29 Μαρ 2013

ΕΣΗΕΑ: Νέο κρούσμα λογοκρισίας στην ΕΡΤ


Σε απεργία από σήμερα στις 5 μ.μ. μέχρι το πρωί της Δευτέρας στις 6 π.μ., στην ΕΡΤ, την ΕΡΑ και την ert.gr αποφάσισε να προχωρήσει το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ, διαμαρτυρόμενο για το νέο κρούσμα λογοκρισίας, διεκδικώντας ταυτόχρονα την εφαρμογή των ΣΣΕ και των διαφορών, που προκύπτουν αντί της διαβόητης ΚΥΑ και απαιτώντας την άμεση πληρωμή των δεδουλευμένων τεσσάρων μηνών που αρνείται να καταβάλλει.

Η διοίκηση της ΕΡΤ και προσωπικά ο Γενικός Διευθυντής Ενημέρωσης Αιμ. Λιάτσος έκοψε από τα δελτία ειδήσεων τη μετάδοση ρεπορτάζ του συναδέλφου Νίκου Γρυλλάκη, το οποίο αναφερόταν στις επικείμενες νέες αυξήσεις στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος το Μάιο του 2013 και το οποίο είχε ήδη μεταδοθεί στο μεσημεριανό δελτίο των 12. Επιπλέον, ζήτησε να μη μεταδοθεί και το άλλο ρεπορτάζ του συναδέλφου που αφορούσε τα αυθαίρετα.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία του Διοικητικού Συμβουλίου με τον Γενικό Διευθυντή Ενημέρωσης, του ζητήθηκαν εξηγήσεις για την απαράδεκτη αυτή ενέργεια, και ο κ. Λιάτσος «δικαιολόγησε» την πραξικοπηματική απόφαση, κάνοντας λόγο για δήθεν ανακρίβειά του.

ΠΟΕΣΥ: Όχι στη φίμωση και τη λογοκρισία


Το ΔΣ της ΠΟΕΣΥ καταδικάζει το νέο κρούσμα λογοκρισίας και φίμωσης που επέβαλε ο Διευθυντής Ενημέρωσης της ΕΡΤ Αιμίλιος Λιάτσος σε ρεπορτάζ του δημοσιογράφου της ΝΕΤ Νίκου Γρυλλάκη, διαπιστευμένου επί σειρά ετών στο ΥΠΕΚΑ και εκπροσώπου των δημοσιογράφων της ΝΕΤ.

Αιτία; Ρεπορτάζ που αναφερόταν σε επικείμενες αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ…Η εντολή του Αιμίλιου Λιάτσου ήταν σαφής: Δεν θα βγει στον αέρα όχι μόνο το επίμαχο ρεπορτάζ αλλά «κομμένος» ο δημοσιογράφος από τα δελτία ειδήσεων «μέχρι νεωτέρας..» Μήνυμα με πολλούς αποδέκτες. Προς αρχισυντάκτες, πολιτικούς συντάκτες και ρεπόρτερς. Μηδενική ανοχή στην ελευθεροτυπία.

Απεργία στον τ/σ "CHANNEL 9"


Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ καταγγέλλει την αντεργατική, παράνομη και εκδικητική απόλυση του εκπροσώπου των δημοσιογράφων στον Τ/Σ «CHANNEL 9», συναδέλφου Κώστα Ασημακόπουλου.

Οι εργαζόμενοι στον Τ/Σ «CHANNEL 9» αντιμετωπίζουν μια σειρά προκλητικών ενεργειών εκ μέρους της ιδιοκτησίας του σταθμού.

Συγκεκριμένα, ο σταθμός προέβη σε παράνομες μειώσεις μισθών έως και 45%. Στη συνέχεια ακολούθησαν απολύσεις, ενώ τώρα έχουμε την απόλυση ακόμη και του ίδιου του εργασιακού εκπροσώπου. Στο κανάλι επικρατούν συνθήκες γαλέρας, όπως εξαντλητικά ωράρια, καθυστέρηση καταβολής των μισθών και κλίμα τρομοκρατίας απέναντι στους εργαζόμενους.

ΠΣΑΤ για την απεργία στη «Βραδυνή» και την απόλυση της Χριστίνας Αμερικάνου


Ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αθλητικών Συντακτών (ΠΣΑΤ) εκφράζει την αμέριστη συμπαράστασή του στη Χριστίνα Αμερικάνου, μέλος του Διοικητικού του Συμβουλίου, η οποία απολύθηκε από την εφημερίδα «ΒΡΑΔΥΝΗ», ιδιοκτησίας Κ. Μήτση, επειδή διαμαρτυρήθηκε μαζί με άλλους συναδέλφους γιατί παραμένουν απλήρωτοι από τον Νοέμβριο του 2012.

Ο ΠΣΑΤ ζητά την ανάκληση όλων ων απολύσεων και τάσσεται στο πλευρό της ΕΣΗΕΑ, το Διοικητικό Συμβούλιο της οποίας, κήρυξε απεργία στην εφημερίδα από τις 16.00 σήμερα Παρασκευή, 29 Μαρτίου, έως τις 16.00 τη Δευτέρα, 1η Απριλίου 2013.

Απεργία στην εφημερίδα "ΒΡΑΔΥΝΗ"


Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ε.Σ.Η.Ε.Α. κηρύσσει απεργία από τις 16.00 σήμερα Παρασκευή, 29 Μαρτίου, έως τις 16.00 τη Δευτέρα, 1η Απριλίου 2013 για τους δημοσιογράφους, οι οποίοι εργάζονται στην «ΒΡΑΔΥΝΗ».

Οι εργαζόμενοι της εφημερίδας παραμένουν απλήρωτοι από τον Νοέμβριο του 2012 μέχρι και σήμερα, αντιμετωπίζοντας την παράνομη, καταχρηστική και αυθαίρετη συμπεριφορά του εκδότη της εφημερίδας κ. Κ. Μήτση.

Στη διαμαρτυρία των απλήρωτων εργαζομένων η εργοδοσία απάντησε με τις απολύσεις των συναδέλφων Χριστίνας Αμερικάνου και Μαρίας Κολώνα και μάλιστα με προειδοποίηση τετράμηνης ισχύος, που έχει σαν συνέπεια τη μειωμένη αποζημίωση.

Απεργία στην ΕΡΤ


Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ, αποφάσισε την κήρυξη απεργίας για τους δημοσιογράφους, που εργάζονται στην ΕΡΤ (τηλεόραση, ραδιόφωνο και ιστοσελίδα) από τις 17.00 σήμερα Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2013 έως τις 06.00 το πρωί της Δευτέρας, 1ης Απριλίου 2013, αντιδρώντας έτσι στα κρούσματα λογοκρισίας και στην άρνηση της Διοίκησης να καταβάλλει δεδουλευμένες αποδοχές.

Υπενθυμίζουμε ότι στους εργαζόμενους της ΕΡΤ δεν καταβάλλονται αυθαίρετα από τον περασμένο Νοέμβριο οι αμοιβές για την εργασία της Κυριακής, των αργιών και των υπερωριών.

Ακραία λογοκρισία από τον Γενικό Διευθυντή Ενημέρωσης της ΕΡΤ


Οι δημοσιογράφοι της ΕΡΤ καταγγέλλουμε την ωμή παρέμβαση του Γενικού Διευθυντή Ενημέρωσης, Αιμίλιου Λιάτσου σε ρεπορτάζ του συναδέλφου μας Νίκου Γρυλλάκη, ο οποίος «τυχαίνει» να είναι και εκπρόσωπος των εργαζομένων.

Ο κύριος Λιάτσος απαίτησε να μην ξαναπαίξει ρεπορτάζ του συγκεκριμένου συναδέλφου, μέχρι «νεωτέρας».

Το ρεπορτάζ που «εξόργισε» τον Γενικό Διευθυντή ενημέρωσης, αφορά τις επικείμενες αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ, για τις οποίες μάλιστα ο συνάδελφος είχε επισημάνει πως θα είναι χαμηλότερες από τις αναμενόμενες.

Μία απλή αναζήτηση στο διαδίκτυο είναι αρκετή για να δει κανείς το ίδιο ρεπορτάζ, σε εφημερίδες και ιδιωτικά κανάλια.

Βρούτσης για αγγελιόσημο και διορισμός Αντωνοπούλου στο ΕΤΑΠ-ΜΜΕ

«Η λέξη "αγγελιόσημο" δεν έχει μπει στο τραπέζι με την τρόικα», ανέφερε στη Βουλή ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής ΔΕΚΟ, η οποία επικύρωσε την τοποθέτηση της Γιώτας Αντωνοπούλου στην προεδρία του Ενιαίου Ταμείου Προσωπικού των Μέσων Ενημέρωσης (ΕΤΑΠ- ΜΜΕ).

 Ο κ. Βρούτσης σημείωσε, επίσης, πως μετά την αντιμετώπιση του φαινομένου των καταχρηστικών συντάξεων, το υπουργείο προσανατολίζεται πλέον στην καθιέρωση ενιαίων κανόνων στο ασφαλιστικό σύστημα- και ανέφερε πως την επόμενη εβδομάδα, θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη στο υπουργείο Εργασίας με τη συμμετοχή του καθηγητή Απ. Ρεφενέ, ειδικού σε ζητήματα λογιστικής αποτύπωσης.

Νέα επιστολή δημοσιογράφων του «Ριζοσπάστη» προς την ΕΣΗΕΑ

Συνάδελφοι,

Απευθυνόμαστε ακόμα μία φορά σε εσάς για να σας ενημερώσουμε ότι ο «χορός» των πιέσεων, της απαξίωσης και της απομόνωσης εκ μέρους της διεύθυνσης του Ριζοσπάστη σε βάρος μας καλά κρατεί και κλιμακώνεται…

Τελευταίο «κρούσμα» η νέα συκοφαντική, άνανδρη και δόλια δημοσίευση των ονομάτων μας σήμερα στις σελίδες του «Ρ» (σελίδα 45) με αφορμή τη χθεσινή εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων για μη καταβολή δεδουλευμένων.

Δε μας εκπλήσσει πλέον το ασύλληπτο γεγονός η ίδια η εφημερίδα να στοχοποιεί τους εργαζόμενούς της. Αλλωστε δεν είναι η πρώτη φορά. Σας υπενθυμίζουμε ότι την ίδια απρέπεια είχαν διαπράξει όταν απευθυνθήκαμε στην ΕΣΗΕΑ καλώντας την να παρέμβει για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων μας.

Όμως προκαλεί εντύπωση η διαστρέβλωση της πραγματικότητας που επιχειρείται μέσα από το συγκεκριμένο δημοσίευμα.

ΔΠΣ: Πειθαρχικά ελεγκτέος ο Πάσχος Μανδραβέλης

Το Δευτεροβάθμιο Πειθαρχικό Συμβούλιο ομόφωνα έκρινε πειθαρχικά ελεγκτέο τον συν. Πάσχο Μανδραβέλη, ύστερα από έγκληση των συν. Νίκου Γρυλλάκη και Βασιλείας Ζερβού. Ομόφωνα του επέβαλε την επίπληξη με ανάρτηση της απόφασης στους χώρους εργασίας.

Αναλυτικά η απόφαση:

28 Μαρ 2013

Απόφαση συνέλευσης δημοσιογράφων της ΕΡΤ


ΨΗΦΙΣΜΑ

Οι εργαζόμενοι δημοσιογράφοι της ΕΡΤ αποφάσισαν να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους εξαιτίας της μη ικανοποίησης θεσμικών και εργασιακών αιτημάτων, που συνδέονται άμεσα με την ίδια την υπόσταση της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, καθώς και τη μη καταβολή δεδουλευμένων τεσσάρων και πλέον μηνών.

Όλα αυτά την ώρα που η Διοίκηση της ΕΡΤ κατ’ εξακολούθηση επιδίδεται σε κατασπατάληση του δημόσιου χρήματος, μέσω της πρακτικής μικτών και εξωτερικών παραγωγών, ακόμη και στον τομέα ενημέρωσης, καθώς και με τις παχυλές συμβάσεις προσωπικού ειδικών θέσεων.

Συγκεκριμένα η Γενική Συνέλευση των Δημοσιογράφων της ΕΡΤ αποφάσισε ομόφωνα:

-         48ωρη απεργία το Σαββατοκύριακο 30 και 31 Μαρτίου στην τηλεόραση, το ραδιόφωνο και τα πολυμέσα της ΕΡΤ. Ταυτόχρονα, καθημερινές στάσεις εργασίας από 29 Μαρτίου 2013 18.30 έως 20.30 για την τηλεόραση της ΕΡΤ και 10 – 12 για το Δεύτερο Πρόγραμμα της ΕΡΑ.

Και τα "χρεοκοπημένα" πορτογαλικά Μέσα ζητούν "φόρο Google"


Στη μεγαλύτερη κρίση από τη δεκαετία του '70 τα πορτογαλικά μέσα ενημέρωσης. Τι ζητούν οι εκδότες από την Google, για την εξασφάλιση της χρηματοδότησής τους

Οι ιδιοκτήτες μέσων ενημέρωσης στην Πορτογαλία, που διανύουν τη μεγαλύτερη κρίση των τελευταίων δεκαετιών, ασκούν πιέσεις στην Google, να πληρώσει για το περιεχόμενο που δημοσιεύεται στη μηχανή αναζήτησης, όπως συμβαίνει και σε άλλες χώρες της Ευρώπης.

Ο Alberico Fernandes, επικεφαλής της Ομοσπονδίας ΜΜΕ στην Πορτογαλία, δήλωσε στο Reuters ότι καμία συμφωνία δεν έχει επιτευχθεί σχετικά μέχρι στιγμής, ωστόσο οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται.

CHERCHEZ ΝΑ ΦΑΜ! - Ο Μποστ του Τύπου


Το Μορφωτικό Ίδρυμα της ΕΣΗΕΑ και το Μουσείο Μπενάκη οργανώνουν έκθεση αφιερωμένη στο γελοιογραφικό έργο του Μποστ με τίτλο «CHERCHEZ ΝΑ ΦΑΜ! Ο Μποστ του Τύπου».

Η έκθεση εγκαινιάζεται την Πέμπτη 4 Απριλίου 2013 και ώρα 20:00, στο Κτήριο της Οδού Πειραιώς και θα διαρκέσει έως τις 19 Μαΐου 2013.

Η έκθεση επικεντρώνεται στη γελοιογραφική σάτιρα του Μποστ, στον ημερήσιο και περιοδικό τύπο την περίοδο 1950-1980.

Τα ιδιοφυή σκίτσα του καλλιτέχνη εντάσσονται σε ιστορικό πλαίσιο και  η έκθεση ανιχνεύει τη σύγχρονη σημασία της σάτιράς του, καθώς και την αισθητική της αρτιότητα, η οποία ξεπερνά το εφήμερο.

Ο Μποστ είναι τώρα όσο ποτέ πολιτικά επίκαιρος. Με επίκεντρο τους θρυλικούς χαρακτήρες του, την καθημαγμένη Μαμά Ελλάδα, την Ανεργίτσα και τον Πειναλέοντα, οι γελοιογραφίες του συσχετίζονται με την σημερινή Ελλάδα της κρίσης.

ΕΣΗΕΜ-Θ: Η ΚΥΑ επαληθεύει την ακύρωση της συλλογικής διαπραγμάτευσης


Πλήγμα στον πυρήνα του δικαιώματος για συλλογική διαπραγμάτευση αποτελεί η εφαρμογή της ΚΥΑ σε δημόσια και δημοτικά ΜΜΕ.

Οι δημοσιογράφοι της ΕΡΤ, του ΑΠΕ-ΜΠΕ, της TV100 και του FM100, καλούνται πλέον να υπηρετήσουν την ενημέρωση με πρόσθετες μειώσεις έως και 25% στις ήδη αποψιλωμένες αμοιβές τους και με προβλέψεις που σε αρκετές περιπτώσεις υιοθετούν τη λογική του δημόσιου λογιστικού, παρά την κυρωμένη από την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων διάσταση μεταξύ της δημοσιογραφικής ιδιότητας και της ιδιότητας του δημοσίου υπαλλήλου.

Συμπαράσταση της ΠΟΕΣΥ στον κυπριακό λαό

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ) απέστειλε σήμερα –σε ένδειξη συμπαράστασης προς τους Κύπριους συναδέλφους και τον κυπριακό λαό- την εξής επιστολή προς το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Συντακτών Κύπρου:

Προς τον Πρόεδρο &
το Δ.Σ. της Ένωσης Συντακτών Κύπρου

Αθήνα, 28 Μαρτίου 2013

Αγαπητοί/ές
Πρόεδρε και Μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών εκφράζει την ειλικρινή και θερμή συμπαράσταση του δημοσιογραφικού κόσμου της Ελλάδας προς τους Κύπριους συναδέλφους και ολόκληρο το λαό της Μεγαλονήσου, που μαστίζεται από τη χρηματοπιστωτική κρίση, πέφτοντας και πάλι θύμα του γεωστρατηγικού παιχνιδιού που εκτυλίσσεται σε βάρος του, σε οικονομικό επίπεδο αυτή τη φορά.

27 Μαρ 2013

Στάση εργασίας στην ΕΡΤ


Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ αποφάσισε την κήρυξη στάσης εργασίας για αύριο Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2013 από τις 12.00 έως τις 16.00 για όλους τους δημοσιογράφους, οι οποίοι εργάζονται στην τηλεόραση, στο ραδιόφωνο και στην ιστοσελίδα της ΕΡΤ.

Η στάση εργασίας κηρύσσεται προκειμένου οι δημοσιογράφοι να πραγματοποιήσουν συνέλευση και να συζητήσουν τα εργασιακά προβλήματα που αντιμετωπίζουν, καθώς και τον τρόπο διεκδίκησης των δικαίων αιτημάτων τους.

Απλήρωτοι Δημοσιογράφοι Αυριανής: Από το βροντερό όχι, στης φυλακής τα σίδερα

Τόσο καιρό κτύπαγε το χέρι στο γραφείο του και έλεγε βροντερό όχι στους δημοσιογράφους που τους έχει αφήσει απλήρωτους από τον Νοέμβριο του 2010.
Τόσο καιρό, έλεγε ότι δεν τον ένοιαζε η εφημερίδα και πως θα έκανε χάρη στους δημοσιογράφους να την ξαναβγάλει.
Με κάθε τρόπο, προσπαθούσε ο Γιώργος Κουρής να βγάλει τσάμπα την εφημερίδα του.
Με κάθε τρόπο προσπαθούσε να διώξει τους μισούς, χωρίς να τους δώσει το παραμικρό. Εκτός βέβαια από υποσχέσεις.
Έμαθε όμως ότι ο τσάμπας πέθανε.

Μέχρι και τον διευθυντή του απέλυσε ο κ. Φ. Μπόμπολας

Η αυθαιρεσία της ιδιοκτησίας του ομίλου «ΠΗΓΑΣΟΣ» έχει ξεπεράσει κάθε όριο με τελευταία επίδειξη αναλγησίας στους εργαζόμενους της εφημερίδας «Goal News».

Η εργοδοσία της εφημερίδας, και γενικότερα η ιδιοκτησία του «ΠΗΓΑΣΟΥ», έχει εξαπολύσει, όπως είναι γνωστό, ένα πογκρόμ απολύσεων, απειλών, μειώσεων μισθών, εκφοβισμών, εκβιασμών και κάθε είδους πιέσεων προς τους εργαζόμενους, προκειμένου να δημιουργήσει έναν όμιλο Μέσων με δημοσιογράφους, οι οποίοι δεν θα έχουν κανένα εργασιακό δικαίωμα και θα υπαμείβονται.

Τα σχέδια και οι δικαιολογίες είναι τα ίδια. Πάντοτε υποσχέσεις που ποτέ δεν τηρούνται, ότι δεν θα υπάρξουν νέες απολύσεις και νέες μειώσεις μισθών και στη συνέχεια νέα χειρότερα σχέδια που γονατίζουν τους εργαζόμενους.

Σε αυτό το κλίμα επιχειρείται η πλήρης ισοπέδωση δικαιωμάτων με θύματα τους συναδέλφους, αλλά και την ουσία της ενημέρωσης.

Ο κ. Φώτης Μπόμπολας αυτή τη φορά δε δίστασε να απολύσει ακόμη και τον διευθυντή της εφημερίδας «Goal News», συνάδελφο Βασίλη Βέργη, ο οποίος αρνήθηκε να εφαρμόσει τα σχέδιά του.

ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ ΤΗΣ «ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ» ΣΤΟΝ Τ/Σ «MEGA»


Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ ενώνει τη φωνή του με κάθε δημοκρατικά σκεπτόμενο πολίτη καταδικάζοντας την επίθεση της «Χρυσής Αυγής» κατά ΜΜΕ, όπως και κατά του τηλεοπτικού σταθμού «Mega» τη Δευτέρα, 25 Μαρτίου 2013.

Οι βουλευτές της «Χρυσής Αυγής», καθώς και τα στελέχη που συγκεντρώθηκαν έξω από το σταθμό, προχώρησαν σε βανδαλισμούς και σε πρωτοφανείς πράξεις χυδαιότητας.

Η ακατανόμαστη αυτή συμπεριφορά πρέπει να αφυπνίσει και να προβληματίσει όλους τους συμπολίτες μας, γιατί επιθυμία της «Χρυσής Αυγής» είναι να επικρατήσουν στην κοινωνία μας ο λαϊκισμός και η εθνοκαπηλεία. Η επίθεση κατά του σταθμού είναι ακόμη ένα δείγμα του πως αντιλαμβάνονται τα μέλη της την πολιτική δράση και τι είδους κοινωνία οραματίζονται.

Προφυλακιστέοι κρίθηκαν ο Γ. Κουρής και ο γιος του για υπόθεση χρεών του «Alter»


Στη φυλακή οδηγούνται ο εκδότης Γιώργος Κουρής και ο γιος του, Ανδρέας, μετά τις απολογίες τους στην 11η τακτική ανακρίτρια για υπόθεση χρεών τού τηλεοπτικού σταθμού «Alter».

Πατέρας και γιος, καθώς και άλλα δύο μέλη του ΔΣ, που επίσης έχουν κριθεί προφυλακιστέοι (εις εξ αυτών είναι ο διευθύνων σύμβουλος του σταθμού, Κώστας Γιαννίκος, που ήδη κρατείται προσωρινά), κατηγορούνται για χρέος 1,5 εκατ. ευρώ από Φόρο Μισθωτών Υπηρεσιών για το διάστημα 1/2011 έως 30/9/2011.

Η ΠΟΕΣΥ ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΕΙ ΤΙΣ ΑΘΛΙΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ


Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΟΕΣΥ κατά τη σημερινή συνεδρίασή του καταδίκασε την άθλια επίθεση της Χρυσής Αυγής κατά του τηλεοπτικού σταθμού Mega στις 25 Μαρτίου με  την αιτιολογία – που αγγίζει τα όρια της  παραφροσύνης-, ότι το συγκεκριμένο κανάλι την ημέρα της εθνικής εορτής μετέδιδε τούρκικα σίριαλ.

ΠΟΕΣΥ: Να κηρυχθεί τώρα ο διαγωνισμός για τους συμβασιούχους της ΕΡΤ


Την ολιγωρία και την καθυστέρηση στην επαναπρόσληψη των συμβασιούχων της ΕΡΤ, κατήγγειλε το ΔΣ της ΠΟΕΣΥ κατά τη συνεδρίαση της 27ης Μαρτίου 2013, καλώντας τον αρμόδιο Υπουργό να προχωρήσει στην κήρυξη του διαγωνισμού.

Σιγή ασυρμάτου από την κυβέρνηση και από τη Διοίκηση της ΕΡΤ για την πρόσληψη συμβασιούχων δημοσιογράφων στην ΕΡΤ. Πέρασαν 2 μήνες από την ημέρα που έληξαν οι συμβάσεις 61 δημοσιογράφων της Δημόσιας Ραδιοτηλέορασης και το μόνο που γίνεται είναι η ανακύκλωση σεναρίων και διαρροών που αποσκοπούν να καθησυχάζουν την αγωνία και να συντηρούν την ελπίδα για επαναπρόσληψη.

Οι συμβασιούχοι απομακρύνθηκαν από το Ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής με την υπόσχεση για άμεση επιστροφή και μάλιστα όλων. Όμως όσο η σιωπή των υπευθύνων είναι εκκωφαντική, τόσο ηχηρή είναι η φημολογία.

Δεν είναι μόνο που το «όλοι» έγινε «μερικοί». Δεν είναι μόνο που η επιστροφή (..εάν και όποτε ) θα είναι με Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών και με εξατομικευμένη μισθοδοσία και χρονική διάρκεια. Τώρα μιλούν για επιστροφή μόνο 20 δημοσιογράφων, στο όνομα των έκτακτων αναγκών.

Η ταμπλόιντ "The Sun" θα αρχίσει να χρεώνει για την πρόσβαση στο περιεχόμενό της στο Ίντερνετ


Η βρετανική ταμπλόιντ εφημερίδα "The Sun" του Ρούπερτ Μέρντοχ θα αρχίσει να χρεώνει για την πρόσβαση στον ιστότοπό της, προσφέροντας ένα πακέτο το οποίο θα περιλαμβάνει τα καλύτερα στιγμιότυπα από τους ποδοσφαιρικούς αγώνες της Πρέμιερ Λιγκ, ανακοίνωσε σήμερα ο εκδοτικός όμιλος News International (NI).

"Αργότερα φέτος το μοντέλο επί πληρωμή θα εφαρμοστεί σε όλες τις πλατφόρμες της The Sun", δήλωσε εκπρόσωπος του NI, του βρετανικού σκέλους του ομίλου μέσων ενημέρωσης News Corp.

"Θα προσφέρουμε στους αναγνώστες της 'Σαν' μια μεγαλύτερη και καλύτερη εμπειρία απ' αυτή που είχαν πριν — μια εμπειρία που, εκτός από τα κλιπ από τους αγώνες της Πρέμιερ Λιγκ θα προσφέρει ένα πλήρες και ελκυστικό μοντέλο συνδρομής στην ψηφιακή και την έντυπη έκδοση", πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

Η "Σαν", η εφημερίδα με τη μεγαλύτερη κυκλοφορία στη Βρετανία (2,28 εκατ. φύλλα το Φεβρουάριο, σύμφωνα με το ABC), είναι το μοναδικό από τα βρετανικά έντυπα του Μέρντοχ το περιεχόμενο του οποίου διατίθεται εντελώς δωρεάν ονλάιν, αν και έχει μια εφαρμογή η οποία είναι διαθέσιμη επί πληρωμή.

Γερμανικό δικαστήριο απαγόρευσε τη δημοσιογραφική κάλυψη δίκης νεοναζί


Σάλος στη Γερμανία από την απόφαση δικαστηρίου του Μονάχου να απαγορεύσει στα ελληνικά και τουρκικά MME, να καλύψουν στις 17 Απριλίου τη δίκη Γερμανών νεοναζί, που κατηγορούνται για τον φόνο οκτώ Τούρκων κι ενός Έλληνα. Η Ένωση Ξένων Ανταποκριτών στη Γερμανία (VAP) εξέφρασε με τη σειρά της «την έκπληξή της», χαρακτηρίζοντας «απαράδεκτο» τον αποκλεισμό .

«Είναι ένα σκάνδαλο, είναι ντροπή», αντέδρασε ο πρόεδρος της τουρκικής κοινότητας Κενάν Κολάτ, μιλώντας στην εφημερίδα Μπερλίνερ Τσάιτουνγκ, έπειτα από την αποκάλυψη του καταλόγου με τα διαπιστευμένα μέσα ενημέρωσης, τρεις εβδομάδες πριν τη δίκη της 37χρονης Μπεάτε Τσεπ και τεσσάρων κατηγορουμένων ως συνεργών της, που παραπέμπονται για τους φόνους οκτώ Τούρκων κι ενός Έλληνα, στο διάστημα 2000-2006 και μίας αστυνομικού το 2007.

Φωτό από τη συγκέντρωση έξω από τα γραφεία του ΔΟΛ στη Μιχαλακοπούλου


Τα ΜΑΤ όπως πάντα στην υπηρεσία του ψυχάρη.

26 Μαρ 2013

Η Ελλάδα στις φτωχότερες χώρες της ΕΕ


Η Ελλάδα καταλαμβάνει μια θέση ανάμεσα στις φτωχότερες χώρες της ΕΕ, όπως δείχνει συγκριτική έρευνα του Ινστιτούτου Γερμανικής Οικονομίας (IW). Σε χειρότερη θέση μόνο η Βουλγαρία και η Ρουμανία.

Συγκριτική έρευνα του Ινστιτούτου Γερμανικής Οικονομίας (IW) για τη φτώχια στις 27 χώρες της ΕΕ φέρνει τη Γερμανία στην 7η θέση της σχετικής κατάταξης. Προηγούνται όχι μόνον οι σκανδιναβικές χώρες, η Δανία, η Σουηδία και η Φινλανδία, αλλά και το Λουξεμβούργο, η Ολλανδία και η Αυστρία. Στην 25η θέση βρίσκεται η Ελλάδα και στις δύο τελευταίες η Βουλγαρία και η Ρουμανία.

Πιο έντονο είναι το πρόβλημα της φτώχιας στις νεότερες χώρες-μέλη της ΕΕ, Λετονία, Βουλγαρία και Ρουμανία, στις οποίες έρχεται να προστεθεί η Ελλάδα.

Στάση εργασίας στην τηλεόραση της ΕΡΤ


Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ αποφάσισε την κήρυξη στάσης εργασίας για σήμερα Τρίτη, 26 Μαρτίου 2013 από τις 18.30 έως τις 20.30, για τους δημοσιογράφους που εργάζονται στην τηλεόραση της ΕΡΤ.

Το αγκάθι του νόμου Μανιτάκη για την αυτοδιαχείριση των ραδιοφώνων

Οι εργαζόμενοι που αιτούνται να διαχειριστούν τις συχνότητες θα πρέπει να καταβάλλουν σημαντικά ποσά.

Μέχρι 175.000 ευρώ για ενημερωτικό και 105.000 ευρώ για μουσικό σταθμό, θα ζητήσει το ΕΣΡ από τους εργαζόμενους ραδιοφωνικών σταθμών που υποβάλλουν αίτηση για να ενταχθούν στις διατάξεις του νόμου Μανιτάκη.

Ο νόμος δίνει τη δυνατότητα σε εργαζόμενους σταθμών που έχουν πάψει να λειτουργούν ή δεν πληρώνουν μισθούς για μεγάλο χρονικό διάστημα, να πάρουν άδεια λειτουργίας ραδιοφωνικού σταθμού στην ίδια συχνότητα. Τα προαναφερθέντα ποσά ορίζονται από το νόμο ως ελάχιστο καταβεβλημένο κεφάλαιο.

Απέλυσε ο Μπόμπολας τον επικεφαλής του GOAL


«Έπεσε» μαχόμενος ο εκδότης του Goal, Βασίλης Βέργης, αφού απελύθη από τον Μπόμπολα.

Ο δημοσιογράφος που ηγείτο με μια ομάδα τριών ακόμη έμπειρων δημοσιογράφων της αθλητικής εφημερίδας της ΠΗΓΑΣΟΣ αρνήθηκε να υπογράψει την απαίτηση των αφεντικών για τη μείωση 30%.

Πρωτοφανείς αθλιότητες Χρυσαυγιτών έξω από το Mega

Σε πρωτοφανείς αθλιότητες προχώρησαν βουλευτές της Χρυσής Αυγής, που ηγήθηκαν συγκέντρωσης μερικών εκατοντάδων θιασωτών τους έξω από το Μega.

Διαμαρτυρόμενοι, υποτίθεται, για τα τουρκικά σήριαλ εξαπέλυσαν οχετό ύβρεων κατά του τηλεοπτικού σταθμού.

Το νέο Δ.Σ. της ΕΣΗΕΘΣτΕ-Ε


Σε Σώμα συγκροτήθηκε το νέο Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Συντακτών Θεσσαλίας, Στερεάς

24 Μαρ 2013

Άρθρο που παρομοίαζε τη Μέρκελ με τον Χίτλερ απέσυρε η El Pais


Η ισπανική εφημερίδα El Pais απέσυρε την Κυριακή από την ιστοσελίδα της άρθρο πολύ επικριτικό κατά της Γερμανίας και της Άνγκελα Μέρκελ, στο οποίο η καγκελάριος συγκρινόταν με τον Αδόλφο Χίτλερ.

Το άρθρο προκάλεσε οργισμένες αντιδράσεις στο Twitter, όπου χρήστες εξέφρασαν τη λύπη τους για τους «ανάρμοστους ισχυρισμούς».

Στο άρθρο, το οποίο δημοσιεύθηκε στην περιφερειακή, ανδαλουσιανή έκδοση της El Pais και στον ιστότοπό της, ο Χουάν Τόρες Λόπες, καθηγητής Οικονομίας στο Πανεπιστήμιο της Σεβίλλης, έγραφε πως «η Άνγκελα Μέρκελ, όπως ο Χίτλερ, κήρυξε τον πόλεμο στην υπόλοιπη ήπειρο, αυτή τη φορά για να εξασφαλίσει έναν οικονομικό ζωτικό χώρο».

Η ΕΣΗΕΑ για τον Βάσο Μαθιόπουλο


Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ ανακοινώνει με βαθιά οδύνη τον θάνατο του παλαίμαχου δημοσιογράφου, ιστορικού και Διδάκτορα του Δικαίου του Πανεπιστημίου της Βόννης, ΒΑΣΟΥ ΜΑΘΙΟΠΟΥΛΟΥ, ο οποίος έφυγε από τη ζωή στις 22 Μαρτίου 2013.

Ο Βάσος Μαθιόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1928. Εργάστηκε στις εφημερίδες «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ» των Αθηνών, «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ» της Θεσσαλονίκης, ως ανταποκριτής στη Βόννη στις εφημερίδες «ΤΟ ΒΗΜΑ» και «ΤΑ ΝΕΑ» και ανταποκριτής του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων.

Κατά τη διάρκεια της Δικτατορίας ο Βάσος Μαθιόπουλος διεγράφη από την ΕΣΗΕΑ στις 12/7/1967 για την αντιστασιακή του δράση και επανεγγράφη στις 26/7/1974. Ο Βάσος Μαθιόπουλος το 1963 με έγγραφο του τότε Διευθυντή του ΑΠΕ απελύθη διότι όφειλε να διαβιβάζει προς το ΑΠΕ «αυστηρώς αντικειμενικές και αμερόληπτες ειδήσεις και όχι δημοσιογραφικά σχόλια κομματικής μορφής», σύμφωνα με το σκεπτικό της απόλυσής του από το ΑΠΕ.