1 Μαΐ 2010

ΤΩΡΑ ΟΛΟΙ ΣΤΗ ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ


Συμβόλαιο τρόμου

Ρεπορτάζ: Κατερίνα Κοκκαλιάρη
Εφιαλτικό τοπίο με μειώσεις μισθών και συντάξεων διαμορφώνουν τα νέα μέτρα, που ανατρέπουν κεκτημένα δικαιώματα πολλών δεκαετιών...
Οι αλλαγές είναι σαρωτικές και οδηγούν σε τριετές «πάγωμα» των αποδοχών, κατάργηση του 13ου και του 14ου μισθού (τουλάχιστον στο Δημόσιο), μείωση των συντάξεων και αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης στο Δημόσιο.
Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου δίνει μάχη ώστε η αλλαγή του τρόπου υπολογισμού της σύνταξης να εφαρμοστεί το 2018.Τα μέτρα-σοκ αλλάζουν εν μια νυκτί τη ζωή εργαζομένων και συνταξιούχων, οι οποίοι καλούνται να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη.
Οι αλλαγές θα είναι εξπρές και θα τρέξουν αμέσως, εξέλιξη που αναμένεται να δημιουργήσει ένα νέο κύμα μαζικής «εξόδου» στη σύνταξη. Σημειώνεται πως οι νέες ρυθμίσεις αγγίζουν το σύνολο των μισθωτών τόσο του δημόσιου όσο και του ιδιωτικού τομέα, οι οποίοι θα δουν το εισόδημά τους να μειώνεται και την αγοραστική τους δύναμη να πέφτει κατακόρυφα.
Μάλιστα είναι η πρώτη φορά που λαμβάνονται τέτοιας έκτασης μέτρα ακόμα και για όσους έχουν ήδη βγει στη σύνταξη και οι οποίοι «παραδοσιακά» δεν επηρεάζονταν από τις όποιες αλλαγές. Σύμφωνα με πληροφορίες, το πακέτο των μέτρων για τους μισθούς και τις συντάξεις περιλαμβάνει:

---Κατάργηση της 13ης και της 14ης σύνταξης στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα. Εξαίρεση θα υπάρξει για όσους παίρνουν τα κατώτερα όρια σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.
---Κατάργηση του 13ου και του 14ου μισθού Μάχη μέχρι και την τελευταία στιγμή δινόταν για τους δύο μισθούς στον ιδιωτικό τομέα. Η «τρόικα» πιέζει για την άμεση κατάργηση, ενώ η κυβέρνηση προσπαθεί να περάσει τη λύση της ενσωμάτωσής τους στους υπόλοιπους μισθούς (π.χ. ως πριμ παραγωγικότητας).
Σημειώνεται πως σε περίπτωση κατάργησης των δύο μισθών, το εισόδημα των εργαζομένων θα υποχωρήσει στα επίπεδα της προηγούμενης δεκαετίας! Δραματικές θα είναι οι επιπτώσεις και για τα ασφαλιστικά ταμεία, με τις απώλειες να φτάνουν τα 2 δισεκατομμύρια και να απαιτείται μείωση συντάξεων 11% για να καλυφθούν.
---Πάγωμα μισθών στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα για μία τριετία. Το μέτρο αυτό -και εφόσον δεν υπάρξει ανάλογο πάγωμα στις τιμές- θα έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση του πραγματικού εισοδήματος και της αγοραστικής δύναμης κατά 30%.
---Περικοπή 15% στα επιδόματα των δημοσίων υπαλλήλων.
---Επιβολή ειδικής εισφοράς -από 5% έως 10%- στις συντάξεις άνω των 1.400 ευρώ. Πρόκειται για έναν νέου τύπου ΛΑΦΚΑ και τα χρήματα θα πάνε για τη στήριξη των ελλειμματικών Ταμείων. Το μέτρο θα τρέξει από τον Σεπτέμβριο και θα οδηγήσει σε νέα μείωση του εισοδήματος των συνταξιούχων.
---Επιβολή πλαφόν στις νέες συντάξεις (π.χ. στις 2.000 ευρώ). Εξίσωση των ορίων συνταξιοδότησης των γυναικών στο Δημόσιο και στα Σώματα Ασφαλείας. Υπολογίζεται πως 140.000 γυναίκες θα βρεθούν αντιμέτωπες με την αύξηση του ορίου ηλικίας από 5 έως και 17 χρόνια.
---Αλλαγή του τρόπου υπολογισμού των συντάξεων στο σύνολο των ασφαλιστικών φορέων. Οι προωθούμενες αλλαγές οδηγούν σε μείωση των συντάξεων έως και 30%.
Πιέσεις
Ο κυβερνητικός σχεδιασμός προέβλεπε εφαρμογή του μέτρου το 2018, ωστόσο υπήρχαν έντονες πιέσεις για επίσπευση των μέτρων προκειμένου να μειωθεί η κρατική χρηματοδότηση στα Ταμεία. Στο ενδιάμεσο θα «πέσουν» οι συντελεστές υπολογισμού των συντάξεων στο 2% σε όλα τα ταμεία (π.χ. ΟΑΕΕ), εξέλιξη που θα οδηγήσει σε νέα μείωση των συντάξεων (έως και 10%).
Ασφαλιστικό νομοσχέδιο.Ετοιμο να... σφυρίξει πέναλτι.

Ετοιμο είναι το ασφαλιστικό νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας, που αναμένεται να δοθεί αύριο στους κοινωνικούς εταίρους. Το νομοσχέδιο περιλαμ­βάνει την επιβολή ετήσιου «πέναλτι» 6% για πρόωρη έξοδο από το Δημόσιο, υποχρεωτική διπλή ασφάλιση σε δημοσίους υπαλλήλους και επιστήμονες με δεύτερη δουλειά και μείωση ή αναστολή της σύνταξης για δημοσίους υπαλλήλους που συνεχίζουν να δουλεύουν μετά την «έξοδο».
Ρεκόρ αιτήσεων για πρόωρη έξοδο
Τη χαριστική βολή στο ασφαλιστικό σύστημα θα δώσει μια νέα μαζική φυγή από τα Ταμεία, εν όψει των αλλαγών-σοκ στην αγορά εργασίας. Αυτήν τη στιγμή 250.000 άτομα έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα και μπορούν ανά πάσα στιγμή να ανοίξουν την πόρτα εξόδου με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το ασφαλιστικό σύστημα.Οι περικοπές στον μισθό αλλά και οι επερχόμενες αλλαγές στο Ασφαλιστικό αναμένεται να «σπρώξουν» μεγάλο μέρος αυτών των ασφαλισμένων στην? πρόωρη έξοδο. «Πρωταθλητές» σε αυτήν τη φυγή εκτιμάται πως θα είναι οι δημόσιοι υπάλληλοι, εξέλιξη που θα αποτελειώσει το ήδη ελλειμματικό Ταμείο Πρόνοιας. Πέρυσι έφυγαν 20.000 δημόσιοι υπάλληλοι, ενώ το πρώτο τρίμηνο του έτους -δηλαδή πριν καν ανακοινωθούν τα μέτρα- υπήρξε αύξηση 30%.Οι συνδικαλιστές περιμένουν ρεκόρ αιτήσεων για συνταξιοδότηση και κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για το Ταμείο Πρόνοιας.
Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί αυτήν τη στιγμή στο Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων είναι το ότι εκκρεμούν 19.000 αιτήσεις συνταξιοδότησης. Ωστόσο ο ασφαλιστικός φορέας έχει ξεμείνει από ρευστό και τα έσοδα από εισφορές δεν ξεπερνούν τα 25 εκατομμύρια ευρώ τον μήνα (ποσό που αρκεί για περίπου 600 εφάπαξ). Για να μπορέσει να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του το Ταμείο χρειάζεται άμεσα 800 εκατομμύρια ευρώ. Στην αντίθετη περίπτωση ο χρόνος έκδοσης του εφάπαξ, που σήμερα είναι 20 μήνες, θα ξεπεράσει τα δύο χρόνια.
πηγή:Εθνος Κυριακής

30 Απρ 2010

Υποχώρηση της ελευθερίας του Τύπου - "παγκοσμιοποίηση της λογοκρισίας"


Για άλλη μια χρονιά, η ελευθεροτυπία υποχώρησε και πέρσι σε πολλές χώρες του κόσμου λόγω πολιτικών αναταραχών ή εγκλημάτων που έχουν σχέση με διακίνηση ναρκωτικών – όπως συνέβη στην Ταϊλάνδη και το Μεξικό – ή λόγω της επιβολής αυστηρότερων ελέγχων στον Τύπο σε χώρες όπως η Κίνα και η Ρωσία.

Η Freedom House, η αμερικανική οργάνωση που χρηματοδοτείται από ιδιωτικά και κυβερνητικά κεφάλαια δυτικών χωρών και παρακολουθεί την κατάσταση στον Τύπο από το 1980 ανέφερε στην ετήσια έκθεσή της ότι το 2009 μόνο ένας στους έξι ανθρώπους σε όλο τον κόσμο ζούσε σε χώρες με ελεύθερο Τύπο.

«Μολονότι υπήρξαν ορισμένες θετικές εξελίξεις, ιδίως στη Νότια Ασία, καταγράφηκε σημαντική χειροτέρευση στη Λατινική Αμερική, την υποσαχάρια Αφρική και τη Μέση Ανατολή», σημειώνεται στην έκθεση.

Η ύφεση αυτή, η χειρότερη από το 1996, οφείλεται σε διάφορους λόγους που απειλούν την ανεξάρτητη δημοσιογραφία: τον «πόλεμο» των καρτέλ των ναρκωτικών στο Μεξικό, τα πραξικοπήματα στην Ονδούρα, τη Γουινέα και το Νίγηρα και την πολιτική αναταραχή στην Ταϊλάνδη.

Στην Κίνα, τη Ρωσία και τη Βενεζουέλα, που εφάρμοζαν ήδη αυστηρούς ελέγχους στα μέσα ενημέρωσης, «εντάθηκαν οι προσπάθειες ολοκληρωτικών καθεστώτων για να τεθούν περιορισμοί σε όλα τα κανάλια πληροφόρησης» . Μάλιστα η Κίνα «έχει καταστεί παγκόσμιος ηγέτης στην ανάπτυξη νέων και πιο εκλεπτυσμένων μεθόδων ελέγχου της πληροφορίας», προστίθεται στην έκθεση που, σημειωτέον, συντάχθηκε πριν από την αποχώρηση της εταιρείας Google Corp από την κινεζική αγορά με αφορμή τη λογοκρισία.

Η Freedom House προειδοποίησε μάλιστα για την «παγκοσμιοποίηση της λογοκρισίας» επειδή ορισμένες μέθοδο ελέγχου περνούν τα σύνορα των χωρών όπου εφαρμόζονται. Το Πεκίνο πίεσε ξένα κινηματογραφικά φεστιβάλ και εκθέσεις βιβλίου να απαγορεύσουν την παρουσίαση έργων που επικρίνουν την Κίνα ενώ οι ισλαμικές χώρες προσπαθήσουν να επιβάλουν άρθρα περί βλασφημίας στη διεθνή νομοθεσία για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Σύμφωνα πάντα με την έρευνα, για το 2009 οι χειρότερες χώρες όσον αφορά την ελευθεροτυπία, με ελάχιστη ή ανύπαρκτη ελευθερία του Τύπου, ήταν η Λευκορωσία, η Μιανμάρ, η Κούβα, η Ισημερινή Γουινέα, η Ερυθραία, το Ιράν, η Λιβύη, η Βόρεια Κορέα, το Τουρκμενιστάν και το Ουζμπεκιστάν.
πηγή:kathimerini με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

…σε λένε σκουπίδι…

...Νιώθεις σκουπίδι;

του Ανδρέα Ρουμελιώτη
Ο οίκος μη ανοχής Standard & Poor's μάς υποβάμισε στην κατηγορία των «σκουπιδιών».
Ισχυρίζεται πως είμαστε (για τα) σκουπίδια. Η Ελλάδα είναι η πρώτη προτεινόμενη χώρα στο ριάλιτι της πτώχευσης. Οι τζογαδόροι μάς παίζουν ακόμη στανταράκι, παρ' όλο που ενεργοποιείται οσονούπω ο μηχανισμός διάσωσης.
ΝΙΩΘΕΙΣ σκουπίδι; Εγώ, μαλάκας ναι, μπορεί να νιώθω. Σκουπίδι όχι! Από μικρό παιδί δούλευα και σπούδαζα. Κατάφερα να κάνω μεταπτυχιακά, διδακτορικό, τα πάντα-όλα. Συμπλήρωσα 30 χρόνια στη δημοσιογραφία, τα τελευταία 23 γράφω κάθε μέρα τούτη 'δώ τη στήλη. Δεν θα επιτρέψω σε κανέναν φούστη να μου φερθεί σαν να 'μαι σκουπίδι! Επειδή δεν έγινα πράκτορας, μισθοφόρος, ρουφιάνος, τσανακογλύφτης, εκβιαστής και παλιάνθρωπος, όπως γινήκανε κάμποσοι γύρω γύρω.
ΤΟ χειρότερο είναι να καταφέρουν να μας κάνουν να έχουμε μειωμένη αυτοεκτίμηση. Οι Ελληνες δουλεύουμε, περισσότερο ίσως απ' όλους στην Ευρώπη, και αμειβόμαστε λιγότερο. Φταίμε! Γιατί ανεχτήκαμε τους πολιτικάντηδες και όλες αυτές τις δημόσιες συμμορίες που καταλήστευσαν τον πλούτο που δημιουργήσαμε. Αλλά μέχρι εκεί! Επειδή τους ανεχτήκαμε. Μη μασάς, σε κανέναν δεν θα επιτρέψουμε να μας φερθεί σαν να 'μαστε σκουπίδια. Εχουμε αξία (και υπεραξία) και με διάφορους τρόπους, που τους αρέσουν ή δεν θα τους αρέσουν, θα το αποδείξουμε.
ΟΠΩΣ πολύ εύστοχα δήλωσε μια Γερμανίδα ιστορικός στην εφημερίδα: «Θα πρέπει όλοι οι Ευρωπαίοι, και ιδίως οι Γερμανοί, να πληρώνουν έστω 5 λεπτά του ευρώ κάθε φορά που θα προφέρουν τις λέξεις: ιδέα, πολιτική, δημοκρατία».


ΚΑΤΙ ανάλογο λέει στους Γερμανούς ψηφοφόρους και το κόμμα των Πρασίνων (το οποίο σημειωτέον έχει Τούρκο επικεφαλής), ότι «η Γερμανία έχει ωφεληθεί πάρα πολύ από το ευρώ και πως οι Γερμανοί βοηθώντας την Ελλάδα, βοηθούν ουσιαστικά τη διατήρηση των θέσεων εργασίας στη χώρα τους».
ΤΟ ίδιο γράψαμε και εμείς χθες· ανάποδα... Ασε που δεν μας βοηθάνε ακριβώς: απλώς μας ξαναδανείζουν με τόκο για να μπορέσουμε να τους ξεπληρώσουμε εντόκως και στην ώρα τους, όσα μας είχαν δανείσει...
ΤΟ 'χω ξαναγράψει (και το επαναλαμβάνω για να το εμπεδώσουμε): οι Γερμανοί παράγουν κάθε λίγο και λιγάκι ένα νέο μοντέλο Μερσεντές. Μια «μπέμπα!». Για να λειτουργήσει η ευρωπαϊκή οικονομία, εμείς (και τα λοιπά «γουρουνάκια» του Νότου) είμαστε υποχρεωμένοι να πουλήσουμε το παλιό μοντέλο στους Αλβανούς (Ρουμάνους, Σκοπιανούς), να πάρουμε δάνειο και ν' αγοράσουμε το νέο μοντελάκι το αστραφτερό. Με κάθε τρόπο αυτό πρέπει να συμβεί. Ακόμη κι αν χρειαστεί να επαναλάβουν τις μεθόδους της «Ζίμενς».

ΟΙ Γερμανοί παράγουν νέα μοντέλα Μερσεντές και «μπέμπες» που πρέπει οπωσδήποτε να πουληθούν! Οι Ελληνες ανέκαθεν παρήγαν φιλοσόφους και ποιητές. Αυτή είναι η οικονομία μας! Χρειάζεται λοιπόν να βρεθεί ένας τρόπος για ν' ανταλλάξουμε το ποίημά μας (τον ήλιο μας, τις θάλασσές μας, τις δαντελωτές ακτές μας, το ουζάκι και το χταποδάκι μας) με την «μπέμπα» τους. Ή, τέλος πάντων, να φερθούμε όπως παλιά οι Ζορμπάδες, στις «διψασμένες για σπέρμα Γερμανίδες τουρίστριες». Ελα, φροϊλάιν μου, να σου πω το ποιηματάκι...
ΥΓ.: Προσπαθούμε, λέει το ρεπορτάζ, να ξεφορτωθούμε τα πανάκριβα αυτοκίνητα -που μας φόρτωσαν- και να τα πουλήσουμε μπιρ παρά στο εξωτερικό. Αν τα καταφέρουμε, θ' αδειάσουν οι δρόμοι και θα ζήσουμε καλύτερα. Μια καλή ιδέα θα 'ταν να μην ξαναγοράσουμε ποτέ γερμανικά αυτοκίνητα, οπλικά συστήματα, υποβρύχια, ηλεκτρικές συσκευές, τίποτα! Μόνο ανταλλαγές του τύπου: δώσε μου το αυτό, αν θες να σου πω το ποίημα.
---
Σημ.: την επιμέλεια της εικονογράφησης έχουν οι Stavrovelonies

29 Απρ 2010

24ΩΡΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ Ε.Σ.Η.Ε.Μ.Θ ΣΤΟ ΡΑΔΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ


24ωρη απεργία στο Ράδιο Θεσσαλονίκη προκηρύσσει για τη Δευτέρα 3 Μαΐου το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας-Θράκης, αντιδρώντας έτσι στην αδικαιολόγητη απόλυση δύο συντακτών του σταθμού και τον περαιτέρω περιορισμό του ενημερωτικού χαρακτήρα του.
Με τις δύο απολύσεις η εργοδοσία του Ράδιο Θεσσαλονίκη επιμένει να διακυβεύει το χαρακτηριστικό γνώρισμα του συγκεκριμένου Μέσου, τον ενημερωτικό χαρακτήρα του, και στρέφεται εναντίον αυτών ακριβώς που διασφαλίζουν τη θέση και την αξιοπιστία του, των δημοσιογράφων.
Το ΔΣ της ΕΣΗΕΜ-Θ καλεί όλους τους συναδέλφους που εργάζονται στο Ράδιο Θεσσαλονίκη, μέλη και μη μέλη της Ένωσης, να συμμετάσχουν στην απεργιακή κινητοποίηση, διεκδικώντας:· Να ακυρώσει άμεσα η εργοδοσία τις απολύσεις.· Να προστατεύσει και να ενισχύσει με κάθε εφικτό τρόπο των ενημερωτικό χαρακτήρα του Μέσου.· Να τηρεί και να εφαρμόζει πλήρως τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας.

28 Απρ 2010

To εγχειρίδιο του καλού απεργοσπάστη


Όποιος ιδιοκτήτης ραδιοφώνου έχει απορίες για το πώς μπορεί να ξεπεράσει τις απεργίες των τεχνικών (της ΕΤΕΡ δηλαδή, γιατί για την ΕΣΗΕΑ τι να λέμε τώρα) δεν έχει παρά να πάρει ως …φωτεινό παράδειγμα το …σχέδιο δράσης του ΣΚΑΪ 100,3.

Ο Γιάννης Αλαφούζος ποτέ δεν είδε με καλό μάτι τη συνδικαλιστική δράση οποιουδήποτε φορέα «ακουμπούσε» το μαγαζί του και συστηματικά έσπαγε τις απεργίες με διάφορα τερτίπια ή ακόμη και εντελώς ωμά, με τη …συμπαράσταση βέβαια ορισμένων στελεχών του που ασπάζονταν πάντα τις αντι-συνδικαλιστικές απόψεις του.

Αλλά αυτήν τη φορά ξεπέρασε κάθε φαντασία… Όταν το επιτελείο του ΣΚΑΪ 100,3 ενημερώθηκε το βράδυ της Τρίτης ότι η ΕΤΕΡ επρόκειτο να απεργήσει την Τετάρτη, βρήκε τον εξής τρόπο να παρακάμψει το «πρόβλημα»: πέρασε (κυριολεκτικά) ένα καλώδιο που επέτρεπε τη μετάδοση του τηλεοπτικού προγράμματος του ΣΚΑΙ στο ραδιόφωνο!! Στο μεν στούντιο του ραδιοφώνου εγκαταστάθηκε τεχνικός που απλώς έβαζε διαφημίσεις και τραγούδια (όπως προβλέπεται από την απεργία) τα οποία όμως δεν έφτασαν ποτέ στον αέρα, στη δε ραδιοφωνική συχνότητα έγινε κανονική αναμετάδοση των τηλεοπτικών εκπομπών και φυσικά του διαγγέλματος του Γιάννη Αλαφούζου προς τον ελληνικό λαό… Σε μία εμφάνιση …πολιτικής βαρύτητας στην έντρομη Πόπη Τσαπανίδου, ο επιχειρηματίας απέδωσε το ...μεγαλειώδες απεργοσπαστικό του σχέδιο στην ανάγκη ενημέρωσης αυτές τις κρίσιμες μέρες, καταστροφολόγησε όσο θεώρησε χρήσιμο, προανήγγειλε εμμέσως περικοπές και μειώσεις μισθών στην καλύτερη περίπτωση και δεν παρέλειψε να προβλέψει ότι η απεργία της ΕΤΕΡ θα κηρυχθεί εντός της Τετάρτης παράνομη…

Εύγε… Αλήθεια, η ΕΤΕΡ τι έχει να πει για όλα αυτά; Οι άλλοι ραδιοφωνικοί σταθμοί που έπαιξαν απλώς μουσική και διαφημίσεις πώς αισθάνονται; Το ΕΣΡ θεωρεί νόμιμη τη μετάδοση τηλεοπτικού προγράμματος από το ραδιόφωνο; Η κυβέρνηση ξέρει ότι έχει βγει νέος υπουργός Οικονομικών που διαμορφώνει άποψη στα ΜΜΕ;
πηγή:το ποντίκι

Σημείωμα ΜΑΧΟΜΕΝΗΣ
Πρίν λίγη ώρα το Μονομελές Πρωτοδικείο έκρινε την απεργία παράνομη και η ΕΤΕΡ την ανέστειλε .

Επίθεση στο ..."αρνάκι του Πάσχα" γιατί...μίλησε

Οργανωμένη επίθεση δέχθηκε το "Αρνάκι του Πάσχα" με στόχο το blog του, και με αφορμή την αφίσα που δημιούργησε και που το περιεχόμενο όσων έλεγε υποστηρίξαμε όλοι. Γιατί δεν χρειάζεται να είσαι vegan για να δεχθείς την πραγματικότητα, πως τα ζώα σφαγιάζονται με το χειρότερο τρόπο.
Το Αρνάκι λοιπόν έγινε στόχος, του έστελναν απειλητικά email ορισμένοι φανατικοί, του έκαναν αναφορές για δήθεν ακατάλληλο περιεχόμενο και πέτυχαν να κάνουν το blog να κατέβει! Και γυρνάμε πάλι στα ίδια!... Αν λες την αλήθεια και δεν γράφεις για τσόντες γίνεσαι στόχος και...πόσο μάλλον εάν είσαι ένα ευάλωτο αρνάκι, νέο στη blogo-σφαίρα και χωρίς πολλούς υποστηρικτές. Στη θέση του θα μπορούσαμε να είμαστε εμείς...

ΚΑΛΩ ΛΟΙΠΟΝ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΦΙΛΟΖΩΟΥΣ ΚΑΙ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ BLOGGERS ΝΑ ΣΤΗΡΙΞΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΠΟΥ ΚΑΝΕΙ ΤΟ ΑΡΝΑΚΙ! ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΝΩΜΕΝΟΙ- ΕΙΔΙΚΑ ΣΤΑ ΔΥΣΚΟΛΑ!

Το Αρνάκι κάνει το blog του "ιδιωτικό". ΔΕΙΞΤΕ ΤΟΥ ΤΗΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΣΑΣ απλά στέλνοντας ένα e-mail στο "toarnakitoupasha-mpeee@yahoo.gr" πως επιθυμέιτε να διαβάζετε το ιστολόγιο του!

27 Απρ 2010

Απεργούν αύριο οι τεχνικοί σε όλους τους ραδιοφωνικούς σταθμούς

Ανακοίνωση – Δελτίο Τύπου
48ωρη Απεργιακή κινητοποίηση.
Οι τεχνικοί της ραδιοφωνίας ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ
Από αύριο, Τετάρτη 28 Απριλίου 2010, από τις 6.00 το πρωί
σε όλους τους ραδιοσταθμούς

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσής μας κατά την συνεδρίασή του σήμερα αποφάσισε την πραγματοποίηση 48ωρης απεργιακής κινητοποίησης από την ώρα 06.00η της Τετάρτης 28ης Απριλίου 2010 μέχρι και την 06.00η ώρα της Παρασκευής 30ης Απριλίου 2010, σε όλους τους ραδιοσταθμούς.

· Επειδή απαιτούμε αυξήσεις στην υπό κατάρτιση ΣΣΕ και την πραγματική αναπλήρωση του εισοδήματός μας που χάνεται μέσα στον ορυμαγδό των καθημερινών αυξήσεων στα καταναλωτικά προϊόντα, πολλώ δε μάλλον όταν η εργοδοτική πλευρά δεν εγγυάται ούτε καν τη διατήρηση των θέσεων εργασίας τις οποίες τα μέλη μας κατέχουν σήμερα.
· Επειδή δεν έλειψαν ακόμα και περιπτώσεις που απελύθησαν συνδικαλιστές, μετά από τους ελέγχους σε παρανομούσες επιχειρήσεις από το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας.
· Επειδή δεν είναι ανεκτή η εξαγγελθείσα από την εργοδοτική πλευρά τακτική της καθυστέρησης, του παγώματος των αποδοχών και των μηδενικών αυξήσεων, όπως αυτή εκφράστηκε από τους νόμιμους εκπροσώπους της ΕΙΙΡΑ.
· Επειδή η ΕΤΕΡ εξάντλησε κάθε χρονική και ουσιαστική δυνατότητα καλόπιστου διαλόγου και υπομονής.
ΤΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΑΚΟΛΟΥΘΑ :

--- Επαναπρόσληψη του συνδικαλιστικού εκπροσώπου της ΕΤΕΡ στον ραδιοσταθμό Rock FM από τον οποίο και απελύθη χθες, μετά από τους ελέγχους στην εν λόγω επιχείρηση από το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας, και αφού βεβαιώθηκε σωρεία παραβιάσεων. Και όλα αυτά εν μέσω Συλλογικής Διαπραγμάτευσης.

--- Άμεση υπογραφή ΣΣΕ σύμφωνα με τα αιτήματα της από 22/01/2010 καταγγελίας μας- πρόσκλησης προς διαπραγματεύσεις, καθώς και της από 18/3/2010 αίτησής μας προς τον ΟΜΕΔ, που να διασφαλίζει την κάλυψη της εισοδηματικής απώλειας των εργαζομένων – μελών μας και τη βελτίωση των εργασιακών τους δικαιωμάτων.

Η Συλλογική Σύμβαση Εργασίας είναι το αποκούμπι του εργαζόμενου και βεβαιώνουμε τους πάντες ότι δεν πρόκειται να αφήσουμε να την αγγίξει κανείς.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο
Ο Πρόεδρος Ο Γενικός Γραμματέας
Δημήτρης Καμαρινόπουλος Δημήτρης Καραπανάγος

Ο Πορτοσάλτε στον ΣΚΑΙ κόβει 13ο και 14ο μισθό πρίν την κυβέρνηση


Ο ΔουΝουΤότερος του ΔΝΤ , διευθυντής του Ομίλου Αλαφούζου τρομοκρατεί τους υφισταμένους του. Πήρε κι άλλο μπόνους για τον εαυτό του μετά απ’ αυτό;

Χθές, 26/4/2010, στις 16.00, ο διευθυντής του ραδιοφωνικού σταθμού ΣΚΑΪ 100,3 κ. Πορτοσάλτε μάζεψε 70 περίπου εργαζόμενους: δημοσιογράφους, τεχνικούς και διοικητικούς για να τους προειδοποιήσει ότι πρόκειται να χάσουν τον 13ο και τον 14ο μισθό τους -εφόσον η κυβέρνηση νομοθετήσει σχετικά- και ότι καθημερινά πρέπει να δίνουν εξετάσεις για να παραμείνουν στο σταθμό.
Ολες οι εξηγήσεις για την πιο πάνω τελετουργία τρομοκράτησης των εργαζομένων από τον Ομιλο Αλαφούζου, δεκτές για δημοσίευση στο blog μας.

Υ.Γ. Ουδείς ρώτησε τον κ. Πορτοσάλτε για το τι θα πράξει ο Ομιλος Αλαφούζου όταν το ΔΝΤ και το ΠΑΣΟΚ θεσμοθετήσουν την περικοπή δυο, τριών ή και περισσότερων μισθών ή όταν “απελευθερώσουν” τις απολύσεις και επαναφέρουν την …παραδοσιακή σκλαβιά. Μόνος του ανακοίνωσε τις περικοπές!
πηγή:syspeirosi

Αντιδεοντολογική η άκριτη αποδοχή "διαρροών" των διωκτικών αρχών

Το Εποπτικό Όργανο Δεοντολογίας, επισημαίνει στους συναδέλφους, που ασχολούνται με το ζήτημα των φερομένων ως εμπλεκομένων σε πράξεις πολιτικής τρομοκρατίας τα εξής:
Ο σύγχρονος νομικός πολιτισμός επιβάλλει να μην χαρακτηρίζεται ένοχος ο οποιοσδήποτε κατηγορούμενος, πριν τελεσιδικήσει η απόφαση των αρμοδίων δικαστηρίων.
Η πλήρης και άκριτη αποδοχή διαρροών των διωκτικών αρχών, δεν είναι συμβατή με την αντίληψη περί ενημέρωσης που απορρέει από τον Κώδικα Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας.

Το Εποπτικό Όργανο Δεοντολογίας της ΕΣΗΕΑ

Τα δημοσιογραφικά «σενάρια» για την κρίση βοηθούν τους κερδοσκόπους

Με τον τρόπο που παρουσιάζεται, δημοσιογραφικά, η οικονομική κρίση ασχολήθηκε το Εποπτικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ, ζητώντας απο τους δημοσιογράφους να τηρούν τη δεοντολογία και να αντιμετωπίζουν το θέμα με γνώση σε βάθος , αναζητώντας τα αίτια της κρίσης αντί να υιοθετούν σενάρια που λειτουργούν ουσιαστικά υπέρ των αρπακτικών της κερδοσκοπίας
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Η οικονομική κρίση στην οποία οδήγησαν τη χώρα οι εκάστοτε φορείς της εξουσίας και οι γνωστοί καταχραστές του δημοσίου χρήματος, προκαλεί εύλογα έντονη αγωνία στο κοινωνικό σύνολο. Την αγωνία αυτή ενισχύουν δημοσιογραφικές αναφορές, που προβάλλουν διάφορα σενάρια, λειτουργώντας ουσιαστικά υπέρ των αρπακτικών της κερδοσκοπίας και χωρίς να αναφέρονται οι πραγματικοί λόγοι δημιουργίας αυτού που ονομάστηκε «κρίση».
Η πιστή τήρηση των κανόνων δεοντολογίας, επιβάλουν το μέτρο, την αυτοσυγκράτηση και την σε βάθος γνώση και είναι αυτές τις δύσκολες ώρες πρωταρχικά καθήκοντα του κόσμου της ενημέρωσης.
Το Εποπτικό Όργανο Δεοντολογίας της ΕΣΗΕΑ

Η ΕΣΗΕΑ καταγγέλλει την κατάργηση των συλλογικών διαπραγματεύσεων

Πληροφορούμαστε ότι με αποφάσεις Προέδρων Διοικητικών Συμβουλίων Νομικών Προσώπων Ιδιωτικού Δικαίου, (όπως του ΑΠΕ – ΜΠΕ, ΕΡΤ, Δημοτικών Επιχειρήσεων Ραδιοφωνίας - Τηλεόρασης αλλά και της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας) για το ιδιωτικού δικαίου προσωπικό επιχειρείται αυθαίρετη ερμηνεία των διατάξεων του ν. 3833/2010 («Επείγοντα μέτρα για την αντιμετώπιση της δημοσιονομικής κρίσης») με στόχο την περικοπή των μισθών και επιδομάτων αυτών.
Καταγγέλλουμε τη σπουδή για τη δημιουργία τετελεσμένων γεγονότων. Καλούμε την κυβέρνηση να αναλάβει με σαφήνεια τις ευθύνες της. Δηλώνουμε κατηγορηματικά ότι δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να δεχθούμε την με οποιοδήποτε τρόπο ανατροπή των όσων οι ΣΣΕ ορίζουν.
Οποιαδήποτε δε κυβερνητική παρέμβαση, η οποία τείνει στην κατάργηση της ελευθερίας των συλλογικών διαπραγματεύσεων, θα μας βρει απέναντι.
ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ