12 Μαρ 2010

Εκδικητική απόλυση καθαρίστριας για το ρεπορτάζ της ...κόρης της

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ καταγγέλλει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο την εκδικητική απόλυση καθαρίστριας από ιδιωτική εταιρία – εργολάβο καθαρισμού, λόγω δημοσιευμάτων της κόρης της δημοσιογράφου, σχετικά με την ασύδοτη δράση αυτών των εταιριών.

Η συγκεκριμένη εργαζόμενη εργάζονταν για πάνω από 10 χρόνια ως καθαρίστρια σε ιδιωτικές εταιρίες που έχουν αναλάβει την καθαριότητα του νοσοκομείου Παίδων Αγία Σοφία. Απολύθηκε ξαφνικά και ο λόγος της απόλυσής της συνδέεται άμεσα με το γεγονός ότι η κόρη της έχει συντάξει στην εφημερίδα που εργάζεται αρκετά δημοσιεύματα, που αποκαλύπτουν την ασύδοτη δράση αυτών των εταιριών, το απαράδεκτο εργασιακό καθεστώς, την στυγνή εκμετάλλευση των εργαζόμενων σε αυτές.

Το πρωτοφανές αυτό περιστατικό συνιστά ευθεία πρόκληση προς ολόκληρο το δημοσιογραφικό κόσμο. Αποτελεί προσπάθεια άσκησης πίεσης και μέσο λογοκρισίας εναντίον των δημοσιογράφων και επιδιώκει να βάλει φραγμούς στη δημοσιογραφική έρευνα και κριτική.

Το δικαίωμα του ελληνικού λαού να πληροφορείται ελεύθερα είναι αναφαίρετο και ο δημοσιογράφος είναι υποχρεωμένος να θεωρεί πρώτιστο καθήκον προς την κοινωνία και τον εαυτό του τη δημοσιοποίηση όλης της αλήθειας. Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να θέτει φραγμούς και εμπόδια, πόσο μάλλον, ενεργώντας σε βάρος συγγενικών προσώπων των δημοσιογράφων.

Με την ευκαιρία, το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ εκφράζει την πλήρη αντίθεσή του στο απαράδεκτο φαινόμενο της ενοικίασης εργαζομένων, αυτό το σύγχρονο λαθρεμπόριο. Είναι μέρος της γενικότερης πολιτικής πλήρους ανατροπής των εργασιακών σχέσεων που επιβάλουν η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι κυβερνήσεις στη χώρα μας. Της κατάργησης της μόνιμης και σταθερής δουλειάς και της αντικατάστασή της από ελαστικές μορφές εργασίας, γενίκευση της μερικής και ανασφάλιστης εργασίας, επέκταση του φαινομένου της ενοικίασης εργαζομένων.
Πάνω σ' αυτή την πολιτική επεκτείνονται οι εταιρείες - εργολάβοι, που μειώνουν το "εργατικό κόστος", καταπατώντας εργασιακά δικαιώματα, καταστρατηγώντας συλλογικές συμβάσεις, κλέβοντας μεροκάματα και ένσημα. Οι εργαζόμενοι στις εργολαβίες δουλεύουν κυριολεκτικά για ένα κομμάτι ψωμί, σε συνθήκες εντατικοποίησης, χωρίς μέτρα υγιεινής και ασφάλειας.

Το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ απαιτεί την άμεση επαναπρόσληψη της συγκεκριμένης καθαρίστριας και δηλώνει ότι θα εξαντλήσει κάθε μέσο και προσπάθεια προς την κατεύθυνση αυτή. Ζητεί, τέλος, από το υπουργείο Εργασίας να αναλάβει τις ευθύνες του και να παρέμβει.
ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

10 Μαρ 2010

Η ΕΣΗΕΑ ΔΙΝΕΙ ΕΞΗΓΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΒΙΑΣΗ ΤΗΣ ΑΠΕΡΓΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΡΤ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ


Σε κείμενο που αναρτήθηκε σε ιστότοπο που απηχεί τις θέσεις της ΚΕΔ (Κίνηση Επαγγελματιών Δημοσιογράφων) και υπογράφεται από πρώην μέλος του Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ και της ΠΟΕΣΥ, επικρίνεται απαξιωτικά η κατά πλειοψηφία και δια περιφοράς απόφαση του Συμβουλίου της Ένωσης να δώσει –την Παρασκευή 5 Μαρτίου, ημέρα απεργίας στα κρατικά ΜΜΕ– την άδεια σε δημοσιογράφους να μεταδώσουν σε έκτακτο δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ ρεπορτάζ για τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τη Γερμανίδα καγκελάριο.

Το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ έδωσε την άδεια, ύστερα από σχετικό αίτημα της ΕΡΤ και των εκπροσώπων των συντακτών που εργάζονται στην τηλεόραση και το ραδιόφωνο της εταιρείας.

Υπέρ της αποδοχής του αιτήματος ψήφισαν έξι από τα ένδεκα μέλη του Συμβουλίου, οι Πάνος Σόμπολος, Έννυ Μαγιάση, Γιώργος Βλαβιανός, Χρήστος Κυρίτσης (Δημοσιογράφοι για τη Δημοσιογραφία), Δημήτρης Τσαλαπάτης (ΚΕΔ) και Δημήτρης Κουμπιάς (Δημοσιογραφική Ενότητα).
ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΔΟΛ


1. Χαιρετίζουμε τον αγώνα όλων των συναδέλφων διοικητικών, τεχνικών και δημοσιογράφων των περιοδικών, που απήργησαν χθες, αλλά και την έμπρακτη συμπαράσταση των συναδέλφων όλων των ειδικοτήτων στον ΔΟΛ, που παραστάθηκαν στη συγκέντρωση και που υπέγραψαν κατά εκατοντάδες την αλληλεγγύη τους, αποδεικνύοντας ότι όλοι μαζί μπορούμε να κερδίσουμε, έστω και αν παραμένουν ακόμα προβλήματα προς λύση.
Στο πλαίσιο αυτό, είμαστε υποχρεωμένοι να καταδικάσουμε συνεχιζόμενες προκλητικές συμπεριφορές προϊσταμένων των Οικονομικών Υπηρεσιών της εταιρείας που αντιβαίνουν το πνεύμα των συμφωνιών με την ανώτατη διοίκηση, η οποία επέδειξε κατανόηση σε πολλά από τα δίκαια αιτήματα που τέθηκαν.

2. Σε σχέση με την «αλλαγή τρόπου καταβολής της μισθοδοσίας».

* Πέραν της όποιας νομιμότητας ως προς τη διαδικασία υιοθέτησης αυτής της απόφασης και
* πέραν της τουλάχιστον άκομψης κοινοποίησής της εν μέσω απεργίας με απρόσωπα και θολά emails, σε μια εταιρεία όπου έχουμε συνηθίσει οι τίτλοι να έχουν επώνυμο,

είμαστε υποχρεωμένοι να δηλώσουμε ότι:

α) Είναι αντιδεοντολογική και αναντίστοιχη από το πνεύμα της μέχρι σήμερα άψογης θεσμικής επικοινωνίας η μετατροπή του τρόπου καταβολής της μισθοδοσίας μας χωρίς προηγούμενη θεσμική διαβούλευση με τους εκπροσώπους μας.

β) Η απόφαση αυτή δημιουργεί ήδη προβλήματα, καθώς δεν έχουν καν προβλεφθεί οι ανθρώπινες ανάγκες καθημερινότητας και τα προβλήματα που η μονομερής αυτή απόφαση δεν έλαβε υπόψη της.

γ) Θεωρούμε ως αυτονόητο πως η εκ των υστέρων αποδοχή της εταιρείας να δώσει λύση σε τέτοιες καταστάσεις συναδέλφων (με προσωπικές προκαταβολές, κλπ.) θα έχει γενικότερη εφαρμογή σε όλους τους συναδέλφους και όχι μόνο στους συντάκτες των Νέων, για να μην υπάρξουν δύο μέτρα και δύο σταθμά.

δ) Επί της ουσίας η απόφαση της εταιρείας να μεταθέσει κατά ένα 15-θήμερο την καταβολή του μισθού μας, εκμηδενίζοντας έτσι το δώρο του Πάσχα, αποτελεί ουσιαστικά επέκταση και στον ιδιωτικό τομέα της κυβερνητικής μείωσης των επιδομάτων στο δημόσιο τομέα και σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό (όχι μόνο κατά 30%), τουλάχιστον για φέτος.

στ) Η εφαρμογή του μέτρου αυτού εκτιμάται ότι ελάχιστα θα επιφέρει στην τόνωση της ταμειακής ρευστότητας του ομίλου, με δεδομένο ότι πλέον οι έκτακτες παροχές (κυριακάτικα, σαββατιάτικα, κλπ.) θα εκκαθαρίζονται εντός του μήνα όχι κατά τον επόμενο, όπως μέχρι σήμερα ίσχυε.

3. Ζητάμε από την εταιρεία μια ενημέρωση σε σχέση με το άτυπο πρόγραμμα «εθελουσίας» που βρίσκεται σε εφαρμογή στην εταιρεία, καθώς σε ορισμένα τμήματα δηλώθηκε αναστολή, άρση ή ακύρωση του προγράμματος αυτού.

4. Δυναμικά και αγωνιστικά θα δώσουμε όλοι μας το παρόν στην αυριανή γενική απεργία όλων των εργαζομένων στην Ελλάδα, καθώς η πρόσφατη εμπειρία μας δείχνει πως η επίθεση ενάντια στους εργαζόμενους και στο λαό της χώρας δεν αφορά μόνο το δημόσιο ή κάποιους τομείς, αλλά όλους μας.

5. Τέλος, δηλώνουμε την αμέριστη συμπαράστασή μας στο δίκαιο αγώνα των συναδέλφων στην «Απογευματινή» και τους διαβεβαιώνουμε ότι αντιπροσωπεία μας θα ενισχύσει με όλα τα μέσα και την παρουσία της στις προαναγγελθείσες για την επόμενη εβδομάδα απεργιακές κινητοποιήσεις τους.

Η Εργασιακή Επιτροπή του ΔΟΛ

9 Μαρ 2010

ΟΛΕΣ ΟΙ ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΕΣ ΕΝΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΜΜΕ ΑΠΕΡΓΟΥΝ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 11 ΜΑΡΤΙΟΥ 2010

ΕΝΩΣΙΣ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ ΑΘΗΝΩΝ
ΕΝΩΣΗ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
ΕΝΩΣΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ ΑΘΗΝΩΝ
ΕΝΩΣΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΘΗΝΩΝ
ΕΝΩΣΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ ΑΘΗΝΩΝ
ΕΝΩΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΙΔΙΩΤΙΚΗΣ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
ΕΝΩΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΑΣ
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΛΙΘΟΓΡΑΦΩΝ
ΕΝΩΣΗ ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΕΡ ΕΛΛΑΔΑΣ
ΕΝΩΣΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΟΠΩΛΩΝ ΑΘΗΝΩΝ
ΕΝΩΣΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΟΠΩΛΩΝ ΠΕΙΡΑΙΑ
ΕΝΩΣΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

Αθήνα, 9 Μαρτίου 2010
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Στην σημερινή συνεδρίασή της η Συντονιστική Επιτροπή των Συνεργαζομένων Ενώσεων στον χώρο των ΜΜΕ, αποφάσισε να συμμετάσχει στην 24ωρη απεργία την Πέμπτη 11 Μαρτίου 2010 από τις 6 π.μ. μέχρι τις 6 π.μ. της Παρασκευής 12 Μαρτίου 2010 μαζί με τους εργαζόμενους όλης της χώρας, στη απεργία που ήδη έχουν κηρύξει τα εργατικά Συνδικάτα.
Οι εργαζόμενοι στα ΜΜΕ (συντάκτες, υπάλληλοι και τεχνικοί) διατρανώνουμε την συνολική αντίθεση του Κλάδου στην επαπειλούμενη λεηλασία των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων μας. Στην συνεδρίασή της, ομόφωνα η Συντονιστική Επιτροπή, εν όψει της νέας απεργίας, για μιαν ακόμα φορά υπογραμμίζει τις αδιαπραγμάτευτες θέσεις της, όπως ήδη έχουν διατυπωθεί στις αγωνιστικές μας κινητοποιήσεις: Συγκεκριμένα:

ΔΙΑΚΗΡΥΣΣΕΙ σε κάθε κατεύθυνση την ενότητα, την αλληλεγγύη και την αγωνιστική διάθεση του κλάδου απέναντι στην επιδρομή που επιχειρείται σε βάρος των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων μας. Η κινητοποίηση είναι ο μόνος τρόπος για να αποκρούσουμε τις επιχειρούμενες σε βάρος μας μεθοδεύσεις που επιφέρουν τελικά την πτώχευση μόνο των εργαζομένων.

ΖΗΤΕΙ:Να καταργηθούν όλοι οι αντιασφαλιστικοί νόμοι που αφαιρούν δικαιώματα, απεμπολούν κατακτήσεις και κινούνται συνολικά σε βάρος της ποιότητας ζωής των εργαζομένων και οι πολιτικές που οδηγούν στην κατάργηση των ΣΣΕ. Να καταργηθεί το παράνομο εργασιακό καθεστώς των συναδέλφων, που αμείβονται με ΔΠΥ, παρόλο που εργάζονται υπό συνθήκες εξαρτημένης εργασίας. Να σταματήσουν οι απολύσεις και να παρθούν ουσιαστικά μέτρα στήριξης των ανέργων. Να διασφαλιστεί πλήρης και σταθερή εργασία για όλους τους συναδέλφους με παράλληλη κατοχύρωση όλων και εργασιακών και ασφαλιστικών τους δικαιωμάτων.
ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΕΙ πολιτικές που εκπορεύονται από συγκεκριμένα κέντρα για να υπηρετήσουν συμφέροντα ντόπιων και διεθνών κεφαλαιοκρατικών οργανισμών και την απόπειρα τα ελλείμματα των ασφαλιστικών Ταμείων μας -που οφείλονται σε ληστρικές επιδρομές και κακοδιαχείριση των αποθεματικών τους ατιμωρητί για δεκαετίες- να καλυφθούν με επιμήκυνση του χρόνου εργασίας, με μειώ­σεις συντάξεων, με απολύσεις, με «εθελούσιες εξόδους» προς την ανεργία και την υποαπασχόληση, με την υποβάθμιση των παροχών.
ΚΑΛΕΙ τους συναδέλφους μας που εργάζονται στα έντυπα και ηλεκτρονικά ΜΜΕ να μετάσχουν δυναμικά στα συλλαλητήρια μαζί με τους εργαζόμενους όλης της χώρας και να βρίσκονται σε αγωνιστική ετοιμότητα για κλιμάκωση των κινητοποιήσεων.

Οι εργαζόμενοι δεν συναινούν σε μέτρα εναντίον τους.

ΑΠΟ ΤΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΤΗΣ
ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ
ΤΩΝ ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΕΝΩΣΕΩΝ ΣΤΑ Μ.Μ.Ε.

Ανακοίνωση της Απεργιακής Επιτροπής της Απογευματινής- εν όψει της απεργίας

Πρός το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ
Αγαπητοί συνάδελφοι,

σε συνέχεια των όσων αναφέρθηκαν κατά την έκτακτη Γενική Συνέλευση των εργαζομένων στην “Απογευματινή” και “Απογευματινή της Κυριακής”, αλλά και της προηγούμενης ανοικτής επιστολής προς το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ και την ιδιοκτησία της εφημερίδας, σας επισημαίνουμε τα εξής σε σχέση με την απεργία που προκηρύχθηκε για την προσεχή Τρίτη 16 Μαρτίου 2010.

Απαιτούμε:

1) Την άμεση καταβολή, και εντόκως, των δεδουλευμένων μας για τον μήνα Φεβρουάριο.
2) Την άμεση καταβολή των αναδρομικών από την αύξηση που προβλέπει η Σ.Σ.Ε. του 2009.
3) Τη διασφάλιση, στο μέλλον, της ομαλής καταβολής των μισθών, δώρων και επιδομάτων.
4) Τη δέσμευση της ιδιοκτησίας ώστε να μη γίνουν οι ''εξαγγελθείσες'' από τον εκδότη, Κ. Ι. Σαραντόπουλο, απολύσεις.
5) Εγγυήσεις για τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας στην περίπτωση που η εφημερίδα περάσει σε άλλα χέρια, ανεξαρτήτως του ποσοστού που θα παραχωρηθεί.

Ο κόμπος έφθασε στο χτένι και οι εργαζόμενοι έχουμε ήδη ξεπεράσει τα όρια μας. Δεχόμαστε καθημερινά νέες απειλές για κλείσιμο της εφημερίδας, μη καταβολή δεδουλευμένων και αποζημιώσεων, σωρεία απολύσεων και περικοπών, τη στιγμή που λόγω της δραματικής μείωσης του προσωπικού είμαστε δέσμιοι ενός καθεστώτος υπερεργασίας.

Η εφημερίδα λειτούργησε επί σειρά ετών ως συνοδό όχημα διαφόρων επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, δίχως να ληφθεί πρόνοια ώστε μέρος των τυχόν ωφελημάτων να επενδυθούν για τη βελτίωση του εκδοτικού προϊόντος και των συνθηκών εργασίας του προσωπικού. Αρνούμαστε τη λογική της συμμετοχής μας σε λογιστικού τύπου ελέγχους των εξόδων και εσόδων της εταιρείας.

Πόσω μάλλον όταν στις περιόδους ''παχιών αγελάδων'' οι εργαζόμενοι δεν κληθήκαμε να συμμετάσχουμε σε ελέγχους, ούτε επωφεληθήκαμε από τα κέρδη.

Σε καμμία περίπτωση, υπεύθυνοι για την αποκαλούμενη κρίση δεν είναι οι εργαζόμενοι, ούτε και οι κινητοποιήσεις τους, αλλά οι επιλογές των ιδιοκτητών της.
Απορρίπτουμε κάθε καταστροφολογικό σενάριο και δηλώνουμε ότι θα υπερασπιστούμε με κάθε συνδικαλιστικό και άλλο νόμιμο μέσο τα δικαιώματά μας ως εργαζόμενοι.
Η Απεργιακή Επιτροπή των εργαζομένων της “Α”
Σημείωση ΜΑΧΟΜΕΝΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑΣ:
Σε συνάντηση που είχαν εκπρόσωποι του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ με τον ιδιοκτήτη της εφημερίδας, λίγο πρίν απο την συνέλευση των εργαζόμενων ο κ. Σαραντόπουλος επέμεινε στο...αίτημά του να πληρώνει "εναντι" για τους επόμενους μήνες έως ότου "μπούν χρήματα αγοραστή του φύλλου" Εν τουτοις παρά τίς πιεστικές ερωτήσεις ερωτήσεις της Αντιπροέδρου του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ Νανάς Νταουντάκη αρνήθηκε να δεσμευτεί έστω και σε ελάχιστο ποσό αυτου του "έναντι". Επίσης, αναγκάστηκε στο τέλος να παραδεχτεί οτι δεν έχει υπογράψει συμφωνία αλλά ακόμη αναζητά αγοραστή και ακόμη χειρότερα ότι δεν έχει καμία πρόθεση να διασφαλίσει το υπάρχον προσωπικό σε περίπτωση που η εφημερίδα πουληθεί. Με λιγα λόγια ζητά απο το προσωπικό να...χρηματοδοτήσει την επιχείρησή του χωρίς να αναλαμβάνει καμία υποχρέωση, έστω και ηθικά. Ωραίος...

ΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ ΑΠΕΡΓΟΥΝ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
9.3.2010
Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ αποφάσισε σήμερα τη συμμετοχή των δημοσιογράφων στη γενική πανεργατική απεργία της 11ης Μαρτίου 2010.

Κηρύσσει σε όλα τα μέσα ενημέρωσης, έντυπα και ηλεκτρονικά, 24ωρη απεργία, από τις 6 το πρωί της Πέμπτης 11 Μαρτίου, έως τις 6 το πρωί της Παρασκευής 12 Μαρτίου 2010.
Η ΕΣΗΕΑ καλεί τους δημοσιογράφους να μετάσχουν αποφασιστικά στην απεργία αλλά και στα συλλαλητήρια των εργατικών συνδικάτων.

Το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ δηλώνει ότι σε συνεργασία με όλους τους εργαζόμενους στην ενημέρωση -όπως ήδη αποδεικνύεται από την συναπόφαση της Διασωματειακής Επιτροπής- θα αγωνιστεί για να αποσυρθούν τα κοινωνικά άδικα πρόσφατα κυβερνητικά μέτρα.

Οι δημοσιογράφοι θα βαδίσουν, ως οφείλουν, μαζί με τους εργαζόμενους για την προστασία των εργασιακών, ασφαλιστικών και κοινωνικών δικαιωμάτων.

Ταυτόχρονα, όμως, θα αγωνιστούν με αποφασιστικότητα για τα ειδικότερα αιτήματα των εργαζομένων στην ενημέρωση, απαιτώντας να σταματήσουν οι απολύσεις, να προστατευθούν το εισόδημα και οι εργασιακές σχέσεις και να γίνουν σεβαστές οι ΣΣΕ.

Το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ προειδοποιεί την κυβέρνηση και τους εργοδότες στα ΜΜΕ ότι η απεργία της 11ης Μαρτίου θα είναι η αρχή ενός μακρού κύματος αγώνων για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων και των κατακτήσεών μας.

ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Οι Τεχνικοί Ραδιοφώνου απεργούν την Πέμπτη

Ένωση Τεχνικών Ελληνικής Ραδιοφωνίας
Αθήνα, Δευτέρα 8 Μαρτίου 2010

Ανακοίνωση – Δελτίο Τύπου
Οι τεχνικοί της ραδιοφωνίας συμμετέχουμε στην 24ωρη Απεργιακή κινητοποίησηπου κήρυξε η ΓΣΕΕ για την Πέμπτη 11η Μαρτίου 2010.

Όλοι στην Έκτακτη Γενική Συνέλευση των μελών της Ε.Τ.Ε.Ρ
την Δευτέρα 15 Μαρτίου 2010 στο ΕΚΑ, στις 17.00.

Το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε την συμμετοχή των Τεχνικών (ηχοληπτών και ηλεκτρονικών) της ραδιοφωνίας στην 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση, για την 06.00η ώρα της Πέμπτης 11 Μαρτίου 2010 μέχρι και την 06.00η ώρα της Παρασκευής 12 Μαρτίου 2010 σε όλους τους ραδιοσταθμούς, που κήρυξε η ΓΣΕΕ για όλους τους εργαζόμενους.

Μαζί με τους συναδέλφους μας εργαζομένους στα ΜΜΕ παλεύουμε για:

---Να μην περάσουν τα αντεργατικά μέτρα που εξήγγειλε η Κυβέρνηση.
---Να καταργηθούν όλοι οι αντιασφαλιστικοί και αντεργατικοί νόμοι της τελευταίας 20ετίας.
---Να σταματήσουμε να πληρώνουμε εμείς τα λάθη της οικονομικοπολιτικής νομενκλατούρας της χώρας.
---Να διασφαλιστεί πλήρως η εργασία των εργαζομένων του κλάδου.
---Να υπογραφεί ΣΣΕ που θα παρέχει αξιόλογες αυξήσεις στους εργαζομένους τεχνικούς ραδιοφωνίας.
---Να τηρείται πιστά η ΣΣΕ.
---Να διασφαλιστούν τα κοινωνικά και ασφαλιστικά δικαιώματά μας.
---Να μην θιγούν σε καμιά περίπτωση τα συνταξιοδοτικά χρονικά όρια.
---Να μπει φραγμός στην συρρίκνωση των συντάξεων.
---Να διασφαλιστεί ο θεσμός των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων.
---Να σταματήσει κάθε σκέψη και κίνηση για νέα βάρη στις πλάτες των εργαζομένων.
---Να ματαιωθεί κάθε πρόθεση της κυβέρνησης και των εργοδοτών για εφαρμογή και στο εργασιακό πλαίσιο του ιδιωτικού τομέα των πρωτοφανών αντιλαϊκών και αντεργατικών μέτρων που εξήγγειλε η κυβέρνηση, την ώρα που όλοι οι εργαζόμενοι ενωμένοι αγωνιζόμαστε για την κατάργησή τους ώστε να μην χρεωθούν στους εργαζόμενους όλες οι πολιτικοοικονομικές επιλογές των τελευταίων δεκαετιών που έφεραν την κατάσταση εδώ που είναι σήμερα.
ΣΣΕ

Επίσης, σήμερα διεξήχθη η δεύτερη συνάντησή μας με την εργοδοτική πλευρά για την διαπραγμάτευση για νέα ΣΣΕ. Είναι πλέον γεγονός ότι, μετά από ενάμιση μήνα, δεν λάβαμε από την εργοδοτική πλευρά, συγκεκριμένη απάντηση ούτε σε ένα από τα θέματα-αιτήματα που θέτουμε στο κείμενο-πρότασή μας για την ΣΣΕ του 2010.
Αντιμετωπίσαμε μια τακτική κωλυσιεργίας, προκειμένου προφανώς η κυβέρνηση και τα όργανά της να έχουν το χρόνο επιβολής των τελευταίων αντεργατικών μέτρων και στον ιδιωτικό τομέα.

Έτσι το ΔΣ αποφάσισε τη σύγκληση έκτακτης Γενικής Συνέλευσης των μελών της Ένωσης, για την Δευτέρα 15 Μαρτίου 2010 και ώρα 17.00 στον 2ο όροφο του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Αθήνας (ΕΚΑ, οδός 3ης Σεπτεμβρίου 48), με μοναδικό θέμα την ενημέρωση για τις διαπραγματεύσεις για τη νέα ΣΣΕ και την επικαιροποίηση της εντολής για τις κινήσεις μας.

Καλούμε τους τεχνικούς της ραδιοφωνίας μαζί με τους εργαζόμενους όλης της χώρας να συνεχίσουμε μαζικά και οργανωμένα την αντίδραση στα μέτρα της κυβέρνησης και των οργάνων της.

ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΚΑΙ ΠΟΡΕΙΑ
ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 11 ΜΑΡΤΙΟΥ 11.00πμ
ΣΤΗΝ ΠΑΤΗΣΙΩΝ ΜΠΡΟΣΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ

Για το Διοικητικό Συμβούλιο
Ο Πρόεδρος Δημήτρης Καμαρινόπουλος
Ο Γενικός Γραμματέας Δημήτρης Καραπανάγος

ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΣΤΟΝ ΔΟΛ




ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΟΧΘΗ
στην ΕΣΗΕΑ

7/3/2010

Μέσα στη σιωπή των περισσότερων ΜΜΕ, που... περιέργως δεν «πληροφορούνται» ούτε αυτά που συμβαίνουν στη «γειτονιά» τους, οι εργαζόμενοι στις διοικητικές υπηρεσίες του Δημοσιογραφικού Οργανισμού Λαμπράκη κατεβαίνουν σε 24ωρη απεργία διεκδικώντας το δικαίωμά τους στην εργασία.

Τα αιτήματά τους σαφή και καίρια: οι εργαζόμενοι δεν είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν την κρίση, ούτε στον Τύπο και τα ΜΜΕ, ούτε γενικότερα. Οι «συνταγές» του νεοφιλελευθερισμού που αναμασούν οι πολιτικοί θιασώτες του και οι διαπλεκόμενες με αυτούς διευθυντικές ελίτ των «golden boys”, δεν πρέπει να περάσουν.

Σήμερα, διόλου τυχαία, στο στόχαστρο βρίσκονται οι εργαζόμενοι ενός ιστορικά κραταιού συγκροτήματος. Αύριο στη θέση τους θα βρισκόμαστε όλοι. Αυτοί που υποβίβασαν τη δημοσιογραφία σε κακοσκηνοθετημένο καβγά στα τηλε-παράθυρα, αυτοί που βλέπουν τις κυκλοφορίες να πέφτουν και σφυρίζουν αδιάφορα, δεν πρόκειται να αναλάβουν τις ευθύνες τους.

Η μόνη λύση είναι όλοι εμείς που «φτιάχνουμε» τα ΜΜΕ, δημοσιογράφοι, τεχνικοί και διοικητικοί, να τους στείλουμε το λογαριασμό εγκαίρως.

Δυστυχώς, η πλειοψηφία της ΕΣΗΕΑ, ευεπίφορη σε πιέσεις και δέσμια των εξαρτήσεών της, δεν προχώρησε στην αναγκαία ενεργό συμπαράσταση στους εργαζόμενους στον ΔΟΛ.

Αν αυτοί όμως αποφάσισαν να κάνουν τους... «Γερμανούς» στις παλιές ελληνικές ταινίες και κοιτάζουν «αλλού» ενώ το χτύπημα έρχεται, εμείς, ένας ολόκληρος κόσμος που δεν σφυρίζει αδιάφορα και δεν αποδέχεται τα σενάριά τους, δεν πρόκειται να τους ακολουθήσουμε.

Οι εργαζόμενοι στον ΔΟΛ πρέπει να νικήσουν και θα νικήσουν!

Το Συνδικάτο στα ΜΜΕ πρέπει να γίνει και θα γίνει!
ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΟΧΘΗ (της Μαχόμενης Δημοσιογραφίας)

8 Μαρ 2010

Κεφάλαιο... 1000 στο "σήριαλ" του εμπαιγμού των εργαζόμενων στον Ξένιο


Για την τριμερή συνάντηση της περασμένης Παρασκευής στο υπουργείο Εργασίας για τον Ξένιο ενημερώνει ο εκπρόσωπος των δημοσιογράφων :
Προς το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ

Συνάδελφοι

Την πλευρά των εργαζομένων στη νέα τριμερή συνάντηση, εκπροσώπησαν οι: Παναγιώτης Καλφαγιάννης (Πρόεδρος της ΠΟΣΠΕΡΤ), Νανά Νταουντάκη (Αντιπρόεδρος της ΕΣΗΕΑ), Δημήτρης Καμαρινόπουλος (Πρόεδρος της ΕΤΕΡ), Δημήτρης Πίππας (γεν. γραμματέας ΕΠΗΕΑ), Δημήτρης Περπατάρης (Νομικός Σύμβουλος της ΕΤΕΡ), Χρύσα Σαλαβράκου (Νομικός Σύμβουλος της ΕΣΗΕΑ), Δημήτρης Κλοκοτάρας (Νομικός Σύμβουλος της ΕΠΗΕΑ), Μανώλης Μητσόπουλος (Μέλος ΔΣ της ΕΤΕΡ και εργαζόμενος στον Ξένιο), Κώστας Γεωργακόπουλος (εκπρόσωπος των συντακτών στο Ξένιο), Ρούλα Κιτσάκη (εκπρόσωπος εργαζομένων στο ΔΣ του ραδιοσταθμού) καθώς και εργαζόμενοι του ΞΕΝΙΟΥ 94,3 FM.

Από την εργοδοτική πλευρά, το παρόν στη συνάντηση, έδωσε ο πρόεδρος του Δημοτικού Ραδιοφωνικού Σταθμού των Άνω Λιοσίων-ΞΕΝΙΟΣ 94,3 FM κ. Τριαντάφυλλος Χαραλαμπίδης, ο οποίος προσπάθησε να δικαιολογηθεί, γιατί τελικά δεν τήρησε όπως είχε δεσμευτεί (με υπογραφή), για καταβολή μέρους των οφειλομένων, στους εργαζόμενους του σταθμού, σύμφωνα με το υπόμνημα που είχε καταθέσει στο Υπουργείο Εργασίας. Για την καθυστέρηση, έφταιγαν… η εφορία, η τράπεζα και οι εργαζόμενοι!

Πέρασε τόσο καιρός, από τότε που πληρώθηκαν οι εργαζόμενοι και οι διοικούντες μάλλον ξέχασαν, τη διαδικασία που απαιτείται για την εκταμίευση χρημάτων!
Με την εφορία να απαιτεί, περίπου 1.500.000 ευρώ(!), λόγω μη απόδοσης του ΦΜΥ, με οφειλές σε ασφαλιστικά ταμεία (ΙΚΑ-ΤΣΠΕΑΘ-ΕΔΟΕΑΠ) που αγγίζουν τα 4.000.000 ευρώ(!), έφταιγαν τα ασφαλιστικά μέτρα των εργαζομένων;

Ο κ. Χαραλαμπίδης άφησε επίσης, να εννοηθεί ότι μας κάνει και χάρη που τρέχει για να πληρωθούν οι εργαζόμενοι, ενώ θα μπορούσε να είχε παραιτηθεί(!) και να μην αναλάμβανε κανένας την προεδρία του σταθμού.

Ο πρόεδρος του ΞΕΝΙΟΥ 94,3 FM, όταν ρωτήθηκε, από τον σύμβουλο του Υπουργού Εργασίας, γιατί δεν έδωσε το παρόν ο Δήμαρχος Άνω Λιοσίων κ. Χρήστος Παππούς (αν και είχε κληθεί για άλλη μια φορά) στη συνάντηση, ο κ. Χαραλαμπίδης υποστήριξε ότι «δεν τον αφορά το θέμα και δεν το νοιάζει τι λέει ο Δήμαρχος»!

Τελικά ο κ. Χαραλαμπίδης υποστήριξε ότι μέχρι την ερχόμενη Τρίτη (09/03/2010) θα έχει καταβάλει στους εργαζόμενους το ποσό που απαιτείται για να συμπληρωθούν οι 3 μισθοί που είχε υποσχεθεί στο υπόμνημά του. Την Τετάρτη (10/03/2010) λοιπόν, ο πρόεδρος του ΞΕΝΙΟΥ 94,3 FM θα καταθέσει, στον κ. Κωνσταντόπουλο «νέο υπόμνημα» (που θα συνυπογράφεται και από την οικονομική διεύθυνση του Δήμου), στο οποίο θα αναφέρει ότι μέχρι τέλη Μαρτίου θα έχουν καταβληθεί στους εργαζόμενους, άλλοι 2 μισθοί συν το δώρο Πάσχα.
Στο «νέο υπόμνημα», θα υπάρχουν οι εξής δεσμεύσεις:

α) δεν θα υπάρχει αλλαγή στο Δημοτικό χαρακτήρα του ΞΕΝΙΟΥ 94,3 FM και
β) από τον Απρίλιο θα καταβάλλεται ένα μηνιάτικο, συν ένας μισθός από τους οφειλόμενους, μέχρι να εξοφληθούν οι εργαζόμενοι. Βέβαια, (όπως ενημερώθηκα), εξαιτίας της απεργίας των εφοριακών (08 και 09/03/2010), ο κ. Χαραλαμπίδης θα πάει στη τράπεζα για εκταμίευση στις 10/03/2010 (και όχι στις 09/03/2010) ημέρα Πέμπτη, που είχε υποσχεθεί να καταθέσει στο νομικό σύμβουλο του υπουργού το «νέο υπόμνημα».

Σας ενημερώνω, επίσης, ότι οι εργαζόμενοι του Δήμου Άνω Λιοσίων, μόνιμοι και αορίστου χρόνου, απεργούν καθώς η Δημοτική Αρχή, δεν τους έχει πληρώσει τα δεδουλευμένα!

7 Μαρ 2010

ΣΑΡΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κάνετε υπομονή, κάποτε θα πληρωθείτε...


Μετά από τις ανακοινώσεις του Σαραντόπουλου για πληρωμές... έναντι, "λόγω οικονομικής δυσχέρειας", οι εργαζόμενοι της «Απογευματινής» αποφάσισαν να κάνουν έκτακτη συνέλευση παρουσία της ΕΣΗΕΑ, προκειμένου να σταματήσουν την προκλητική καταστρατήγηση της συλλογικής σύμβασης εργασίας.
Η συνέλευση θα πραγματοποιηθεί στην εφημερίδα αύριο Δευτέρα, 8 Μαρτίου, στις 2 μ.μ.
Υπενθυμίζουμε ότι την περασμένη Πέμπτη ο εκδότης της «Απογευματινής» Κ. Σαραντόπουλος κάλεσε τους εργαζομένους στην εφημερίδα για τους ανακοινώσει τα εξής:

Λόγω του σοβαρού οικονομικού προβλήματος που αντιμετωπίζει, τους επόμενους 2 το πολύ 3 μήνες θα πληρώνει έναντι και ζήτησε τη…συνεργασία των εργαζόμενων- όχι δεν τους ζήτησε να χρηματοδοτήσουν την επιχείρησή του, απλώς να βοηθήσουν.
Και όπως, τόνισε «δεν θα σας τα φάω τα λεφτά, θα καταγράφεται τι σας χρωστάω»… Για να πεισθούν να «βοηθήσουν» δήλωσε ακόμη ότι «δεν θα προχωρήσει σε μειώσεις μισθών ή σε αναστολή πληρωμών», ότι κι αν σημαίνει αυτό.

Ανακοίνωσε, ακόμη, ότι έχουν βρεθεί επενδυτές για την εφημερίδα, είναι ενημερωμένοι για την οικονομική κατάσταση και πως η συμφωνία έχει κλείσει. Αλλά μέχρι να μπουν οι επενδυτές και να ορθοποδήσει η εφημερίδα- την οποία όπως τόνισε δεν θέλει επ ουδενί να κλείσει-ζήτησε από τους εργαζόμενους να κάνουν υπομονή το επόμενο χρονικό διάστημα των 2-3 μηνών.

Εμείς, ομολογούμε συγκινηθήκαμε αλλά δεν έχουμε επικοινωνήσει ακόμη με ΟΤΕ, ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, Τράπεζες , σχολεία και σπιτονοικοκύριδες να μας πούνε πως το βλέπουν…και κυρίως αν θα κάνουν κι αυτοί υπομονή...

Εργασιακός μεσαίωνας





Ο ΕΡΓΑΣΙΑΚΟΣ ΜΕΣΑΙΩΝΑΣ ΜΕ ΤΟ ΠΡΟΣΧΗΜΑ ΤΗΣ ΜΕΙΩΣΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΧΡΕΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΠΙΟ ΣΚΛΗΡΟΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΛΟΓΟΣ ΑΠ'ΟΤΙ ΠΟΤΕ,ΜΙΑΣ ΚΑΙ ΠΛΕΟΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΗΣ ΝΟΜΙΜΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΥ!!!!



Η εκ περιτροπής εργασία (3ήμερη και 4ήμερη εβδομάδα), οι απολύσεις και τα λουκέτα στις μικρές, κυρίως, επιχειρήσεις είναι ο εφιάλτης για τους εργαζόμενους.Ηδη στον ΟΑΕΔ οι εγγεγραμμένοι άνεργοι ανέρχονται στις 800.000 άτομα και πιθανότατα το φθινόπωρο, με το κλείσιμο της τουριστικής σεζόν, η κατάσταση στην αγορά εργασίας θα είναι τραγική.



Λόγω της κρίσης αναμένεται να οδηγηθούν στη χρεοκοπία πολλές επιχειρήσεις.«Τα μέτρα αποφυγής της κρατικής χρεοκοπίας θα οδηγήσουν σε χρεοκοπία πολλές επιχειρήσεις», αναφέρει χαρακτηριστικά ο καθηγητής Σάββας Ρομπόλης.Σε μια τέτοια περίπτωση, αφ' ενός θα αυξηθούν τα επιδόματα ανεργίας (260.000 σήμερα) και αφ' ετέρου θα μειωθούν τα έσοδα των ταμείων (εισφορές) πυροδοτώντας τον φαύλο κύκλο των ελλειμμάτων και της ύφεσης. Ετοιμάζεται κατ' αυτόν τον τρόπο το έδαφος για... νέα μέτρα.



Με βάση το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας, που προωθείται στη Βουλή, στο εξής μια επιχείρηση μπορεί να εφαρμόσει την εκ περιτροπής εργασία για 6 μήνες το χρόνο αφού ενημερώσει το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ). Μέχρι σήμερα δεν υπάρχει σχετικό όριο.Επίσης, μια επιχείρηση έχει την ευχέρεια των διαθεσιμοτήτων (καταβολή του 50% της αμοιβής και απελευθέρωση του μισθωτού να προσφέρει αλλού την εργασία του) για τρεις μήνες το χρόνο.



Ως προς το ελαστικό 8ωρο, το προωθούμενο σχέδιο νόμου προϋποθέτει τη σύμφωνη γνώμη του οικείου σωματείου.Εάν υπάρχει διάσταση απόψεων τη συλλογική διαφορά λύνει ο Οργανισμός Μεσολάβησης και Διαιτησίας (ΟΜΕΔ). Η 10ωρη ημερήσια εργασία μπορεί να διαρκέσει έως 32 εβδομάδες με την υποχρέωση να επιστραφεί ο πρόσθετος χρόνος εργασίας (χωρίς υπερωριακή αμοιβή) το υπόλοιπο διάστημα εντός του έτους (20 εβδομάδες).Σε διαφορετική περίπτωση, ο εργοδότης που απασχολεί επιπλέον χρόνο τους μισθωτούς θα τους πληρώνει υπερεργασία 30% (ισχύει από την 41η ώρα την εβδομάδα και μέχρι την 45η) και 75% για τον επιπλέον χρόνο απασχόλησης. Το ίδιο ισχύει και για την μη επιστροφή του πρόσθετου χρόνου στις περιπτώσεις ελαστικού 8ωρου (20 εβδομάδες του μειωμένου ωραρίου).



Ο ΟΑΕΔ έχει καταρτίσει ένα σχέδιο ενίσχυσης του εισοδήματος των εκ περιτροπής εργαζομένων (διαλείπουσα εργασία). Η ενίσχυση για την 4η και 5η ημέρα της εβδομάδας ή την 4η εβδομάδα του μήνα θα καταβάλλεται από κοινοτικά κονδύλια και εθνικούς πόρους στο πλαίσιο ενός προγράμματος απόκτησης πρόσθετων δεξιοτήτων (δήθεν κατάρτισης).


Αθλητικά ΜΜΕ αυστηρά για άντρες



Του ΧΡΗΣΤΟΥ ΞΑΝΘΑΚΗ
Τώρα που πήραμε βράση και κολλάει το σίδερο, τώρα που θέλει έξι αγωνιστικές να τελειώσει το πρωτάθλημα ποδοσφαίρου και ολίγες περισσότερες πριν αρχίσουν τα πλέιοφ του μπάσκετ, καλόν είναι να ρίξουμε μια ματιά στις πηγές ενημέρωσης για τα αθλητικά γεγονότα.
Και να ανακαλύψουμε ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία της Focus, πάνω κάτω ένας στους τέσσερις αρσενικούς ακούει τουλάχιστον ένα αθλητικό σταθμό ανά μέση ημέρα, ότι ένας στους πέντε διαβάζει τουλάχιστον μία αθλητική εφημερίδα στο μέσο τεύχος και ένας στους δέκα επισκέπτεται τουλάχιστον μία ιστοσελίδα αθλητικού περιεχομένου στη μέση ημέρα.
Πώς είπατε; Γιατί αναφερόμαστε μόνο σε αρσενικούς και απουσιάζουν τα θηλυκά από την υπόθεση; Εννοείται ότι όλο τον πληθυσμό τον μέτρησε η Focus, αλλά μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι όσο και να νοιάζονται για τα αθλητικά γεγονότα οι γυναίκες, μπροστά στους παντελώς ξελιγωμένους άνδρες είναι μια σχετικώς αμελητέα ποσότητα.
Οπότε μένουμε στους κυρίους για την ώρα και ορίστε οι διευκρινίσεις για τα πάσης φύσεως νούμερα. Του ραδιοφώνου προέρχονται από την έρευνα ΑΕΜΑΡ BARI, των εφημερίδων από την BARI ΤΥΠΟΣ και των ιστοσελίδων από την WEB Id. Η πρώτη αφορά τους άνδρες ηλικίας 13 έως 70 ετών, κατοίκους Αττικής (1.508.000 άτομα) και οι άλλες δύο τους άνδρες 13 έως 70 ετών πανελλαδικά (3.272.000 άτομα).
Πάμε πρώτα στην ακρόαση των ραδιοφωνικών σταθμών Αττικής, όπου έχουμε ένα ποσοστό 23,4 % στο σύνολο των ανδρών που ακούει τουλάχιστον έναν αθλητικό σταθμό την ημέρα. Χειρότερη επίδοση αθλητικής ακροαματικότητας; Στις ηλικίες 55 έως 70 ετών, όπου ακούει μόλις το 16,7 % του συνόλου και στις ηλικίες 13 έως 17 ετών που ακούει το 17 %. Καλύτερο σκορ; Στις ομάδες ακροατών από 25 έως 34 έτη (28,5 %) και από 35 έως 44 έτη (28,1%).
Υψηλή είναι και η αναγνωσιμότητα των αθλητικών εφημερίδων, καθώς τουλάχιστον ένα φύλλο του μέσου τεύχους τους διαβάζει πανελλαδικώς το 19 % του συνολικού πληθυσμού. Και εδώ οι ηλικίες 55 έως 70 ετών αποδεικνύονται όχι και τόσο δεκτικές στα κείμενα των αθλητικών media, καθώς μόλις το 13,4 % δηλώνει τακτική ανάγνωση. Ούτε και οι ηλικίες 45 έως 54 ετών σκίζονται στην ανάγνωση των αθλητικών εφημερίδων (16 %), ενώ αντιθέτως τις προτιμούν ιδιαιτέρως οι νεαρές ηλικίες. Βλέπε τους 18 έως 24 ετών (26,3 %) και 13 έως 17 ετών (22,7 %). Αναμφιβόλως, ένα ενθαρρυντικό μήνυμα για τα έντυπα ΜΜΕ, που υποτίθεται ότι τα αποστρέφεται η πιτσιρικαρία!
Οι αθλητικές ιστοσελίδες, πάλι, έχουν μηδενική αποδοχή από τους ώριμους και ηλικιωμένους αρσενικούς: Εισπράτουν το γλίσχρο 0,8% στις ηλικίες 55 έως 70 ετών και το ταπεινότατο 4,5% στις ηλικίες 45 έως 54 ετών. Η δύναμή τους; Στους 18 έως 24 ετών κυβερνοναύτες (16,5%), καθώς και στους 25 έως 34 ετών (14%). Εν συνόλω, ένα ποσοστό 8,8% του συνόλου δηλώνει ότι επισκέπτεται τουλάχιστον μία αθλητική ιστοσελίδα στη μέση ημέρα.
Να μείνουμε λίγο παραπάνω στις αθλητικές ιστοσελίδες, καθώς όπως δείχνει η έρευνα WEB Id της Focus, το ποσοστό του κοινού που επισκέπτεται τουλάχιστον μία ανά μέση ημέρα ξεκίνησε από 4,8% το 2007, πέρασε στο 8% το 2008 και έφτασε στην πρόσφατη μέτρηση (βλέπε Μάρτιος με Σεπτέμβριο του 2009) στο 8,8 %. Συνολική αύξηση 83% δηλαδή, με σημαντικότερη άνοδο στις ηλικίες από 25 έως 34 ετών που πήγαν από το 7,2 % του 2007 στο 14% πέρυσι.

«Ετοιμάστε ως τον Μάιο σχέδιο για την ΕΡΤ»

Ο υπουργός Πολιτισμού ζήτησε απο το νέο ΔΣ διαφάνεια αλλά ...οι αμοιβές του νέου προέδρου παραμένουν μυστικές



Για μια ΕΡΤ που πρέπει να λειτουργεί ως δημόσια τηλεόραση σε όλα τα επίπεδα με διαφάνεια και χρηστή διαχείριση, σεβασμό και λογοδοσία στον πολίτη έκανε λόγο ο υπουργός Πολιτισμού κ. Παύλος Γερουλάνος σε συνάντηση που είχε με τα μέλη του νέου ΔΣ της ΕΡΤ ΑΕ την περασμένη Τετάρτη.
« Η ΕΡΤ,για την οποία ο πολίτης συμβάλλει με την πληρωμή του ανταποδοτικού τέλους, μπορεί να αποτελέσει πρότυπο δημόσιου οργανισμού,μέσω της αναβάθμισης της ποιότητας των υπηρεσιών, βάζοντας ταυτόχρονα τέλος στην κατασπατάληση του δημοσίου χρήματος,σε μια εποχή που ο ελληνικός λαός καλείται να στηρίξει την προσπάθεια για έξοδο από την οικονομική κρίση» ανέφερε ο Π. Γερουλάνος, ενώ ως πρώτα δείγματα γραφής προς αυτή την κατεύθυνση ανέφερε την εξοικονόμηση μέσα σε τέσσερις μήνες 10 εκατ. ευρώ.
Πάντως οι αμοιβές του νέου προέδρου της ΕΡΤ δεν έχουν γνωστοποιηθεί ακόμη, γεγονός που έρχεται σε αντίθεση με τις εξαγγελίες για διαφάνεια.
Σύμφωνα με τις οδηγίες του κ. Γερουλάνου, η νέα διοίκηση της δημόσιας τηλεόρασης πρέπει ως τα τέλη Μαΐου να έχει εκπονήσει πρόγραμμα και μελέτες για τη στρατηγική και το πρόγραμμα της ΕΡΤ, καθώς επίσης και να έχει οργανώσει ένα τμήμα ανθρώπινου δυναμικού που θα ασχοληθεί ειδικά με την αξιολόγηση και την αξιοποίηση του προσωπικού της εταιρείας.
Εν τω μεταξύ στην ΕΡΤ, σύμφωνα με πληροφορίες, η κατάσταση είναι τεταμένη, καθώς χαμηλόμισθοι εργαζόμενοι, των οποίων τα εισοδήματα μειώνονται ακόμη περισσότερο με τα νέα μέτρα, συνεχίζουν να βλέπουν στους διαδρόμους του ραδιομεγάρου της Αγ. Παρασκευής υψηλά αμειβόμενους συμβούλους και «golden boys». Μάλιστα ορισμένοι από αυτούς και ενώ η απομάκρυνσή τους είχε εξαγγελθεί από τον ίδιο τον κ. Γερουλάνο συνεχίζουν να δίνουν το «παρών» στην ΕΡΤ, δηλώνοντας ότι ο υπουργός είναι αναρμόδιος για να τους απομακρύνει, και περιμένουν τις σχετικές αποφάσεις της νέας διοίκησης.

Το Διαδίκτυο σκοτώνει


Παραμέλησαν μέχρι θανάτου το μωρό τους για χάρη της ψηφιακής «κόρης» τους, γονείς στη Νότια Κορέα

Μια τραγική είδηση που δείχνει ως πού μπορεί να φτάσει ο εθισμός στο Διαδίκτυο κάνει τον γύρο του κόσμου. Ενα ζευγάρι Νοτιοκορεατών, εθισμένο στο Διαδίκτυο, άφησε το ηλικίας τριών μηνών μωρό του να πεθάνει από την πείνα.

Ο λόγος; Και οι δύο γονείς ήταν πολύ απασχολημένοι με το να «μεγαλώνουν» εικονικά μια ψηφιακή «κόρη» σε κάποια ιστοσελίδα!

Σύμφωνα με την αστυνομία, το ζευγάρι τάιζε το πρόωρο (αληθινό) μωρό του μόνο μία φορά την ημέρα, ανάμεσα στα 12ωρα που περνούσε σε Ιnternet cafe. «Η κατάσταση επιδεινώθηκε όταν έμειναν άνεργοι. Από τότε έχασαν τη διάθεσή τους να ζήσουν μια φυσιολογική ζωή. Ικανοποιούσαν όλες τις επιθυμίες τους διαδικτυακά» δήλωσε εκπρόσωπος της αστυνομίας της Σεούλ.

Ο ηλικίας 41 ετών πατέρας και η ηλικίας 25 ετών μητέρα συνελήφθησαν πριν από λίγες ημέρες στην πόλη Σουγουεόν νοτίως της Σεούλ, πέντε μήνες μετά τον θάνατο του παιδιού τους. Τους ασκήθηκε ποινική δίωξη διότι η νεκροψία έδειξε ότι ο θάνατος του βρέφους προήλθε από μακρά περίοδο υποσιτισμού.

Το ζευγάρι είχε εμμονή με το εικονικό κορίτσι, την «Ανίμα», που μεγάλωνε στο δημοφιλές διαδικτυακό παιχνίδι Ρrius Οnline. Τo παιχνίδι παρέχει τη δυνατότητα στους παίκτες να επηρεάζουν τη «ζωή» της Ανίμα και, καθώς το κάνουν αυτό, να τη βοηθούν να ανακτήσει τη χαμένη μνήμη της και να αναπτύσσουν συναισθήματα.

Το 30% των Νοτιοκορεατών κάτω των 18 ετών- περίπου 2,4 εκατομμύρια παιδιά- κινδυνεύει από εθισμό στο Ιnternet, σύμφωνα με τον Αν Ντονγκ-γιουν, παιδοψυχίατρο στο Πανεπιστήμιο Χανγιάνγκ στη Σεούλ. Ο εθισμός είναι πολύ διαδεδομένος στις χώρες της Ασίας. Το 2008, κινεζική έρευνα κατέδειξε ότι περισσότεροι από τέσσερα εκατομμύρια κινέζοι έφηβοι ήταν συνδεδεμένοι στο Διαδίκτυο τουλάχιστον έξι ώρες ημερησίως. Εκατομμύρια χρήστες έχουν δημιουργήσει μια δεύτερη εικονική ζωή στο Διαδίκτυο. Ανθρωποι δε, που δεν έχουν ποτέ συναντηθεί μεταξύ τους στην πραγματική ζωή, και πολλές φορές τους χωρίζει τεράστια απόσταση, «ζουν» μαζί ψηφιακά.
πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ