4 Φεβ 2012

Το λάιφστάιλ θρηνεί στο Μεταγωγών


Aλλος με χειροπέδες προφυλακισμένος για χρέη προς το Δημόσιο, άλλος πουλάει το σπίτι του για να μην πάει φυλακή, άλλος λουφάζει και περιμένει τη σειρά του. Το λάιφστάιλ πέθανε, λένε. Δεν πέθανε τώρα, διορθώνω. Εχει πεθάνει από καιρό, τώρα εξαπολύθηκε η δυσωδία των πτωμάτων του.
Η εγχώρια βιοτεχνία του λαϊφστάιλ, εκδότες, μοντελίστ, δημοσιογράφοι, μοντέλες, γλάστρες, τηλεπερσόνες, πάρτι άνιμαλ, ντίλερ, κοθώνια, θύματα, γεννήθηκε στη δεκαετία του ’80 και άνθησε όσο κυκλοφορούσε ορμητική η δίψα της ανόδου, ο θαυμασμός για την αρπαχτή, και άφθονο μαύρο χρήμα. Εξέπνευσε όταν μαράθηκαν όλα αυτά. Παρήγαγε αέρα. Ηταν μια φούσκα, Η φούσκα, που μέσα της όμως περιείχε τον τοξικό αέρα του θράσους, του κυνισμού, την υπόσχεση της επιτυχίας, κι εντέλει τον αέρα της ματαίωσης και της διάψευσης.
Εξέφρασε το ήθος του μαύρου χρήματος, του χρήματος της αρπαχτής και του χρηματιστηρίου, δηλαδή τα χρυσά χρόνια του πρώτου ΠΑΣΟΚ, αλλά και τα χρόνια του εκσυγχρονισμού και της ολυμπιακής ευφορίας. Εντουτοις η αναμφίλεκτη επιρροή του εφαρμοζόταν ενδοφλέβια στα λαϊκά πλήθη, στους πελάτες: σε αυτά το Κλικ και οι επίγονοι έκαναν ενέσεις μαγκιάς και σεξισμού. Τα λαϊκά παιδιά από τις δυτικές συνοικίες και τη διψαλέα επαρχία ρουφούσαν συνταγές ανόδου διατυπωμένες σε καλιαρντο-ποπ, τα λαϊκά παιδιά κατανάλωναν τα εγχειρίδια της καλής κατανάλωσης και πείθονταν ότι δεν ζούσαν στο Μπουρνάζι αλλά στη Σάντα Μόνικα ή στο Μανχάταν. Κι αυτά τα διαβουκολευμένα πλήθη προσγειώνονταν άτσαλα από τον κόσμο του Κλικ στον κόσμο του σκληρού μεροκάματου, κι από κει στον κόσμο της πικρής χρεοκοπίας.
Τώρα όλοι μυρίζουν τη δυσωδία των πτωμάτων. Στην 25ετία της τροχιάς τους όμως πολύ λίγοι διείδαν τη σχέση αυτού του αισθητικού και πενυματικού σκουπιδιού με την σαθρή κοινωνία που εξέφραζε. Οι εκδότες και σκουπιδογεννήτριες εκαλούντο στα τηλεπάνελ να σχολιάσουν το εκλογικό αποτέλεσμα και την πολιτική σκηνή, εκαλούντο ως τιμητές της ελληνικής κοινωνίας, είχαν και έχουν στενές σχέσεις με κορυφαίους πολιτικούς, νυν και πρώην υπουργούς, έπαιρναν υπερδάνεια από τις «κουτές» τράπεζες, άντλησαν δισεκατομμύρια δρχ. από το Χρηματιστήριο, μπαινόβγαιναν στις επαύλεις του μεγάλου χρήματος, έκαναν μπίζνες και κολεγιές. Οι ισχυροί τούς χρησιμοποιούσαν, σαν διασκεδαστές, σαν πλυντήρια, σαν βαποράκια, σαν παπαγάλους. Αλλά και συναγελάζονταν, έπιναν και γελούσαν μαζί· διότι είχαν κοινό το έθος και την κουλτούρα. Μεγαλοπαράγοντες και φτωχοδιάβολοι μοιράζονταν τον ίδιο πολιτιστικό ορίζοντα, είχαν ίδιες αισθητικές ααναζητήσεις, ίδιες πνευματικές ανησυχίες. Αργά τη νύχτα, μετά το Μέγαρο των χορηγιών, μετά τα ακριβά ρεστωράν, όλοι κατέληγαν στον Μαζωνάκη και την Πέγκυ Ζήνα. Ολοι.
Ολοι, οι ίδιοι, συνωστίζονταν στα αριθμημένα και στα VIP των γηπέδων, γαύροι και βάζελοι, χειροκροτητές προέδρων και συνδαιτημόνες λαμογιών, περιστοιχισμένοι από μπράβους και νονούς. Ολοι, οι ίδιοι, έκαναν ρεζερβέ στα στέκια της Μυκόνου, κι αργότερα έχτιζαν φαραωνικές επαύλεις αυθαίρετες στις αλωθείσες Κυκλάδες. Οι ίδιοι που πηδούσαν από κότερο σε κότερο.
Την είχε καταλάβει ο Τσουκάτος τούτη τη γενετική σχέση, είχε δει ότι κι ο Γιώργος Παπανδρέου προτιμούσε το Κλικ για συνεντεύξεις περί αειφορίας και free μαριχουάνας, εξ ου και συμβούλευσε τον εκσυγχρονιστή Σημίτη να συνάξει το ΠΑΣΟΚ στο μοδάτο Βαρελάδικο ― όπερ και έπραξε ο καλβινιστής πρωθυπουργός. Ας είναι.
[edit: O K. Σημίτης την τελευταία του ουσιαστική συνέντευξη πριν τις εκλογές 2000 και την πρώτη μετεκλογική την παραχώρησε στο Nitro. Στο ίδιο έδωσε συνέντευξη και ο Κώστας Μητσοτάκης]
Ας ξύσουμε τη φτενή χρυσομπογιά, που γράφει κλικ, μαξ, φλας, νίτρο, φρι πρες, σταρ, δεν ξέρω γω τι. Ο τσίγκος, από κάτω, είναι χτυπημένος με τατουάζ «ΠΑΣΟΚ for ever», «χρήμα über alles», «σκυλοπόπ», «κλεπτοκρατία». H βιοτεχνία μεταποιούσε φτηνά υλικά και τα πουλούσε σαν Greek Dream. Η κλεπτοκρατία χρειαζόταν όργανα ιδεολογικής κυριαρχίας πολυδύναμα, πέρα από την επίσημη προπαγάνδα. Το λάιφστάιλ ήταν αυτό ακριβώς το όργανο υπόγειας, αθέατης, διαβρωτικής προπαγάνδας, όργανο εκμαυλισμού και κυριαρχίας: πλάσαρε την παράγκα για παλατάκι, κι ο φτωχοδιάβολος μες στην παράγκα χόρταινε την απληστία του με ηδονοβλεψία και ψευδαίσθηση: μπορούσε να ξοδέψει τρία μηνιάτικα ή ένα διακοποδάνειο για μια βδομάδα στη Μύκονο, να κολυμπήσει πλάι στα σελέμπριτι και να ψωνίσει Gavalas.
Πολλοί βιοτέχνες του λάιφστάιλ κυκλοφορούν ακόμη στα μήντια, ξεπουπουλιασμένοι, κυνηγώντας το μεροκάματο του κλόουν με το πλατινένιο ρινοδιάφραγμα, άλλοι ξεπλένονται ως δημοσιογράφοι αφού ξέπλυναν χρήμα, άλλοι υποδύονται τους ξινούς τιμητές και τις Αντουανέτες. Οι περισσότεροι ξέπεσαν. Η παράγκα κατέρρευσε, τα σελέμπριτι θρηνούν στο Μεταγωγών και στα πρωτοδικεία, ξεπουλάνε Ντόλτσε ε Καμπάνα, Καγιέν, Λέξους και σπίτια.Οι μαικήνες τους κάνουν ότι δεν τους ξέρουν, δεν σηκώνουν τα τηλέφωνα. Μαζί με την παράγκα όμως καταρρέει και η χώρα που τους ανέχθηκε, τους έθρεψε, τους μιμήθηκε και τους θαύμασε.
πηγή:vlemma

3 Φεβ 2012

Η ΕΣΗΕΑ ΖΗΤΕΙ ΤΗ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΜΜΕ

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ απέστειλε σήμερα επιστολές στον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης και Υπουργό Οικονομικών κ. Ευάγγελο Βενιζέλο, καθώς και στον Υπουργό Επικρατείας κ. Παντελή Καψή και ζητεί άμεση συνάντηση μαζί τους για να διασφαλισθεί το πλαίσιο λειτουργίας στα δημόσια ΜΜΕ.

Το κείμενο της επιστολής έχει ως εξής:

«Με υπόγειες διεργασίες, όπως πληροφορούμεθα, καταστρατηγείται αλλά και υπονομεύεται με αυθαίρετες πρωτοβουλίες από τη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και του Γενικού Λογιστηρίου, η πρόσφατη ρύθμιση, που εισηγηθήκατε, με την πράξη νομοθετικού περιεχομένου, για τον διακριτό ρόλο της ενημέρωσης καθώς και το δικαίωμα διαβούλευσης, πριν από κάθε απόφαση, με τις δημοσιογραφικές Ενώσεις.

Η απόπειρα αυτή υποβάθμισης του ρόλου της ενημέρωσης, των εργασιακών σχέσεων και της αυτονομίας των λειτουργών της, αντιλαμβάνεστε ότι με την ανάμειξη τρίτων, προσλαμβάνει χαρακτήρα αλλοίωσης της πολιτικής βούλησης, οδηγεί σε νέα αδιέξοδα και μάλιστα σε περιόδους ιδιαίτερα κρίσιμες.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ ζητεί άμεση συνάντηση μαζί σας προκειμένου να αποκαταστήσει και να διασφαλιστεί το πλαίσιο λειτουργίας στα δημόσια ΜΜΕ».

Η ΕΣΗΕΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΧΕΙΡΟΥΜΕΝΗ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗΣ ΤΩΝ ΙΣΟΛΟΓΙΣΜΩΝ

Επείγουσα επιστολή προς τον υπουργό Ανάπτυξης-Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη απέστειλε το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ για την επιχειρούμενη προσπάθεια κατάργησης της υποχρεωτικής δημοσίευσης ισολογισμών στις εφημερίδες.

Το κείμενο της επιστολής έχει ως εξής:

«Προς

τον Υπουργό Ανάπτυξης – Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας

κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη

Κύριε Υπουργέ,

Πληροφορηθήκαμε ότι επιχειρείται η κατάργηση της υποχρεωτικής δημοσίευσης ισολογισμών στις εφημερίδες.

Θέλουμε να επισημάνουμε ότι η ανατροπή ενός καθεστώτος που ισχύει από το 1920 μέχρι σήμερα, με το ν. 2190, θα πλήξει τους εργαζομένους σε 25 πανελλήνιας κυκλοφορίας και 300 τοπικές εφημερίδες και θα επιφέρει πλήγμα στη διαφάνεια και το θεσμικό έλεγχο των οικονομικών στοιχείων των ΑΕ και ΕΠΕ.

Επιπλέον οδηγεί στο κλείσιμο εφημερίδων, τη διόγκωση της ανεργίας στο χώρο των ΜΜΕ και μειώνει δραστικά τα έσοδα των ασφαλιστικών Ταμείων του Τύπου.

Θέλουμε να πιστεύουμε ότι δεν θα συνεργήσετε στη λήψη μιας απόφασης με την οποία καταργείται κάθε μέτρο ασφάλειας, όσον αφορά τις δραστηριότητες των εισηγμένων ή μη εταιρειών, στερεί τις απαραίτητες πληροφορίες από τους ενδεχόμενους επενδυτές, επιφέροντας βαρύ πλήγμα στην ενημέρωση.

Πολύ δε περισσότερο όταν είναι γενικά αποδεκτό ότι ούτε το διαδίκτυο ούτε οι ιστοσελίδες μπορούν να αναπληρώσουν την πληροφόρηση, αξιοπιστία, ασφάλεια και διαφάνεια που παρέχει η δημοσίευση στην εφημερίδα.

Με εκτίμηση

Ο Πρόεδρος Η Γενική Γραμματέας

Δημήτρης Τρίμης Μαρία Αντωνιάδου»

ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ Η ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜ. "Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΠΕΝΔΥΤΗ"



Τα Διοικητικά Συμβούλια της ΕΣΗΕΑ, της ΕΠΗΕΑ, της ΕΤΗΠΤΑ, της ΠΕΛ, της ΕΣΠΗΤ, της ΕΦΕ και της ΕΠΠΕΑ (όσον αφορά στις τρεις τελευταίες σε ένδειξη συμπαράστασης των λοιπών) διαμαρτύρονται έντονα για την παράνομη και καταχρηστική συμπεριφορά, που επιδεικνύει η εργοδοσία της εφημερίδας «Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΠΕΝΔΥΤΗ», καθώς δεν έχει καταβάλει τις αποδοχές των δημοσιογράφων, συντακτών περιοδικού τύπου, διοικητικών υπαλλήλων και τεχνικών τύπου, οι οποίοι εργάζονται για την έκδοση της εφημερίδας «Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΠΕΝΔΥΤΗ» και στις περιοδικές εκδόσεις («TIVO», «Δίφωνο» και «Informer») από το τέλος Οκτωβρίου του περασμένου έτους.

Για το λόγο αυτό τα Διοικητικά Συμβούλια των Ενώσεων κηρύσσουν νέα απεργία από τις 06.00 το πρωί του Σαββάτου, 4 Φεβρουαρίου, έως τις 06.00 το πρωί της Τρίτης, 7 Φεβρουαρίου 2012, όλων των δημοσιογράφων, συντακτών περιοδικού τύπου, διοικητικών υπαλλήλων, τεχνικών τύπου και των εργαζομένων στο πρακτορείο «ΕΥΡΩΠΗ» (μόνο για τη διανομή του «ΚΟΣΜΟΥ ΤΟΥ ΕΠΕΝΔΥΤΗ»), που εργάζονται στην εφημερίδα «Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΠΕΝΔΥΤΗ» και στις περιοδικές εκδόσεις («TIVO», «Δίφωνο» και «Informer»).
ΟΙ ΕΝΩΣΕΙΣ ΖΗΤΟΥΝ:
-Την άμεση καταβολή όλων των δεδουλευμένων στους εργαζόμενους δημοσιογράφους, συντάκτες περιοδικού τύπου, διοικητικούς υπαλλήλους και τεχνικούς τύπου, που εργάζονται στην εφημερίδα και στις περιοδικές εκδόσεις.

-Την τήρηση των ΣΣΕ και της εργατικής νομοθεσίας.

Από την απεργία εξαιρούνται οι υπάλληλοι του λογιστηρίου μόνο όμως για εργασίες, που αφορούν την πληρωμή των εργαζομένων.

ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ Η ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜ. "ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ"

Τα Διοικητικά Συμβούλια της ΕΣΗΕΑ, της ΕΠΗΕΑ, της ΕΤΗΠΤΑ, της ΠΕΛ, της ΕΣΠΗΤ, της ΕΦΕ και της ΕΠΠΕΑ (όσον αφορά την τελευταία, σε ένδειξη συμπαράστασης των λοιπών) αποφάσισαν την κήρυξη νέας 48ωρης απεργίας για τους δημοσιογράφους, τους διοικητικούς υπαλλήλους, τους τεχνικούς τύπου, τους λιθογράφους, τους συντάκτες περιοδικού τύπου, τους φωτορεπόρτερ και τους εργαζόμενους στο πρακτορείο «ΑΡΓΟΣ» (μόνο για τη διανομή της «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ»), που εργάζονται για την έκδοση και τη διανομή της εφημερίδας «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ» καθώς και στην ηλεκτρονική σελίδα της εφημερίδας «enet.gr» από τις 12.00 το μεσημέρι της Παρασκευής, 3 Φεβρουαρίου 2012 έως τις 12.00 το μεσημέρι της Δευτέρας, 6 Φεβρουαρίου 2012.

ΟΙ ΕΝΩΣΕΙΣ ΖΗΤΟΥΝ:

Την άμεση καταβολή όλων των δεδουλευμένων οφειλών των μηνών Αυγούστου, Σεπτεμβρίου, Οκτωβρίου, Νοεμβρίου, Δεκεμβρίου και Ιανουαρίου στους δημοσιογράφους, διοικητικούς υπαλλήλους, τεχνικούς τύπου, λιθογράφους, συντάκτες περιοδικού τύπου και φωτορεπόρτερ, που εργάζονται για την έκδοση της εφημερίδας «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ» καθώς και στην ηλεκτρονική σελίδα της εφημερίδας «enet.gr».

ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΟΥ ΠΕΙΘΑΡΧΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Το Δευτεροβάθμιο Πειθαρχικό Συμβούλιο της Ενώσεως Συντακτών ΗΕΑ, συνήλθε σήμερα Πέμπτη, 12 Ιανουαρίου 2012, στα επί της οδού Ακαδημίας 20 γραφεία του, υπό την προεδρεία της προέδρου Μιμής Τουφεξή και με την παρουσία των τακτικών μελών, Παύλου Γερακάρη και Πάνου Τσίρου και Αναστασίου Κοντογιαννίδη, του αναπληρωματικού μέλους Μηνά Παπάζογλου, καθώς και της γραμματέως Μαρίας Χριστοφοράτου, προκειμένου να εξετάσει τις από 15.07.11 και 05.09.11 εφέσεις των συν.Αθανασίου Λουκόπουλου και Βασιλείας Λαδά κατά της υπ’ αριθμ. 5/2011 απόφασης του Πρωτοβαθμίου Πειθαρχικού Συμβουλίου.

(Σύμφωνα με το άρθρο 18, παρ. 11 του Καταστατικού, 1 η παράταση δόθηκε στις 24.11.11. Ελλείψει απαρτίας στην πρώτη συνεδρίαση (22.12.11) και κατά συνέπεια αδυναμία λήψης απόφασης, η συνεδρίαση επαναλήφθηκε στις 12.01.12, οπότε διαπιστώθηκε η προβλεπόμενη από τον Εσωτερικό Κανονισμό Λειτουργίας των Π.Σ. απαρτία).

Το ΔΠΣ με την υπ’ αριθμ. 1/2012 απόφασή του, έκρινε με πλειοψηφία (4-1), ότι ο συν. Αθαν. Λουκόπουλος, δεν είναι πειθαρχικά ελεγκτέος ως απεργοσπάστης. Με την ίδια απόφαση η συν. Βασ. Λαδά κρίθηκε ομόφωνα πειθαρχικά ελεγκτέα, κατά το κατηγορητήριο, και με πλειοψηφία (3-2) της επιβλήθηκε η ποινή της επίπληξης με ανάρτηση της απόφασης στους χώρους εργασίας. Η μειοψηφία πρότεινε την προσωρινή διαγραφή της για ένα μήνα.

Με την υπόθεση ασχολήθηκε το ΠΠΣ μετά από καταγγελία της τότε εκπροσώπου των δημοσιογράφων της Γ.Γ. Ενημέρωσης Αθηνάς Καμπάκογλου, στο Μικτό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ. Στις 23.11.10 το ΠΠΣ άσκησε αυτεπάγγελτη πειθαρχική δίωξη κατά των δυο συναδέλφων για κατ’ εξακολούθηση απεργοσπαστική συμπεριφορά στη Γ.Γ. Τύπου κατά τη διάρκεια του 2010, επειδή λειτούργησαν ως απεργοσπάστες κατά τις απεργίες που κήρυξε το σωματείο στη Γ.Γ.Ε, ο μεν πρώτος στις 05/03, 11/03, 03/06 και 08/07/10 και η δεύτερη στις 24/02, 11/03, 03/06, 29/06 και 08/07/10.

Με την απόφασή του, το ΠΠΣ έκρινε:

Τον εγκαλούμενο συν. Αθανάσιο Λουκόπουλο ομόφωνα πειθαρχικά ελεκγκτέο, για παράβαση του άρθρου 7, παρ. 1, εδ. α’ και ια’ του Καταστατικού και άρθρου 4, παρ. 1, εδ. α’ του Κώδικα Αρχών Δεοντολογίας. Και του επέβαλε την ποινή της προσωρινής διαγραφής 3 μηνών από τα μητρώα της ΕΣΗΕΑ, με ψήφους 3- 2. Η μειοψηφία πρότεινε την προσωρινή διαγραφή 6 μηνών.

Την εγκαλούμενη συν. Βασιλεία Λαδά ομόφωνα πειθαρχικά ελεκγκτέα, για παράβαση του άρθρου 7, παρ. 1, εδ. α’ και ια’ του Καταστατικού και άρθρου 4, παρ. 1, εδ. α’ του Κώδικα Αρχών Δεοντολογίας. Και της επέβαλε την ποινή της προσωρινής διαγραφής 3 μηνών από τα μητρώα της ΕΣΗΕΑ, με ψήφους 4-1. Η μειοψηφία πρότεινε την προσωρινή διαγραφή 6 μηνών.

Προδικαστικά το ΠΠΣ, κάλεσε την τότε εκπρόσωπο των εργαζομένων στη Γενική Γραμματεία Ε.-Ε., συν. Αθηνά Καμπάκογλου, η οποία ανέφερε μεταξύ άλλων:

«Θέλω να σας ενημερώσω σχετικά με το τι συμβαίνει στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης-Επικοινωνίας κατά τη διάρκεια απεργιών, που εξαγγέλλει η ΕΣΗΕΑ. Σε κάθε απεργία μας ενεργοποιείται απεργοσπαστικός μηχανισμός, αποτελούμενος από διοικητικούς υπαλλήλους, με αποτέλεσμα κάθε φορά η απεργία μας να γίνεται χωρίς αντίκρισμα.

Στην απεργία της 29.06.10 δεν συμμετείχαν και μέλη της Ένωσης Συντακτών. Σας παραπέμπω στο ενημερωτικό σημείωμα που απέστειλα στον πρόεδρο και στα μέλη του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ στις 06.07.10…».

Στα υπομνήματά του προς τα Π.Σ., ο συν. Αθαν. Λουκόπουλος, τονίζει ότι:

«Ξεκινώ απ’ τη θεμελιακή συνταγματική πρόνοια-πρόβλεψη, ότι το δικαίωμα στην απεργία είναι το ίδιο αναφαίρετο με αυτό στην εργασία. Γι’ αυτό άλλωστε δεν υπάρχει οποιαδήποτε καταστατική διάταξη, που να παραπέμπει σε πειθαρχικές επιπτώσεις, για όσους αιτιολογημένα δεν απεργούν. Θα μπορούσα να τελειώσω με αυτή την επισήμανση, όμως, συνεχίζω για να σας μεταφέρω την κακοήθεια των κινήτρων της καταγγέλουσας, η οποία καταδεικνύεται από το γεγονός ότι θυμήθηκε την καταγγελία μετά από έξι μήνες. Ο λόγος η δική μου αυτόνομη κάθοδοςστις εκλογές για την ανάδειξη εκπροσώπου των δημοσιογράφων στο Υπηρεσιακό Συμβούλιο της Γ.Γ.Ε., όπου εξελέγη με χαρακτηριστική άνεση, κόντρα σε ένα πλέγμα μικροσυμφερόντων που έχει στηθεί στην Γ.Γ.Ε.».

Για την ουσία της καταγγελίας είπε:

«…Η εμφανιζόμενη μη συμμετοχή μου σε πέντε απεργίες, έγινε εκ παραδρομής και από λάθος συνεννόηση. Διαφωνούσα κάθετα με την πρώτη εξ αυτών (λόγω του τρόπου που ελήφθη εκείνη η απόφαση) και το δήλωσα ευθαρσώς. Εγράφη στις σχετικές υπηρεσιακές καταστάσεις, όπου συνεχίστηκε να γράφεται το ίδιο και για τις επόμενες απεργίες, στις οποίες όμως εγώ συμμετείχα κανονικά. Αυτό αποδεικνύεται και από ότι δεν παρέδωσα ποτέ δημοσιογραφικό αντικείμενο… Αυτό είναι και το μοναδικό κριτήριο συμμετοχής ή μη σε απεργία ενός δημοσιογράφου της Γ.Γ.Ε.

Αυτή η ιδιομορφία στη Γ.Γ.Ε. είναι η διαφορά σε σύγκριση με τις εφημερίδες. Όμως, σε κάποιες απεργίες για τη σύνταξη ορισμένων δελτίων, επιστρατεύονται, με ευθύνη της πολιτικής ηγεσίας, διοικητικοί υπάλληλοι, που έχουν στόχο την μετάταξή τους στον κλάδο των δημοσιογράφων».

Οι μάρτυρες του εγκαλουμένου στις καταθέσεις τους στα Πειθαρχικά Συμβούλια, τόνισαν:

Ο συν. Γιώργος Μέρμηγκας:

«…Καταθέτω ότι και ο ίδιος και κάποιοι άλλοι συνάδελφοι με είχαν διαβεβαιώσει ότι τις ημέρες αυτές δεν είχε παραδώσει ο ίδιος δημοσιογραφική ύλη…».

Ο συν. Μάρκος Μουζάκης:

«Θέλω να επισημάνω ότι ο συν. Λουκόπουλος έχει μια στάση ζωής και μια διαδρομή, που δεν θα τον οδηγούσε ποτέ να γίνει απεργοσπάστης. Επιπλέον, στις απεργιακές κινητοποιήσεις της ΕΣΗΕΑ την προηγούμενη άνοιξη, σχεδόν σε όλες τις κινητοποιήσεις (αντίστοιχες) που είχαν προγραμματισθεί, συναντιόμασταν. Πέραν αυτών, να προσθέσω ότι γενικότερα για τους δημοσιογράφους που εργάζονται στην Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης, υπάρχει ένας ασφαλής τρόπος για να διαπιστωθεί αν κάποια μέρα εργάστηκαν ή όχι, διότι το δημοσιογραφικό υλικό που παράγουν καταγράφεται καθημερινά. …Αν κάποιος έχει εργαστεί κάποια μέρα αυτό θα προκύπτει από το δελτίο που θα έχει εκδοθεί, το οποίο πολλές φορές φέρει και την υπογραφή του…

…Είναι δύσκολο να διαπιστωθεί πλήρως γιατί υπάρχει ελαστικό ωράριο και δεν χτυπάμε κάρτα. Το βασικό κριτήριο είναι μόνο η παραγωγή έργου…».

Ο συν. Σπύρος Μεταξάς:

«…Ο συν. Λουκόπουλος επειδή γνωρίζει πολύ καλά τις υποχρεώσεις του, εάν δεν απεργούσε θα είχε το θάρρος να το πει ευθαρσώς. Πιστεύω ότι έγινε λάθος και του έβαλαν ότι εργάζεται απ’ τη Γραμματεία της Διεύθυνσης…».

Η εγκαλούμενη συν. Βασιλεία Λαδά, υποστήριξε στα Π.Σ:

«…Το αποδεικτικό της υποτιθέμενης εργασίας μου, το οποίο προσκόμισε στο Πειθαρχικό Συμβούλιο η κα. Καμπάκογλου, δεν είναι τίποτα περισσότερο από μια διαδικαστική διευθέτηση. Πρέπει πάντως να σας πως ότι ο λόγος που με οδήγησε να παρευρίσκομαι στην εργασία μου κατά την ημέρα της απεργίας είναι οικονομικός. Λόγω αυξημένων οικονομικών υποχρεώσεων (… το οποίο φαίνεται στη μισθοδοσία μου), έχω απόλυτη ανάγκη τα χρήματα της ημερήσιας αποζημίωσης. Πλην όμως σαφώς δηλώνω ότι σέβομαι απολύτως τις αποφάσεις της πλειοψηφίας της Ενώσεως Συντακτών και είμαι συνειδητοποιημένο μέλος της Ένωσης…

Σε καμία περίπτωση, την ημέρα αυτή της απεργίας δεν εξέδωσα δημοσιογραφικό δελτίο. …Τη συγκεκριμένη ημέρα ασχολήθηκα μόνο με διαδικαστικά θέματα, σχετικά με επικείμενο δημοσιογραφικό συνέδριο του επαρχιακού Τύπου …».

Οι μάρτυρές της στο ΠΠΣ, κατέθεσαν μεταξύ άλλων:

Η συν. Γιολάντα Πέτσιου:

«…Θεωρώ ότι η κα. Λαδά δεν εργάστηκε διότι δεν έβγαλε δελτίο ειδήσεων, ούτε μεμονωμένες ειδήσεις…».

Ο συν. Γιώργος Κουτσούμης:

«Στις 30.11.10 δεν εκδόθηκε το καθημερινό δελτίο του περιφερειακού Τύπου, του οποίου προϊσταμένη είναι η κα. Λαδά…».

Στο ΔΠΣ, η μάρτυρας της συν. Λαδά, συν. Μάγδα Πανονίδου, κατέθεσε:

«Πάρα πολλοί συνάδελφοι τις ημέρες των απεργιών και ειδικά αυτές που κηρύσσονται οι ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, διαφωνούν διότι η απεργία δεν έχει κλαδικό αντικείμενο και απλά συμπαραστεκόμαστε. Πολλοί συνάδελφοι δεν απεργούν, δηλώνουν ασθένεια ή ρεπό. Όταν υπάρχει ειδικό κλαδικό αίτημα, όπως πρόσφατα με το θέμα της εφεδρείας, εκεί υπήρχε συνολική συμμετοχή όλων των συναδέλφων. Αφαιρούνται μεροκάματα για τις ημέρες των απεργιακών κινητοποιήσεων. Υπάρχουν συνάδελφοι που έχουν άνεργους συζύγους και γενικά οικογενειακά προβλήματα (δάνεια), που μας κάνουν να το ξανασκεφτούμε.

Ερ.: Έχετε δει την κα. Λαδά να απεργεί σε απεργίες τέτοιου είδους;

Απ.: Ναι, πολλές φορές…».

Το ΔΠΣ αφού έλαβε υπόψη τις μαρτυρικές καταθέσεις, τις απολογίες των εγκαλουμένων, θεωρεί ότι:

Δεν τεκμηριώνονται οι κατηγορίες σε βάρος του συν. Αθανασίου Λουκόπουλου. Ειδικότερα, τον έκρινε με ψήφους 4 έναντι 1, ως μη ελεγκτέο πειθαρχικά, επειδή αποδείχθηκε ότι απήργησε, μη παράγοντας δημοσιογραφικό έργο, αφού από τη διαδικασία επιβεβαιώθηκε ότι μόνο αυτό είναι το κριτήριο απεργίας στην Γ.Γ.Ε.

Αντίθετα, την συν. Βασιλεία Λαδά, έκρινε ομόφωνα πειθαρχικά ελεγκτέα, επειδή λειτούργησε απεργοσπαστικά, αφού παραδέχθηκε η ίδια ότι δεν απήργησε για οικονομικούς λόγους.

Παράβαση του άρθρου 7, παρ. 1, εδ. α’ και ια’ του Καταστατικού και άρθρου 4, παρ. 1, εδ. α’ του Κώδικα Αρχών Δεοντολογίας.

Ως προς την ποινή, με ψήφους 3 έναντι 2, της επιβλήθηκε η επίπληξη με ανάρτηση της απόφασης στους χώρους εργασίας. Η μειοψηφία πρότεινε την προσωρινή διαγραφή ενός μηνός από τα μητρώα της ΕΣΗΕΑ.



Η απόφαση καθαρογράφηκε την Πέμπτη, 26.01.12.

ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΟΥ ΠΕΙΘΑΡΧΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Το Δευτεροβάθμιο Πειθαρχικό Συμβούλιο της Ενώσεως Συντακτών ΗΕΑ, συνήλθε σήμερα Πέμπτη, 22 Δεκεμβρίου 2011, στα επί της οδού Ακαδημίας 20 γραφεία του, υπό την προεδρεία της προέδρου Μιμής Τουφεξή και με την παρουσία των τακτικών μελών, Παύλου Γερακάρη και Πάνου Τσίρου, των αναπληρωματικών μελών Μηνά Παπάζογλου και Γιάννη Σπανδωνή, καθώς και της γραμματέως Μαρίας Χριστοφοράτου, προκειμένου να εξετάσει την από 05.09.11 έφεση του συν.Νίκου Μελέτη κατά της υπ’ αριθμ. 4/2011 απόφασης του Πρωτοβαθμίου Πειθαρχικού Συμβουλίου.

(Σύμφωνα με το άρθρο 18, παρ. 11 του Καταστατικού, 1 η παράταση δόθηκε στις 24.11.11. Ελλείψει απαρτίας στην πρώτη συνεδρίαση (15.12.11) και κατά συνέπεια αδυναμία λήψης απόφασης, η συνεδρίαση επαναλήφθηκε στις 22.12.11, οπότε διαπιστώθηκε η προβλεπόμενη από τον Εσωτερικό Κανονισμό Λειτουργίας των Π.Σ. απαρτία).

Το ΔΠΣ με την υπ’ αριθμ. 3/2011 απόφασή του, έκρινε ομόφωνα πειθαρχικά ελεγκτέο τον συν. Νίκο Μελέτη, κατά το κατηγορητήριο και του επέβαλε κατά πλειοψηφία (3-2), την ποινή της προσωρινής διαγραφής 2 μηνών από τα μητρώα της ΕΣΗΕΑ. Η μειοψηφία πρότεινε την ποινή της 3μηνης προσωρινής διαγραφής.

Το ΠΠΣ είχε ασκήσει ομόφωνα αυτεπάγγελτη πειθαρχική δίωξη εναντίον του, καθώς και άλλων συναδέλφων, που απετέλεσαν την «Εφορευτική Επιτροπή», στην αντικαταστατική ψηφοφορία με στήσιμο «κάλπης», στο «Έθνος» και στο «Έθνος της Κυριακής», σχετικά με την απεργία που είχε αποφασίσει και εξαγγείλει η ΕΣΗΕΑ στις 30.09.10. Οι τελευταίοι έστειλαν έγγραφο στο ΔΣ της ΕΣΗΕΑ, με τα αποτελέσματα της αντικαταστατικής αυτής ψηφοφορίας, υπονομεύοντας τον αγώνα των εργαζομένων, αλλά και τις αποφάσεις της ΕΣΗΕΑ για απεργία.

Το ΠΠΣ με την υπ’ αριθμ. 4/2011 απόφαση, έκρινε τον συν. Ν. Μελέτη ομόφωνα πειθαρχικά ελεγκτέο για παράβαση του άρθρου 7, παρ. 1, εδ. α’ και ια’ του Καταστατικού και άρθρου 4, παρ. 1, εδ. α’ του Κώδικα Αρχών Δεοντολογίας της ΕΣΗΕΑ και του επέβαλε κατά πλειοψηφία (3-2) ποινή προσωρινής διαγραφής 3 μηνών από τα μητρώα της ΕΣΗΕΑ. Η μειοψηφία πρότεινε την προσωρινή διαγραφή 6 μηνών (το ένα μέλος) και διαγραφή ενός έτους (το άλλο), διότι ο συν. Μελέτης διαδραμάτισε πρωταγωνιστικό ρόλο στην όλη υπόθεση, και κατά τη διαδικασία στο ΠΠΣ δεν δίστασε να απευθύνει προειδοποιήσεις και απειλές.

Στο ΠΠΣ, ο τότε Γενικός Γραμματέας της ΕΣΗΕΑ, συν. Αντώνης Νταβανέλλος, είχε καταθέσει:

«…Μετά την ολοκλήρωση των Γενικών Συνελεύσεων και παρά τις ρητές δηλώσεις των μελών του Δ.Σ., παρά επίσης τις προτροπές των εκλεγμένων εκπροσώπων της ΕΣΗΕΑ σε αυτές τις επιχειρήσεις, κάποιοι συνάδελφοι πήραν την πρωτοβουλία να στήσουν «κάλπες», να διατυπώσουν κατά τη βούλησή τους τα ερωτήματα, να εκθέσουν τους συναδέλφους στην πίεση «ψηφίζεις ή δεν ψηφίζεις», μπροστά στους διευθυντές και τελικά να «καταμετρήσουν» αποτελέσματα σε μια διαδικασία, χωρίς καμία σοβαρότητα, εγκυρότητα και σχέση με τη λειτουργία του Σωματείου. Οι ενέργειες αυτές αξιοποιήθηκαν από τους ιδιοκτήτες ως μέσο πίεσης για να σπάσει η απεργία συμπαράστασης της ΕΣΗΕΑ και να διευκολυνθούν οι μαζικές απολύσεις συναδέλφων μας, διοικητικών και τεχνικών. Κατά τη γνώμη μου, οι ενέργειες αυτές είναι πρωτοφανείς, αντικαταστατικές, αντισυνδικαλιστικές και αντισυναδελφικές. Με αυτή την έννοια, θεωρώ πειθαρχικά ελεγκτέους όλους όσους επιβεβαιωμένα ενεπλάκησαν σ’ αυτήν την απαράδεκτη διαδικασία…».

Το μέλος του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ, συν. Παναγιώτης Ράμμος, κατέθεσε στο ΠΠΣ:

«Ήταν μια απεργοσπαστική διαδικασία, που επιβλήθηκε από τους εργοδότες. Όλα αυτά περί καλπών, Εφορευτικών Επιτροπών κλπ, δεν αντέχουν σε σοβαρή κριτική. Είναι έξω και πέρα από τις διαδικασίες της Ένωσης, χωρίς καμία νομιμοποίηση και επιβλήθηκαν για να εκμαιευθεί απόφαση των εργαζομένων δημοσιογράφων ενάντια στις κινητοποιήσεις, που είχε αποφασίσει το Διοικητικό Συμβούλιο.

Είναι προφανές ότι αυτοί που συνειδητά πρωτοστάτησαν σε αυτή τη διαδικασία, κινήθηκαν έξω και πέρα από το Καταστατικό της Ένωσής μας».

Στο ΠΠΣ ο συν. Μελέτης δεν πρότεινε μάρτυρες. Στο ΔΠΣ πρότεινε τη συν. Έφη Καραγεώργου, η οποία κατέθεσε:

«Ήταν μια συγκέντρωση των εργαζομένων, όχι γενική συνέλευση, που την συγκάλεσαν υποθέτω οι εκπρόσωποι με την παρουσία του τότε ΔΣ. Οι δημοσιογράφοι ήταν αντίθετοι στην απεργία με έντονες αντεγκλήσεις με τα μέλη του ΔΣ, γιατί θεωρούσαν ότι ήταν στοχευμένο το κλείσιμο του «Έθνους». Το κλίμα ήταν τόσο έκρυθμο που απειλήθηκαν επεισόδια. Η βαλβίδα που εκτόνωσε την κατάσταση ήταν το στήσιμο της «κάλπης».

Αν δεν έμπαινε ο Μελέτης σαν μέλος της Εφορευτικής Επιτροπής, θα μπορούσα να είμαι εγώ ή οποιοσδήποτε άλλος. Μας οδήγησαν στην «κάλπη», οι παλινωδίες του τότε ΔΣ που δεν είχαν ποτέ μια ξεκάθαρη στάση. Το κλίμα ήταν βαρύ. Βλέπαμε να έρχονται απολύσεις και παρακαλούσαμε το ΔΣ να υπογράψει μηδενικές αυξήσεις, ενώ κάποιοι από το ΔΣ μας προέτρεπαν σε αίτημα για αύξηση 10%. Απεργήσαμε, πάντως, όλοι παρά το ότι είμαστε αντίθετοι.

Ερ.: Είναι ή όχι αντικαταστατική μια τέτοια διαδικασία;

Απ.: Είναι σαφώς αντικαταστατική. Το να μην υπακούμε στο σωματείο είναι απαράδεκτο. Οι άνθρωποι που δέχθηκαν ανέλαβαν μια ευθύνη, γνωρίζοντας ότι πιθανώς θα περάσουν Πειθαρχικό. Θέλαμε να διασφαλίσουμε ότι θα υπήρχε μια «καταστατική» διαδικασία, γνωρίζοντας ότι αυτό δεν ήταν σύμφωνο με το Καταστατικό.

Κατά τη γνώμη μου, στο Πειθαρχικό έπρεπε να κληθεί σε απολογία το τότε ΔΣ της ΕΣΗΕΑ, το οποίο θεωρώ συνυπεύθυνο στη ταλαιπωρία του κλάδου. Το αυτεπάγγελτο θα έπρεπε να ισχύσει και γι’ αυτούς».

Το ΔΠΣ, κάλεσε για κατάθεση τον τότε πρόεδρο του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ, συν. Πάνο Σόμπολο, ο οποίος είπε:

«Ο κ. Μελέτης σε μια από τις συγκεντρώσεις, είχε διαπληκτισθεί με κάποιον από τους συναδέλφους του ΔΣ και μάλιστα έντονα. Το κλίμα ήταν βαρύ, λόγω των απολύσεων και των επικείμενων νέων και τα πνεύματα τεταμένα. Δεν θυμάμαι γιατί τσακώθηκαν. Ωστόσο, στήθηκε «κάλπη» όπως και στον ΔΟΛ. Για το θέμα της απεργίας ή όχι ήταν η διαφωνία. Μεγάλο μέρος των συναδέλφων ήθελαν την απεργία, άλλοι ήλπιζαν μήπως λυθεί το θέμα με συζητήσεις ».

Ερ.: Συμμετείχε ο Μελέτης;

Απ.: Είναι ένας συνάδελφος που φωνάζει λίγο περισσότερο από τον καθένα μας. Ήταν ένας απ’ αυτούς που ήθελαν διαπραγμάτευση και όχι απεργία.

Ερ.: Ποιοι πρωτοστάτησαν;

Απ.: Ορίστηκε μια επιτροπή απ’ την Συνέλευση, δεν είμαι βέβαιος αν ήταν ο Μελέτης και έκαναν την ψηφοφορία με τις «κάλπες». Το θέμα των «καλπών» ίσως είναι και πιο αποτελεσματικό σε κάποιες περιπτώσεις, απ’ το να σηκώνεις το χέρι και να λες 48ωρη απεργία. Τότε είσαι ο κακός της υπόθεσης. Ίσως τελικά η «κάλπη» δεν είναι τόσο κακή υπό προϋποθέσεις. Το μεμπτό είναι να πάρει μια απόφαση το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ για 24ωρη απεργία π.χ. και οι συνάδελφοι να στήσουν «κάλπη» και να πουν δεν μετέχουμε στην απεργία. Είμαι κατά της «κάλπης» σαν διαδικασία, εφόσον υπάρχει ΔΣ που προασπίζεται τα συμφέροντα των συναδέλφων και στο οποίο Συμβούλιο θα πρέπει οι συνάδελφοι να έχουν εμπιστοσύνη γιατί είναι εκλεγμένοι…».

Ο συν. Νίκος Μελέτης στο ΠΠΣ και στο ΔΠΣ, τόνισε:

«Συμμετείχα σε μια διαδικασία, όπως και 100 συνάδελφοι του «Έθνους» και δεν θεωρώ ότι πρωτοστάτησα, αλλά προφανώς ήμουν σ’ αυτούς που πρότειναν αυτή τη διαδικασία. Το Καταστατικό πουθενά δεν απαγορεύει την έκφραση γνώμης με «κάλπη», που θεωρώ τον πλέον γνήσιο και δημοκρατικό τρόπο και όχι με τη γνωστή διαστρεβλωτική διαδικασία της ψήφου δια βοής, ή με οποιονδήποτε άλλο τρόπο. Η γνώμη που εκφράσανε όσοι μετείχαν στη διαδικασία ήταν διαφορετική από την απόφαση του ΔΣ και ζητούσε γενικευμένη κινητοποίηση σε όλα τα ΜΜΕ και όχι μόνο στο «Έθνος».

Παρά το ότι όμως εκφράσαμε έτσι τη γνώμη μας και το κοινοποιήσαμε στο ΔΣ της ΕΣΗΕΑ, την άλλη μέρα, όλοι υλοποιήσαμε την απόφαση του σωματείου και απεργήσαμε.

Η διαδικασία της «κάλπης» δεν ήταν αντικαταστατική διότι δεν είχε σκοπό την ανατροπή της απόφασης του ΔΣ, αλλά την καταγραφή της άποψης και της θέσης των δημοσιογράφων της εφημερίδας.

Η συντριπτική πλειοψηφία, ήθελε απεργία σε όλα τα μέσα, καθώς θέματα περικοπών και απολύσεων θεωρούσαμε ότι δεν αφορούσαν μόνο ένα μέσο και ότι η απεργία στη δική μας μόνο εφημερίδα ήταν στοχευμένη κίνηση.

Ερ.: Από τη στιγμή που είχε ληφθεί απόφαση για απεργία και όλοι απεργήσατε, προς τι η ιστορία της «κάλπης»;

Απ.: Θεωρώ ότι θα πρέπει να καταγράφεται η γνώμη των εργαζομένων, που είναι το υποκείμενο οποιουδήποτε αγώνα κινητοποίησης και βασικό στοιχείο για την επιτυχία ενός αγώνα, είναι να αφουγκράζεται τη γνώμη των εργαζομένων κάθε φορά, οι οποίοι βεβαίως έχουν εξουσιοδοτήσει το ΔΣ για την κήρυξη απεργιών, αλλά δεν σημαίνει ότι αποκηρύσσουν και το δικαίωμά τους να συμφωνούν ή όχι μ’ αυτό.

Ερ: Εκ των υστέρων, έπρεπε να έχει γίνει απεργία;

Απ.: Έπρεπε να είχε γίνει, όπως δείχνει η σημερινή κατάληξη. Νομίζω ότι πιο κοντά στην πραγματικότητα ήταν η κρίση των δημοσιογράφων για απεργία σε όλα τα ΜΜΕ...».

Ο εφεσιβάλλων, παραδέχθηκε ότι συμμετείχε στη διαδικασία στησίματος της «κάλπης» και ήταν σ’ αυτούς που την πρότειναν, αλλά αρνήθηκε ότι πρωτοστάτησε. Υποστήριξε ότι επρόκειτο για άσκηση του δικαιώματος ελευθερίας της έκφρασης.

Το ΔΠΣ αναγνωρίζει φυσικά την ελευθερία της έκφρασης γνώμης, ειδικά στους δημοσιογράφους, όπως υποστηρίζει και ο ίδιος ο εγκαλούμενος. Στην περίπτωση, όμως, του συν. Μελέτη δεν επρόκειτο απλά για έκφραση γνώμης αντίθετη με την άποψη και απόφαση του σωματείου, αλλά με καθαρά αντικαταστατική, αντιδεοντολογική, αντισυνδικαλιστική και αντισυναδελφική πράξη. Μια ενέργεια που ενδεχομένως λειτούργησε εκβιαστικά για εργαζόμενους, αφού έγινε μπροστά στους διευθυντές.

Άλλωστε, όπως βεβαίωσε ο τότε γενικός γραμματέας της ΕΣΗΕΑ, είχαν προηγηθεί γενικές συνελεύσεις και υπήρχαν προτροπές των εκπροσώπων στην ΕΣΗΕΑ γι’ αυτή την απεργία. Άρα, οποιαδήποτε αντίθεση μπορούσε να είχε εκφρασθεί τότε και όχι μετά την απόφαση και μάλιστα μ’ αυτό τον τρόπο.

Πράξεις όπως αυτή, ακόμη κι αν οφείλονται σε αγανάκτηση για ενέργειες ή παραλείψεις του σωματείου με τις οποίες κάποιος διαφωνεί, το μόνο που επιτυγχάνουν είναι να δίνουν τη δυνατότητα στους εργοδότες να τις αξιοποιούν σε βάρος των εργαζομένων, υπονομεύοντας τις απεργιακές κινητοποιήσεις τους και το συμφέρον των ίδιων των συναδέλφων. Η περίοδος που ακολούθησε το στήσιμο «κάλπης» στο «Έθνος» και στο ΔΟΛ, με τις απολύσεις, μειώσεις μισθών, την ανασφάλεια και τις εργοδοτικές απειλές, το αποδεικνύει περίτρανα.

Κατόπιν αυτών, ο εφεσιβάλλων συν. Νίκος Μελέτης, κρίθηκε ομόφωνα πειθαρχικά ελεγκτέος, για παράβαση του άρθρου 7, παρ. 1, εδ. α’ και ια’ του Καταστατικού και άρθρου 4, παρ. 1, εδ. α’ του Κώδικα Αρχών Δεοντολογίας της ΕΣΗΕΑ.

Ως προς την ποινή, επιβάλλεται κατά πλειοψηφία με ψήφους 3 έναντι 2, η προσωρινή διαγραφή 2 μηνών από τα μητρώα της ΕΣΗΕΑ. Η μειοψηφία πρότεινε τη διατήρηση της πρωτόδικης ποινής, δηλαδή 3μηνη προσωρινή διαγραφή.

Η απόφαση καθαρογράφηκε την Πέμπτη, 26.01.12.

1 Φεβ 2012

ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ Η ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜ. "Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΠΕΝΔΥΤΗ"

Τα Διοικητικά Συμβούλια της ΕΣΗΕΑ, της ΕΠΗΕΑ, της ΕΤΗΠΤΑ, της ΠΕΛ, της ΕΣΠΗΤ, της ΕΦΕ και της ΕΠΠΕΑ (όσον αφορά στις τρεις τελευταίες σε ένδειξη συμπαράστασης των λοιπών) διαμαρτύρονται έντονα για την παράνομη και καταχρηστική συμπεριφορά, που επιδεικνύει η εργοδοσία της εφημερίδας «Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΠΕΝΔΥΤΗ», καθώς δεν έχει καταβάλει τις αποδοχές των δημοσιογράφων, συντακτών περιοδικού τύπου, διοικητικών υπαλλήλων και τεχνικών τύπου, οι οποίοι εργάζονται για την έκδοση της εφημερίδας «Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΠΕΝΔΥΤΗ» και στις περιοδικές εκδόσεις («TIVO», «Δίφωνο» και «Informer») από το τέλος Οκτωβρίου του περασμένου έτους.

Για το λόγο αυτό τα Διοικητικά Συμβούλια των Ενώσεων κηρύσσουν νέα 48ωρη απεργία από τις 06.00 το πρωί της Πέμπτης, 2 Φεβρουαρίου, έως τις 06.00 το πρωί του Σαββάτου, 4 Φεβρουαρίου 2012, όλων των δημοσιογράφων, συντακτών περιοδικού τύπου, διοικητικών υπαλλήλων, τεχνικών τύπου και των εργαζομένων στο πρακτορείο «ΕΥΡΩΠΗ» (μόνο για τη διανομή του «ΚΟΣΜΟΥ ΤΟΥ ΕΠΕΝΔΥΤΗ»), που εργάζονται στην εφημερίδα «Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΠΕΝΔΥΤΗ» και στις περιοδικές εκδόσεις («TIVO», «Δίφωνο» και «Informer»).

ΟΙ ΕΝΩΣΕΙΣ ΖΗΤΟΥΝ:

Την άμεση καταβολή όλων των δεδουλευμένων στους εργαζόμενους δημοσιογράφους, συντάκτες περιοδικού τύπου, διοικητικούς υπαλλήλους και τεχνικούς τύπου, που εργάζονται στην εφημερίδα «Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΠΕΝΔΥΤΗ» και στις περιοδικές εκδόσεις («TIVO», «Δίφωνο» και «Informer»).
Την τήρηση των ΣΣΕ και της εργατικής νομοθεσίας.

Από την απεργία εξαιρούνται οι υπάλληλοι του λογιστηρίου μόνο όμως για εργασίες, που αφορούν την πληρωμή των εργαζομένων.

ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ Η ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜ. "ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ"

Τα Διοικητικά Συμβούλια της ΕΣΗΕΑ, της ΕΠΗΕΑ, της ΕΤΗΠΤΑ, της ΠΕΛ, της ΕΣΠΗΤ, της ΕΦΕ και της ΕΠΠΕΑ (όσον αφορά την τελευταία, σε ένδειξη συμπαράστασης των λοιπών) αποφάσισαν την κήρυξη νέας 48ωρης απεργίας για τους δημοσιογράφους, τους διοικητικούς υπαλλήλους, τους τεχνικούς τύπου, τους λιθογράφους, τους συντάκτες περιοδικού τύπου, τους φωτορεπόρτερ και τους εργαζόμενους στο πρακτορείο «ΑΡΓΟΣ» (μόνο για τη διανομή της «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ»), που εργάζονται για την έκδοση και τη διανομή της εφημερίδας «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ» καθώς και στην ηλεκτρονική σελίδα της εφημερίδας «enet.gr» από τις 12.00 το μεσημέρι της Τετάρτης, 1 Φεβρουαρίου 2012 έως τις 12.00 το μεσημέρι της Παρασκευής, 3 Φεβρουαρίου 2012.

ΟΙ ΕΝΩΣΕΙΣ ΖΗΤΟΥΝ:

Την άμεση καταβολή όλων των δεδουλευμένων οφειλών των μηνών Αυγούστου, Σεπτεμβρίου, Οκτωβρίου, Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου στους δημοσιογράφους, διοικητικούς υπαλλήλους, τεχνικούς τύπου, λιθογράφους, συντάκτες περιοδικού τύπου και φωτορεπόρτερ, που εργάζονται για την έκδοση της εφημερίδας «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ» καθώς και στην ηλεκτρονική σελίδα της εφημερίδας «enet.gr».

31 Ιαν 2012

ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑΣ ΤΗΣ ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ

Η Εφορευτική Επιτροπή ανακοινώνει τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας επί των προτάσεων, οι οποίες κατατέθηκαν στην έκτακτη Γενική Συνέλευση της 24 ης Ιανουαρίου 2012.

Ψήφισαν: 2.187 Έγκυρα: 2.054 Άκυρα: 23 Λευκά: 110
ΕΛΑΒΑΝ:

1. ΠΡΟΤΑΣΗ Γ’: 897

Εξουσιοδοτούμε το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ, να προχωρήσει σε διαπραγμάτευση με τους εργοδότες, με προθεσμία 15ημέρου για την υπογραφή διετούς Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, προσαρμοσμένης στις ανάγκες των εργαζομένων.
Η διαπραγμάτευση θα αφορά αποκλειστικά στις αμοιβές, με πιθανή μεσοσταθμική μείωση, ταυτόχρονη προστασία των θεσμικών, με έμφαση στη διατήρηση του 13 ου και 14 ου μισθού.
Σε περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία, να προχωρήσει σε στοχευμένες κινητοποιήσεις (ακόμη και διαρκείας) στα ΜΜΕ που δεν καταβάλουν έγκαιρα αξιοπρεπείς αμοιβές και ασφαλιστικές εισφορές.



2. ΠΡΟΤΑΣΗ Α’: 809

Η Γενική Συνέλευση ΕΣΗΕΑ, σε συντονισμό με όλους τους εργαζόμενους που υφίστανται τις καταστροφικές συνέπειες των Μνημονίων και αντιπαλεύουν την πολιτική της κυβέρνησης, της Τρόικας και των εργοδοτών, εξουσιοδοτεί το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης:

- Να διεκδικήσει τη διαπραγμάτευση και υπογραφή αξιοπρεπούς συλλογικής σύμβασης, με στόχο τη διασφάλιση των δικαιωμάτων που κατοχυρώνουν οι προηγούμενες ΣΣΕ. Διεκδικούμε τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας και το πάγωμα των απολύσεων, την επαναπρόσληψη όσων απολύθηκαν κατόπιν άρνησής τους να υπογράψουν ατομικές συμβάσεις εργασίας, την υπεράσπιση των ασφαλιστικών μας δικαιωμάτων και των ανέργων.

- Να οργανώσει για το σκοπό αυτό απεργιακό αγώνα διαρκείας, σε συντονισμό με όλες τις Ενώσεις του Τύπου.

- Να απευθύνεται στη διάρκεια του αγώνα αυτού σε όλη την κοινωνία, καλύπτοντας το κενό ενημέρωσης με εναλλακτικά μέσα των εργαζομένων στα ΜΜΕ – διαδίκτυο, ραδιόφωνο, εφημερίδα, ακόμη και τηλεόραση.

- Στο πλαίσιο αυτού του αγώνα το Διοικητικό Συμβούλιο καλείται να αξιοποιήσει και κάθε θεσμικό μέσο υπέρ των εργαζομένων.


3. ΠΡΟΤΑΣΗ Β’: 348

1. Οι εργαζόμενοι δημοσιογράφοι και γενικότερα οι εργαζόμενοι, δεν ευθύνονται ούτε για την κρίση του συστήματος, ούτε για την «κακοδιαχείριση» των επιχειρήσεων και τα χρέη τους. Εργοδοσία, κυβέρνηση, ΔΝΤ, ΕΕ χτυπούν συντονισμένα τους εργαζόμενους. Θέλουν όσο το δυνατόν λιγότερη χασούρα για το κεφάλαιο και να φορτώσουν τη ζημιά στους εργαζόμενους. Αξιοποιώντας την κρίση περνούν μέτρα που κάνουν ακόμα πιο φτηνή την εργατική δύναμη, ακόμα πιο μεγάλη την εκμετάλλευση.

2. Η διέξοδος βρίσκεται στο συλλογικό αγώνα. Τα εντεινόμενα προβλήματά μας ως εργαζόμενοι στα ΜΜΕ είναι άρρηκτα δεμένα με το μεγάλο πρόβλημα της ουσιαστικής και ολόπλευρης ενημέρωσης, από τη σκοπιά των συμφερόντων των εργαζομένων, αφού η μεγάλη πλειοψηφία των ΜΜΕ στηρίζει την κυρίαρχη πολιτική. Απορρίπτουμε κατηγορηματικά την πολιτική που προστατεύει τους κεφαλαιοκράτες και επιβάλλει βαριές θυσίες στους εργαζόμενους και το λαό.

3. Διεκδικούμε αιτήματα στη βάση των σύγχρονων αναγκών και συνολικά για όλα όσα καθορίζουν τη ζωή μας ως εργαζόμενους:

-Κάτω τα χέρια από τις ΣΣΕ. Καμία διαπραγμάτευση για μειώσεις μισθών και επιδομάτων! Κατάργηση κάθε μορφής ατομικής και επιχειρησιακής σύμβασης ή συμφωνίας.

- Kαταβολή των δεδουλευμένων στους εργαζόμενους.

- Κατάργηση όλων των αποφάσεων για μειώσεις αποδοχών στα δημόσια ΜΜΕ και να ισχύσουν οι κλαδικές συμβάσεις.

- Στα διαδικτυακά μέσα να κατοχυρωθεί η δημοσιογραφική εργασία με πλήρη ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα. Μέσω των νέων ΣΣΕ να κατοχυρωθεί η εφαρμογή τους για όσους εργάζονται σε τέτοια Μέσα που ανήκουν σε Ομίλους ΜΜΕ.

- Κατάργηση όλων των λεγόμενων ελαστικών σχέσεων (ΔΠΥ κ.λπ.) και μετατροπή τους σε συμβάσεις αορίστου χρόνου. Κατάργηση της απλήρωτης και «μαύρης» πρακτικής εξάσκησης. Η εξάσκηση να γίνεται με πλήρη δικαιώματα.

- Κατοχύρωση της πλήρους και σταθερής εργασίας για όλους. Κατώτερο μισθό 1.400 ευρώ.

- Ουσιαστικά μέτρα προστασίας των ανέργων. Επίδομα ανεργίας όσο διαρκεί η ανεργία και να υπολογίζεται ο χρόνος αυτός ως συντάξιμος.

Δημόσια και δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σε όλους τους ανέργους και τις οικογένειές τους. Αναστολή πληρωμών των δανείων.

- Να καταργηθούν τώρα όλοι οι αντιασφαλιστικοί νόμοι του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Κατώτερη σύνταξη 1.120 ευρώ. Όριο συνταξιοδότησης 60 έτη για τους άντρες, 55 για τις γυναίκες.

ΣΤΟ ΑΜΕΣΩΣ ΕΠΟΜΕΝΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ:

Να ξεδιπλωθούν ουσιαστικοί, κλιμακούμενοι και δυναμικοί αγώνες ΜΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΜΟΡΦΕΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗΣ, σε συντονισμό με τους εργαζόμενους όλων των άλλων ειδικοτήτων και πανελλαδικά, με αιχμή την υπεράσπιση των ΣΣΕ. Να υποχρεώσουμε τις εργοδοτικές οργανώσεις να συνυπογράψουν νέες, που θα κατοχυρώνουν όλα τα δικαιώματά μας.

Σε κάθε χώρο δουλειάς, να συγκροτηθούν επιτροπές αγώνα, να ενισχυθούν αποφασιστικά οι συλλογικές διαδικασίες, η συσπείρωση και η αλληλεγγύη των εργαζομένων, η ενότητα δράσης. Αυτή είναι η δύναμή μας που θα επιβάλει το δίκιο μας.

Αλλά, κυρίως, θα διασφαλίσει την τήρηση των συμβάσεων στην πράξη, θα εμποδίσει τις απολύσεις, θα αποκρούσει τα εκβιαστικά διλήμματα που θέτει η εργοδοσία, θα ξεπεράσει προβλήματα όπως κατάργηση υποχρεωτικότητας εφαρμογής των ΣΣΕ κ.λπ.

Καλούμε το ΔΣ να δρομολογήσει άμεσα τις διαδικασίες, για να γίνουν μέλη της ΕΣΗΕΑ όλοι οι συνάδελφοι δημοσιογράφοι που ΕΡΓΑΖΟΝΤΑΙ σε Μέσα (εφημερίδες, ραδιόφωνα, τηλεοράσεις, διαδίκτυο κ.λπ.), ανεξάρτητα από εργασιακή σχέση και χρόνο προϋπηρεσίας και ταυτόχρονα να εκκαθαρίσει το μητρώο, με βάση το καταστατικό, διαγράφοντας όλους εκείνους που κατέχουν, ή συμμετέχουν σε εταιρείες και επιχειρήσεις μέσων ενημέρωσης.


Επειδή καμία από τις προτάσεις δεν έλαβε την απόλυτη πλειοψηφία των ψηφισάντων (50%+1), όπως ορίζεται στο άρθρο 27 παρ. 2 του Καταστατικού ουδεμία απόφαση ελήφθη από την Έκτακτη Γενική Συνέλευση.

ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΙΚΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Η Εφορευτική Επιτροπή ανακοινώνει τα αποτελέσματα της σημερινής ψηφοφορίας για την ανάδειξη εκπροσώπων στο Μεικτό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ για τις εφημερίδες «ΕΞΕΔΡΑ ΤΩΝ ΣΠΟΡ» και «ΦΙΛΑΘΛΟΣ».

ΕΞΕΔΡΑ ΤΩΝ ΣΠΟΡ

Υποψήφιος:

ΜΠΑΡΚΑΣ ΑΝΔΡΕΑΣ-ΑΡΗΣ

Εγγεγραμμένοι:

18

Ψήφισαν:


5

Έγκυρα:

5

Λευκά-Άκυρα:

0

Έλαβε:

ΜΠΑΡΚΑΣ ΑΝΔΡΕΑΣ-ΑΡΗΣ

5


Εκλέγεται ο ΜΠΑΡΚΑΣ ΑΝΔΡΕΑΣ- ΑΡΗΣ

ΦΙΛΑΘΛΟΣ

Υποψήφιος:

ΚΟΡΑΚΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

Εγγεγραμμένοι:

28

Ψήφισαν:

20

Έγκυρα:


16

Λευκά-Άκυρα:

4

Έλαβε:

16


Εκλέγεται ο ΚΟΡΑΚΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

ΑΠΑΝΤΗΤΙΚΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΩΝ ΕΝΩΣΕΩΝ ΣΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΣΩΡΙΝΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΤΟΥ Τ/Σ "ALTER"

Τα Διοικητικά Συμβούλια των ΕΣΗΕΑ, ΕΠΗΕΑ και ΕΤΙΤΑ απέστειλαν την ακόλουθη επιστολή στον κ. Ιωάννη Καταγή, Μεσολαβητή στη διαδικασία υπαγωγής του Τ/Σ «ALTER» στο άρθρο 99 του πτωχευτικού κώδικα:

«Προς τον Μεσολαβητή,

κ. Ιωάννη Καταγή

ΕΝΤΑΥΘΑ

Σχετικά με την από 23/1/2012 πρόταση της διορισθείσας προσωρινής διοίκησης της Εταιρείας «ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ Α.Ε.», τα Δ.Σ. των Ενώσεων στις οποίες τέθηκε υπόψη, αποφάσισαν τα παρακάτω, τα οποία και σας κοινοποιούν, υπό την ιδιότητά σας ως Μεσολαβητή:

Η παραπάνω πρόταση

Α) Παραβιάζει τη βασική δέσμευση που δόθηκε από το Δ.Σ. και τους νομίμους εκπροσώπους αλλά και τους Πληρεξουσίους Δικηγόρους της Εταιρείας, τόσο προς τις Ενώσεις μας και τους εργαζόμενους όσο και ενώπιον του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, που εκδίκασε την αίτηση υπαγωγής στη Διαδικασία Συνδιαλλαγής.

Συγκεκριμένα, το Δ.Σ. με την από 11/10/2011 απόφασή του, ως προς τις οφειλές δεδουλευμένων αποδοχών προς τους εργαζόμενους της εταιρείας και τη διασφάλιση των αποδοχών στο πλαίσιο της συνδιαλλαγής, δεσμεύθηκε ότι:
«Το Διοικητικό Συμβούλιο αποφασίζει ομόφωνα ότι στο πλαίσιο της διαδικασίας συνδιαλλαγής, από οποιοδήποτε τυχόν μέτρο μείωσης (haircut) απαιτήσεων των πιστωτών του ALTER στο πλαίσιο πλάνου εξυγίανσης της Εταιρείας, θα εξαιρούνται οι δεδουλευμένες αποδοχές των εργαζομένων της Εταιρείας. To Διοικητικό Συμβούλιο δηλώνει ότι στις διαπραγματεύσεις που γίνονται για την κεφαλαιακή ενίσχυση της εταιρείας, τίθεται, εκ μέρους της Εταιρείας, ως αδιαπραγμάτευτος όρος, η καταβολή των δεδουλευμένων των εργαζομένων της, χωρίς μείωση (haircut) των σχετικών δεδουλευμένων ποσών.»

B ) Δεν προβλέπει καμία άμεση διαδικασία καταβολής, πολύ περισσότερο εξόφλησης, των οφειλομένων δεδουλευμένων αποδοχών των εργαζομένων

Γ) Προβλέπει σημαντικές περικοπές προσωπικού – απολύσεις με αδιευκρίνιστα κριτήρια, χωρίς οργανωτική πρόταση και με υπονόμευση των δικαιωμάτων, ακόμα και των απολυθέντων εργαζομένων

Δ) Επιχειρεί να περικόψει τις προβλεπόμενες από τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας αποδοχές και για το προσωπικό που θα συνεχίσει – κατά την πρόταση – να απασχολείται στον τηλεοπτικό σταθμό.

Ε) Μέχρι και σήμερα δεν μας έχει γνωστοποιηθεί το όνομα ή τα ονόματα ή οι επωνυμίες των ενδιαφερομένων επενδυτών, με συνέπεια να αδυνατούμε ν’ αξιολογήσουμε, από άποψη ουσίας, βασιμότητας και φερεγγυότητας, την όποια επενδυτική πρόθεση.

Για τους λόγους αυτούς

Με τη ρητή επιφύλαξη κάθε νομίμου δικαιώματός μας

Απορρίπτουμε την πρότασή σας.
Επαναλαμβάνουμε ότι, επιζητούμε τον καλόπιστο διάλογο και την ουσιαστική θετική έκβαση της διαδικασίας συνδιαλλαγής .
Είμαστε θετικοί σε οποιαδήποτε περαιτέρω πρόταση που δεν θα υπονομεύει τα οικονομικά, εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματά μας.

4ΩΡΗ ΣΤΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΡΤ

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ αποφάσισε την κήρυξη 4ωρης στάσης εργασίας για αύριο Τετάρτη, 1η Φεβρουαρίου 2012 από τις 12.00 το μεσημέρι έως τις 16.00 όλων των δημοσιογράφων, που εργάζονται στην Ε.Ρ.Τ., προκειμένου να διεξαχθεί συνέλευση.
Το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ και οι δημοσιογράφοι της ΕΡΤ αντιμετωπίζουν την άρνηση της διοίκησης να χορηγήσει εξαιρέσεις σε συναδέλφους οι οποίοι δικαιούνται παράλληλη εργασία σε μη ανταγωνιστικά προς την ΕΡΤ μέσα ενημέρωσης.
Την ίδια στιγμή δεν έχει υπογραφεί καμία σύμβαση ορισμένου χρόνου οδηγώντας σε επιπλέον απώλεια θέσεων εργασίας.

4 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ ΛΗΓΕΙ Η ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗΣ ΠΛΑΣΜΑΤΙΚΩΝ ΕΤΩΝ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΣΤΑ ΜΜΕ

Έπειτα από εγκύκλιο του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης δίνεται η δυνατότητα, στους απασχολούμενους στα ΜΜΕ, υποβολή ς αιτήσεων για την εξαγορά έως και τριών (3) πλασματικών χρόνων ασφάλισης για απασχόληση για την οποία δεν έχει υπάρξει ασφάλιση.

Η προθεσμία υποβολής σχετικών αιτήσεων στο ΕΤΑΠ-ΜΜΕ (Καλλιρρόης 5 & Περραιβού 20), είναι η 4 η Φεβρουαρίου 2012.

Η ε γκύκλιος του υπουργού Γ. Κουτρουμάνη (18/8/2011) προβλέπει ότι ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΕΞΑΓΟΡΑΣ ΕΧΟΥΝ ΟΛΟΙ ΟΙ ΜΕΧΡΙ 31-12-1992 ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΙ ΣΤΟΥΣ ΤΟΜΕΙΣ ΤΟΥ ΕΤΑΠ - ΜΜΕ (του Τομέα Ασφάλισης Προσωπικού Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών και Θεσσαλονίκης του Κλάδου Κύριας Ασφάλισης , του Τομέα Ασφάλισης Ιδιοκτητών Συντακτών και Υπαλλήλων Τύπου του Κλάδου Κύριας Ασφάλισης, του Τομέα Επικουρικής Ασφάλισης Ιδιοκτητών Συντακτών και Υπαλλήλων Τύπου του Κλάδου Επικουρικής Ασφάλισης).

Χρήση μπορούν να κάνουν και όσοι έχουν αναγνωρίσει στο παρελθόν λιγότερα από 3 έτη έως τη συμπλήρωση 3 ετών.

Όσοι επηρεάζονται από τις αυξήσεις των ορίων του νέου Ασφαλιστικού, από 1/1/2011, δεν μπορούν να αναγνωρίσουν (μαζί με τα άλλα πλασματικά χρόνια που ισχύουν για όλους τους ασφαλισμένους) πάνω από 4 έτη το 2011, τα 5 το 2012, τα 6 το 2013 και τα 7 εφόσον θεμελιώνουν δικαίωμα από το 2014 και μετά.



Η ΕΞΑΓΟΡΑ

Η εξαγορά για τους ασφαλισμένους του ΤΣΠΕΑΘ υπολογίζεται με ποσοστό 16% στις συνολικές αποδοχές του τελευταίου μήνα πλήρους απασχόλησης για κάθε μήνα αναγνωριζόμενης ασφάλισης.
Για τους ασφαλισμένους του ΤΑΙΣΥΤ η εισφορά είναι 15% για κάθε αναγνωριζόμενο μήνα και υπολογίζεται επί του 50πλάσιου του ημερομίσθιου τ ου ανειδίκευτου εργάτη και 4% για το επικουρικό.

Σε όλες τις περιπτώσεις το ποσό της εξαγοράς καταβάλλεται είτε εφάπαξ μέσα σε τρείς μήνες είτε σε ισόποσες μηνιαίες δόσεις ίσες με τους μήνες ασφάλισης που αναγνωρίζονται και οι οποίες δεν μπορούν να υπερβούν τις 36.



ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΕΧΕΙ ΩΣ ΕΞΗΣ:

«Γνωστοποίηση ρυθμίσεων του άρθρου 41 (παρ. 2-6) του ν. 3996/2011 .

Σας γνωρίζουμε ότι στο ΦΕΚ 170 Α δημοσιεύθηκε ο ν. 3996/2011 «Αναμόρφωση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας, ρυθμίσεις θεμάτων Κοινωνικής Ασφάλισης και άλλες διατάξεις», στο άρθρο 41 παρ. 2-6 του οποίου συμπεριλαμβάνονται ρυθμίσεις σχετικά με τη δυνατότητα αναγνώρισης χρόνου ασφάλισης από τους ασφαλισμένους των Τομέων Ασφάλισης Ιδιοκτητών, Συντακτών και Υπαλλήλων Τύπου (πρώην ΤΑΙΣΥΤ) και του Τομέα Ασφάλισης Προσωπικού Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών και Θεσσαλονίκης (πρώην ΤΣΠΕΑΘ) του Κλάδου Κύριας Ασφάλισης του ΕΤΑΠ - ΜΜΕ. Για την άμεση ενημέρωσή σας, με σκοπό την έγκαιρη και ορθή εφαρμογή των διατάξεων από τις υπηρεσίες σας αλλά και την πληροφόρηση των ενδιαφερομένων, επισημαίνουμε τα ακόλουθα:

Άρθρο 41 παρ. 2-6 Με τις διατάξεις των παραγράφων 2, 3, 4, 5, 6 του άρθρου 41 του ν. 3996/2011 (ΦΕΚ 170 Α) παρέχεται στην κατηγορία των μέχρι 31-12-1992 ασφαλισμένων του Τομέα Ασφάλισης Ιδιοκτητών, Συντακτών και Υπαλλήλων Τύπου (πρώην ΤΑΙΣΥΤ) και του Τομέα Ασφάλισης Προσωπικού Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών και Θεσσαλονίκης (πρώην ΤΣΠΕΑΘ) του Κλάδου Κύριας Ασφάλισης του Ενιαίου Ταμείου Ασφάλισης Προσωπικού Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης (ΕΤΑΠ - ΜΜΕ), η δυνατότητα αναγνώρισης χρόνου ασφάλισης για απασχόλησή τους για την οποία υφίστατο υποχρέωση ασφάλισης στους Τομείς αυτούς αλλά δεν πραγματοποιήθηκε.

Πεδίο εφαρμογής: Χρήση των ανωτέρω διατάξεων έχουν δικαίωμα να κάνουν όλοι οι μέχρι 31-12-1992 ασφαλισμένοι των ανωτέρω Τομέων (παλαιοί ασφαλισμένοι), ανεξαρτήτως του χρόνου υπαγωγής τους στους οικείους Τομείς του ΕΤΑΠ - ΜΜΕ. Ο αναγνωριζόμενος χρόνος δεν μπορεί να υπερβεί τα τρία έτη συνολικά κατ' ανώτατο όριο.

Ο εν λόγω περιορισμός αφορά τόσο τους ασφαλισμένους που θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα με τις ισχύουσες μέχρι 31-12-2010 προϋποθέσεις όσο και εκείνους που θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα μετά την 1-1-2011 με αυξημένες προϋποθέσεις χρόνου ασφάλισης και ορίου ηλικίας, όπως διαμορφώνονται και ισχύουν μετά την έναρξη ισχύος του ν. 3863/2010, όπως αναλυτικά διευκρινίζεται ακολούθως.

Υπογραμμίζεται ότι για τα χρονικά διαστήματα, των οποίων ζητείται η αναγνώριση, δεν θα πρέπει να έχει πραγματοποιηθεί ασφάλιση σε άλλο Τομέα του ΕΤΑΠ - ΜΜΕ ή άλλο ασφαλιστικό φορέα.

Ειδικότερα:

Για τους ασφαλισμένους του Τομέα Ασφάλισης Ιδιοκτητών Συντακτών και Υπαλλήλων Τύπου του Κλάδου Κύριας Ασφάλισης του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ παρέχεται η δυνατότητα να αναγνωρίσουν ως χρόνο ασφάλισης το χρονικό διάστημα που απασχολήθηκαν με την ιδιότητα του ιδιοκτήτη, συντάκτη ή του υπαλλήλου, εφόσον βεβαίως για την απασχόλησή τους αυτή υφίστατο υποχρέωση ασφάλισης στον Τομέα και δεν πραγματοποιήθηκε.
Για τους ασφαλισμένους του Τομέα Επικουρικής Ασφάλισης Ιδιοκτητών Συντακτών και Υπαλλήλων Τύπου του Κλάδου Επικουρικής Ασφάλισης του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ παρέχεται η δυνατότητα αναγνώρισης χρόνου ασφάλισης που συμπίπτει με τον αναγνωριζόμενο χρόνο ασφάλισης στον Τομέα Ασφάλισης Ιδιοκτητών, Συντακτών και Υπαλλήλων Τύπου του Κλάδου Κύριας Ασφάλισης του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ. Από τον χρόνο αυτό εξαιρείται ο χρόνος σε άλλο φορέα επικουρικής ασφάλισης που λαμβάνεται υπόψη για τη συνταξιοδότηση με τις διατάξεις της διαδοχικής ασφάλισης.
Για τους ασφαλισμένους του Τομέα Ασφάλισης Προσωπικού Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών και Θεσσαλονίκης του Κλάδου Κύριας Ασφάλισης του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ παρέχεται η δυνατότητα αναγνώρισης χρόνου ασφάλισης κατά το διάστημα που παρείχαν εξαρτημένη εργασία σε ειδικότητες που περιλαμβάνονται στο άρθρο 3 του Καταστατικού του Τομέα και όφειλαν να είχαν ασφαλιστεί στον Τομέα κατά τα αντίστοιχα χρονικά διαστήματα.

Επίσης χρήση των εν λόγω διατάξεων μπορεί να κάνουν και όσοι από τους ανωτέρω ασφαλισμένους έχουν αναγνωρίσει στο παρελθόν με παλαιότερες ρυθμίσεις λιγότερα από τρία έτη ασφάλισης και πλέον έχουν το δικαίωμα να αναγνωρίσουν τον χρόνο ασφάλισης που υπολείπεται μέχρι τη συμπλήρωση των τριών ετών.

Τρόπος εξαγοράς:

Η εξαγορά του αναγνωριζόμενου χρόνου στον Τομέα Ασφάλισης Ιδιοκτητών Συντακτών και Υπαλλήλων Τύπου του Κλάδου Κύριας Ασφάλισης του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ πραγματοποιείται με καταβολή εισφοράς που ανέρχεται σε ποσοστό 15% για κάθε αναγνωριζόμενο μήνα και υπολογίζεται επί του 50πλασίου του ημερομισθίου του ανειδίκευτου εργάτη, όπως έχει διαμορφωθεί κατά το μήνα υποβολής της αίτησης.
Η εξαγορά του αναγνωριζόμενου χρόνου στον Τομέα Επικουρικής Ασφάλισης Ιδιοκτητών Συντακτών και Υπαλλήλων Τύπου του Κλάδου Επικουρικής Ασφάλισης του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ γίνεται με την καταβολή εισφοράς 4 % για κάθε αναγνωριζόμενο μήνα και υπολογίζεται επί του 50πλασίου του ημερομισθίου του ανειδίκευτου εργάτη, όπως έχει διαμορφωθεί κατά το μήνα υποβολής της αίτησης για αναγνώριση.
Η εξαγορά του αναγνωριζόμενου χρόνου στον Τομέα Ασφάλισης Προσωπικού Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών και Θεσσαλονίκης του Κλάδου Κύριας Ασφάλισης του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ πραγματοποιείται με καταβολή εισφοράς που ανέρχεται σε ποσοστό 16 % για κάθε μήνα αναγνωριζόμενο μήνα ασφάλισης και υπολογίζεται στις συνολικές αποδοχές του τελευταίου μήνα πλήρους απασχόλησης, πριν από την υποβολή της αίτησης αναγνώρισης, οι οποίες όμως αποδοχές δεν μπορούν να είναι κατώτερες του 50πλασίου του ημερομισθίου του ανειδίκευτου εργάτη, όπως έχει διαμορφωθεί κατά το μήνα υποβολής της αίτησης.



Διαδικασία εξαγοράς:

Οι ενδιαφερόμενοι υποβάλλουν σχετική αίτηση στην οικεία Δ/νση του ΕΤΑΠ ΜΜΕ εντός έξι (6) μηνών από την έναρξη ισχύος του νόμου. Μαζί με την αίτηση συνυποβάλλεται:

Υπεύθυνη δήλωση με την οποία ο ενδιαφερόμενος δηλώνει ότι δεν έχει ασφαλισθεί σε άλλο Τομέα του ΕΤΑΠ- ΜΜΕ ή σε άλλο ασφαλιστικό φορέα για το αντίστοιχο χρονικό διάστημα που πρόκειται να αναγνωρίσει/εξαγοράσει.
Σχετική βεβαίωση εργοδότη, ή πιστοποιητικό υπηρεσιακών μεταβολών και αποδοχών ή δικαστική απόφαση ή στοιχεία αποδεικτικά της άσκησης ή της διακοπής του επαγγέλματος ή της ιδιότητας, (όπως π.χ. βεβαίωση της αρμόδιας ΔΟΥ ή της οικείας Συνδικαλιστικής Ένωσης, εκδοθέντα φύλλα εφημερίδων ή περιοδικών κ.α.).

Η ακρίβεια των στοιχείων αυτών ελέγχεται από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Ταμείου και σε περίπτωση ψευδούς υπεύθυνης δήλωσης ή ανακριβών βεβαιώσεων, ακυρώνεται η αναγνώριση του χρόνου, χωρίς να επιστρέφονται τυχόν καταβληθέντα ποσά για την εξαγορά του.

Σε όλες τις περιπτώσεις το ποσό της εξαγοράς καταβάλλεται είτε εφάπαξ μέσα σε τρείς μήνες από την κοινοποίηση στον ενδιαφερόμενο της σχετικής απόφασης για αναγνώριση του χρόνου ασφάλισης, είτε σε ισόποσες μηνιαίες δόσεις ίσες με τους μήνες ασφάλισης που αναγνωρίζονται και οι οποίες δεν μπορούν να υπερβούν τις 36. Η πρώτη δόση καταβάλλεται μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα από την κοινοποίηση στον αιτούντα της σχετικής απόφασης αναγνώρισης και καθυστέρηση καταβολής της επιβαρύνεται με τα προβλεπόμενα πρόσθετα τέλη
Σε κάθε περίπτωση το συνταξιοδοτικό δικαίωμα γεννάται και η σύνταξη καταβάλλεται από την πρώτη του επόμενου μήνα μετά την πλήρη εξόφληση του προκύπτοντος ποσού εξαγοράς του αναγνωριζόμενου χρόνου.

Περιορισμοί του αναγνωριζόμενου χρονικού διαστήματος - Επισημαίνεται ότι το ανώτατο όριο χρονικού διαστήματος των τριών ετών που είναι δυνατόν να αναγνωρισθεί σύμφωνα με την παρ. 4 του άρθρου 41 του ν /2011, ισχύει για ασφαλισμένους που έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα με βάση τις προϋποθέσεις που ίσχυαν μέχρι την 31-12-2010, όπως και για αυτούς που θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα από 1-1-2011 και εφεξής με προϋποθέσεις συνταξιοδότησης που δεν τροποποιούνται από άρθρο 10 του Ν. 3863/2010.

Αντιθέτως όσα από τα πρόσωπα που έχουν σχετικό δικαίωμα αναγνώρισης θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα από 1-1-2011 σύμφωνα με τις προϋποθέσεις που διαμορφώνονται από την ημερομηνία αυτή και εφεξής κατ εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 10 του Ν. 3863/2010, υφίστανται περιορισμοί στο σύνολο των χρόνων που είναι δυνατόν να αναγνωρίσουν.

Στις περιπτώσεις των ανωτέρω προσώπων, το σύνολο των αναγνωρισθέντων ή αναγνωριζόμενων χρόνων, συμπεριλαμβανομένου του χρόνου αναγνώρισης του παρόντος, δεν είναι δυνατόν να υπερβαίνει:

Τα τέσσερα (4) έτη για όσους θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα με τις διατάξεις με τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης που διαμορφώνονται και ισχύουν από το έτος 2011
Τα πέντε (5) έτη για όσους θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα με τις διατάξεις με τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης που διαμορφώνονται και ισχύουν από το έτος 2012
Τα έξι (6) έτη για όσους θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα με τις διατάξεις με τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης που διαμορφώνονται και ισχύουν από το έτος 2013
Τα επτά (7) έτη για όσους θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα με τις διατάξεις με τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης που διαμορφώνονται και ισχύουν από το έτος 2014 και εφεξής. »

30 Ιαν 2012

ΝΕΑ 48ΩΡΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜ. "Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΠΕΝΔΥΤΗ"

Τα Διοικητικά Συμβούλια της ΕΣΗΕΑ, της ΕΠΗΕΑ, της ΕΤΗΠΤΑ, της ΠΕΛ, της ΕΣΠΗΤ, της ΕΦΕ και της ΕΠΠΕΑ (όσον αφορά στις τρεις τελευταίες σε ένδειξη συμπαράστασης των λοιπών) διαμαρτύρονται έντονα για την παράνομη και καταχρηστική συμπεριφορά, που επιδεικνύει η εργοδοσία της εφημερίδας «Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΠΕΝΔΥΤΗ», καθώς δεν έχει καταβάλλει τις αποδοχές των δημοσιογράφων, συντακτών περιοδικού τύπου, διοικητικών υπαλλήλων και τεχνικών τύπου, οι οποίοι εργάζονται για την έκδοση της εφημερίδας «Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΠΕΝΔΥΤΗ» και στις περιοδικές εκδόσεις (« TIVO », «Δίφωνο» και « Informer ») από το τέλος Οκτωβρίου του περασμένου έτους.

Για το λόγο αυτό τα Διοικητικά Συμβούλια των Ενώσεων κηρύσσουν νέα 48ωρη απεργία από τις 06.00 το πρωί Τρίτης, 31 Ιανουαρίου έως τις 06.00 το πρωί της Πέμπτης, 2 Φεβρουαρίου 2012 όλων των δημοσιογράφων, συντακτών περιοδικού τύπου, διοικητικών υπαλλήλων, τεχνικών τύπου και των εργαζομένων στο πρακτορείο «ΕΥΡΩΠΗ» (μόνο για τη διανομή του «ΚΟΣΜΟΥ ΤΟΥ ΕΠΕΝΔΥΤΗ»), που εργάζονται στην εφημερίδα «Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΠΕΝΔΥΤΗ» και στις περιοδικές εκδόσεις (« TIVO », «Δίφωνο» και « Informer »).

ΟΙ ΕΝΩΣΕΙΣ ΖΗΤΟΥΝ:

Την άμεση καταβολή όλων των δεδουλευμένων στους εργαζόμενους δημοσιογράφους, συντάκτες περιοδικού τύπου, διοικητικούς υπαλλήλους και τεχνικούς τύπου, που εργάζονται στην εφημερίδα «Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΠΕΝΔΥΤΗ» και στις περιοδικές εκδόσεις (« TIVO », «Δίφωνο» και « Informer »).
Την τήρηση των ΣΣΕ και της εργατικής νομοθεσίας.

Από την απεργία εξαιρούνται οι υπάλληλοι του λογιστηρίου μόνο όμως για εργασίες, που αφορούν την πληρωμή των εργαζομένων.


ΝΕΑ 48ΩΡΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜ. "ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ"

Τα Διοικητικά Συμβούλια της ΕΣΗΕΑ, της ΕΠΗΕΑ, της ΕΤΗΠΤΑ, της ΠΕΛ, της ΕΣΠΗΤ, της ΕΦΕ και της ΕΠΠΕΑ (όσον αφορά την τελευταία, σε ένδειξη συμπαράστασης των λοιπών) αποφάσισαν την κήρυξη νέας 48ωρης απεργίας για τους δημοσιογράφους, τους διοικητικούς υπαλλήλους, τους τεχνικούς τύπου, τους λιθογράφους, τους συντάκτες περιοδικού τύπου, τους φωτορεπόρτερ και τους εργαζόμενους στο πρακτορείο «ΑΡΓΟΣ» (μόνο για τη διανομή της «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ»), που εργάζονται για την έκδοση και τη διανομή της εφημερίδας «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ» καθώς και στην ηλεκτρονική σελίδα της εφημερίδας «enet.gr» από τις 12.00 το μεσημέρι της Δευτέρας, 30 Ιανουαρίου 2012 έως τις 12.00 το μεσημέρι της Τετάρτης, 1 Φεβρουαρίου 2012.

ΟΙ ΕΝΩΣΕΙΣ ΖΗΤΟΥΝ:

Την άμεση καταβολή όλων των δεδουλευμένων οφειλών των μηνών Αυγούστου, Σεπτεμβρίου, Οκτωβρίου, Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου στους δημοσιογράφους, διοικητικούς υπαλλήλους, τεχνικούς τύπου, λιθογράφους, συντάκτες περιοδικού τύπου και φωτορεπόρτερ, που εργάζονται για την έκδοση της εφημερίδας «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ» καθώς και στην ηλεκτρονική σελίδα της εφημερίδας «enet.gr».