηνίας για τη διεξαγωγή των αρχαιρεσιών προς εκλογή Εφορευτικής Επιτροπής και μελών Μορφωτικού Ιδρύματος.

Σημείωση: Το θέμα των εκλογών, όπως μπορεί να δεί κανείς, δεν περιλαμβάνεται στα θέματα της Ημερήσιας Διάταξης. Τίποτα, όμως, δεν εμποδίζει να εισαχθεί με απόφαση της συνέλευσης η οποία και μπορεί να αποφασίσει για έκτακτη συνέλευση με το συγκεκριμένο θέμα.
Υπενθυμίζουμε ότι η συμφωνία των παρατάξεων που έκανε τον Πάνο Σόμπολο πρόεδρο χωρίς να έχει την απαιτούμενη πλειοψηφία και παρά την έντονες αντιδράσεις για μια τέτοια εκδοχή λόγω της, καταδικαστέας, στάσης του στη διάρκεια των δύο θητειών που υπήρξε πρόεδρος με τη σύμπραξη του Τσαλαπάτη, ήταν η άμεση προσφυγή στις κάλπες . Ο Σόμπολος και οι υπόλοιποι της παράταξής του δεν τήρησαν αυτή τη συμφωνία, δηλώνοντας ότι δεν σκοπεύουν να παραιτηθούν.
Είναι ,λοιπόν, ευνόητο ότι αν δεν θέλουμε να είμαστε συμμέτοχοι και συνένοχοι στη σημερινή κατάντια της ΕΣΗΕΑ οφείλουμε να είμαστε παρόντες στη συνέλευση. Έχουμε όλοι λόγο για το τί είδους Σωματείο θέλουμε και ο λόγος μας πρέπει να ακουστεί.

Πότε πρέπει να απεργούν οι δημοσιογράφοι;

της Α. Νταρζάνου

Η απεργία των εργαζομένων στα ΜΜΕ την Τετάρτη (η συμμετοχή δηλαδή στην απεργία της ΓΣΕΕ), η οποία ανεστάλη, λόγω της τραγικής είδησης των τριών νεκρών από μολότωφ στη Μarfin, επανέφερε τον προβληματισμό για το "πότε πρέπει να κάνουν απεργία οι δημοσιογράφοι". Από κοινού με τους άλλους εργαζόμενους στις γενικές απεργίες ή μόνοι τους, ας πούμε την επόμενη μέρα; Με το σκεπτικό ότι πρέπει να προβάλλονται από τα ΜΜΕ οι απεργίες των εργαζομένων;

Το τραγικό συμβάν των τριών νεκρών ταρακούνησε και τον πιο αδιάφορο "πολίτη του καναπέ", ο οποίος όμως δεν είχε τη δυνατότητα να ενημερωθεί. Πολλοί ενημερώνονταν από τα "braking news" του CNN, ενώ άλλοι παρακολουθούσαν εικόνες από το BBC που μετέδιδε η τηλεόραση του ΣΚΑΪ. Τα ανώνυμα ειδησεογραφικά blogs που λειτουργούν συστηματικά ως απεργοσπαστικός μηχανισμός στις απεργίες των δημοσιογράφων γνώρισαν μεγάλες δόξες. Λόγω της απεργίας, οι πολίτες στερήθηκαν το δικαίωμά τους στην ενημέρωση. Το δικαίωμα αυτό, βέβαια, περιορίζεται εκ των πραγμάτων σε κάθε απεργία των δημοσιογράφων, όμως οι τρεις νεκροί της τράπεζας οδήγησαν την ΕΣΗΕΑ να αναστείλει αμέσως και ομόφωνα την απεργία.
Πολλές προτάσεις έχουν ακουστεί μέχρι σήμερα για τις απεργίες των δημοσιογράφων: (α) να γίνονται μία μέρα μετά ή μία μερα πριν τις γενικές απεργίες, (β) να απεργούν μαζί με τους εργαζόμενους και έκτακτες συγκυρίες να εξετάζονται κατά περίπτωση, όπως η πρόσφατη με την αναστολή της απεργίας, (γ) να μεταδίδονται μόνο "απεργιακά δελτία ειδήσεων" για ενημέρωση για τις κινητοποιήσεις. Αυτό σκοντάφτει στους ιδιωτικούς σταθμούς, οι οποίοι σπάνε τη συμφωνία και μεταδίδουν και άλλη ειδησεογραφία. Η ΕΣΗΕΑ σε αυτή την περίπτωση είναι ανήμπορη να ελέγξει την καταστρατήγηση της συμφωνίας.

Η εμπειρία, πάντως, από το όχι μακρινό παρελθόν, δείχνει ότι οι τηλεοπτικοί σταθμοί, ακόμα κι όταν δεν απεργούν οι δημοσιογράφοι εξαφανίζουν, ή αποφεύγουν ή υποβαθμίζουν την προβολή των μαζικών κινητοποιήσεων. Δεν είναι πολύ μακριά η κινητοποίηση εκατοντάδων χιλιάδων πολιτών εναντίον της αμερικανικής εισβολής στο Ιράκ, το 2003, που εξαφανίστηκε από τα κανάλια για να προβληθεί η αιφνιδιαστική επίσκεψη της οικογένειας Γλύξμπουργκ.

Η "Α" επικοινώνησε με μέλη Η "Α" επικοινώνησε με μέλη του Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ και κατέγραψε τις απόψεις τους.

Νανά Νταουντάκη, Α' Αντιπρόεδρος ΕΣΗΕΑ - Αριστερή Όχθη :
Η ενημέρωση δεν υπηρετείται από μέτρα που βγάζουν τους δημοσιογράφους έξω από το σώμα της κοινωνίας

Πολύς ντόρος και μάλιστα με απόλυτο τρόπο για το ότι οι δημοσιογράφοι απεργούσαν την ημέρα της γενικής απεργίας. «Φταίνε», λοιπόν, οι δημοσιογράφοι γιατί δεν υπήρχε ενημέρωση, όπως «φταίνε» οι διαδηλωτές όταν γίνονται επεισόδια.
Ναι, η ενημέρωση είναι αγαθό στην υπηρεσία του πολίτη, αναμφισβήτητα.
Αλλά, η ενημέρωση δεν υπηρετείται από μέτρα που βγάζουν τους δημοσιογράφους έξω από το σώμα της κοινωνίας, έξω από τα προβλήματα των εργαζόμενων, στους οποίους κι αυτοί ανήκουν -κι ας μην το ξεχνάει κανείς αυτό. Δεν υπηρετείται όταν τους μετατρέπει σε παρατηρητές και μεταφορείς των ειδήσεων που άλλοι «φιλτράρουν».
Μπορεί να απεργήσουν μαζί με τους άλλους, μπορεί χώρια. Σημασία έχει πώς οργανώνουν τον αγώνα τους (αυτό είναι ευθύνη του σωματείου κι έχουμε καταθέσει πολλές σχετικές προτάσεις), αλλά ακόμη μεγαλύτερη σημασία έχει το πώς υπερασπίζονται το αγαθό της ενημέρωσης από κάθε μορφής διαστρεβλώσεις, παραμορφώσεις και σκοπιμότητες. Κι αυτό είναι ευθύνη όλων μας, συλλογικά αλλά και ατομικά.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΜΠΙΑΣ, Ταμίας ΕΣΗΕΑ- Δημοσιογραφική Ενότητα:

Είναι προτιμότερο ο κλάδος να απεργεί την επομένη των μεγάλων απεργιακών κινητοποιήσεων. Έτσι η κινητοποίηση των δημοσιογράφων στα ΜΜΕ, παραμένοντας σε συνάφεια με τις διεκδικήσεις του εργατικού κινήματος, θα θεωρηθεί συνέχεια της πανεργατικής κινητοποίησης. Παράλληλα, οι κινητοποιήσεις θα προβάλλονται απρόσκοπτα από τα ΜΜΕ.
Να εξεταστεί και η δυνατότητα "απεργιακών δελτίων", προκειμένου να προβληθεί η κινητοποίηση και το διεκδικητικό της πλαίσιο. Δεν νοείται να μην ενημερώνουν οι δημοσιογράφοι και οι άνθρωποι των ΜΜΕ την ελληνική κοινωνία για όλα όσα τους αφορούν. Η προβολή τους επιβεβαιώνει ότι οι δημοσιογράφοι είμαστε κομμάτι της κοινωνίας και όχι συνεργάτες της εξουσίας όπως νομίζουν οι πολλοί.
Τα όσα ακολούθησαν τη μεγάλη σε παλμό και όγκο απεργιακή συγκέντρωση και πορεία την περασμένη Τετάρτη, δικαίωσαν αυτή την άποψη. Η ΕΣΗΕΑ και η ΠΟΕΣΥ αναγκάστηκαν να αναστείλουν την απεργία, που έπρεπε να έχει κηρυχθεί άλλη μέρα.
Με τον τρόπο που απεργούμε τώρα, οι απεργίες μας εκλαμβάνονται σαν απεργίες συμπαράστασης στη ΓΣΕΕ και την ΑΔΕΔΥ. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι η ΕΣΗΕΑ πρέπει να δεσμευτεί να μην απεργεί ποτέ σε μεγάλες κινητοποιήσεις.

Αντώνης Νταβανέλος, γενικός γραμματέας ΕΣΗΕΑ - Συσπείρωση Δημοσιογράφων- Δούρειος Τύπος:

* Σε κορυφαίες απεργιακές κινητοποιήσεις απεργούν και οι δημοσιογράφοι και οι εργαζόμενοι στα ΜΜΕ, ως εργαζόμενοι και οι ίδιοι. Όμως υπάρχουν απεργιακές κινητοποιήσεις που πρέπει να εξετάζονται κατά περίπτωση.
* Στις περιπτώσεις που οι δημοσιογράφοι συμμετέχουν στις γενικές απεργίες θα μπορούσαν να εξαιρούνται οι συντάκτες του εργατικού ρεπορτάζ και σε συνεννόηση με τους τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς να μεταδίδεται απεργιακό δελτίο ειδήσεων, με ευθύνη των δημοσιογράφων και της ΕΣΗΕΑ.
Επειδή το «απεργιακό δελτίο» καταστρατηγείται από τους ιδιωτικούς σταθμούς, θα μπορούσε να επιδιωχθεί από τη δημόσια ραδιοφωνία και τηλεόραση (ΕΡΤ).
* Σε έκτακτα γεγονότα, όπως αυτά της περασμένης Τετάρτης, το Σωματείο μπορεί σε κάθε περίπτωση να αναστέλλει την απεργία, προκειμένου να εξυπηρετήσει το αγαθό της ενημέρωσης και τη δυνατότητα να μεταδίδονται ρεπορτάζ.
πηγή: Αυγή

FACEBOOK ή ανοιχτό βιβλίο για αδιάκριτους

Μεγάλα καράβια, μεγάλες φουρτούνες, λέει μια παροιμία που ταιριάζει, όπως φαίνεται, γάντι στο Facebook.
Μόλις προχθές πιστοποιήθηκε πως η δημοφιλέστερη πλατφόρμα online δικτύωσης έχει μια αρκετά μεγάλη «τρύπα» που έκανε... μαντάρα τις ρυθμίσεις στις οποίες είχαν προχωρήσει οι χρήστες για την προστασία των ευαίσθητων δεδομένων τους. Χάρη σε ένα -αρκετά σοβαρό- λάθος στον κώδικα του Facebook, οι φίλοι ενός χρήστη μπορούσαν να διαβάσουν με άνεση τις συζητήσεις που είχε κάνει μέσω της υπηρεσίας chat της πλατφόρμας.
Οι υπεύθυνοι παραδέχθηκαν το πρόβλημα, όμως σχεδόν ταυτόχρονα αποκαλύφθηκε άλλο ένα πρόβλημα, το οποίο, όπως φαίνεται, δεν οφείλεται σε προγραμματιστικό λάθος.

Συγκεκριμένα, διαπιστώνεται ότι ένα τρίτο site μπορεί να «φυτεύει» εφαρμογές στο προφίλ του χρήστη χωρίς ο τελευταίος να έχει εγκρίνει κάτι τέτοιο. Υπό κανονικές συνθήκες, η συγκεκριμένη λειτουργία έπρεπε να δίνει στον χρήστη τη δυνατότητα να δημοσιεύει ένα σχόλιό του κάπου στο Διαδίκτυο και αυτό να αναδημοσιεύεται χωρίς άλλη παρέμβαση στη σελίδα του στο Facebook. Θεωρητικά ο χρήστης μπορεί να διαγράψει τις αυθαίρετα εγκατεστημένες εφαρμογές, αλλά σε γενικές γραμμές το Facebook δεν φημίζεται για την ευκολία με την οποία μπορεί κάποιος να αφαιρέσει μια πληροφορία.

Γενικότερα το Facebook δεν φαίνεται να δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στην προστασία του απορρήτου, καθώς και ο επικεφαλής του, ο Μαρκ Ζούκενμπεργκ, έχει κατά καιρούς δηλώσει πως μπαίνουμε σε μια εποχή που ο σεβασμός στην ιδιωτική ζωή δεν έχει πια τη σημασία που είχε στο παρελθόν. Παρά αυτή την -τουλάχιστον ρηξικέλευθη- άποψη, το Facebook «μετρά» περισσότερους από 400.000.000 εγγεγραμμένους χρήστες.
πηγή: enet (επιμέλεια Νίκος Μουμούρης)