3 Αυγ 2013

«θα προτιμούσα όχι»

του Απόστολου Λυκεσά

Μου λένε: θα πρέπει να διαχωρίσεις τον σκοπό από τα μέσα που χρησιμοποιούνται. Τα μέσα είναι μια τεχνική διαδικασία γρήγορης ωρίμανσης. Τα μέσα μπορεί να εμπεριέχουν βία αλλά τη βία την καταδικάζουμε από όπου κι αν προέρχεται. Κλείσε τα μάτια και θα δεις το μέλλον σαν ολόγιομο φεγγάρι σε γεμάτο πιάτο. Ο σκοπός είναι ιερός. Μόνο ο σκοπός μπορεί να είναι ιερός, τις ιερές αγελάδες τις σφάξαμε για να ξεκινήσουν τα καράβια. Ανέβα λοιπόν στο καράβι που έχει σαλπάρει.

Τους απαντώ: θα προτιμούσα όχι

ΝΕΑ 48ΩΡΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΟΝ ΟΜΙΛΟ ΑΛΑΦΟΥΖΟΥ

Τα Διοικητικά Συμβούλια της ΕΣΗΕΑ, ΕΠΗΕΑ, ΕΤΙΤΑ και ΕΤΕΡ κηρύσσουν νέα 48ωρη απεργία, από τις 13.00 σήμερα Σάββατο, 3 Αυγούστου 2013 έως τις 13.00 της Δευτέρας, 5 Αυγούστου 2013 όλων των δημοσιογράφων, διοικητικών και τεχνικών υπαλλήλων, που εργάζονται στον Τ/Σ «ΣΚΑΙ», στον Ρ/Σ «ΣΚΑΙ 100,3» και στην ιστοσελίδα « skai . gr », λόγω του κλίματος τρομοκρατίας που έχει δημιουργήσει η εργοδοσία στους συναδέλφους, καθώς προέβη σε 15 παράνομες, αντεργατικές και καταχρηστικές απολύσεις, στις οποίες περιλαμβάνεται και ο συνδικαλιστικός εκπρόσωπος των δημοσιογράφων Λεωνίδας Σακλαμπάνης, μετά δε και την άρνηση της εργοδοσίας του ΣΚΑΙ να προσέλθει σε διάλογο με τα σωματεία.

Οι Ενώσεις ζητούν την άμεση επαναπρόσληψη όλων των απολυθέντων συναδέλφων, την επαναφορά της εργασιακής ειρήνης και τον σεβασμό της αξιοπρέπειας και της επαγγελματικής υπόστασης των συναδέλφων.
Για τη Δευτέρα, 5 Αυγούστου 2013, στις 10 π.μ., έχει προγραμματισθεί νέα συνέλευση των εργαζομένων δημοσιογράφων των σταθμών «ΣΚΑΙ 100,3» και «ΣΚΑΙ TV », στα γραφεία της ΕΣΗΕΑ (Ακαδημίας 20, 3 ος όροφος).

2 Αυγ 2013

ΨΗΦΙΣΜΑ 29ου ΕΚΤΑΚΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΠΟΣΠΕΡΤ

Οι σύνεδροι του 29ου Έκτακτου Συνεδρίου της ΠΟΣΠΕΡΤ καταγγέλλουμε ομόφωνα τη μνημονιακή συγκυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου για το φασιστικής έμπνευσης κλείσιμο της ΕΡΤ, το οποίο εντάσσεται άρρηκτα στους κανόνες του ευρωμονόδρομου και του Δ.Ν.Τ. , που επιτάσσουν το ξεθεμέλιωμα των εργασιακών σχέσεων, την ποινικοποίηση των απεργιακών αγώνων και τη μεθοδευμένη αποστέωσής τους με στρατιωτικές μεθόδους επιτάξεων, επιστρατεύσεων και διάλυσης, πρωτοβάθμιων σωματείων και Ομοσπονδιών.

RIP βραδυνή

 Εντάξει, το ήξερα. Μου το είχαν πει. Η μηχανική υποστήριξη θα σταμάταγε μέσα στο καλοκαίρι. Η απόφαση ήταν ειλημμένη από τον «εκδότη». Η καθημερινή Βραδυνή θα έβαζε λουκέτο. Είναι άλλο όμως να ξέρεις ότι θα συμβεί κι άλλο να διαβάζεις το «αντίο» από τα παιδιά που ήταν η ψυχή  και το σώμα  αυτής της εφημερίδας και δεν την πρόδωσαν λεπτό μέχρι την τελευταία ημέρα.

Μπήκα για μια γρήγορη μεσημεριανή «βόλτα» στο fb και έπεσα πάνω στα αποχαιρετιστήρια σημειώματα του Χάρη και του Μιχάλη. Δάκρυσα γαμώτο. 

Αυτή η εφημερίδα δεν ήταν το χαρτί

Δούλεψαν ως και το βράδυ της Πέμπτης για να βγάλουν το φύλλο της Παρασκευής. Το τελευταίο της καθημερινής έκδοσης της "Βραδυνης". Και ύστερα μάζεψαν τα κουράγια τους, χωρις κλάματα και λόγια αγανάκτισης όπως θα είχαν κάθε δικαίωμα, και αποχαιρέτησαν, με τον δικό τους τρόπο τους γνώριμους χώρους, τους συναδέλφους τους, ένα κομμάτι της ψυχής τους. Δημοσιογράφοι που έζησαν ένα μεγάλο μέρος της ζωής τους εκεί μέσα. Εκαναν τη δουλειά τους με επάρκεια και ενθουσιασμό- κι ας μήν έπαιρναν μεγάλες αμοιβές κι ας μήν τίς έπαιρναν κι αυτές στην ώρα τους. Και είναι χαρακτηριστικό το κείμενο ένος απο τους 25 απολυμένους της Βραδυνής που ανάμεσα σε πολλά άλλα γέμισαν χθές το διαδίκτυο.

του Χάρη Κάντα 
 
Ο κύκλος έκλεισε ή μήπως όχι. Γιατί μπορεί σήμερα να δουλεύουμε τελευταία φορά για το καθημερινό φύλλο της Βραδυνής όμως αυτή η εφημερίδα δεν ήταν το χαρτί. 

1 Αυγ 2013

Αυριο το τελευταίο φύλλο της καθημερινής έκδοσης της Βραδυνής- απολύθηκε και ο Διευθυντής

  Η εφημερίδα θα μείνει μόνο ως κυριακάτικη έκδοση.

Και ταυτόχρονα, αύριο επίσης, η πρώτη ημέρα υλοποίησης των απολύσεων με προειδοποίηση (δηλαδή με μισή αποζημίωση).Ήδη η Χριστίνα Αμερικάνου και η Μαρία Μυλωνά βρίσκονται μπροστά στην πόρτα της εξόδου. Σε πέντε μέρες θα ακολουθήσει ο Μιχάλης Μαρδάς, λίγο αργότερα ο Χάρης Κάντα και πολλοί άλλοι..

Έτσι αποφάσισε ο μεγαλοξενοδόχος εκδότης  Μήτσης ο οποίος σήμερα, απέλυσε, επίσης, τον Διευθυντή της Βραδυνής Γιώργο Παπασωτηρίου. Η  αιτία, όπως λέγεται , είναι...

ΨΗΦΙΣΜΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ ΕΡΤ




Οι δημοσιογράφοι της ΕΡΤ αποκρούουν τα παιχνίδια που εξελίσσονται εις βάρος τους

Η Γενική Συνέλευση των δημοσιογράφων της ΕΡΤ επαναβεβαίωσε τη θέση των συναδέλφων, ότι αποκρούουν όλα τα παιχνίδια που εξελίσσονται εις βάρος τους από τις 11 Ιουνίου. Σίμος Κεδίκογλου,  Γκίκας Μάναλης και Παντελής Καψής, με υποβολές, διαρροές, φήμες, πιέσεις και εκβιασμούς, προσπαθούν να διασπάσουν τους εργαζομένους. Θέλουν να υφαρπάξουν τις υπογραφές μας και να νομιμοποιήσουν το παράνομο και ανυπόστατο μόρφωμα της Δ.Τ. Δε θέλουν ούτε συνομιλητές, ούτε εργαζόμενους σε Δημόσια Ραδιοτηλεόραση. Θέλουν συνενόχους και συνεργούς στο έγκλημα.
Η πρόταση, που με αίσθημα ευθύνης έχει υποβληθεί και ισχύει, είναι...

Ψήφισμα της Συνέλευσης των Δημοσιογράφων Τηλεόρασης, Ραδιοφώνου και site του ΣΚΑΪ

«ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ!»

Οι Δημοσιογράφοι της Τηλεόρασης, του Ραδιοφώνου και του Internet του ΣΚΑΪ δηλώνουμε την αντίθεσή μας στις νέες απολύσεις που ανακοίνωσε η διοίκηση του Ομίλου. Στο Ραδιόφωνο απολύθηκαν 11 δημοσιογράφοι από το μισθολόγιο, ενώ παράλληλα δεν ανανεώθηκαν οι συμβάσεις σε 2 δημοσιογράφους οι οποίοι εργάζονταν με μπλοκάκι για περισσότερα από 5 χρόνια, οπότε απομακρύνθηκαν χωρίς αποζημίωση και δεν έχουν ούτε δικαίωμα υπαγωγής στο Ταμείο Ανεργίας. Στην Τηλεόραση καταγράφηκαν 3 απολύσεις.

Απεργία των δημοσιογράφων στον Ομιλο ΣΚΑΪ του Γιάννη Αλαφούζου

Σε συνέλευσή τους οι δημοσιογράφοι του ραδιοφώνου, της τηλεόρασης και της ιστοσελίδας του ΣΚΑΪ αποφάσισαν ομόφωνα να συνεχίσουν την απεργία τους για 24 ώρες (από σήμερα στη μία το μεσημέρι έως αύριο, 2/8, στη μία). Αύριο, Παρασκευή, 2/8, στις 10.00 π.μ. θα πραγματοποιηθεί νέα συνέλευση των δημοσιογράφων του Ομίλου του Γιάννη Αλαφούζου.
Παράλληλα το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ ζητεί, με επιστολή του, άμεση συνάντηση με την εργοδοσία και τους διευθυντές του ΣΚΑΪ.
Η σχετική ανακοίνωση  ΕΣΗΕΑ, ΕΠΗΕΑ.ΕΤΕΡ:

Η λίστα των απολυμένων του Ομίλου ΣΚΑΪ


του Λεωνίδα Σακλαμπάνη 
(απολυμένου εκπροσώπου των δημοσιογράφων
 στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ)



Το μαρτύριο της σταγόνας μάλλον ολοκληρώθηκε. Και λέω μάλλον διότι κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα ότι δεν θα συνεχιστεί με απολύσεις και σήμερα.
Παρακάτω η λίστα με τα ονόματα των συνάδελφων που απολύθηκαν από το ραδιόφωνο και την τηλεόραση του ΣΚΑΙ.
Αξίζει να επισημανθεί ότι από τους 13 απολυμένους, ανάμεσά τους και εγώ, εκλεγμένος συνδικαλιστικός εκπρόσωπος, υπάρχουν 2 απολυμένες μητέρες μονογονεϊκής οικογένειας, ένας απολυμένος παντρεμένος με παιδιά όπου η σύζυγός του έχασε επίσης πρόσφατα τη δουλειά της από το κλείσιμο της ΕΡΤ ενώ για 7 εξ αυτών ο όμιλος θα καταβάλλει μισθούς μέχρι το τέλος του 2013 σύμφωνα με την ατομική σύμβαση που είχαν υπογράψει! Δηλαδή η διοίκηση αποφάσισε ότι θα ήταν καλύτερο να πληρώνει εργαζόμενους που δεν θα δουλεύουν στην επιχείρηση!

31 Ιουλ 2013

Οριστική διαγραφή Σίμου Κεδίκογλου από το Πειθαρχικό της ΕΣΗΕΑ

Περίληψη:
Ο συν. Σίμος Κεδίκογλου, κρίθηκε με ψήφους 4 έναντι 1 πειθαρχικά ελεγκτέος, για αντισυναδελφική και αντιδεοντολογική (αντισυνδικαλιστική) συμπεριφορά, κατ’ εξακολούθηση.

Ποινή:
Με ψήφους 4 έναντι 1 επιβλήθηκε η οριστική διαγραφή από τα μητρώα της ΕΣΗΕΑ. Η μειοψηφία πρότεινε την προσωρινή διαγραφή ενός μηνός.

ΑΠΟΦΑΣΗ ΥΠ’ΑΡΙΘΜ.17/2013 ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΟΥ ΠΕΙΘΑΡΧΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

ΣΑΡΩΤΙΚΕΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΣΚΑΙ

ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ ΣΤΟ ΦΑΛΗΡΟ

Νέα επίθεση εναντίον των εργαζόμενων του εξαπέλυσε ο Αλαφούζος με μαζικές απολύσεις που   βρίσκονται ακόμη σε εξέλιξη.  Ο ακριβής αριθμός των εργαζομένων, στους οποίους ανακοινώθηκε ότι τελειώνει η συνεργασία τους με το συγκρότημα του Φαλήρου, παραμένει μέχρι τώρα αδιευκρίνιστος, ωστόσο, πληροφορίες κάνουν λόγο για πάνω από 13 απολύσεις- οι περισσότερες στο  ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ.
Στην  πραγματικότητα οι απολύσεις ξεκίνησαν  από την Δευτέρα με δύο ηχολήπτριες στον Red 96.3 και άλλους δύο ηχολήπτες στον Μελωδία 99.2  συνεχίστηκαν με δυό παραγωγούς, την  Άντρη Βασιλειάδου, από τον Μελωδία 99.2  και τον Γιώργο Ζερβό, από τον Red 96.3.
Από κει και πέρα ο…

29 Ιουλ 2013

Ξύλο και συλλήψεις ΤΩΡΑ στον Υμηττό, στον πομπό της ΕΡΤ


Νωρίτερα, γύρω στο σούρουπο περίπου 70 άτομα ανέβηκαν στον πομπό και , για λίγο, η ΕΡΤ, η γνήσια, εξέπεμπε κανονικά στη συχνότητα του αναλογικού CNN , το πρόγραμμα της ΝΕΤ!!

.Η ομάδα, κυρίως από τη «Σπίθα» αλλά και άλλους ΕΡΤικούς, έμεινε εκεί για να περιφρουρήσει τον πομπό.  Την περιουσία του ελληνικού λαού!
Ο πομπός του Υμηττού άνοιξε και αναμετέδιδε!!!

Για λίγο

Ο δικός μας Μίκης

                                   
της Ιωάννας Κολοβού

"Σε όλα αυτά τα τελευταία δέκα χρόνια, υψώθηκα και ωρίμασα μέσα μου τόσο ώστε να γίνω απόλυτος κυρίαρχος του δημιουργικού μου έργου σε όλη του τη διάρκεια, δηλαδή εδώ και μισό αιώνα."
(Από το βιβλίο του Μίκη Θεοδωράκη «Που να βρω την ψυχή μου» Εκδόσεις ΛΙΒΑΝΗ 2002).




Λόγος Μίκη Θεοδωράκη. Που γεννήθηκε στη μυροβόλο Χίο σαν σήμερα 29 Ιουλίου του 1925. Οι ευχές όλων των Ελλήνων τον συνοδεύουν…
Νιώθω τον εαυτό μου εξαιρετικά τυχερό που γεννήθηκα στο 20ό αιώνα σ’ αυτό το μικρό ακρωτήρι της γης που το λένε Ελλάδα και  που έτυχε να κοινωνήσω μιας μεγάλης τέχνης.  Τέχνης και Λόγου του Μίκη Θεοδωράκη. Μιας προσωπικότητας με προσφορά πολύτιμη και πολύπλευρη. Μιας προσφοράς που σημάδεψε και καθόρισε εν πολλοίς την πολιτιστική ταυτότητα του τόπου μας. Ο κορυφαίος συνθέτης, ο μεγάλος αγωνιστής, ο οραματιστής, ο στοχαστής.

Εμπόριο ελπίδας για την ΕΡΤ καταγγέλλουν εκπαιδευτικοί και ΓΣΕΕ

Την  «πρωτοφανή εκμετάλλευση του δράματος  των χιλιάδων απολυμένων της ΕΡΤ» και «το  χυδαίο εμπόριο ελπίδας» καταγγέλλει  ο εκπρόσωπος της ΓΣΕΕ στο ΔΣ του ΕΟΠΠΕΠ και Πρόεδρος της ΟΙΕΛΕ Μ. Κουρουτός. Σε ανακοίνωση της Ομοσπονδίας ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδας περιλαμβάνεται επιστολή , την οποία κοινοποιεί στον υπουργό και τον υφυπουργό Παιδείας καθώς  και  στις Ομοσπονδίες ΠΟΣΠΕΡΤ  και ΠΟΕΣΥ.  Ο κ. Κουρουτός  ζητά να γίνει άμεση διαρεύνηση του  σκανδάλου ταχείας πιστοποίησης γνώσης ηλεκτρονικών υπολογιστών προκειμένου να συμμετάσχουν στην προκήρυξη πρόσληψης διμηνιτών για το μεταβατικό στάδιο .

Παραθέτουμε την πλήρη ανακοίνωση καθώς  και την επιστολή:

28 Ιουλ 2013

Η επιβράβευση του Χρ. Παπουτσή

Την άλλη φορά που θα μας ρίξουνε να μη την κοπανήσουμε 
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΓΩΓΟΥ 
«Τρία κλικ αριστερά»


Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΒΟΤΣΗ




Με την επιλογή του Χρήστου Παπουτσή ως εκπροσώπου της Ελλάδας στην Παγκόσμια Τράπεζα χάθηκε για το ΠΑΣΟΚ άλλος ένας αυτοανακηρυχθείς ηγέτης τής «αριστερής» του πτέρυγας. Ο προηγούμενος ήταν ο τρόφιμος τώρα του Κορυδαλλού Ακης Τσοχατζόπουλος, που, με την απληστία του, έχασε τα αβγά και τα καλάθια.

Τραπεζίτης και μάλιστα διεθνούς εμβέλειας, πλέον, ο Παπουτσής. Και δεν θα συμφωνήσω με την εκτίμηση στην ανταπόκριση του Δ.Π. Δήμα («Κυριακάτικη Ε», 21-7-13) από την Ουάσιγκτον, ότι η χαμηλόβαθμη θέση του στην Παγκόσμια Τράπεζα «είναι εξαιρετικά υποτιμητική για ένα πρώην ανώτατο πολιτικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ» (σκέτη «ξεφτίλα» τη χαρακτηρίζει), θεωρώ, αντιθέτως, τη θέση λίαν επίζηλη - ιδιαίτερα για έναν Παπουτσή. Για πολλούς λόγους. Οπως:

Η ΠΟΣΠΕΡΤ απορρίπτει την προκήρυξη και συνεχίζει τον αγώνα

Ανακοίνωση της Ομοσπονδίας εργαζομένων στην ΕΡΤ
 


Η κυβερνητική πολιτική και η τακτική της, με σταθερό και εκδικητικό προσανατολισμό στην επιβεβαίωση του κλεισίματος της ΕΡΤ αλλά κυρίως την απάνθρωπη, ανήθικη, εκδικητική και αντισυνταγματική συμπεριφορά της στο προσωπικό που κάθε μέρα με ανακοινώσεις και με δηλώσεις του κ. Καψή που με στόμφο τονίζει ότι εκφράζει την κυβέρνηση, δεν θέλει να αφήσει πλέον κανένα περιθώριο διεκδίκησης για εργασία στους εργαζόμενους της ΕΡΤ .