6 Μαΐ 2011

Τί συμβαίνει στην "ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ";




Πολλά ακούγονται τώρα τελευταία για τη Μάνια Τεγοπούλου, την Ελευθεροτυπία και για τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η εφημερίδα. Πολλά από αυτά είναι αλήθεια ενώ κάποια άλλα θεωρούνται υπερβολές.


Το μόνο σίγουρο είναι πως η ανυπότακτη εκδότρια φαίνεται να είναι η μοναδική που αντιστέκεται στην κυβερνητική προπαγάνδα του μνημονίου με αποτέλεσμα πολλοί υπουργοί και παρατρεχάμενοι να είναι σαφώς ενοχλημένοι από τις αποκαλύψεις και την σκληρή κριτική που τους ασκείται από την Ελευθεροτυπία.


Την ίδια ώρα η Μάνια μοιράζει dvd με την κατάθεση του πατέρα της Κίτσου Τεγόπουλου στο Ειδικό Δικαστήριο για το σκάνδαλο Κoσκωτά ενώ στέλνει «μηνύματα» μέσω των παραπολιτικών της «Ε» προς τραπεζίτες και οικονομικούς παράγοντες.


Σχετικά με το σχόλιο της για τον Μιχάλη Σάλλα της Πειραιώς, όλοι κατάλαβαν ότι ο τραπεζίτης καθυστερεί την εκταμίευση της δόσης των πέντε εκατ. ευρώ του δανείου που έχει χορηγήσει στην «Ελευθεροτυπία», με αποτέλεσμα να υπάρχει πρόβλημα στην ομαλή μισθοδοσία των εργαζομένων, πράγμα που η Μάνια δεν το θέλει σε.. καμία περίπτωση.


Τα τελευταία 24ωρα η εκδότρια ασχολήθηκε με τον νέο ειδικό γραμματέα του ΣΔΟΕ Γιάννη Διώτη τέως αντιεισαγγελέα και γνωστό από την υπόθεση της 17 Νοέμβρη.Χθες όλοι έσπαγαν το κεφάλι τους και προσπαθούσαν να καταλάβουν τι εννοεί η Μάνια γράφοντας για τις «ερωτικές επιστολές του κυρίου Διώτη» ενώ σήμερα προκάλεσε νέους πονοκεφάλους με νέο κουίζ υψηλής δυσκολίας: «Κύριε Διώτη, κάνει κρύο τον Δεκέμβρη;»...


Σχετικά τώρα με το οικονομικό πρόβλημα της Ελευθεροτυπίας και τις όποιες δυσχέρειες σχετικά με τη μισθοδοσία θυμίζουμε ότι η εφημερίδα δανείζεται υποθηκεύοντας ακίνητα μεγάλης αξίας, για να πληρώνει κανονικά τους εργαζόμενους. Όπως άλλωστε είναι γνωστό η Ελευθεροτυπία, είναι η εφημερίδα με τα μικρότερα δάνεια για τα οποία έχει εγγράψει πολύ μεγαλύτερης αξίας εμπράγματες υποθήκες.


Υ.Γ.: Προς το παρόν, και εξ όσων γνωρίζουμε, στους εργαζόμενους της Ελευθεροτυπίας δεν έχει γίνει περικοπή μισθού με εξαίρεση τα υψηλόβαθμα στελέχη. Και σε καμία περίπτωση βέβαια δεν υπάρχουν πλέον οι μισθοί των 50.000 και 40.000 ευρώ για διευθυντές και 30.000 για αρχισυντάκτες που ίσχυαν επί εποχής Φυντανίδη.
πηγή:zoornalistas

ΛΟΥΚΕΤΟ ΣΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ESQUIRE ΒΑΖΕΙ Ο ΠΕΤΡΟΣ ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ ..ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ



Συνεχίζονται οι απώλειες στον περιοδικό Τύπο της χώρας, αυτή τη φορά με την ελληνική έκδοση ενός από τα πιο καταξιωμένα ανδρικά περιοδικά παγκοσμίως. Τελευταίο τεύχος λοιπόν για το Ελληνικό Esquire της Imako, η οποία αντιμετωπίζει προβλήματα το τελευταίο διάστημα, γεγονός που έγινε πιο εμφανές με την επιστολή που έστειλε ο εκδότης Πέτρος Κωστόπουλος στους εργαζόμενους της εταιρίας πριν το Πάσχα.Θυμίζουμε ότι το Esquire κυκλοφορούσε επί μια περίοδο ως ένθετο στην εφημερίδα "Ελεύθερος Τύπος", όταν εκδότρια ήταν η Γιάννα Αγγελοπούλου και ξανακυκλοφόρησε στα περίπτερα μετά την αναστολή έκδοσης της εφημερίδας.Τελευταίο εξώφυλλο ήταν αυτό με τον Ζακ Γαλιφιανάκη.

πηγή: ΠΡΕΖΑ TV

Αρθρο 99 και για τον ΑΛΤΕΡ


Στην τελική ευθεία μπαίνει το θρίλερ για τον πολύπαθο τηλεοπτικό σταθμό ALTER.
Σήμερα το πρωί κατατέθηκε αίτηση υπαγωγής στο άρθρο 99- δηλαδή στην ελεγχόμενη πτώχευση, όπως η Απογευματινή.
Η δυσάρεστη είδηση ανακοινώθηκε σήμερα στον εκπρόσωπο του καναλιού. Η αίτηση θα εκδικαστεί στις 16 Ιουνίου – χωρίς κανείς ακόμη να γνωρίζει το περιεχόμενο των εξυγιαντικών μέτρων που υποχρεωτικά περιλαμβάνει η αίτηση.

5 Μαΐ 2011

Η επόμενη μέρα στα media



ΤΗΝ δεκαετία του '80 μια ιδιαίτερα επιτυχημένη ταινία του Hollywood είχε τον τίτλο «Τhe day after tomorrow» με θέμα την επόμενη μέρα μιας καταστροφής. Για πολλά ελληνικά Μέσα Ενημέρωσης, η επόμενη μέρα φτάνει πριν να έχει ακόμα φτάσει η αντίστοιχη επόμενη μέρα για το σύνολο της οικονομίας.



@Πολιτικά ισχυρά Μέσα, όπως το Alter, οδηγούνται υπό το βάρος των χρεών στον δρόμο της πτώχευσης, ενώ στον χώρο των περιοδικών και των εφημερίδων, οι εκτιμήσεις θεωρούν ως θέμα χρόνου την κατάρρευση και άλλων αντίστοιχα ισχυρών Μέσων, αφού ούτε οι τράπεζες, ούτε το κράτος μπορούν πλέον να παρέμβουν, μια που αντιμετωπίζουν τα ίδια ακριβώς προβλήματα ρευστότητας και χρεών (οι τράπεζες πρωτίστως εξαιτίας του κράτους και των ομολόγων του, που από ασφαλής επένδυση και βάση του χαρτοφυλακίου τους εξελίχθηκαν σε junk bonds).



@Η νέα αυτή πραγματικότητα που θα διαμορφωθεί, δεν θα είναι όμως στατική. «Η φύση απεχθάνεται το κενό» έλεγε ο Αριστοτέλης και αν αυτό δεν είναι ακριβώς σωστό σε επίπεδο φυσικών νόμων, είναι σίγουρα σωστό σε ό,τι αφορά τους νόμους της αγοράς. Πριν μερικά χρόνια ένας επιχειρηματίας -μιλώντας με κυνικό ρεαλισμό για την οικονομική κρίση- είπε ότι η καλύτερη είδηση σε αυτήν την περίοδο είναι ότι δεν έκλεισες εσύ αλλά ο ανταγωνιστής σου. Ότι θα επωφεληθούν, δηλαδή, όσοι επιβιώσουν. Αυτό σε σημαντικό βαθμό θα συμβεί και στα Μέσα Ενημέρωσης. Όχι όμως αυτόματα και γραμμικά. Γιατί στο παιχνίδι έχει μπει και ένα νέο Μέσο, το Διαδίκτυο, το οποίο καθιστά τις εξελίξεις πολύ περισσότερο σύνθετες και απρόβλεπτες, ιδίως για τον Τύπο.



@Το κλειδί, στην προκειμένη περίπτωση, βρίσκεται στη σημασία που έχει ειδικά στον Τύπο η δύναμη της συνήθειας και στην αξία που έχει η ταυτότητα μιας εφημερίδας στην προσωπική ζωή του αναγνώστη. Η εφημερίδα, ειδικά, είναι ένας τρόπος να βλέπεις τον κόσμο. Αν έχεις δεθεί με μια εφημερίδα και ξαφνικά η εφημερίδα αυτή δεν υπάρχει πια και αρχίσεις να λαμβάνεις την πληροφόρησή σου από το Διαδίκτυο, δεν πρόκειται εύκολα να γυρίσεις και να αγοράσεις μια άλλη ή μια νέα εφημερίδα, που θα προσπαθήσει να καλύψει το κενό. Το πιθανότερο είναι να δημιουργήσεις μια νέα καταναλωτική συνήθεια στο Διαδίκτυο, για την οποία όμως θα είσαι διατεθειμένος να δώσεις πολύ λιγότερα (ή και καθόλου) χρήματα, ιδίως σε μια περίοδο οικονομικής κρίσης. Ενώ και ο χρόνος που θα διαθέσεις για την ενημέρωση που έπαιρνες παλαιότερα από ένα μόνο Μέσο, θα είναι λιγότερος για κάθε Μέσο ξεχωριστά, μια που το Διαδίκτυο σου προσφέρει πολύ περισσότερες δυνατότητες και ευκαιρίες. Αντί για μια εφημερίδα μπορείς να διαλέξεις να έχεις ενημέρωση από τριάντα διαφορετικές ιστοσελίδες.

πηγή:Greek Media on line

Τα σκάνδαλα του ΤΣΠΕΑΘ πήραν αναβολή για τίς 23 Μαίου


Του Παναγιώτη Στάθη


Τρίτη προθεσμία για τις 23 Μαΐου πήρε ο πρώην πρόεδρος του ΤΣΠΕΑΘ (Ταμείο Συντάξεων Προσωπικού Εφημερίδων Αθήνας -Θεσσαλονίκης), Δημ. Καπράνος, που είχε κληθεί σε απολογία για το σκέλος του μεγάλου σκανδάλου των ομολόγων που αφορά την αγορά από το Ταμείο των δημοσιογράφων, τον Ιούλιο του 2006, του δομημένου ομολόγου των 130 εκατομμυρίων ευρώ.

Η νέα προθεσμία δόθηκε από τον εφέτη ανακριτή Γ. Λέκκα μετά την αποστολή στο ανακριτικό γραφείο νέων στοιχείων σε κούτες από τις Ελβετικές Αρχές τα οποία πρέπει να μεταφραστούν στην ειδική υπηρεσία του ΥΠΕΞ και να δοθούν στον κατηγορούμενο ώστε να ετοιμάσει την υπεράσπισή του.


Ο κ. Καπράνος αντιμετωπίζει τέσσερις κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος και συγκεκριμένα «απιστία», «απάτη», «νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα» (ξέπλυμα βρώμικου χρήματος) και «δωροδοκία».Σύμφωνα με δικαστικές πηγές τα στοιχεία αυτά αφορούν την κίνηση εμβασμάτων 1.887.000 ευρώ στις τράπεζες HSBC Λονδίνου, Midland Πειραιά και Vontobel Γενεύης, των οποίων ο Δημ. Καπράνος φέρεται ως αποδέκτης και μάλιστα -κατά σύμπτωση- λίγες ημέρες μετά την αγορά του δομημένου ομολόγου από το ΤΣΠΕΑΘ και αξιολογούνται ως ιδιαίτερα σοβαρά.

Πάντως από όσα έχουν δημοσιοποιηθεί μέχρι στιγμής ρόλο στην υπόθεση φέρεται να έχει παίξει και ο Ν. Δεσποτόπουλος (επίσης εκ των υπόπτων για δωροδοκία), πρώην πρόεδρός του «Μεταξάς» και στενός φίλος του Δ. Καπράνου. Κι αυτό γιατί δέκα ημέρες μετά την αγορά του δομημένου ομολόγου από το ΤΣΠΕΑΘ εμφανίζεται να είναι ο αποδέκτης ποσού 3,1 εκατ. ευρώ σε λογαριασμό του στην Dresdner Γενεύης. Το ποσό εμβάσθηκε στον Ν. Δεσποτόπουλο από λογαριασμό στην ίδια τράπεζα -της CROZANA Investments Ltd, που ανήκει στον Δ. Παστελάκο, εκ των συνιδιοκτητών της ΤΡΩΥΛΟΣ, δηλαδή της εταιρείας που πούλησε το ομόλογο στο ΤΣΠΕΑΘ. Από το λογαριασμό του Ν. Δεσποτόπουλου, το χρήμα της CROZANA ή ΤΡΩΥΛΟΣ (1.887.000 ευρώ) κατευθύνθηκε στους τρεις λογαριασμούς που φέρεται να ανήκουν στον Δ. Καπράνο.


«Εκποίησα περιουσιακά μου στοιχεία»

Ενδιαφέρον πάντως θα έχει να διαπιστωθεί ο τρόπος με τον οποίο ο κ. Καπράνος θα δικαιολογήσει την ύπαρξη των χρημάτων αυτών , σε σχεδόν παράλληλη περίοδο με την αγορά του ομολόγου. Μια πρώτη γεύση είχε δώσει στις έγγραφες εξηγήσεις του όταν κλήθηκε ως ύποπτος από τον εισαγγελέα στις οποίες ανέφερε ότι το ποσό αυτό πιστώθηκε στους λογαριασμούς του αλλά προήλθε από πώληση περιουσιακών του στοιχείων, τίτλων εφημερίδων και περιοδικών. Ανέφερε επίσης ότι θα αναλάμβανε επικεφαλής εκδοτικού συγκροτήματος, που βασικά χρηματοδοτούσε ο Δ. Παστελάκος της ΤΡΩΥΛΟΣ και οργάνωνε ο Ν. Δεσποτόπουλος για λογαριασμό και άλλων επιχειρηματιών.Για το ίδιο το ομόλογο έχει υποστηρίξει ότι «επρόκειτο για επένδυση σε έκδοση του Ελληνικού Δημόσιου με εγγυημένο το κεφάλαιο και καλές αποδόσεις, η απόφαση ήταν ομόφωνη και μετά από διαπραγματεύσεις πετύχαμε να το πουλήσουμε για 133.100.000 ευρώ. Ουδεμία ζημία προέκυψε για το ΤΣΠΕΑΘ».

3 Μαΐ 2011

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Χλιδή για τους εκδότες – Περικοπές για τους εργαζόμενους



Στο περιθώριο των εργοδοτικών απειλών για νέες μαζικές απολύσεις και περικοπές στην εφημερίδα ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ, τα αφεντικά του Τύπου σε στενή επαφή με οικονομικούς, πολιτικούς και διπλωματικούς παράγοντες, γλεντούν και διασκεδάζουν, ανταλλάσσουν φιλοφρονήσεις και αλληλοβραβεύονται για τα «κατορθώματά» τους.
Ενδεικτικά ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΟΥΜΕ δύο τέτοιες φιέστες από τις οποίες δεν θα μπορούσε να λείπει και ο κυρ-Αλέκος Μπακατσέλος. Όπως άλλωστε δεν παρέλειψε να παραβρεθεί και στην φετινή κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας της… ΕΣΗΕΜ-Θ!
1η ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ
Οκτώβρης 2010 – Από τη στήλη “lifestyle” του http://www.agelioforos.gr/
Το παράσημο «Λεοπόλδος ΙΙ» απένειμε στον επίτιμο πρόξενο Βελγίου στην Θεσσαλονίκη, Αλέξανδρο Μπακατσέλο, ο υπουργός Άμυνας της χώρας, Pieter De Crem, για την αξιέπαινη 25ετή του προσφορά προς το κράτος του Βελγίου, σε επίσημο δείπνο που πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο «Hyatt» παρουσία υψηλών προσκεκλημένων από τον επιχειρηματικό και πολιτικό χώρο.

2η ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ
19.1.2011 – Πηγή: http://www.photoreportage.gr/
Η πρωτοχρονιάτικη δεξίωση του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου αποτελεί πλέον θεσμό στην Θεσσαλονίκη που προσελκύει το ενδιαφέρον όχι μόνο των επιχειρηματικών αλλά και των πολιτικών, επιστημονικών, διπλωματικών, πολιτιστικών και κοινωνικών φορέων της Βόρειας Ελλάδας γενικότερα.
Περισσότεροι από 300 επίσημοι προσκεκλημένοι παρευρέθησαν, την Παρασκευή 7 Ιανουαρίου 2011, στο νέο ξενοδοχείο της πόλης μας THE MET HOTEL, όπου πραγματοποιήθηκε με ιδιαίτερη επιτυχία, σε θερμή εορταστική ατμόσφαιρα, η εκδήλωση αυτή.
Το Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο εκπροσώπησαν από την πλευρά του Δ.Σ. οι κ.κ Μιχάλης Μαϊλλης – Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου, Λάκης Μαραγκός – Αντιπρόεδρος, και τα μέλη του Δ.Σ., κ. Götz Funck, κ. Στέφανος Τζιρίτης και κ. Μανώλης Καστανάκης. Από την πλευρά της Διοίκησης παρέστησαν οι κ.κ. Martin Knapp, Γενικός Διευθυντής και μέλος του Δ.Σ. και ο Δρ. Αθανάσιος Κελέμης, Διευθυντής του Παραρτήματος Βορείου Ελλάδος.
Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του ο υφυπουργός Υποδομών κ. Γιάννης Μαγκριώτης, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας κ. Παναγιώτης Ψωμιάδης και ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης κ. Γιάννης Μπουτάρης.
Παρευρέθησαν επίσης:
ο Γενικός Πρόξενος της Γερμανίας στην Θεσσαλονίκη κ. Wolfgang Hoelscher-Obermaier
η Πρόξενος των Η.Π.Α., κα Kathryn Kay, ο βουλευτής της ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ κ. Κων/νος Γκιουλέκας,ο βουλευτής της ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ κ. Σταύρος Καλαφάτης, ο βουλευτής της ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ κ. Θεόδωρος Καράογλου, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Θωμάς Ρομπόπουλος, ο Πρόεδρος του Σ.Β.Β.Ε. κ. Νικόλαος Πέντζος και πολλοί άλλοι.
Χορηγοί της εκδήλωσης ήταν: ALLIANZ, BERLIN PREMIUM LAGER, DHL, EADS, MERCK, NIVEA, SIEMENS, ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΖΥΘΟΠΟΙΙΑ ΑΤΑΛΑΝΤΗΣ ΑΕ, KTHMA EYXAΡΗΣ, ΟΤΕ.

πηγή:Ασύνταχτος Τύπος

Νέα στοιχεία για το ομόλογο του ΤΣΠΕΑΘ

Και νέα, την τρίτη κατά σειρά, προθεσμία αναμένεται να λάβει σήμερα από τον ανακριτή ο πρώην πρόεδρος του ΤΣΠΕΑΘ (Ταμείο Συντάξεων Προσωπικού Εφημερίδων Αθήνας -Θεσσαλονίκης), Δημ. Καπράνος, ο οποίος έχει κληθεί σε απολογία για το σκέλος του μεγάλου σκανδάλου των ομολόγων που αφορά την αγορά από το Ταμείο των δημοσιογράφων, τον Ιούλιο του 2006, του δομημένου ομολόγου των 130 εκατομμυρίων ευρώ.


Στον Δημ. Καπράνο, που αντιμετωπίζει τέσσερις κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος και συγκεκριμένα «απιστία», «απάτη», «νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα» (ξέπλυμα βρώμικου χρήματος) και «δωροδοκία», θα δοθεί και νέα προθεσμία για να προετοιμάσει την απολογία του, καθώς στο ανακριτικό γραφείο απεστάλησαν πριν από λίγες ημέρες από τις ελβετικές Αρχές κούτες με νέα στοιχεία.


Τα έγγραφα αυτά στοιχεία, που αφενός πρέπει να μεταφραστούν κι αφετέρου να χορηγηθούν και στον κατηγορούμενο, αφορούν την κίνηση εμβασμάτων 1.887.000 ευρώ στις τράπεζες HSBC Λονδίνου, Midland Πειραιά και Vontobel Γενεύης, των οποίων ο Δημ. Καπράνος φέρεται ως αποδέκτης και μάλιστα -κατά σύμπτωση- λίγες ημέρες μετά την αγορά του δομημένου ομολόγου από το ΤΣΠΕΑΘ.


Ετσι σήμερα, που είχε κληθεί -μετά τη δεύτερη προθεσμία- σε απολογία, ο ειδικός εφέτης ανακριτής, Γιώργος Λέκκας, θα μεταθέσει χρονικά την απολογία του για τα τέλη του μήνα.
Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με στοιχεία που έχουν δει το φως της δημοσιότητας και με τα οποία σχετίζονται τα νέα έγγραφα, ο Ν. Δεσποτόπουλος (επίσης εκ των υπόπτων για δωροδοκία), πρώην πρόεδρός του «Μεταξάς» και στενός φίλος του Δ. Καπράνου, δέκα ημέρες μετά την αγορά του δομημένου ομολόγου από το ΤΣΠΕΑΘ εμφανίζεται να είναι ο αποδέκτης ποσού 3,1 εκατ. ευρώ σε λογαριασμό του στην Dresdner Γενεύης. Το ποσό εμβάσθηκε στον Ν. Δεσποτόπουλο από λογαριασμό στην ίδια τράπεζα -της CROZANA Investments Ltd, που ανήκει στον Δ. Παστελάκο, εκ των συνιδιοκτητών της ΤΡΩΥΛΟΣ, δηλαδή της εταιρείας που πούλησε το ομόλογο στο ΤΣΠΕΑΘ.


Από το λογαριασμό του Ν. Δεσποτόπουλου, το χρήμα της CROZANA ή ΤΡΩΥΛΟΣ (1.887.000 ευρώ) κατευθύνθηκε στους τρεις λογαριασμούς που φέρεται να ανήκουν στον Δ. Καπράνο.
Στις έγγραφες εξηγήσεις του (υπόμνημα) στο στάδιο της διερεύνησης της υπόθεσης από τον εισαγγελέα, ο πρώην Δ. Καπράνος αποδέχεται ότι το ποσό αυτό πιστώθηκε στους λογαριασμούς του. Ομως υποστηρίζει ότι προήλθε από πώληση περιουσιακών του στοιχείων, τίτλων εφημερίδων και περιοδικών. Μάλιστα διατείνεται ότι θα αναλάμβανε επικεφαλής εκδοτικού συγκροτήματος, που βασικά χρηματοδοτούσε ο Δ. Παστελάκος της ΤΡΩΥΛΟΣ και οργάνωνε ο Ν. Δεσποτόπουλος για λογαριασμό και άλλων επιχειρηματιών.


Για το ίδιο το ομόλογο έχει υποστηρίξει ότι «επρόκειτο για επένδυση σε έκδοση του Ελληνικού Δημόσιου με εγγυημένο το κεφάλαιο και καλές αποδόσεις, η απόφαση ήταν ομόφωνη και μετά από διαπραγματεύσεις πετύχαμε να το πουλήσουμε για 133.100.000 ευρώ. Ουδεμία ζημία προέκυψε για το ΤΣΠΕΑΘ».

πηγή: ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ (Της Κατερίνας Κατή)

Τώρα κλαίς, γιατί κλαίς;



Γράφει ο Σωτήρης Βεργής


Οδυρμός στη τάξη των δημοσιογράφων. Τα κανάλια κλείνουν, οι εφημερίδες χαροπαλεύουν, τα ραδιόφωνα βάζουν λίστες μουσικής και οι πολίτες σφυρίζουν αδιάφορα στις απεργίες της Ενημέρωσης, πλείστοι δε τις αναμένουν μ' ευχαρίστηση γιατί δεν θα δουν τους γνωστούς «φωστήρες» να τους αναλύουν το μαύρο χάλι της χώρας.

Ενώσεις Συντακτών με τις ηγεσίες τους προσπαθούν να μαζέψουν τα ασυμμάζευτα του κλάδου τους, πέφτουν χτυπήματα κάτω απ' τη μέση, τα γεννητικά όργανα πάνε περίπατο.΄Στο τέλος της χρονιάς θα υπάρχουν μόνο 3 κανάλια Ιδιωτών κι η ΕΡΤ θα έχει 12-13 περιφερειακούς Σταθμούς αντί 21 που έχει σήμερα. Μερικές ακόμα εφημερίδες θα χτυπήσουν φαλιμέντο και στις υπόλοιπες οι συντάκτες θα παίρνουν τις μισές αποδοχές.

Χρόνια τώρα όμως κάποιοι ελάχιστοι φώναζαν πως το γλυκό στο βάζο τελειώνει.Φώναζαν πως δεν γίνεται ο κλάδος τους να εκπροσωπείται από 10-15 αριβίστες, τακίμια της Εξουσίας, τζουτζέδες των εργοληπτών Ενημέρωσης που μάλιστα είχαν χωρίσει τα τιμάρια τους. Από δω οι λαϊκιστές, από εκεί οι σοβαροφανείς, από εδώ οι μάγκες και εκεί οι πεφωτισμένοι.. Πεφωτισμένοι σαν κι αυτούς που τους πιάνουν με 5 εκατ. σε σακούλες στο πορτ-μπαγκάζ κι αυτοί εξακολουθούν να κάνουν τις νυχτερινές άθλιες πλακίτσες τους.Κι από κάτω τους, ένα ασυνάρτητο πόπολο εργατών του Τύπου, το οποίο αγωνιζόταν σε δυο δουλειές, σε δυο Κυρίους (ου δύνασαι δυσί Κυρίοις δουλεύειν), πόπολο άνευ συγκεκριμένης ιδεολογίας και θέσης το οποίο παράδερνε σε αναμασημένες αναλύσεις ειδήσεων και τσαλαβουτούσε σε βάλτους αρθρογραφίας με προσφορές CD, DVD, αρπαχτές ταινιών, γκάτζετ κουζινικών, κτλ. περιμένοντας ταυτόχρονα τους ισολογισμούς της Εξουσίας και τις παρτούζες διαφημιστικών εταιριών.


Η απίστευτη αυτή διαπλοκή πληροφόρησης και κυπατζίδικης επικοινωνίας έφερε τα πράγματα εδώ που έφτασαν. Στον αφανισμό της αξιοπρέπειας, στη γελοιοποίηση δημοσιογράφων κι αφεντικών τους εκδοτών -όπου την Πέμπτη έχεις την εφημερίδα της Κυριακής- και γελούν οι ελάχιστοι αναγνώστες.



Το Κράτος τώρα νίπτει τας χείρας του ενώ οι εργολάβοι – εκδότες, σου κόβουν – όπως είναι εντελώς φυσικό- μισθούς και σε βάζουν να υπογράψεις ατομικές συμβάσεις έως ότου βρεθείς μπρούμυτα στο καναβάτσο.Η αδιαφορία του κοινού που σταμάτησε να υποφέρει απ' το κενό, του μη συνειδητού ελέγχου της Εξουσίας, είναι καρκίνωμα που δεν ξεριζώνεται κι εσύ αγαπημένε μου πληροφοριοδότη το ετοίμαζες χρόνια.



Τώρα κλαις, γιατί κλαίς Συ δεν ήσουν που γέλαγες χθες.Όταν κάποιοι λίγοι, χτυπούσαμε συναγερμό, μας έλεγαν ειρωνικά «κινδυνολόγους» ή «μηδενιστές».Και το μηδέν, αριθμητικό σημείο είναι γιατί μετά απ' αυτό, αρχίζεις να μετράς.


ΥΓ.Σε μια άλλη ζωή παιδιά, σε μια άλλη επανάσταση θα βρεθούμε. Να πιστεύετε στη μεταφυσική της πληροφόρησης. Τώρα η είδηση δεν είναι «ένας άνθρωπος δάγκωσε ένα σκύλο» αλλά «ένας δημοσιογράφος δάγκωσε τον εαυτό του».
πηγή: gianniotis

2 Μαΐ 2011

Τι είναι βία (για να μην ξεχνάμε).



Βία είναι... να μην μπορείς να σπουδάσεις το παιδί σου γιατί δεν έχεις χρήματα μετά τις περικοπές στο μισθό σου.
Βία είναι... να πεθαίνει ο πατέρας σου γιατί δεν έχεις λεφτά να του βάλεις μια ιδιωτική νοσοκόμα σε ένα διαλυμένο νοσοκομείο.
Βία είναι... να παίρνεις σύνταξη 400 ευρώ και να δίνεις τα 200 ευρώ στο τηλέφωνο, νερό και ρεύμα.
Βία είναι... να βλέπεις το γείτονα σου να ψάχνει στα σκουπίδια για να φάει.
Βία είναι... να σου χρεώνουν την αποτυχία μια πολιτικής που εσύ ποτέ δεν επέλεξες (αφού δεν σε ρώτησαν).
Βία είναι... να σε πετάν στον δρόμο, γιατί ο μισθός σου είναι -μετά από 3 πτυχία- πάνω από 500 ευρώ.
Βία είναι... να σου αλλάζουν τους φορολογικούς κανόνες κάθε μήνα.
Βία είναι... να βλέπεις τους κλέφτες να τρώνε αστακούς ενώ εσύ να ψάχνεις ψιλά στην τσέπη σου για ένα κουλούρι των 50 λεπτών.
Βία είναι... να σου λένε ότι είσαι κοπρίτης ενώ κάνεις 2 εργασίες για να επιβιώσεις.
Και τέλος βία είναι να ξεπουλάν την χώρα σου... και εσύ να πρέπει να κάνεις την πάπια.
Τίποτα δεν είναι μονόδρομος. Μόνο η ήττα της αδικίας είναι. Μόνο αυτή...
Γ.Β

πηγή: Newstrap.gr

ΟΔΗΓΙΑ ΤΗΣ ΑΡΧΗΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ SPAM

Η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα δημοσίευσε την Οδηγία 2/2011 για την ηλεκτρονική συγκατάθεση κατά την αποστολή μηνυμάτων διαφημιστικού χαρακτήρα. Η έκδοση της Οδηγίας αποσκοπεί στην ταυτοποίηση του χρήστη ο οποίος επιθυμεί να λαμβάνει email, SMS ή τηλεφωνικές κλήσεις για την προώθηση προϊόντων ή υπηρεσιών χωρίς να γίνεται αποδέκτης μηνυμάτων Spam...

Στα αρχικά άρθρα της Οδηγίας αναλύονται οι νόμιμες προϋποθέσεις για την ηλεκτρονική συγκατάθεση και οι υποχρεώσεις για την ενημέρωση των συνδρομητών ή χρηστών.Παρουσιάζονται οι ορθές πρακτικές που οφείλουν να ακολουθούν οι υπεύθυνοι επεξεργασίας, όταν πραγματοποιούν προωθητικές ενέργειες μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (email), γραπτών μηνυμάτων (SMS - MMS) και τηλεφωνικών κλήσεων καθώς και όταν αποστέλλονται προσκλήσεις σε φίλους για ηλεκτρονική συγκατάθεση. Τέλος, παρουσιάζονται τεχνικά μέτρα για την αποφυγή μαζικής αποστολής διαφημιστικών μηνυμάτων.

Η Οδηγία συνοδεύεται από Παράρτημα με παραδείγματα εφαρμογής των ορθών πρακτικών που εισάγονται με τις διατάξεις της.Οι διαδικασίες που περιγράφονται στην Οδηγία ακολουθούν τις βέλτιστες διαδικασίες για τη λήψη της συγκατάθεσης με τέτοιο τρόπο ώστε να εξασφαλίζεται ότι η χρήση των στοιχείων επικοινωνίας των συνδρομητών ή χρηστών πραγματοποιείται με απόλυτο σεβασμό στα δικαιώματά τους.Για την τελική διαμόρφωση της Οδηγίας πραγματοποιήθηκε κύκλος διαβούλευσης με φορείς που δραστηριοποιούνται στους τομείς της διαδικτυακής διαφήμισης και επικοινωνίας και της κινητής τηλεφωνίας. Η Αρχή έλαβε υπόψη τις απόψεις των φορέων αυτών ώστε να εξασφαλιστεί τόσο η προστασία των προσωπικών δεδομένων όσο και το εφικτό των τεχνικών λύσεων που εισάγονται.

Πηγή: newsbeast.gr

Το μεγάλο μαχαίρι σε μισθούς και συντάξεις

Η λαίλαπα του Μνημονίου ακούμπησε πρώτα μισθούς, συντάξεις, Δώρα εορτών και επιδόματα θερινής αδείας, αφήνοντας «στήλη άλατος» εργαζόμενους και συνταξιούχους, που μέσα σε μια νύχτα βίωσαν τη δραστική μείωση των αποδοχών τους.Η σκληρή πραγματικότητα, στην οποία προσγειώθηκαν απότομα πάνω από 1 εκατ. δημόσιοι υπάλληλοι και περίπου 1,7 εκατ. συνταξιούχοι, έφερε στα ταμεία του Δημοσίου κοντά 2,8 δισ. ευρώ. Η εύκολη λύση που ελήφθη εξ αρχής είχε άμεσα αποτελέσματα, που όμως οδήγησαν σε απώλεια δύο ή και τριών μισθών για τους δημοσίους υπαλλήλους και σχεδόν δύο συντάξεων για τους απόμαχους εργαζόμενους, χωρίς να υπολογίζονται οι έμμεσες απώλειες εισοδημάτων από τις αλλεπάλληλες αυξήσεις φόρων.Στο στόχαστρο μπήκαν και οι αποδοχές των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα, τις οποίες όμως «κούρεψαν» εμμέσως μέσω των επιχειρησιακών και ατομικών συμβάσεων, αλλά και ρίχνοντας τον κατώτερο μισθό κάτω από τα 500 ευρώ.Το θρίλερ του κοψίματος των αποδοχών ξεκίνησε από τον Απρίλιο, απόρροια του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Σε αυτή την πρώτη φάση, η κυβέρνηση ανακοίνωσε μηδενική εισοδηματική πολιτική για υπαλλήλους του Δημοσίου, του ευρύτερου δημόσιου τομέα και για συνταξιούχους, περικοπές επιδομάτων και πρόσθετων αποδοχών, το κόψιμο κατά 30% -και μάλιστα άμεσα- των Δώρων Πάσχα και Χριστουγέννων, καθώς και του επιδόματος αδείας.Στόχος τότε ήταν η εξοικονόμηση 1.858 εκατ. ευρώ. Το οριζόντιο κόψιμο έφτανε στο 12% των αποδοχών, επιδομάτων, αποζημιώσεων και κάθε είδους αμοιβών ή 7% για εργαζόμενους με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου που δεν λάμβαναν επιδόματα ή πρόσθετες αμοιβές, καθώς και πλαφόν από 5.981,40 ευρώ για δημοσίους υπαλλήλους και μέχρι 8.594,40 ευρώ για τον πρόεδρο του Αρείου Πάγου.Η συνέχεια δόθηκε τον Μάιο με το Α' Μνημόνιο. Από 1ης Ιουνίου 2010 καταργούνται Δώρα Χριστουγέννων-Πάσχα και το επίδομα αδείας.Οι συνταξιούχοι μέχρι 60 ετών (αφορά και συνταξιούχους ΟΤΑ, ΝΠΔΔ, ΟΣΕ και ασφαλιστικών ταμείων προσωπικού σιδηροδρομικών δικτύων) παύουν να τα εισπράττουν και αντικαθίστανται από ετήσια επιδόματα (μόνο από ένα ταμείο για όσους παίρνουν δύο συντάξεις) 800 ευρώ (400 ευρώ τα Χριστούγεννα και από 200 ευρώ Πάσχα και καλοκαίρι) για συνταξιούχους άνω των 60 ετών (εξαιρούνται του ορίου ηλικίας όσοι παίρνουν αναπηρικές συντάξεις, ανικανότητας, αναγκαστικής συνταξιοδότησης, βαρέα και ανθυγιεινά, οικοδομικές εργασίες, χηρείας και εκ μεταβιβάσεως μέχρι να συμπληρώσουν το 18ο έτος ή το 24ο σε περίπτωση σπουδών ή αν έχουν αναπηρία άνω 67%) και 1.000 ευρώ (500 ευρώ τα Χριστούγεννα και από 250 ευρώ Πάσχα και Καλοκαίρι) για δημοσίους υπαλλήλους, εφ' όσον οι συνολικές μικτές μηνιαίες αποδοχές (συμπεριλαμβάνονται και τα επιδόματά) τους είναι μέχρι 2.500 και 3.000 ευρώ, αντίστοιχα.Και στον ευρύτερο δημόσιο τομέαΣυμπληρωματικά επήλθε νέα οριζόντια μείωση σε επιδόματα, αποζημιώσεις και κάθε είδους αμοιβές των δημοσίων υπαλλήλων, καθώς και οριζόντια μείωση 3% των συνολικών αποδοχών των εργαζομένων του ευρύτερου δημόσιου τομέα (ΝΠΔΔ και ΟΤΑ). Το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης του Απριλίου και το Μνημόνιο του Μαΐου επέφεραν μείωση αποδοχών 20% για δημοσίους υπαλλήλους και 10% για εργαζόμενους του ευρύτερου δημόσιου τομέα με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου.Το πακέτο των περικοπών άγγιξε τους πάντες. Από απλούς δημόσιους υπαλλήλους -αν και υπήρξε ειδική μέριμνα για τους υπαλλήλους της Βουλής, καθώς εισπράττουν πάνω από 14 μισθούς- μέχρι δικαστικούς και βουλευτές, οι οποίοι βουλευτές όμως, με το «τρικ» των συμμετοχών σε επιτροπές, περιόρισαν τις απώλειές τους. Το πλαφόν έχει πλέον προσδιοριστεί στα 5.856,08 και πέραν αυτού δεν μπορεί να λάβει ουδείς, πλην βέβαια των πολιτικών μας ηγετών...Η κυβέρνηση δεν δίστασε να κόψει και τη δεύτερη δόση του επιδόματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης 150-650 ευρώ, που είχε υποσχεθεί να δώσει μέχρι τέλος Ιουνίου 2010 στις ασθενείς οικονομικά ομάδες. Ενεκα δημοτικών εκλογών τον περασμένο Δεκέμβριο εξήγγειλε -και έδωσε- ένα πενιχρό ποσό 100, 200 και 300 ευρώ (ανάλογα με το εισόδημα) στους συνταξιούχους άνω των 60 ετών που εισπράττουν συντάξεις πείνας.Η πολιτική των επιδομάτων και του παγώματος των αποδοχών θα έχει και συνέχεια για τους δημόσιους υπαλλήλους του στενού και του ευρύτερου δημόσιου τομέα, καθώς έρχεται το Ενιαίο Μισθολόγιο.Οι τυχόν ελπίδες που μπορεί κάποιοι να τρέφουν για επαναφορά όσων χάθηκαν είναι φρούδες, καθώς μια τέτοια κίνηση θα οδηγήσει σε αύξηση των δαπανών του προϋπολογισμού, κάτι το οποίο καθίσταται «επικίνδυνο» για τα επόμενα χρόνια.* Της ΕΛΕΝΗΣ ΚΩΣΤΑΡΕΛΟΥ ΠΡΕΖΑ TV2-5-2011

Κάμερες παντού

Του ΔΗΜΗΤΡΗ ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ

Ο ήλιος του Μάη ήταν πάντα ο πιο γλυκός. Θυμάμαι τότε, καμιά 25αριά χρόνια πριν, που την κοπανάγαμε από την τάξη και πηγαίναμε στην πίσω αυλή του Λυκείου Συκουρίου και ξαπλώναμε στο γρασίδι.

Εκεί, με άσο σκέτο, καφέ στο πλαστικό και «Μουσικές Ταξιαρχίες» στο μαγνητοφωνάκι, κάναμε σχέδια για το καλοκαίρι που ήταν προ των πυλών, για το μέλλον μας, για τη ζωή μας.
Εκεί αποφασίζαμε, τρομάρα μας, πώς θα αλλάξουμε τον κόσμο, εκεί φλερτάραμε, άλλες φορές αθώα και άλλες όχι, εκεί ζήσαμε τους πρώτους μας έρωτες. Εκεί, στην πίσω αυλή με το γρασίδι, έφηβοι-παράνομοι, ταΐσαμε τα όνειρά μας με μεγάλες ελπίδες αλλά και μικρές ανοησίες... Και πάντα ήταν κάποιος στη γωνία να φυλάει τσίλιες μήπως έρθει ο λυκειάρχης.
Σίγουρα αυτή δεν είναι μια συνταγή επιτυχίας για μια κοινωνία και ένα εκπαιδευτικό σύστημα όπως το σημερινό, που προετοιμάζει εργάτες-ανέργους για την πιο άγρια μορφή του καπιταλισμού. Είναι μια συνταγή όμως, που είχε ως βασικό συστατικό την ελευθερία.
Πολύ περισσότερο, δεν είναι μια συνταγή που ταιριάζει σε ένα αυταρχικό κράτος, σε μια κυρίαρχη δομή, που δείχνει ότι με κανέναν τρόπο δεν μπορεί να ανεχτεί τη διαφορετικότητα, την ελευθερία στην έκφραση, την αμφισβήτηση.

Προς επίρρωση αυτών, λίγες μέρες πριν από το Πάσχα, η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, ανατρέποντας προηγούμενη απόφασή της που απαγόρευε τη χρήση καμερών στα σχολεία, νομιμοποίησε τη βιντεοεπιτήρηση σχολικών συγκροτημάτων, ακόμα και κατά τις ώρες λειτουργίας τους. Η Ελλάδα του Μνημονίου θέλει τάξη και ασφάλεια.
Ηαλήθεια είναι πως Μέσα Ενημέρωσης, δάσκαλοι, καθηγητές, μαθητές και γονείς μάλλον δεν έδωσαν τη δέουσα σημασία σε μια απόφαση που λίγα χρόνια πριν θα χάλαγε κόσμο. Μέσα σε αυτό τον ορυμαγδό των εξελίξεων ίσως να είναι κατανοητό. Από την άλλη, σκέφτομαι πως έχει κάνει τόση δουλειά η τηλεόραση με όλα αυτά τα «Μπιγκ Μπράδερ» που στους περισσότερους πλέον φαίνεται φυσιολογικό.

Πολλά χρόνια ετοιμάζεται με κυρίαρχο όπλο την τηλεόραση αυτή η οργουελική κοινωνία. Ο εθισμός μικρών και μεγάλων στην ιδέα ότι θα τους καταγράφει συνεχώς μια κάμερα, ο εθισμός στην ιδέα ότι θα παρακολουθούνται όλοι και παντού ως ύποπτοι είναι εδώ και πολλά χρόνια το ζητούμενο.

Στο Συκούριο το Πάσχα, στη θέα του σχολείου, αναπόλησα εκείνες τις υπέροχες στιγμές στο γρασίδι της πίσω αυλής. Εχοντας όμως στο μυαλό μου την πρόσφατη απόφαση της Αρχής Προστασίας, αναρωτήθηκα πώς μπορεί ένας έφηβος να λειτουργήσει ως έφηβος, όταν ξέρει ότι η κουβέντα του, το παιχνίδι του, το φλερτ του, η «αλητεία» του παρακολουθούνται. Πώς να κρυφτεί από το λυκειάρχη;

Ποιος να σκεφτεί στην Ελλάδα του Μνημονίου ότι η λειτουργία μιας κάμερας μέσα σε ένα σχολείο είναι μέτρο αντιπαιδαγωγικό και αυταρχικό, προσβάλλει την αξιοπρέπεια και την ιδιωτικότητα μαθητών και περιορίζει την ελευθερία του λόγου και της κίνησης που είναι και η ουσία της εκπαίδευσης.

Κάμερες στα σχολεία, λοιπόν. Δεν έφταναν οι κάμερες στα δημόσια κτήρια, στα γραφεία, τις τράπεζες, τα ξενοδοχεία, τις πανσιόν, τα εμπορικά κέντρα και καταστήματα, τα νοσοκομεία, τις κλινικές, τα ιατρεία, τα φυσικοθεραπευτήρια, τα διαγνωστικά κέντρα, τα μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους, τους δημόσιους χώρους στάθμευσης, τους δρόμους, τα διόδια, τα πρατήρια υγρών καυσίμων, τα γήπεδα, τις πολυκατοικίες, τις εκκλησίες και τα νεκροταφεία. Κάμερες και στα Νηπιαγωγεία, τα Δημοτικά, τα Γυμνάσια, τα Λύκεια. Κάμερες παντού.
Ακόμη και τα «τελευταία οχυρά» των νέων, οι χώροι αναψυχής και διασκέδασης έχουν γεμίσει κάμερες. Επιχειρηματίες-επίδοξοι Κλουζό, στο όνομα δήθεν της ασφάλειας, παρακολουθούν τους νέους την ώρα της χαλάρωσης και της διασκέδασης. Για τις προϋποθέσεις που έχει ορίσει η Αρχή (πρέπει να υπάρχουν εμφανείς πινακίδες ότι ο χώρος βιντεοσκοπείται, απαγορεύονται οι κάμερες με δυνατότητα στρέψης και εστίασης, τα δεδομένα πρέπει να καταστρέφονται κ.ο.κ.) ούτε κουβέντα να γίνεται. Οποιος θέλει κάνει ό,τι θέλει.

Εχουν φτιάξει μια χώρα-στούντιο, έχουν γράψει το σενάριο και απαιτούν από τους νέους να γίνουν κομπάρσοι σε αυτό το μεγάλου μήκους θρίλερ που σκηνοθετούν. Πιστεύουν οι ανόητοι πως φτιάχνοντας κοινωνίες-φυλακές ασφαλείας θα τιθασεύσουν την οργή -παραβατικότητα την έχουν βαφτίσει- των νέων. Είμαι σίγουρος πως δεν θα τους κάνουν το χατίρι. Τα σχέδιά τους θα έχουν όση επιτυχία θα έχει και το Μνημόνιό τους...

Λίγες μέρες πριν, η κόρη μου, η οποία τελειώνει φέτος το Δημοτικό, αντιλαμβανόμενη με το δικό της τρόπο το «χαφιεδισμό» που εισάγει στη σχολική ζωή και κοινότητα η χρησιμοποίηση των καμερών, με ρώτησε αν θα ήταν σωστή μια μη νόμιμη αντίδραση σε περίπτωση που του χρόνου αυτή και οι συμμαθητές της βρεθούν αντιμέτωποι με μια τέτοια καμερο-κατάσταση.
Η απάντησή μου άμεση, αυθόρμητη και χωρίς δεύτερη σκέψη: «Φυσικά και να τις σπάσετε μωρό μου».
πηγή: Ελευθεροτυπία

1 Μαΐ 2011

Η ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΡΓΙΑ

σκιτσο του Σοτερ για το "Καφενείο"

Ματωμένη Πρωτομαγιά- τότε και τώρα...





1η Μάη 1886: Σικάγο. Ημέρα μιάς μεγάλης απεργίας, με συμμετοχή περισσότερων απο 400.000 εργατών, με αίτημα την καθιέρωση της 8ωρης εργάσιμης μέρας, αντί της 10ωρης, 11ωρης έως και 14ωρης που ήταν ως τότε. Απεργία η οποία συνεχίστηκε και τις επόμενες μέρες και που βάφτηκε στο αίμα των εργατών από το χτύπημα αστυνομίας , ενώ οι ηγέτες, πρωτεργάτες των τότε εργατικών κινητοποιήσεων για το 8ωρο καταδικάστηκαν σε θάνατο και εκτελέστηκαν.


Ο ΤΥΠΟΣ, όπως πάντα, όπως και σήμερα, έπαιζε τον ρόλο του:

Ηταν μια θαυμάσια μέρα«Παντού βλέπει κανείς αναταραχή για το οχτάωρο», έγραφε ο Τζον Σουίντον στην εφημερίδα του, στις 18 του Απρίλη 1886. Οι εργάτες διαδήλωναν και τραγουδούσαν από τη Νέα Υόρκη μέχρι το Σαν Φραντσίσκο. Οι εφημερίδες, ομόφωνα και με μικρές διαφοροποιήσεις, δήλωναν ότι το κίνημα ήταν «κομμουνιστικό, ανατριχιαστικό και αχαλίνωτο». Δήλωναν ότι θα έφερνε «μείωση μισθών, φτώχεια και κοινωνική υποβάθμιση του αμερικανικού εργάτη», ενώ θα έσπρωχνε τους εργάτες σε «αλητεία και χαρτοπαιξία, βία, κραιπάλη και αλκοολισμό». Η «Νιου Γιορκ Τάιμς», στις 25 του Απρίλη 1886, χαρακτήρισε το κίνημα «αντιαμερικανικό», προσθέτοντας ότι «οι εργατικές αναταραχές προκαλούνται από ξένους»…Οι εφημερίδες και οι βιομήχανοι διέδιδαν ότι η 1η του Μάη ήταν η ημερομηνία που θα γινόταν μια κομμουνιστική εργατική εξέγερση, σύμφωνα με το μοντέλο της Παρισινής Κομμούνας. Ο Μέλβιλ Ε. Στόουν, διευθυντής της εφημερίδας «Σικάγκο Ντέιλι Νιους» – η οποία χαρακτηριζόταν «η πιο κερδοφόρα έκδοση δυτικά της Νέας Υόρκης» – έλεγε ότι «εύκολα προβλέπεται επανάληψη των ταραχών της Παρισινής Κομμούνας», για την 1η Μάη 1886. Στο φύλλο της μέρας εκείνης, η εφημερίδα του Σικάγου «Ιντερ Οσεαν» ανακοίνωνε: «Οι σοσιαλιστές ταραχοποιοί δήλωσαν με καμάρι ότι θα χρησιμοποιήσουν τη διαδήλωση για το οχτάωρο προς όφελός τους… Εγινε γνωστό ότι φτάνουν σήμερα στο Σικάγο μερικοί από τους πιο ικανούς καθοδηγητές του σοσιαλιστικού κινήματος»…
Κύριο άρθρο της «Μέιλ»:«Στην πόλη μας υπάρχουν δύο επικίνδυνοι κακοποιοί, δύο ακαμάτηδες δειλοί που πάνε να δημιουργήσουν φασαρίες. Ο ένας λέγεται Πάρσονς, ο άλλος Σπάις…»Θυμηθείτε τα ονόματα τους σήμερα. Παρακολουθήστε τους. Θεωρήστε τους προσωπικά υπεύθυνους για όποια φασαρία δημιουργηθεί. Τιμωρήστε τους παραδειγματικά αν σημειωθούν ταραχές!».

Πάρσονς, Σπαις, Φίλντεν, Σβαμπ: Υπερασπίστηκαν την εργατική τάξη, δικάστηκαν, εκτελέστηκαν. «Το αίσθημα δικαιοσύνης του λαού», έλεγε η «Σικάγκο Τρίμπιουν», «απαιτεί οι ευρωπαίοι δολοφόνοι Ογκαστ Σπάις, Μάικλ Σβαμπ (ένα άλλο μέλος του Διεθνούς Συνδέσμου Εργαζομένων) και Σάμιουελ Φίλντεν να συλληφθούν, να δικαστούν και να απαγχονιστούν για φόνο… Απαιτεί ακόμα να συλληφθεί ο εγκληματίας Α. Ρ. Πάρσονς, που ντρόπιασε τη χώρα με τη γέννησή του σ’ αυτήν, να δικαστεί και να απαγχονιστεί για φόνο»…


Δεν δικάζονταν πια οι άνθρωποι, αλλά τα βιβλία, οι ιδέες, οι αγώνες..



1η Μάη 1924: Η πρώτη ματωμένη Πρωτομαγιά στην Ελλάδα.
Τα αιτήματα: Οκτάωρη εργασία, καθιέρωση της Κυριακής ως αργίας και η απαγόρευση της παιδικής εργασίας.



1η Μάη 2011: Το οκτάωρο καταργείται, οι μισθοί και οι συντάξεις περικόπτονται, οι απολύσεις είναι καθημερινό φαινόμενο και οι άνεργοι αυξάνονται, άνθρωποι αυτοκτονούν για οικονομικούς λόγους. Την παιδική εργασία εμποδίζει μόνο η απουσία θέσεων εργασίας...


(το ρόλο που παίζουν, όπως πάντα, κάποιοι σε εφημερίδες και τηλεόραση τον παρακολουθούμε καθημερινά όλοι στα ρεπορτάζ με απεργούς εργαζόμενους...)