3 Ιουλ 2009

Αλλαγή ιδιοκτησίας στο ΕΝ ΛΕΥΚΩ


2 Ιουλ 2009
Άλλαξε χέρια ο "Εν Λευκώ"...
Tο Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης με απόφασή του ενέκρινε τη μεταβίβαση του ραδιοφωνικού σταθμού «ΕΝ ΛΕΥΚΩ» από τον Κ. Καββαθά στην εταιρεία THREE DEE, θυγατρική της "ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΛΥΜΠΕΡΗ ΑΕ"
ΠΗΓΗ: press.gr@hotmail.com στις 12:59:00 μμ

2 Ιουλ 2009

"Εκλεισαν" τον ΞΕΝΙΟ απο τώρα!!!!

Επιστολή του Κώστα Γεωργακόπουλου,

εκπροσώπου του ΞΕΝΙΟΥ στο Μικτό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ,

με την οποία διαμαρτύρεται οτι σε τηλεοπτική εκπόμπή με θέμα τα Δημοτικά Ραδιόφωνα του αρνήθηκαν το δικαίωμα να μιλησει με την αιτιολογία οτι ο σταθμός...έκλεισε...



Δεν άφησαν τον εκπρόσωπο του Ξένιου να μιλήσει


"Στην εκπομπή του κ. Νίκου Χατζηνικολάου «Πρόσωπο με Πρόσωπο» στο ALTER, τη Δευτέρα 29 Ιουνίου 2009, ζήτησα ως εκπρόσωπος των δημοσιογράφων του “ΞΕΝΙΟΥ 94,3 FM”, να κάνω παρέμβαση για τα όσα ακούστηκαν από καλεσμένους για τα δημοτικά ραδιόφωνα, αλλά και να ενημερώσω για τις εξελίξεις στο Δημοτικό Ραδιόφωνο των Άνω Λιοσίων.
Ωστόσο, ο αρχισυντάκτης της εν λόγω εκπομπής κ. Χρήστος Μπάρλας, αρνήθηκε να παρέμβω, υποστηρίζοντας σε μία εκ των παραγωγών της εκπομπής, ότι ο «ΞΕΝΙΟΣ 94,3 FM» έκλεισε!!! Και εφόσον ο "ΞΕΝΙΟΣ 94,3 FM" έχει κλείσει κατά τον κ. Μπάρλα, γιατί η εκπομπή σας κ. Χατζηνικολάου, ασχολήθηκε με τον "ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ" και τον "CITY 99,5 FM", αφού έκλεισαν;
Κύριε Χατζηνικολάου, ο αρχισυντάκτης σας κος Μπάρλας, εκτός από δημοσιογράφος, είναι και περιφερειάρχης;
Γιατί αγαπητέ κ. Μπάρλα, δεν με αφήσατε να σας ενημερώσω ότι... η απόφαση για λύση και εκκαθάριση που έλαβε το Δημοτικό Συμβούλιο για τον «ΞΕΝΙΟ 94,3 FM», δεν έχει καθαρογραφεί ακόμη; Δεν έχει σταλεί κ. Μπάρλα, η σχετική απόφαση στην περιφέρεια
Προσπερνάω το γεγονός, ότι δεν με καλέσατε στην εκπομπή, αλλά να μην μου δώσετε χρόνο να παρέμβω (προκειμένου να σας ενημερώσω για πράγματα, για τα οποία όπως αποδεικνύεται, έχετε μαύρα μεσάνυχτα) είναι το λιγότερο αντισυναδελφικό (σίγουρα αντιδεοντολογικό και αντιδημοσιογραφικό) από την πλευρά σας.
Παράλληλα, εκθέτετε τον κ. Χατζηνικόλαου, εκτός εάν και αυτός είναι σύμφωνος με την κίνησή σας, να μην μου δώσετε το λόγο.
Στην περίπτωση αυτή κ. Χατζηνικολάου, λυπάμαι είστε και εσείς συνυπεύθυνος για τη συμπεριφορά του κ. Μπάρλα. Αν πάντως, συμπεριφέρεται έτσι και σε άλλους, εν αγνοία σας, μαζέψτε τον!!!
Με εκτίμηση,
ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ
(ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΞΕΝΙΟΥ στην ΕΣΗΕΑ)
ΥΓ. Θα ήθελα να ευχαριστήσω εκ μέρους όλων των συναδέλφων, τη συνάδελφο και μέλος του Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ Νανά Νταουντάκη, για την τοποθέτησή της στο θέμα του ΞΕΝΙΟΥ, στη συγκεκριμένη εκπομπή του κ. Νίκου Χατζηνικολάου «Πρόσωπο με Πρόσωπο» στο ALTER την περασμένη Δευτέρα 29 Ιουνίου 2009.

1 Ιουλ 2009

3ΩΡΗ ΣΤΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΜΜΕ ΑΥΡΙΟ ΠΕΜΠΤΗ 2 ΙΟΥΛΙΟΥ


Τρίωρη στάση εργασίας απο τίς 12 ως τίς 3μ.μ. αποφάσισε η ΕΣΗΕΑ τήν ώρα που στή Βουλη θα συζητείται το θέμα της κρίσης στόν Τύπο στήν Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας. Οπως αναφέρεται στήν ανακοίνωση του ΔΣ:


Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ καλεί όλους τους συναδέλφους, που εργάζονται στον ημερήσιο Τύπο, τη δημόσια και ιδιωτική ραδιοφωνία και τηλεόραση, το διαδίκτυο, το Α.Π.Ε.-Μ.Π.Ε., καθώς και σε Γραφεία Τύπου και το Δημόσιο, σε 3ωρη στάση εργασίας από 12.00 το μεσημέρι έως 15.00 της Πέμπτης 2 Ιουλίου 2009και συγκέντρωση έξω από τη Βουλή την ώρα που θα συζητείται στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας το θέμα της κρίσης στο χώρο των ΜΜΕ.
Η αιφνιδιαστική απόφαση της οικογένειας Θόδωρου και Γιάννας Αγγελοπούλου, ιδιοκτητών των εφημερίδων «Ελεύθερος Τύπος» και «Τύπος της Κυριακής», του ραδιοσταθμού «CITY 99,5» και του ειδησεογραφικού site του Ομίλου, να πετάξουν στο δρόμο 450 συναδέλφους μας, το κλείσιμο των εφημερίδων «ΧΩΡΑ» και « DERBY », το «πογκρόμ» απολύσεων, οι απλήρωτοι για πάνω από 6 μήνες συνάδελφοι της «ΕΞΠΡΕΣ», οι απολύσεις στον «ΑΝΤΕΝΝΑ» και το «ΣΚΑΪ», το επαπειλούμενο κλείσιμο του δημοτικού ραδιοφωνικού σταθμού «ΞΕΝΙΟΣ», η εφαρμογή σε ευρεία κλίμακα προγραμμάτων αναγκαστικών (οικειοθελών) παραιτήσεων, αποδεικνύουν ότι το «ντόμινο» της κρίσης στα ΜΜΕ ξεσπά στις πλάτες των εργαζομένων και αποτελεί πρόκληση και «αιτία πολέμου» για όλους τους εργαζόμενους στην ενημέρωση.
Οι δημοσιογράφοι και όλοι οι εργαζόμενοι στο χώρο των ΜΜΕ είναι αποφασισμένοι να μην επιτρέψουν να γίνουν εξιλαστήρια θύματα στο βωμό των επιχειρηματικών παιχνιδιών και άσκησης εξουσίας της ιδιοκτησίας.
Η ΕΣΗΕΑ κατ’ επανάληψη έχει θέσει στην Κυβέρνηση και τα πολιτικά κόμματα, τα αιτήματα των δημοσιογράφων, και όλων των εργαζομένων της ενημέρωσης, ενώ παράλληλα, έχει απευθύνει πρόσκληση διαλόγου προς τις εργοδοτικές Ενώσεις.
Οι δημοσιογράφοι απαιτούμε:


  • Ανάκληση των απολύσεων.

  • Διασφάλιση των θέσεων εργασίας όλων των εργαζομένων.

  • Κατοχύρωση και εφαρμογή των ΣΣΕ.

  • Απόλυτη διαφάνεια του ιδιοκτησιακού καθεστώτος των ΜΜΕ.

  • Να επανεκδοθούν ο «ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ» και ο «ΤΥΠΟΣ της ΚΥΡΙΑΚΗΣ» και να επαναλειτουργήσει ο ραδιοφωνικός σταθμός CITY 99,5.

  • Να μην αλλάξει το σημερινό καθεστώς λειτουργίας για τους Δημοτικούς Ρ/Σ και να ανασταλεί αμέσως η απόφαση που προβλέπει τη διακοπή λειτουργίας του «ΞΕΝΙΟΥ».

  • Εργοδότες, Κυβέρνηση και Κόμματα να αναλάβουν τις βαριές ευθύνες, που έχουν για την κρίση.

    ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

ΚΛΕΙΝΕΙ Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ


Μια ιστορική εφημερίδα του περιφερειακού τύπου, η “Μεσόγειος” του Ηρακλείου, ανακοίνωσε χθες την αναστολή της έκδοσής της.
Ο εκδότης και δημοσιογράφος Κώστας Γραμματικάκης ανακοίνωσε χθες το βράδυ στους εργαζόμενους της εφημερίδας ότι η έκδοσή της θα συνεχιστεί μόνο για έναν μήνα, μέχρι τις 31 Ιουλίου, εξαιτίας της μη ένταξης της ”Μεσογείου” στην επετηρίδα του Υπουργείου με τα έντυπα που θα δημοσιεύουν κρατικές διαφημίσεις, ισολογισμούς, ανακοινώσεις του Δημοσίου κ.ο.κ. Στην ουσία δεν αναγνωρίζεται η “Μεσόγειος” ως εφημερίδα, παρά το γεγονός ότι εκδίδεται αδιάλειπτα από το 1950, με πρώτο εκδότη τον Αριστοτέλη Κ. Γραμματικάκη.
Το κλεισιμο της ”Μεσογείου” σηματοδοτεί και το τέλος της αθωότητας στο δημοσιογραφικό κόσμο του Ηρακλείου. Ο Κ. Γραμματικάκης ήταν ο τελευταίος δημοσιογράφος- εκδότης, παιδί μιας γενιάς δημοσιογράφων με ήθος και αρχές που δεν αμφισβητήθηκαν από κανέναν και που διέπουν την παλιά κάστα των συναδέλφων του έντυπου Τύπου. Οι εφημερίδες στο Ηράκλειο έχουν περάσει πια στα χέρια επιχειρηματιών, αλλάζοντας το τοπίο στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης με τα γνωστά αποτελέσματα (απειλές και απολύσεις σε όσους απεργούν κλπ)
Στη Μεσόγειο απασχολούνταν 23 άτομα που τώρα μένουν στο δρόμο. Αξίζει να αναφερθεί ότι η ”Μεσόγειος” είναι η μοναδική εφημερίδα στο Ηράκλειο που είναι φίλα προσκείμενη στην κυβερνώσα παράταξη (δηλώνοντάς το ανοιχτά, τουλάχιστον). Κάποιοι λένε ότι η απόφαση του εκδότη της ήταν απόρροια της πικρίας που ένιωσε μετάτην απαξίωση που εισέπραξε από την παραταξη που στήριζε όλα αυτά τα χρόνια. Ο Κ. Γραμματικάκης είναι προσωπικός φίλος του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη και της Ντόρας Μπακογιάννη.
Μέχρι την Παρασκευή θα συγκληθεί γενική συνέλευση της ΕΣΗΕΠΗΝ για να παρθούν αποφάσεις για το μέλλον της εφημερίδας, μια και κυκλοφορεί ευρέως η πληροφορία ότι ο Κ. Γραμματικάκης προτίθεται να παραχωρήσει τον τίτλο στους εργαζομενους.
Για την ιστορία, στους συνεργάτες της εφημερίδας συγκαταλέχθηκαν διαπρεπείς Έλληνες του πνεύματος, όπως οι Νίκος Καζαντζάκης, με την έγκριση του οποίου η εφημερίδα δημοσίευσε αποσπάσματα από τον “Καπετάν Μιχάλη” και επιστολές του πρός τον ιδρυτή της “Μεσογείου”, Ι. Κακριδής, Παντελής Πρεβελάκης, Δημήτρης Πλάκας, Μενέλαος Παρλαμάς και Μαρίνα Λαμπράκη-Πλάκα, ενώ και ο Γιώργος Σεφέρης, επίσης, επέλεξε τη “Μεσόγειο” για την πρώτη δημοσίευση της “Ωδής στον Γ. Κατσίμπαλη”.Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Συντακτών (Π.Ο.Ε.ΣΥ.) ζητά από το Υπουργείο να επανεξετάσει την απόφασή του, και από τον εκδότη της «Μεσογείου», Κώστα Γραμματικάκη, να αναθεωρήσει τη δική του απόφαση και να δημιουργήσει προϋποθέσεις λειτουργίας της εφημερίδας και διασφάλιση των θέσεων εργασίας.Το Υπουργείο Επικρατείας, θεωρεί η Π.Ο.Ε.ΣΥ. οφείλει να αποκαταστήσει αδικίες σε βάρος ιστορικών εφημερίδων με συνεπή πολυετή αναδρομή.
ΠΗΓΗ mediablog.gr

30 Ιουν 2009

Η ΠΟΕΣΥ για την κρίση στον Τύπο


Τις μαζικές απολύσεις στο χώρο των ΜΜΕ, την καταστρατήγηση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, τη ραγδαία επιδείνωση των εργασιακών σχέσεων και την αφαίρεση ασφαλιστικών δικαιωμάτων καταγγέλει, μεταξύ άλλων, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Συντακτών ΠΟΕΣΥ , σε ανακοίνωση που εξέδωσε μετά τη σημερινή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου.

Παράλληλα ζητά την άμεση εφαρμογή συστήματος κατανομής της κρατικής διαφήμισης και τη θέσπιση νέων ρυθμίσεων για τη στήριξη των διαφανών εκδοτικών προσπαθειών.

Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση της ΠΟΕΣΥ…

«Οι ιδιοκτήτες – έχοντας εξασφαλίσει την πλήρη ασυδοσία από την κυβέρνηση – κλείνουν Μέσα, απολύουν μαζικά, καταστρατηγούν τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, καθυστερούν επί μήνες να πληρώσουν μισθούς, αλλάζουν εκβιάζοντας επί τα χείρω εργασιακές σχέσεις και αφαιρούν ασφαλιστικά δικαιώματα. Και όλα αυτά συμβαίνουν ενώ πολλαπλασιάζονται τα κρούσματα καταστρατήγησης της δεοντολογίας (με «στημένα» ή «δοσμένα» ρεπορτάζ, λόγου χάριν), που σε συνδυασμό με τη μετατροπή των εφημερίδων σε περιτυλίγματα προσφορών, οδηγούν στην περαιτέρω απαξίωση της ενημέρωσης και την πλήρη μετατροπή της σε ένα ακόμα εμπόρευμα.

Μπροστά σε αυτά και τα νέα χειρότερα που διαφαίνονται, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΟΕΣΥ:

* Καταγγέλλει τις απολύσεις αλλά και όλες τις άλλες αντεργατικές εξελίξεις σε επιχειρήσεις ενημέρωσης, όπως στον δημοτικό Ρ/Σ Ξένιο, στην εφημερίδα ΕΞΠΡΕΣ, στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1, στις εφημερίδες ΧΩΡΑ και DERBY, στο περιοδικό DIVA, και αλλού.

* Καλεί τους εργοδότες να μην προχωρήσουν σε νέες απολύσεις και να εφαρμόσουν πλήρως τις ΣΣΕ.

*Όσον αφορά το κλείσιμο του Ελεύθερου Τύπου, του City 99.5 και του e-typos.gr και την απόλυση 460 περίπου εργαζομένων, καλεί την κυβέρνηση να μην παίζει το ρόλο του Πόντιου Πιλάτου και να διασφαλίσει τα εργασιακά δικαιώματά τους, καθώς και όλων των άλλων συναδέλφων, που με πρόσχημα την οικονομική ύφεση μένουν στο δρόμο. Η κυβέρνηση να εγγυηθεί τις αποζημιώσεις και να εξασφαλίσει επιδόματα ανεργίας για αξιοπρεπή ζωή (80% του βασικού μισθού) και για όσο διάστημα παραμένουν άνεργοι. Αυτό να ισχύσει και για τους εργαζόμενους με Δ.Π.Υ. (διασφάλιση επιδόματος ανεργίας και ιατροφαρμακευτική κάλυψη), εφόσον δεν έχουν δεύτερη εργασία.

* Ζητεί την άμεση εφαρμογή συστήματος κατανομής της κρατικής διαφήμισης στα μέσα εκείνα που διαθέτουν ικανό αριθμό εργαζομένων στο μισθολόγιο, σέβονται τα ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα και δεν έχουν δημιουργηθεί για να υφαρπάζουν πειρατικά την κρατική διαφήμιση, ή άλλα αδιαφανή κονδύλια.

* Τη θέσπιση νέων, όχι ευκαιριακών ρυθμίσεων, για τη στήριξη των διαφανών εκδοτικών προσπαθειών που στοχεύουν στη διαμόρφωση ενός νέου τοπίου απαλλαγμένου από το φορτίο των «εμπορικών» προσφορών και βασισμένου αποκλειστικά στο αμιγές και ανεξάρτητο δημοσιογραφικό έργο.

Τέλος, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΟΕΣΥ ζητεί από τα πρωτοβάθμια σωματεία στα οποία συμπαραστέκεται με όλες του τις δυνάμεις στις κρίσιμες αυτές ώρες, να επεξεργαστούν από κοινού σχέδιο για την άμεση έναρξη διαλόγου με την κυβέρνηση και τις εργοδοτικές οργανώσεις του κλάδου της Ενημέρωσης.

Βασική επιδίωξή μας η ουσιαστική αντιμετώπιση της κρίσης, η οποία πλέον αγγίζει όλα τα μέσα ενημέρωσης, και στόχος μας η διατήρηση των υπαρχουσών θέσεων εργασίας και ασφαλώς η εξυγίανση της λειτουργίας του Τύπου».

29 Ιουν 2009

Ο χρόνος του δικτύου, ο χρόνος του χαρτιού


Το κλείσιμο μιας μεγάλης εφημερίδας επικυρώνει την ήδη υπάρχουσα παρατήρηση, ότι δηλαδή το επικοινωνιακό και πολιτικό τοπίο μετασχηματίζονται, γρήγορα και βαθιά. Ο Ελεύθερος Τύπος δεν έκλεισε μόνο επειδή σώρευσε πολλές ζημίες, ούτε μόνο επειδή απέτυχε το επιχειρηματικό μοντέλο που εφάρμοσαν οι ιδιοκτήτες του. Ασφαλώς, περίσσεψαν οι άστοχες ενέργειες, η σπατάλη, τα επιτελεία κολάκων, η μεγαληγορία, η οίηση. Αλλά αυτό που βάρυνε εντέλει ήταν περισσότερο η απουσία στρατηγήματος και η ελλιπής ή και ανύπαρτκη ανάγνωση της πραγματικότητας.
Η λυπηρή αναστολή έκδοσης του Ελεύθερου Τύπου, μετά τον μείζονα ανασχεδιασμό του (ουσιαστικά, επαναλανσάρισμα) και την επένδυση άφθονων υλικών και ανθρώπινων πόρων, δείχνει το μέγεθος της διεθνούς κρίσης του Τύπου· κρίση δομική, ιστορική. Αλλά δείχνει και την αδυναμία των ανθρώπων του Τύπου να αντιληφθούν την αλλαγή Παραδείγματος, να αντιληφθούν δηλαδή ότι ο παρών καιρός απαιτεί άλλη σκέψη και άλλη πράξη, με άλλα εργαλεία ανάλυσης και κατανόησης, από αυτά που χρησιμοποιούσαν κατά την προδικτυακή εποχή. Η παρούσα εποχή βάζει πλάι στον Τύπο, ανταγωνιστικά, όχι μόνο την πληθωρική τηλεόραση, αλλά και το οικιακό ευρυζωνικό Διαδίκτυο, σε κάθε νοικοκυριό και γραφείο, και τα διαρκώς δικτυωμένα smartphones, σε κάθε τσέπη, και το πλήθος των καινοφανών social media, σε κάθε φαντασιακό, που κάνουν τον κάθε χρήστη μηχανής όχι μόνο καταναλωτή αλλά δυνάμει παραγωγό δημοσιότητας, της δικής του μικροδημοσιότητας έστω.
Το νέο περιβάλλον τηλεπικοινωνιών διαμορφώνει νέες ανάγκες, νέες συμπεριφορές, νέα υποκείμενα. Οι πληροφορίες, τα κείμενα, τα σήματα, οι ταινίες, οι μουσικές, τα προσωπικά στοιχεία από εκατομμύρια ζωές κυκλοφορούν διαρκώς και παντού, είναι διαρκώς διαθέσιμα, στην άκρη του ποντικιού και του δαχτύλου, σε ατέλειωτη ροή, διαφανή. Μάλιστα, υπερδιαφανή.
Σε αυτή την υπερδιαφάνεια, όλα φαίνονται, μα ελάχιστα είναι ορατά. Και μαζί με τον πληθωρισμό των σημάτων, αλλάζει και ο χρόνος του κάθε μέσου, η αίσθηση, η αντίληψη του χρόνου τους. Αλλλος ο χρόνος του Τύπου, άλλος της τηλεόρασης, άλλος του διαδικτύου.
Στην τηλεόραση ρέουν αδιάκοπα εικόνες, που όμως δεν χορταίνουν το άδειο βλέμμα. Στον Τύπο και στο δίκτυο ρέουν κείμενα. Η εκρηκτική εξάπλωση του διαδικτύου πολλαπλασίασε σύστοιχα την ανάγνωση· όμως μειώθηκαν οι αναγνώστες εφημερίδων. Τα νέα μαζικά ακροατήρια που προσήλθαν στο δίκτυο και διαμορφώνονται απ’ αυτό, διαβάζουν περισσότερο, μα κυρίως διαβάζουν διαφορετικά: διότι ο χρόνος του δικτύου είναι ακαριαίος, και διότι η δικτυακή αφήγηση προσφέρει διαρκώς τη δυνατότητα (ή και την ψευδαίσθηση, απλώς) της διάδρασης, μιας κάποιας συμμετοχής, έστω υπό μορφήν ανάρτησης σχολίου σ’ ένα φόρουμ, σ’ ένα μπλογκ· κι ακόμη, προσφέρει τη δυνατότητα της ανώνυμης περιπλάνησης και της ανώνυμης διάδρασης. Προσοχή, όμως: η ανωνυμία ή ψευδωνυμία του δικτυακού αναγνώστη-περιπλανητή δεν αναιρεί την ατομικότητα, απεναντίας επισωρεύει στο άτομο περσόνες και μάσκες, πέραν του καλού και του κακού.
Ο χρόνος της εφημερίδας δεν μπορεί να είναι ακαριαίος. Η εφημερίδα δεν μπορεί καν να καμώνεται ότι σντιδρά ακαριαία· αν το κάνει, ρεζιλεύεται. Ο χρόνος του Τύπου είναι αναστοχαστικός, ξετυλίγεται βραδύτερος και βαρύς. Κι έτσι προϋποτίθεται και ο αναγνώστης του Τύπου. Η δε συμμετοχή του στο εφημεριδικό ανάγνωσμα είναι νοερή αναδιάταξη του αφηγήματος, είναι εσωτερικός μονόλογος. Η απάντησή του, όποια προκύψει, τελείται κι αυτή σε δεύτερο χρόνο. Δεύτερου, αργού χρόνου είναι ακόμη και η πρόσβαση στο χάρτινο κείμενο: ο αναγνώστης πρέπει να πάει μέχρι το περίπτερο ή έστω στην εξώθυρα, και να αγοράσει. Αυτό το παλαιό κείμενο δεν μπαίνει στο σπίτι απροσκάλεστο και δωρεάν.Νέα αίσθηση του χρόνου, υπερδιαφάνεια, υπερπληροφόρηση, νέοι τρόποι οργάνωσης της εργασίας και του βίου, καινοφανείς ανάγκες και συμπεριφορές. Το παλαιό χάρτινο κείμενο, για να επιβιώσει, οφείλει να προσαρμοστεί· να διεκδικήσει τον πολύ μικρότερο ζωτικό χώρο που του διατίθεται, και να τον διεκδικήσει δυναμικά, πειστικά και ταπεινά· υπερβαίνοντας τον στερεοτυπικό εαυτό του και την εξουσιαστική φενάκη, ανακαλύπτοντας νέο εαυτό για το νέο Παράδειγμα, αναταποκρινόμενο στις νέες ανάγκες του κοινού, ανακαλύπτοντας επίπονα το νέο κοινό. Ο Ελεύθερος Τύπος, παρά το ντιζάιν, δεν μπόρεσε να το κάνει. Και δεν το κάνει καμία εφημερίδα. Ο γδούπος της πτώσης ίσως ξυπνήσει τις εναπομείνασες. Ισως.

ΠΗΓΗ: vlemma sta mme 28.6.09