27 Μαρ 2010

Δικαστική απόφαση κατα της παρακολούθησης απο τηλέφωνο και ίντερνετ



Μια σημαντική δικαστική απόφαση δίνει ελπίδες στους δημοσιογράφους αλλα και γενικότερα στους πολίτες ότι υπάρχει τρόπος να αγωνιστούν για να πετύχουν την κατάργηση νόμων που παραβιάζουν θεμελιώδη δικαιώματα και ελευθερίες.


Ομοσπονδιακό Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας με απόφασή του καταργεί νόμο που αφορούσε τη φύλαξη ηλεκτρονικών αρχείων σύμφωνα με τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Ο νόμος που ευθυγραμμιζόταν με σχετική Οδηγία της Ευρωπαϊκής Ενωσης είχε ενσωματωθεί το 2008 στην εθνική νομοθεσία της Γερμανίας. Σύμφωνα με αυτό το νόμο, οι εταιρίες τηλεπικοινωνιών όφειλαν να αποθηκεύουν για δύο χρόνια πληροφορίες, που αφορούσαν επικοινωνίες μέσω σταθερών και κινητών τηλεφώνων, τη χρήση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και του Διαδικτύου.

Η απόφαση του δικαστηρίου ορίζει ότι πρέπει να συντρέχει σοβαρός λόγος για να αποθηκεύονται αυτές οι πληροφορίες, ειδεμή παραβιάζεται το άρθρο 10 του Βασικού Δικαίου GGS. Ετσι, κάθε πληροφορία αυτού του είδους που έχει αποθηκευθεί πρέπει να διαγραφεί και από τούδε να μην αποθηκεύονται, ανάλογα στοιχεία πληροφοριών.

Η αντίδραση των δημοσιογραφικών Ενώσεων ήταν πολύ έντονη θεωρώντας ότι πέρα από τα δικαιώματα των πολιτών απειλούνταν και το, θεμελιακό για την άσκηση της δημοσιογραφίας, δικαίωμα των δημοσιογράφων στην προστασία των πηγών τους καθώς οι αρχές στη Γερμανία είχαν τον τρόπο να καταγράψουν και να ερευνήσουν κάθε μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή τηλεφώνημα που είχαν ανταλλάξει.

Οι γερμανικές δημοσιογραφικές Ενώσεις Deutscher Verband και Deutsche Journalistinnen – und Journalisten union in ver.di, μαζί με άλλες 40 οργανώσεις άσκησαν δεινή κριτική, υπογράφοντας κοινή διακήρυξη και μαζί με 35.000 πολίτες συνέβαλλαν στην αντιπαράθεση για το συγκεκριμένο νόμο. Πρόκειται για τη πολυπληθέστερη μαζική αγωγή που έχει κατατεθεί στη Γερμανία με τη σύμπραξη δικηγόρων, γιατρών, δημοσιογράφων και πολιτικών

Η Ευρωπαική Ομοσπονδία Δημοσιογράφων (ΕΟΔ) πιστεύει ότι η καταστρατήγηση του νόμου για την αποθήκευση ηλεκτρονικών αρχείων ήταν εκτεταμένη όχι μόνο στη Γερμανία, αλλά και στις χώρες μέλη της Ε.Ε. «Πρόκειται για μια δικαστική απόφαση νίκη των δημοσιογράφων και των πολιτών», δήλωσε ο Αρνε Κόενιγκ, Πρόεδρος της ΕΟΔ και πρόσθεσε: «Σήμερα, είναι μια πολύ καλή μέρα για την ελευθεροτυπία και την προστασία του δημοσιογραφικού απορρήτου στη Γερμανία. Αλλά αυτή η απόφαση δίνει ελπίδες στους δημοσιογράφους σε όλη την Ευρώπη να ξεκινήσουν αγώνες για να προστατεύσουν το δημοσιογραφικό απόρρητο».

Η ΕΟΔ ενθαρρύνει με κάθε τρόπο δημοσιογράφους και κοινωνικές ομάδες και σε άλλες χώρες να αντιπαρατεθούν με παρόμοιους νόμους, βασιζόμενοι στην προστασία του δημοσιογραφικού απορρήτου, της ελευθεροτυπίας, της νομικής προστασίας των πληροφοριών, της αναλογικότητας και της διαφάνειας.

26 Μαρ 2010

ΝΕΑ ΕΠΙΘΕΣΗ ΚΑΤΑ ΑΘΛΗΤΙΚΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥ

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ καταδικάζει με τον πλέον απερίφραστο τρόπο την επίθεση εναντίον του δημοσιογράφου Νίκου Παπαδάκου από δύο άγνωστους κουκουλοφόρους, οι οποίοι τον ξυλοκόπησαν, μετά το τέλος της εκπομπής του στον Τ/Σ « SPORT TV » και ενώ βρισκόταν εκτός του κτιρίου του σταθμού.

Η επίθεση είχε ως αποτέλεσμα να τραυματιστεί σοβαρά ο συνάδελφος στο κεφάλι και σε άλλα μέρη του σώματός του και να μεταφερθεί στο «ΑΣΚΛΗΠΙΕΙΟ ΒΟΥΛΑΣ».

Βίαιες πράξεις εναντίον δημοσιογράφων πλήττουν καίρια την ενημέρωση και θέτουν σε κίνδυνο την ίδια τη ζωή των συναδέλφων μας, οι οποίοι μοχθούν επί καθημερινής βάσεως για τη δημοσιογραφική κάλυψη των γεγονότων.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ενώσεως ζητεί τον εντοπισμό, τη σύλληψη και την τιμωρία των δραστών και καλεί τα αρμόδια όργανα της Πολιτείας να προστατεύσουν τους δημοσιογράφους κατά την εκτέλεση του καθήκοντός τους.

24 Μαρ 2010

Το...σήριαλ με το "Πρώτο Θέμα" συνεχίζεται



-ΟΛΑ ΘΑ ΚΡΙΘΟΥΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ Γ. ΜΠΟΜΠΟΛΑ

–ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ: ΜΟΝΟ ΝΕΚΡΟΣ ΘΑ ΦΥΓΩ ΑΠΟ ΤΟ ΘΕΜΑ


Φουντώνουν οι φήμες ότι η πλευρά Μπόμπολα θέλει να… απαλλαγεί από το ποσοστό της γιατί όπως λένε οι γνωρίζοντες «όλη αυτή η ιστορία έχει κουράσει τους Μπομπολαίους».Σύμφωνα με πληροφορίες ο Φώτης Μπόμπολας επισκέφτηκε τα.... γραφεία του Πρώτου Θέματος την περασμένη εβδομάδα και όπως όλα δείχνουν οι δύο πλευρές είναι πολύ κοντά σε συμφωνία δηλαδή στο να πουληθεί το 70% του Πήγασου στους Θέμο Αναστασιάδη και Τάσο Καραμήτσο.


Όπως ακούγεται το μοναδικό σημείο τριβής ανάμεσα στις δύο πλευρές είναι το χρηματικό καθώς υπάρχει διάσταση απόψεων ως προς το ύψος της εξαγοράς του 70%. Οι Αναστασιάδης - Καραμήτσος προτείνουν στον Μπόμπολα την εξαγορά του 70% των μετοχών, προσφέροντάς του το ποσόν που είχε καταβάλει καθώς και ένα επιπλέον αναλογικά με την πορεία της εταιρείας.


Οι δύο μέτοχοι κρατούν κλειστά προς το παρόν τα χαρτιά τους για το αν πρόκειται για δικά τους χρήματα ή αν έχουν βρει άλλο χρηματοδότη.Η πλευρά του 30% πιέζει παντοιοτρόπως για την εξαγορά καθώς οι αιχμές του Αναστασιάδη κατά Μπόμπολα συνεχίζονται αδιάλειπτα μέσα από τη στήλη Media για PHD, ενώ το «μανιφέστο» των εργαζομένων για διοικητική και δημοσιογραφική αυτοτέλεια παραμένει αναρτημένο σε περίοπτη θέση, ακόμη και ύστερα από δέκα ημέρες, στην ιστοσελίδα της εφημερίδας protothema.gr


Και για να μην ξεχνιόμαστε ο Θέμος Αναστασιάδης το έχει δηλώσει ξεκάθαρα πως «μόνο νεκρός θα έφευγε από το Πρώτο Θέμα»Αυτό που προκαλεί εντύπωση όμως, πέραν από τις κατ΄ιδίαν διαβουλεύσεις, είναι η εκκωφαντική σιωπή της πλευράς Μπόμπολα η οποία εξακολουθεί να επιδιώκει τον έλεγχο των οικονομικών του Πρώτου Θέματος και κυρίως του λογιστηρίου, καθώς και την αλλαγή του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας.


Οσοι γνωρίζουν τον πατέρα Μπόμπολα λένε ότι πάντα θέλει να έχει αυτός την τελευταία λέξη και άρα την τελική διαπραγμάτευση για το Πρώτο Θέμα θα την κάνει αυτός. Οπως και την τελική απόφαση θα την πάρει ο ίδιος ο Γιώργος Μπόμπολας.


Υ.Γ. Κάποιοι διαδίδουν ότι ίσως υπάρξει πρόβλημα με τη μισθοδοσία στην εφημερίδα του Αμαρουσίου εξ αιτίας της διαμάχης των δύο πλευρών. Κάποιοι άλλοι απαντούν ότι το Πρώτο Θέμα είναι αυτοχρηματοδοτούμενο και ότι ποτέ δεν ζητήθηκε ρευστό από τον έχοντα το 70%. Ιδωμεν…

πηγή:zoornalistas

23 Μαρ 2010

ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ -κατεδαφίζεται η κοινωνική ασφάλιση

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ θέτει τον Κλάδο σε συναγερμό ενόψει των εξελίξεων στο Ασφαλιστικό. Το νομοσχέδιο που ετοιμάζει η Κυβέρνηση οδηγεί στην πλήρη ανατροπή των ασφαλιστικών δικαιωμάτων και προσδοκιών μας.
Το «πόρισμα» της Επιτροπής εμπειρογνωμόνων δεν αφήνει κανένα περιθώριο για αυταπάτες και εφησυχασμούς:
Η σύνταξη, όπως τη γνωρίζαμε, οδηγείται στο κρεβάτι του Προκρούστη, αντικαθίσταται από ένα «φιλοδώρημα» της τάξης του σημερινού ΕΚΑΣ -που μάλιστα θα δίνεται στα 65!- ενώ το υπόλοιπο των προσδοκιών μας επαφίεται στην «ανταποδοτικότητα», δηλαδή τίθεται εκτός της εγγύησης του Δημοσίου (αλλά και εκτός της υποχρέωσης επαρκούς χρηματοδότησης)…
Αυξάνουν τα πραγματικά Ορια Ηλικίας συνταξιοδότησης, με την κατάργηση συγκεκριμένων κατακτήσεων (π.χ. 37ετία) και τη θεσμοθέτηση «τιμωριών» που θα μας οδηγούν στην παραμονή στην εργασία μέχρι τα βαθειά γεράματα.
Δεσμεύονται τα αποθεματικά όλων των Ταμείων σε μια ομιχλώδη «ενιαία διαχείριση» που τα μετατρέπει σε εύκολη λεία είτε των πολιτικών κάλυψης των «ελλειμμάτων» είτε επιχειρήσεων αφαίμαξης, όπως τα διαβόητα Δομημένα Ομόλογα…
Προωθείται ισοπέδωση στον Κλάδο Υγείας, με την πρόταση για ενιαίους κανόνες και ενιαίες παροχές σε όλους τους ασφαλισμένους στο κατώτερο επίπεδο δικαιωμάτων και προσδοκιών (π.χ. στο σημερινό επίπεδο παροχών του ΙΚΑ).
Αυτές οι βαθιές ανατροπές προγραμματίζονται για το άμεσο μέλλον -με αρχή το 2013- χωρίς κανένα σεβασμό στις υποσχέσεις περί «μη-αιφνιδιασμού», αλλά και στα «ώριμα» ασφαλιστικά δικαιώματα…
Οι πολιτικές αυτές συγκροτούν μια βαθειά αντιμεταρρύθμιση που κατεδαφίζει το Δημόσιο Σύστημα Κοινωνικών Ασφαλίσεων, ανοίγοντας δρόμο για μεγαλύτερη ιδιωτικοποίηση της ασφάλισης. Μεταφέρουν κολοσσιαίους πόρους προς την πλευρά του Προϋπολογισμού και τους εργοδότες. Διευκολύνουν τη νεοφιλελεύθερη πολιτική που κυριαρχεί σήμερα στην Ε.Ε. και θέτει τα ελλείμματα και την εξυπηρέτηση του χρέους πάνω από τις ανάγκες και τις κατακτήσεις των εργαζομένων.

Αυτή η πολιτική πρέπει να αντιμετωπιστεί από το συνδικαλιστικό κίνημα, πρέπει να ανατραπεί.
Το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ δηλώνει ότι το σημερινό επίπεδο ασφαλιστικής κάλυψης των δημοσιογράφων είναι αδιαπραγμάτευτο, ότι στο ασφαλιστικό δεν παραχωρούμε, αντίθετα διεκδικούμε βελτιώσεις.
Προς την κατεύθυνση αυτή καλούμε τον Κλάδο σε άμεση επαγρύπνηση. Καλούμε τα Σωματεία των εργαζομένων στην ενημέρωση, στη διαμόρφωση κοινών αιτημάτων και τακτικής, ώστε να συγκροτήσουμε πιο αποτελεσματική αντίσταση.

ΕΔΟΕΑΠ :Να αναθεωρήσει την πολιτική περικοπών

Σε αυτές τις συνθήκες, όπου οργανώνεται η κυβερνητική επίθεση στο Ασφαλιστικό, το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ δηλώνει την πλήρη διαφωνία του με την τακτική της Διοίκησης του ΕΔΟΕΑΠ, που άρχισε «οικειοθελώς» τις περικοπές δικαιωμάτων και παροχών.
Η κατάργηση του «κυτταρολογικού» του ΕΔΟΕΑΠ, αποδεικνύει πόσο ολισθηρός είναι ο δρόμος αυτός.
Το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ καλεί τη Διοίκηση του ΕΔΟΕΑΠ να αναθεωρήσει αμέσως την πολιτική περικοπών και να συνεργαστεί με τα Σωματεία μας για τη διασφάλιση και βιωσιμότητα του Οργανισμού, που είναι κρίσιμος για το μέλλον όλων μας.
Οι αναγκαίοι πόροι πρέπει να αναζητηθούν σε αυτούς που τους παρακράτησαν: τις κυβερνήσεις και τους εργοδότες.
Οι αναγκαίες «οικονομίες» πρέπει να αναζητηθούν με τον περιορισμό των ευκαιριών όσων πλουτίζουν από τα Ταμεία μας: τους κλινικάρχες και τους φαρμακοβιομήχανους.
Οι όποιες αδυναμίες σε αυτά τα πραγματικά καθήκοντα δεν επιτρέπεται να οδηγούν σε περιορισμό των δικαιωμάτων των ασφαλισμένων και των συνταξιούχων του Κλάδου.

Η ΕΣΗΕΑ ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΕΙ ΤΟΥΣ ΕΚΔΟΤΕΣ ΤΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ SPORTIME ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΗΧΩ

Δημοσιογράφοι και γενικά όλοι όσοι εργάζονταν στις εφημερίδες « SPORTIME » και «ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΗΧΩ» υπήρξαν τα θύματα μιας πρωτοφανούς εργοδοτικής αναλγησίας, η οποία στηρίζονταν στην αβελτηρία των κρατικών οργάνων, στη συνεργασία του ιδιωτικού και τραπεζικού κεφαλαίου και στο υφιστάμενο νομικό καθεστώς.
Η έλλειψη κάθε δυνατότητας ελέγχου της βιωσιμότητας των παραπάνω επιχειρήσεων, όπως και πολλών επιχειρήσεων ΜΜΕ, ο περιορισμός των οργάνων της Πολιτείας μόνο σε υποδείξεις ή επιβολή προστίμων (είναι άγνωστο πώς και αν εξοφλούνται), το όλο νομικό καθεστώς, που ευνοεί την επιχειρηματική αδιαφάνεια και την εργοδοτική αυθαιρεσία, η έντονη ανάμιξη του τραπεζικού κεφαλαίου, συμβάλλουν στη δημιουργία μιας αγοράς εργασίας στο χώρο των ΜΜΕ με έντονα τα στοιχεία της ανασφάλειας των εργαζομένων, την αποδόμηση των εργασιακών σχέσεων και τη μετατροπή των εργαζομένων σε αναλώσιμο είδος.
Αποτέλεσμα όλων αυτών ήταν δημοσιογράφοι και εργαζόμενοι στο « SPORTIME » και την «ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΗΧΩ» να μείνουν άνεργοι και απλήρωτοι για δώδεκα ολόκληρους μήνες και ενώ οι πραγματικοί εργοδότες και όσοι κρύβονται πίσω από αυτούς υπαίτιοι της κατάστασης απολαμβάνουν νομικής ασυλίας, ο φερόμενος ως ιδιοκτήτης έχει καταδικαστεί πρωτόδικα σε ποινή φυλάκισης πέντε μηνών για μη καταβολή δεδουλευμένων, ενώ εκκρεμούν άλλες πέντε, υπάρχουν οφειλές εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ στα Ασφαλιστικά Ταμεία, ο καταδικασθείς και υπόδικος φερόμενος ως εργοδότης Κ. Κυριακόπουλος ετοιμάζεται να εκδόσει νέα εφημερίδα, ενώ εκμεταλλεύεται αθλητικό διαδυκτυακό τόπο.
Η ΕΣΗΕΑ καταγγέλλει τους φανερούς και αφανείς εκδότες - ιδιοκτήτες των εφημερίδων « SPORTIME » και «ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΗΧΩ» και τα συγκεκριμένα και γνωστά τραπεζικά συμφέροντα, που έχουν συμβάλει και οδηγήσει στη δημιουργία της απαράδεκτης από κάθε άποψη αυτής κατάστασης, την οποία και συντηρούν.
Καλεί τους αρμόδιους υπουργούς και τις υπηρεσίες να επέμβουν αποφασιστικά, ώστε να σταματήσει η εργοδοτική αυθαιρεσία.
Καλεί, επίσης, τους συναδέλφους να μη δεχθούν τη συνέχιση της εργοδοτικής αυθαιρεσίας, προσφέροντας τις υπηρεσίες τους στους φανερούς ή κρυφούς εργοδότες της νέας εφημερίδας.