9 Ιουλ 2011

Αύριο το τελευταίο φύλλο της “News of the World”

Όπως δήλωσε ο μεγιστάνας του τύπου Ρούπερτ Μέρντοχ, απ το Σαν Βάλεϊ του Αϊνταχο των ΗΠΑ, όπου βρέθηκε, η απόφαση για την αναστολή της έκδοσης της κυριακάτικης εφημερίδας-ταμπλόιντ News of the world είναι μια "συλλογική απόφαση".
Περπατώντας παρέα με την σύζυγό του Ουέντι και με τον γιό τους Λάχλαν, ο κ. Μέρντοχ -μιλώντας στους εκπρόσωπους του τύπου- έκανε σαφές ότι δεν θέλει να εκθέσει περισσότερες λεπτομέρειες. Αφησε μόνο να ...διαρρεύσεις οτι το τελευταίο φύλλο της δεν θα έχει καθόλου διαφήμιση, παρά μόνον "αγγελίες για καλό σκοπό".
Ο Μέρντοχ αγόρασε το φύλλο αυτό στη διάρκεια του 1969 και ήταν η πρώτη εκ μέρους του αγορά ενός βρετανικού τίτλου στα μμε. Στον αγγλοσαξωνικό τύπο ο Μέρντοχ έχει κτίσει, έκτοτε, μιαν εκδοτική αυτοκρατορία στις οποίας το στέμμα διαμάντια θεωρούνται οι Times, στο Λονδίνο, κι η Wall Street Journal, στη Νέα Υόρκη.

8 Ιουλ 2011

Πρώτο το δελτίο του αλτερ



Σημαντικές ανακατατάξεις στο "καλοκαιρινό" τηλεοπτικό τοπίο στον τομέα της ενημέρωσης. Στην κορυφή των ενημερωτικών επιλογών των τηλεθεατών ήταν χθες το δελτίο ειδήσεων του Alter συγκεντρώνοντας 26,2%. Καλά αποτελέσματα και για τα δελτία ειδήσεων της ΝΕΤ και του ΣΚΑΙ. Τα υπόλοιπα δελτία στην prime time ζώνη έκαναν:
Mega 15,9% Ant1 12,7% Star 12,4% Στο γενικό σύνολο: Alter 26,2% Alpha 17,4% Mega 15,9% Ant1 12,7% Star 12,4% ΝΕΤ 9,9% ΣΚΑΙ 7,4%

7 Ιουλ 2011

Η ΕΣΗΕΑ ΛΕΕΙ ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΑΤΟΜΙΚΩΝ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ ΣΤΟΝ ΟΜΙΛΟ "ΠΗΓΑΣΟΣ"

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ καταγγέλλει για μια ακόμη φορά την εργοδοσία του Ομίλου «ΠΗΓΑΣΟΣ», που με εκβιαστικό τρόπο απαιτεί από τους δημοσιογράφους να δεχθούν μείωση μισθών και, μετά τις επιλεκτικές και εκφοβιστικές απολύσεις έξι συναδέλφων, για να νομιμοποιηθεί αυτή η απαράδεκτη αξίωση, να υπογράψουν ατομικές συμβάσεις, παραιτούμενοι από την προστασία της ισχύουσας κλαδικής ΣΣΕ μεταξύ ΕΣΗΕΑ και ΕΙΗΕΑ.
Η ενέργεια αυτή γίνεται ακόμα πιο απαράδεκτη, όταν οργανώνεται από τον Αντιπρόεδρο της ΕΙΗΕΑ και ακόμα πιο προκλητική, γιατί οι ιδιοκτήτες του «ΠΗΓΑΣΟΥ» επέλεξαν τη στιγμή αυτής της νέας επίθεσης, γνωρίζοντας ότι το νέο Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ έχει σαν πρωταρχικό στόχο την υπογραφή ΣΣΕ με την ΕΙΗΕΑ. Με τις ενέργειες αυτές, ο κ. Μπόμπολας επιχειρεί να δυναμιτίσει τις όποιες προοπτικές για ΣΣΕ και κάθε δυνατότητα επικοινωνίας μεταξύ εργοδοτικών οργανώσεων και σωματείων μέσα στις συνθήκες της κρίσης γενικά και στον Τύπο ειδικότερα.
Το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ καλεί τους συναδέλφους του Ομίλου «ΠΗΓΑΣΟΣ» να αντισταθούν στις πιέσεις του κ. Μπόμπολα και να μην υπογράψουν το κείμενο των ατομικών συμφωνιών, επικαλούμενοι την απόφαση του Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ, την απόφαση της Γενικής Συνέλευσης και την εργατική νομοθεσία.

6 Ιουλ 2011

Το μεγάλο μάθημα



του ΒΑΓΓΕΛΗ ΔΕΛΗΠΕΤΡΟΥ

«Μακριά τα χέρια από τη γυναίκα και το παιδί μου», αναφώνησε χθες στη Βουλή ο υπουργός Προστασίας (υποτίθεται) του Πολίτη, Χρ. Παπουτσής, καταγγέλλοντας «επιθέσεις» εναντίον του σπιτιού του από «ανήθικους, ανέντιμους και δειλούς».


ΚΑΤΑΝΟΗΤΟΣ ο φόβος του υπουργού για τη δημόσια εικόνα του μετά το όργιο κρατικής τρομοκρατίας την προηγούμενη Τετάρτη. Και εννοείται ότι κάθε εχέφρων πολίτης θα καταδίκαζε την όποια επίθεση στην οικογένειά του εάν είχε συμβεί. Αλλά δεν είναι διόλου κατανοητή η επιχείρηση αποτροπής κάθε αποδοκιμασίας στο πρόσωπό του ούτε η προσπάθεια να τεθούν... χωροταξικά όρια στις διαμαρτυρίες.
ΜΟΛΙΣ πριν από επτά ημέρες οι αστυνομικές δυνάμεις, των οποίων ηγείται, τσάκισαν δεκάδες διαδηλωτές. Αυτοί δεν ήταν παιδιά κάποιων; Αυτοί δεν έχουν οικογένειες που ένιωσαν ότι γίνονται στόχος για άλλη μια φορά χωρίς να φταίνε στο παραμικρό; Γιατί η μέση ελληνική οικογένεια είναι ήδη εδώ και ένα χρόνο στοχοποιημένη από τα Μνημόνια που έχει υπογράψει ο κ. Παπουτσής και οι συνάδελφοί του.


ΚΑΙ ΤΙ άλλο, αν όχι «ανήθικοι, ανέντιμοι και δειλοί», είναι αυτοί που χτυπούσαν όσους διαδήλωναν ειρηνικά, και οι επιτελείς της ΕΛ.ΑΣ. που, προφανώς, κατ' εντολήν του κ. Παπουτσή, αντιμετώπισαν όσους κατέβηκαν στο Σύνταγμα σαν εχθρικό στρατό;
Η ΑΛΗΘΕΙΑ δεν κρύβεται. Ο κ. Παπουτσής και οι συνάδελφοί του, που γίνονται στόχος αποδοκιμασιών, δεν μπορούσαν να πουν το «ναι» με το Κοινοβούλιο περικυκλωμένο από μυριάδες «όχι». Η εικόνα αυτή, της πλήρους αναντιστοιχίας των εκπροσώπων του λαού με το... λαό τους, δεν έπρεπε να μεταδοθεί και γι' αυτό δεν έπρεπε να υπάρξει.


ΚΑΙ ΑΥΤΟ έκαναν. Με τα κλομπ και τα ασφυξιογόνα προσπάθησαν να υποβαθμίσουν τη λαϊκή διαμαρτυρία σε ομάδες που διαδήλωναν «εκτός ορίων». Να φτηνύνουν την πραγματική αγανάκτηση σε κουκουλοφόρες βιαιοπραγίες. Και να οδηγήσουν το «όχι» που πλημμύριζε τους δρόμους σε επιστροφή στο σπίτι.


ΠΛΑΝΩΝΤΑΙ πλάνην οικτράν. Και, δυστυχώς γι' αυτούς, δεν έχουν καταλάβει γρυ από τις αλλαγές στην ελληνική κοινωνία. Γι' αυτό λένε τέτοια. Γι' αυτό δεν ακούν κανέναν και γι' αυτό δεν θα αποφύγουν το λογαριασμό που έρχεται.


ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ που φοροδιαφεύγει, που ζει με ευρωπρογράμματα και κρατικές προμήθειες, το σύστημα το πελατειακό από τη γέννησή του, αυτοί το έχτισαν, και αυτοί, με τους συνοδοιπόρους τους, το άρμεξαν. Κι αυτό δεν αλλάζει με επικλήσεις δημοκρατίας, για αυτούς αλλά όχι για τους... υπηκόους.


Η ΒΙΑ γεννάει βία. Σε αυτό έχει δίκιο ο κ. Παπουτσής. Κάθε βία. Η βία της απόλυσης, της στέρησης προοπτικής. Η βία των ΜΑΤ. Η βίαιη εκχώρηση της χώρας. Κι αυτοί που θέλησαν να διαδηλώσουν ειρηνικά πήραν ήδη, από τον κ. Παπουτσή και τους συμβούλους του, το μάθημά τους. Και δεν θα το ξεχάσουν.

5 Ιουλ 2011

ΝΕΑ 5ΩΡΗ ΣΤΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΟΝ FLASH



Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ διαμαρτυρόμενο για τις ομαδικές απολύσεις των συναδέλφων στον ραδιοφωνικό σταθμό FLASH 96 στη σημερινή του συνεδρίαση, κατ’ εξουσιοδότηση και κατ’ εντολή της Γενικής Συνέλευσης, αποφάσισε την κήρυξη νέας 5ωρης στάσης εργασίας την Τετάρτη, 6 Ιουλίου 2011 από τις 8.00 π.μ. έως τις 13.00 ζητώντας τ ην επαναπρόσληψη των απολυθέντων συναδέλφων.

ΑΠΩΛΕΣΕ ΠΛΗΡΩΣ ΤΗΝ ΑΚΟΗ ΤΟΥ Ο ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΣ ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΥΠΡΑΙΟΣ

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ καταδικάζει απερίφραστα την ωμή κρατική βία που άφησε ανεξίτηλα τα σημάδια της στο δημοσιογράφο-μέλος της ΕΣΗΕΑ, Μανώλη Κυπραίο, ο οποίος είχε την ατυχία να “κάνει τη δουλειά του” κατά τις συγκεντρώσεις των αγανακτισμένων πολιτών στις 15 Ιουνίου στο Σύνταγμα.
Ο συνάδελφος κάλυπτε το ρεπορτάζ για τις διαδηλώσεις, όταν άντρες των ΜΑΤ έριξαν σε απόσταση αναπνοής από αυτόν χειροβομβίδα κρότου-λάμψης. Στην προσπάθειά του δε να φτάσει πεζός στο νοσοκομείο, ξυλοκοπήθηκε βάναυσα από μέλη της ομάδας “ΔΕΛΤΑ”!
Το αποτέλεσμα της βάναυσης συμπεριφοράς των ανδρών των ΜΑΤ ήταν να απολέσει πλήρως την ακοή του και από τα δύο αυτιά!
Οι σκηνές αυτές παραπέμπουν σε αλλοτινές εποχές, όπου η καταλυμένη Δημοκρατία επέτρεπε τέτοιες συμπεριφορές και απέτρεπε την ελεύθερη άσκηση του δημοσιογραφικού λειτουργήματος.
Η ΕΣΗΕΑ δηλώνει πως δε θα μείνει με σταυρωμένα τα χέρια. Θα σταθεί στο πλευρό του δημοσιογράφου, που κατέστη ανάπηρος και ανήμπορος να εργαστεί στον τόσο απαιτητικό κλάδο της ενημέρωσης, και θα ασκήσει όλα τα νόμιμα μέσα για τη δικαίωσή του αλλά και για την ανεμπόδιστη άσκηση του λειτουργήματος της ενημέρωσης από όλα τα μέλη της!
ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Η ΕΣΗΕΑ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΕΤΑΙ ΚΑΙ ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΕΙ ΤΗΝ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ "ΠΗΓΑΣΟΣ"

Η ΕΣΗΕΑ διαμαρτύρεται και καταγγέλλει για μια ακόμα φορά τη συνεχιζόμενη από μέρους της ιδιοκτησίας του Ομίλου ΠΗΓΑΣΟΣ καταχρηστική και παραβατική συμπεριφορά.
Μετά τις απολύσεις των συναδέλφων συνδικαλιστών Πόπης Χριστοδουλίδου, Παρασκευής Βονάτσου και Κώστα Τομαρά από την εφημερίδα ΕΘΝΟΣ, νέο δείγμα παράνομης και εκδικητικής συμπεριφοράς της εργοδοσίας αποτελεί η απειλή απόλυσης των συναδέλφων – επίσης συνδικαλιστών – Κώστα Σαρρή και Σόνιας Χαϊμαντά από την εφημερίδα ΗΜΕΡΗΣΙΑ.
Η ενέργεια αυτή της εργοδοσίας, όπως και εκείνες που έχουν προηγηθεί, είναι σαφώς παράνομες και καταχρηστικές και υπονομεύουν κάθε προσπάθεια επίλυσης των προβλημάτων, που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στις εκδόσεις του Ομίλου.
Η ΕΣΗΕΑ καλεί την εργοδοσία να ανακαλέσει κάθε απόφαση για απολύσεις συναδέλφων και να τηρήσει όσα οι ΣΣΕ και οι νόμοι ορίζουν και επιβάλλουν.