22 Απρ 2016

Παραίτηση Ρουμπάνη από το ΑΠΕ λόγω ασφαλιστικού

Παραιτήθηκε από το ΔΣ του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων (ΑΠΕ) ο φίλος και συνάδελφος Γρηγόρης Ρουμπάνης, διαμαρτυρόμενος για το “ασφαλιστικό” που σπεύδει να ψηφίσει η κυβέρνηση. Όπως αναφέρει:
“Ποτέ και πουθενά, καμία πρόοδο δεν κατέγραψε η Ιστορία με την καταστροφή πόρων, τη στέρηση εισοδημάτων και την ισοπέδωση κοινωνικών κατακτήσεων. Δεν είδε ποτέ, μέχρι τις μέρες μας, μια ανεξάρτητη και κυρίαρχη πολιτεία να εκθεμελιώνει αυτοβούλως ο,τι υγιές λειτουργεί στον αυλόγυρο της ευθύνης της, και θα μπορούσε μάλιστα να αποτελέσει πηγή έμπνευσης για την ανόρθωση άλλων ομοειδών πλην προβληματικών λειτουργιών. Αντιθέτως, μόνο κατακτητικές ορδές κατέγραψε να λεηλατούν περιουσίες και να καρπώνονται το μόχθο των κατακτημένων κοινωνιών, μόνο και μόνο για να τις ρίξουν στην απελπισία και την εξαθλίωση”.
ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗΣ ΤΟΥ:
“Αθήνα 22/04/2016

21 Απρ 2016

Η θυσία του ΕΔΟΕΑΠ – Δώρο Πάσχα στους καναλάρχες το Αγγελιόσημο


Βάζουν λουκέτο στον ΕΔΟΕΑΠ, μας κόβουν ακόμη και την ασπιρίνη.
Κόβουν μια και έξω το αγγελιόσημο που είναι ο μοναδικός πόρος των Ταμείων μας επειδή η γραμμή τους είναι:
–      Να σβήσουν τώρα τους δημοσιογράφους από τον χάρτη.
–      Να κάνουν τις δημοσιογραφικές ενώσεις, σφραγίδα της πολιτικής τους.
–      Να δημεύσουν και τα ρέστα από τα αποθεματικά των Ταμείων μας για να στήσουν το θνησιγενές Ενιαίο Ταμείο ΕΦΚΑ, που πριν μερικές ώρες, το Ελεγκτικό Συνέδριο έκρινε ότι οι ιδρυτικές διατάξεις του, είναι ήδη αντισυνταγματικές!!!
Προηγήθηκε ένα πρώτο ξήλωμα του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ στις μέρες του Στουρνάρα και με την Κυβέρνηση Σαμαρά, που πήραν μέτρα για να μπει η θηλιά και στον ΕΔΟΕΑΠ.
Οι απάνθρωπες επιλογές Κατρούγκαλου – Πετρόπουλου αναδεικνύουν ως…αριστερή πολιτική, τον ταξικό ρατσισμό, αφού 

ΓΙΑΤΙ ΑΠΕΡΓΟΥΝ ΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ

(ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ της ENΩΣHΣ ΣYNTAKTΩN HMEPHΣIΩN EΦHMEPIΔΩN 
ΘEΣΣAΛIAΣ, ΣTΕΡΕΑΣ EΛΛAΔAΣ KAI EYBOIAΣ)
Αγαπητοί συμπολίτες,
Οι δημοσιογράφοι της Θεσσαλίας, της Στερεάς Ελλάδας και της Εύβοιας, όπως και ο δημοσιογραφικός κόσμος της χώρας, κατέρχονται σε απεργιακές κινητοποιήσεις αντιδρώντας στην άνευ προηγουμένου επίθεση που δέχονται από την Κυβέρνηση, η οποία με το νέο ασφαλιστικό Νομοσχέδιο, καταργεί το Αγγελιόσημο και ενοποιεί το υγιές ασφαλιστικό ταμείο μας (ΕΤΑΠ ΜΜΕ), εντάσσοντας το στον Ε.Φ.Κ.Α. με κύριο και μοναδικό στόχο την υφαρπαγή των αποθεματικών του, ύψους περίπου 1 δις ευρώ.
Τα αποτελέσματα της εφαρμογής του νέου Ασφαλιστικού Νομοσχεδίου θα είναι ολέθρια για τον δημοσιογραφικό κλάδο και την ανεξαρτησία του από την εξουσία, καθώς οδηγούμαστε άμεσα στην κατάργηση του θεσμού των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας και της μισθωτής εργασίας, τη βάναυση προσβολή ατομικών δικαιωμάτων και την μετατροπή του συντάκτη σε έμπορο ή πλασιέ ειδήσεων. 
Κατά το μέρος που το αγγελιόσημο υποκαθιστά την άμεση κρατική χρηματοδότηση, η κατάργησή του και μετάβαση σε σύστημα τριμερούς χρηματοδότησης θα επιβαρύνει το ελληνικό κράτος με την υποχρέωση άμεσης χρηματοδότησης των εντασσόμενων στον ενιαίο φορέα ασφαλιστικών σχέσεων του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ, από την οποία μέχρι σήμερα απαλλάσσεται. Υπολογίζεται ότι θα υπάρξει πρόσθετη δαπάνη 1,8 δισ. Ευρώ, από τον κρατικό προϋπολογισμό.
Κατά το μέρος που το αγγελιόσημο υποκαθιστά εργοδοτικές εισφορές, η κατάργησή του θα επιβαρύνει και εμμέσως το ελληνικό κράτος, στο βαθμό που το Δημόσιο υπό την ιδιότητά του ως εργοδότης (ΕΡΤ Α.Ε., ΑΠΕ-ΜΠΕ, γραφεία τύπου) θα υποχρεωθεί να καταβάλλει εφεξής πλήρεις εργοδοτικές εισφορές.
Δημοσιονομικά, είναι ανορθολογικό να καταργείται ένα σύστημα που δεν κοστίζει απολύτως τίποτε στο δημόσιο ταμείο, προκειμένου να αντικατασταθεί από ένα σύστημα με υψηλό δημοσιονομικό κόστος.
Ασφαλιστικά, είναι ανορθολογικό να καταργείται ένα επιτυχημένο εναλλακτικό μοντέλο χρηματοδότησης της κοινωνικής ασφάλισης, τη στιγμή που, εξαιτίας της δραματικής υποαπασχόλησης και συρρίκνωσης των μισθών, καταρρέει η χρηματοδοτική βάση του «κλασικού» μοντέλου που βασίζεται στις άμεσες εισφορές εργαζομένων-εργοδοτών.
Αγαπητοί συμπολίτες,
Απαιτούμε άμεσα την κατάργηση του Άρθρου 38 του νέου Νομοσχεδίου που αναφέρεται στις Εισφορές Μισθωτών και Εργοδοτών και προβλέπει την κατάργηση του Αγγελιοσήμου. Ζητούμε την επέκτασή του στα διαδικτυακά ΜΜΕ, ως πόρος χρηματοδότησης των Ταμείων μας κύριας και επικουρικής ασφάλισης.
Απαιτούμε τη διατήρηση του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ ως ανεξάρτητου, ενιαίου και αυτοτελούς Ταμείου στα ΜΜΕ, με ένταξη στην ασφάλισή του όλων των κατηγοριών εργαζομένων στα Μέσα Ενημέρωσης
Διεκδικούμε δουλειά, αξιοπρεπείς ΣΣΕ, κοινωνική ασφάλιση για όλους και σοβαρή, αξιόπιστη και δημοκρατική ενημέρωση με βάση τις αληθινές ανάγκες της κοινωνίας, όπως επίσης αξιοπρέπεια και ανεξαρτησία των εργαζομένων στα ΜΜΕ και της Ενημέρωσης.
Να μην καταργηθεί η υποχρέωση δημοσιεύσεων στον περιφερειακό Τύπο των διακηρύξεων και προκηρύξεων, όπως προβλέπεται στο νομοσχέδιο για τις «συμβάσεις παραχώρησης έργων και υπηρεσιών».

20 Απρ 2016

Με τα σωματεία, ή χωρίς αυτά;



 Του Ορέστη Σχινά


 Είναι απορίας άξιο, πώς γίνεται, κάθε φορά που οι δημοσιογράφοι βρίσκονται μπροστά σε μια απεργία, να αρπάζουν κάποιοι συνάδελφοι την ευκαιρία να ξιφουλκήσουν ενάντια στα σωματεία, και κυρίως ενάντια στην ΕΣΗΕΑ και την ΠΟΕΣΥ. “Δεν προστατεύει τα μπλοκάκια” ,“δεν καλύπτει το Διαδίκτυο”, “έχει εξετάσεις”, “άγεται και φέρεται από συνδικαλιστές της συμφοράς”. Και η επωδός είναι προφανής: “Δεν δεσμεύομαι από μια τέτοια Ένωση, δεν απεργώ”.


Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή: 

Απεργιακός αγώνας μέχρι την απόσυρση του εξοντωτικού ασφαλιστικού σ/ν



    
                                            
Με βασικό στόχο την άμεση απόσυρση του εξοντωτικού αντεργατικού κυβερνητικού ασφαλιστικού νομοσχεδίου, που εξαθλιώνει και φτωχοποιεί όλους τους εργαζόμενους και συνταξιούχους της χώρας και πλήττει καίρια την Ενημέρωση και τους ανθρώπους της, το Διοικητικό Συμβούλιο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ) κήρυξε ομόφωνα τις 48ωρες απεργίες από τις 06.00 της Πέμπτης 20 Απριλίου, μέχρι τις 06.00 της Κυριακής 24 Απριλίου ως εξής:

• Την προκήρυξη 48ωρης απεργίας στα έντυπα (εφημερίδες, περιοδικά) και διαδικτυακά ΜΜΕ, καθώς και στη  ΓΓΕΕ, ΓΓΜΕ, το ΑΠΕ-ΜΠΕ και τα γραφεία Τύπου, από τις 06.00 το πρωί της Πέμπτης 21/4/2016 μέχρι τις 06.00 το πρωί του Σαββάτου 23/4.

• Σε όλα τα ραδιοτηλεοπτικά ΜΜΕ του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, από τις 06.00 το πρωί της Παρασκευής 22/4 έως τις 06.00 το πρωί της Κυριακής 24/4.

19 Απρ 2016

ΕΓΚΛΗΜΑ ΜΕ ΕΥΘΥΝΕΣ ΠΟΛΛΩΝ

Της Νανάς Νταουντάκη

 Δημοσιεύθηκε σήμερα στη Διαύγεια το ασφαλιστικό νομοσχέδιο. Σύμφωνα με πληροφορίες θα δοθεί στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής την ερχόμενη εβδομάδα και θα ψηφιστεί αμέσως μετά το Πάσχα. 



Δραματική μείωση των συντάξεων, αβέβαιο μέλλον για τους νέους και- για το χώρο των ΜΜΕ- κατάργηση του αγγελιοσήμου με την ψήφιση, συγχώνευση του ΕΤΑΠ και, έμμεση, κατάργηση του ΕΔΟΕΑΠ. Ούτε το ΙΚΑ στέκεται στα πόδια του ακόμη και αν...

Καταργείται το αγγελιόσημο – στον αέρα η ασφάλιση των εργαζομένων στα ΜΜΕ

Ρητή αναφορά στη κατάργηση του αγγελιοσήμου έχει το σχέδιο νόμου για το ασφαλιστικό, το οποίο δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, μαζί με την σχετική αιτιολογική έκθεση.
Με την παρ. 9 του άρθρου 38 «Εισφορές Μισθωτών και Εργοδοτών» στο Κεφάλαιο Δ’ «Ενιαίοι Κανόνες Εισφορών – Πόροι – Ανακεφαλαιοποίηση του Εθνικού Συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης» (σελ. 70 στο συνημμένο αρχείο PDF) «από την έναρξη ισχύος του παρόντος η εισφορά που προβλέπεται στο άρθρο 3 παρ. δ΄, στο άρθρο 4 παρ. γ΄ του ν.δ. 465/1941 (Α΄301), στο άρθρο 36 παρ. 2 του ν.δ 158/1946 (Α΄318), στο άρθρο 3 παρ. Γ΄ του ν. 1872/1951 (Α΄202), στο άρθρο 4 παρ. 3 περ. β του ν. 4041/1960 (Α36), στο άρθρο 4 του ν. δ. 4547/1966(Α΄192), στα άρθρα 11, 14 και 15 του α.ν. 248/1967 (Α΄243), στα άρθρα 2, 3 και 8 του ν.1344/1973 (Α΄36), στο άρθρο 6 παρ. 5 του ν. 1866/1989 (Α΄222), στους ν. 248/1967, 1989/1991 καθώς και στην Φ. 146/1/10978/1969 καταργείται