16 Οκτ 2009

«Μάχη» στην αγορά του ενημερωτικού ραδιοφώνου

του Στέλιου Ιωάννου

Στο ενημερωτικό ραδιόφωνο στρέφεται ο ανταγωνισμός μεταξύ των παικτών του χώρου των ελληνικών media, αφού ο ένας μετά τον άλλο τοποθετούνται και αναδιοργανώνονται εν όψει της σεζόν, διεκδικώντας πρωτίστως την αύξηση της έντασης του πολιτικού τους λόγου, τη στήριξη των λοιπών μέσων που διαθέτει κάθε όμιλος και δευτερευόντως μερίδιο από τη διαφημιστική πίτα του Μέσου.

Το δίπολο ΔΟΛ – όμιλος Ρέστη, μέσω του δεύτερου με το ραδιοσταθμό City, η Πήγασος Εκδοτική [PEGr.AT] μέσω του Πρώτου Θέματος σε συνεργασία με το Δημήτρη Κοντομηνά -μέτοχο με σημαντικό ποσοστό στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha, αλλά και στη Village πλέον- με το ραδιοσταθμό Alpha που μετονομάζεται από την ερχόμενη Δευτέρα σε Πρώτο Θέμα, αλλά και το επιχειρηματικό δίδυμο Λαυρεντιάδη – Κυριακίδη της Alapis, με το ραδιοσταθμό Flash, έρχονται να πάρουν θέση στην εκκίνηση δίπλα στον Real FM των Γ. Κουρή και Ν. Χατζηνικολάου, τον Ant1 της οικογένειας Κυριακού, την κρατική ΝΕΤ, το δημοτικό 9,84, τον κομματικό 902 και βέβαια τον αδιαφιλονίκητο κυρίαρχο των ερτζιανών -όχι μόνο των ενημερωτικών- τα τελευταία 5 χρόνια, το ραδιοσταθμό ΣΚΑΪ, ιδιοκτησίας Ιωάν. Αλαφούζου.

Η αγορά των ενημερωτικών ραδιοσταθμών

Οι πωλήσεις του συνόλου των ιδιωτικών και δημόσιων ενημερωτικών ραδιοσταθμών του νομού Αττικής, εκτιμάται (αφού για τους δημόσιους δεν υπάρχουν μεμονωμένα στοιχεία) ότι κινούνται περί τα 20 εκατ. ευρώ.
Η αγορά των ιδιωτικών ραδιοσταθμών το 2008 παρουσίασε πωλήσεις που ξεπέρασαν τα 18,22 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας σημαντική αύξηση σε σχέση με το 2007 κατά 28,36%.
Παράλληλα ωστόσο σημαντική διεύρυνση παρουσίασαν και οι ζημίες, οι οποίες το 2008 ξεπέρασαν τα 20 εκατ. ευρώ, έναντι 12 εκατ. ευρώ το 2007.
Επισημαίνεται βέβαια ότι όσον αφορά το ύψος των ζημιών, μετά τις αλλαγές ιδιοκτησίας των προηγουμένων μηνών, είναι σημαντικά διαφοροποιημένο.
Στην τιμή μεταβίβασης των επιχειρήσεων συνυπολογίστηκαν τα χρέη, ωστόσο, από εκεί και πέρα έγιναν νέες επενδύσεις, οι οποίες θα φανεί στους ισολογισμούς του 2009, εάν έχουν προοπτική απόσβεσης.

Αντιμέτωποι σημαντικοί επιχειρηματίες

Αξίζει να επισημανθεί ότι αυτή είναι η πρώτη φορά, ύστερα από αρκετά χρόνια, που σημαντικοί παίκτες του ευρύτερου χώρου των μέσων, με υψηλή ρευστότητα, βρίσκονται αντιμέτωποι στον τομέα των ερτζιανών, πραγματοποιώντας υψηλές επενδύσεις, όχι μόνο όσον αφορά το υλικοτεχνικό μέρος, αλλά και όσον αφορά το έμψυχο δυναμικό.

Συρρίκνωση των εσόδων και αύξηση του κόστους

Η συρρίκνωση των εσόδων του ενημερωτικού ραδιοφώνου από τη διαφήμιση, τα προηγούμενα χρόνια, σε συνδυασμό με την αύξηση του κόστους, οδήγησε αρκετούς από τους παλαιούς παίκτες στην απομάκρυνση από το Μέσο ή στη δραματική μείωση των δαπανών.
Το γεγονός αυτό άφησε «κενό» χώρο για την είσοδο νέων επιχειρηματιών, οι οποίοι πλέον επενδύουν στο Μέσον ακολουθώντας τη σύγχρονη θεωρία περί συμπληρωματικότητας των Μέσων σε έναν όμιλο με οριζόντιες και κάθετες συμμετοχές.

Η διαφημιστική δαπάνη

Η εικόνα της διαφημιστικής δαπάνης των ενημερωτικών ραδιοσταθμών στο 9μηνο του τρέχοντος έτους, σύμφωνα με τα στοιχεία της Media Services, (που βεβαίως λόγω εκπτώσεων και ειδικών τιμολογιακών πολιτικών, διαφοροποιούνται τηρουμένων των αναλογιών από την πραγματική εικόνα) δείχνει ότι το 80% της συγκεκριμένης πίτας μοιράζονται 4 παίκτες.
Ο ΣΚΑΪ με το 27,28% της αγοράς των ενημερωτικών (5,76% του συνόλου, ενημερωτικών, μουσικών, αθλητικών και ειδικών, σύμφωνα με τα στοιχεία της Media Services) κατέχει το μεγαλύτερο μερίδιο, ακολουθούμενος από τον City που κατέχει το 23,58% (4,98% του συνόλου), τον Real FM με 16,21% (3,42% του συνόλου) και τον 984 με 13,15% (2,77% του συνόλου).
πηγή: Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

15 Οκτ 2009

..............."στη γραμμή του κόμματος καποιος είναι αόμματος"........






Η σφραγίδα.. οι εκπρόσωποι.. Ο Μάρξ δεν τόπε.. Κολιγιάννης.. το ασβέστωμα.. η συνέλευση.. ο χαφιές..






"Στή γραμμή του κόμματος καποιος είναι αόμματος..."







Τραγούδια γραμμένα το 1968. "Ηταν η εποχή που η διάσπαση του κόμματος μας συγκλονισε" γράφει ο Λάκης Καραλής στο οπισθοφυλλο του δίσκου του "SUPERMARKET" που κυκλοφόρησε εκείνη την εποχή, σε 1000 μόνο αντίτυπα, στο εξωτερικό όπου βρίσκονταν οι κυνηγημένοι απο τη χούντα έλληνες- ανάμεσά τους και γνωστοι δημοσιογράφοι,φίλοι και ομοειδεάτες του,όπως ο Γιώργος Βότσης και ο Περικλής Κοροβέσης (φωτογραφία του τότε).


..."Οσα αποκαλύφθηκαν, με το ξέσπασμα της μακροχρόνιας κρίσης, στάθηκαν για μάς -τη νέα γενιά- ένα οδυνηρό ξάφνιασμα. Γράφτηκαν και ειπώθηκαν πολλά. Δεν είχα άλλο τρόπο έκφρασης απο το τραγούδι μου. Δεν είχα άλλο όπλο απο την κιθάρα μου. Αυτά τα τραγούδια εκφράζουν τη δική μου αγωνία μέσα σ΄αυτή την αποσύνθεση".

..."Το όνομα του Κολιγιάννη μπορεί κάλλιστα να αντικατασταθεί με οποιοδήποτε άλλο της καθοδηγητικής βιτρίνας. .."

..." Είναι σίγουρο πως θα ενοχληθούν πολλοί- κι απο το ύφος και την αθυροστομία μου. Αλλά τα τραγούδια μου δεν απευθύνονται στα- ανεπανόρθωτα- βουλωμένα αυτιά της καθωσπρεπικής υποκρισίας."


Πρίν λίγο καιρό τον αποχαιρετίσαμε εκεί κοντά στους πρόποδες της Πεντέλης. Τόσο νωρίς για έναν άνθρωπο που είχε πολλά ακόμη να τραγουδήσει ...



"Μου μιλάτε για κείνον..."

Για να τιμήσουν τη μνήμη του δασκάλου τους δεκαοκτώ ηθοποιοί, όλοι μαθητές του Λάκη Καραλή από τις περιόδους και τους τόπους που δίδαξε, δημιούργησαν την παράσταση «Μου μιλάτε για κείνον...» . Που θα παίζεται στο θέατρο "Βαφείο- Λάκης Καραλής" ως το τέλος Νοεμβρίου κάθε Τρίτη και Πέμπτη στις 7 το ΄βράδυ και Σάββατο στίς 5 το απόγευμα.


Η παράσταση είναι μια σύνθεση κειμένων που εμπνεύσθηκαν οι ίδιοι οι συντελεστές (Ομάδα Θεάτρου Προσωδία) από την εμπειρία της συνεργασίας που είχαν μαζί του, απο κείμενα που δανείσθηκαν από σπουδαίους συγγραφείς όπως ο Ζαν Κοκτώ, ο Ανρί Μιρζέ, ο Μποντλέρ, ο Μάριος Χάκας, και από έργα και τραγούδια του ίδιου του Λάκη Καραλή. Με τρόπο εξομολογητικό, με πολλή μουσική, video art, αλλά και με χιούμορ.


Η ζωντανή μουσική και τα τραγούδια της παράστασης είναι του Λάκη Καραλή, αλλά και του Μίκη Θεοδωράκη (από το άλμπουμ "Supermarket"- επανέκδοση με νέα τραγούδια και κείμενα). Ο τίτλος της παράστασης «Μου μιλάτε για κείνον...» είναι εμπνευσμένος από το ομώνυμο τραγούδι που περιέχεται στο άλμπουμ (σε στίχους Γιάννη Νεγρεπόντη και μουσική Μίκη Θεοδωράκη).
Η είσοδος στο κοινό είναι ελεύθερη πρός τιμήν του δημιουργου του θεάτρου. Και μετά απο κάθε παράσταση ( διάρκειας 75 λεπτών) θα ακολουθεί συζήτηση στίς παρέες με κρασί και μουσική.., έτσι κατά πως έκανε ο Λάκης σε όλη του τη ζωή.

Θέατρο ΒΑΦΕΙΟ-ΛΑΚΗΣ ΚΑΡΑΛΗΣ Αγ. Όρους 16 & Κωνσταντινουπόλεως 115, Μετρό Κεραμεικού Βοτανικός, 2103425637, 2107511522, vafeio@yahoo.gr

14 Οκτ 2009

Απόπειρα λογοκρισίας σε εφημερίδα απέτυχε λόγω του διαδικτύου

Σε μία άνευ προηγουμένου εντολή λογοκρισίας προχώρησε πρόσφατα η βρετανική κυβέρνηση , απαγορεύοντας στην εφημερίδα Guardian, να δημοσιεύσει οτιδήποτε αφορούσε μια επερώτηση που υπεβλήθη στο βρετανικό Κοινοβούλιο, καθώς και στο ποιος την υπέβαλλε ή ακόμη και στο γιατί ακριβώς επεβλήθη η απαγόρευση.
Η εφημερίδα διαμαρτύρεται για την αντισυνταγματικότητα της απαγόρευσης, και ήδη προχώρησε σε μήνυση.

Στο μεταξύ ,όμως, το «απαγορευμένο» ρεπορτάζ, ήδη κάνει το γύρο του διαδικτύου μέσω του Twitter. Τρία από τα κορυφαία θέματα της ιστοσελίδας, αναφέρονται στην εταιρία Trafigura, η οποία φέρεται να «ξεφορτώνεται ποσότητες τοξικών αποβλήτων σε περιοχές της Αφρικής», κάτι που η Guardian, είχε αποκαλύψει από τον περασμένο μήνα.

Στην εφημερίδα, της οποίας ο αρχισυντάκτης περιγράφει τη περίπτωση ως «Καφκική», επετράπη απλώς να αναφέρει, πως η υπόθεση έχει σχέση με μια διάσημη δικηγορική εταιρία η οποία και ειδικεύεται στην υποβολή αγωγών και μηνύσεων εναντίον των ΜΜΕ.

Αυτό όμως ήταν αρκετό ώστε διάφοροι ανεξάρτητοι ερευνητές να ξεθάψουν την ιστορία, και να τη συνδέσουν με μια λογοκριμένη αναφορά που είχε φιλοξενηθεί στο Wikileaks, και που περιέγραφε την προσπάθεια κουκουλώματος του σκανδάλου των τοξικών αποβλήτων της Trafigura. Και όπως γράφει κάποιος στο Spectator, «η αντιμετώπιση τέτοιων φαινομένων τραμπουκισμού, είναι κάτι στο οποίο η μπλογκόσφαιρα διαπρέπει…». The Guardian, Spectator

Πηγή: antiweblog

13 Οκτ 2009

ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΕ το ΔΙΑΣΩΜΑΤΕΙΑΚΟ για ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ και ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ.

(Ο Σόμπολος αποχώρησε για να μήν μιλήσει εργαζόμενος)


Συνεδρίασε, σήμερα το μεσημέρι (μετά από τρεις μήνες) το Διασωματειακό.

Συζήτησε , μεταξύ των άλλων, το Ασφαλιστικό, τις απολύσεις ή εθελούσιες (ΔΟΛ, Απογευματινή, Αντένα, Καθημερινή κ.α.) την κατάσταση στην Εξπρές και τον Ξένιο αλλά και τη λειτουργία του Διασωματειακού (με συγκεκριμένη πρόταση του προέδρου της ΕΤΕΡ Δ. Καμαρινόπουλου).

Αποφασίστηκε συνάντηση με τον Στ. Ψυχάρη για τον ΔΟΛ, με τον Δήμαρχο για τον Ξένιο και ειδική συνάντηση για το ασφαλιστικό την ερχόμενη Δευτέρα.

Παρόντες από την ΕΣΗΕΑ οι Π. Σόμπολος, Ν.Νταουντάκη, Δ. Κουμπιάς.

«Τιμής ένεκεν» οι εκπρόσωποι των άλλων Σωματείων ζήτησαν ευγενικά από το Σόμπολο να προεδρεύσει αλλά αυτός πίστεψε ότι έγινε πρόεδρος και άρχισε τα συνηθισμένα και πολύ γνωστά στα μέλη του ΔΣ :
Στην αρχή, ενημέρωσε σχετικά με τις εξελίξεις συγκρότησης προεδρείου, μιλώντας εν εκτάσει για τις θέσεις της παράταξής του (κάντε με πρόεδρο έτσι, ή κάντε με πρόεδρο αλλιώς η κάνετε ότι θέλετε μόνοι σας…χωρίς να πει ότι δεν έχει βάλει ποτέ υποψηφιότητα για τη θέση του προέδρου…) και με δυό λόγια τις θέσεις των άλλων όπως τις κατάλαβε-δηλαδή λάθος.

Κατά τη συνεδρίαση προσπάθησε να κάνει το καλό παιδί και να μην προκαλέσει. Κρατήθηκε να μην πει κουβέντα ούτε όταν το Διασωματειακό έκανε σκληρή κριτική σ΄ αυτούς που έτρεξαν να στελεχώσουν το ΕΤΑΜ ΜΜΕ (από την παράταξή του, βέβαια) αντίθετα με τις θέσεις όλων των Σωματείων, ούτε καν όταν αποφασίστηκε να τους ζητηθεί να παραιτηθούν.

Αλλά το χούι δεν αλλάζει Και όταν η Ν. Νταουντάκη υπενθύμισε ότι έξω από την αίθουσα βρίσκεται ο εκπρόσωπος του Ξένιου και ζήτησε να τον καλέσουν να ενημερώσει όλοι συμφώνησαν πλην Σόμπολου -έχει πάντα μια δυσκολία με εργαζόμενους και συνελεύσεις...

Χωρίς να λάβει υπόψη το υπόλοιπο Διασωματειακό, το απέρριψε με βέτο προέδρου των προέδρων γιατί, όπως είπε, «σας ενημερώσαμε εμείς, τι να πει αυτός παραπάνω» και στη συνέχεια επειδή «συμμετέχουν προεδρεία κλαδικών οργανώσεων και όχι εργαζόμενοι». Όταν δεν του πέρασε, σηκώθηκε και έφυγε παραπονούμενος ότι «τον αμφισβητούν».

Και, φυσικά, η ενημέρωση που ακολούθησε δεν ήταν αυτή που…είχαν ακούσει πριν.
Το Διασωματειακό αποφάσισε να συναντηθεί με τον Δήμαρχο Λιοσίων και να ζητήσει γραπτή διαβεβαίωση όσων αυτός υπόσχεται (κανονική μισθοδοσία των εργαζόμενων, ένα επιπλέον μισθό κάθε μήνα για τα οφειλόμενα και οικονομική ρήτρα για τυχόν καθυστερήσεις) με συνυπογραφή από τους εκπροσώπους των Σωματείων ως εγγυητών.

12 Οκτ 2009

Θα γίνει αύριο και μεθαύριο η 48ωρη απεργία στην εφημερίδα ΕΞΠΡΕΣ


Πραγματοποιείται, τελικά, η απεργία που εδώ και καιρό ζητούν οι εργαζόμενοι στην εφημερίδα ΕΞΠΡΕΣ , παρά τίς προσπάθειες και τίς πιέσεις απο διάφορες πλευρές για αναβολή της.


Ο ίδιος ο Γιώργος Καλοφωλιάς απέστειλε σήμερα το πρωί επιστολή που απευθύνεται πρός τους: ---Παναγιώτη Σόμπολο, πρόεδρο Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ (προφανώς εννοεί τον προεδρεύοντα).
---Μάρκο Γκανά, πρόεδρο του Δ.Σ. της ΕΠΗΕΑ, ΚΑΙ
---Γιώργο Μυλωνά, πρόεδρο του Δ.Σ. της ΕΤΗΠΤΑ (τον τελευταίο, είναι αγνωστο γιατί τον καλεί καθώς δεν έχει κηρύξει απεργία στο μαγαζί του).
Ζητάει την "αναστολή της απεργίας" εν αναμονή χρηματοδοτήσεων που ...περιμένει, πάλι. Και τους προσκαλεί (τους τρείς οχι ολα τα ΔΣ...) για να τους ενημερώσει ως πρός το "σχέδιο αναδιάρθρωσης της εταιρείας"). Στην έδρα του, φυσικά!!!
Η απάντηση εργαζόμενων και των δύο Σωματείων ήταν μία: Η απεργία θα γίνει - ενώ κάποιοι πρόσθεσαν ότι "αν θέλει ο κ. Καλοφωλιάς να ενημερώσει ας κατέβει κάτω για να συναντήσει τα συμβούλια".
Απο την ΕΣΗΕΑ εκδόθηκε η πιό κάτω ανακοίνωση:
"Η ΕΣΗΕΑ κήρυξε 48ωρη απεργία, από τις 6 το πρωί της Τρίτης 13 Οκτωβρίου έως τις 6.00 το πρωί της Πέμπτης 15 Οκτωβρίου 2009, στην εφημερίδα ΕΞΠΡΕΣ ζητώντας την άμεση εξόφληση των δεδουλευμένων.
Η εργοδοσία, παρά τις υποσχέσεις της, εξακολουθεί να εμπαίζει τους εργαζόμενους. Δέκα μήνες τώρα οι εργαζόμενοι ακούνε μονάχα «κούφια» λόγια και υποσχέσεις για δήθεν προγράμματα που δεν υλοποιούνται και δάνεια που δεν χορηγούνται.
Φτάνει πια! Η ανοχή, η υπομονή και η αντοχή μας έχουν πλέον εξαντληθεί.
Οι συντάκτες δεν θα γίνουν το εξιλαστήριο θύμα των επιχειρηματικών επιλογών και σχεδίων της εργοδοσίας.
Το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ καλεί για μια ακόμα φορά την εργοδοσία να τηρήσει τις υποσχέσεις και να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της. Διαφορετικά θα έχει την αποκλειστική ευθύνη των συνεπειών της αναλγησίας της.
Το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ μαζί με όλους τους συναδέλφους θα συνεχίσουν τον αγώνα μέχρι την οριστική δικαίωσή τους. Η κοινή στάση και ο κοινός αγώνας των εργαζομένων θα υποχρεώσει την εργοδοσία στην εκπλήρωση των υποχρεώσεών της.
ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

11 Οκτ 2009

Ραδιόφωνο Αλφα: Απολύσεις με...ευχαριστίες

Με νέες «εθελούσιες» απολύσεις σφραγίζεται η νέα εποχή της…Αναγέννησης στον Άλφα. Στo ραδιόφωνο αυτή τη φορά.

Στις αρχές του Σεπτέμβρη, σε μια μεγάλη συγκέντρωση εργαζόμενων στο γνωστό αμφιθέατρο της Κάντζας,( όπου οι ιθύνοντες επιμένουν να γίνονται οι συνελεύσεις για να μην …διαταράσσεται ο εργασιακός χώρος από τα Σωματεία) ο κ. Κοντομηνάς και τα στελέχη παρουσίασαν τον καινούργιο αλλοδαπό σωτήρα Κρίστοφ Μάινους, στη θέση του Ρικ Σπίνερ. Που είπε ότι το πρόγραμμα- το ψυχαγωγικό γιατί για το ενημερωτικό δεν αναφέρθηκε λέξη..- θα είναι «ελαφρύ και διασκεδαστικό». Όλοι άφηναν να εννοηθεί ότι ο Σπίνερ δεν τα έκανε σωστά τα πράγματα και τώρα, θα είναι διαφορετικά. Η όπως χαρακτηριστικά είπε ο κ. Κοντομηνάς «μετά τον μεσαίωνα έρχεται η αναγέννηση».

Ε, λοιπόν, ήρθε. Και τι αναγέννηση…

Με εφτά «εθελούσιες» την περασμένη Τρίτη στο ραδιόφωνο του Άλφα και άλλες πέντε η έξη απολύσεις στα σκαριά από την Παρασκευή το μεσημέρι.
Στην πρώτη ομάδα είναι εργαζόμενοι με μισθό και στη δεύτερη, με συμβάσεις έργου αορίστου χρόνου. Μέλη ή υποψήφια μέλη της ΕΣΗΕΑ και άλλων Σωματείων.

Η δικαιoλογία: Ο σταθμός θα μετατραπεί σε ‘ΘΕΜΑ FM».

Το καταπληκτικό: Η- επίσης γνωστή από το παρελθόν- κ. Παρίση που το ανακοίνωσε στους εργαζόμενους, τους ζήτησε να παραιτηθούν (για τόσο χαϊβάνια μας θεωρούν) αλλιώς από τη Δευτέρα (δηλαδή αύριο) θα γίνουν απολύσεις.
Το ακόμη καταπληκτικότερο: Στη σύμβαση που τους δίνει να υπογράψουν υπάρχει φράση «ο συνεργάτης ευχαριστεί την εταιρεία».

Μάθανε ότι…η ΕΣΗΕΑ ομφαλοσκοπεί, πλακώσανε κι οι μάγκες..

Ο Γρίφος της ΕΡΤ: Απο τη μία Συμβασιούχοι απο την άλλη " GOLDEN" συμβουλάτορες

του Δ.Γαλάνη

Ενώ η «ονοματολογία» καλά κρατεί, η νέα διοίκηση θα βρεθεί αντιμέτωπη με τα πολλά και διαχρονικά προβλήματα της κρατικής τηλεόρασης.
Εν αναμονή της απόφασης για τη σύνθεση της νέας διοίκησης της ΕΡΤ, η φημολογία για το ποια θα είναι τα πρόσωπα που θα στελεχώσουν την κρατική τηλεόραση οργιάζει και τα πιο απίθανα ονόματα κάνουν την εμφάνισή τους σε ιστολόγια και δημοσιεύματα στο Διαδίκτυο. Οποια και αν είναι η νέα διοίκηση της ΕΡΤ, το βέβαιο είναι ότι θα παραλάβει μια Βαβέλ τεραστίων διαστάσεων με υπερβάλλον προσωπικό, καρεκλοκένταυρους, αργόμισθους, στελέχη των οποίων οι αμοιβές ξεπερνούν αυτές του Πρωθυπουργού και μια αντιπαλότητα ανάμεσα στη διοίκηση και τους συνδικαλιστές που υπονομεύει οποιαδήποτε απόπειρα εξυγίανσης. Θα παραλάβει δηλαδή έναν οργανισμό με πολλά, μεγάλα και διαχρονικά προβλήματα, τα οποία παραμένουν ως σήμερα άλυτα, είτε επειδή οι αρμόδιοι δεν είχαν την πολιτική βούληση είτε επειδή δεν μπορούσαν να τα λύσουν.
Ο πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου δήλωνε πριν από τις εκλογές σε κατ΄ ιδίαν συνομιλίες με δημοσιογράφους ότι σκοπός του είναι να απαγκιστρώσει την ΕΡΤ από τον «κρατικό εναγκαλισμό» και να ανατρέψει την παγιωμένη ως σήμερα εικόνα της ως εργαλείου κομματικής και κυβερνητικής προπαγάνδας. Η απόφασή του να εντάξει την κρατική τηλεόραση στο υπουργείο Πολιτισμού, επικεφαλής του οποίου τοποθετήθηκε ο κ. Παύλος Γερουλάνος, σηματοδοτεί ίσως την επιθυμία του να εξυγιάνει τα κακώς κείμενα. Επισημαίνεται ότι ο κ. Γερουλάνος την περασμένη Πέμπτη είχε ολιγόλεπτη συνάντηση με τον πρόεδρο της ΠΟΣΠΕΡΤ κ. Παναγιώτη Καλφαγιάννη και του ζήτησε να του εκθέσει τα προβλήματα των εργαζομένων στην κρατική τηλεόραση. Η παρούσα διοίκηση της εταιρείας κρατάει προς το παρόν στάση αναμονής όσον αφορά τις επόμενες κινήσεις της, ενώ οι σχέσεις της με τη νέα κυβέρνηση δεν είναι οι καλύτερες. Ο πρόεδρος της ΕΡΤ κ. Χρήστος Παναγόπουλος στην ερώτηση ποια είναι τα μελλοντικά σχέδια απάντησε χαρακτηριστικά: «Εχω ακόμα τρία χρόνια συμβόλαιο με την ΕΡΤ».

Οι μεγάλες προκλήσεις

Τα καυτά ζητήματα στην ΕΡΤ αυτή τη στιγμή είναι τα μεγάλα και διαχρονικά προβλήματά της τα οποία καμία διοίκηση ως σήμερα δεν έχει καταφέρει να επιλύσει. Το μεγαλύτερο ίσως από αυτά είναι το υπερβάλλον προσωπικό που εξακοντίζει το κόστος λειτουργίας της στα ύψη. Επισημαίνεται ότι για τις αμοιβές μόνιμου και έκτακτου προσωπικού η ΕΡΤ διαθέτει ετησίως 250 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 170 εκατ. διατίθενται για τις αμοιβές των 3.850 μονίμων και τα 30 εκατ. για τις αμοιβές των συμβασιούχων. Το συνολικό ποσόν αντιστοιχεί στο 55% των ετησίων δαπανών της εταιρείας, από τις οποίες μόνο το 17% διατίθεται για την παραγωγή προγράμματος με αποτέλεσμα η κρατική τηλεόραση να υπολείπεται κατά πολύ των ιδιωτικών σταθμών σε αυτό τον τομέα, παρ΄ ότι τα έσοδά της είναι πολύ μεγαλύτερα.
Ανάμεσα στους υπαλλήλους υπάρχουν και πολλοί που υποαπασχολούνται και αμείβονται αδρά, όπως αρκετοί δημοσιογράφοι οι οποίοι είτε έχουν μεγάλη προϋπηρεσία και δεν έχουν προαχθεί σε διευθυντικές θέσεις είτε ανήκουν πολιτικά στην αντίπαλη της εκάστοτε κυβέρνησης πτέρυγα και διατηρούνται σε κατάσταση «χειμερίας νάρκης».
Παράλληλα ωστόσο συμβαίνει το παράδοξο να προσλαμβάνονται εκατοντάδες συμβασιούχοι, προκειμένου αφενός να εξυπηρετηθούν πολιτικές σκοπιμότητες, αφετέρου να καλυφθούν ανάγκες. Αποτέλεσμα είναι ο αριθμός των συμβασιούχων να ξεπερνάει αυτή τη στιγμή τους 1.300!

Τα προβλήματα με την ψηφιακή

Το πέρασμα στην ψηφιακή εποχή που θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί ως το 2012 αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις. Εκτός από την ολοκλήρωση των υποδομών που θα επιτρέπει στην ΕΡΤ να μεταδίδει ψηφιακά το πρόγραμμά της, το μεγάλο αγκάθι στην υπόθεση είναι η απόκλιση ανάμεσα στο πρωτόκολλο που χρησιμοποιεί η κρατική τηλεόραση για τις ψηφιακές μεταδόσεις και αυτό που χρησιμοποιεί η κοινοπραξία των ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών. Επειδή είναι αδύνατο να υπάρχουν δύο πρωτόκολλα, η διοίκηση της ΕΡΤ έχει ανακοινώσει ότι είναι έτοιμη να ακολουθήσει το πρωτόκολλο των ιδιωτικών σταθμών. Αυτό, βέβαια, αφήνει στον αέρα τους καταναλωτές που έχουν ήδη προμηθευτεί αποκωδικοποιητές για τα ψηφιακά προγράμματα της ΕΡΤ και τώρα θα πρέπει να αγοράσουν νέους.
Για την κατάσταση αυτή ευθύνεται αποκλειστικά η κυβέρνηση της ΝΔ, η οποία δεν φρόντισε για τη δημιουργία ενός ενιαίου φορέα που θα αναλάμβανε τις διαδικασίες για τη μετάβαση στην ψηφιακή εποχή, όπως συνέβη σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες

Τι θα γίνει με τα golden boys

Μπορεί ο κ. Παναγόπουλος να δηλώνει ότι σκοπός της ΕΡΤ δεν είναι να πληρώνει υπαλλήλους, αλλά στη δημόσια τηλεόραση δεν έχουν κανένα πρόβλημα να πληρώνονται ορισμένοι υπάλληλοι με αστρονομικές αμοιβές. Από το περιβάλλον του κ. Παπανδρέου διαβεβαιώνουν ότι ο νέος Πρωθυπουργός σχεδιάζει γενναίες περικοπές στους υψηλόμισθους που εργάζονται στην ΕΡΤ. Τα golden boys, αλλά και τα golden girls της Αγ. Παρασκευής προετοιμάζουν ήδη τις μελλοντικές τους κινήσεις καθώς έχουν αρχίσει να συνειδητοποιούν ότι οι golden μέρες για αρκετούς από αυτούς τελειώνουν σε λίγο.
Υπενθυμίζεται ότι στην ΕΡΤ απασχολούνται δύο εντεταλμένοι σύμβουλοι που αμείβονται με περίπου 16.000 ευρώ τον μήνα (μεικτά) και 14 σύμβουλοι γενικών θεμάτων οι αμοιβές των οποίων ξεπερνούν τα 10.000 ευρώ μηνιαίως (μεικτά). Αν σε αυτά προσθέσουμε πρόσθετες αμοιβές για έξοδα παράστασης και τα έξοδα διοργάνωσης ειδικών συμβουλίων και συνεδριάσεων θα μπορούσαμε να πούμε ότι οι αμοιβές πολλών στελεχών τις ΕΡΤ ξεπερνούν κατά πολύ τις αμοιβές των ελλήνων βουλευτών.
Οπως διαβεβαιώνουν συνεργάτες του Πρωθυπουργού οι συμβάσεις πολλών από τα υψηλόβαθμα στελέχη της ΕΡΤ δεν πρόκειται να ανανεωθούν, ενώ αναφέρουν χαρακτηριστικά ότι οι αμοιβές των νέων στελεχών δεν πρόκειται να ξεπερνούν τις 4.000 ευρώ τον μήνα.
Πηγή: Κυριακατικο ΒΗΜΑ