3 Μαΐ 2013

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΕ ΤΑΚΤΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ


Αρ. Πρωτ.: 1583/29-4-13
 
Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ε.Σ.Η.Ε.Α. καλεί, σύμφωνα με τη διάταξη του άρθρου 26 παρ. 1, 3, 4 και 5 του Καταστατικού, τα μέλη της Ένωσης σε τακτική Γενική Συνέλευση, στις 30 Μαΐου 2013, ημέρα Πέμπτη και ώρα 11 π.μ.,στην Αίθουσα Συνεδρίων της Ένωσης (Ακαδημίας 20, 1ος όροφος), με θέματα ημερήσιας διάταξης τα εξής:
  1. Έγκριση οικονομικού απολογισμού χρήσης 2012, έκθεση της Εξελεγκτικής Επιτροπής και απαλλαγή Διοικητικού Συμβουλίου και Εξελεγκτικής Επιτροπής από κάθε ευθύνη.
  2. Έγκριση οικονομικού προϋπολογισμού χρήσης 2013.
  3. Η οργάνωση του αγώνα για τη διεκδίκηση Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας- Απεργιακές Κινητοποιήσεις.
  4. Παροχή εξουσιοδότησης στο Διοικητικό Συμβούλιο για τη σύναψη νέων συλλογικών συμβάσεων εργασίας και ιδιωτικών συμφωνιών με την ΕΙΗΕΑ, την ΕΙΙΡΑ, την ΕΙΤΗΣΕΕ, την Ε.Ρ.Τ. - Α.Ε., και το Α.Π.Ε. -Α.Ε.
  5. Κήρυξη απεργίας και στάσεων εργασίας στην ΕΙΗΕΑ, την ΕΙΙΡΑ, την ΕΙΤΗΣΕΕ, την Ε.Ρ.Τ. - Α.Ε. το Α.Π.Ε.-ΜΠΕ, το Ελληνικό Δημόσιο και στις εφημερίδες: CITY PRESS, PRESS TIME, ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ, ΑΥΓΗ, ΒΡΑΔΥΝΗ, GOAL NEWS, ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, ΕΘΝΟΣ, ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ, ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ, ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ, 6 ΜΕΡΕΣ, ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ, ΕΞΠΡΕΣ, ΤΟ ΠΑΡΟΝ, ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ, ΤΟ ΑΡΘΡΟ, Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΠΕΝΔΥΤΗ, ESPRESSO, ΕΣΤΙΑ, ΗΜΕΡΗΣΙΑ, ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, ΚΕΡΔΟΣ, ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, METRO , ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ, ΝΙΚΗ, Ο ΛΟΓΟΣ, ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΗΣ, ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ, ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ, ΣΤΟ ΚΑΡΦΙ, SPORTDAY, ΤΟ ΒΗΜΑ, ΤΑ ΝΕΑ, ΦΩΣ ΤΩΝ ΣΠΟΡ, ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ, ΚΕΦΑΛΑΙΟ, Η ΩΡΑ ΤΩΝ ΣΠΟΡ, ATHENS VOICE, A1, ΕΥΡΩΟΙΚΟΝΟΜΙΑ, ΑΞΙΑ, ΑΠΟΨΗ, ΜΕΤΟΧΟΣ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ, ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ, ΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ, Η ΓΑΤΑ, Η ΠΡΑΣΙΝΗ, ΠΡΙΝ, Η ΕΠΟΧΗ, REAL NEWS , ΧΡΥΣΗ ΕΥΚΑΙΡΙΑ, στους ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς σταθμούς: ΑΘΗΝΑ 9,84, ALPHA TV , ALPHA 98,9, EASY FM , ΑΝΤΕΝΝΑ TV , NOVASPOR T , EXTRA 3, HIGH TV, ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ TV , ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ FM , ΚΑΝΑΛΙ 1 (90,4), CHANNEL 9, ΚΑΝΑΛΙ 10, SPORT TV , MEGA , Ρ/Σ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ, STAR CHANNEL , ΑΡΤ, 902 ΑΡΙΣΤ. ΣΤΑ FM , FLASH 96, ΣΚΑΪ, ΣΚΑΪ 100,3, REAL FM , ΒΗΜΑ FM , ΚΑΝΑΛΙ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ, BLUE SKY , ΠΑΡΕΑ FM, MAD, SENTRA FM, ΡΥΘΜΟΣ, SUPERSPORT FM, VFM, GALAXY, FREEDOM , NITRO, ROCK FM , RED , ΔΙΕΣΗ, ΜΕΛΩΔΙΑ, KISS , BEST , SFERA , ΕΝ ΛΕΥΚΩ, ΛΑΜΨΗ, ΔΡΟΜΟΣ, DERTI, RADIO DEE JAY, LOVE RADIO, OASIS, ΠΕΙΡΑΪΚΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ, καθώς και σε οποιονδήποτε εργοδότη που δεν αναφέρεται ονομαστικά.
  6. Οι δημοσιογράφοι στο διαδίκτυο και η ένταξή τους στην ΕΣΗΕΑ.
  7. Ορισμός ημερομηνίας για τη διεξαγωγή των αρχαιρεσιών προς εκλογή μελών του Διοικητικού Συμβουλίου, της Εξελεγκτικής Επιτροπής, των Πειθαρχικών Συμβουλίων, των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου του Μορφωτικού Ιδρύματος καθώς και των εκπροσώπων εργαζομένων και συνταξιούχων στο Μικτό Συμβούλιο.
Η Γενική αυτή Συνέλευση είναι πρώτη και για να υπάρχει απαρτία θα πρέπει, σύμφωνα με τη διάταξη του άρθρου 26 παρ. 4 του Καταστατικού, να παρίσταται σ' αυτήν το 1/3, τουλάχιστον, των τακτικών μελών της Ένωσης, που έχουν πληρώσει τη συνδρομή τους του προηγουμένου έτους.

2 Μαΐ 2013

Συναγερμός για την υπεράσπιση της δημοσιογραφίας


 Αγωνιστικό μήνυμα για προάσπιση της ελευθεροτυπίας απευθύνει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ) σε όλους τους Έλληνες δημοσιογράφους και στους άλλους εργαζόμενους στον Τύπο και στα 600.000 μέλη της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων, συμμετέχοντας στον εορτασμό της 3ης Μαΐου, ως Ημέρας για την Ελευθερία του Τύπου.

  Η ΠΟΕΣΥ αποτίοντας φόρο τιμής στους δολοφονημένους λειτουργούς του Τύπου, με αυξημένες το 2012 τις δολοφονίες κατά 30%, σ’ όλο τον κόσμο, καλεί τον κλάδο σε μαχητική εγρήγορση για διασφάλιση των συνθηκών εργασίας και της ελευθερίας της έκφρασης σ’ όλα τα μέσα ενημέρωσης.

ΕΤΕΡ: Απολύσεις, δικαστήρια και μνημονιακή πολιτική αυτή είναι η διοίκηση του ραδιοσταθμού της Εκκλησίας της Ελλάδος


Με δικαστικές διώξεις των απεργιών μας και τη συνοδεία της μνημονιακής τρικομματικής κυβέρνησης η διοίκηση του ραδιοσταθμού της Εκκλησίας της Ελλάδος εορτάζει τα Θεία Πάθη για το 2013.

Μέρες του Απρίλιου του 2003 ξαναζούμε στον ραδιοσταθμό. Μετά τις απολύσεις όσων δεν έσκυψαν το κεφάλι και δεν υπέγραψαν μειώσεις μισθών της τάξεως του  …53% (!) όπως ήθελε η διοίκηση του ραδιοσταθμού και αφού έλυσαν (νομίζουν) τις διαφορές τους με τους εργαζόμενους με απολύσεις και δικαστικές διώξεις, ωθούν τους παρατρεχάμενούς τους στην προδοσία. Κλασική, πιο κλασική δεν υπάρχει,  εργοδοτική πρακτική. Θλιβερή, αλλά τόσο προβλέψιμη…

1 Μαΐ 2013

Απεργία σε Μακεδονία, Θεσσαλονίκη και Σπορ του Βορρά


Αντιμέτωπη με την εξάντληση των ορίων αντοχής όλων των εργαζομένων βρίσκεται πλέον η Μακεδονική Εκδοτική Εκτυπωτική ΑΕ.

Η συσσώρευση οφειλών για δεδουλευμένα σχεδόν τριών μηνών, η αδυναμία να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της έναντι  συναδέλφων που αποχώρησαν εθελουσίως από την επιχείρηση ή απολύθηκαν από αυτήν, η αμηχανία της έναντι εξελίξεων που μέχρι πρότινος ισχυριζόταν ότι είχε υπό έλεγχο, συγκροτούν ένα περιβάλλον το οποίο απαξιώνει την παρατεταμένη προσπάθεια των εργαζομένων και των Ενώσεών τους να υποστηρίξουν την προσπάθεια της επιχείρησης να αντιμετωπίσει προβλήματα, που σε μεγάλο βαθμό η ίδια προκάλεσε με τους χειρισμούς της.

Το ΔΣ της ΕΣΗΕΜ-Θ προκηρύσσει εικοσιτετράωρη απεργία στις παραπάνω εφημερίδες από τις 6 π.μ. της Μ. Πέμπτης 2 Μαΐου ως τις 6 π.μ. της Μ. Παρασκευής 3 Μαΐου και καλεί την εργοδοσία:

Απεργία στον Αγγελιοφόρο


H εργοδοσία της ΕΒΕ ΑΕ, τη στιγμή που οφείλει στους εργαζόμενους δεδουλευμένα άνω των δύο μηνών, επιμένει να ζητεί περαιτέρω μείωση των ήδη δραστικά περιορισμένων αμοιβών τους.

Για τον λόγο αυτό, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΜ-Θ κηρύσσει εικοσιτετράωρη απεργία στην εφημερίδα Αγγελιοφόρος της Κυριακής και την ιστοσελίδα www.agelioforos.gr από τις 6 π.μ. της Μ. Πέμπτης 2 Μαΐου ως τις 6 π.μ. της Μ. Παρασκευής 3 Μαΐου.

24ωρη απεργία στον τ/σ «MEGA CHANNEL»


Παρά τη συμφωνία που είχε επιτευχθεί μεταξύ της Ενώσεώς μας και των επιχειρήσεων του Τύπου και ΜΜΕ για τήρηση σήμερα (1.5.2013) της παράδοσης της εργατικής Πρωτομαγιάς στο χώρο της Ενημέρωσης από όλους τους συναδέλφους δημοσιογράφους, η εργοδοσία του τηλεοπτικού σταθμού “ MEGA ” αποφάσισε μονομερώς να εκπέμψει πλήρες ενημερωτικό πρόγραμμα, με όλο το προσωπικό, αγνοώντας τις θέσεις της ΕΣΗΕΑ.

Αποχώρηση ΕΔΟΕΑΠ από το Κοινωνικό Παντοπωλείο


Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΔΟΕΑΠ στην υπ΄ αρίθμ 20/30.4.2013 συνεδρίασή του και μετά από διεξοδική μελέτη των δεδομένων, αποφάσισε την αποχώρηση του Οργανισμού από την Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση, με διακριτικό τίτλο «I ΄M 4U ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ» και κατ΄ επέκταση από το Κοινωνικό Παντοπωλείο, καθώς και την υποβολή αίτησης για την επιστροφή του ποσού των 1.800€, το οποίο είχε διατεθεί για την αγορά συνεταιριστικών μερίδων.

Επιπλέον, στην ίδια συνεδρίαση το Διοικητικό Συμβούλιο του Οργανισμού, έλαβε απόφαση για τη διακοπή της υποστήριξης του Κοινωνικού Παντοπωλείου από τις Υπηρεσίες του ΕΔΟΕΑΠ και την ακύρωση αποφάσεων του προηγούμενου Δ.Σ. τόσο για την παροχή έκτακτης χρηματοδότησης της Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης όσο και για την πρόσληψη εργαζομένων από τον ΕΔΟΕΑΠ, οι οποίοι θα νοικιάζονταν στην εν λόγω επιχείρηση.

Ο ΕΔΟΕΑΠ, μέσα στο πλαίσιο των Δράσεων Αλληλεγγύης για τις ευπαθείς ομάδες, θα συνεχίσει τη στήριξη των συναδέλφων που έχουν πληγεί από την κρίση και θα βρίσκεται δίπλα σε αυτούς και τις οικογένειές τους, εφοδιάζοντας το Γραφείο Αλληλεγγύης  Ασφαλισμένων, με υλικά αγαθά που προορίζονται να καλύψουν άμεσες βιοτικές ανάγκες.

30 Απρ 2013

ΠΑΙΔΙΑ ΤΑ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΑ ΘΥΜΑΤΑ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ


Αλλά…  οι προβολείς των ΜΜΕ δεν τα βλέπουν…

Αφήνουν το σχολείο από το Δημοτικό κιόλας για πέντε ευρώ μεροκάματο. Αλλά και αν συνεχίσουν να πηγαίνουν έχουν προβλήματα. 

Συχνά παρουσιάζουν ανεξήγητα σωματικά συμπτώματα (π.χ. πόνους   στην κοιλιά ή το κεφάλι), λιποθυμούν από την πείνα και κάποια φτάνουν στο νοσοκομείο, ξανά και ξανά, αφυδατωμένα ή υποσιτισμένα. Είναι ανασφάλιστα (όπως και οι γονείς τους) χωρίς εμβόλια και φάρμακα. Εγκαταλείπονται από τους δικούς τους στα παιδιατρικά νοσοκομεία χωρίς να είναι άρρωστα. 

Οι γονείς τους είναι απελπισμένοι και θυμωμένοι για τις συνθήκες που ζούν και ξεσπούν με βία πάνω τους, αλλά το σύστημα πάσχει και δεν έχουν τη βοήθεια που θα έπρεπε. Άλλα μεγαλώνουν μόνα καθώς οι γονείς τους χώρισαν, μετανάστευσαν, αυτοκτόνησαν, πέθαναν από ασθένειες που έχουν σχέση με το άγχος- που όλα αυξήθηκαν ως συνέπεια της οικονομικής κρίσης.

Μιλάμε για τα παιδιά της κρίσης. Τα μεγαλύτερα θύματα ενός οικονομικού και πολιτικού συστήματος που για να διασωθεί, κατασπαράσσει ανθρώπινες ζωές. 

Το συγκλονιστικό ρεπορτάζ που φιλοξενούμε σήμερα– και που θα έπρεπε να είναι κεντρικό θέμα, καθημερινά σε όλα τα ΜΜΕ- είναι.. 

      Της Ευγενίας Κατούφα
     
ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ 

Ένα σπουδαίο συνέδριο έγινε τον Απρίλη στην Αθήνα, αλλά μάλλον πέρασε «στα ψιλά» χωρίς να
καταφέρει να τραβήξει την προσοχή των… μήντια. Κι όμως είχε να μας πει πράγματα για τα οποία θα ασχοληθούμε στο μέλλον αν δεν αλλάξουμε πορεία.

Το συνέδριο είχε τίτλο  «Παιδική Ηλικία: Κοινωνιολογικές, Πολιτισμικές, Ιστορικές και Παιδαγωγικές Διαστάσεις» και είχε σκοπό να παρουσιάσει τις συνέπειες της παρούσας κρίσης στα παιδιά. Στα στοιχεία από τις εισηγήσεις που έγιναν στο συνέδριο, από την έρευνα που έχει κάνει ο καθηγητής Βιομηχανικής Κοινωνιολογίας και Πρόεδρος Π.Τ.Δ.Ε. ΕΚΠΑ Δημοσθένης Δασκαλάκης για τη Unicef προσθέτουμε και άλλα από δική μας έρευνα και σας παρουσιάζουμε την κατάσταση των παιδιών στην Ελλάδα του σήμερα:

Τα παιδιά στην Ελλάδα, σήμερα όλο και λιγοστεύουν, αποτελώντας μια ηλικιακή μειονότητα σε έναν πληθυσμό που διαρκώς γερνάει (η ελληνική οικογένεια τα τελευταία χρόνια μειώθηκε κατά ένα μέλος).

Το 2011 σημειώθηκε μείωση των γεννήσεων κατά 15%, ενώ το 2012 σε σχέση με το 2011 σημειώθηκαν 10.000 -15.000 λιγότερες γεννήσεις εξαιτίας της οικονομικής κρίσης.

Από τα παιδιά που γεννιούνται, αρκετά δεν εγγράφονται σε ληξιαρχεία και πολλά είναι λιποβαρή (η Ελλάδα εμφανίζει το μεγαλύτερο ποσοστό 8% λιπόβαρων βρεφών ανάμεσα στις χώρες του ΟΟΣΑ).

24ωρη απεργία στους τ/σ «ΣΚΑΙ» και «STAR» και στον ρ/σ «ΣΚΑΙ Radio»


Κάθε χρόνο η ημέρα της Πρωτομαγιάς παραδοσιακά τιμάται απ’ όλους τους δημοσιογράφους όλων των Μέσων – εντύπων και ηλεκτρονικών – ανήμερα την 1 η Μαΐου. Οι εφημερίδες δηλαδή δεν κυκλοφορούν την Πρωτομαγιά και τα ηλεκτρονικά μέσα τιμούν την εργατική επέτειο την ίδια μέρα – 1 η Μαΐου.

Φέτος, και ενώ τα Σωματεία του Τύπου σε κοινή ανακοίνωσή τους από τις 18.4.2013 και με τη σύμφωνη γνώμη πολλών επιχειρήσεων Τύπου και ΜΜΕ έχουν ήδη ενημερώσει τα μέλη τους σχετικά με την Πρωτομαγιά, ορισμένοι εργοδότες, επικαλούμενοι την απόφαση του Υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας περί μεταφοράς της αργίας την 7 η Μαΐου, με πρωτοφανή τρόπο επιχειρούν να διασπάσουν τους εργαζομένους, μεταφέροντας τον εορτασμό της Πρωτομαγιάς στα ραδιόφωνα και τις τηλεοράσεις για την 7η Μαΐου.

Στάση εργασίας στο Δεύτερο Πρόγραμμα και απεργία στην ΕΡΤ


   
Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ αποφάσισε να κηρύξει:
  • Δίωρη στάση εργασίας από τις 10.00 το πρωί έως τις 12 το μεσημέρι τη Μεγάλη Πέμπτη, 2 Μαΐου 2013 για τους δημοσιογράφους που εργάζονται στο Δεύτερο Πρόγραμμα του Ραδιοφώνου της ΕΡΤ και
  • Απεργία από τις 06.00 το πρωί της Μ. Παρασκευής, 3 Μαΐου 2013 έως τις 06.00 το πρωί της Τρίτης του Πάσχα, 7 Μαΐου 2013 για τους δημοσιογράφους, που εργάζονται στην τηλεόραση, το ραδιόφωνο και την ιστοσελίδα της ΕΡΤ.

Η ΕΣΗΕΑ για τον εορτασμό της εργατικής Πρωτομαγιάς


Με αφορμή την επέτειο της εργατικής Πρωτομαγιάς, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ, δηλώνει ότι οι δημοσιογράφοι όπως και όλοι οι εργαζόμενοι επαναβεβαιώνουν την αταλάντευτη θέση τους στις αδιαπραγμάτευτες αρχές για το δικαίωμα στην εργασία, στη δημοκρατία και στην ελεύθερη διακίνηση των ιδεών.

Η φετινή Εργατική Πρωτομαγιά έχει ιδιαίτερη σημασία καθώς συμπληρώνονται τρία χρόνια από την υπαγωγή της χώρας μας στο καθεστώς του μνημονίου, που οδηγεί εκατομμύρια συμπολίτες μας στην εξαθλίωση και την απελπισία.

Οι εργαζόμενοι στην Ελλάδα, την Ευρώπη, τις ΗΠΑ και ολόκληρο τον κόσμο δέχονται μία πρωτοφανή επίθεση στα δικαιώματα που είχαν κατακτηθεί με αίμα και ιδρώτα τα προηγούμενα χρόνια μέσα από πολύχρονους αγώνες του διεθνούς εργατικού κινήματος.

"Εφυγε" ο Κώστας Τσαούσης του Ιωάννη


Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ με θλίψη ανακοινώνει την απώλεια του Κώστα Τσαούση του Ιωάννη , από την παλιά καλή γενιά των λειτουργών του Τύπου, ο οποίος «έφυγε» χθες από τη ζωή σε ηλικία 79 ετών.

Ο Κώστας Τσαούσης γεννήθηκε στην Πάτρα το 1934. Τη δημοσιογραφική του σταδιοδρομία ξεκίνησε το 1957 ως ρεπόρτερ, κυρίως όμως ως συντάκτης ύλης στα περιοδικά «ΕΙΚΟΝΕΣ» και «ΕΚΛΟΓΗ». Στη συνέχεια εργάστηκε σε διάφορα περιοδικά και εφημερίδες όπως «ΝΕΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ», «Ο ΑΙΩΝ», «ΕΒΔΟΜΑΔΑ», «ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ», αλλά και ως επιμελητής βιβλίων και εγκυκλοπαιδειών. Από το 1975 έως το 1981 εργάστηκε ως βιβλιοκριτικός στην εφημερίδα «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ».

29 Απρ 2013

Στάση εργασίας στο Δεύτερο Πρόγραμμα της ΕΡΤ


Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ αποφάσισε να κηρύξει στάση εργασίας από τις 10.00 το πρωί έως τις 12.00 το μεσημέρι αύριο Μ. Τρίτη, 30 Απριλίου 2013 για τους δημοσιογράφους που εργάζονται στο Δεύτερο Πρόγραμμα του ραδιοφώνου της ΕΡΤ.

Το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ και οι δημοσιογράφοι της ΕΡΤ, καταγγέλλουν:

ΕΤΕΡ-ΕΤΡΜΘ: Η Πρωτομαγιά δεν είναι γιορτή, είναι υπόσχεση για πάλη ταξική!


“Θα ‘ρθει μια εποχή που η σιωπή του τάφου μας θα είναι πιο ισχυρή από τις φωνές που στραγγαλίζετε σήμερα”

Αύγουστος Σπάις

Η Πρωτομαγιά καθιερώθηκε ως ημέρα μνήμης για τους 5 αγωνιστές της εργατικής τάξης που καταδικάστηκαν σε θάνατο το 1886 στο Σικάγο, κατηγορούμενοι για τα αιματηρά γεγονότα της διαδήλωσης του Haymarket. Η Εργατική Πρωτομαγιά είναι μια ημέρα μνήμης και απόδοσης τιμής σε όλους τους «μάρτυρες» της εργατικής τάξης που έδωσαν μέχρι και τη ζωή τους στον αγώνα για την εργατική χειραφέτηση και την κοινωνική απελευθέρωση. Η ιστορία του εργατικού κινήματος από τους νεκρούς του Σικάγο έως τους νεκρούς καπνεργάτες της Πρωτομαγιάς του ’36 στη Θεσσαλονίκη κι από εκείνους έως τους αγώνες του σήμερα μας διδάσκει ένα πράγμα: όλα τα κεκτημένα δικαιώματα των εργαζομένων δεν χαρίστηκαν από την άρχουσα τάξη και το κεφάλαιο αλλά κερδήθηκαν μέσα από σκληρούς κι αιματηρούς αγώνες.

Σήμερα όλα αυτά τα κεκτημένα των εργαζομένων λεηλατούνται με μανία. Σήμερα βρισκόμαστε αντιμέτωποι με στρατιές ανέργων, με αίσθημα ανασφάλειας των εργαζομένων, χωρίς Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, με μισθούς πείνας, με συνθήκες γαλέρας στις εργασιακές σχέσεις και κατακρεουργημένα τα ασφαλιστικά ταμεία και το σύστημα περίθαλψης. Σήμερα που ο νέος εργασιακός μεσαίωνας επιβάλλεται από τον καπιταλισμό σε όλους ανεξαιρέτως, εμείς οφείλουμε να εντείνουμε τους αγώνες μας, οργανώνοντας τις δυνάμεις μας.

H Google εξαγοράζει εταιρεία αυτόματων περιληπτικών ειδήσεων


Η Google επιβεβαίωσε ότι εξαγόρασε την εταιρεία  Wavii, της οποίας το λογισμικό αναλύει την ανθρώπινη γλώσσα και δημιουργεί αυτόματες περιλήψεις της ειδησεογραφίας που ενδιαφέρει το χρήστη. Μια ανάλογη υπηρεσία είχε εξαγοραστεί πρόσφατα από τη Yahoo, ενώ η Wavii φέρεται να είχε προσελκύσει το ενδιαφέρον και της Apple.

Η Wavii δημιουργήθηκε από πρώην μηχανικούς της Apple και της Microsoft και προσέφερε μέχρι σήμερα τις υπηρεσίες μέσω app και μέσω του Facebook.