19 Ιουν 2010

Ελευθεροτυπία και στο Διαδίκτυο

Ανατρέποντας πρωτόδικη απόφαση που επικρίθηκε έντονα, δικαστήριο της Μαδρίτης αθώωσε δύο διευθυντικά στελέχη του ιδιωτικού ραδιοσταθμού Cadena SER που είχαν καταδικαστεί για «αποκάλυψη μυστικών» στο Διαδίκτυο.


Η αρχική κατηγορία αφορούσε τη δημοσίευση των ονομάτων 78 ανθρώπων, οι οποίοι συνδέονταν με τρόπο «μη κανονικό» με το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα της αντιπολίτευσης, στην περιφέρεια της Μαδρίτης. Η λίστα «ανέβηκε» και στην ιστοσελίδα του Cadena. Οι δύο δημοσιογράφοι, διευθυντές του ραδιοσταθμού και του τομέα ενημέρωσης, καταδικάστηκαν σε 21 μήνες φυλάκιση, με το σκεπτικό ότι το δικαίωμα στην πληροφόρηση που προστατεύεται από το Σύνταγμα αφορά την τηλεόραση, το ραδιόφωνο και τον γραπτό Τύπο, όχι όμως και το Ιντερνετ.

Το Διαδίκτυο δεν θεωρείται υπό τη στενή έννοια μέσο «κοινωνικής πληροφόρησης», όπως τα ραδιοτηλεοπτικά μέσα, αλλά «φορέας παγκόσμιας διάχυσης της πληροφορίας» που δεν προστατεύεται από τις συνταγματικές εγγυήσεις, έκρινε ο δικαστής.

Οι Ενώσεις Δημοσιογράφων της Ισπανίας καταδίκασαν την καταδικαστική απόφαση και πολλές διαμαρτυρίες διατυπώθηκαν για την απόπειρα περιστολής της ελευθερίας του λόγου. Οι καταδικασθέντες άσκησαν έφεση και δικαιώθηκαν σε δεύτερο βαθμό. Με το σκεπτικό ότι το Σύνταγμα προστατεύει την ελεύθερη διακίνηση της πληροφορίας «μέσω των εντύπων, του λόγου και άλλων μέσων» ζήτησαν την ακύρωση της πρωτόδικης απόφασης.

Πηγή: Γαλλικό Πρακτορείο

15 Ιουν 2010

Απεργιακές κινητοποιήσεις απο αύριο το πρωί στήν ΕΡΤ για τους συμβασιούχους

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ απαιτεί από την Κυβέρνηση δημόσια και υπεύθυνη τοποθέτηση σχετικά με τις προθέσεις της στο κρίσιμο ζήτημα των συμβασιούχων της ΕΡΤ. Σημειώνουμε, ότι στα τέλη Ιουνίου λήγουν οι συμβάσεις μεγάλου αριθμού συναδέλφων συμβασιούχων, που κινδυνεύουν να βρεθούν στο δρόμο.

Στο μεταξύ, και παρά τις συνεχείς παρεμβάσεις της ΕΣΗΕΑ, της ΠΟΕΣΥ και των άλλων Ενώσεων Συντακτών, συνεχίζονται αντικρουόμενες «διαρροές» από συναρμόδιους υπουργούς, η Κυβέρνηση αποφεύγει να αναλάβει τις ευθύνες της, ενώ ο καθ’ ύλην αρμόδιος υπουργός κ. Π. Γερουλάνος αποφεύγει να ενημερώσει τους συνδικαλιστικούς φορείς.

Η ΕΣΗΕΑ απαιτεί να λυθεί επειγόντως το θέμα και δηλώνει ότι δεν θα δεχθεί να πεταχτούν οι συμβασιούχοι έξω από την ΕΡΤ και να ανοίξει ο δρόμος για μια νέα γενιά «ομηρίας» με θύματα τους εργαζόμενους, τη δημόσια ραδιοτηλεόραση και, τελικά, την ενημέρωση.

Το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ απαιτεί τη λύση του προβλήματος των συμβασιούχων στην κατεύθυνση της πλήρους και σταθερούς απασχόλησης, με τη μετατροπή των συμβάσεών τους σε αορίστου χρόνου. Σημειώνει δε, ότι απέναντι σε φαινόμενα αργομισθίας, πολυθεσίας στο Δημόσιο κ.λπ., τα δημοσιογραφικά Σωματεία δεν παρείχαν και δεν παρέχουν κάλυψη και ζητεί από την Κυβέρνηση και τη Διοίκηση της ΕΡΤ την άμεση αντιμετώπισή τους.

Για τη λύση του προβλήματος των συμβασιούχων και τη διεκδίκηση ικανοποιητικής ΣΣΕ στην ΕΡΤ (που καθυστερεί από το 2008), η ΕΣΗΕΑ κηρύσσει για τους δημοσιογράφους που εργάζονται στην ΕΡΤ Α.Ε.:

---Για την Τετάρτη, 16 Ιουνίου 2010, 4ωρη στάση εργασίας από τις 8 το πρωί έως τις 12 το μεσημέρι.
---Για τη Δευτέρα, 21 Ιουνίου 2010, 4ωρη στάση εργασίας από τις 8 το πρωί έως τις 12 το μεσημέρι, καθώς και 2ωρη στάση εργασίας από τις 7 το απόγευμα έως τις 9 το βράδυ.
---Για την Τρίτη, 22 Ιουνίου 2010, 4ωρη στάση εργασίας από τις 8 το πρωί έως τις 12 το μεσημέρι, καθώς και 2ωρη στάση εργασίας από τις 7 το απόγευμα έως τις 9 το βράδυ.
---Για την Τετάρτη, 23 Ιουνίου 2010, 24ωρη απεργία από τις 06.00 π.μ. έως τις 06.00 π.μ. της Πέμπτης 24 Ιουνίου 2010.
Και, τέλος,
---48ωρη απεργία στην ΕΡΤ τη Δευτέρα και την Τρίτη, 28 και 29 Ιουνίου 2010 από τις 06.00 π.μ. έως τις 06.00 π.μ. της Τετάρτης 30 Ιουνίου 2010.

ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

"Λίστες" δημοσιογράφων απο Τράπεζα Πειραιώς και CIVITAS ζητάει η ΕΣΗΕΑ

Σύμφωνα με το άρθρο 5 παρ. ε’ Κώδικα Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας, ο δημοσιογράφος οφείλει:
«Να μην επιδιώκει και να μη δέχεται οποιεσδήποτε παροχές σε χρήμα και είδος, που θίγουν την αξιοπιστία και την αξιοπρέπειά του και επηρεάζουν την ανεξαρτησία και την αμεροληψία του».

Κατόπιν αυτού και, σύμφωνα με τη διάταξη αυτή, σε σχέση με πρόσφατα δημοσιεύματα, που αφορούν τους στοιχειώδεις όρους αξιοπιστίας του δημοσιογραφικού επαγγέλματος, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ απαιτεί:

α. Να δοθεί στην ΕΣΗΕΑ η «λίστα» των δημοσιογράφων, που ταξίδεψαν στη Νότια Αφρική με χορηγία της Τράπεζας Πειραιώς.

β. Να δοθούν στην ΕΣΗΕΑ τα στοιχεία από την κατάθεση του υπευθύνου της εταιρείας δημοσίων σχέσεων « CIVITAS » στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής, στην οποία φέρεται να ισχυρίσθηκε ότι χρηματίζονται δημοσιογράφοι.

Η ΕΣΗΕΑ γνωρίζει ότι υπάρχει πρόβλημα δεοντολογίας. Αναγνωρίζει ότι υπάρχουν ευθύνες και στα δημοσιογραφικά Σωματεία, που δεν προσπάθησαν αρκετά για την αντιμετώπισή του. Δηλώνει, όμως, ότι δεν προτίθεται να συνεχίσει να ανέχεται αυτό το φαινόμενο, που διαβρώνει το επάγγελμα και το δικαίωμα των πολιτών στην αντικειμενική ενημέρωση.
ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

13 Ιουν 2010

Σήμα κινδύνου απο τα κανάλια για τον ειδικό φόρος 20% στην ΤV



Σήμα κινδύνου εκπέμπουν τα ελληνικά κανάλια που θέτουν θέμα επιβίωσης σε περιόδους οικονομικής κρίσης, 18 ημέρες πριν από την έναρξη ισχύος του νόμου που επαναφέρει τον ειδικό φόρο (20%) επί των τηλεοπτικών διαφημίσεων που δεν θα αποφέρει στο δημόσιο ιδιαίτερα μεγάλο ποσό.
Με την υποστήριξη των «αδελφών» καναλιών των χωρών της Ε.Ε. και υπό την ομπρέλα της Ευρωπαϊκής Ενωσης Ιδιωτικών Τηλεοπτικών Σταθμών (ACT) στην οποία συμμετέχει η Ε.Ι.ΤΗ.Σ.Ε.Ε., οι διευθύνοντες σύμβουλοι των τηλεοπτικών σταθμών -μελών της ACT- καλούν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εξετάσει τη νομιμότητα των μέτρων βάσει του ευρωπαϊκού δικαίου.
Τα κανάλια θα προσφύγουν άμεσα στην Κομισιόν προκειμένου να την ενημερώσουν ότι η αγορά θα επιβαρύνεται με 64,5% φόρο (ήδη καταβάλλεται ΦΠΑ 23% και πρόσθετο αγγελιόσημο 21,5% υπέρ των Ταμείων των δημοσιογράφων), ενώ αν προστεθεί το 20%, θα μειωθούν τα έσοδα των καναλιών περισσότερο απ' ό,τι σε οποιοδήποτε άλλο κράτος της Ευρώπης.
Στο διεκδικητικό πλαίσιο οι σταθμοί εθνικής εμβέλειας (Mega, ANT1, Alpha, Alter, Star, ΣΚΑΙ, TV Μακεδονία) χαρακτηρίζουν τα μέτρα άκρως «αντιπαραγωγικά», καθώς θα «επιβαρύνουν περισσότερο την τηλεοπτική βιομηχανία και θα μειώσουν την πιθανότητα ταχείας ανάκαμψης της τηλεοπτικής αγοράς μετά την κρίση του 2009». Παράλληλα είναι πιθανό να θέσουν και επίσημα θέμα μείωσης του αγγελιόσημου (έως και κατά 50%) και αναμόρφωση της νομοθεσίας που δεσμεύει τις επιστροφές (Year End Bonus) έως το 9,9% του διαφημιστικού τζίρου.
Σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή της ACT, Ross Biggam «η επιβολή φόρου στα έσοδα των σταθμών είναι αντιπαραγωγικό μέτρο και πιθανότατα αντίθετο προς το ευρωπαϊκό δίκαιο». Ο ίδιος δηλώνει ότι η «Ελλάδα θα είναι η μόνη χώρα της Ευρώπης που θα έχει έναν τέτοιο φόρο κι αυτό μπορεί να πείσει τους διαφημιζόμενους διεθνώς να ξοδέψουν αλλού τα χρήματά τους, αλλά και να αποτρέψει τους διεθνείς τηλεοπτικούς ομίλους από τυχόν επενδύσεις στην ελληνική αγορά».
πηγή: ΗΜΕΡΗΣΙΑ (της Σόνιας Χαϊμαντά)