17 Δεκ 2017

Ίδια προστασία για όλους τους άνεργους


Το συγκεκριμένο ψήφισμα που επίσης, έγινε αποδεκτό από την πλειοψηφία των συνέδρων του 8ου Συνεδρίου της ΠΟΕΣΥ, αποτελεί υποχρέωση απέναντι στους συναδέλφους μας και στους εργαζόμενους των ΜΜΕ που τα τελευταία χρόνια έχουν δοκιμαστεί από κάθε λογής εργοδοτική αυθαιρεσία. Η παράταξη μας που γνωρίζει πολύ καλά τι σημαίνουν τα υψηλά ποσοστά ανεργίας στον κλάδο, και πρώτη απ όλες τις παρατάξεις που υπολόγισε και μέτρησε την αληθινή ανεργία στα ΜΜΕ, υπόσχεται πως δεν θα μείνουμε μονάχα σε αυτό το ψήφισμα, αλλά θα απαιτήσουμε κάθε ελάφρυνση των δυσβάστακτων συνεπειών της μεγάλης κρίσης στον τύπο, για τους άνεργους δημοσιογράφους.

Άνοιγμα στους αυριανούς αναγνώστες


Η πρόταση των Μαχόμενων Δημοσιογράφων αποσκοπεί σε μια ουσιαστική κίνηση να "χτίσουμε", εμείς οι επαγγελματίες δημοσιογράφοι, με την αρωγή των Ενώσεων μας, και με την συμβολή της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας μας, σχέσεις εμπιστοσύνης και επαφής με τους νέους και αυριανούς αναγνώστες, προάγοντας όλα τα ιδεώδη για μια δημοσιογραφία που πρώτα απ όλα θα υπηρετεί τον πολίτη και την καθημερινότητα του.Να αναγνωριστούν οι προσπάθειες μαθητών της Δευτεροβάθμιας  και Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης για την δημιουργία σχολικών ΜΜΕ. Με ιδιαίτερη χαρά είδαμε την ομόφωνη αποδοχή της πρότασης μας.
ΨΗΦΙΣΜΑ-ΠΡΟΤΑΣΗ
Ενίσχυση Τύπου – δημιουργία νέου αναγνωστικού κοινού


Ένα από τα χαρακτηριστικά της τεράστιας κρίσης στον Τύπο που οδήγησε σε λουκέτο παραδοσιακά δημοσιογραφικά μαγαζιά αλλά και σε δραματική συρρίκνωση  εσόδων είναι η ολοένα και μεγαλύτερη μείωση του αναγνωστικού κοινού.
Αποτελεί μεγάλη ανάγκη να συμβάλλουν τα σωματεία στη δημιουργία νέου αναγνωστικού κοινού με εκπαίδευση που ξεκινά από τα σχολεία. Δράση που άλλωστε εμπίπτει και στους σκοπούς της ΠΟΕΣΥ, όπως και η έμπρακτη συμβολή μας στην ενίσχυση του Τύπου.

Fake news και δεοντολογία στη πράξη


Μιαν ακόμη πρόταση των Μαχόμενων Δημοσιογράφων που ψηφίστηκε στο 8ο Συνέδριο της ΠΟΕΣΥ, αφορούσε τον Κώδικα Δεοντολογίας που πρέπει να διέπει τα μέλη των επαγγελματικών δημοσιογραφικών Ενώσεων και μπορεί να αντιμετωπίσει την "ζούγκλα" της διασποράς των ψευδών ειδήσεων. Με αξιοποίηση του Γενικού Συμβουλίου της ΠΟΕΣΥ να αναληφθεί δράση με απώτερο σκοπό την προστασία του κοινού αλλά και του επαγγέλματος.ΨΗΦΙΣΜΑ - ΠΡΟΤΑΣΗ
Fake news και δεοντολογία στη πράξη


Τα “fake news” ή αλλιώς «ξέπλυμα» μιας είδησης αποτελούν μέρος της καθημερινότητας των πολιτών της χώρας, αλλά συχνά-πυκνά και μέρος της δικής μας κοινότητας.

Παρά το γεγονός ότι αποτελεί υποχρέωση κάθε δημοσιογράφου η διασταύρωση της πληροφορίας, στις σημερινές συνθήκες εργασίας πολλοί είναι θύματα παραπληροφόρησης.

Με τη ραγδαία εξάπλωση του διαδικτύου και την ανυπαρξία ελέγχου από την Πολιτεία, πολλές «πειρατικές» ιστοσελίδες λειτουργούν αντιγράφοντας αληθινές ειδήσεις από έγκυρα μέσα, προκειμένου να ενσωματώσουν και άλλες “ειδήσεις” με γεγονότα που ουδέποτε συνέβησαν. Ωστόσο στο υποσυνείδητο του κοινού λαμβάνονται ως αληθινές.

Ανάγκη να δημιουργηθεί Εργασιακό Παρατηρητήριο


Το δεύτερο Ψήφισμα που κατέθεσαν οι Μαχόμενοι Δημοσιογράφοι στο 8ο Συνέδριο της ΠΟΕΣΥ, αντιλαμβανόμενοι τα όσα διαδραματίζονται στον χώρο των ΜΜΕ,αφορά στην αναβάθμιση του Γενικού Συμβουλίου το οποίο προτείναμε να αξιοποιηθεί με την καταγραφή όλων των εργοδοτικών αυθαιρεσιών στους χώρους εργασίας.ΨΗΦΙΣΜΑ - ΠΡΟΤΑΣΗ
Δημιουργία Παρατηρητηρίου Συνθηκών Εργασίας στα ΜΜΕ

Προτείνουμε όπως αναβαθμιστεί ο ρόλος του Γενικού Συμβουλίου με τη δημιουργία Εργασιακού Παρατηρητηρίου με στόχο την καταγραφή όλων των εργοδοτικών αυθαιρεσιών στα ΜΜΕ και τη σύνταξη ετήσιας έκθεσης που θα υποβάλλεται προς το ΔΣ της ΠΟΕΣΥ.
Ολοένα και περισσότερο γίνονται αντιληπτά φαινόμενα εργοδοτικής αυθαιρεσίας που τείνουν να αποτελέσουν μια «νέα πραγματικότητα» στο δημοσιογραφικό επάγγελμα.

Η ΠΟΕΣΥ πρέπει να παίξει το ρόλο για τον οποίο ιδρύθηκε


Πέντε Ψηφίσματα κατέθεσαν οι Μαχόμενοι Δημοσιογράφοι στο 8ο Συνέδριο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών, τα οποία και έγιναν αποδεκτά απο την πλειοψηφία των Συνέδρων.
Το πρώτο και γενικού περιεχομένου Ψήφισμα περιλαμβάνει τις απόψεις και τον προσανατολισμό της παράταξης μας σε αυτήν την χρονική συγκυρία, και είναι το ακόλουθο, έτσι όπως κατατέθηκε στο Προεδρείο του Συνεδρίου:


ΨΗΦΙΣΜΑ
ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΠΟΕΣΥ ΚΑΙ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ


Η ΠΟΕΣΥ ήταν το καταστάλαγμα του οράματος για ένα μαχητικό δευτεροβάθμιο όργανο που θα ένωνε τις δυνάμεις όλων των δημοσιογραφικών Σωματείων της χώρας σε κοινό αγώνα για τα εργασιακά δικαιώματα των δημοσιογράφων, για τη δημοσιογραφία και για την ελευθερία της έκφρασης, ύστερα από πολύχρονες προσπάθειες, προσδοκία και επιδίωξη δεκαετιών στο χώρο των δημοσιογράφων. Ένα πρόπλασμα για το Συνδικάτο Τύπου στο οποίο θα συμμετείχαν όλα τα Σωματεία των εργαζόμενων στα ΜΜΕ αποκτώντας μεγαλύτερη δύναμη στους  αγώνες τους.
Ήταν το ευτυχές αποτέλεσμα της πολύχρονης και επίμονης προσπάθειας κάποιων ιδεολόγων συνδικαλιστών (όπως ο Νίκος Καραντηνός, ο Μίμης Γκλαβάς, ο Γιώργος Τσαπόγας,ο Γιώργος Κορωναίος) να σπάσουν το σκληρό κατεστημένο της εποχής τους και τις συντηρητικές συντεχνιακές αντιλήψεις,  σύμφωνα με τις οποίες οι δημοσιογράφοι ήταν μία «ελίτ» που δεν είχαν σχέση με τους υπόλοιπους εργαζόμενους και που κυνηγούσαν, σε κυβερνητικούς διαδρόμους, προνόμια, αντί να διεκδικεί δικαιώματα μαχητικά.

Ωρα μηδέν για Βήμα και ΝΕΑ -απληρωτοι και σε ΠΗΓΑΣΟ και REALΠερίμεναν όλη μέρα χθες να πληρωθούν οι εργαζόμενοι του ΔΟΛ το πρώτο 15νθήμερο του Αυγούστου(!) να γιορτάσουν της... Παναγίας, αλλά τελικά δεν θα πάρουν τίποτε.

Στην τελευταία ενημέρωση που είχαν, έμαθαν, πως οι τράπεζες μπλόκαραν τους λογαριασμούς και όποια χρήματα έβαλε ο Σταύρος Ψυχάρης, αν τα έβαλε, δεσμεύτηκαν. Οπότε δεν απέμεινε τίποτε για τον απλήρωτο κόσμο της Μιχαλακοπούλου. Κάνει προσπάθειες η ιδιοκτησία να τα ξεμπλοκάρει όπως υποστηρίζει.

Μπήκαμε ήδη στον πέμπτο μήνα καθυστέρησης της μισθοδοσίας κι έρχονται και γιορτές, οπότε πρέπει να δοθεί και το δώρο. Εγκλωβισμένοι οι εργαζόμενοι εκεί, δεν μπορούν να κάνουν και απεργία. Τι.. θα κέρδιζαν, άραγε; Τέτοιες μέρες έκλεισε και η Ελευθεροτυπία πριν από χρόνια, ήμασταν απλήρωτοι κι εμείς από τον Αύγουστο αλλά τότε βρισκόμασταν στην αρχή της κρίσης κι εμείς κατεβήκαμε σε απεργία. Τώρα δεν είναι ίδια τα πράγματα, οι συνθήκες είναι εντελώς διαφορετικές.

Ισχύει δε πως υπάρχει τεράστιο πρόβλημα και με το εκτυπωτικό χαρτί στο ΔΟΛ, από την προηγούμενη εβδομάδα. Χώρια που η απογοήτευση στα γραφεία του οργανισμού και τους εργαζόμενους εκεί είναι διάχυτη.
Την ίδια ώρα ένας αντίστοιχος χαμός γίνεται στον Πήγασο του Φώτη Μπόμπολα. Απλήρωτοι κι εκεί από τον Αύγουστο, την Πέμπτη έκαναν τρίωρη στάση εργασίας.

Τραγική είναι και η κατάσταση στο Real Group. Από το Σεπτέμβριο μετράει η καθυστέρηση της μισθοδοσίας, με τους εργαζόμενους να μην έχουν λάβει αυτή τη φορά ούτε καν το τακτικό, μηνιαίο, e-mail που τους ενημέρωνε πότε θα πληρωθούν μέσα στο μήνα.

Σημειώστε πως σε όλους τους παραπάνω πρέπει να μπει τώρα και το Δώρο Χριστουγέννων. Το οποίο είναι υποχρεωτικό από το νόμο. Ακόμα και αν το πληρώσουν (μόνο αυτό) οι ιδιοκτήτες θα έχουν προσθέσει έναν ακόμα μήνα καθυστέρησης, Εκτός και αν πληρώσουν δύο μισθούς! Πόσο πιθανό να το θεωρήσουμε αυτό;
Χάος...
Πηγή: e-tetradio Δημήτρης Κανελλόπουλος