16 Ιαν 2010

Τηλεοπτικό δίκτυο, κυρίως αθλητικό, ετοιμάζει ο Μαραντόνα


Τα μεγάλα μέσα (και ενημέρωσης...) βάζει ο Ντιέγκο Μαραντόνα προκειμένου να επανακτήσει τη φήμη του ένδοξου παρελθόντος του.

Οπως ανακοινώθηκε από τον πρόεδρο της εταιρείας Οn&Οff Ηolding κ. Ροντόλφο Καβαλκάντι, λίγο πριν από την έναρξη του Μουντιάλ 2010 θα βγει στον αέρα το τηλεοπτικό δίκτυο του Μαραντόνα, το οποίο θα εκπέμπει και καλωδιακά και μέσω του Διαδικτύου.
«Ακόμη δεν έχουμε καταλήξει στις λεπτομέρειες του προγράμματος, ωστόσο το βέβαιο είναι ότι ο χαρακτήρας του τηλεοπτικού καναλιού θα είναι αθλητικός, χωρίς να αφήνουμε απ΄ έξω τον κόσμο της μόδας και της διασκέδασης» είπε ο κ. Καβαλκάντι, συμπληρώνοντας ότι το τηλεοπτικό δίκτυο θα φέρει το όνομα «10 ΕΤV» και θα έχει σήμα το σκιτσαρισμένο πρόσωπο του Μαραντόνα.
«Ο Ντιέγκο δεν θα εμφανίζεται πολλές φορές» είπε ο πρόεδρος της εταιρείας που «τρέχει» το εγχείρημα προσθέτοντας: «Τα έσοδα που φιλοδοξούμε να έχουμε θα προέρχονται από συνδρομές τηλεθεατών μέσω του Διαδικτύου ή της καλωδιακής τηλεόρασης».
Ο ομοσπονδιακός τεχνικός της Αργεντινής, την οποία θα βρει απέναντί της η Εθνική Ελλάδας στη φάση των ομίλων του Μουντιάλ 2010 (22/6), δεν είναι άγνωστος στον λαμπερό κόσμο της τηλεόρασης. Μάλιστα πριν από μία πενταετία είχε τη δική του εκπομπή «La noche del 10» («Η βραδιά του δεκαριού») στο κανάλι 13 της πατρίδας του η οποία είχε σημειώσει τεράστια επιτυχία, μια και ο «Ντιεγκίτο» φιλοξένησε προσωπικότητες όπως ο πρώην πρόεδρος της Κούβας κ. Φιντέλ Κάστρο, ο άσπονδος φίλος του «βασιλιάς της μπάλας» Πελέ, ο αμφιλεγόμενος άλλοτε παγκόσμιος πρωταθλητής της πυγμαχίας Μάικ Τάισον, ο βρετανός τραγουδιστής Ρόμπι Γουίλιαμς κ.ά.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η παρουσίαση του καναλιού του Μαραντόνα έγινε στο Μεξικό «προκειμένου να δείξουμε ότι δεν πρόκειται για ένα κανάλι που θα απευθύνεται μόνο στο κοινό της Αργεντινής, αλλά σε όλον τον κόσμο», όπως είπε ο κ. Καβαλκάντι.
πηγη: ΑSSΟCΙΑΤΕD ΡRΕSS,ΤΟ ΒΗΜΑ

Ομιλείτε ελληνικά εκεί στήν τηλεόραση;


Επειδή κι εμάς μας σηκώνεται η τρίχα όταν ακούμε κάτι...η άνοδο, η κάθοδο, η περίοδο, τα πτώματα που...μετακομίστηκαν κι άλλα τέτοια δημοσιεύουμε το γλαφυρό άρθρο της ΕΛΕΝΑΣ ΑΚΡΙΤΑ στα Νεα για την κακοποίηση της ελληνικής γλώσσαας απο αυτούς που θα έπρεπε να την γνωρίζουν και, πρακτικά να την διδάσκουν:


"ΑΥΤΗ ΤΗΝ ξένη γλώσσα που ακούω κάθε φορά που πατάω το κουμπάκι της τηλεόρασης, μπορεί να μου την μεταφράσει κάποιος καλός άνθρωπος; Μπορεί κάποιος να μου αποκρυπτογραφήσει αυτόν τον μυστηριώδη κώδικα Ντα Βίντσι, μπας και συνεννοηθούμε στοιχειωδώς; Δεν ζητάω διερμηνέα από αγγλικά σε ελληνικά. Από γαλλικά, ιταλικά, γερμανικά σε ελληνικά. Ζητάω διερμηνέα από ελληνικά σε ελληνικά. Να καταλάβω πέντε βασικά πραγματάκια. Να μην τρώω τις ελληνικούρες σαν χαστούκια απανωτά. Να μη μου περνάει απ΄ το μυαλό ότι μιλάνε απταίστως τη σανσκριτική διάλεκτο. Σταχυολογώ μερικά μαργαριτάρια που δίνουν και παίρνουν όταν οι παρουσιαστές, συντονιστές, πανελίστες, συνάδελφοι δημοσιογράφοι και λοιποί συμπαθείς κλάδοι βρίσκονται στο τσακίρ κέφι:

1. Για τα επίθετα που τελειώνουν σε «ης-ης-ες» τους επιφυλάσσω μια τεράστια έκπληξη: ΚΛΙΝΟΝΤΑΙ!!! Λέμε «ο διεθνής Τύπος, η διεθνής κατακραυγή, το διεθνές αντίκτυπο». Δεν λέμε «αυτό είναι πολύ ευγενής παιδί», «τα άτομα αυτά είναι πολύ προσηνής». Ή μάλλον, όταν το λέμε, ετοιμαζόμαστε μετά να θρηνήσουμε θύματα.
2. Επίσης κλίνονται τα «ων-ουσα-ον». «Με τον υπάρχων νόμο»;
Ναι, το άκουσα κι αυτό. «Τρία άτομα ήταν απών». Ναι, το άκουσα και είμαι ακόμα ζωντανή.


3. Αντιθέτως ΔΕΝ κλίνονται τα επώνυμα. Η Γεννηματά της Γεννηματάς, η Καρέζη της Καρέζης; Όταν ακούω- κατά κόρον- εκείνο το «της Ακρίτας», μια σκοτοδίνη μου ΄ρχεται, χάνω τον κόσμο! Αφήστε τα ήσυχα, ρε παιδιά! Τα καημένα τα επώνυμα δεν ενοχλούν κανέναν. Όπως τα ακουμπάς στη γωνίτσα τους στην ονομαστική, έτσι μένουν και στη γενική. Δεν κόβουν βόλτες πέρα δώθε!
4. Κάποιος είναι ανώτερος από τον άλλον.
Ποτέ, μα ποτέ- σε ό,τι θέλετε να σας ορκιστώ- δεν είναι ΠΙΟ ανώτερος από τον άλλον. Η σύγκριση εμπεριέχεται ήδη στη λέξη, δεν χρειάζεται το φρικαλέο κερασάκι στην τούρτα. Πιο ανώτερος, πιο κατώτερος, πιο χειρότερος, πιο καλύτερος; Αμολάμε τις λέξεις όπου και όπως γουστάρουμε; Αυτός ο πλεονασμός του «πιο» παραπέμπει στην παροιμία «τώρα που βρήκαμε πιπέρι, βάλε και στα λάχανα»!


5. Όταν δίνουν σε κάποιον να υπογράψει ένα χαρτί, του λέμε «υπόγραψε εδώ». Όχι «υπέγραψε εδώ». «Ανέφερέ μου ακριβώς τι άκουσες», «μετέφερέ του τους χαιρετισμούς μου»! Να θυμηθούμε λίγο τα ελληνικούλια που μαθαίναμε- μαζί με την κρεμάλα που παίζαμε- τις ατελείωτες ώρες στο σχολείο;
Να θυμηθούμε λίγο τη διατήρηση εσωτερικής αύξησης στον τύπο της προστακτικής;


6. Ο Οκτώβριος δεν έχει «μι», που να χτυπιέσαι κάτω. Δεν είναι ΟκτώΜβριος- κι ας επιμένουν οι πολιτικοί μας σε προεκλογικές περιόδους. Ο Οκτώβριος δεν είναι Οκτώμβριος και δεν προτίθεται να γίνει στο άμεσο μέλλον.
7. «Να αναπαράγω» ή «να αναπαραγάγω»; Εδώ «σου βάζω δύσκολα μα σκέψου πόσα πέρασα, σου βάζω δύσκολα κι ας παίζω με τα νεύρα σου». Αυτό όντως είναι ζόρικο. Το κόλπο, απλό: Λέμε «να αναπαράγω» για κάτι που σκοπεύουμε να κάνουμε πολλές φορές. «Να αναπαραγάγω» για κάτι που σκοπεύουμε να κάνουμε άπαξ. Αν το θυμόμαστε αυτό, μπορεί να το σκαπουλάρουμε το λαθάκι!


8. Είναι προ Χριστού αλλά δεν είναι μετά Χριστού: μετά Χριστόν. Μετά ΤΟΝ Χριστόν- πόσο πιο λιανά να στο κάνω, χαρά μου;
9. Δεν είναι πεdε, είναι πέντε: πεν-τε!!!


10. Ο τύπος είναι αθυρόστομος, δεν είναι ανθηρόστομος. Δεν μιλάει δηλαδή και βγαίνουν γλαδιόλες απ΄ το στόμα του. Η δικτατορία δεν είναι δικταΚτορία! Δεν αποθανατίζω: απαθανατίζω! Δεν κάνω σφιγγομέτρηση. Κάνω σφυγμομέτρηση.

Και πάει λέγοντας... Το εν δέκατον έγραψα απ΄ όσα είχα στο μυαλό μου. Εύχομαι εγκαρδίως, σε κάθε ευγενής αναγνώστη, να περάσει όμορφα στον υπάρχοντα Σαββατοκύριακο! Χαίρεσθε!

ΥΓ: Καλή σου ώρα Μποστ, τα είπες όλα!!! «Η ρομβία αφιχθέντος και σταθέντος στη γωνιά, μελωδίαι ήτο φέρων ευφρανθείς η γειτονιά»!

15 Ιαν 2010

Sport TV: Δεν απολύουμε κανέναν !

Την πρωτοχρονιάτικη πίτα έκοψε σήμερα το Sport TV και παρών ήταν ο Γιώργος Κυριακίδης, νέος ιδιοκτήτης του καναλιού.
"Δεν απολύουμε κανέναν", ξεκαθάρισε ο κ. Κυριακίδης που ζήτησε απ' τους εργαζόμενους "να ζουν σαν να πρόκειται να ζήσουν αιώνια και να δουλεύουν σα να πρόκειται να πεθάνουν αύριο". Το κλίμα ήταν ιδιαίτερα καλό και μέσα στο επόμενο διάστημα αναμένονται εξελίξεις στο κανάλι του Πειραιά (τέως Magic).
To φλουρί έπεσε από κοινού σε Σταύρο Κουράκο, Νίκο Παπαδάκο, ενώ θα υπάρξει και ένας τυχερός απ' τους "απλούς" υπαλλήλους (έμειναν δέκα κομμάτια που δεν μοιράστηκαν".
πηγή: gazzeta media

Η απάντηση των εργαζομένων του Ξένιου, στο παραμύθι.... του Δημάρχου Άνω Λιοσίων


Το χρονικό μιάς σειράς αυθαιρεσιών, υποσχέσεων που δεν τηρούνται και τελικά εμπαιγμού των εργαζόμενων από τον Δήμαρχο Ανω Λιοσίων καταγράφει σε υπόμνημά του ο μαχητικός εκπρόσωπος των δημοσιογράφων στο Μικτό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ Κώστας Γεωργακόπουλος. Τα στοιχεία που παραθέτει είναι εντυπωσιακά- ελπίζουμε να τα δούν και οι αρμόδιοι και να λυθεί, επιτέλους, το θέμα των Δημοτικών Ραδιοφώνων ώστε να μην μπορεί κάθε Δήμαρχος, όπως ο κ. Παπούς, να παίζει τα δικά του παιχνίδια στις πλάτες των εργαζόμενων. Τό δημοσιεύουμε ως έχει:

"Το δικό του παραμύθι… εξιστορεί o Δήμαρχος Άνω Λιοσίων κ. Χρήστος Παππούς, απαντώντας εγγράφως όπως του ζητήθηκε από το υπουργείο Εσωτερικών και την περιφέρεια Αττικής, στις ερωτήσεις βουλευτών του ΠΑΣΟΚ (Βρεττού, Αποστολάκη, Κακλαμάνη, Βούρου) για τη μη καταβολή δεδουλευμένων αποδοχών στους εργαζόμενους του Δημοτικού Ραδιοφώνου Άνω Λιοσίων ΞΕΝΙΟΣ 94,3 FM. Οι εργαζόμενοι όμως του σταθμού δίνουν τις δικές τους αληθινές απαντήσεις στα όσα ισχυρίζεται ο Δήμαρχος Άνω Λιοσίων για να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα.

---Ο Δήμαρχος Άνω Λιοσίων αναφέρεται στο ετήσιο κόστος μισθοδοσίας των εργαζομένων του σταθμού κάνοντας λόγο για 2.500.000 με 3.000.000 ευρώ.

Δεν αναφέρει όμως πόσοι είναι οι εργαζόμενοι του ΞΕΝΙΟΥ 94,3 FM, γιατί από το ταμείο του σταθμού πληρωνόντουσαν, συμβασιούχοι (που δεν είχαν καμία σχέση με το ραδιόφωνο) και προμηθευτές του Δήμου! Ο κ. Παππούς θα μας εξηγήσει (εφόσον το κόστος είναι αυτό, που ο ίδιος υποστηρίζει), γιατί επιχορήγησε τον ΞΕΝΙΟ 94,3 FM, με 13.000.000 ευρώ το 2007, με 11.000.000 ευρώ το 2008 και τουλάχιστον 3.500.000 ευρώ το 2009;

---Ο Δήμαρχος Άνω Λιοσίων εξακολουθεί λοιπόν, για ευνόητους λόγους να πιπιλάει την ίδια καραμέλα…, περί οικονομικής ανισότητας μεταξύ των εργαζομένων στο Δήμο και των εργαζομένων στο σταθμό, υποστηρίζοντας ότι το κόστος μισθοδοσίας των εργαζομένων του ΞΕΝΙΟΥ 94,3 FM είναι αρκετά υψηλό.

Ενδεχομένως να ήταν υψηλό, όταν πληρωνόντουσαν οι πάντες από το σταθμό. Τώρα είμαστε… δεν είμαστε κ. Δήμαρχε, περίπου 52 εργαζόμενοι (48 μισθωτοί) με προϋπηρεσία στο σταθμό, που αρχίζει από τα 12 χρόνια και φθάνει στα 23 χρόνια και σίγουρα το κόστος μισθοδοσίας δεν φθάνει τα ποσά, στα οποία αναφέρεται ο κ. Παππού! Δεν αμείβονται όλοι με 3.000 ευρώ. Όλοι οι εργαζόμενοι του σταθμού, λαμβάνουν τους μισθούς που προβλέπουν οι σχετικές Σ.Σ..Ε.

---Ο Δήμαρχος υποστηρίζει ότι οι 382 εργαζόμενοι που μεταφέρθηκαν στο Δήμο (από τις άλλες δύο Δημοτικές επιχειρήσεις που έκλεισαν, Τεχνική και Ανάπτυξης) κοστίζουν στο Δήμο σε μισθούς 12.000.000 ευρώ, ενώ οι εργαζόμενοι του σταθμού (αποφεύγει για ευνόητους λόγους, όπως σας προαναφέραμε να πει τον αριθμό των εργαζομένων του σταθμού) 2.500.000 με 3.000.000 ευρώ.

Ισως αν οι εργαζόμενοι του ΞΕΝΙΟΥ 94,3 FM ήταν 60, 80, 100, 120… Τώρα, ίσως κ. Δήμαρχε να λαμβάνουν τελικά λιγότερα χρήματα ως μισθό, από τους εργαζόμενους του Δήμου. Μήπως τελικά οι εργαζόμενοι του σταθμού είναι χαμηλόμισθοι σε σχέση με εκείνους του Δήμου; Για ψαχτείτε με τα νούμερα που δώσατε.

---Ο Δήμαρχος Άνω Λιοσίων ισχυρίζεται ότι προσπάθησε να μας πείσει για τη μεταφορά μας στο Δήμο και μας πρότεινε το ποσό των μισθών που δικαιούμαστε να μας καταβληθεί σε 3 με 4 δόσεις.

Εμείς ακολουθώντας την οδηγία του σωματείων μας (ΕΣΗΕΑ-ΕΤΕΡ-ΕΠΗΕΑ) σχετικά με τη μεταφορά μας στο Δήμο, που θα σήμαινε διαγραφή, αν δεχόμασταν να γίνουμε δημοτικοί υπάλληλοι, αρνηθήκαμε τη μεταφορά μας στο Δήμο.
Όταν είδε ότι είμαστε αμετάπειστοι, στο θέμα της μεταφοράς, ξεκίνησε τη συζήτηση για τους οφειλόμενους μισθούς. Μας είχε πει πολλά και διάφορα ο κ. Παππούς, αλλά εμείς το μόνο που του ζητήσαμε ήταν να μας κάνει εγγράφως υπογεγραμμένη από τον ίδιο, την προφορική του υπόσχεση, ότι θα μας καταβάλει ένα μισθό που τρέχει συν ένα μισθό από τους οφειλόμενους με σκοπό να εξοφληθούμε εντός τετραμήνου! Δεν το έκανε γιατί όπως είπε στον τότε προεδρεύοντα και τώρα πρόεδρο της ΕΣΗΕΑ κ. Πάνο Σόμπολο "δεν ήθελε να εκτεθεί!!!"
Οπότε η υπόσχεση, όπως αντιλαμβάνεστε, ήταν στα λόγια και όχι στην πράξη.
Εμείς ζητήσαμε εγγράφως υπογεγραμμένη από τον κ. Παππού την προφορική του υπόσχεση, γιατί είχαμε ήδη καταθέσει ασφαλιστικά μέτρα. Σας υπενθυμίζουμε, ότι υπάρχει ήδη απόφαση ασφαλιστικών μέτρων, που δικαιώνει τους διοικητικούς υπαλλήλους του ΞΕΝΙΟΥ 94,3 FM εδώ και δύο μήνες (αλλά η διοίκηση Δήμου και η διοίκηση του Σταθμού εξακολουθεί να μην πληρώνει) ενώ αναμένεται λίαν συντόμως, η έκδοση των αποφάσεων των ασφαλιστικών μέτρων των δημοσιογράφων και των τεχνικών.
---Ο Δήμαρχος Άνω Λιοσίων μας πρότεινε δηλαδή να επιστρέψουμε στην εργασία μας, όπως λέει ο ίδιος, αλλά χωρίς να πληρωνόμαστε!

Αρνηθήκαμε πεισματικά όλες τις προτάσεις του, γιατί ήταν στα λόγια! Ακόμη και η μεταφορά εργαζομένων του σταθμού (που σημαίνει απώλεια των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων) στο Δήμο είναι… στο πουθενά… καθώς δεν έχει παρουσιάσει τις σχετικές θέσεις στο οργανόγραμμα του Δήμου.

Εμπιστευθείτε με, υπογράψτε την αίτηση μεταφοράς και θα σας τακτοποιήσω… μας λέει ο κ. Παππούς!

Δε γίνεται κ. Δήμαρχε, να είναι εκατό ετών η αλεπού και εκατόν ένα ετών… το αλεπουδάκι! Γίνεται;
Προχωρήσαμε σε επίσχεση εργασίας στις 15 Ιουνίου 2009, ως απάντηση στη Δημοτική Αρχή των Άνω Λιοσίων (μέχρι τότε όφειλε το Μάιο 2009 και σε ορισμένους εξόφληση Απριλίου 2009) που την ίδια ημέρα έλαβε απόφαση για λύση και εκκαθάριση του σταθμού, την οποία όπως υποστηρίζει ο ίδιος ο κ. Παππούς, δεν έχει ενεργοποιήσει αλλά είναι πιθανό να επανέλθει! Μας απειλείται κ. Δήμαρχε;
---Ο Δήμαρχος Άνω Λιοσίων κατά καιρούς υποστηρίζει ότι θα μας απολύσει με ή χωρίς αποζημίωση, ότι θα μας μεταφέρει στο Δήμο θέλουμε… δεν θέλουμε, ότι θα προχωρήσει σε λύση και εκκαθάριση-κλείσιμο του σταθμού, ότι θα κηρύξει πτώχευση του σταθμού.
Δηλώνουμε κατηγορηματικά ότι δεν έχουμε αποχωρήσει και δεν αρνούμαστε να εργαστούμε, όπως λέει δεξιά και αριστερά ο Δήμαρχος Άνω Λιοσίων. Θα επιστρέψουμε στην εργασία μας από τη στιγμή που θα μας πληρώσει τις οφειλόμενες αποδοχές. Μάλλον ο κ. Παππούς, έχει άγνοια για το τι είναι η επίσχεση εργασίας. Ας τον ενημερώσει η νομική του υπηρεσία γιατί εκτίθεται.

Οι εργαζόμενοι του σταθμού έχουν προχωρήσει σε κατάθεση σχετικών μηνύσεων εναντίον της Δημοτικής Αρχής. Άξια αναφοράς είναι η μήνυση της οικονομικής διευθύντρια του ΞΕΝΙΟΥ 94,3 FM, που επισημαίνει ότι στη διαχειριστική περίοδο από 01/01/2007 μέχρι σήμερα εμφανίζονται στα λογιστικά βιβλία του σταθμού πλέον των 20.000.000 ευρώ επιχορηγήσεις από τα οποία ελάχιστα αφορούν υποχρεώσεις του ΞΕΝΙΟΥ 94,3 FM!
Τα χρήματα αυτά, δεν θα έπρεπε να βρίσκονται, στο ταμείο του σταθμού; Αλήθεια που είναι αυτά τα χρήματα κ. Δήμαρχε;

Εκτός όλων των άλλων η δημοτική Αρχή των Άνω Λιοσίων και η διοίκηση του σταθμού την τελευταία τριετία 2007-2009 δεν έχουν καταβάλει, τις ασφαλιστικές εισφορές στα ασφαλιστικά ταμεία ΤΣΠΕΑΘ-ΕΔΟΕΑΠ-ΙΚΑ (συνολική οφειλή περίπου 4.000.000 ευρώ), το ΦΜΥ (φόρο μισθωτών υπηρεσιών) 1.200.000 ευρώ, τις εισφορές στα σωματεία (ΕΣΗΕΑ μέχρι 31/12/2008, συνολική οφειλή 12.000 ευρώ), και οι οποίες έχουν παρακρατηθεί από τις μισθοδοσίες των εργαζομένων! Στέλνουν μόνο τις καταστάσεις!

Και το κερασάκι για την τούρτα, σας το φυλάγαμε για το τέλος. Η τελευταία (από το Μάιο 2009) επίτροπος του Ελεγκτικού Συνεδρίου στο Περιστέρι, ήταν αυτή που υπέγραψε τα δύο εντάλματα πληρωμών του ΞΕΝΙΟΥ 94,3 FM 500.000 ευρώ το καθένα (συνολικά 1.000.000 ευρώ), το περασμένο φθινόπωρο του 2009. Στο ΦΕΚ 2427 / Τεύχος Β΄/ 09-12-2009, εμφανίζεται το όνομα της προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Άνω Λιοσίων (η οποία ισχυρίζεται, ότι αγνοεί την ύπαρξη του συγκεκριμένου ΦΕΚ, αν και φέρει το όνομά της) όπου «τακτοποιείται» η κόρη της επιτρόπου του Ελεγκτικού Συνεδρίου στο Περιστέρι, στο ΝΠΔΔ «Παιδικοί Σταθμοί Δήμου Άνω Λιοσίων». Τα συμπεράσματα δικά σας!
Στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλάνε για σκοινί κ. Δήμαρχε των Άνω Λιοσίων, γιατί από αυτό έχεις αρκετό! "

14 Ιαν 2010

Ψήφισμα συντακτών Ελευθεροτυπίας


Μετά τη σημερινή συνέλευση των συντακτών της καθημερινής και της Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας εκδόθηκε το πιό κάτω ψήφισμα:


ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΤΗΣ “Ε” και της “Κ.Ε”‘


Η συνέλευση των συντακτών της “Ελευθεροτυπίας” και της “Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας”, που συνήλθε σήμερα, στις 14-01-2010, μετά από συζήτηση και σύγκλιση των απόψεων που διατυπώθηκαν, αποφάσισε ομόφωνα:


1. Τα συντακτικά δικαιώματα, η ανεξαρτησία και η ελευθερία έκφρασης αποτελούν δεδομένα που κατακτήθηκαν σε μια ιστορική διαδρομή, τα οποια θα διαφυλάξουμε και θα βελτιώσουμε χωρίς να δεχθούμε οποιαδήποτε υποβάθμισή τους.

2. Οι θέσεις εργασίας, οι αμοιβές και οι εργασιακές σχέσεις, όπως έχουν κατοχυρωθεί από τις συλλογικές συμβάσεις και την παράδοση της εφημερίδας είναι αδιαπραγμάτευτες.
Η συνέλευση των συντακτών ζητεί:

1. Τακτική ενημέρωση από την ιδιοκτησία για το μέλλον της εφημερίδας και για κάθε μεταβολή στο επιχειρησιακό σχέδιο, που μπορεί να επιφέρει αλλαγές στους εργαζόμενους.

2. Αποκατάσταση της ομαλής λειτουργίας της εφημερίδας μέσα από την εύρυθμη συνεργασία της ιδιοκτησίας με το διευθυντικό σχήμα ούτως ώστε να αναζητηθούν λύσεις για το μέλλον της εφημερίδας σε όλα τα επίπεδα και να διαφυλαχθεί το κύρος του ονόματος της.

3. Οι συντάκτες δεσμεύονται και πάλι ότι η εργασία τους και οι υποχρεώσεις τους απέναντι στην εφημερίδα και στο αναγνωστικό κοινό θα συνεχίσουν να κινούνται αταλάντευτα με γνώμονα την προσήλωσή τους στις αρχές της δημοσιογραφικής δεοντολογίας. Αυτές οι αρχές καθόριζαν πάντα τις σχέσεις: Πρώτον, των συντακτών και της εφημερίδας “Ελευθεροτυπία” με τα γεγονότα και το αναγνωστικό κοινό. Δεύτερον, τις σχέσεις των συντακτών με την ίδια την εφημερίδα και αντιστρόφως.
14.1.2010

O κόσμος του παλαιστίνιου σκιτσογράφου Naji al-Ali που δολοφονήθηκε

Ο Naji al-Ali γεννήθηκε στην Παλαιστίνη. Όταν ήρθε η Nakba (καταστροφή) το 1948, ο al-Ali έγινε πρόσφυγας όπως η μεγάλη πλειοψηφία των Παλαιστίνιων, μεγαλώνοντας σε προσφυγικό στρατόπεδο στο νότιο Λίβανο. Εκεί ανέπτυξε το ταλέντο του στο σκίτσο και αργότερα μετακόμισε στο Κουβέιτ, όπου σχεδίαζε για πολλές εφημερίδες τα επόμενα έντεκα χρόνια.
Το 1969 εμφανίστηκε για πρώτη φορά η πιο διάσημη δημιουργία του, το παιδί-μάρτυρας Hanthala.Μέσω του βλέμματος του παιδιού πρόσφυγα με τα κουρελιασμένα, μπαλωμένα ρούχα, ο al-Ali έκανε κριτική στη βαρβαρότητα της ισραηλινής κατοχής, την παραδοπιστία και τη διαφθορά των καθεστώτων της περιοχής και έδωσε έμφαση στον πόνο και την αντίσταση του παλαιστινιακού λαού.
Η αιχμηρή σάτιρα των δυνατών, συμβολικών σκίτσων του απέφερε πλατιά αναγνώριση, πολλούς και δυνατούς εχθρούς και το σεβασμό ενός μεγάλου ακροατηρίου τόσο στην Παλαιστίνη όσο και σε όλο τον αραβικό κόσμο.

Πυροβολήθηκε στο Λονδίνο στις 22 Ιουλίου 1987 έξω από τα γραφεία της εφημερίδας όπου εργαζόταν και πέθανε πέντε εβδομάδες αργότερα.
Μετά θάνατον τιμήθηκε με το βραβείο της Χρυσής Πένας της Ελευθερίας από τη Διεθνή Ομοσπονδία Εκδοτών Εφημερίδων (FIEJ).
Τα σκίτσα του Naji al-Ali παραμένουν επίκαιρα και δημοφιλή όσο ποτέ. Το Ένα Παιδί στην Παλαιστίνη παρουσιάζει, πρώτη φορά σε μορφή βιβλίου, το έργο ενός από τους μεγαλύτερους σκιτσογράφους του αραβικού κόσμου που αντηχεί σε όλη την περιοχή με την ελευθεροστομία του, την ειλικρίνεια και τον ανθρωπισμό του.(από το αδερφό http://orgilaou.blogspot.com/)-
πηγή:ALHTHS press

Ενωτική Κίνηση ΕΣΠΗΤ για τη συγκρότηση στην ΕΣΗΕΑ: σημαντικό για τον κλάδο

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα το απόγευμα η παράταξη Ενωτική Κίνηση Δημοσιογράφων της Ενωσης Περιοδικού Τύπου τονίζει τη σημασία που έχει για τον κλάδο το γεγονός οτι-επιτέλους- το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ συγκροτήθηκε σε Σώμα, για τη συνοχή του κλάδου. Σημειώνουμε οτι η παράταξη αυτή, στήν οποία ανήκει ο σημερινός πρόεδρος της ΕΣΠΗΤ Γιάννης Πλαχούρης, γραμματέας του Διασωματειακού, στηρίζει με όλους τους τρόπους τη συνεργασία και συμπόρευση όλων των Σωματείου του χώρου των ΜΜΕ. Παραθέτουμε την ανακοίνωση:
"Η, επιτέλους, συγκρότηση σε σώμα του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ. είναι ένα γεγονός που δεν μπορεί να αφήσει αδιάφορους τους συντάκτες του Περιοδικού Τύπου.

Πέρα από τα εσωτερικά γεγονότα που υπαγόρευσαν την συγκρότηση του ΔΣ της (πληρωμές, επιδόματα ανέργων κτλ) και τα οποία δεν μας αφορούν, η ΕΝΩΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ θεωρεί χρέος της να επισημάνει την σημασία που έχει αυτή η ενέργεια για την συνοχή του κλάδου, την υιοθέτηση θέσεων και την δημιουργία κοινών προτάσεων για το Ασφαλιστικό, τα ΔΠΥ, το Διαδίκτυο, την αντιμετώπιση της ανεργίας και την διασφάλιση θέσεων εργασίας, την από κοινού διεκδίκηση ΣΣΕ για το 2010, την ποιότητα και τον χαρακτήρα της εργασίας μας.

Μας χαροποιεί, επιπλέον, ότι στο νέο αναλογικό προεδρείο της ΕΣΗΕΑ μετέχουν παρατάξεις με τις οποίες συμπορευτήκαμε σε κοινές διεκδικήσεις και οι οποίες στο παρελθόν έχουν κατανοήσει και στηρίξει δημόσια τα αιτήματα του Περιοδικού Τύπου, αφήνοντας στο περιθώριο τις ξεπερασμένες αντιδραστικές φωνές που μόνο ενδιαφέρον είχαν να κρατήσουν τον κλάδο διασπασμένο και αδύναμο. Ελπίζουμε ότι η παρουσία τους θα ενισχύσει την αγωνιστικότητα και εγγυάται την αλληλεγγύη του κλάδου, στοιχεία που προσπάθησαν να υπονομεύσουν τα γνωστά κέντρα και οι παραφυάδες τους στην ΕΣΠΗΤ.

Η ΕΣΗΕΑ οφείλει να κατανοήσει ότι με τις επικείμενες διαρθρωτικές εξελίξεις (ηλεκτρονική διανομή, νέες μορφές ΜΜΕ κτλ) η ενότητα όλου του κλάδου είναι επιβεβλημένη, γεγονός που απαιτεί συμφωνίες και κοινή δράση. Δεν υπάρχουν, πλέον, δικαιολογίες για κανένα από μας. Τα χρονικά περιθώρια έχουν εξαντληθεί.

Καλούμε το ΔΣ της ΕΣΠΗΤ χωρίς καμιά καθυστέρηση να προχωρήσει με ακόμα εντονότερους ρυθμούς την διεκδίκηση των αιτημάτων μας μέσα από την ΠΟΕΣΥ, το Διασωματειακό και τις Ενώσεις του κλάδου (συνάντηση με την πολιτική ηγεσία για Ασφαλιστικό και εργασιακά, κοινή διαπραγμάτευση ΣΣΕ, μέτωπο ενάντια στις απολύσεις).

Στηρίζουμε και αγωνιζόμαστε όλοι μαζί σε συμφωνημένες αρχές και δεσμεύσεις,

ΕΝΩΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ

Τεχνικοί Ραδιοφωνίας: Ενωμένοι και αποφασμένοι


Ένωση Τεχνικών Ελληνικής Ραδιοφωνίας
Αθήνα, Πέμπτη, 14 Ιανουαρίου 2010
Ανακοίνωση – Δελτίο Τύπου

Πραγματοποιήθηκε χθες Τετάρτη 13 Ιανουαρίου 2010 και ώρα 17.00 στον 2ο όροφο του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Αθήνας η Τακτική Γενική Συνέλευση της Ένωσης με τεράστια επιτυχία.

Στη Συνέλευση :
---Υπερψηφίστηκαν ο οικονομικός (παμψηφεί) και διοικητικός (μία ψήφος κατά και μία ψήφος λευκή) απολογισμός καθώς και η πρόταση του ΔΣ για αύξηση της μηνιαίας συνδρομής κάθε μέλους (παμψηφεί),
--- Εξουσιοδοτήθηκε το Δ.Σ για τον καθορισμό, τον τρόπο και τον χρόνο της υπεράσπισης, μέσω κινητοποιήσεων κάθε είδους, όλων των εργασιακών και ασφαλιστικών μας δικαιωμάτων, την υποστήριξη αδελφών Ενώσεων ή ομάδων εργαζομένων ή δευτεροβάθμιων οργάνων και εν γένει το χειρισμό κάθε θέματος που το ΔΣ αποφασίζει ότι μας ενδιαφέρει (παμψηφεί),
---Έγινε γόνιμη συζήτηση για τη νέα Συλλογική Σύμβαση Εργασίας και κατετέθησαν προτάσεις στο Δ.Σ προς προβληματισμό και εμπλουτισμό των κειμένων που θα συνοδεύσουν την καταγγελία της Ένωσης για τη νέα ΣΣΕ,
--- Υπερψηφίστηκε η εκκαθάριση του Μητρώου της Ένωσης (παμψηφεί).

Το Διοικητικό Συμβούλιο ευχαριστεί τους συναδέλφους για το βροντερό παρόν τους στις διαδικασίες λειτουργίας της Ένωσης και για την εμπιστοσύνη που δείχνουν στη Διοίκηση της Ένωσης.

Αποδείξαμε και χθες ότι οι Τεχνικοί της Ραδιοφωνίας είμαστε συσπειρωμένοι γύρω από την Ένωση, τα Διοικητικά της Όργανα και έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε κάθε θέμα ή πρόβλημα με θέσεις, αποφάσεις και συμμαχίες απέναντι σε όποιον επιβουλεύεται κεκτημένα μας στο εργασιακό και ασφαλιστικό επίπεδο.

Επαναβεβαιώσαμε τη θέση της Ένωσης ότι η διαφύλαξή τους και η αναβάθμισή τους είναι το ΔΙΚΟ ΜΑΣ καθήκον μακριά από παράκεντρα, συντεχνιαστές και μηχανισμούς.
Για το Διοικητικό Συμβούλιο
Ο Πρόεδρος Δημήτρης Καμαρινόπουλος , Ο Γενικός Γραμματέας Δημήτρης Καραπανάγος

Κίνδυνος...θάνατος τηλεόραση και υπολογιστές

Ωραίες είναι οι σειρές, οι ταινίες, για ορισμένους και τα ριάλιτι, γενικά οι τηλεοπτικές παραγωγές, όπως επίσης το σερφάρισμα στο Ιντερνετ και τα παιχνίδια στους υπολογιστές.

Είναι καιρός όμως όσοι περνούν πολλές ώρες μπροστά στη μικρή οθόνη να βρουν και άλλα ενδιαφέροντα για να γεμίζουν τον ελεύθερο χρόνο τους, αφού για κάθε επιπλέον ώρα που κάποιος περνάει μπροστά στην τηλεόραση και τον υπολογιστή ο κίνδυνος θανάτου από καρκίνο αυξάνεται κατά 9% και από καρδιαγγειακά νοσήματα κατά 18%, ενώ ο κίνδυνος πρόωρου θανάτου αυξάνεται κατά 11 ποσοστιαίες μονάδες.

Και σίγουρα δεν φταίνε οι παραγωγές που επιλέγουν να παρακολουθήσουν, αλλά η καθιστική ζωή που κάνουν, η οποία όλο και αυξάνεται, αφού κατά μέσο όρο ένας Ελληνας βλέπει τέσσερις ώρες τηλεόραση ημερησίως, πέντε στην Αμερική και δύο ώρες λιγότερο σε Βρετανία και Αυστραλία.

Κι όλα αυτά σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας του Ινστιτούτου Καρδιάς και Διαβήτη «Baker IDI» της Μελβούρνης, που διεξήχθη σε διάστημα έξι ετών.

«Οσοι λοιπόν παρακολουθούν πάνω από τέσσερις ώρες τηλεόραση, σε σύγκριση με εκείνους που δεν είναι φαν και δεν θρονιάζονται με τις ώρες μπροστά στη μικρή οθόνη, αντιμετωπίζουν 46% υψηλότερο κίνδυνο θανάτου από οποιαδήποτε αιτία και 80% αυξημένο ρίσκο θανάτου που σχετίζεται με τη λειτουργία της καρδιάς», σημειώνεται στα συμπεράσματα της έρευνας.

Στην περίοδο των έξι χρόνων που πραγματοποιήθηκε η έρευνα και σε δείγμα 8.800 Αυστραλών οι οποίοι ήταν πενήντα ετών, σημειώθηκαν 284 θάνατοι, 87 από καρδιαγγειακές παθήσεις και 125 από καρκίνο.

«Το ανθρώπινο σώμα σχεδιάστηκε για να κινείται και όχι για να κάθεται για μεγάλο χρονικό διάστημα», επισημαίνει ο επικεφαλής της έρευνας, Ντέιβιντ Ντάσταν, και συμπληρώνει πως ακόμα κι όταν κάποιος δεν είναι υπέρβαρος, εάν κάθεται για ώρες έχει μεγάλες πιθανότητες να αντιμετωπίσει προβλήματα στην υγεία του.
πηγή:Ελευθεροτυπία

13 Ιαν 2010

ΕΡΤ Α.Ε. : Τέρμα στις αμοιβές των Επιτροπών

Με τη χθεσινή απόφαση του Δ.Σ. της ΕΡΤ Α.Ε. δόθηκε τέρμα στις αμοιβές των μελών των Επιτροπών (πλην γραμματέων), υλοποιώντας ένα από τα αιτήματα της Π.Ο.Σ.Π.Ε.Ρ.Τ.
Στο ίδιο Δ.Σ., αποφασίστηκε να επανεξεταστούν οι ανανεώσεις συμβάσεων των συνταξιούχων καθώς και οι υπέρογκες αμοιβές ειδικών συμβασιούχων, όπως πρότεινε ο εκπρόσωπος της Π.Ο.Σ.Π.Ε.Ρ.Τ. στην Επιτροπή του Άρθρου 3, με στόχο την παντελή εξάλειψη των φαινομένων κατασπατάλησης του δημοσίου χρήματος.
Οι αποφάσεις αυτές είναι ένα πρώτο βήμα στην πορεία για την διαφάνεια, την εξυγίανση και την αξιοκρατία στην ΕΡΤ Α.Ε.
Εν αναμονή περαιτέρω εξελίξεων…


Επιτέλους, μετά απο οκτώ μήνες, και μιά πολύωρη συνεδρίαση με πολλές δυσκολίες και αντιδράσεις, η ΕΣΗΕΑ κατάφερε να αποκτήσει διοίκηση. Μιά διοίκηση που δεσμεύτηκε να οδηγήσει τον κλάδο συντεταγμένα σε εκλογές ώστε το σώμα να αποφασίσει τί είδους διοίκηση θέλει. Στίς 7μμ εκδόθηκε η πιό κάτω ανακοίνωση:


Α Ν Α Κ Ο Ι Ν Ω Σ Η

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ συγκροτήθηκε σήμερα σε Σώμα ως εξής:
Πρόεδρος: Πάνος Σόμπολος
Γεν. Γραμματέας: Αντώνης Νταβανέλλος
Α’ Αντιπρόεδρος: Νανά Νταουντάκη
Ταμίας: Δημήτρης Κουμπιάς
Β’ Αντιπρόεδρος: Εννυ Μαγιάση

Το Δ.Σ. αποφάσισε να οδηγήσει τον Κλάδο σε εκλογές για να δώσει διέξοδο στην κρίση, που τους τελευταίους μήνες μαστίζει την Ενωση.
Η πρώτη τακτική Γενική Συνέλευση ορίζεται στο 1ο 10ήμερο του Μαρτίου, όπου το Δ.Σ. θα προτείνει ημερομηνία για τη διεξαγωγή των εκλογών.
Στο μεταξύ διάστημα, το Δ.Σ. θα εξαντλήσει τις προσπάθειες για να ανταποκριθεί στα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Κλάδος.
ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
Αμέσως μετά την συγκρότηση σε Σώμα αποφασίστηκε οτι το πρώτο -πραγματικό- συμβούλιο θα συνεδριάσει την Παρασκευή το πρωί στίς 10.

Φυλάω τ’ αστέρια να μην τα σβήσουν

Ο καλός μας φίλος και συνάδελφος Παύλος Κάγιος (εργάζεται στα Νέα, πολιτιστικό ρεπορτάζ) έβγαλε νέο βιβλίο, μυθιστόρημα επίσης. Είναι το τέταρτο βιβλίο που εκδίδει, περίπου ένα κάθε 4-5 χρόνια,τόσο του παίρνει κάθε κομματάκι ψυχής που κάνει μυθιστόρημα.

Το πρώτο του, με τίτλο «Και ξαφνικά χιόνισε χρόνια» κυκλοφόρησε το 1995, το δεύτερο το 2000 και είχε τίτλο «Σε είδα να’σαι αόρατος», και το 2004 έβγαλε το τρίτο, «Δεν υπάρχει ελευθερία μακριά σου»(εκδόσεις Καστανιώτη και τα τρία).

Το νέο του μυθιστόρημα έχει τίτλο

«Και με κλειστά μάτια θα σε βλέπω»

και είναι ένα ταξίδι στην περιπετειώδη ιστορία δύο νέων
που ερωτεύονται παρά τις αντίξοες συνθήκες που επικρατούν γύρω τους.


«Ο Θόδωρος μεγαλώνει στο χωριό του στη Βόρειο Ήπειρο. Την ίδια περίοδο η μικρή Βάσω περνά άγριες μέρες στο σπίτι της κοντά στην Καλαμάτα.
Τα δυο παιδιά ζουν τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και περνούν δια πυρός και σιδήρου. .
Έφηβοι πια στη διάρκεια του εμφύλιου σπαραγμού,
βρίσκονται σε αντίπαλα στρατόπεδα.

Το 1948 συναντιούνται τυχαία στην Αθήνα,
όπου ο έρωτας νικά τον διχασμό.
Με ορμή και πείσμα παλεύουν μαζί και η ζωή χαράζει το κορμί και την ψυχή τους.
Η μεγάλη αγάπη αναμετριέται με το κυνηγητό από τους ισχυρούς,
με την εφήμερη μικρότητα και τον εγωισμό, με την πείνα και την ανέχεια.
Όμως, σώζεται κάθε φορά από την πίστη που έχει ο ένας στον άλλον και θεριεύει –μέσα από τις στάχτες- με γλέντια, γέλια και τη μεταπολεμική αισιοδοξία για
«καλύτερες μέρες».

Έφηβοι πια στη διάρκεια του εμφύλιου σπαραγμού, βρίσκονται σε αντίπαλα στρατόπεδα. Το 1948 συναντιούνται τυχαία στην Αθήνα,
όπου ο έρωτας νικά
τον διχασμό.
Ωστόσο, η Ιστορία, πάντα σκληρή, θα στήσει τους ήρωες του βιβλίου ξανά στον τοίχο με τη δικτατορία του ’67, ώσπου φτάνουν στη χορτασμένη αδιαφορία τού σήμερα,
που τους θέλει στη γωνία».
Μια ελεγεία για τους κυνηγημένους, τους χαμένους, τους αφανείς και ευλογημένους
σε μια Ελλάδα όπου όλα έρχονται και παρέρχονται, αφήνοντας πίσω αναπάντητα ερωτήματα: Αρκεί να λες «Και με κλειστά μάτια θα βλέπω» και να προχωράς;
Και πού πηγαίνεις;
Ανικανοποίητος –άρα ελεύθερος-
ή παντοτινά σκλαβωμένος;

Απόστολος Κακλαμάνης: «Ελευθέρα Κέρκυρα» ο Τύπος

Τη σύμφωνη γνώμη του με το σχόλιο της Μάνιας Τεγοπούλου, που δημοσιεύθηκε χθες στην «Ε» σχετικά με τους επιχειρηματίες που επενδύουν στον χώρο του Τύπου, εξέφρασε χθες, μιλώντας στο «Κανάλι 1» του Πειραιά ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και πρώην πρόεδρος της Βουλής, Απόστολος Κακλαμάνης.

Οι δημοσιογράφοι, λίγο πριν αρχίσουν την εφ' όλης της ύλης συνέντευξή τους με τον κ. Κακλαμάνη, διάβασαν το σχόλιο που δημοσιεύθηκε χθες στα «Πολιτικά Παρασκήνια» και το οποίο είναι το εξής:

Ο Τύπος ως όχημα
Για ποιο λόγο επιχειρηματίες επενδύουν στον χώρο του Τύπου, όταν έχει ήδη καταστεί σαφές -ίσως και από τους ίδιους- ότι δεν έχουν επιχειρηματικό μέλλον οι εφημερίδες; Μήπως θα μπορούσε να απαντήσει η κυβέρνηση ή και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, τον οποίο θα έπρεπε να αφορά ο ευτελισμός και η άλωση του Τύπου; Η ερώτηση δεν είναι ρητορική.

Λαυρεντιάδης - Κυριακίδης: 12,53% στην Πήγασος, 10,14% στη Χ.Κ. Τεγόπουλος και ελέγχουν τα έντυπα: Athens news, Espresso, Espresso Κύπρου, Ισοτιμία, Σφήνα, City Press, Free Sunday.
Βίκτωρ Ρέστης: 18,15% του ΔΟΛ.

ΥΓ. Το θέμα είναι ζόρικο. Αφορά συντάκτες, Ενώσεις, κόμματα και δεν τελειώνει εκεί.
Μ.Τ.

Ακούγοντας το σχόλιο, ο κ. Κακλαμάνης μόνος του πήρε θέση λέγοντας:
«Σωστά η κ. Τεγοπούλου υπεραμύνεται μιας φωνής που την ξέρετε όλοι ότι κάτι προσθέτει στο όλο σύστημα ενημέρωσης...».

Στην παρατήρηση του δημοσιογράφου, γιατί ζητά η Μάνια Τεγοπούλου από τον πρωθυπουργό να αποτρέψει κάποιον να αγοράσει τις δικές της μετοχές που εκείνη έβγαλε στο Χρηματιστήριο, ο πρώην πρόεδρος της Βουλής υποστήριξε ουσιαστικά ότι είναι απαραίτητη η έρευνα για την είσοδο επιχειρηματιών στον χώρο του Τύπου, για το ποιοι επενδύουν, πώς επενδύουν κι από πού έχουν τα χρήματα για να επενδύουν.
«Στην Ελλάδα δεν μιλάμε για ένα καθεστώς -για το οποίο εγώ βέβαια χρόνια μιλώ- το οποίο χαρακτηρίζω ως "ελευθέρα Κέρκυρα". Κανένας δεν ρωτάται πώς επενδύει, από πού έχει τα σχετικά για να επενδύσει, σε μια κατάσταση που κάποιοι άρχισαν να συζητούν πάλι. Να πούμε όσα βρώμικα ή καθαρά είναι εκτός του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, να τους πούμε "φέρτε τα, παιδιά..."»
πηγή: Ελευθεροτυπία

12 Ιαν 2010

Δολοφονήθηκε πρίν λίγο ο Κύπριος καναλάρχης Αντης Χατζηκωστής


Σοκ στην Κύπρο από την γκανγκστερική δολοφονία του επιχειρηματία-εκδότη Άντη Χατζηκωστή.Πριν λίγη ώρα, γύρω στις 9 το βράδυ, δολοφόνησαν έξω από την οικία του τον καναλάρχη-επιχειρηματία Άντη Χατζηκωστή.
Σύμφωνα με πληροφορίες, δύο κουκουλοφόροι του είχαν στήσει καρτέρι έξω από το σπίτι του στη Λευκωσία και την ώρα που πλησίασε σε αυτό τον εκτέλεσαν εν ψυχρώ. Τους πυροβολισμούς άκουσε η οικιακή του βοηθός και ειδοποίησε τη σύζυγό του.
Στη σκηνή του φόνου μετέβησαν αξιωματούχοι του κράτους, μεταξύ των οποίων Υπουργοί και ο πρόεδρος της Βουλής Μάριος Κάρογιαν.Η δολοφονία αιφνιδίασε την κοινή γνώμη της Κύπρου, δεδομένου ότι δεν υπάρχουν εμφανή κίνητρα, τα οποία ερευνά η Αστυνομία.
Το σπίτι του εκδότη ήταν ακριβώς πίσω από το κτήριο της ΚΥΠ της Κύπρου και μόλις λίγες εκατοντάδες μέτρα από την αμερικανική πρεσβεία.
Ο επιχειρηματίας ήταν ιδιοκτήτης του τηλεοπτικού σταθμού ΣΙΓΜΑ, της εφημερίδας Σημερινή, του ράδιο Πρώτο, καθώς και άλλων περιοδικών, μουσικών ραδιοφώνων και εντύπων. Πρόσφατα ο Άντης Χατζηκωστής είχε παντρευτεί για δεύτερη φορά.Ο Άντης ήταν 43 χρόνων και πατέρας δύο παιδιών. Ο πατέρας του Άντη Χατζηκωστή, Κωστής, ειδοποιήθηκε για το τραγικό συμβάν στην Ελλάδα που βρίσκεται και επιστρέφει απόψε στην Κύπρο.Ο Άντης Χατζηκωστής ήταν ιδιαίτερα αγαπητός στην Κύπρο και άνθρωπος χαμηλών τόνων.

πηγή: ΦΙΛΟΞΕΝΟΣ στις 10:31 μ.μ.

Ούτε δύο λέξεις στα ΜΜΕ ...

Μανώλης - Αθανασία: Το τελευταίο "αντίο" σε δύο παιδιά ερωτευμένα
Φυσικά δεν πέρασε ούτε στα ψιλά των έντυπων ή ηλεκτρονικών μέσων...

"Το Σάββατο 09-01-2010 στο Μενίδι, δύο νέα παιδιά ερωτευμένα 19 και 16 χρονών ,άφησαν την τελευταία τους πνοή σ' ένα "ηλίθιο" τροχαίο.
Χθες ο νεαρός είχε - τραγική ειρωνεία- τα γενέθλια του...
Αύριο 11 Ιανουαρίου είναι ο "γάμος" τους, στο κοιμητήριο Μενιδίου.
Άπονη και σκληρή που είναι η ζωή για κάποιους συνανθρώπους μας.....
Φυσικά δεν πέρασε ούτε στα ψιλά των έντυπων ή ηλεκτρονικών μέσων. 'Ε δεν είναι και σπουδαία είδηση ,φαίνεται, με τόσα θύματα κάθε χρόνο στον βωμό της ασφάλτου.
Μόνο κάποιοι φίλοι τους , τους αφιερώνουν λίγες λέξεις στο "FACEBOOK"
πηγή:σιβυλα

11 Ιαν 2010

ΕΡΤ: προκαλούν το κοινό αίσθημα οι χρυσοκάνθαροι

Στη μνήμη του πράγματι άξιου δημοσιογράφου Μπάμπη Θέμα



Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΒΟΤΣΗ



Διαρκούς επικαιρότητας το ερώτημα, έχει ιδιαίτερη σημασία στις σημερινές συνθήκες της οικονομικής ασφυξίας για τους πολλούς: Η προκλητική διασπάθιση του δημοσίου χρήματος και ο αθέμιτος πλουτισμός με τσαλαβούτημα στα κρατικά ταμεία είναι δυνατόν να καλύπτονται με το πρόσχημα της «προστασίας προσωπικών δεδομένων»;

Αν ναι, για ποια διαφάνεια μιλάμε και ποια «ανοικτή διακυβέρνηση» ευαγγελίζεται ο Γ. Παπανδρέου;
Θα επικαλεστώ κραυγαλέα παραδείγματα και ευελπιστώ ότι θα υπάρξουν πειστικές απαντήσεις κατά τη σχετική αρχηγική συζήτηση στη Βουλή, που προτείνει ο Αντ. Σαμαράς.

Οταν ο πρωθυπουργός προανήγγειλε τη σύγκληση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών, υπό την προεδρία του Κάρ. Παπούλια, με αποκλειστικό θέμα την καταπολέμηση της διαφθοράς, είχε κληθεί και μίλησε στο υπουργικό συμβούλιο, ως ο καταλληλότερος, υποθέτω, ο Κ. Μπακούρης, πρόεδρος στην Ελλάδα της καλούμενης «Διεθνούς Διαφάνειας».

Οσο τον άκουγαν να τονίζει ότι η αδιαφάνεια είναι η μήτρα της διαφθοράς, θα πρέπει να υπομειδιούσαν οι υπουργοί με κάποια μνήμη, με πρώτο βέβαια τον αντιπρόεδρο γενικών καθηκόντων και θεματοφύλακα της υπουργικής δεοντολογίας(!) Θ. Πάγκαλο.

Διότι πριν από δέκα χρόνια (24-10-2000) ο Θ. Πάγκαλος, ως αρμόδιος υπουργός Πολιτισμού, απαντούσε σε ερώτηση τεσσάρων βουλευτών του ΠΑΣΟΚ ότι η προστασία των προσωπικών δεδομένων(!) δεν επιτρέπει να ανακοινωθεί με τι ποσόν αποζημιώθηκε ο Κ. Μπακούρης, που αντικαταστάθηκε, ως πρόεδρος της Επιτροπής Ολυμπιακών Αγώνων, ύστερα από ολιγόμηνη θητεία... Κατά τα δημοσιεύματα της εποχής, η αποζημίωση ανερχόταν σε 400-450 εκατομμύρια δρχ. (ήτοι 1,2-1,3 εκατ. ευρώ). Γερή «μπάζα», σίγουρα, που σε αφήνει απερίσπαστο, εφ' όρου ζωής, να έχεις «χόμπι» τη... διαφάνεια! Και ασφαλώς «εντός του πλαισίου των συμβατικών υποχρεώσεων», αφού νομοτύπως γίνεται σ' αυτό τον έρμο τόπο το μεγαλύτερο φαγοπότι...

Πιο πρόσφατο το άλλο μεγάλο παράδειγμα: Στις αρχές του 2005, ως αρμόδιος για τα ΜΜΕ υπουργός Επικρατείας, ο Θ. Ρουσόπουλος (ακόμη ένας να διαψεύδει οικτρά μια νιότη που 'λεγε πως θα γινόταν άλλος...) είχε κηρύξει, με τυμπανοκρουσίες και σε συνεργασία με την ΕΣΗΕΑ (με πρόεδρο τον Μαν. Μαθιουδάκη βέβαια, και όχι τον ανεκδιήγητο Π. Σόμπολο), τον πόλεμο στους εξαχρειωμένους δημοσιογράφους (πολυθεσίτες, αργόμισθοι, τρωκτικά μυστικών κονδυλίων κ.ά.) που λυμαίνονταν το δημόσιο ταμείο -εξαγορασμένοι από τις κυβερνήσεις, βεβαίως.

Με συμφωνημένη τη βασική αρχή ότι μόνο μία θέση στον ευρύτερο δημόσιο τομέα μπορεί να έχει κάθε δημοσιογράφος και με φλάμπουρο τη διαφάνεια, ο Ρουσόπουλος έδωσε στη διοίκηση της ΕΣΗΕΑ μία πρώτη δόση μισθοδοτούμενων από το Δημόσιο δημοσιογράφων, με τη διαβεβαίωση ότι ο κατάλογος θα ολοκληρωνόταν και θα ενημερωνόταν τακτικά. Η ΕΣΗΕΑ έδωσε στη δημοσιότητα αυτή την πρώτη λίστα - και έγινε χαμός. Καθ' ότι αναφέρονταν φύρδην-μίγδην ονόματα και αποδοχές εργαζομένων στην ΕΡΤ, το ΑΠΕ και τη Γεν. Γραμματεία Τύπου χωρίς καμιά επεξεργασία, με συνέπεια να μην αποκαλύπτονται οι αργόμισθοι και οι πολυθεσίτες και να καίγονται περισσότερα χλωρά από τα ξερά.

Με προσφυγή δημοσιογράφου, επενέβη, λοιπόν, η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων και επέβαλε (όχι στον υπουργό, αλλά) στην ΕΣΗΕΑ πρόστιμο 5.000 ευρώ!

Ετσι έληξε άδοξα η πρώτη επιχείρηση για διαφάνεια στον δημοσιογραφικό χώρο και τα ποικίλα τρωκτικά παρέμειναν και παραμένουν ασύδοτα, με ασφαλέστερη φωλεά προστασίας την ίδια την ΕΣΗΕΑ - ήδη ακέφαλη, παραταξιακά σπαρασσόμενη, συνδικαλιστικά αδρανή και οικονομικά χρεοκοπημένη...

Πού να ξέραμε τότε ότι ο (και δημοσιογράφος) Ρουσόπουλος, που εμφανιζόταν στο Ζάππειο σαν πολέμαρχος της διαφάνειας στα ΜΜΕ, όχι μόνο δεν έθιγε όσα τρωκτικά του ΠΑΣΟΚ βρήκε στα κρατικά λαγούμια, αλλά και πλούτιζε τις στρατιές τους με εκατοντάδες δικούς του χοντρόκωλους και καλοθρεμμένους. Ιδιαίτερα στην ΕΡΤ, όπου η ευνοιοκρατία και η ρεμούλα οργίασαν.

Παραμονές Χριστουγέννων έσκασε η βόμβα: Τα κανάλια της κρατικής τηλεόρασης αποκαλύφθηκαν από τους «μπλόγκερ» του Διαδικτύου πιο θολά και βρώμικα και από τα ιδιωτικά και με ανάλογο «σταρ σίστεμ».

Εκπληκτος και αγριεμένος ο κοσμάκης, παραδαρμένος από τη φοροεπιδρομή και την αδυναμία ακόμη και να στήσει το γιορτινό τραπέζι, μάθαινε και διέδιδε από στόμα σε στόμα το απίστευτο φαγοπότι των χρυσοκανθάρων στον εύοσμο λειμώνα της κρατικής τηλοψίας: Οι τάδε, καθημερινοί και ακάθεκτοι τιμητές του δημόσιου ήθους, να χουφτώνουν σε ένα μόνο χρόνο όσα θα πάρει σε είκοσι ολόκληρα χρόνια ο οικογενειάρχης δάσκαλος με 15χρονη υπηρεσία. Η χαριτόβρυτη (τρόπος του λέγειν) κυρία να εισπράττει ανερυθρίαστα (από το δημόσιο ταμείο, διάβολε, δηλαδή χώνοντας τα χέρια της στις τσέπες μας) διπλάσια από τον πρωθυπουργό της χώρας. Ο μυστηρίων καθηκόντων «σύμβουλος», με απίθανες αποδοχές, να κοιτάζει αφ' υψηλού τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τους προέδρους των ανώτατων δικαστηρίων και, βεβαίως, τους υπουργούς.

Με γνωστά και άγνωστα ονόματα οι χρυσοκάνθαροι και, αλίμονο, όλου του πολιτικού φάσματος. Με κάποιους πατενταρισμένους «αριστερούς», μάλιστα, να οικειοποιούνται τη δουλειά άλλων δημοσιογράφων της πλέμπας, έναντι πινακίου φακής (ώστε να επιβεβαιώνεται το ρηθέν, να σε φυλάει ο Θεός από δεξιό δάσκαλο και αριστερό εργοδότη). Και οι άνεργοι της ΕΣΗΕΑ να ξεπερνούν πια τους 200 - με κάποιους απ' αυτούς να επιβιώνουν σαν μπογιατζήδες, μπάρμεν και καθαρίστριες...

Στο Διαδίκτυο μόνον αυτές οι πομπές μας. Και όχι στις εφημερίδες. Διότι, κατά την Αρχή Προστασίας των Προσωπικών Δεδομένων, δεν επιτρέπεται καν να στηλιτεύονται δημόσια και όσοι λεηλατούν αναίσχυντα τα δημόσια ταμεία!

Δεν ξέρω αν η διεξαγόμενη ήδη εισαγγελική έρευνα για τη σκανδαλώδη κακοδιαχείριση θα απολήξει και σε ποινικές διώξεις. Είναι ασφαλώς σοβαρό, αλλ' όχι και το πιο σημαντικό. Ολόκληρη η ΕΡΤ είναι ένα χρόνιο πρόβλημα τεράστιο, ακανθώδες και πολύπλοκο. Μια δυσώδης χαβούζα, που όλες οι κυβερνήσεις έβαλαν το χεράκι τους να διευρυνθεί.
Η σημερινή κυβέρνηση της μεγαλοστομίας και των αγαθών προθέσεων, ενθαρρημένη από τη δεδομένη κοινωνική συναίνεση, θα τολμήσει τις αναγκαίες ρήξεις (και με ανθρώπους της) για μια ριζική εξυγίανση;

Μέγα το θέμα και από τα πρώτα στην ατζέντα. Οχι μόνο γιατί η ΕΡΤ είναι μια κακοφορμισμένη χαίνουσα πληγή, νοσογόνος για την κοινωνία. Αλλά και διότι τώρα, που ανακατανέμεται πάλι η «πίτα» στα ΜΜΕ, καραδοκούν οι εξουσιομανείς κερδοσκόποι, που σπρώχνουν σκόπιμα στην απαξίωση και τη χρεοκοπία τη δημόσια ραδιοτηλεόραση, ακριβώς για να πάψει να είναι δημόσια...
πηγή: ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

10 Ιαν 2010

ένας ακόμη θάνατος δημοσιογράφου στο Αφγανιστάν

Η ΔΟΔ προειδοποιεί για τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι «ενσωματωμένοι» ρεπόρτερ


Ο Ρούπερτ Χάμερ πολεμικός ανταποκριτής της εφημερίδας «Σάντεϊ Μίρορ», ενσωματωμένος με τα αμερικανικά στρατεύματα στο Αφγανιστάν, υπέκυψε στα τραύματα που υπέστη από έκρηξη βόμβας στην επαρχία Χελμάντ. Στην ίδια επίθεση τραυματίστηκε άσχημα ο συνάδελφος, φωτογράφος Φίλπ Κόμπουρν και σκοτώθηκαν δύο στρατιώτες.

Οι δύο δημοσιογράφοι συνόδευαν μια περίπολο Αμερικανών πεζοναυτών, όταν το όχημά τους δέχθηκε βομβιστική επίθεση. Ο διακεκριμένος δημοσιογράφος Ρούπερτ Χάμερ με μεγάλη πείρα στην κάλυψη των πολεμικών συρράξεων, είχε καλύψει τον πόλεμο στο Ιράκ και ήταν η πέμπτη φορά, που επισκεπτόταν το Αφγανιστάν. Ο δημοσιογράφος ήταν παντρεμένος και πατέρας τριών παιδιών ηλικίας 19 μηνών, έξι και πέντε χρόνων.

Είναι ο δεύτερος δημοσιογράφος, ενσωματωμένος με τα στρατεύματα, που χάνει τη ζωή του στο Αφγανιστάν. Τον περασμένο Δεκέμβριο σκοτώθηκε σε βομβιστική επίθεση, η 34χρονη Μισέλ Λάνγκ, που εργαζόταν στην καναδική εφημερίδα «Κάλγακαρι Χέραλντ» , στην ίδια επίθεση σκοτώθηκαν και τέσσερις Καναδοί στρατιώτες.

Η ΔΟΔ δημοσιοποίησε την ετήσια έκθεση για τις δημοσιογραφικές απώλειες το 2009, που καταγράφονται 137 θάνατοι εργαζομένων στα ΜΜΕ. Η έκθεση αποκαλύπτει ότι 113 θάνατοι αποδίδονται σε στοχευμένες δολοφονίες, ένας από τους μεγαλύτερους αριθμούς, που έχουν ποτέ καταγραφεί.

Συνέλευση εργαζόμενων στην εφημερίδα "VETO" για απολύσεις και...περικοπές


ΕΚΤΑΚΤΗ συνέλευση εργαζομένων πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τρίτη στο «Veto», με αφορμή τις απολύσεις των δημοσιογράφων Γ. Μανουσακάκη και Τένης Κούτρα.
Εκ μέρους της διευθύνσεως μίλησε ο Π. Ζαγοριανίτης, κάνοντας λόγο για περικοπές και αφήνοντας ανοιχτό το ζήτημα περαιτέρω απομακρύνσεων.
Ο λόγος;Τα μισθολόγια και το προσωπικό θα έρχονταν ίσα βάρκα ίσα πανί, αν το φύλλο πούλαγε γύρω στα 100.000 φύλλα ενώ τώρα παίζει κάτι παραπάνω απ' την «πενηντάρα». Ειπώθηκε επίσης ότι οι......προσαρμογές και οι μειώσεις δεν θα αφορούν μόνο τα χαμηλά κλιμάκια, καθώς και τα στελέχη υπόσχονται να περικόψουν σε σημαντικό ποσοστό τους μισθούς τους. Την κρίση θα πληρώσουν, ως συνήθως, και τα μπλοκάκια, που βλέπουν σιγά-σιγά την πόρτα της εξόδου.
Αφού ολοκληρώθηκε η ενημέρωση, το συζήτησαν το θέμα οι εργαζόμενοι και αποφάσισαν αφενός να ζητήσουν τα οικονομικά στοιχεία της επιχείρησης για να ελέγξουν από μόνοι τους τι ακριβώς συμβαίνει και αφετέρου να απευθυνθούν στην ΕΣΗΕΑ με το ερώτημα: Αν κάποιος δεν θέλει να μειωθεί ο μισθός του, πώς αντιδρά;
Κατά τ' άλλα ακούστηκαν φράσεις όπως «πρέπει να δούμε τι εφημερίδα θέλουμε να φτιάξουμε», «να κόψουμε απ' τις προσφορές και όχι απ' τους εργαζόμενους» και «εμείς είμαστε όλη τη μέρα εδώ, κάποιοι άλλοι δεν ξέρει κανείς πού βρίσκονται».
πηγή: Ελευθεροτυπία ("Μέσα και media")