18 Μαρ 2011

ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ Η ΣΤΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΟΝ Τ/Σ "ALTER" -κρίθηκε νόμιμη

Ο αγώνας των εργαζομένων στον Τ/Σ «ALTER» για την καταβολή των δεδουλευμένων τους δικαιώθηκε σήμερα από το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών! Το Δικαστήριο απέρριψε την αγωγή της εργοδοσίας κατά των συνδικαλιστικών Σωματείων ΕΣΗΕΑ, ΕΠΗΕΑ και ΕΤΙΤΑ για να κηρυχθούν οι 4ωρες στάσεις εργασίας, που προκήρυξαν τα διοικητικά συμβούλια των Ενώσεων παράνομες και καταχρηστικές! Τα Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ, ΕΠΗΕΑ και ΕΤΙΤΑ χαιρετίζουν την απόφαση αυτή του Δικαστηρίου και δηλώνουν ότι μαζί με τους εργαζόμενους θα συνεχίσουν τον αγώνα για την προάσπιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων, όπου αυτά παραβιαστούν.

48ΩΡΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΚΑΙ 6ΩΡΗ ΣΤΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΟΝ Τ/Σ ALTER

Νέες απεργιακές κινητοποιήσεις στον τηλεοπτικό σταθμό «ALTER», αποφάσισε η ΕΣΗΕΑ , μετά απο απαίτηση των εργαζομένων που εξακολουθεί να μένουν απλήρωτοι απο τον Ιανουάριο. Και συγκεκριμένα:

---48ωρη απεργία από τις 06.00 το πρωί του Σαββάτου, 19 Μαρτίου 2011 έως τις 06.00 το πρωί της Δευτέρας, 21 Μαρτίου 2011 και ---6ωρη στάση εργασίας από τις 20.00 της Δευτέρας, 21 Μαρτίου έως τις 02.00 π.μ. της Τρίτης, 22 Μαρτίου 2011.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΗ ΓΝΩΜΗ



Κάντε κλικ επάνω στη φωτογραφία να
διαβάσετε την εφημερίδα σε μορφή .pdf












16 Μαρ 2011

ΑΠΕΡΓΟΥΝ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΑ ΜΜΕ


Την Πέμπτη 17/3 όλοι οι εργαζόμενοι στην ενημέρωση απεργούμε. Στην απόφαση αυτή έχουν ενωθεί όλα τα σωματεία των δημοσιογράφων, των τεχνικών, των διοικητικών υπαλλήλων.
Γιατί απεργούμε;
---Γιατί οι Ενώσεις των εργοδοτών κωλυσιεργούν και αρνούνται συστηματικά την υπογραφή ΣΣΕ, ελπίζοντας ότι –σε συνεργασία με την κυβέρνηση– η «αγορά» θα συνεχίσει το απορρυθμιστικό έργο της, φορτώνοντας όλα τα βάρη της κρίσης στις πλάτες των εργαζομένων.
---Γιατί, στο μεταξύ, οι εργοδότες στις επιχειρήσεις τους έχουν «βγάλει τα μαχαίρια» και επιτίθενται συστηματικά σε όλες τις κατακτήσεις μας:
---Μειώνουν τους μισθούς, όπως στην ΕΡΤ και στο ΑΠΕ όπου μέσα σε ένα χρόνο το εισόδημα των συναδέλφων μειώθηκε κατά 30%...
---Καταπατούν τα «θεσμικά» δικαιώματά μας, όπως το ωράριο, οι υπερωρίες ή τα κυριακάτικα, με αξιώσεις σαν αυτές στα αθλητικά τμήματα του «Πήγασου»…
---Απολύουν μαζικά συναδέλφους.
Μετά το κύμα των απολύσεων, που προηγήθηκε, είναι σαφές ότι προετοιμάζεται νέα επίθεση στην απασχόληση. Γι’ αυτό, οι εργοδότες αρνούνται να αναλάβουν οποιαδήποτε δέσμευση για τις θέσεις εργασίας, ενώ συστηματικά υποβαθμίζουν τις υποχρεώσεις τους φτάνοντας να ζητούν ακόμα μεγαλύτερη μείωση των αποζημιώσεων και μεγαλύτερη «χαλαρότητα» στην προστασία που προβλέπει για τους εργαζόμενους η νομοθεσία…
---Προωθούν τις πιο έξαλλες μορφές «ελαστικοποίησης»των εργασιακών σχέσεων, φτάνοντας να εισάγουν στον τομέα της ενημέρωσης ακόμα και τη διαβόητη «εκ περιτροπής» εργασία.
---Παρανομούν με τον πιο ασύστολο τρόπο, παρακρατώντας δεδουλευμένα για πολλούς μήνες και φτάνοντας ακόμα και να καρπώνονται τις εισφορές προς τα Ταμεία.
---Μειώνουν ετσιθελικά 25% από τις αμοιβές – συμφωνίες με τους φωτορεπόρτερς.

Απέναντί μας, εκτός από τους εργοδότες, βρίσκεται και η Κυβέρνηση, με την πολιτική του μνημονίου, της Ε.Ε. και του Δ.Ν.Τ., που ανοίγει το δρόμο για τη μείωση του εισοδήματος των συναδέλφων στα δημόσια ΜΜΕ εξαπολύοντας ταυτόχρονα, επίθεση και κατά των συνταξιούχων μας από τους οποίους έχει μειώσει δραματικά τις συντάξεις τους.

Ετσι, με τη γενικότερη πολιτική της, ανοίγει το δρόμο στην απληστία των εργοδοτών προς την πλήρη απορρύθμιση και ασυδοσία σε ό,τι αφορά τα εργατικά και κοινωνικά δικαιώματα.
Αυτή η πολιτική μπορεί και πρέπει να ανατραπεί.

Η απεργία της 17ης Μαρτίου είναι το πρώτο βήμα. Όλοι οι εργαζόμενοι στα ΜΜΕ απαιτούν από τις εργοδοτικές οργανώσεις να υπογράψουν άμεσα ικανοποιητικές ΣΣΕ. Καλούν, επίσης, την Κυβέρνηση να σταματήσει την τακτική του Πόντιου Πιλάτου…
Σε κάθε άλλη περίπτωση, οι εργαζόμενοι στα ΜΜΕ θα κλιμακώσουμε τον αγώνα μας με απεργιακή δράση που θα έχει τα χαρακτηριστικά της κλιμάκωσης και της διάρκειας.

ΛΕΩΦΟΡΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΑΔΕΛΦΩΝ ΣΤΟΝ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ

Τα Διοικητικά Συμβούλια της Συντονιστικής Επιτροπής των Συνεργαζομένων Ενώσεων στο χώρο των ΜΜΕ ανακοινώνουν στους συναδέλφους, ότι για τη διευκόλυνση της μετακίνησής τους στο Κλειστό Γήπεδο του Πανελληνίου λεωφορεία θα αναχωρήσουν στις 10.30 το πρωί από: Το σταθμό του ΜΕΤΡΟ στον Άγιο Αντώνιο Περιστερίου. Το ΩΝΑΣΕΙΟ ΚΑΡΔΙΟΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ στη Λεωφόρο Συγγρού. Το Super Market ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ στον Φάρο Ψυχικού της Λεωφόρου Κηφισίας και Τα γραφεία της ΕΣΗΕΑ, Ακαδημίας 20. Υπενθυμίζουμε ότι η κοινή συγκέντρωση της Συντονιστικής Επιτροπής των Συνεργαζομένων Ενώσεων στο χώρο των ΜΜΕ θα πραγματοποιηθεί αύριοΠέμπτη, 17 Μαρτίου στις 11 π.μ. στο Κλειστό Γυμναστήριο του Πανελλήνιου Γυμναστικού Συλλόγου (Ευελπίδων 2, Κυψέλη). Συνάδελφοι, ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΟΛΟΙ ΣΤΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ

14 Μαρ 2011

«Μίλα μου για Μέρκελ...»



Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΒΟΤΣΗ


Ενα τηλεφώνημα από την Καισαριανή, του καλού μου Αντώνη Καλογιάννη, έδωσε το ερέθισμα για τούτο το σημείωμα. Το βράδυ της Παρασκευής. Οταν, δηλαδή, στις Βρυξέλλες άρχιζαν οι ολονύκτιες διαπραγματεύσεις, που απέληξαν έτσι, ώστε την επομένη να δείχνουν όλοι ικανοποιημένοι: Ο Γ. Παπανδρέου να θριαμβολογεί που πέτυχε με «σκληρή μάχη» την επιμήκυνση στην αποπληρωμή του δανείου και μια μείωση 1% των επιτοκίων και η Ανγκελα Μέρκελ να υπομειδιά, αφού το «δούναι-λαβείν», που επικαλείται, της επιτρέπει πάντοτε να έχει και την πίτα σωστή και το σκύλο χορτάτο.


Προϋπόθεση για όλα είναι τα 50 δισεκατομμύρια ευρώ, ώς το 2015, από την εκποίηση κρατικής μας περιουσίας και νέα μνημόνια εξοντωτικής λιτότητας για τους πολλούς. Με την μπότα της στο λαιμό μας, κοντολογίς...


Δεν τα 'ξερε ακόμη, αλλά τα διαισθανόταν ο Αντώνης στο τηλέφωνο:
«Στο καφενείο είμαι και κουβεντιάζουμε με φίλους για το χάλι μας. Κοινή παράκληση: Γράψε κάτι άγριο, ξέρεις εσύ, γι' αυτή την γκιόσα τη Μέρκελ, που τους κουμαντάρει όλους εκεί στις Βρυξέλλες και μας τα 'χει πρήξει...».


Αλλο που δεν ήθελα να βγάλω κι εγώ τα απωθημένα μου. Είπα, λοιπόν, ότι η ανδροπρεπής και άχαρη σιδηρά καγκελάριος δείχνει να ενεργεί με αυτόματο πιλότο. Με την ίδια αφοσίωση υπηρέτησε και το ολοκληρωτικό καθεστώς της Ανατολικής Γερμανίας και είμαι σίγουρος ότι, αν ζούσε τότε, θα σκαρφάλωνε πολύ ψηλά στη χιτλερική ιεραρχία. Απροκάλυπτη, άλλωστε, επιδίωξή της είναι να ολοκληρώσει, με άλλα μέσα, τους στόχους του Γ' Ράιχ: Η Ευρώπη ένα απέραντο εργοτάξιο με γερμανικές προδιαγραφές και πειθαρχία, με Γερμανούς επιστάτες και αφεντικά και με τις γερμανικές εταιρείες να κυριαρχούν άνευ συναγωνισμού. Απορίας άξιον είναι πώς, με τόσο εμφανείς επιδιώξεις, δεν ανατριχιάζει και δεν αντιδρά η Ευρώπη, δύο μόλις γενιές αφ' ότου τερματίστηκε το μεγαλύτερο στην Ιστορία της αιματοκύλισμα από τις ορδές των ναζί...


Για να ντοπαριστεί κι άλλο, προέτρεψα την παρέα της Καισαριανής να διακόψει για λίγο την πόκα και να δει στις 10 στη ΝΕΤ την εκπομπή «Μηχανή του χρόνου». Το δεύτερο μέρος αποκαλυπτικής έρευνας του Χρ. Βασιλόπουλου για το διαβόητο «κατοχικό δάνειο»: Πώς η Ελλάδα της κατοχής, ρημαγμένη, δηωμένη, καθημαγμένη και με το λαό της να λιμοκτονεί, «είναι η μόνη χώρα στην Ευρώπη, που... αποζημίωσε τον κατακτητή της»! Αφού τα είχε αρπάξει όλα, ο κατακτητής συνήψε με την Τράπεζα της Ελλάδος, καταναγκαστικά αλλά και με όλους τους τύπους, ένα υπέρογκο για την εποχή δάνειο, το οποίο παραμένει ανεξόφλητο 65 χρόνια μετά τη λήξη του πολέμου και δύο δεκαετίες μετά την ενοποίηση των Γερμανιών.
Το ύψος του γερμανικού χρέους προς την Ελλάδα (όχι αποζημιώσεις, όχι επανορθώσεις: μόνο το δάνειο και οι τόκοι) αποτιμάται σήμερα σε περίπου 50 δισεκατομμύρια ευρώ! Κατά διαβολική σύμπτωση, δηλαδή, στο ισόποσον που επιβάλλουν η τρόικα και η Μέρκελ να προκύψει από δραστικές αποκρατικοποιήσεις. Το μάτι των αρπαχτικών, πρωτίστως των Γερμανών, είναι ήδη στραμμένο σε οργανισμούς στρατηγικής σημασίας για την οικονομία μας, όπως η ΔΕΗ και ο ΟΤΕ, και σε κερδοφόρες κρατικές επιχειρήσεις, όπως ο ΟΠΑΠ. Και, ασφαλώς, δεν είναι μόνον η κιτρινοφυλλάδα «Μπιλντ», που εποφθαλμιά παραλίες και νησιά μας για γερμανικά θέρετρα...


Αλλωστε, η ελληνική γη και ο φυσικός μας πλούτος μένουν έκθετα σαν λάφυρα στους δανειστές μας με την επαίσχυντη δανειακή σύμβαση, που συνοδεύει το Μνημόνιο - όνειδος διαρκές για όσους την υπέγραψαν.


Στο δεύτερο μέρος της έρευνάς του ο Χρ. Βασιλόπουλος ανατρέχει περίπου έξι δεκαετίες πίσω, για να καταδείξει παραστατικά τον ενδοτισμό όλων ανεξαιρέτως των ελληνικών κυβερνήσεων, που ουδέποτε αξίωσαν να εξοφληθεί το «κατοχικό δάνειο». Φτάσαμε έτσι στο σημείο εκεί που μας χρωστούσανε να μας παίρνουν και το βόδι...


Πριν συμπληρωθούν καν δέκα χρόνια από τη λήξη του πολέμου, η ηττημένη Γερμανία έχει ξανασταθεί στα πόδια της και αντιμετωπίζει την Ελλάδα της Εθνικής Αντίστασης με την αλαζονεία και την ιταμότητα νικητή.


Η διαφθορά των πολιτικών μας από τη Ζίμενς άρχισε ήδη από το 1953! Εκπρόσωπος τότε του γερμανικού κολοσσού στη χώρα μας ήταν ο πατενταρισμένος δωσίλογος Ι. Βουλπιώτης, που καμάρωνε ότι υπέδειξε στους κατακτητές ως εγκάθετο πρωθυπουργό τον Ι. Ράλλη, καθώς και τη συγκρότηση των διαβόητων Ταγμάτων Ασφαλείας...


Για το πρώτο σκάνδαλο Ζίμενς απομακρύνεται από την κυβέρνηση ο υπερυπουργός Σπ. Μαρκεζίνης, κατηγορούμενος από τον Παπάγο για μυστικές συμφωνίες και δεσμεύσεις με τους Γερμανούς.


Με στόχο να προωθηθούν στη Δυτ. Γερμανία της ραγδαίας ανοικοδόμησης τα μιλιούνια των ανέργων στη ρημαγμένη ελληνική ύπαιθρο, ο Κων. Καραμανλής στην πρώτη του επταετία υπήρξε ο ενδοτικότερος όλων: Το 1958, απειλούμενος με αντίποινα (!), απελευθερώνει τον εξολοθρευτή των Εβραίων της Θεσσαλονίκης Μαξ Μέρτεν. Τον επόμενο χρόνο, με ένα υπουργικό τηλεφώνημα, απελευθερώνεται μερικές ώρες μετά τη σύλληψή του και ο δήμιος των Χανίων Γκίντερ Κόλβες. Την ίδια χρονιά, με νόμο, παύει η δίωξη στη χώρα μας των εγκληματιών πολέμου και δικάζεται για... κατασκοπεία (!) ο πρώτος αντιστασιακός της Ευρώπης μαζί με τον Λάκη Σάντα, Μανώλης Γλέζος, από τους ελάχιστους που αγωνίζονται ακόμη για το κατοχικό δάνειο...

Και διηγώντας τα να κλαις. Αλλά, μπάστα - ε, Αντώνη;

Η ΕΣΗΕΑ ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΙ ΣΤΗΝ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΣΩΣΗ ΤΟΥ BBC

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ συμμετέχει στην εκστρατεία διάσωσης της Υπηρεσίας Παγκόσμιας Ενημέρωσης του BBC, στην οποία πρωτοστατεί η Εθνική Ενωση Δημοσιογράφων Βρετανίας (NUJ). Οι οικονομικές περικοπές των κονδυλίων λειτουργίας του βρετανικού ραδιοτηλεοπτικού φορέα, που επέβαλε η βρετανική κυβέρνηση έχουν αποτέλεσμα τη συρρίκνωση των υπηρεσιών και την απώλεια χιλιάδων θέσεων εργασίας δημοσιογράφων και εργαζομένων στο φορέα, με ολέθριες συνέπειες για την ποιότητα των εκπομπών του BBC στο μέλλον.
Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ καλεί τα μέλη της Ενώσεως να συνεισφέρουν στην εκστρατεία διάσωσης της Υπηρεσίας Παγκόσμιας Ενημέρωσης του ΒΒC, υπογράφοντας το σχετικό ψήφισμα στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://www.petitionbuzz.com/petitions/savews. Παράλληλα, να ενημερώσουν την Εθνική Ενωση Δημοσιογράφων Βρετανίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση campaigns@nuj.org.uk.

48ΩΡΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΗΝ "ΑΥΡΙΑΝΗ"

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ αποφάσισε την κήρυξη 48ωρης απεργίας για τους δημοσιογράφους, που εργάζονται στην εφημερίδα «ΑΥΡΙΑΝΗ» από τις 6.00 το πρωί της Παρασκευής, 18 Μαρτίου έως τις 6.00 το πρωί της Κυριακής, 20 Μαρτίου 2011 ζητώντας:
---Την εφαρμογή των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας.
---Την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων και των καθυστερούμενων οφειλών των εργαζομένων δημοσιογράφων στην «ΑΥΡΙΑΝΗ».
---Την άμεση καταβολή του δώρου των Χριστουγέννων καθώς και του επιδόματος αδείας σε όσους συναδέλφους δεν το έχουν λάβει.
---Τη διασφάλιση στο μέλλον της ομαλής καταβολής των μισθών, δώρων και επιδομάτων.

13 Μαρ 2011

Πολλοί ενδιαφέρονται για την "σωτηρία" του ALTER- σκοντάφτουν, όμως, στα χρέη


Στα συσσωρευμένα χρέη της τάξης των 500 εκατ. ευρώ σκοντάφτει η διαδικασία εύρεσης λύσης για την επιβίωση του Alter.
Οι δύο μεγαλομέτοχοι, Κ. Γιαννίκος και Γ. Κουρής, εκπροσωπούν δύο διαφορετικά στρατόπεδα, με τη μία πλευρά να προκρίνει την προοπτική της αναχρηματοδότησης του καναλιού μέσω κυπριακού fund που θα προβεί άμεσα σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου και την άλλη να τίθεται υπέρ της ένταξης στο μετοχικό κεφάλαιο δύο ισχυρών Ελλήνων επιχειρηματιών.
Ολα τελούν πάντως υπό την έγκριση των πιστωτικών ιδρυμάτων που αναζητούν μια υγιή και βιώσιμη λύση για το πολύπαθο κανάλι.

Εν τω μεταξύ ο κεντρικός άνκορμαν του δελτίου ειδήσεων του Alter, Ν. Χατζηνικολάου, διαψεύδει με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο ότι σκοπεύει να αποχωρήσει από το κανάλι πριν λήξει η ισχύς του συμβολαίου του, ενώ ελέγχονται οι πληροφορίες που φέρουν τα τέσσερα μεγάλα κανάλια (Mega, ΑΝΤ1, Star, Σκάι) να έχουν καταθέσει πρόταση εξαγοράς του Alter μέσω της Ενωσης Ιδιοκτητών Τηλεοπτικών Σταθμών Εθνικής Εμβέλειας, προκειμένου να διασωθεί η τηλεοπτική αγορά.

Την ίδια ώρα οι εργαζόμενοι στο Alter παραμένουν απλήρωτοι, ενώ την εβδομάδα που πέρασε συνεχίστηκαν οι κινητοποιήσεις από την ΕΣΗΕΑ και την ΕΤΙΤΑ με στάσεις εργασίας εξαιτίας της μη καταβολής των δεδουλευμένων το τελευταίο δίμηνο.

ΕΞΑΓΟΡΑ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΟΥ ΣΤΑΘΜΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΝΤ1?

Πηγές στον ΑΝΤ1 λένε πως θα τους ενδιέφερε κάποια εξαγορά τηλεοπτικού σταθμού εθνικής εμβέλειας στην Ελλάδα, εφόσον υπάρξει πωλητήριο.
Σε ό,τι έχει να κάνει με το RTL, δεν αποκλείεται συνεργασία εκτός των συνόρων, εφόσον οι δύο όμιλοι δραστηριοποιούνται στις αγορές Κροατίας και Σερβίας.
πηγή:ΠΑΡΟΝ

"Εφυγε" ο Μανώλης Ρασούλης

Nεκρός βρέθηκε σήμερα το πρωί ο καλλιτέχνης Μανώλης Ρασούλης, στο σπίτι του στη Θεσσαλονίκη.

Τα αίτια του θανάτου του παραμένουν προς το παρόν αδιευκρίνιστα. Bρέθηκε νεκρός σήμερα το πρωί, από φίλους του που ανησυχούσαν.

Η εγκληματική ενέργεια με τις πρώτες ενδείξεις έχει αποκλεισθεί και ο θάνατός του επήλθε μάλλον από παθολογικά αίτια.

Όταν το πτώμα του εντοπίστηκε ο άτυχος συνθέτης ήταν ήδη νεκρός εδώ και τουλάχιστον τέσσερις μέρες.

Η νεκροψία-νεκροτομή θα πραγματοποιηθεί αύριο Δευτέρα.

Ο Μανώλης Ρασούλης γεννήθηκε 28 Σεπτεμβρίου 1945, στο Ηράκλειο Κρήτης. Εκεί τελείωσε και το σχολείο. Το 1963, στην Αθήνα, σπουδάζοντας σκηνοθεσία στη σχολή Σταυράκου, δούλευε παράλληλα και στην εφημερίδα Δημοκρατική Αλλαγή. Στο Λονδίνο, πήρε μέρος στον αντιδικτατορικό αγώνα. Γυρνώντας στην Ελλάδα, εντάχθηκε στην λεγόμενη τραγουδοποιία. Έχει γράψει άρθρα σε πολλές εφημερίδες κι έχει κάνει εκπομπές σε τηλεόραση και ραδιόφωνο. Τον τελευταίο καιρό τον καιρό παρουσίαζε την εκπομπή «It´s all Greek to me» από τη ραδιοσυχνότητα της ΝΕΤ.

ΜΕΙΩΣΕΙΣ ΜΙΘΩΝ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΟΜΙΛΟ ΛΥΜΠΕΡΗ

Τη μείωση των μισθών των εργαζομένων κατά 10% ανακοίνωσε το βράδυ της Πέμπτης ο όμιλος Λυμπέρη επικαλούμενος την οικονομική κρίση.
Το αστείο είναι ότι μείωση μισθών θα γίνει σε όλους όσοι παίρνουν πάνω από (το μυθικό ποσό των) 1.000 ευρώ το μήνα.



ΚΟΙΝΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΔΙΑΣΩΜΑΤΕΙΑΚΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ

Οι Ομοσπονδίες του κλάδου Π.Ο.Ε.ΣΥ., Π.Ο.Σ.Π.Ε.Ρ.Τ., Π.Ο.Ε.Π.Τ.Υ.Μ., Ομοσπονδία Τύπου και Βιομηχανίας Χάρτου, στην κοινή συνεδρίαση με την Συντονιστική Επιτροπή των Συνεργαζομένων Ενώσεων στο χώρο των ΜΜΕ, απέναντι στις στοχευμένες πολύμορφες προσπάθειες των εργοδοτών –σε συνεργασία με την κυβέρνηση– να αποδομήσουν κάθε εργασιακό και ασφαλιστικό μας δικαίωμα, αντιτάσσουμε την οργανωμένη, μεθοδική και συνεχή μας αντίσταση και την απόφασή μας για ολομέτωπη μέχρι τέλους σύγκρουση μαζί τους.

Καλούμε τους εργαζόμενους στα ΜΜΕ –σε συμπαράταξη με τις Ενώσεις τους– ξεκινώντας από την 24ωρη πανελλαδική απεργία της Πέμπτης, 17 Μαρτίου 2011, να προχωρήσουμε όλοι μαζί στην κλιμάκωση του αγώνα και την αντίσταση απέναντι:

* στην συστηματική χωρίς φραγμούς και ηθικούς ενδοιασμούς επίθεση με τις μαζικές απολύσεις,
* στην μονομερή μεταβολή συνθηκών – μορφής - ειδικοτήτων και περιβάλλοντος εργασίας,
* στην καταγγελία των υφισταμένων ΣΣΕ και την άρνηση υπογραφής νέων ΣΣΕ,
* στις μειώσεις μισθών,
* στην επιβολή σε μισθωτούς που έχουν πλήρη απασχόλησης νέων προγραμμάτων εργασίας με 1 και 2 ημέρες εργασίας την εβδομάδα διαμορφώνοντας "μισθούς" ακόμα και 200 ευρώ μηνιαίως,
* στις παράνομες καθυστερήσεις δεδουλευμένων,
* στην απόπειρα υποκατάστασης των ΣΣΕ με ατομικές συμβάσεις,
* στην αυθαίρετη μεταφορά εργαζομένων σε ενοικιαζόμενους τίτλους και επιχειρήσεις,
* στις διώξεις συνδικαλιστών και στην ποινικοποίηση του αγώνα μας.

Η Συντονιστική Επιτροπή καλεί τους εργαζόμενους στα ΜΜΕ (εφημερίδες, τηλεόραση, περιοδικά, ραδιόφωνα, διαδίκτυο) στην κοινή συγκέντρωση που πραγματοποιείται την Πέμπτη, 17 Μαρτίου, στις 11 π.μ. στον Πανελλήνιο Γυμναστικό Σύλλογο (Ευελπίδων 2, Κυψέλη) και να συμμετάσχουν στην πανελλαδική απεργία της ίδιας μέρας, που αρχίζει στις 6 το πρωί.

Στους εκβιασμούς και στην τρομοκρατία τους, οφείλουμε σύσσωμοι να αντιτάξουμε την αγωνιστικότητά μας μέχρι τέλους.

ΕΝΩΣΙΣ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ ΑΘΗΝΩΝ
ΕΝΩΣΗ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
ΕΝΩΣΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ ΑΘΗΝΩΝ
ΕΝΩΣΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
ΕΝΩΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΘΗΝΩΝ
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΛΙΘΟΓΡΑΦΩΝ
ΕΝΩΣΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΟΠΩΛΩΝ ΑΘΗΝΩΝ
ΕΝΩΣΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΟΠΩΛΩΝ ΠΕΙΡΑΙΑ
ΕΝΩΣΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ ΑΘΗΝΩΝ
ΕΝΩΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΙΔΙΩΤΙΚΗΣ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
ΕΝΩΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΑΣ
ΕΝΩΣΗ ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΕΡ ΕΛΛΑΔΟΣ
ΕΝΩΣΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

"ΚΟΥΜΠΑΡΑΣ" ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΤΥΠΟ

Της Μ.Παπαχριστούδη

Το νέο θεσμικό πλαίσιο για τα ΜΜΕ περιλαμβάνει και αλλαγή του νόμου για τον Τύπο στην περιφέρεια. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Ι» ο διάλογος για την αναμόρφωση του κανονιστικού πλαισίου, όσον αφορά τις κρατικές δημοσιεύσεις για τις εφημερίδες της περιφέρειας, βρίσκεται ήδη σε προχωρημένο στάδιο με στόχο τη δημιουργία «κουμπαρά» επιβίωσης για τα ΜΜΕ.

Σε μια περίοδο ιδιαίτερα δύσκολη για τις τοπικές εφημερίδες (ήδη ανέστειλαν την έκδοσή τους περισσότερες από δέκα ημερήσιες εφημερίδες σε όλη την Ελλάδα· μόνο την τελευταία εβδομάδα έβαλαν λουκέτο η «Τόλμη» στο Ηράκλειο και τα «Τρικαλινά Νέα») οι ιδιοκτήτες επιμένουν στην ανάγκη να διαμορφωθεί νέο πλαίσιο με έμφαση στην προστασία του τοπικού χαρακτήρα τους.

Την επόμενη εβδομάδα είναι προγραμματισμένη ευρεία συνάντηση στη Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας με τις ενώσεις ιδιοκτητών και συντακτών, στην οποία αναμένεται να συζητηθούν οι προτάσεις της κυβέρνησης. Οι οποίες προτάσεις αφορούν την αλλαγή του νόμου για την υποχρέωση δημοσίευσης κρατικών ανακοινώσεων, ισολογισμών, κ.λπ. στον περιφερειακό Τύπο. Επίσης προβλέπεται η δυνατότητα-διευκόλυνση συνεργιών ή συγχωνεύσεων σε τοπικό επίπεδο για τις επιχειρήσεις Τύπου.

Οι εκδότες, ωστόσο, επιμένοντας στη διαφύλαξη του χαρακτήρα της «περιφερειακής» εφημερίδας, αντιπροτείνουν ένα συνολικό πλαίσιο θεσμικών παρεμβάσεων για τον Τύπο και όχι μόνο για τις καταχωρίσεις. Κεντρικός άξονας, σύμφωνα πάντα με πληροφορίες μας, είναι η υιοθέτηση ενός μοντέλου «επιχορήγησης» στα πρότυπα των εκείνων που λειτουργούν σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σημειώνεται συγκεκριμένα η «θωράκιση του τοπικού, περιφερειακού Τύπου» κάτι που γίνεται στη Σουηδία όπου προβλέπεται ειδικό συμβούλιο επιδοτήσεων, στη Γαλλία όπου χρηματοδοτούνται απευθείας εφημερίδες με μικρή διαφημιστική απορρόφηση, στην Ολλανδία όπου λειτουργεί ταμείο οικονομικής ενίσχυσης (PressFun). Ζητούνται επίσης μέτρα για τη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων Τύπου με την εγγύηση του Δημοσίου. Επίσης να αλλάξει το ασφαλιστικό καθεστώς του προσωπικού όπως και οι ρυθμίσεις για τις κρατικές δημοσιεύσεις.

Ειδικά για την υποχρέωση των καταχωρίσεων ο Σύνδεσμος Ημερήσιων Περιφερειακών Εφημερίδων (ΣΗΠΕ) προτείνει σειρά νέων ρυθμίσεων, όπως οι αναθέσεις διαφημιστικών καταχωρίσεων να γίνονται απευθείας από τους κρατικούς φορείς, χωρίς τη διαμεσολάβηση τρίτου φορέα, να απογορευτεί η χρησιμοποίηση διαφημιστικών γραφείων, να γίνεται η πληρωμή απευθείας από την αναθέτουσα αρχή. Για την κατανομή των διαφημιστικών προγραμμάτων του ευρύτερου δημοσίου τομέα να λαμβάνεται υπόψη η αναγνωσιμότητα, όπως θα προκύπτει από την έρευνα η οποία θα διενεργείται κάθε δυο χρόνια με ευθύνη της γενικής γραμματείας.

Οι ημερήσιες περιφερειακές εφημερίδες δεν δικαιούνται να παρέχουν ποσοστό επιβράβευσης στις διαφημιστικές εταιρείες. Προτείνεται επίσης η ρύθμιση για μια σειρά ευνοϊκών εκπτώσεων σε τέλη ή στην υποχρέωση ασφαλιστικών εισφορών στα ταμεία, στα πρότυπα όσων ισχύουν για τον κεντρικό Τύπο.
πηγή:Ισοτιμία