24 Σεπ 2011

ΣΤΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΗΝ Ε.Ρ.Τ.και ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ



Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ, αντιδρώντας στις επιχειρούμενες μαζικές απολύσεις δημοσιογράφων με το σύστημα της εργασιακής εφεδρείας και στην προσπάθεια συρρίκνωσης της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, σε έκτακτη συνεδρίασή του αποφάσισε κατ’ εξουσιοδότηση και κατ’ εντολή της Γενικής Συνέλευσης, την κήρυξη...


Στάσης εργασίας από τις 12.30 το μεσημέρι έως τις 16.00 της Δευτέρας, 26 Σεπτεμβρίου 2011 όλων των δημοσιογράφων που εργάζονται στην Ε.Ρ.Τ., προκειμένου να διεξαχθεί συνέλευση των εργαζομένων δημοσιογράφων στην Ε.Ρ.Τ. για να αποφασίσουν τις μελλοντικές τους ενέργειες.

23 Σεπ 2011

Στροφή στην ενημέρωση μέσω ραδιοφώνου

Εδαφος κερδίζει η ενημέρωση στα ερτζιανά, αφού το γενικότερο κλίμα της κρίσης και η έντονη τρέχουσα ειδησεογραφία που αυτό δημιουργεί στην ελληνική αγορά, στρέφει το ενδιαφέρον του κοινού στα θέματα της επικαιρότητας. Την ίδια ώρα το ραδιόφωνο, μετά από αρκετό διάστημα αρνητικών επιδόσεων -όσον αφορά τον τομέα της διαφημιστικής δαπάνης- τον περασμένο μήνα κατάφερε να παρουσιάσει μια εντυπωσιακή αύξηση της τάξης του 21,45%.
Η αύξηση του ενδιαφέροντος του κοινού για ενημέρωση σε όλα τα μέσα, καταγράφεται και στον τομέα του ραδιοφώνου, με ανακατατάξεις ωστόσο στην κατανομή των μεριδίων, πράγμα που σχετίζεται άμεσα με τη θέση που παίρνει το κάθε ραδιοφωνικό μέσο απέναντι στα γεγονότα. Ο ΣΚΑΪ παραμένει ο αδιαφιλονίκητος κυρίαρχος των ερτζιανών της Αττικής με..ποσοστό ακροαματικότητας 11,5%, σύμφωνα με τα στοιχεία που αφορούν το διάστημα από τις 11/7 μέχρι τις 28/8 - ενώ σημαντικό έδαφος σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό χρονικό διάστημα έχει κερδίσει ο Real Fm του οποίου το ποσοστό ανήλθε στο 7,5%, όταν πέρυσι ήταν στο 4,9%.

21 Σεπ 2011

Ψηφισμα συνελευσης Εργαζομενων στην ΕΡΤ3


Δεν αποδεχόμαστε καμιά διαδικασία απόλυσης εργαζομένων είτε ονομάζεται εφεδρεία μέσω κριτηρίων (όπως γίνεται τώρα με το 10% του προσωπικού ) είτε ονομάζεται εφεδρεία μέσω αξιολόγησης (όπως θα γίνει με το υπόλοιπο 90% )
Απευθυνόμαστε στη Διοικούσα Επιτροπή της ΕΡΤ 3, τη γενική διεύθυνση, τους διευθυντές και τους προϊσταμένους και όποιον σκοπεύει να υπογράψει λίστες με προτεινόμενους για εφεδρεία συναδέλφους.
  • Καμία λίστα να μη φύγει για το υπουργείο.
  • Δεν χωριζόμαστε σε παλιούς- νέους ,συμβασιούχους και αόριστου.
  • Είμαστε εργαζόμενοι στη δημόσια τηλεόραση, κομμάτι της κοινωνίας που βάλλεται.
  • Με αλληλεγγύη και αξιοπρέπεια δε θα αφήσουμε κανένα μόνο στα χέρια τους.
  • Συμμετέχουμε στις κινητοποιήσεις
  • Είμαστε σε Διαρκή Συνέλευση όπως και οι συνάδελφοι μας στην Αθήνα και συντονιζόμαστε σε ένα κοινό μέτωπο

Εργαζόμενοι στην ΕΡΤ-3

Πτωχευμένη κυβέρνηση

του


Ορισμένοι, και μάλιστα στελέχη της κυβέρνησης, θεωρούν ότι στην Ελλάδα υπάρχουν ακόμη περιθώρια για αστειότητες. Γιατί μόνο αστειότητα μπορεί να θεωρηθεί η πρόταση για τη διεξαγωγή δημοψηφισμάτων, που κατέθεσαν.


ΑΥΤΟΙ που δεν άκουσαν το παραμικρό από τα πολλά που φώναξαν οι «πλατείες», αυτοί που με προσεκτικό σχεδιασμό έπνιξαν τις διαδηλώσεις στα δακρυγόνα και «συζήτησαν» με τους Αγανακτισμένους μόνο διά των κλομπ, δεν είναι δυνατόν να ισχυρίζονται τώρα ότι ενδιαφέρονται για το πώς θα εκφραστεί καλύτερα και πιο αποφασιστικά η λαϊκή βούληση.


ΑΛΛΩΣΤΕ η σημερινή κυβέρνηση έχει απολέσει προ πολλού κάθε περιθώριο ανοχής, ακόμη και αυτών που την ψήφισαν και επί μήνες επέμεναν να μη βλέπουν την πραγματικότητα. Την κατεδάφιση των πάντων, τον περιορισμό της εθνικής κυριαρχίας, την πολιτική του «ναι» σε ό,τι ζητείται.


ΕΧΟΝΤΑΣ η κυβέρνηση προ πολλού υπερβεί κάθε όριο αυτού που στις κοινοβουλευτικές δημοκρατίες αποκαλείται «λαϊκή εντολή», το όψιμο κυβερνητικό ενδιαφέρον για τα δημοψηφίσματα εύκολα αποκαλύπτεται ακόμη μια πρόφαση εν αμαρτίαις.


Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ των επικοινωνιακών τρικ, στην οποία τόσα επένδυσε η κυβέρνηση, εξαντλείται, καθώς οι κοινωνικές αντιθέσεις οξύνονται και το έλλειμμα ουσιαστικής πολιτικής διεξόδου μεγαλώνει.


ΑΥΤΟ άλλωστε καταδεικνύει και ο... αυτοπεριορισμός των πρόθυμων γραφίδων και μικροφώνων, που ένας ένας την κάνουν με ελαφρά πηδηματάκια. Γιατί κανείς τους δεν θέλει να κάνει τον... Γερμανό στις ταινίες του παλιού ελληνικού κινηματογράφου, που απλώς περίμενε την κατραπακιά που ερχόταν.


ΤΩΡΑ βέβαια είναι οι Γερμανοί που ρίχνουν τις κατραπακιές και η κυβέρνηση αυτή που παριστάνει ότι δεν τις τρώει. Αλλά κανείς δεν μπορεί να λυπάται για τα αδιέξοδα του πολιτικού προσωπικού, που εδώ και καιρό επέλεξε να μην επικοινωνεί με τους πολίτες της χώρας του, να μην τους εκφράζει και να μη λογοδοτεί σε αυτούς.


ΜΙΑ πτωχευμένη κυβέρνηση οδηγεί τη χώρα στην πτώχευση. Και τα στελέχη αυτής της κυβέρνησης διαγκωνίζονται ποιος θα πάρει καλύτερο βαθμό στις εκθέσεις της τρόικας. Γι' αυτό λ.χ. ο Ραγκούσης «διορθώνει» τον Ρέππα για τα ταξί και γι' αυτό ο Λοβέρδος ετοιμάζεται να διορθώσει τον... εαυτό του για τα φαρμακεία. Και γι' αυτό η Διαμαντοπούλου «διορθώνει» ό,τι άφησαν όρθιο οι προκάτοχοί της.


ΠΤΩΧΕΥΜΕΝΑ σχολεία χωρίς δασκάλους και βιβλία. Πτωχευμένα νοσοκομεία όπου λείπουν ακόμη και τα στοιχειώδη. Και βέβαια πτωχευμένοι πολίτες, στην πρέσα των ισοπεδωμένων μισθών και της ανεργίας.


ΜΙΑ χώρα γεμάτη πτωχευμένες ζωές. Και ένας πρωθυπουργός που ετοιμάζεται απτόητος να εξαγγείλει νέα μέτρα.


ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ...ΣΥΓΚΡΟΤΗΘΗΚΕ ΣΕ ΣΩΜΑ ΤΟ Δ.Σ. ΤΗΣ ΕΣΗΕΑ

Κατά τη σημερινή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΣΗΕΑ συγκροτήθηκε σε Σώμα το Δ.Σ. που είχε εκλεγεί στις αρχαιρεσίες της 25ης και 26ης Μαΐου 2011 ως εξής:
Πρόεδρος: Δημήτρης Τρίμης
Α’ Αντιπρόεδρος: Νανά Νταουντάκη
Β’ Αντιπρόεδρος: Παναγιώτης Ράμμος

Γεν. Γραμματέας: Μαρία Αντωνιάδου

Ταμίας: Γιάννης Αγγέλης

Το Διοικητικό Συμβούλιο, μετά τη συγκρότησή του, θα συνεδριάσει αύριο στη 1 μ.μ.

20 Σεπ 2011

Δεν υπάρχει πλεονάζον προσωπικό στο ΑΠΕ - ΜΠΕ



"Οι εργαζόμενοι στο Αθηναϊκό –Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων θεωρούμε ιδιαίτερα θετική τη σημερινή απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του πρακτορείου να μην αποσταλεί στην κυβέρνηση η αιτούμενη λίστα με ονόματα συναδέλφων προς ένταξη στο απαράδεκτο καθεστώς της εργασιακής εφεδρείας.
Καλούμε την κυβέρνηση να αποσύρει το αντεργατικό καθεστώς της εργασιακής εφεδρείας και επαναλαμβάνουμε: Ουδείς εργαζόμενος περισσεύει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ .Το εθνικό πρακτορείο και η Ενημέρωση δεν είναι δυνατόν να αποτελούν ΔΕΚΟ.
Αποφασίσαμε να προχωρήσουμε σε κοινό μέτωπο με τους συναδέλφους της ΕΡΤ και καλούμε τις συνδικαλιστικές μας ενώσεις (ΠΟΕΣΥ, ΕΣΗΕΑ, ΕΣΗΕΜΘ, ΕΠΗΕΑ) να συντονίσουν την αγωνιστική δράση μας.
Συγκροτούμε επιτροπή που θα εξετάσει τις δυνατότητες νομικής αντιμετώπισης του καθεστώτος της εργασιακής εφεδρείας σε ελληνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο. .
Διοργανώνουμε συνέντευξη προς τους ανταποκριτές Ξένου Τύπου στην Αθήνα για να ενημερώσουμε τη διεθνή κοινή γνώμη και τον δημοσιογραφικό κόσμο για την επίθεση που δέχεται το εθνικό πρακτορείο και την επαπειλούμενη αποδόμησή του."

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΑΠΕ-ΜΠΕ

19 Σεπ 2011

Ο επαναστάτης γιός της Γιάννας και του Θεόδωρου Αγγελόπουλου





"Στις 25 Μάη ξέσπασε στην πλατεία Συντάγµατος ένα µαζικό πολιτικό κίνηµα αντίστασης και χειραφέτησης, που αποτέλεσε µια κρίσιµη καµπή στον «παρατεταµένο λαϊκό πόλεµο», ο οποίος ξεκίνησε µε την ψήφιση του επαχθούς Μνηµονίου και κλιµακώθηκε µε έντεκα πανεργατικές γενικές απεργίες. Στην υπό «κινεζοποίηση» Ελλάδα της διαρκούς λιτότητας και της οικονοµικής εξαθλίωσης, του εργασιακού µεσαίωνα και της απώλειας της εθνικής κυριαρχίας, το κίνηµα των πλατειών εξέφρασε τη διάρρηξη των παγιωµένων σχέσεων αντιπροσώπευσης και των αστικών κοινωνικών συµµαχιών, µεταµορφώνοντας την κρίση από οικονοµική σε πολιτική. Kαθοριστικής σηµασίας στοιχείο, συµβάλλον και στην αντιφατικότητα του κινήµατος, υπήρξε η συµµετοχή χιλιάδων ψηφοφόρων του πελατειακού δικοµµατισµού, ορµώµενων από τη δυσαρέσκεια και την απόγνωση απέναντι στην πολιτική αφαίµαξης της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ.

Ο µαχητικός Ιούνιος, κατά τον οποίο εξαπλώθηκε σε δεκάδες πλατείες της χώρας ο δηµοκρατικός θεσµός της λαϊκής συνέλευσης, χαρακτηρίστηκε από γοργές εξελίξεις όσον αφορά στην ιδεολογική ταυτότητα του κινήµατος των «Αγανακτισµένων». Οι πρώτες µέρες της κινητοποίησης, όταν αυτή αγκαλιάστηκε από τα αντιδραστικά ΜΜΕ, σηµαδεύτηκαν από έντονη εχθρότητα απέναντι στην παρέµβαση κοινωνικών συλλογικοτήτων και οργανωµένων µορφών ταξικής πάλης (κόµµατα, συνδικάτα). Σύντοµα, όµως, αποδείχτηκε ότι για να αγωνιστούµε µε το σύνθηµα «δεν φεύγουµε αν δεν φύγουν κυβέρνηση, τρόικα, χρέος», έπρεπε το κίνηµα να ριζοσπαστικοποιηθεί, να αποκτήσει πολιτικές θέσεις και να µπολιαστεί στους χώρους εργασίας, δηλαδή να επεκταθεί η δηµοκρατική αυτοοργάνωση στο πεδίο της οικονοµίας, µε απώτερο σκοπό τον κοινωνικό εργατικό έλεγχο.

Σ' αυτή την κατεύθυνση υπήρξαν αξιοσηµείωτα βήµατα, καθώς στις κινητοποιήσεις πρωτοστάτησαν οι υπάλληλοι σε κλάδους εντατικής εκµετάλλευσης του ιδιωτικού τοµέα, οι νέοι της επισφαλούς διανοητικής εργασίας και των µισθών πείνας, οι συνδικαλισµένοι εργάτες και οι άνεργοι. Ο κόσµος χάραξε το δρόµο µε λαϊκές συνελεύσεις, απεργιακές φρουρές και καταλήψεις διαρκείας (∆ήµος Αθήνας, νοσοκοµείο Ιεράπετρας, σούπερ µάρκετ Dia, ∆ΕΚΟ), ενώ η επιγενόµενη απονοµιµοποίηση των γραφειοκρατικών ηγεσιών των ΓΣΕΕ-Α∆Ε∆Υ αύξησε την επιρροή των πρωτοβάθµιων σωµατείων βάσης και της ριζοσπαστικής-αντικαπιταλιστικής αριστεράς. Η γενικευµένη οργή για την εκποίηση της δηµόσιας περιουσίας και την κατεδάφιση του κοινωνικού κράτους πρόνοιας αποκρυσταλλώθηκε στο σύνθηµα «δεν χρωστάµε, δεν πουλάµε, δεν πληρώνουµε».

Αναµφίβολα, οι ηµεροµηνίες που σφράγισαν την πρωτοφανή δυναµική του αγώνα ήταν 15-28-29 Ιουνίου, όταν οι γενικές απεργίες συναντήθηκαν µε τις λαϊκές συνελεύσεις. Η επιµονή του κόσµου, ο οποίος, παρά την κυβερνητική απόφαση για σκληρή αστυνοµική καταστολή, ανασυντασσόταν και παρέµενε στο Σύνταγµα, κατέδειξε τον πολιτικό µετασχηµατισµό του κινήµατος και την οριστική ρήξη του µε τη µνηµονιακή συναίνεση. Αποµαζικοποιηµένη λόγω της ιδεολογικής τροµοκρατίας κράτους και κεφαλαίου, που συµπυκνώθηκε στις απειλές «Μεσοπρόθεσµο ή χρεοκοπία/τανκς», η Κάτω Βουλή των πλατειών συνέχισε τις εργασίες της.

Οι παραπάνω εµπειρίες συνθέτουν την πολύχρωµη τοιχογραφία της λαϊκής εξέγερσης, που µολονότι δεν κατόρθωσε να αποτρέψει την εισαγωγή της χώρας στην προκρούστεια κλίνη του Μεσοπρόθεσµου, εγκαινίασε µια νέα, ποιοτικά διαφορετική, πολιτική πραγµατικότητα, µε θεµέλιό της το αίτηµα για άµεση δηµοκρατία και «ισότητα, δικαιοσύνη, αξιοπρέπεια».


Για τη συνέχιση του αγώνα είναι επιτακτική ανάγκη η δηµιουργία ενός ηγεµονικού πολιτικού µετώπου, µιας κρίσιµης µάζας κοµµάτων, συνελεύσεων, σωµατείων και πολιτών, που θα παλέψει για την πολιτική-κοινωνική χειραφέτηση και θα εκπονήσει ένα µεταβατικό πρόγραµµα εκτάκτου ανάγκης για την υπεράσπιση των λαϊκών συµφερόντων. Βασικοί άξονες πρέπει να είναι η στάση πληρωµών και η διαγραφή του χρέους σε ρήξη µε την Ε.Ε., η αναδιανοµή του εισοδήµατος εις βάρος του κεφαλαίου και υπέρ της µισθωτής εργασίας, η υπεράσπιση του δηµόσιου και δωρεάν χαρακτήρα των κοινωνικών αγαθών (υγεία, παιδεία), η εθνικοποίηση-κοινωνικοποίηση των τραπεζών και των στρατηγικών επιχειρήσεων και η χάραξη βιοµηχανικής πολιτικής µε στόχο την παραγωγική ανασυγκρότηση και την ανακούφιση των εργαζοµένων, η θέσπιση αποκεντρωµένων αµεσοδηµοκρατικών θεσµών και η κατάκτηση της εθνικής ανεξαρτησίας.


Η βίαιη έκρηξη οργής της φτωχής και αποκλεισµένης νεολαίας της Αγγλίας και οι επερχόµενες κοινωνικές συγκρούσεις προοιωνίζουν το ευρωπαϊκό φθινόπωρο θερµό, και καθιστούν επίκαιρα τα λόγια του Αντόνιο Γκράµσι: «Ο παλιός κόσµος πεθαίνει και ο καινούργιος πασχίζει να γεννηθεί. Ζούµε στην εποχή των τεράτων».

Παναγιώτης Θ. Αγγελόπουλος

(της γνωστής οικογενείας)