17 Απρ 2010

Πουλάει την "Τυποεκδοτική" το ΚΚΕ;

Το ΚΚΕ εξετάζει το ενδεχόμενο να πουλήσει ένα μέρος των μετοχών της «Τυποεκδοτικής», σύμφωνα με πληροφορίες της «Αξίας». Το Κομμουνιστικό Κόμμα έχει στην κατοχή του το εν λόγω πιεστήριο, στο οποίο τυπώνεται μεγάλο μέρος καθημερινών πολιτικών και αθλητικών εφημερίδων- μεταξύ των οποίων, ο Ριζοσπάστης, ο Ελεύθερος Τύπος, ο Ελεύθερος κ.α- και σύμφωνα με το δημοσίευμα, φέρεται να βρίσκεται σε συζητήσεις για την πώληση του 45% της επιχείρησης.

Όπως διαβάζουμε στην «Αξία»: «Επί χρόνια και παρά τις κατά καιρούς κρούσεις που είχαν δεχτεί οι ιθύνοντες της Τυποεκδοτικής (πρόκειται για το πιεστήριο που ανήκει στο Κομουνιστικό Κόμμα Ελλάδος) δεν έμπαιναν καν στον κόπο να συζητήσουν το ενδεχόμενο πώλησης ποσοστού. Η σχετική συζήτηση ήταν casus belli. Η σχετική απόφαση είχε ληφθεί από τα κεντρικά του κόμματος.

Πριν από έξι (περίπου) μήνες άρχισαν να διαφοροποιούνται τα πράγματα. Οι έχοντες την ευθύνη της εκτυπωτικής μονάδας που ανήκει στο ΚΚΕ λέγεται ότι άρχισαν να συζητούν την είσοδο στρατηγικών επενδυτών. Κυρίαρχο ρόλο για την αλλαγή της στάσης έπαιξαν δύο πράγματα. Το πρώτο συνδέεται άμεσα με τις συνέπειες που μπορεί να έχει η κρίση και στη συγκεκριμένη αγορά. Και το δεύτερο, ενδεχομένως και πιο σημαντικό, συνδέεται με την είσοδο του τηλεοπτικού σταθμού 902 στην Digea, εταιρεία που διαχειρίζεται την επίγεια ψηφιακή πλατφόρμα. Ως γνωστόν στην εταιρεία μετέχουν οι τηλεοπτικοί σταθμοί Αlpha, Alter, ΑΝΤ1, Μακεδονία (μετονομάστηκε σε ΑΝΤ2), Μega, ΣΚΑΪ και Star.

Σύμφωνα με πληροφορίες της στήλης, πριν αποφασιστεί η είσοδος του 902 (σ.σ. αυτό έγινε τον περασμένο Φεβρουάριο) φαίνεται ότι έγιναν πολλές συζητήσεις στο παρασκήνιο, μεταξύ των εκπροσώπων του ΚΚΕ, και των εκπροσώπων των εκδοτών. Από τις συγκεκριμένες συναντήσεις υπήρξαν συγκεκριμένα συμπεράσματα, που αναγκάζουν τον Περισσό είτε να λειτουργήσει με τους όρους της αγοράς, είτε να βγει εκτός παιχνιδιού. Στις συζητήσεις που έγιναν τέθηκε επί τάπητος και το θέμα της πώλησης ενός ποσοστού της Τυποεκδοτικής.

Για όσους δεν το γνωρίζουν, πρόκειται για μια επιχείρηση που έχει μεγάλο πελατολόγιο, άρα και κερδοφορία. Επειδή διαχρονικά η συγκεκριμένη εκτυπωτική μονάδα ήταν εμπόδιο στα σχέδια των ισχυρών του Τύπου, που είχαν κάθε λόγο να θέλουν το μονοπώλιο στη συγκεκριμένη αγορά, και αφού δεν μπόρεσαν να αποθαρρύνουν τους Κομμουνιστές να εκσυγχρονίσουν το πιεστήριο τους, τώρα βρίσκονται κοντά στο να μπουν μέσα ως επενδυτές. Συγκεκριμένα, ακούγεται ότι ετοιμάζεται πρόταση εξαγοράς του 45% της Τυποεκδοτικής από συγκεκριμένο σχήμα εκδοτών.»
πηγή:NewsTime

Μηδενικές αυξήσεις για το 2010 προτείνουν οι εργοδότες


Έκτακτη Γενική Συνέλευση των μελών της ΕΤΕΡ
την Τρίτη 20 Απριλίου 2010

Η εργοδοτική Οργάνωση (ΕΙΙΡΑ) με την οποία η Ένωσή μας διαπραγματεύεται την Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, ξεκίνησε πρώτη την ολομέτωπη επίθεση ενάντια στους εργαζόμενους των ραδιοσταθμών με την πρωτόγνωρη πρόταση για «μηδενικές αυξήσεις μισθών για όλο το 2010». Η επιλογή της εργοδοσίας των media αποτελεί την πρώτη επίσημη προσπάθεια να μεταφερθούν τα αιματηρά μέτρα που αποφάσισε η Κυβέρνηση για τον δημόσιο τομέα και στον ιδιωτικό. Επειδή ξεχνούν ότι η λειτουργία και η βιωσιμότητα των επιχειρήσεων στηρίζεται, ιδιαίτερα σε περιόδους οικονομικών ανακατατάξεων σε παγκόσμιο επίπεδο, στο έμψυχο δυναμικό τους το οποίο παράγει την υπεραξία που καρπώνονται, ήρθε ο καιρός εμείς οι εργαζόμενοι να τους υπενθυμίσουμε το βασικό μας δικαίωμα στο ψωμί μας, δηλαδή στους μισθούς μας.
Σε μια περίοδο που:
1. ο πληθωρισμός τρέχει με 3,99%,
2. η ανεργία και οι απολύσεις θερίζουν τον ιδιωτικό τομέα,
3. το κόστος ζωής για τον μέσο εργαζόμενο έχει, μετά και την καθιέρωση του αυξημένου ΦΠΑ, εκτοξευθεί στα ύψη, ενώ ταυτοχρόνως οι μισθοί καθηλώνονται,
oι εργοδότες μάς εμπαίζουν πραγματικά, ισχυριζόμενοι ότι η ωρίμανση της περσινής ΣΣΕ αρκεί για να ζήσει εμάς και τις οικογένειές μας.

Το Διοικητικό Συμβούλιο μετά τις εξελίξεις αυτές συνεδρίασε εκτάκτως και αποφάσισε ομόφωνα την ενημέρωση της Συντονιστικής Επιτροπής των Συνεργαζομένων Ενώσεων στον χώρο των ΜΜΕ, στις 14.30 το μεσημέρι της Δευτέρας 19 Απριλίου 2010 και του Μικτού Συμβουλίου της Ένωσης στις 19.00 της ίδιας μέρας.

Το Διοικητικό Συμβούλιο επίσης αποφάσισε την Σύγκληση Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης των Τεχνικών της Ραδιοφωνίας για την Τρίτη 20 Απριλίου 2010 και ώρα 17.00 στον 7ο όροφο του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Αθήνας (ΕΚΑ, οδός 3ης Σεπτεμβρίου 48), με μοναδικό θέμα την ενημέρωση για τις διαπραγματεύσεις για τη νέα ΣΣΕ και την απάντηση στα σχέδια της εργοδοσίας για μηδενικές αυξήσεις.
Για το Διοικητικό Συμβούλιο
Ο Πρόεδρος Ο Γ΄ Γενικός Γραμματέας
Δημήτρης Καμαρινόπουλος Μανώλης Μητσόπουλος

16 Απρ 2010

Μετά το gamato βάζουν λουκέτο στις ιστοσελίδες απο φόβο


Του Κωστα Oνισενκο
Κλείνουν ιδία πρωτοβουλία οι ιστοσελίδες ανταλλαγής αρχείων υπό τον φόβο νέων διώξεων σε βάρος τους, ανάλογες με εκείνες στο gamato.info, όπως υποστηρίζει στέλεχος της Υπηρεσίας Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της ΓΑΔΑ.
Σύμφωνα με την ίδια πηγή, τις τελευταίες εβδομάδες οι διαχειριστές τουλάχιστον 11 ιστοσελίδων έβαλαν λουκέτο οικειοθελώς, φοβούμενοι ποινικές διώξεις, ενώ φαίνεται να εκκρεμούν τουλάχιστον 30 μηνύσεις από εταιρείες και φορείς που ασχολούνται με την προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας εναντίον ιστοσελίδων που «μοιράζουν» μουσικά αρχεία, κινηματογραφικές ταινίες, προγράμματα κ.λπ.

«Εχουμε υποβάλει μηνύσεις σε 15 ακόμα ιστοσελίδες και περιμένουμε να δούμε την εξέλιξη. Αντίστοιχες ενέργειες έχουν γίνει και από άλλους φορείς που προστατεύουν την πνευματική ιδιοκτησία, οπότε ο συνολικός αριθμός των μηνύσεων πρέπει να είναι αρκετά μεγαλύτερος», αναφέρει στην «Κ» ο Νίκος Στεφανάκης, τεχνικός προϊστάμενος του ελληνικού παραρτήματος της International Federation of the Phonographic Industry.

Σύμφωνα με τον κ. Στεφανάκη, μετά την αστυνομική επιχείρηση που έγινε για τη σύλληψη 11 ατόμων που φέρονται ως διαχειριστές του gamato.info, έχει μειωθεί δραστικά η κίνηση του παράνομου υλικού μέσω Διαδικτύου. «Εχουμε παραδείγματα από ιστοσελίδες που είτε έκλεισαν οικειοθελώς είτε απενεργοποίησαν το κομμάτι τους που περιείχε το υλικό που εμπίπτει στους νόμους περί πνευματικής Ιδιοκτησίας», αναφέρει ο ίδιος.

Χθες, το Τμήμα Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Θεσσαλονίκης συνέλαβε 25χρονο ιδιοκτήτη και διαχειριστή ιστοσελίδας, «μέσω της οποίας οι χρήστες του Διαδικτύου είχαν τη δυνατότητα να παρακολουθούν σε πραγματικό χρόνο την προβολή κινηματογραφικών ταινιών και τηλεοπτικών προγραμμάτων», σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ. Η αστυνομική επιχείρηση έγινε κατόπιν μήνυσης που είχε υποβάλει η Εταιρεία Προστασίας Οπτικοακουστικών Εργων. Σύμφωνα με πληροφορίες, το τελευταίο χρονικό διάστημα οι φορείς πνευματικών δικαιωμάτων εντείνουν τις πιέσεις τους προς τις αρμόδιες αρχές, τόσο για περισσότερα αστυνομικά μέτρα όσο και για την αυστηροποίηση της σχετικής νομοθεσίας.
πηγή:kathimerini

15 Απρ 2010

Παράνομη η δημοσίευση φωτογραφιών συλληφθέντων

Η δημοσίευση φωτογραφιών και ονομάτων υπόπτων εκτός από το ότι είναι παράνομη σε αυτό το στάδιο της ποινικής διαδικασίας αποτελεί και διαπόμπευση της ανθρώπινης προσωπικότητας, παρατηρεί η Ελληνική Ενωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, που υπενθυμίζει πρόσφατη περίπτωση νεαρού, του οποίου η φωτογραφία δόθηκε στη δημοσιότητα και τελικά αφέθηκε ελεύθερος, «πλην όμως διά βίου στιγματισμένος».


«Η συστηματική πλέον πρακτική δημοσίευσης από το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. των φωτογραφιών και των ονομάτων των συλληφθέντων για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση και η ταυτόχρονη πρόσκληση στο ευρύτερο κοινό να παράσχει πληροφορίες με την υπόσχεση της διασφάλισης ανωνυμίας στους πληροφοριοδότες, έρχεται σε αντίθεση με θεμελιώδεις αρχές της ποινικής έννομης τάξης», αναφέρει επί λέξει η Ενωση, παραθέτοντας τις σχετικές διατάξεις, που δίνουν και το μέγεθος των παρατυπιών από μέρους των διωκτικών αρχών.


Ανάμεσα σε άλλα επισημαίνει ότι «η μετάδοση από την τηλεόραση ή η κινηματογράφηση ή μαγνητοσκόπηση ή φωτογράφηση των προσώπων που οδηγούνται ενώπιον των δικαστικών ή εισαγγελικών ή αστυνομικών και λοιπών αρχών απαγορεύεται (άρθρο 8, παρ. 2 του Ν. 3090/2002)» και πως «το τεκμήριο αθωότητας του κατηγορουμένου, καθώς και το δικαίωμά του σε δίκαιη δίκη εκτίθεται σε σοβαρό κίνδυνο, καθώς η παροχή πληροφοριών από ανώνυμες πηγές όχι απλώς δεν υπόκειται σε δικαστικό έλεγχο, αλλά ενδεχομένως παίζει -ανέλεγκτο- ρόλο σε δικαστικές κρίσεις σε διάφορες φάσεις της ποινικής διαδικασίας (π.χ. προσωρινή κράτηση)». πηγή: ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ (ΙΩ.Σ.)

12 Απρ 2010

Τελικά πόσοι συμβασιούχοι ... αγνοούνται;

ΚΑΙ ΟΙ 100 ήταν αγνοούμενοι! Θα μπορούσε να αφορά τίτλο ταινίας η διαπίστωση, αλλά πρόκειται για συμβασιούχους της ΕΡΤ. Είναι αυτά τα πλάσματα που, όταν ανανεώθηκαν οι συμβάσεις τους, εκεί στο τέλος του χρόνου, δεν προσήλθαν καν στο Ραδιομέγαρο για να υπογράψουν. Κι αφού δεν πήγαν διαγράφτηκαν αυτομάτως από τον κατάλογο των εργαζομένων και μπήκαν στο χρονοντούλαπο. Το θέμα είναι βέβαια ότι η ΕΣΗΕΑ θέλει (και δικαίως!) να μάθει ποια ήταν αυτά τα φαντάσματα και τι σόι δουλειές υποτίθεται ότι κάνανε στον χαώδη οργανισμό της Αγίας Παρασκευής. Το ζήτησε λοιπόν από τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας Γ. Γαμπρίτσο, στη μεταξύ τους συνάντηση της περασμένης Τετάρτης. Συζητήθηκε επίσης εκεί το ζήτημα με τους 336 δημοσιογράφους που παρατάθηκαν οι συμβάσεις τους έως τον Ιούνιο. Η Ενωση (πάλι δικαίως, θα παρατηρήσω) θεωρεί ότι δεν μπορεί να μπαίνουν χύμα στο δημοσιοϋπαλληλικό τσουβάλι και ότι πρέπει οι περιπτώσεις τους να επανεξεταστούν. Από την πλευρά του, ο Γ. Γαμπρίτσος είπε ότι το έχει στείλει το θέμα για γνωμάτευση στο υπουργείο Οικονομικών (πετάμε το μπαλάκι το λένε αυτό σε απλά ελληνικά) και περιμένει απάντηση έως το τέλος του μήνα. Η ΕΣΗΕΑ πίεσε για επίσπευση των διαδικασιών, ο διευθύνων σύμβουλος απάντησε «γιατί όχι;», αν δω κι αποτελέσματα θα τον κάνω τον σταυρό μου.

Χρήστος Ξανθάκης στο Μέσα και Media

11 Απρ 2010

Αυτονομούνται οι εκδότες της Θεσσαλονίκης απο την Ενωση Ιδιοκτητών (ΕΙΗΕΑ)

Μετά την Ένωση των εβδομαδιαίων εφημερίδων που προαναγγέλουν όλα τα κυριακάτικα φύλλα και στη Θεσσαλονίκη, από προχθές συστήθηκε Ένωση Εκδοτών, απαξιώνοντας ακόμη περισσότερο την ΕΙΗΕΑ.
Στην Ένωση συμμετέχουν οι ιδιοκτήτες των εφημερίδων “Μακεδονία”, “Μακεδονία της Κυριακής”, “Θεσσαλονίκη”, “Μετροσπόρ”, “Σπορ του Βορρά”, “Αυριανή Μακεδονίας – Θράκης”, “Αθλητική Μακεδονίας – Θράκης” και “Τύπος Θεσσαλονίκης” και είναι η πρώτη φορά, στην εκατονταετή πορεία έκδοσης εφημερίδων στη συμπρωτεύουσα, που κάθησαν σε ένα τραπέζι οι εκδότες της πόλης και δημιούργησαν φορέα εκπροσώπησης, παρότι ο τύπος της συμπρωτεύουσας φυτοζωεί.
Η Ένωση στόχο έχει να διεκδικήσει το μερίδιο που της ανήκει στα δρώμενα του γραπτού Τύπου (βλ. κρατική διαφήμιση κλπ), χαράσσοντας την αυτοτελή της πορεία, χωρίς εξαρτήσεις και με ισότιμο πλέον ρόλο με τις άλλες Ενώσεις. Το πρώτο διοικητικό συμβούλιο συγκροτήθηκε σε σώμα ως εξής:
- Ευρυδίκη Σουλοπούλου-Κάλφα, πρόεδρος,
- Σαράντης Πανταζής, αντιπρόεδρος,
- Παύλος Ανδρώνης, γραμματέας
- Αντωνία Θωμά, ταμίας
- Ιωάννης Μάτσικας, μέλος
Όπως βλέπετε δεν συμμετέχει το συγκρότημα του Αγγελιοφόρου, στο οποίο πλην Μπακατσέλου είναι συνεκδότες ο ΔΟΛ και ο ΠΗΓΑΣΟΣ, δηλαδή ο πρόεδρος και ο ταμίας της ΕΙΗΕΑ.

πηγή:mediablog

Καλώς το ...γνωστό μας το παιδί ως Διευθυντή στον Ξένιο


Τους δημοσιογράφους του Δημοτικου Ραδιοφώνου Ξένιος πρόκειται να συναντήσει αύριο το πρωί στίς 10.30 ( σχεδόν ταυτόχρονα με το... ΣΕΠΕ) ο...νέος Γενικός Διευθυντής. Τη συνάντηση ζήτησε ο ίδιος.
Και ποιός είναι ο ...νέος διευθυντής (σας κρατάμε σε αγωνία...) που τοποθέτησε ο Δήμαρχος Ανω Λιοσίων κ. Χρήστος Παππους (Το Σάββατο που μας πέρασε) και ήδη ξεναγήθηκε στίς εγκαταστάσεις του σταθμού;
Είναι ο...Χάρης Μπότσαρης. Πολύ, μα πολύ, γνωστός μας απο τίς (απεργοσπαστικές )εκπομπές του στο ΣΚΑΙ και όχι μόνο. Απο τον Σκαι εκδιώχθηκε τον Ιούνιο του 2006 απο τον Αλαφούζο.
Από το σταθμό πέρασε, όπως μαθαίνουμε, το περασμένο Σάββατο (10/04) και ο Γιάννης Ντάσκας, ο οποίος , φαίνεται, θα συνεργασθεί στο σταθμό, όπως και ο Γιάννης Παπαγιάννης, που φέρεται να είναι αυτός που έχει κάνει το deal!
Ενδιαφέρον έχει οτι πρίν 3-4 εβδομάδες στο "αποκαλυπτικό δελτίο" που κάνει στο EXTRA με την Τάνια Ιακωβίδου, αργά πολυ αργά το βράδυ, ο Παπαγιάννης είχε αναφερθεί στο θέμα του Ξένιου προτρέποντας τον Δήμαρχο να πληρώσει τους εργαζόμενους γιατί θα έχει πρόβλημα. Και από οτι θυμόμαστε (κακό πράγμα η μνήμη) είχε μιλήσει για κάποια "περίεργα" τιμολόγια (είχε δείξει και κάτι)αφήνοντας να εννοηθεί οτι έχει πολλούς φακέλους με τέτοια ντοκουμέντα για το Δήμο Ανω Λιοσίων και το σταθμό.Και, πάλι απο οσο θυμόμαστε, είχε απειλήσει με αποκαλύψεις. Αλλο τώρα που αυτές οι αποκαλύψεις δεν έγιναν ποτέ...
Στο σταθμό οργιάζουν οι φήμες για τούς μισθούς των νέων "στελεχών" που γιά κάποιους είναι 3,5000 Ευρώ για τον Παπαγιάννη και απο 2.500 για τους άλλους, ενώ άλλοι είναι πεισμένοι οτι το συνολικό κονδύλι θα είναι τής τάξης των 50.000 το μήνα. Οποιο κι άν είναι το ποσό είναι απορίας άξιο πώς τώρα θα βρεί χρήματα ο Δήμαρχος Ανω Λιοσίων Χρ. Παππούς που τόσο καιρό ταλαιπωρεί τούς εργαζόμενους και χρειάστηκαν τέσσερεις τριμερείς ( και κανα δύο άτυπες) για να δεήσει να δώσει δύο μισθούς και υπόσχεση για τους υπόλοιπους που χρωστάει.
Στον Ξένιο ακούστηκε επίσης και το όνομα του Γιώργου Καραμέρου(!!!) ως νέου στελέχους. Ο οποίος κ. Καραμέρος συγκαταλέγεται ανάμεσα στους ευνοημένους που μεταφέρθηκαν απο το σταθμό στο... γραφείο τύπου για να διασωθούν...οταν οι υπόλοιποι ήταν σε επίσχεση για να πληρωθούν.
Τί ωραία. Οι εργαζόμενοι έδωσαν τον αγώνα για την ύπαρξη του Ξένιου, όταν άλλοι κοιτούσαν αλλού, ή πήγαιναν αλλού ή ετοίμαζαν άλλα και τώρα οι απόντες, οι ξύπνιοι και οι βολικά πράττοντες εμφανίζονται ως σωτήρες (του εαυτού τους). Αμ δέ.

Έλεγχος του ΣΕΠΕ στον Ξένιο

Ελεγχο στις επιχειρήσεις του Δήμου Ανω Λιοσίων στον οποίο ανήκει ο Ξένιος πρόκειται να διενεργήσει το ΣΕΠΕ (Σώμα Επιθεωρητών-Ελεγκτων Δημοσιας Υγείας) με αντικείμενο:
Α) την εξέταση της νομιμότητας διάθεσης των επιχορηγήσεων του Δήμου στην εν λόγω επιχείρηση κατά το χρονικό διάστημα από 1.1.2007 έως σήμερα
Β) τη μη καταβολή στους εργαζόμενους των δεδουλευμένων αποδοχών τους
Γ) τη μη απόδοση των ασφαλιστικών εισφορών στα αντίστοιχα ταμεία ασφάλισης και
Δ) την πρόσληψη αποτο έτος 2008 και μετά, συμβασιούχων με δίμηνες διαδοχικές συμβάσεις και ειδικότητες που δεν αφορούσαν στις δραστηριότητες της επιχείρησης.
Η επιθεώρηση-έλεγχος (που όπως φαίνεται απο το σχετικό έγγραφο αποφασίστηκε στίς 24 Μαρτίου) θα αρχίσει τη Δευτέρα 12 Απριλίου.