19 Νοε 2011

Όσο ξαφνικά προσλήφθηκε άλλο τόσο ξαφνικα ...απολύθηκε

Με τυμπανοκρουσίες τις ξεκίνησε τις εκπομπές του στον αποδεκατισμένο «Flash 96» ο Γιώργος Αυτιάς, στα μουλωχτά τις σταμάτησε. Ετσι ξαφνικά, ένα ωραίο μεσημέρι Παρασκευής. Τζάμπα τους χορηγούς που θα έφερνε στη χειμαζόμενη συχνότητα. Οχι δηλαδή πως αποτελεί απώλεια για τα FM, το αντίθετο μάλιστα. Στις λίγες εκπομπές που πρόλαβε κι έκανε επικράτησε μια τηλεοπτική λογική. Ξέρετε, με ραδιοφωνικά «παράθυρα» μέσω τηλεφώνου, με κραυγές, με τον έναν να μιλάει πάνω στον άλλον, με τον Αδωνι Γεωργιάδη να φωνάζει κ.ο.κ.
* Οσοι νομίζουν ότι τα ραδιόφωνα δεν... αφουγκράζονται την κοινωνία, πλανώνται πλάνην οικτράν. Σε ανάλογη -οικονομική- φάση εξαθλίωσης βρίσκονται και αυτά. Ούτε το ρεύμα δεν έχουν να πληρώσουν, ούτε καν μελάνι στα φωτοτυπικά μηχανήματα δεν μπορούν να αλλάξουν. Και οι καθυστερήσεις πληρωμών ξεπερνούν σε κάποιες περιπτώσεις το τρίμηνο. Χωρίς να συνυπολογίζονται οι μειώσεις μισθών. Το κλίμα στα..μουσικά -ιδίως- ραδιόφωνα είναι ζοφερό, μαύρο. Και όχι πως δουλεύουν και πολλοί άνθρωποι εκεί, ελάχιστοι έχουν απομείνει.
* Να το βλέπει η Αθήνα και να ζηλεύει. Υπάρχει ένας σούπερ ραδιοσταθμός στις Σέρρες. Ο «Ρόδον 95» με ευρωπαϊκή λογική στο πρόγραμμά του, εξαιρετικές μουσικές και ορισμένες πολύ ενδιαφέρουσες εκπομπές. Οι προσπάθειες των παιδιών εκεί είναι ακόμα πιο αξιέπαινες, αν σκεφτούμε πόσο άγριος είναι ο κόσμος της επαρχίας.

-Δ. Κανελλόπουλος /Ελευθεροτυπία (19/11/2011)

17 Νοε 2011

Νέα μόδα η...αυτοέκδοση βιβλίων

Η αυτοέκδοση φαίνεται να είναι μία μόδα που θα κρατήσει αρκετά. Ήδη, δύο συγγραφείς που εξέδωσαν από μόνοι τους τα βιβλία, ο Τζον Λοκ και η Αμάντα Χόκινγκ, έχουν ξεπεράσει τις ένα εκατομμύριο πωλήσεις ηλεκτρονικών βιβλίων, και πολλοί ακολουθούν τον δρόμο τους. Ο εκδοτικός οίκος Penguin, βλέποντας την τάση αυτή, προσφέρει τώρα σε επίδοξους συγγραφείς υπηρεσίες αυτοέκδοσης, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να εκδώσουν το βιβλίο τους σε ηλεκτρονική μορφή ακόμα και έναντι 99 δολαρίων μόνο.

Όπως ανακοινώθηκε από την Penguin, το κόστος της έκδοσης θα κυμαίνεται από 99 μέχρι 549 δολάρια, ανάλογα με το αν ο συγγραφέας επιθυμεί να σχεδιάσει και να κατασκευάσει ο ίδιος τη μορφή του e-book ή να το αναθέσει στην Penguin. Όσο για τα έσοδα του συγγραφέα, θα είναι το 70% των πωλήσεων για βιβλία που κοστολογούνται πάνω από 3 δολάρια και το 30% για τα βιβλία που κοστολογούνται μεταξύ 1 και 3 δολαρίων.

Ωστόσο, τις αμφιβολίες του για την πρωτοβουλία της Penguin εξέφρασε ο συγγραφέας και σύμβουλος νέων συγγραφέων, Χάρι Μπίνγκαμ. «Δεν έχω πρόβλημα με την αυτοέκδοση, αλλά νομίζω ότι οι μεγάλοι παραδοσιακοί εκδοτικοί οίκοι ξεχωρίζουν για την εξαιρετική τους ποιότητα, και όταν αρχίζουν να θολώνουν τα όρια και να θεωρούν ότι είναι όλα θέμα μάρκετινγκ, κατά κάποιον τρόπο υπονομεύουν αυτό που αντιπροσωπεύει η εταιρεία τους», είπε χαρακτηριστικά.

Οι εγκλωβισμένοι εργαζόμενοι της Ελευθεροτυπίας

Πριν από τριάντα έξι χρόνια και τέσσερις μήνες εκδόθηκε η “Ελευθεροτυπία” ως η εφημερίδα των συντακτών. Το εγχείρημα δεν πέτυχε , γρήγορα εγκαταλείφθηκε άλλα η εφημερίδα συνέχισε το δρόμο της. Αδέσμευτη, μαχητική, πλουραλιστική, έφερε έναν άλλο αέρα στην ενημέρωση. Ανέδειξε και συνεχίζει να αναδεικνύει φωνές και απόψεις που δεν έβρισκαν άλλο διέξοδο να βγουν στην δημοσιότητα.
Σήμερα τριάντα έξι χρονια και τέσσερεις μήνες μετα η εφημερίδα των συντακτών γίνεται και πάλι η εφημερίδα των εργαζομενων της. Κι αυτό γιατί οι 850 εργαζόμενοι της παρα το γεγονός ότι παραμένουν απλήρωτοι, με τον μέλλον τους αβέβαιο και άμεσα εξαρτημένο από ένα αόρατο σχέδιο εξυγίανσης με δραστικές περικοπές και ένα τραπεζικό δάνειο που δεν ήρθε, αυτοί την κρατούν ζωντανή και στην πρώτη γραμμή της ενημέρωσης με την αδιάλειπτη εργασία τους.

Ποσο θα κρατήσει αυτό; Υπάρχουν όρια, υπάρχουν αντοχές, υπάρχει αξιοπρέπεια... Η ελπίδα πεθάνει τελευταία αλλα κι αυτή πλέον έχει εγκαταλείψει τους περισσότερους. Τι απομένει; Ο αγώνας για την επιβίωση των εργαζομενων και της εφημερίδας. Oμως αυτός ο αγώνας δεν μπορεί να είναι μονοδιάστατος.

ΟΙ εργαζόμενοι έβαλαν και βάζουν πλάτη. Χωρίς να παραγνωρίζουν την εργασιακή ασφάλεια δεκαετιών, σήμερα είναι οι πρώτοι και οι μοναδικοί που υφίστανται τα αποτελέσματα μιας διοικητικής και οικονομικής στρατηγικής, που έκλεινε για πολλά χρονια τα ματια της στο μέλλον.

Είναι εγκλωβισμένοι, είναι όμηροι παραλείψεων η λαθεμένων εκδοτικών – επιχειρηματικών κινήσεων και επιλογών αλλά και τραπεζικών συμφερόντων - σκοπιμοτήτων. Είναι εγκλωβισμένοι μεταξύ μιας απλήρωτης και αβέβαιης εργασίας και μιας αγοράς εργασίας, που πριμοδοτεί την ανεργία.

Καταστάσεις σαν τη σημερινή έπρεπε να προβλεφθούν και να γίνουν τα αμέσως προηγούμενα χρονια κινήσεις σωτηριας και εξυγίανσης με την εφημερίδα σε λειτουργία και με τους εργαζομενους να αμείβονται. Με την εφημερίδα όταν ήταν ακόμα οικονομικά διασφαλισμένη και ισχυρή απέναντι στις επιθέσεις εκείνων, που θέλουν να την δουν, να σταματήσει να κυκλοφορεί επειδή ενοχλεί με την φωνή της.

Οι εργαζόμενοι παρότι είναι οι μονοι που δεν ευθύνονται για την σημερινή οικονομική κατάσταση κλήθηκαν από το Καλοκαίρι και μετα να δουλεύουν απλήρωτοι και να αποδεχθούν ως μονη οδό σωτηριας για την εφημερίδα ένα σχέδιο εξυγίανσης , που συντάχθηκε από τεχνοκράτες ερήμην των εργαζομενων.

Ενα σχέδιο το οποιο ποτε δεν συζητήθηκε με τους εργαζομενους, παρότι υπάρχουν νομοι που καθιστούν υποχρεωτική την συμμετοχη και την ουσιαστική ενημέρωση τους σε τέτοιες διαδικασίες.

Ενα σχέδιο που προβλέπει δραστική περικοπή του μισθολογικού κόστους με μαζικές αποχωρήσεις εργαζομενων και με μονο κίνητρο ότι θα πάρουν την αποζημίωση τους. Δηλαδή το δικαίωμα στην αποζημίωση εμφανίσθηκε ως το μοναδικό κίνητρο και ως παραχώρηση... Και κλήθηκαν οι εργαζόμενοι να το αποδεχθούν απλήρωτοι και να φύγουν, υπό υπό την προειδοποίηση ότι αν δεν πετύχει αυτό το σχέδιο δεν υπάρχει άλλος δρόμος.... Μια προειδοποίηση που λειτουργεί ούτως η άλλως σαν απειλή..

Οι εργαζόμενοι κρατάνε την εφημερίδα ζωντανή και θα συνεχίσουν. Ομως μπροστά σε αυτή την κατάσταση δεν μπορούν παρα να αγωνισθούν για τα στοιχειώδη. Τα δεδουλευμένα τους, το εργασιακό τους μέλλον, τα εργασιακά τους δικαιώματα την αξιοπρέπεια τους. Ηδη έχουν κάνει μια απεργία και εξήγγειλαν μια ακόμα ενώ κινούνται και νομικά. Παράλληλα έχουν καταστήσει σαφές ότι σε ότι τους αφορά η εφημερίδα θα παραμείνει ζωντανή και στην πρώτη γραμμή της ενημέρωσης αλλα αυτό δεν μπορεί να γίνει εις βάρος τους. Η λύση ανήκει στην διοίκηση και πρέπει να είναι λύση βιώσιμη. Οι εργαζόμενοι δεν εργάζονται από χόμπι... Δεν εργάζονται στον χώρο της ενημέρωσης επειδή δεν έχουν τι άλλο να κάνουν στη ζωη τους...

Πηγή enet.gr

H Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων καλεί την κυβέρνηση να εγγυηθεί τη βιωσιμότητα της δημοσιογραφίας

Ανακοίνωση με την οποία καλεί την Ελλάδα να διασφαλίσει τη βιωσιμότητα της δημοσιογραφίας και τους εκδότες να προστατέψουν ιστορικούς τίτλους που κατέχουν εξέδωσε η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων (ΕΟΔ).
«Η οικονομική κρίση δε δικαιολογεί βίαιες καταστάσεις, όπως να παραμένουν δημοσιογράφοι επί μήνες απλήρωτοι», δηλώνει ο πρόεδρος της ΕΟΔ Άρνε Κένιγκ και επικαλούμενος τα παραδείγματα των εφημερίδων Μακεδονία και της Ελευθεροτυπία τονίζει ότι η προστασία ιστορικών τίτλων είναι χρέος των εκδοτών όχι έναντι των δημοσιογράφων αλλά έναντι των πολιτών και του αγαθού της Ενημέρωσης.

Το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης είναι το εξής:

Η ΕΟΔ καλεί την Ελλάδα να εγγυηθεί τη βιωσιμότητα της δημοσιογραφίας Η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων εκφράζει την ανησυχία της για την υποβάθμιση που παρατηρείται στο πεδίο του γραπτού Τύπου στην Ελλάδα, σε μια περίοδο που η ανάγκη για αξιόπιστη ενημέρωση είναι ισχυρότερη από ποτέ. «Καλούμε τις ελληνικές αρχές, σε εθνικό και τοπικό επίπεδο, καθώς και τους ιδιοκτήτες Μέσων Ενημέρωσης στην Ελλάδα, να εξαντλήσουν τις προσπάθειές τους για να διασφαλίσουν την ύπαρξη βιώσιμων ΜΜΕ στη χώρα», δηλώνει ο πρόεδρος της ΕΟΔ, Άρνε Κένιγκ. Πέρα από την πλήρη απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων, είναι εξαιρετικά ανησυχητικό ότι εφημερίδες με μακρόχρονη και σημαντική παρουσία στον ελληνικό Τύπο απειλούνται με κλείσιμο. Οι πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις είναι η εφημερίδα Ελευθεροτυπία στην Αθήνα και η εφημερίδα Μακεδονία στην Θεσσαλονίκη.

Η Ελευθεροτυπία έχει συνδέσει άρρηκτα την ιστορία της με την ιστορία της Ελλάδας μετά την κατάρρευση της δικτατορίας, εκφράζοντας με συνέπεια και ένταση προοδευτικές φωνές της χώρας. Η Μακεδονία συμπληρώνει φέτος 100 χρόνια λειτουργίας και έχει συνδέσει το όνομά της με την ίδια την παράδοση του Τύπου στην Βόρεια Ελλάδα.
Κι όμως και στα δύο φύλλα οι εργαζόμενοι παραμένουν απλήρωτοι επί τέσσερις μήνες και οι εργοδότες δεν φαίνονται ικανοί να διαχειριστούν το βάρος της ευθύνης που επιφέρει η κατοχή τόσο σημαντικών τίτλων. «Η οικονομική κρίση δε δικαιολογεί βίαιες καταστάσεις, όπως να παραμένουν δημοσιογράφοι επί μήνες απλήρωτοι.

Οι εκδότες έχουν χρέος να προστατεύσουν και να διατηρήσουν ιστορικές εφημερίδες. Δεν το οφείλουν απλώς στους δημοσιογράφους. Είναι υποχρέωσή τους προς το δημόσιο αγαθό της ενημέρωσης των πολιτών, ιδίως στον καιρό της πιο μεγάλης εδώ και δεκαετίες κρίσης που περνά η Ελλάδα», τονίζει ο Άρνε Κένιγκ.

Η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων στηρίζει την ΕΣΗΕΜ-Θ και την ΕΣΗΕΑ στον αγώνα τους να μην κλείσουν οι εφημερίδες. Αγώνα ο οποίος σήμερα συντονίζεται με τις διαδηλώσεις που πραγματοποιούνται σε όλη τη χώρα για την επέτειο της εξέγερσης των φοιτητών εναντίον της χούντας στην Ελλάδα, στις 17 Νοεμβρίου του 1973.

48ωρη απεργία στην Ελευθεροτυπία 21 και 22 Νοεμβρίου


Την πραγματοποίηση 48ωρης απεργίας στην "Ελευθεροτυπία" για την Δευτέρα και Τρίτη 21 και 22 Νοεμβρίου αποφάσισε σήμερα το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ. Οι εργαζόμενοι στην Χ.Κ. ΤΕΓΟΠΟΥΛΟΣ παραμένουν επί τέσσερις σχεδόν μήνες απλήρωτοι. Η διοίκηση αν και υποσχέθηκε ότι θα κατέβαλε την Τετάρτη κάποιο μικρό ποσό (500.000 ευρώ), έναντι των οφειλών της, μετέθεσε το ενδεχόμενο για σήμερα. Επικαλούμενη ωστόσο το κλείσιμο νωρίς μιας τράπεζας του κέντρου λόγω της πορείας του Πολυτεχνείου(!) δεν έδωσε τελικά δεκάρα, μεταθέτοντας για την Παρασκευή ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Η σκανδαλώδης υποστήριξη των ΜΜΕ σε ένα ακροδεξιό κόμμα

Του Γιάννη Παντελάκη

Για δύο λόγους συζητείται η χώρα μας σε όλο τον κόσμο, κερδίζοντας εκτενή δημοσιεύματα του ξένου Τύπου. Ο πρώτος είναι ο γνωστός εδώ και δύο χρόνια: η οικονομική κρίση και όλα όσα τη συνοδεύουν. Ο δεύτερος είναι ένας καθαρά πολιτικός και αφορά τη συμμετοχή του ακροδεξιού ΛΑΟΣ στην κυβέρνηση.
Δεν σχολιάστηκε μόνο από τα μέσα ενημέρωσης, αλλά και από πολιτικά φόρα, όπου σοσιαλιστικά ή αριστερά κόμματα της Ευρώπης αναφέρθηκαν επικριτικά στο θέμα.
Απ' όλα αυτά τα εκτενή δημοσιεύματα σταθήκαμε σ' εκείνο της «Liberation», η οποία επισημαίνει πως οι εκπρόσωποι του ΛΑΟΣ ποτέ δεν εξοστρακίστηκαν από τα ελληνικά ΜΜΕ, όπως συνέβη για κάποιο διάστημα με τον Λεπέν στη Γαλλία. Και δεν έχει καθόλου άδικο η γαλλική εφημερίδα. Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ και οι συνοδοιπόροι του, από τότε που εμφανίστηκαν στο πολιτικό σκηνικό, είχαν και εξακολουθούν να έχουν μια..σχεδόν προνομιακή (σε σχέση με την εκλογική τους επιρροή) μεταχείριση από πολλά -και κυρίως ηλεκτρονικά- ΜΜΕ.
Οι πολιτικές μπαρούφες του Καρατζαφέρη, του Αδωνη και των υπολοίπων κέρδιζαν πάντα μια καλή θέση δημοσιότητας. Οι τηλεοράσεις θεωρούσαν σχεδόν αναγκαίο να φιλοξενούν τον πρόεδρο του ΛΑΟΣ, ο οποίος πέταγε... χαριτωμένες και λαϊκίστικες ατάκες, ικανές ν' αυξήσουν την τηλεθέαση.
Και δεν αναφερόμαστε μόνο στα πρωινάδικα, αλλά και σε σοβαρές υποτιθέμενες ωριαίες εκπομπές, που είχαν βασικό καλεσμένο τον πρόεδρο του ΛΑΟΣ.
Στην επώαση του αβγού του φιδιού δεν έπαιξε ρόλο μόνο το πολιτικό σύστημα, που του έδωσε χώρο, αλλά και αρκετά ΜΜΕ...

48ωρη απεργία στην Ελευθεροτυπία, στάσεις εργασίας σε ΕΡΤ και Κέρδος

Την άμεση καταβολή όλων των δεδουλευμένων οφειλών των μηνών Αυγούστου, Σεπτεμβρίου και Οκτωβρίου στους εργαζόμενους της εφημερίδας «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ» ζητούν τα Διοικητικά Συμβούλια της ΕΣΗΕΑ, της ΕΠΗΕΑ, της ΕΤΗΠΤΑ, της «Πανελλαδικής Ένωσης Λιθογράφων», της ΕΣΠΗΤ, της ΕΦΕ και της Ένωσης Προσωπικού Πρακτορείων Εφημερίδων Αθηνών.
Οι Ενώσεις αποφάσισαν την κήρυξη 48ωρης απεργίας για τους δημοσιογράφους, τους διοικητικούς υπαλλήλους, τους τεχνικούς τύπου, τους λιθογράφους, τους συντάκτες περιοδικού τύπου, τους φωτορεπόρτερ και τους εργαζόμενους στο πρακτορείο ΑΡΓΟΣ (μόνο για τη διανομή της Eλευθεροτυπίας), που εργάζονται για την έκδοση και τη διανομή της εφημερίδας «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ» από τις 06.00 το πρωί της Δευτέρας, 21 Νοεμβρίου έως τις 06.00 το πρωί της Τετάρτης, 23 Νοεμβρίου 2011.
Oι εκπρόσωποι των εργαζομένων Πάνος Σώκος, Τάσος Μαμουνάς και Φώτης Παναγόπουλος σε ανακοίνωσή τους τονίζουν ότι κατά τις ημέρες της απεργίας είναι αναγκαία η παρουσία όλων στον προαύλιο χώρο της εφημερίδας λέγοντας χαρακτηριστικά:
«Πρέπει να υπερασπιστούμε την απεργία με τη φυσική μας παρουσία και να..συζητήσουμε όλους τους πιθανούς τρόπους κλιμάκωσης των απεργιακών μας αγώνων και όλων των σχετικών νομικών κινήσεων, για την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων μας. Επιπλέον να συζητήσουμε σχετικά με την εν γένει βιωσιμότητα της εφημερίδας, η οποία συνεχίζει να εκδίδεται στηριζόμενη αποκλειστικά και μόνο στην απλήρωτη εργασία μας»...

Στάσεις εργασίας
Την ίδια ώρα η ΕΣΗΕΑ, αντιδρώντας στην επιχειρούμενη επιβολή του καθεστώτος της εργασιακής εφεδρείας και του ενιαίου μισθολογίου στους εργαζόμενους δημοσιογράφους στη δημόσια ραδιοτηλεόραση, κηρύσσει 4ωρη στάση εργασίας για τη Δευτέρα, 21 Νοεμβρίου 2011 από τις 12.00 το μεσημέρι έως τις 16.00 όλων των δημοσιογράφων, που εργάζονται στην Ε.Ρ.Τ. στην Αθήνα, για να διεξαχθεί συνέλευση των εργαζομένων.
-Να σταματήσουν κάθε προσπάθεια υπογραφής ατομικών συμβάσεων εργασίας και να εφαρμοστούν οι Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας ζητούν από την εργοδοσία και τη διευθυνση της εφημερίδας «ΚΕΡΔΟΣ» τα Διοικητικά Συμβούλια της Ε.Σ.Η.Ε.Α., της Ε.Π.Η.Ε.Α. και της Ε.Τ.Η.Π.Τ.Α. Οι Ενώσεις των εργαζομένων μπροστά στην καταχρηστικά επιχειρούμενη προσπάθεια της εργοδοσίας και της διεύθυνσης της εφημερίδας επιβάλει την υπογραφή ατομικών συμβάσεων με μείωση μισθών κατά 20% στους εργαζόμενους, αποφάσισαν, κατ’ εξουσιοδότηση και κατ’ εντολή των Γενικών Συνελεύσεών τους, την κήρυξη 2ωρης προειδοποιητικής στάσης εργασίας για τους δημοσιογράφους, τους διοικητικούς υπαλλήλους και τους τεχνικούς τύπου, που εργάζονται στο «ΚΕΡΔΟΣ» από τις 16.00 έως τις 18.00 τη Δευτέρα, 21 Νοεμβρίου 2011

Άλλες 4 απολύσεις απο τον όμιλο Μπόμπολα

Αλλους 4 εργαζόμενους απέλυσε, την Τρίτη και την Δευτέρα, απο την αθλητική του εφημερίδα "GOAL NEWS", ο εκδότης Φώτης Μπόμπολας ενώ η ΕΣΗΕΑ, όπως όλα δείχνουν, κάθεται και περιμένει -τί ακριβώς, δεν καταλαβαίνουμε- δίχως να αντιδρά , όπως πρέπει, για να δείξει και στην πράξη, πως δεν είναι απροστάτευτοι οι δημοσιογράφοι.
Η οργανωμένη και απολύτως στοχευμένη τακτική των εκδοτών -καναλαρχών, ιδιοκτητών ραδιοφωνικών σταθμών κ.λ.π θα συνεχιστεί και μάλιστα, όσο περνάει ο καιρός, θα γίνεται ακόμα σκληρότερη... Θα μείνουμε με σταυρωμένα τα χέρια;

Λαός και ΜΜΕ

Του Γιάννη Παντελάκη

Για δύο λόγους συζητείται η χώρα μας σε όλο τον κόσμο, κερδίζοντας εκτενή δημοσιεύματα του ξένου Τύπου. Ο πρώτος είναι ο γνωστός εδώ και δύο χρόνια: η οικονομική κρίση και όλα όσα τη συνοδεύουν. Ο δεύτερος είναι ένας καθαρά πολιτικός και αφορά τη συμμετοχή του ακροδεξιού ΛΑΟΣ στην κυβέρνηση.
Δεν σχολιάστηκε μόνο από τα μέσα ενημέρωσης, αλλά και από πολιτικά φόρα, όπου σοσιαλιστικά ή αριστερά κόμματα της Ευρώπης αναφέρθηκαν επικριτικά στο θέμα.
Απ' όλα αυτά τα εκτενή δημοσιεύματα σταθήκαμε σ' εκείνο της «Liberation», η οποία επισημαίνει πως οι εκπρόσωποι του ΛΑΟΣ ποτέ δεν εξοστρακίστηκαν από τα ελληνικά ΜΜΕ, όπως συνέβη για κάποιο διάστημα με τον Λεπέν στη Γαλλία. Και δεν έχει καθόλου άδικο η γαλλική εφημερίδα. Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ και οι συνοδοιπόροι του, από τότε που εμφανίστηκαν στο πολιτικό σκηνικό, είχαν και εξακολουθούν να έχουν μια..σχεδόν προνομιακή (σε σχέση με την εκλογική τους επιρροή) μεταχείριση από πολλά -και κυρίως ηλεκτρονικά- ΜΜΕ.
Οι πολιτικές μπαρούφες του Καρατζαφέρη, του Αδωνη και των υπολοίπων κέρδιζαν πάντα μια καλή θέση δημοσιότητας. Οι τηλεοράσεις θεωρούσαν σχεδόν αναγκαίο να φιλοξενούν τον πρόεδρο του ΛΑΟΣ, ο οποίος πέταγε... χαριτωμένες και λαϊκίστικες ατάκες, ικανές ν' αυξήσουν την τηλεθέαση.
Και δεν αναφερόμαστε μόνο στα πρωινάδικα, αλλά και σε σοβαρές υποτιθέμενες ωριαίες εκπομπές, που είχαν βασικό καλεσμένο τον πρόεδρο του ΛΑΟΣ.
Στην επώαση του αβγού του φιδιού δεν έπαιξε ρόλο μόνο το πολιτικό σύστημα, που του έδωσε χώρο, αλλά και αρκετά ΜΜΕ...
- Ελευθεροτυπία (17/11/2011)

16 Νοε 2011

Η ΕΤΕΡ τιμάει τους αγωνιστές του Πολυτεχνείου

Σήμερα περισσότερο από ποτέ είναι επίκαιρο το νόημα του αγώνα του Πολυτεχνείου του ’73. Οι νεκρολογίες και οι λιβανωτοί δεν ταιριάζουν σε αυτά τα παιδιά που τότε χωρίς υστεροβουλία έδωσαν τα νιάτα τους ή και τη ζωή τους για ένα καλύτερο αύριο, για μια Ελλάδα ελεύθερη. Πρέπει να κρατήσουμε ζωντανή τη μνήμη τους και να αποτελέσουν έμπνευση για την δική μας γενιά ώστε να σηματοδοτήσουν τον δικό μας αγώνα σήμερα που η Χώρα μας και οι εργαζόμενοι ζούμε μέρες απίστευτης βαρβαρότητας και καθολικής επίθεσης από την πλευρά του κεφαλαίου και των ενεργουμένων του.
Καλούμε όλους τους τεχνικούς της ραδιοφωνίας να δώσουν μαζικά και μαχητικά το παρόν στις εκδηλώσεις για το Πολυτεχνείο καθώς και στην πορεία και διαδήλωση.
Προσυγκέντρωση στα γραφεία της Ένωσης
(Σκούφου 10 Πλ. Συντάγματος) την Πέμπτη 17/11 στις 12.30μ.
Δεν θα αφήσουμε να πάνε χαμένοι αγώνες εκατονταετιών των εργατών και να ισοπεδωθούν οι ζωές μας.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Ο Πρόεδρος, Η Γενική Γραμματέας

Δημήτρης Καμαρινόπουλος, Μαρία Γεωργέα

Οι δημοσιογράφοι τιμούν την επέτειο απο την εξέγερση του Πολυτεχνείου

Οι εργαζόμενοι στο χώρο των ΜΜΕ συμμετέχουν στις πορείες, για την 38η επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, προς την Αμερικανική Πρεσβεία στην Αθήνα και το Αμερικανικό Προξενείο στη Θεσσαλονίκη. Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ) καλεί τον δημοσιογραφικό κόσμο να πάρει μέρος δυναμικά και μαζικά στις διαδηλώσεις και τις πορείες διαμαρτυρίας της 17ης Νοέμβρη.
Ειδικότερα η εργασιακή επιτροπή του ΔΟΛ και οι εκπρόσωποι των εργαζομένων της Χ.Κ. Τεγόπουλος & της Φωτοεκδοτικής καλούν όλους να συμμετάσχουν στην πορεία του Πολυτεχνείου. Ο ΑΣΥΝΤΑΧΤΟΣ ΤΥΠΟΣ στη Θεσσαλονίκη καλεί τους εργαζόμενους στον Τύπο, στα ΜΜΕ, φοιτητές δημοσιογραφίας και blogers σε συγκέντρωση σήμερα στις 6 το απόγευμα στην Καμάρα.
Η Ενωση Τεχνικών Ελληνικής Ραδιοφωνίας (ΕΤΕΡ) και η ΠΟΣΠΕΡΤ ζητούν από όλους να δώσουν μαζικά και μαχητικά το παρόν και να..συμμετέχουν στις εκδηλώσεις μνήμης και τιμής του αγώνα του Πολυτεχνείου και στην πορεία διαμαρτυρίας προς την Αμερικανική πρεσβεία στην Αθήνα.

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΠΟΕΣΥ
Με αγώνες τιμούμε τους αγώνες του Νοέμβρη
Ο δημοσιογραφικός κόσμος, αποδεκατισμένος από μεγάλα κύματα απολύσεων, απελπισμένος από μειώσεις μισθών και συντάξεων και υπονομευμένος από διαβρωτικές θεσμικές ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις του, βρίσκεται από καιρό σε απεργιακή εγρήγορση, για απόκρουση των υπαγορευμένων από το ΔΝΤ, την Κομισιόν και την Τρόικα κυβερνητικών αντιδημοκρατικών και αντισυνταγματικών ρυθμίσεων.
Με αφορμή την 38η επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, η ΠΟΕΣΥ διαδηλώνει και πάλι τη δέσμευσή της να συνεχίσει να συντονίζει τις απεργιακές και άλλες κινητοποιήσεις των Ενώσεων Συντακτών σ’ ολόκληρη την Ελλάδα, για υπεράσπιση των συνταγματικών εγγυήσεων και ρυθμίσεων υπέρ της αντικειμενικής πλουραλιστικής, πολυφωνικής και ανεξάρτητης Ενημέρωσης του λαού, με εγγυημένη και άθικτη την επαγγελματική υπόσταση και αξιοπρέπεια των δημοσιογράφων και των άλλων εργαζομένων στον Τύπο, τα ραδιοτηλεοπτικά ΜΜΕ και το διαδίκτυο.
Η ΠΟΕΣΥ, με πολλά θύματα στις γραμμές της από τις πρόσφατες λαϊκές κινητοποιήσεις και συγκρούσεις, σε συνεργασία με τις Ενώσεις και τα άλλα σωματεία του Τύπου της χώρας μας και τις δημοσιογραφικές Ομοσπονδίες της Ευρώπης, θα κορυφώσει τους αγώνες για υπεράσπιση των συνταγματικά κατοχυρωμένων δημόσιων ενημερωτικών φορέων Ενημέρωσης και όλων των εργαζομένων σε όλα τα έντυπα και ΜΜΕ, στην Ελλάδα και Βρυξέλλες.
Προς τιμήν του αγώνα του Πολυτεχνείου, η ΠΟΕΣΥ καλεί το δημοσιογραφικό κόσμο να πάρει μέρος στις πορείες διαμαρτυρίας στις 17 Νοέμβρη προς την Αμερικανική Πρεσβεία στην Αθήνα και το Αμερικανικό Προξενείο στη Θεσσαλονίκη.

4 μήνες απλήρωτοι οι εργαζόμενοι στο συγκρότημα Μακεδονία

Δεν υπήρξε ουσιαστικό αποτέλεσμα στην συνάντηση που είχε προχθές η εργοδοσία της της Μακεδονικής Εκδοτικής Εκτυπωτικής με τον πρόεδρο της ΕΣΗΕΜΘ Μ. Βοιτσίδη. Ο αδελφός του μεγαλομετόχου Γιάννη Ρήγα, Θεόδωρος άφησε όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά. Ξεκαθάρισε δε ότι σε κάθε περίπτωση αν υπάρξει «συνέχεια» και δεν μπει λουκέτο στις εφημερίδες του συγκροτήματος («Μακεδονία», «Θεσσαλονίκη» και «Σπόρ του Βορρά») όλα θα κινηθούν βάσει του «προγράμματος εξυγίανσης» που έχει προτείνει η «εκπρόσωπος» της εργοδοσίας Βίκυ Σουλοπούλου. Δηλαδή με λίγα λόγια η εργοδοσία επιμένει στην μείωση προσωπικού κατά 85 άτομα (από τα 190 που σήμερα εργάζονται στο συγκρότημα) και στην μείωση μισθών κατά 40%. Να σημειωθεί ότι ήδη 44 εργαζόμενοι έχουν δηλώσει συμμετοχή στο πρόγραμμα εθελούσιας αποχώρησης που συμπεριλαμβάνεται στο σχέδιο εξυγίανσης. Οι τελικές αποφάσεις της εργοδοσίας αναμένονται στο τέλος της εβδομάδας ή στις αρχές της επόμενης.

Eπί της ουσίας για τα δεδουλευμένα των 3,5 μηνών και την έκδοση των εφημερίδων δεν ειπώθηκε τίποτα το συγκεκριμένο. Οι εργαζόμενοι είναι απλήρωτοι από τον Αύγουστο. Επί 108 ημέρες δεν έχουν εισπράξει ούτε ένα ευρώ από τους μισθούς που τους οφείλει η εταιρία, ούτε κάποιο βοήθημα. Βιώνουν ένα ιδιότυπο καθεστώς οικονομικής και επαγγελματικής ομηρίας ενώ η εργοδοσία, μέχρι στιγμής, αποφεύγει να ανοίξει τα χαρτιά της, την ώρα που οι 190 εργαζόμενοι βρίσκονται αντιμέτωποι με την σκληρή πραγματικότητα της ανέχειας και των προβλημάτων της καθημερινότητας και των χαρατσιών.

Το ΕΤΑΠ ΜΜΕ απειλεί τους εργαζόμενους αν δεν πληρωνουν οι εργοδοτες τις εισφορές.

Περίεργες μεθόδους σκέπτεται να ακολουθήσει η διοίκηση του ΕΤΑΠ ΜΜΕ για τα μειωμένα έσοδα του ταμείου. Όταν οι εργοδότες των ΜΜΕ δεν αποδίδουν τις ασφαλιστικές εισφορές, που στο μεγαλύτερο μέρος τους είναι χρήματα των εργαζομένων, αφού οι αντίστοιχες εργοδοτικές εισφορές είναι ελάχιστες, τότε οι εργαζόμενοι στις επιχειρήσεις αυτές θα κινδυνεύουν με στέρηση ασφάλισης!
Αυτή την περίεργη μέθοδο συνυπευθυνότητας προκειμένου να… ευαισθητοποιήσει τους εργαζόμενους παρουσίασε ούτε λίγο – ούτε πολύ ο πρόεδρος του ΕΤΑΠ ΜΜΕ στο Δ.Σ. της ΠΟΕΣΥ.

Την ανικανότητα του Ταμείου και της διοίκησής του να κάνει τη δουλειά του, δηλαδή να φροντίσει να διασφαλίσει την είσπραξη των εισφορών από τους μπαταχτσήδες εργοδότες, θα την επωμιστούν οι εργαζόμενοι, που..ήδη στενάζουν από τις μειώσεις μισθών, τις αυθαίρετες καθυστερήσεις, τις απολύσεις. Στις εκδοτικές επιχειρήσεις που έχουν επιβάλει ένα ανεξέλεγκτο καθεστώς τρομοκρατίας, καλούνται από τον πρόεδρο του ΕΤΑΠ οι συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι να παρεμβαίνουν και να ελέγχουν τα λογιστήρια αν είναι τυπικά στις υποχρεώσεις τους.

Νομίζουμε ότι πλέον έχει φθάσει σε απίστευτα όρια θράσους, ανευθυνότητας και απάνθρωπης αντιμετώπισης των ασφαλισμένων η διοίκηση του ταμείου μας. Δεν αρκεί που μέχρι τώρα ταλαιπωρούνται οι εργαζόμενοι, που τους κοιτούν στα… δόντια για να τους ασφαλίσουν, δεν αρκεί που οι εργαζόμενοι σε δεκάδες επιχειρήσεις που χρωστούν εισφορές χρειάζεται να πηγαίνουν κάθε δυο ή τρεις μήνες να σφραγίζουν τα βιβλιάριά τους για να μπορούν να έχουν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, τώρα μαθαίνουν ότι μπορεί να μείνουν ανασφάλιστοι, αν ο εργοδότης τους είναι ασυνεπής.
Μέχρι εδώ! Η διοίκηση του ΕΤΑΠ ΜΜΕ πρέπει να λάβει όλα εκείνα τα μέτρα που χρειάζεται για να αναγκαστούν να είναι συνεπείς οι εργοδότες. Πρέπει να πάψει να κρύβεται πίσω από νόμους κι εγκυκλίους και να φροντίσει να αποδοθούν στο ταμείο τα χρήματα που παρακρατούν οι εργοδότες από τους εργαζόμενους. Πρέπει να καταλογίσει ευθύνες και να πάρει αποφάσεις. Με λίγα λόγια, πρέπει να κάνει τη δουλειά της.
Κι ακόμα. Να δοθούν τώρα οι λίστες των οφειλετών στα σωματεία. Να σταματήσει η ιδιότυπη κάλυψη που απολαμβάνουν οι ιδιοκτήτες των ΜΜΕ. Να πάψουν το ΕΤΑΠ ΜΜΕ και η κυβέρνηση να προσφέρουν ασυλία σε εκδότες-καναλάρχες. Να κοινοποιηθούν σε όλες τις δημόσιες υπηρεσίες οι λίστες των οφειλετών, ώστε να σταματήσει η οποιαδήποτε συναλλαγή με το Δημόσιο όσων χρωστούν, αν δεν ρυθμίσουν τις υποχρεώσεις τους. Αυτά είναι κινήσεις που πρέπει και μπορούν να γίνουν άμεσα, αρκεί να υπάρχει βούληση.

Κοντά σε αυτά να υπάρξουν κινήσεις για την άμεση στελέχωση με υπαλλήλους των ελεγκτικών υπηρεσιών του ταμείου, να απαιτηθεί η πανελλαδική κάλυψη των υπηρεσιών του. Και φυσικά να γίνουν όλες εκείνες οι ενέργειες που χρειάζεται για να μην πειραχτούν τα αποθεματικά του ΕΤΑΠ ΜΜΕ, που από το κούρεμα κινδυνεύουν να μειωθούν κατά 900 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τα λεγόμενα του προέδρου του ταμείου.

Τα σωματεία μας, αλήθεια, πότε θα παρέμβουν σε όλα αυτά; Οι διαπιστώσεις, η καταγραφή της κατάστασης, οι διαδρομίστικες συναντήσεις δεν οδηγούν πουθενά. Αντίθετα εξευτελίζουν την ίδια τη συνδικαλιστική λειτουργία. Μνημόνια, τρόικα, τρικομματική κυβέρνηση δουλεύουν πυρετωδώς για την διάλυση κάθε δικαιώματος και το ξεπούλημα της περιουσίας μας κι εμείς περιμένουμε το… ρουσφετάκι από το «σύντροφο» (πρώην συνδικαλιστή) υπουργό Εργασίας και το «συνάδελφο» πρόεδρο του ΕΤΑΠ ΜΜΕ.

Στόχος της οικογένειας Αλαφούζου η διάσπαση των εργαζομενων

Για μια ακόμη φορά η εργοδοσία της εφημερίδας «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ», του Ρ/Σ και του Τ/Σ «ΣΚΑΪ», ιδιοκτησίας της οικογένειας Αλαφούζου, έδειξε το αντεργατικό και αντισυνδικαλιστικό πρόσωπό του.

Για μια ακόμη φορά απέδειξε ότι αποτελεί τη σκληρότερη έκφραση της εργοδοσίας, η οποία καταπατά κάθε έννοια συνδικαλιστικής ελευθερίας, στους χώρους δουλειάς.

Επιχειρώντας να διασπάσει το κοινό μέτωπο όλων των εργαζομένων στο συγκρότημα Αλαφούζου, οι οποίοι ζήτησαν κοινή Γενική Συνέλευση με την παρουσία των Διοικητικών Συμβουλίων των Ενώσεων τους, «επέτρεψε» μόνο τη συνέλευση των εργαζομένων στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ και την παρουσία μόνο μελών του Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ καταγγέλλει τις διασπαστικές ενέργειες της εργοδοσίας. Επιμένει στη Γενική Συνέλευση όλων των εργαζομένων με την παρουσία των μελών των Δ.Σ. όλων των συνδικαλιστικών Ενώσεων, οι οποίες εκπροσωπούν όλους τους κλάδους των εργαζομένων στο συγκρότημα Αλαφούζου.

Επαναλαμβάνουμε ότι τα προβλήματα είναι κοινά, γι’ αυτό και ο αγώνας για την αντιμετώπισή τους είναι κοινός και ενιαίος.

ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

14 Νοε 2011

Ανακοίνωση της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών για τη ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ»!!
Σε μια περίοδο κρίσης της χώρας μας, ένα ελεύθερο μέσο ενημέρωσης και επικοινωνίας, όπως η εφημερίδα «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ» ανέστειλε την λειτουργία της. Η απουσία της από την δημόσια ζωή της πόλης της Θεσσαλονίκης και γενικότερα της Ελλάδος είναι ιδιαίτερα αισθητή και μας πονάει όλους.
Θα πρέπει να είμαστε όλοι προβληματισμένοι για την σημασία και την παρουσία του ελεύθερου Τύπου σε μια δημοκρατική κοινωνία.
Εμείς οι έλληνες δημιουργοί, λοιπόν στηρίζουμε τους δημοσιογράφους και το προσωπικό της «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ» στα δίκαια αιτήματά τους που είναι η καταβολή δεδουλεύμενων των τελευταίων τριών μηνών και η αποκατάσταση της έγκαιρης καταβολής της μισθοδοσίας τους.
Επιθυμούμε να βρεθεί μια λύση άμεσα ώστε μια ιστορική εφημερίδα όπως η «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ» να μείνει ζωντανή γιατί κάθε φορά που σιωπά μια ελεύθερη φωνή, χάνουμε ένα κομμάτι του Πολιτισμού μας.
ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΚΗΝΟΘΕΤΩΝ

13 Νοε 2011

"Σκληρή τιμωρία για όσους λεηλάτησαν το χρήμα των ταμείων"

Ο Γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλης Καρχιμάκης, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, σχετικά με την απόφαση προφυλάκισης του στελέχους της ΝΔ και πρώην προέδρου του Ταμείου Σύνταξης Προσωπικού Εφημερίδων Αθήνας Θεσσαλονίκης (ΤΣΠΕΑΘ) για την υπόθεση της μίζας 1,8 εκ ευρώ του δομημένου ομολόγου του Ταμείου, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

Το σκάνδαλο των δομημένων ομολόγων, μέσω των οποίων λεηλατήθηκαν τα χρήματα των Ταμείων, δηλαδή οι κόποι εργαζομένων και συνταξιούχων φέρει τη σφραγίδα της, θλιβερής για τον τόπο, δεξιάς διακυβέρνησης της ΝΔ, του κ. Σαμαρά. Ο καταλογισμός ευθυνών είναι απαίτηση της κοινωνίας και υποχρέωση της Δικαιοσύνης. Οφείλω να επισημάνω, γιατί δεν πρέπει να περάσει απαρατήρητο: οι άνθρωποι της φαύλης Δεξιάς, που κατηγορούνται για την λεηλασία των Ταμείων και πέρασαν αυτές τις μέρες την πόρτα της φυλακής, είναι οι ίδιοι που αρθρογραφώντας σε έντυπα και διαδικτυακά μέσα που στηρίζουν τον κ. Σαμαρά, ελεεινολογούσαν τον Γιώργο Παπανδρέου και την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.

Είναι οι άνθρωποι που συνελήφθησαν με αποδεδειγμένη κατ αρχήν μίζα από τραπεζικό λογαριασμό ύψους 1,8 εκ ευρώ και κυκλοφορούσαν ελεύθεροι με την ανοχή κάποιων της Δικαιοσύνης, που οφείλει να ερευνήσει σε βάθος και να καταλογίσει σε όλους τους πρωταγωνιστές του σκανδάλου τις ευθύνες που τους αναλογούν και που επιτέλους αποφάσισε, έστω και μετά από τις αναφορές μας, να κινηθεί στη λογική της εφαρμογής του νόμου και της απαίτησης της κοινωνίας για τιμωρία όσων λεηλάτησαν το δημόσιο χρήμα και έφεραν τη χώρα στο χείλος της καταστροφής.

Έλληνας δημοσιογράφος ο σύμβουλος παραγωγής του ριάλιτυ Go Greek

Ένας έλληνας δημοσιογράφος είναι ο ειδικός σύμβουλος της παραγωγής του βρετανικού ριάλιτι «Go Greek for a week», που έχει προκαλέσει πολλές αντιδράσεις εντός και εκτός Ελλάδος. Πρόκειται για τον κ. Θρασύ (εκ το Θρασύβουλος) Πετρόπουλο. Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε το γεγονός ότι ο κ. Πετρόπουλος εμφανίζεται στο σόου να αναφέρει ότι είναι κανόνας στην Ελλάδα η φοροδιαφυγή και ότι όποιος κόβει αποδείξεις είναι ο ηλίθιος ενώ ο γείτονας που δεν το κάνει είναι ο έξυπνος.Επίσης, αίσθηση προκαλεί ότι την ώρα που εμφανίζεται στο σόου, από πίσω του εμφανίζεται να πέφτει ένας κίονας του Παρθενώνα...

Οι Ρομπέν της ΔΕΗ επανασυνδέουν το ρεύμα σε όσους έχουν ανάγκη

Εθελοντές ηλεκτρολόγοι ξανασυνδέουν το ρεύμα σε νοικοκυριά, που δεν πλήρωσαν το χαράτσι για την ακίνητη περιουσία.

Παρ' όλο που η κουβέντα μαζί τους έφτασε μέχρι και στον Προμηθέα, την προμηθεϊκή τιμωρία δεν τη φοβούνται. «Δεν είναι όμως μόνο το φως» όπως λένε. «Η ζωή και η διαβίωσή μας εξαρτάται από το ηλεκτρικό. Θα κάνουμε αυτό που πρέπει, αυτό που λέει η καρδιά μας, αυτό που λέει η λογική μας» λένε. Την αρχή έκανε η Βέροια και συγκεκριμένα η Κίνηση «Πολίτες της Βέροιας». «Ναι, κινδυνεύουμε με διώξεις» λέει ο Νίκος Ασλάνογλου από την Κίνηση. «Μπορεί όμως να αλλάξει κάτι σε αυτό τον τόπο, αλλά και οπουδήποτε αλλού, χωρίς να υπάρχει κάποιο διακύβευμα; Με σταυροπόδι, φραπέ και κουβέντα δεν αλλάζει τίποτα». Το έγκλημά τους είναι ότι... επανασυνδέουν το ρεύμα σε οικογένειες και πολίτες που δεν έχουν να πληρώσουν τη ΔΕΗ.

«Παραβλέψαμε νομικά και νομικίστικα ζητήματα, βγήκαμε επώνυμα και κάναμε ό,τι κάναμε. Ναι, οι εγκληματίες είμαστε εμείς. Να η φάτσα μας. Βάζουμε και αυτοκόλλητο στα ρολόγια που επανασυνδέουμε για να γνωστοποιεί ότι εμείς το κάναμε». Συνεχίζοντας, «εντάξει να διαμαρτυρηθούμε, εντάξει να φωνάξουμε, εντάξει οι πορείες, τα συλλαλητήρια, εντάξει και οι Αγανακτισμένοι. Από κει και πέρα, όμως, στην πράξη τι κάνουμε; Τελειώνει η διαμαρτυρία και πάμε για καφέ; Εδώ ο κόσμος καίγεται. Η αλληλεγγύη είναι το μόνο που θα μας κρατήσει όρθιους. Ο πολίτης έχει φτάσει να νιώθει μόνος και κυνηγημένος μέσα στην ίδια του τη χώρα».

«Δεν πά' να κόβουν...»
Μόνοι τους σίγουρα δεν νιώθουν οι δημότες σε ολοένα και περισσότερους δήμους που προσφέρουν στήριξη, ακόμα και νομική, σε όσους δεν έχουν να πληρώσουν το χαράτσι. Ο πρώτος δήμος στο δημοτικό ντόμινο που ακολούθησε ήταν η Νέα Ιωνία. Μετά, Ελληνικού Αργυρούπολης, Σαρωνικού, Περιστερίου, Ιλίου, Κορυδαλλού, Λάρισας, Αγ. Ι. Ρέντη, Αμαρουσίου κ.ά. «Χαρήκαμε, όταν ένα πρωί είδαμε παντού στη Νέα Ιωνία να έχουν αναρτηθεί, με πρωτοβουλία του δήμου, πανό που έγραφαν: "Η Νέα Ιωνία Δεν Πληρώνει Χαράτσια"».

Ο κ. Βαγγέλης, ηλεκτρολόγος επιγραφοποιός στην Νέα Ιωνία, κοντά στα 50, είναι ένας από τους αρκετούς εθελοντές που όταν θα χτυπήσει το τηλέφωνο, «ό,τι ώρα και να 'ναι» θα τρέξει να επανασυνδέσει το ρεύμα. «Σίγουρα είναι και η αλληλεγγύη απέναντι στον ταλαίπωρο που του έχουν κόψει το ρεύμα. Γνωρίζω ηλικιωμένη που παίρνει σύνταξη 320 ευρώ και της ήρθε να πληρώσει χαράτσι, μέσω ΔΕΗ, 360 ευρώ. Είναι απάνθρωπο. Για να είμαι όμως ειλικρινής, περισσότερο είναι η τσαντίλα. Εχω εξαγριωθεί με όλα αυτά που γίνονται. Να σου λένε "ή πληρώνεις ή σου κόβουμε το ρεύμα". Μόλις έμαθα ότι ο κόσμος θα αντιδράσει, κατ' ευθείαν πήγα και ρώτησα τι γίνεται, δήλωσα συμμετοχή, έδωσα τον αριθμό του κινητού μου, με γράψανε. Αμα τώρα συμβεί το παραμικρό, θα με καλέσουν και εγώ θα τρέξω να βοηθήσω» λέει.

«Θα αφήσω τη δουλειά μου, ακόμα και τον ύπνο μου και θα πάω. Ξέρω και άλλους που έχουν δηλώσει συμμετοχή. Έχουμε εργαλεία και ψηλές σκάλες εάν το κόψουν από την κολόνα. Η ΔΕΗ βέβαια θα το καταλάβει όταν θα πάει να ξανακάνει καταμέτρηση. Θα το κόψουν ξανά, θα το συνδέσουμε και εμείς ξανά». Εφημερίδες από τον Καναδά και κανάλια από Γαλλία και Βέλγιο βρέθηκαν στη Νέα Ιωνία για να μεταδώσουν το «αντάρτικο», τόσο του δήμου όσο και των εθελοντών. Τέλος, μέχρι και στον ποδοσφαιρικό αγώνα μεταξύ των ομάδων Νέας Ιωνίας και Αγ. Παρασκευής σηκώθηκε πανό που έγραφε: «Κανένα σπίτι χωρίς ρεύμα». «Πάλι καλά που δεν διέκοψε ο διαιτητής το παιχνίδι» λέει ο κ. Βαγγέλης.

Κινδυνεύουν με σκοτάδι

Το παράδειγμα της Νέας Ιωνίας και τις πρακτικές της Κίνησης «Πολίτες της Βέροιας» φαίνεται πως υιοθετούν καθημερινά ολοένα και περισσότεροι δήμοι, καθώς και Κινήσεις πολιτών σε όλη την χώρα. «Δυστυχώς κάτι τέτοιο δεν συνέβη στο Δήμο Ηρακλείου Κρήτης», όπως καταγγέλλει από εκεί ο Σύλλογος Ανέργων και Επισφαλώς Εργαζομένων, καθώς «χιλιάδες σπίτια κινδυνεύουν να βυθιστούν στο σκοτάδι». Παρ' όλο που κάποιοι τους θέλουν να δίνουν μέχρι και μαθήματα επανασύνδεσης του ρεύματος, οι ίδιοι προσπαθούν να οργανώσουν σε επίπεδο γειτονιάς τους πολίτες με γνώμονα «τι να κάνουν όταν τους κόψουν το ηλεκτρικό». Θεωρώντας δεδομένο ότι χιλιάδες σπίτια δεν έχουν να πληρώσουν το χαράτσι, λένε πως έρχεται κόσμος στο Σύλλογο και ρωτάει τι να κάνει, ηλεκτρολογικά, όταν θα κοπεί. Επιπλέον, «έχουν έρθει ηλεκτρολόγοι και μας ρωτάνε πώς μπορούν να βοηθήσουν». Στις μέχρι τώρα συνελεύσεις πάντως, σε διάφορες γειτονιές, ο κόσμος μαθαίνει πώς να επανασυνδέει το ρεύμα από μόνος του. Όπως επίσης ενημερώνουν, σε πολλές περιπτώσεις, εκεί που το καλοκαίρι έκαναν τις συνελεύσεις τους οι Αγανακτισμένοι, τώρα γεννιούνται Κινήματα κατά του τέλους ακίνητης περιουσίας.

Οδηγίες στο YouTube
Το διαδίκτυο, πάλι, έχει ξεχειλίσει από οδηγίες και τρόπους αντιμετώπισης του χαρατσιού. Από τους πιο «νομότυπους», όπως πληρωμή μέσω ΑΤΜ μόνο για το ρεύμα που καταναλώθηκε, μέχρι τους πλέον ακτιβιστικούς. «Ξεβιδώνουμε τη βίδα, βγάζουμε το κουτί (χελώνα)» κ.λπ.

Το βίντεο στο YouTube με οδηγίες για επανασύνδεση του ρεύματος έχει δεχτεί χιλιάδες επισκέψεις. «Βρισκόμαστε σε ένα σπίτι που, όπως βλέπετε, το ρεύμα είναι κομμένο» ξεκινάει το βίντεο. «Ο άνθρωπος αυτός είναι σε κατάσταση ανάγκης και αυτή η ανάγκη είναι ισχυρότερη από την ανάγκη του υπουργείου Οικονομικών να μαζέψει τους παράνομους φόρους», συνεχίζει το βίντεο.

http://apneagr.blogspot.com/