21 Δεκ 2012

Ένα εκατομμύριο έγγραφα θα δημοσιεύσει το WikiLeaks


Η ιστοσελίδα WikiLeaks, η οποία ειδικεύεται στην αποκάλυψη μυστικών εκθέσεων, θα δημοσιεύσει ένα εκατομμύριο έγγραφα το 2013, δήλωσε ο ιδρυτής της Τζούλιαν Ασανζ στην ομιλία του από το μπαλκόνι της πρεσβείας του Ισημερινού στο Λονδίνο, όπου έχει καταφύγει εδώ και έξι μήνες.

"Το επόμενο έτος θα είναι επίσης όσο γεμάτο ήταν και το το 2012. Το Wikileaks ετοιμάζεται να δημοσιεύσει ένα εκατομμύριο έγγραφα, έγγραφα που αφορούν όλες τις χώρες του κόσμου", δήλωσε ο Ασάνζ σε μαχητικό τόνο, σε περίπου εκατό οπαδούς του και άλλους τόσους δημοσιογράφους.

Ο 41χρονος Αυστραλός ευχαρίστησε την κυβέρνηση του Ισημερινού, που του έχει χορηγήσει πολιτικό άσυλο, για την "ασφαλή" παραμονή του μέσα στο κτίριο.

Reuters: Αποφεύγει την επιβολή κυρώσεων


Οι ρυθμιστικές αρχές της Ε.Ε. ανακάλεσαν την έρευνα για μονοπωλιακή συμπεριφορά κατά του Thomson Reuters, από τη στιγμή που η εταιρεία κατέστησε πιο εύκολη για τους πελάτες της που χρησιμοποιούν τους κωδικούς του για χρηματοοικονομικά εργαλεία, να στρέφονται σε ανταγωνιστικές υπηρεσίες.

 Η απόφαση της Κομισιόν σημαίνει ότι το ειδησεογραφικό πρακτορείο δεν πρόκειται να υποστεί κυρώσεις, δεδομένου ότι το Thomson Reuters δεσμεύθηκε ότι θα ενισχύσει τον ανταγωνισμό στη συγκεκριμένη αγορά. Οι χρηματοοικονομικοί οργανισμοί που χρησιμοποιούν τους συγκεκριμένους κωδικούς του Thomson Reuters θα μπορούν τώρα να στρέφονται σε εναλλακτικούς παρόχους με μεγαλύτερη ευκολία, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο Επίτροπος για τον Ανταγωνισμό, Χοακίν Αλμούνια.

ΕΣΗΕΑ-ΠΣΑΤ καταδικάζουν την προσπάθεια φίμωσης-λογοκρισίας που επιχειρήθηκε από τον διευθυντή επικοινωνίας της ΠΑΕ Ολυμπιακός


Τα Διοικητικά Συμβούλια της ΕΣΗΕΑ και του ΠΣΑΤ καταδικάζουν με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο και δηλώνουν την πλήρη αντίθεσή τους στην προσπάθεια φίμωσης και λογοκρισίας που επιχειρήθηκε από τον διευθυντή επικοινωνίας της ΠΑΕ Ολυμπιακός, Κώστα Καραπαπά, μέλος του ΠΣΑΤ και της ΕΣΗΕΑ, κατά του συναδέλφου δημοσιογράφου της ΕΡΑ ΣΠΟΡ Τάσου Αντωνίνη, το βράδυ της Πέμπτης 19 Δεκεμβρίου 2012 στο αέρα του κρατικού ραδιοφώνου.

Ο κ. Καραπαπάς παρενέβη σε εκπομπή της ΕΡΑ ΣΠΟΡ για να εκφράσει την αντίθεσή του στο περιεχόμενο των δελτίων ειδήσεων των 23:00 και 0:00 του κρατικού ραδιοφώνου, που αναφερόταν στα γεγονότα της Πάτρας και στον αγώνα κυπέλλου Παναχαϊκής-Ολυμπιακού, την ευθύνη σύνταξης των οποίων είχε ο συνάδελφος Τάσος Αντωνίνης.

Σχέδιο εθελούσιας εξόδου παρουσίασε η εφημερίδα Le Figaro


Ο επιχειρηματικός όμιλος στον οποίο ανήκει η γαλλική εφημερίδα Le Figaro ανακοίνωσε ένα σχέδιο εθελουσίας εξόδου το οποίο αφορά το 10% των περίπου 900 εργαζομένων του, με στόχο την εξοικονόμηση πόρων που θα διατεθούν για τη χρηματοδότηση ενός σχεδίου επενδύσεων, στη σκιά της δυσμενούς συγκυρίας για το σύνολο του γαλλικού Τύπου.

Το σχέδιο αφορά εργαζομένους που βρίσκονται σε ηλικία κοντά στα όρια της συνταξιοδότησης και για όσους έχουν συμβάσεις έργου και θα συνοδεύεται από εσωτερικές μετακινήσεις.

Καλύπτει δε όλες τις κατηγορίες εργαζομένων (δημοσιογράφους, διοικητικούς, τεχνικούς) του ομίλου Figaro, στην κυριότητα του οποίου περιλαμβάνονται η εφημερίδα το Figaro Magazine, το Madamme Figaro, η ιστοσελίδα LeFigaro.fr και η TV Mag. Το διαφημιστικό τμήμα δεν θίγεται.

Σύμφωνα με εσωτερικές πηγές, που επικαλείται το AFP, η διαδικασία θα ξεκινήσει «από τις αρχές Ιανουαρίου» για τις αποχωρήσεις που θα αρχίσουν το καλοκαίρι.

Η χρονιά που φεύγει σε 60 δευτερόλεπτα


Το Reuters ανάρτησε ένα βίντεο διάρκειας ενός μόλις λεπτού με εικόνες και στιγμιότυπα που στιγμάτισαν την επικαιρότητα του 2012.

Διαδηλώσεις κατά της λιτότητας και των εξοντωτικών μέτρων σε Αθήνα και Μαδρίτη, κρίση στην ευρωζώνη, η εκλογική «μάχη» Ομπάμα Ρόμνεϊ, το ναυάγιο του Costa Congordia, Ολυμπιακοί Αγώνες με τον μεγάλο Μάικλ Φελπς, η ελεύθερη πτώση του Μπάουμγκάρντενερ, οι …

Αναστολή απεργίας σε Μακεδονία, Θεσσαλονίκη, Σπορ του Βορρά


Μετά την καταβολή μέρους των οφειλών προς τους εργαζόμενους και τη ρητή δέσμευση της εργοδοσίας ότι θα καταβάλει εντός του Ιανουαρίου 2013 το σύνολο των δεδουλευμένων, το ΔΣ της ΕΣΗΕΜ-Θ αναστέλλει την απεργία που  είχε προκηρύξει σήμερα στις εφημερίδες Μακεδονία, Θεσσαλονίκη, Σπορ του Βορρά.

Η ΕΣΗΕΜ-Θ προειδοποιεί τη διοίκηση της Μακεδονικής Εκδοτικής Εκτυπωτικής ΑΕ ότι η πλήρης τήρηση των δεσμεύσεών της είναι ο μοναδικός δρόμος που της απομένει για να υπάρχει εργασιακή ειρήνη στο εκδοτικό συγκρότημα.

Απεργία και στάσεις εργασίας στον ρ/σ "ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ FM"


Τα Διοικητικά Συμβούλια της ΕΣΗΕΑ, της ΕΣΠΗΤ και της ΕΠΗΕΑ, αποφάσισαν την κήρυξη 24ωρης απεργίας από τις 06.00 το πρωί του Σαββάτου, 22 Δεκεμβρίου 2012, έως τις 06.00 το πρωί της Κυριακής, 23 Δεκεμβρίου 2012, καθώς και την κήρυξη 4ωρων στάσεων εργασίας από τις 17.00 έως τις 21.00, την Κυριακή, 23 Δεκεμβρίου 2012 και από τις 09.00 έως τις 13.00 τη Δευτέρα, 24 Δεκεμβρίου 2012 όλων των δημοσιογράφων και των διοικητικών υπαλλήλων, οι οποίοι εργάζονται στο Δημοτικό Ραδιοφωνικό Σταθμό «ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ FM».

ΕΤΕΡ: 3ήμερη απεργία στους ραδιοσταθμούς “OASIS”, “NRJ” και “PEPPER”

Το Διοικητικό Συμβούλιο μετά την αποτυχία με ευθύνη της εργοδοτικής πλευράς  του δημοσίου διαλόγου στον ΟΜΕΔ για τις καθυστερήσεις πληρωμών των δεδουλευμένων αποφάσισε την προκήρυξη: 3ήμερης απεργιακής κινητοποίησης από την 06.00η ώρα του Σάββατου 22ης Δεκεμβρίου 2012 μέχρι  και την 06.00η ώρα της Τρίτης 25ης Δεκεμβρίου 2012, στους ραδιοφωνικούς σταθμούς “OASIS”, “NRJ” και “PEPPER”με αιτήματα:

 1.Την εξόφληση των δεδουλευμένων των μηνών Σεπτεμβρίου 2012, Οκτωβρίου 2012 και Νοεμβρίου 2012 στους εργαζόμενους Τεχνικούς (ηχολήπτες και ηλεκτρονικούς).

 2.Την καταβολή στη Ένωσή μας των παρακρατηθησών συνδρομών των μελών μας κατ” εφαρμογή της ΣΣΕ μας ήτοι από Μάιο 2012 μέχρι και Νοέμβριο 2012 (7 μήνες, επίδομα αδείας 2012)

20 Δεκ 2012

99% των Ελλήνων θεωρεί κακή την οικονομική κατάσταση, 84% δεν εμπιστεύεται την τηλεόραση


Το 99% των Ελλήνων και των Ισπανών πιστεύουν ότι η οικονομική κατάσταση της χώρας τους είναι «κακή», σύμφωνα με την τακτική εξαμηνιαία δημοσκόπηση «Ευρωβαρόμετρο» για το φθινόπωρο του 2012, η οποία δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Τα αποτελέσματα του «Ευρωβαρόμετρου» δείχνουν ότι οι απαντήσεις των Ευρωπαίων σχετικά με την κατάσταση της εθνικής οικονομίας τους διαφέρουν σημαντικά μεταξύ των κρατών-μελών.

200 εκ. ενεργούς χρήστες το μήνα έχει πλέον το Twitter


Η δημοφιλής υπηρεσία κοινωνικής δικτύωσης ή micro-blogging, αν προτιμάτε, ανακοίνωσε πως έχει πλέον 200 εκατομμύρια ενεργούς χρήστες σε μηνιαία βάση, νούμερο που έχει αυξηθεί κατά 60 εκ. σε μόλις εννέα μήνες.

Η τελευταία φορά που επίσημα είχε κάνει ανακοινώσεις το Twitter σχετικές με στατιστικά χρηστών ήταν τον περασμένο Μάρτιο.

Στάση εργασίας στον ρ/σ "ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ FM"


Τα Διοικητικά Συμβούλια της ΕΣΗΕΑ, της ΕΣΠΗΤ και της ΕΠΗΕΑ, αποφάσισαν την κήρυξη 4ωρης στάσης εργασίας όλων των δημοσιογράφων και των διοικητικών υπαλλήλων, οι οποίοι εργάζονται στο Δημοτικό Ραδιοφωνικό Σταθμό «ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ FM » για αύριο Παρασκευή, 21 Δεκεμβρίου 2012 από τις 13.00 έως τις 17.00 .

Οι εργαζόμενοι παραμένουν απλήρωτοι περισσότερο από εννέα μήνες αντιμετωπίζοντας τεράστια προβλήματα επιβίωσης.

ΕΣΗΕΜ-Θ: Απεργιακές κινητοποιήσεις σε «Μακεδονία», «Θεσσαλονίκη», «Σπορ του Βορρά»


Απλήρωτοι παραμένουν οι δημοσιογράφοι στις εφημερίδες Μακεδονία, Θεσσαλονίκη, Σπορ του Βορρά. Η διοίκηση της Μακεδονικής Εκδοτικής Εκτυπωτικής ΑΕ συνεχίζει να καταστρατηγεί τις δεσμεύσεις που εγγράφως ανέλαβε έναντι  των εργαζομένων και καθυστερεί την εξόφληση δεδουλευμένων δύο μηνών.

Το ΔΣ της ΕΣΗΕΜ-Θ αντιδρά στην τακτική της εργοδοσίας με απεργιακές κινητοποιήσεις  στις παραπάνω εφημερίδες, αρχής γενομένης από τις 6 π.μ. της Παρασκευής 21 Δεκεμβρίου ως τις 6 π.μ. του Σαββάτου 22 Δεκεμβρίου.

«Πλήρως ανίκανο» το BBC να χειριστεί την υπόθεση Σάβιλ, αλλά δεν συγκάλυψε


Το BBC επέδειξε «έλλειψη ηγετικής ικανότητας και οργάνωσης» και αποδείχτηκε «παντελώς ανίκανο» να αντιμετωπίσει το σκάνδαλο της κακοποίησης μικρών παιδιών από τον πρώην παρουσιαστή του Τζίμι Σάβιλ, πάντως δεν επιχείρησε να το συγκαλύψει, υποστηρίζεται σε έκθεση που δόθηκε στη δημοσιότητα.

19 Δεκ 2012

Tελεσίγραφο στη Google από την ΕΕ


Μέχρι τον Ιανουάριο η Google θα πρέπει να έχει εξηγήσει ποια μέτρα σκοπεύει να λάβει για να συμμορφωθεί με τους κανόνες του υγιούς ανταγωνισμού, ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία διερευνά τις καταγγελίες ότι ο γίγαντας του Διαδικτύου «θάβει» τις ανταγωνιστικές υπηρεσίες στα αποτελέσματα αναζήτησης.

Συνελήφθη η δημοσιογράφος Ανθή Βούλγαρη


Στη σύλληψη της δημοσιογράφου Ανθής Βούλγαρη, της εφημερίδας Espresso, προχώρησε η αστυνομία, καθώς σε βάρος της είχε υποβάλλει μήνυση ο ποινικολόγος Αλέξης Κούγιας, για σχετικό δημοσίευμα που αφορούσε στο χθεσινό περιστατικό με τον Αχιλλέα Μπέο.

Αναστέλλεται και περιορίζεται η στάση εργασίας στην ΕΡΤ


Συνάντηση με τον υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργό και Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Σίμο Κεδίκογλου, πραγματοποιούν αύριο στις 11 το πρωί στη Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας, εκπρόσωποι του Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ, προκειμένου να συζητηθούν τα φλέγοντα ζητήματα στα δημόσια ΜΜΕ, την ΕΡΤ, το ΑΠΕ και τη Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας.

Η συνάντηση είναι αυστηρά ενημερωτικού χαρακτήρα και σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί, ούτε μπορεί να θεωρήσει η άλλη πλευρά ότι υποκρύπτει διαβούλευση για υπογραφή ΚΥΑ Ενιαίου Μισθολογίου για τους δημοσιογράφους κ.λπ.

Οι δημοσιογράφοι επιμένουν και υπερασπίζονται τη συνταγματική επιταγή και τον διακριτό ρόλο της ενημέρωσης, τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και τον Κώδικα Δημοσιογραφικής και Επαγγελματικής Δεοντολογίας.

Στάση εργασίας στην ΕΡΤ


Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ αποφάσισε, με τη σύμφωνη γνώμη της πλειοψηφίας των παρόντων στη σημερινή συνέλευση, την κήρυξη 6ωρης στάσης εργασίας σήμερα Τετάρτη, 19 Δεκεμβρίου 2012 από τις 18.00 έως τις 24.00 για τους δημοσιογράφους, που εργάζονται στην ΕΡΤ.

Τα προβλήματα των δημοσιογράφων (μισθολογικά, συμβασιούχοι, εκποίηση της περιουσίας και των κτηριακών εγκαταστάσεων της ΕΡΤ, προσλήψεις ημετέρων, μεικτές παραγωγές, υφαρπαγή ανταποδοτικού τέλους) έχουν οξυνθεί, ενώ η Κυβέρνηση και η Διοίκηση της ΕΡΤ οδηγούν τις εξελίξεις σε αδιέξοδο.

Νέα στάση εργασίας στον ρ/σ "ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ FM"


Τα Διοικητικά Συμβούλια της ΕΣΗΕΑ, της ΕΣΠΗΤ και της ΕΠΗΕΑ, αποφάσισαν την κήρυξη 4ωρης στάσης εργασίας όλων των δημοσιογράφων και των διοικητικών υπαλλήλων, οι οποίοι εργάζονται στο Δημοτικό Ραδιοφωνικό Σταθμό «ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ FM» για αύριο Πέμπτη, 20 Δεκεμβρίου 2012 από τις 09.00 έως τις 13.00.

Οι εργαζόμενοι παραμένουν απλήρωτοι περισσότερο από οκτώ μήνες αντιμετωπίζοντας τεράστια προβλήματα επιβίωσης.

«Εφυγε» ο Θανάσης Αντωνόπουλος

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ αναγγέλλει με άφατη λύπη την απώλεια του βετεράνου δημοσιογράφου, Θανάση Αντωνόπουλου, εκπροσώπου της παλιάς καλής γενιάς των λειτουργών του Τύπου, ο οποίος έφυγε σήμερα από τη ζωή σε ηλικία 70 ετών.

Ο Θανάσης Αντωνόπουλος του Ανδρέα, γεννήθηκε το 1942 στους Λαπαναγούς Καλαβρύτων Αχαΐας.

Ήταν πτυχιούχος της Φιλοσοφικής Σχολής του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Τη δημοσιογραφική του σταδιοδρομία ξεκίνησε από τις εφημερίδες «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ», «ΝΕΟΣ ΑΝΕΝΔΟΤΟΣ» και «ΑΘΗΝΑΪΚΗ» και από το 1975 μέχρι το 2000 εργάστηκε στις εφημερίδες «ΤΟ ΒΗΜΑ» και «ΤΑ ΝΕΑ», ως πολιτικός, κοινοβουλευτικός συντάκτης και αρθρογράφος.

Εργάστηκε και στο δημοσιογραφικό στίβο της Θεσσαλονίκης, στις εφημερίδες «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ» και «ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ» και τελευταίως κρατούσε τη στήλη «Συναξαριστής (Δαμωνίδης)» στην εβδομαδιαία εφημερίδα «ΤΟ ΠΑΡΟΝ».

Time Magazine: Πρόσωπο της χρονιάς ο Ομπάμα


Το περιοδικό TIME, ανακήρυξε την Τετάρτη στην εκπομπή "Today" του NBC τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπάρακ Ομπάμα, ως πρόσωπο της χρονιάς για το 2012.

Η ανακοίνωση έγινε δια στόματος του διευθυντή του περιοδικού, Ρικ Στένγκελ. Η επικράτηση του Ομπάμα πάντως, δεν ήταν εύκολη.

ΠΟΕΣΥ: Όχι στις διώξεις


Το τελευταίο διάστημα δεκάδες πολίτες που συμμετέχουν ή συμμετείχαν σε κινητοποιήσεις και συλλογικές αντιδράσεις ενάντια στα διόδια υφίστανται εξοντωτικές διώξεις και ποινικές συνέπειες. Οι διώξεις αυτές με διάφορα κατηγορητήρια στοχεύουν σε διάλυση των όποιων συλλογικών αντιστάσεων έχουν οργανωθεί.

Θεωρούμε ότι το δικαίωμα των πολιτών στην οργανωμένη αντίδραση είναι συνταγματικά κατοχυρωμένο και δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται στα ποινικά δικαστήρια.

Soloup: Το Ξύλο βγήκε απ’ την…Μπενάκη


Το ξύλο σε καιρούς κρίσης φαίνεται πως γίνεται της μόδας. Εγώ βέβαια δεν είμαι απ’ τους τυχερούς με τζάκι, ούτε προνόησα να πάρω ξυλόσομπα. Πράγμα που προφανώς αγνοούσαν οι ξυλοκόποι που μου προσέφεραν απλόχερα ξύλο στη στράτα μου. Πάντως, δεν μπορώ να πω, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, ζεστάθηκα!

Το Σάββατο 15 Δεκεμβρίου μετά την παρουσίαση του βιβλίου μου και μια πολύ όμορφη βραδιά, αποφασίσαμε με φίλους να συνεχίσουμε για ένα ποτό. Όταν έμεινα μόνος στη μηχανή μου (οι υπόλοιποι έφυγαν με ταξί), στο φανάρι της οδού Μπενάκη και Μεταξά στο ύψος της πλατείας Εξαρχείων, δέχθηκα επίθεση από 5 με 6 μασκοφόρους.

 Με περικύκλωσαν και πριν προλάβω να ξεκινήσω, με έριξαν από τη μηχανή κι άρχισαν να με χτυπούν βρίζοντας με.

 Έχοντας κατά νου πως το κράνος μου είναι άσπρο και ίδιας μάρκας με αυτό που φοράνε οι περισσότεροι μοτοσυκλετιστές της αστυνομίας, (το είχα βρει προσφορά 100 ευρώ λιγότερα, τώρα καταλαβαίνω το γιατί) υπέθεσα πως αυτό ήταν το …πρόβλημα και προσπάθησα να βγάλω το κράνος φωνάζοντας «δεν είμαι μπάτσος- δεν είμαι μπάτσος!». (Ανεπανάληπτες στιγμές! Θα μπορούσα να είμαι και ήρωας σε κόμικς).

«ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ» για «μείωση αριθμού εργαζομένων» στην εφημερίδα


"Η μείωση του αριθμού όσων εργαζόμαστε στο «Ριζοσπάστη» προκύπτει σαν αναγκαιότητα για να συνεχίσει να εκδίδεται απρόσκοπτα το Οργανο της ΚΕ του ΚΚΕ. Για να μπορεί η εφημερίδα του ΚΚΕ να παίζει τον αναντικατάστατο ρόλο της στην υπεράσπιση του δίκιου της εργατικής τάξης και του λαού, στην αποκάλυψη της αλήθειας, που κρύβουν οι αστοί και τα Μέσα τους, στην πλατιά προβολή των θέσεων του Κόμματος, που αποκρύπτονται ή κακοποιούνται συνειδητά από όλα τα άλλα ΜΜΕ.

Την αναγκαιότητα αυτή είμαστε σίγουροι ότι δεν την αναγνωρίζουν, πολύ περισσότερο δεν τη συμμερίζονται, οι εχθροί και οι άσπονδοι φίλοι, που, με αφορμή τη μείωση του προσωπικού στο «Ριζοσπάστη», βρήκαν ευκαιρία να χτυπήσουν το ΚΚΕ.

Η πιο φονική χρονιά για τους δημοσιογράφους ήταν το 2012


Τους 88 έφτασαν οι δημοσιογράφοι έχασαν τη ζωή τους προσπαθώντας να κάνουν τη δουλειά τους μέσα στο 2012, σύμφωνα με τον ετήσιο απολογισμό της οργάνωσης «Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα» (RSF), αριθμός που καθιστά το τρέχον έτος ως το πλέον πολύνεκρο, από τότε που δημοσιεύονται σχετικά στοιχεία.

Στάσεις εργασίας για διευκόλυνση μελών της ΕΠΗΕΑ να ψηφίσουν στις εκλογές

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ε.Π.Η.Ε.Α. αποφάσισε την κήρυξη τρίωρων στάσεων Εργασίας, από ώρα 8.00π.μ. έως ώρα 11.00π.μ της Τετάρτης 19 Δεκεμβρίου, της Πέμπτης 20 Δεκεμβρίου και Παρασκευής 21  Δεκεμβρίου 2012 των Διοικητικών Υπαλλήλων, σε όλα τα Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας (Εφημερίδες, Ραδιόφωνα και Κανάλια), στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, στις Ενώσεις και στα ασφαλιστικά ταμεία, προκειμένου να διευκολυνθούν τα μέλη της Ε.Π.Η.Ε.Α να συμμετάσχουν στις αρχαιρεσίες που διεξάγονται στις αντίστοιχες ως άνω ημερομηνίες.

Η Ν. Νταουντάκη για το θέμα του REUTERS


Το θέμα του REUTERS σχολιάστηκε στην ομάδα των ΜΑΧΟΜΕΝΩΝ στο FACEBOOK, με την Α΄ Αντιπρόεδρο της ΕΣΗΕΑ Νανά Νταουντάκη να παρεμβαίνει σε ό,τι αφορά τα της Ενωσης.

«Στο συγκεκριμένο θέμα το Ρόιτερς είναι τόσο φάουλ που απορεί κανείς πόσο αξιόπιστο πρακτορείο είναι», ανέφερε, επισημαίνοντας τα εξής:

«Ο κατάλογος -γνωστός ως λίστα Ρουσόπουλου- δημοσιοποιήθηκε στην ιστοσελίδα της ΕΣΗΕΑ προκαλώντας πολύ έντονες αντιδράσεις.

Νέα 48ωρη απεργία στο περιοδικό «4 τροχοί» και στην ιστοσελίδα «4troxoi.gr»


Τα Διοικητικά Συμβούλια της Ε.Σ.Π.Η.Τ., της Ε.Τ.Η.Π.Τ.Α., της Ε.Π.Π.Η.Τ. και της Ε.Φ.Ε. αποφάσισαν τη συνέχιση των κινητοποιήσεων στην εταιρεία ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ Α.Ε. με την κήρυξη νέας 48ωρης απεργίας για τους δημοσιογράφους, τους τεχνικούς Τύπου, τους διοικητικούς υπαλλήλους και τους φωτορεπόρτερς που εργάζονται στο περιοδικό «4 τροχοί» και στην ιστοσελίδα «4troxoi.gr» που εκδίδει η εταιρεία, από τις 12.00 μ.μ. της Τετάρτης 19 Δεκεμβρίου 2012 έως τις 12.00 μ.μ. της Παρασκευής 21 Δεκεμβρίου 2012.

To Instagram υποχωρεί, μετά το «θυμό και την σύγχυση» των μελών του


Ένας από τους δύο συνιδρυτές του Instagram επιστρατεύτηκε για να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των μελών της υπηρεσίας διαμοιρασμού φωτογραφιών, μετά την ανακοίνωση νέων όρων για την παροχή της υπηρεσίας που προκάλεσαν κύμα φυγής σε ανταγωνιστικές υπηρεσίες (όπως το Snapseed που έχει περάσει στα χέρια της Google). Ο Κ.Σίστρομ ζήτησε συγνώμη και υποσχέθηκε ότι θα αλλάξει «η γλώσσα» στο νομικό κείμενο που προκάλεσε «θυμό και σύγχυση».

Time: Η λίστα με τους υποψήφιους για το "Πρόσωπο της χρονιάς"


Την Τρίτη, η συντακτική ομάδα του περιοδικού Time, έδωσε στη δημοσιότητα τη λίστα με τα 8 πρόσωπα που επηρέασαν σε μεγάλο βαθμό τις εξελίξεις σε παγκόσμιο επίπεδο την απερχόμενη χρονιά.

Το αναγνωστικό κοινό καλείται να ψηφίσει το πρόσωπο εκείνο που θα κοσμήσει το τελευταίο εξώφυλλο του περιοδικού για το 2012. Σαν "πρόσωπο" μπορεί να νοείται και μια ανακάλυψη ή ομάδα ατόμων που άφησαν το στίγμα τους σε ένα έτος.

Περσινό πρόσωπο της χρονιάς, ήταν ο ανώνυμος "διαδηλωτής", ενώ για το 2010, οι αναγνώστες και οι αρθρογράφοι του Time ανέδειξαν τον Mark Zuckerberg, ιδρυτή του Facebook σαν το επιδραστικότερο άτομο για το συγκεκριμένο έτος.

Eurostat: Η χρήση του Διαδικτύου στις χώρες της Ε.Ε.


Τι δείχνουν τα στοιχεία της Eurostat για τη χρήση του διαδικτύου στα ευρωπαϊκά κράτη.

Η Γαλλία είναι ουραγός στην ανάγνωση εφημερίδων στο διαδίκτυο, μία δραστηριότητα στην οποία επιδίδεται μόλις το 38% των χρηστών του Διαδικτύου στη χώρα, ποσοστό που είναι το μικρότερο μεταξύ των 27 χωρών της ΕΕ, όπως συνάγεται από μελέτη που δημοσίευσε σήμερα το ευρωπαϊκό γραφείο στατιστικών ερευνών Eurostat.

Κατά μέσον όρο στην ΕΕ, η ανάγνωση κι ενημέρωση από ιστοτόπους εφημερίδων αφορά το 61% των χρηστών του διαδικτύου. Μάλιστα το αντίστοιχο ποσοστό στη Λιθουανία φθάνει το 92%, στην Εσθονία το 91%, και το 86% στη Σουηδία, σύμφωνα με την έρευνα αυτή, για το έτος 2012. Στην Ελλάδα, το αντίστοιχο ποσοστό φθάνει το 77%.

18 Δεκ 2012

Στάσεις εργασίας στην ΕΡΤ

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ αποφάσισε την κήρυξη 4ωρης στάσης εργασίας σήμερα Τρίτη, 18 Δεκεμβρίου 2012 από τις 18.00 έως τις 22.00 για τους δημοσιογράφους, που εργάζονται στην ΕΡΤ.

Τα προβλήματα των δημοσιογράφων (μισθολογικά, συμβασιούχοι, εκποίηση της περιουσίας και των κτηριακών εγκαταστάσεων της ΕΡΤ, προσλήψεις ημετέρων, μεικτές παραγωγές, υφαρπαγή ανταποδοτικού τέλους) έχουν οξυνθεί, ενώ η Κυβέρνηση και η Διοίκηση της ΕΡΤ οδηγούν τις εξελίξεις σε αδιέξοδο.

Επιπλέον, το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ αποφάσισε την κήρυξη στάσης εργασίας για αύριο Τετάρτη, 19 Δεκεμβρίου 2012 από τις 12.00 έως τις 16.00, προκειμένου να διεξαχθεί συνέλευση των δημοσιογράφων στην ΕΡΤ.

Οι αργίες των εορτών


Η εργασία των συναδέλφων στις ημερήσιες εφημερίδες των Αθηνών, στους ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς και το ΑΠΕ-ΜΠΕ κατά τις ημέρες των αργιών των Χριστουγέννων, της Πρωτοχρονιάς και των Θεοφανίων ρυθμίζεται, σύμφωνα και με τις ισχύουσες Σ.Σ.Ε. ως εξής:

ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΠΤΙΚΑ ΜΕΣΑ/ ΑΠΕ-ΜΠΕ 

Οι συντάκτες του ραδιοφώνου, της τηλεόρασης και του ΑΠΕ-ΜΠΕ κατά τις αργίες των Χριστουγέννων, της Πρωτοχρονιάς και των Θεοφανίων θα εργαστούν με καταστάσεις, όπως εργάζονται τις Κυριακές και τις αργίες.

ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ 

Οι εφημερίδες θα κυκλοφορήσουν και οι συνάδελφοι θα εργαστούν ως εξής:

- Τη Δευτέρα, 24.12.2012, θα κυκλοφορήσουν όλες οι εκδόσεις της Δευτέρας.

- Την Τρίτη, 25.12.2012, Χριστούγεννα θα εκδοθούν μόνο οι πρωινές εφημερίδες.

- Την Τετάρτη, 26.12.2012, 2η μέρα των Χριστουγέννων δεν θα εκδοθεί ΚΑΜΙΑ εφημερίδα.

-Την Πέμπτη, 27.12.2012, θα κυκλοφορήσουν μόνο οι απογευματινές εφημερίδες.

- Την Παρασκευή, 28.12.2012, θα κυκλοφορήσουν κανονικά όλες οι εφημερίδες.

- Το Σάββατο και την Κυριακή, 29.12.2012 και 30.12.2012 αντίστοιχα θα κυκλοφορήσουν όλες οι εκδόσεις του Σαββάτου και της Κυριακής.

Στάση εργασίας στην εφημερίδα "ΒΡΑΔΥΝΗ"


Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ε.Σ.Η.Ε.Α. κηρύσσει στάση εργασίας για τους δημοσιογράφους, οι οποίοι εργάζονται στην «ΒΡΑΔΥΝΗ» αύριο Τετάρτη, 19 Δεκεμβρίου 2012, από τις 15.00 έως τις 18.00.

Οι εργαζόμενοι ζητούν από την εργοδοσία να ανακαλέσει αμέσως την παράνομη και καταχρηστική απόλυση της συναδέλφου Σταυρούλας Σκαλίδη. Η συνάδελφος απολύθηκε γιατί δεν υπέγραψε ατομική σύμβαση εργασίας, αντιδρώντας έτσι στην αντεργατική συμπεριφορά της εργοδοσίας της εφημερίδας. Επίσης, οι εργαζόμενοι ζητούν να τους καταβληθούν αμέσως οι δεδουλευμένες αποδοχές τριών μηνών, οι οποίες τους οφείλονται και να σταματήσουν οι απειλές εκ μέρους της εργοδοσίας για νέες απολύσεις.

Στάση εργασίας στον ρ/σ "ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ FM"


Τα Διοικητικά Συμβούλια της ΕΣΗΕΑ, της ΕΣΠΗΤ και της ΕΠΗΕΑ, αποφάσισαν την κήρυξη 4ωρης στάσης εργασίας όλων των δημοσιογράφων και των διοικητικών υπαλλήλων, οι οποίοι εργάζονται στο Δημοτικό Ραδιοφωνικό Σταθμό «ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ FM» για αύριο Τετάρτη, 19 Δεκεμβρίου 2012 από τις 17.00 έως τις 21.00 .

Οι εργαζόμενοι παραμένουν απλήρωτοι περισσότερο από οκτώ μήνες αντιμετωπίζοντας τεράστια προβλήματα επιβίωσης.

Ποινικό αδίκημα η μη καταβολή δώρου Χριστουγέννων


Για το Δώρο Χριστουγέννων στους εργαζόμενους η Υπουργική Απόφαση 19040/1981, όπως ισχύει σήμερα, ορίζει ότι:
  • Το Δώρο Χριστουγέννων πρέπει να καταβληθεί μέχρι τις 21 Δεκεμβρίου. 
  • Το επίδομα καταβάλλεται ολόκληρο, δηλαδή ένας πλήρης μισθός, εφόσον η σχέση εργασίας διήρκεσε ολόκληρη τη χρονική περίοδο από 1 η Μαΐου μέχρι 31 Δεκεμβρίου. Εάν η σχέση εργασίας διήρκεσε λιγότερο, καταβάλλονται 2/25 του μηνιαίου μισθού για κάθε 19 ημέρες εργασίας. 
  • Το Δώρο Χριστουγέννων υπολογίζεται επί των πράγματι καταβαλλομένων αποδοχών κατά την 10 η Δεκεμβρίου, προσαυξάνεται δε με τη νόμιμη κατά Κυριακές και αργίες εργασία, ως και τη νόμιμη υπερωριακή και νυχτερινή εργασία, εφόσον παρέχονται κατά τρόπο τακτικό και μόνιμο. 
  • Δώρο δικαιούνται αναλόγως του αριθμού των ημερών εργασίας τους όσοι εργάστηκαν τη χρονική περίοδο από 1 ης Μαΐου μέχρι 31 Δεκεμβρίου με σύμβαση εργασίας ορισμένου χρόνου. 
  • Στον εργάσιμο χρόνο συνυπολογίζεται ο χρόνος αποχής από την εργασία των γυναικών προ και μετά τον τοκετό, ενώ οι εργαζόμενοι που ήταν ασθενείς δικαιούνται του Δώρου ανάλογα με τη διάρκεια της εργασιακής τους σχέσης, αφού όμως αφαιρεθούν οι ημέρες ασθενείας, για τις οποίες έλαβαν επίδομα ασθενείας. 
  • Δώρο Χριστουγέννων δικαιούνται και όσοι από τους συναδέλφους βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας. 
  • Η μη καταβολή του Δώρου συνιστά ποινικό αδίκημα, το οποίο διώκεται κατά τη διαδικασία του αυτοφώρου, ύστερα από σχετική μήνυση. 

Κατόπιν όλων αυτών, οι εκπρόσωποι των εργαζομένων, στους οποίους δεν έχει καταβληθεί το δώρο μέχρι και την 21 η Δεκεμβρίου καλούνται όπως ενημερώσουν άμεσα το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ και τη Νομική Υπηρεσία της Ένωσης.

ΕΣΗΕΑ: Δωρεάν προσκλήσεις στους άνεργους συναδέλφους για τον αγώνα μπάσκετ ΠΑΟ-ΠΑΝΙΩΝΙΟΥ


Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ ανακοινώνει, ότι σε συνεργασία με τη UNICEF προσφέρει προσκλήσεις στους άνεργους δημοσιογράφους-μέλη της και τα παιδιά τους για τον αυριανό αγώνα μπάσκετ ανάμεσα στον ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟ και τον ΠΑΝΙΩΝΙΟ στο ΟΑΚΑ.

Οι άνεργοι συνάδελφοι, οι οποίοι ενδιαφέρονται να παρακολουθήσουν τον αγώνα μαζί με τα παιδιά τους, μπορούν να επικοινωνούν με τη συνάδελφο Ευγενία Κατούφα στο τηλέφωνο 6972-409356.

Στήριξη στο ΔΙΚΤΥΟ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ & ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ της ΕΠΗΕΑ από την 'Α Αντιπρόεδρο της ΕΣΗΕΑ Νανά Νταουντάκη


Η  Ά  Αντιπρόεδρος της ΕΣΗΕΑ και εκπρόσωπος της παράταξης ΜΑΧΟΜΕΝΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ καλεί όλους να στηρίξουν το Δίκτυο για ένα σωματείο αντίστασης και αγώνα στο πλευρό των εργαζόμενων.

Ακολουθεί ολόκληρη η δήλωση.

Την ώρα που το ξεθεμελίωμα εργασιακών και γενικότερα κοινωνικών δικαιωμάτων των πολιτών, που κατακτήθηκαν με το αίμα πολλών γενεών, είναι ο προφανής στόχος κυβέρνησης, μεγάλων οικονομικών συμφερόντων και σκοτεινών αντιδημοκρατικών δυνάμεων, οφείλουμε όλοι να στηρίζουμε τους όποιους πυρήνες αντίστασης και αγώνα.

Καλπάζει η ανεργία - Σε αδιέξοδο η ηλικιακή ομάδα 30-54


Αύξηση κατά 1,09% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα και κατά 9,86% από τον Νοέμβριο του 2011 εμφανίζει ο αριθμός των εγγεγραμμένων ανέργων σύμφωνα με τα στοιχεία του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού, ενώ χάθηκαν 34.138 θέσεις εργασίας, έναντι 50.473 τον Οκτώβριο και 55.855 τον Νοέμβριο του 2011.

Συνολικά, οι εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ κατά το μήνα Νοέμβριο είναι 786.236 άτομα. Από αυτά 329.946 είναι άνδρες (ποσοστό 41,97%) και 456.290 είναι γυναίκες (ποσοστό 58,03%).

Κύμα απολύσεων στον «Ριζοσπάστη» ετοιμάζει ο Περισσός


Σε συρρίκνωση του προσωπικού της εφημερίδας του κόμματος, φαίνεται πως καταλήγει η ηγεσία του ΚΚΕ, προκειμένου να αντιμετωπίσει τα ασφυκτικά οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει.

17 Δεκ 2012

ΠΟΣΠΕΡΤ: Αναστολή απεργιακών κινητοποιήσεων


Όπως σας είχαμε ανακοινώσει και το πρωί, έγινε η επικοινωνία και συνάντηση με τον Υφυπουργό επικρατείας κ. Σίμο Κεδίκογλου, τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου και τον Διευθυντή του γραφείου του, για τα σημαντικά  ζητήματα που απασχολούν την ΕΡΤ και τους εργαζόμενους της και για τα οποία έχουν εξαγγελθεί απεργιακές κινητοποιήσεις.

Μετά από τις δεσμεύσεις του  κ. Κεδίκογλου, ότι θα δρομολογηθούν δίκαιες λύσεις για τα ζητήματα των συναδέλφων συμβασιούχων ορισμένου χρόνου, του μισθολογίου και των εκτός έδρας, καθώς και του ότι οι  εγκαταστάσεις της Κατεχάκη έχουν μετατεθεί στην ευχέρεια της διοίκησης, ( η Διοίκηση έχει εκδώσει ανακοίνωση για την αναγκαιότητα τους), συμφωνήθηκε να ξεκινήσει διάλογος αρχής γεννωμένης από την Τετάρτη, ώστε να ετοιμαστούν οι νομοθετικές  ρυθμίσεις που απαιτούνται.

Η ΠΟΣΠΕΡΤ υπέρμαχος του διαλόγου αναστέλλει τις προγραμματισμένες απεργιακές κινητοποιήσεις, δίνοντας χρόνο ώστε να μην υπάρχει άλλοθι από κανέναν.

Δηλώνουμε  προς όλους ότι ο αγώνας μας θα είναι σφοδρός  και διαρκής σε περίπτωση που δεν ικανοποιηθούν τα δίκαια αιτήματά μας.

Οι εργαζόμενοι έχουν υπομονή και το έχουν αποδείξει, δεν ανέχονται όμως τον εμπαιγμό.

Συνεχίζεται η στάση εργασίας στην ΕΡΤ μέχρι τις 24.00 σήμερα

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ μπροστά στην απαράδεκτη στάση του Υπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ κ. Σίμου Κεδίκογλου, ο οποίος αρνήθηκε να συναντήσει αντιπροσωπεία του Δ.Σ., προκειμένου να συζητήσουν για τα φλέγοντα προβλήματα των εργαζομένων της ΕΡΤ (μισθολογικά, συμβασιούχοι, εκποίηση της περιουσίας και των κτηριακών εγκαταστάσεων της ΕΡΤ, προσλήψεις ημετέρων, μεικτές παραγωγές, υφαρπαγή ανταποδοτικού τέλους) αποφάσισε να παρατείνει την κηρυχθείσα για σήμερα Δευτέρα, 17 Δεκεμβρίου 2012 3ωρη στάση εργασίας (από τις 18.00 έως τις 21.00) έως τις 24.00.

Έρευνα Reuters: Η διαπλοκή στα ελληνικά media


Λίγες ημέρες μετά από δημοσίευμα των New York Times για τις σχέσεις πλούσιων οικογενειών στην Ελλάδα με πολιτικούς και μέσα ενημέρωσης, έρχεται το Reuters με εκτενές άρθρο του να αναφερθεί στην ύπαρξη συμπλέγματος μέσων μαζικής ενημέρωσης, επιχειρήσεων και πολιτικών πίσω από την κρίση.

24ωρη απεργία στην εφημερίδα "ΑΔ. ΤΥΠΟΣ"

Τα Διοικητικά Συμβούλια της ΕΣΗΕΑ, της ΕΠΗΕΑ και της ΕΤΗΠΤΑ αποφάσισαν την κήρυξη απεργίας από τις 17.00 σήμερα Δευτέρα, 17 Δεκεμβρίου 2012 έως τις 17.00 την Τρίτη, 18 Δεκεμβρίου 2012 για τους δημοσιογράφους, τους διοικητικούς υπαλλήλους και τους τεχνικούς τύπου, οι οποίοι εργάζονται στην έκδοση της εφημερίδας «ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ».

Οι εργαζόμενοι έχουν εξαντλήσει κάθε όριο υπομονής και καλοπιστίας αντιμετωπίζοντας την παρατεταμένη ασυνέπεια της εργοδοσίας της εφημερίδας, η οποία δεν έχει καταβάλει τις αποδοχές τεσσάρων μηνών.

ΠΟΣΠΕΡΤ: 24ωρες επαναλαμβανόμενες από Τρίτη


Η ΠΟΣΠΕΡΤ έχει προκηρύξει απεργιακές κινητοποιήσεις ως εξής: Δευτέρα 17-12-2012 από 21:00 έως 24:00 και 24ωρες επαναλαμβανόμενες από Τρίτη 18-12-2012, ώρα 06:00.

Τα αιτήματα μας είναι δίκαια και η υπομονή των εργαζομένων έχει ξεπεράσει τα όριά της.

Στάση εργασίας στον ρ/σ "ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ FM"


Τα Διοικητικά Συμβούλια της ΕΣΗΕΑ, της ΕΣΠΗΤ και της ΕΠΗΕΑ, αποφάσισαν την κήρυξη 4ωρης στάσης εργασίας όλων των δημοσιογράφων και των διοικητικών υπαλλήλων, οι οποίοι εργάζονται στο Δημοτικό Ραδιοφωνικό Σταθμό «ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ FM» για αύριο Τρίτη, 18 Δεκεμβρίου 2012 από τις 13.00 έως τις 17.00.

Απεργιακό πρόγραμμα στον «ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ FM»


Συνεχίζονται οι απεργιακές εκπομπές στον Επικοινωνία FM, από τη Δευτέρα 17 Δεκεμβρίου κάθε μέρα 11.00 - 13.00.

Το απεργιακό πρόγραμμα έχει ως εξής: