30 Ιουλ 2009

ΕΘΕΛΟΥΣΙΑ -ΚΑΙ- ΣΤΟΝ ΑΝΤΕΝΝΑ





Τη...δόξα του Αλφα ζήλεψε ο όμιλος Αντέννα και σήμερα ξαφνικά στα μέιλ των συντακτών της τηλεόρασης εμφανίστηκε ανακοίνωση που τους καλεί σε...εθελούσια. Ξαφνιασμένοι και αμήχανοι οι συντάκτες, έμαθαν τα νέα σχέδια. Κάποιοι ζήτησαν πληροφορίες πλήν ,όμως , οι υπεύθυνοι του σταθμού δεν ήταν σε θέση να δώσουν καμία απάντηση. Το μόνο που έγινε γνωστό είναι ότι οι διαπραγματεύσεις θα είναι ατομικές, θα αρχίσουν απο αύριο και θα είναι ανοιχτές ως τίς 4 Σεπτεμβρίου και ο σταθμός θα κρίνει κατά περίπτωση. Ας σημειωθεί ότι λίγο καιρό πριν είχε κυκλοφορήσει ή πληροφορία οτι επίκεινται 70 απολύσεις στόν όμιλο. Σε σχετική ερώτηση που διατυπώθηκε κατά τη συναντηση που έγινε μεταξύ ΕΣΗΕΑ και ΕΙΤΗΣΕΕ για τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας η απάντηση υπεύθυνου του σταθμού ήταν ότι "δεν πρόκειται να γίνουν απολύσεις, πρός το παρόν" αλλά ότι ίσως χρειαστεί να σταματήσουν κάποιες εκπομπές και οι σχετιζόμενες με αυτές συνεργασίες.Τελικά φαίνεται ότι επελεγη η λύση της εθελούσιας για την οποια , μέχρι στιγμής, όλα τα χαρτιά είναι κλειστά.

Η ανακοίνωση του Όμίλου Αντεννα για την εθελούσια είναι η πιό κάτω:

"Τον τελευταίο χρόνο η νέα πραγματικότητα που έχει διαμορφωθεί στην αγορά των Μέσων Ενημέρωσης, έχει οδηγήσει μεγάλους διεθνείς και ευρωπαϊκούς οργανισμούς στη λήψη ιδιαίτερα δύσκολων αποφάσεων, προκειμένου να προσαρμοστούν στις νέες συνθήκες.

Στην Ελλάδα, η τηλεοπτική διαφημιστική δαπάνη κινείται με σταθερά πτωτικό ρυθμό, της τάξεως του 25% για το α’ εξάμηνο του 2009, ενώ για τη συνέχεια προβλέπεται σταθεροποίηση στα νέα χαμηλά επίπεδα ή και επιδείνωση των μεγεθών. Η αγορά συρρικνώθηκε στα επίπεδα της διετίας 2004-2005 και βάσει των προβλέψεων το γεγονός αυτό δεν είναι αναστρέψιμο.

Τους τελευταίους δέκα μήνες ο ΑΝΤ1 TV, μελετώντας προσεκτικά τις εξελίξεις, εφαρμόζει μια ολοκληρωμένη στρατηγική που του επιτρέπει: να επανασχεδιάσει τον τρόπο λειτουργίας του ώστε να γίνει πιο ευέλικτος, αποδοτικός και αποτελεσματικός, να προσαρμόσει την κοστολογική του βάση και να συνεχίσει να ηγείται των εξελίξεων.

Στο πλαίσιο αυτό, η Διεύθυνση του ΑΝΤ1 TV προχώρησε σε σειρά αναγκαίων ενεργειών μείωσης κόστους σε όλα τα επίπεδα, όπως στην επαναδιαπραγμάτευση συμβολαίων με διεθνή studios, στον εξορθολογισμό των αμοιβών των υψηλόμισθων συνεργατών – άμεσων και έμμεσων, στη μείωση των λειτουργικών εξόδων και στον επανασχεδιασμό διαδικασιών.Σε συνέχεια των παραπάνω κι εφόσον εξαντλήθηκε κάθε άλλο περιθώριο, η Διεύθυνση του ΑΝΤ1 TV ανακοινώνει την έναρξη Προγράμματος Εθελουσίας Εξόδου. Σε αντίθεση με τις σκληρές επιχειρηματικές πρακτικές που εφαρμόζουν άλλες ραδιοτηλεοπτικές επιχειρήσεις διεθνώς, η απόφαση πάρθηκε με γνώμονα την υπευθυνότητα, την εκτίμηση και την αναγνώριση της προσφοράς των εργαζόμενων που συνέβαλαν στη μέχρι σήμερα πορεία και εξέλιξή του.Ο ΑΝΤ1 TV παραμένει ο Ελληνικός Τηλεοπτικός Σταθμός που παράγει και παρέχει υψηλής ποιότητας τηλεοπτικό προϊόν ενημέρωσης και ψυχαγωγίας για τον Έλληνα τηλεθεατή. Με σταθερή στρατηγική, στόχος μας είναι να συνεχίσουμε να πρωταγωνιστούμε στη νέα εποχή των ΜΜΕ και της ψηφιακής τηλεόρασης στην Ελλάδα."

Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΑΔΕΛΦΟΣ ΣΤΑ ΜΜΕ ΕΧΕΙ ΚΑΡΤΑ- τώρα και στον Πήγασο


Το θέμα του ηλεκτρονικού ελέγχου σε χώρους δουλειάς δεν είναι νέο. Είναι ήδη δοκιμασμένο σε αρκετά «μαγαζιά» του τύπου που έχουν εφαρμόσει το σύστημα με κάρτες η/και με κάμερες, Και είναι ιδιαίτερα σοβαρό. Με δικαιολογία την ασφάλεια (αλήθεια τι μας θυμίζει αυτό…) οι ιδιοκτήτες των Μέσων με τη βοήθεια Διευθυντικών στελεχών και, εκμεταλλευόμενοι την ανοχή και την αδιαφορία των άμεσα ενδιαφερόμενων (όσοι αντιδρούν αντιμετωπίζονται ως…περίεργοι ενοχλητικοί) προχωρούν στη λήψη μέτρων που καταπατούν βασικά δικαιώματα και περιορίζουν ελευθερίες που υποτίθεται υπερασπίζονται.
Η Γενική Συνέλευση της ΕΣΗΕΑ, πριν δύο χρόνια περίπου, πήρε κάποιες αποφάσεις καταδίκης τέτοιων μεθόδων και δυναμικής αντίδρασης σ΄ αυτές. Αλλά το ΔΣ του Σωματείου, με κύρια ευθύνη της γνωστής πλειοψηφίας (Σόμπολου, Τσαλαπάτη κ.α.), φάνηκε κι εδώ κατώτερο των περιστάσεων. Αλλωστε στη Συνέλευση είχαν κάνει ότι περνούσε από το χέρι τους για να μην ληφθεί απόφαση- άτιμη διαπλοκή όλα τα σκεπάζεις.
Τώρα το θέμα επανέρχεται εκεί απ΄ όπου ξεκίνησε: τον όμιλο Μπόμπολα. Προς το παρόν δημοσιεύουμε την επιστολή των εκπροσώπων στα Μέσα του ομίλου και εν καιρώ, όταν με το καλό τέλος πάντων, θα πούμε και περισσότερα.



Προς τα μέλη του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ

Κοινοποίηση στα μέλη του Μικτού Συμβουλίου
στα μέλη των Πειθαρχικών Συμβουλίων
στο ΔΣ της ΠΟΕΣΥ

Αθήνα 29 Ιουλίου 2009


Συνάδελφοι,

όπως πολλές φορές προφορικά σας έχουμε ενημερώσει, στον όμιλο “Πήγασος” όπου εδρεύουν οι εφημερίδες “Εθνος”, “Έθνος της Κυριακής”, “Ημερησία”, “Goal News” και το ραδιόφωνο “SENTRA FM 103,3” , η ιδιοκτήτρια εταιρία σκοπεύει να τοποθετήσει σύστημα ηλεκτρονικού ελέγχου εισόδου και εξόδου στο κτίριο. Ωστόσο παρά τις εκκλήσεις μας, κανένας δεν έχει ασχοληθεί με το θέμα που είναι φλέγον για τους εργαζόμενους.

Επειδή τα στοιχεία που μπορεί να προκύψουν από αυτή την παρακολούθηση θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως στοιχεία για την δήθεν απασχόλησή μας στην εργασία μόνο τις συγκεκριμένες ώρες, και επειδή οι δημοσιογράφοι δεν έχουν ωράριο, καλέσαμε την εταιρία να αποποιηθεί νομικά οποιοδήποτε στοιχείο μπορεί σήμερα ή στο μέλλον να προκύψει από την καταγραφή της εισόδου μας και εξόδου μας από το κτίριο. Ωστόσο οι εκπρόσωποι της εταιρίας αρκέστηκαν σε προφορικές δηλώσεις ότι δεν πρόκειται να χρησιμοποιηθούν τα στοιχεία και αρνήθηκαν οποιαδήποτε γραπτή διαβεβαίωση.

Βάσει της απόφασης της Γενικής Συνέλευσης των μελών της ΕΣΗΕΑ (Μάιος 2006), οι δημοσιογράφοι αρνούμαστε να παραλάβουμε οποιαδήποτε ηλεκτρονική κάρτα καταγράφει τέτοια στοιχεία για εμάς. Σήμερα οι φωτογράφοι ειδοποιήθηκαν από τη διεύθυνση προσωπικού της εταιρίας να φωτογραφίσουν τους συντάκτες, προκειμένου να προχωρήσει η έκδοση των καρτών.

Καλούμε τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου και τον προεδρεύοντα του ΔΣ όπως έχουν υποχρέωση βάσει του καταστατικού της ΕΣΗΕΑ (άρθρα 2, 13 και 14) να επικοινωνήσουν με την εταιρία και να καταστήσουν σαφή τη θέση της ΕΣΗΕΑ. Επίσης να έρθουν σε επικοινωνία με τους διευθυντές των εφημερίδων και του ραδιοφωνικού σταθμού, οι οποίοι είναι μέλη της Ένωσης και να τους καταστήσουν σαφή τη θέση της γενικής συνέλευσης της ΕΣΗΕΑ για τις ηλεκτρονικές κάρτες.

Επειδή το θέμα είναι πολύ σοβαρό για τους συντάκτες που εργάζονται σε όλα τα μέσα ιδιοκτησίας της εταιρίας “Πήγασος”, παρακαλούμε να ενεργήσετε άμεσα και να μας κοινοποιήσετε γραπτά τα αποτελέσματα των συναντήσεων που οφείλετε να κάνετε.

Οι εκπρόσωποι των συντακτών

Εθνους και Εθνους της Κυριακής Ιωάννα Ηλιάδη
Goal News Σωτήρης Τριανταφύλλου
Ημερησία Γιώργος Παυλόπουλος
SENTRA FM 103,3 Νίκος Ζαμπάρας

27 Ιουλ 2009

30 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ρωτούν για τίς αποδοχές του προέδρου της ΕΡΤ

Ερώτηση στον πρωθυπουργό με αφορμή το ύψος των αποδοχών του προέδρου της ΕΡΤ κατέθεσαν 30 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, με αφορμή τις εξαγγελίες της κυβέρνησης για περικοπές των αποδοχών των στελεχών στις ΔΕΚΟ.
Ο κ. Παναγόπουλος πρόσφατα παραδέχθηκε ότι οι ετήσιες αμοιβές του ανέρχονται στο ποσό των 347.000 ευρώ το χρόνο και ότι θα εξακολουθήσει να παίρνει τα ίδια χρήματα μέχρι το 2012! Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ σημειώνουν ότι οι αποδοχές του προέδρου της ΕΡΤ είναι κατά πολύ υψηλότερες από εκείνες του Προέδρου της Δημοκρατίας ή του ιδίου του πρωθυπουργού, και ρωτούν τον κ. Καραμανλή: «1. Ισχύει η δέσμευση για «πλαφόν» στις αποδοχές που εισπράττουν τα στελέχη των ΔΕΚΟ και πόσοι από τα γαλάζια golden boys και golden girls έχουν προσαρμόσει τους μισθούς τους; 2. Γιατί στην περίπτωση του προέδρου της ΕΡΤ Α.Ε., ο οποίος εισπράττει τριπλάσιο ποσό και από τον προϊστάμενό του υπουργό, δεν έχει τύχει ακόμη εφαρμογής η εν λόγω πρωθυπουργική εξαγγελία; 3. Συνάδει, σε κάθε περίπτωση, το ύψος των χρημάτων που εισπράττει ο πρόεδρος της ΕΡΤ με τα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα (τίτλοι σπουδών, προηγούμενη εμπειρία, κ.λ.π.), αλλά και την αποτελεσματικότητα της διοίκησης που ασκεί στην ΕΡΤ; 4. Από πού αντλεί ο κ. Παναγόπουλος την βεβαιότητα ότι θα εισπράττει ως το 2012 αυτό το προκλητικό ύψος αμοιβών των 347.000€, παρά τις επιθετικές σας δηλώσεις ότι όποιος δεν συμφωνεί με τον περιορισμό των αποδοχών του να πάει σπίτι του; 5. Μήπως η εξίσου προκλητική αυτή στάση του έχει να κάνει με το ότι αντλεί τη δύναμή του απευθείας από το Μαξίμου και τη Ρηγίλλης και δεν υπάρχει αρμόδιος υπουργός που θα τον υποχρεώσει να προσαρμοστεί;»

26 Ιουλ 2009

ΡΑΔΙΟ ΞΕΝΙΟΣ: Η ΛΟΓΙΚΗ ΤΟΥ ΠΑΡΑΛΟΓΟΥ


Δυόμιση χρόνια στην τοπική εξουσία συμπλήρωσε, η υποστηριζόμενη από τη Ν.Δ ,Δημοτική Αρχή των Ανω Λιοσίων.Ανέλαβε ένα ομολογουμένως δύσκολο έργο, αν αναλογιστεί κανείς την οικονομική κατάσταση του Δήμου με τα χρέη να φτάνουν σε δυσθεώρατα ύψη από την πιθανή κακοδιαχείρηση προηγουμένων διοικήσεων,αλλά και το γεγονός ότι μάλλον η περιοχή των Ανω Λιοσίων βρίσκεται μέσα στην δεκάδα των πιο δύσκολων και υποβαθμισμένων περιοχών της Ελλάδας κυρίως λόγω της 40χρονης παρουσίας της χωματερής .
Είναι πολύ νωρίς να ισχυριστεί κανείς αν ο Δήμαρχος και οι συνεργάτες του πέτυχαν η απέτυχαν στο έργο τους ,να αναβαθμίσουν την ποιότητα ζωής και την καθημερινότητα των πολιτών του Δήμου Ανω Λιοσίων, αλλά η όποια έξωθεν καλή μαρτυρία ΑΜΑΥΡΩΝΕΤΑΙ από την συμπεριφορά τους απέναντι στους 60 εργαζόμενους του Δημοτικού Ραδιοφώνου Ανω Λιοσίων ΞΕΝΙΟΣ 94.3.
Από την ανάληψη των καθηκόντων της Δημοτικής Αρχής το 2007 , ο ΞΕΝΙΟΣ και οι εργαζόμενοι αποτέλεσαν το κόκκινο πανί για τους διοικούντες. Ο στόχος ήταν και παραμένει να «αδειάσει» ο Σταθμός από εργαζόμενους για λόγους που μόνο ο Δήμαρχος και οι συνεργάτες του γνωρίζουν.
Ετσι λοιπόν επί δυόμιση χρόνια οι 60 επαγγελματίες εργαζόμενοι στον ΞΕΝΙΟ (δημοσιογράφοι-τεχνικοί- διοικητικό και λοιπό προσωπικό) παραμένουν όμηροι των διαθέσεων του Δημάρχου και των συνεργατών του, βιώνοντας μια απαράδεκτη για κάθε Ελληνα πολίτη και εργαζόμενο κατάσταση.
Ο Δήμαρχος (με την πλειοψηφία των μελών του Δημοτικού συμβουλίου) μέσα σ αυτά τα δυόμιση χρόνια έχει μεταξύ άλλων αποφασίσει:

1.Την μετατροπή του ραδιοφώνου σε ΑΕ με οικονομοτεχνική μελέτη που προβλέπει την λειτουργία του με 5 άτομα. Η μετατροπή αυτή δεν έχει προχωρήσει για άγνωστους λόγους

2.Την λύση και εκκαθάριση της Δημοτικής επιχείρησης Ραδιοφώνου Ανω Λιοσίων ΞΕΝΙΟΣ και την μεταβίβαση της άδειας στο ATTICA TV (πρώην ΘΡΙΑΣΙΟ TV) του Δήμου Ασπροπύργου. Η απόφαση αυτή δεν έχει υλοποιηθεί ακόμα για άγνωστους λόγους

3.Ξανά την μετατροπή του ραδιοφώνου σε ΑΕ διαδικασία που μάλλον βρίσκεται σε εξέλιξη αυτές τις μέρες.
-Οι εργαζόμενοι στον ΞΕΝΙΟ «πληρώνουν» την άρνησή τους να γίνουν με το ζόρι δημοτικοί υπάλληλοι αφού αυτό είναι το μεγαλεπήβολο σχέδιο της Δημοτικής Αρχής.
-Ο Δήμαρχος έχει επανειλημμένα ζητήσει τις υπογραφές των εργαζομένων στον Σταθμό, προκειμένου να μεταφερθούν στον Δήμο αλλά ούτε μια φορά δεν εμφάνισε μια σύμβαση για το καθεστώς εργασίας που θα έχουν παρά μόνο ζητάει να του δείξουν εμπιστοσύνη στις προφορικές του διαβεβαιώσεις. Φυσικά κανένας σοβαρός επαγγελματίας δεν μπορεί να στηριχθεί σε προφορικές διαβεβαιώσεις.
-Ο Δήμαρχος σε άλλους συνομιλητές ισχυρίζεται ότι έχει κλείσει τον Σταθμό και σε άλλους ότι έχει μετατρέψει το Σταθμό σε Α.Ε.

-Οι εργαζόμενοι στον ΞΕΝΙΟ:

1.ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΛΥΜΕΝΟΙ ΓΙΑΤΙ ΑΠΛΟΥΣΤΑΤΑ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΕΧΕΙ ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΘΕΙ ΚΑΜΙΑ ΑΠΟΛΥΣΗ

2.ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΣΕ ΕΠΙΣΧΕΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΔΙΕΚΔΙΚΩΝΤΑΣ ΤΑ ΔΕΔΟΥΛΕΥΜΕΝΑ ΤΟΥΣ

3.ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΝ ΤΗΝ ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΤΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΤΟΥΣ ΕΙΣΦΟΡΩΝ ΣΤΑ ΤΑΜΕΙΑ ΚΑΘΩΣ ΑΥΤΕΣ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΚΑΤΑΒΛΗΘΕΊ ΓΙΑ ΠΟΛΥ ΜΕΓΑΛΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ ΜΕ ΟΤΙ ΑΥΤΟ ΣΥΝΕΠΑΓΕΤΑΙ

4. ΕΙΝΑΙ 3 ΜΗΝΕΣ ΑΠΛΗΡΩΤΟΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΛΑΒΕΙ ΤΟ ΘΕΡΙΝΟ ΕΠΙΔΟΜΑ ΑΔΕΙΑΣ

5.ΠΕΡΝΟΥΝ ΑΛΛΟ ΕΝΑ ΔΡΑΜΑΤΙΚΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΕΙΔΙΚΑ ΤΑ ΖΕΥΓΑΡΙΑ ΠΟΥ ΕΡΓΑΖΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΟΙ 2 ΣΤΟ ΣΤΑΘΜΟ ΚΑΙ ΟΣΟΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΑΛΛΗ ΔΟΥΛΕΙΑ.

6.ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΣΤΟ ΣΤΑΘΜΟ ΓΙΑΤΙ ΕΚΕΙ ΕΙΝΑΙ Ο ΧΩΡΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΑΠΟ «ΧΟΜΠΙ» ΟΠΩΣ ΔΙΑΛΑΛΕΙ Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ

7.ΘΕΩΡΟΥΝ ΟΤΙ ΚΑΝΕΝΑΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΝΑ ΠΑΙΖΕΙ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΣΤΙΣ ΠΛΑΤΕΣ ΤΟΥΣ

8.ΕΙΝΑΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΚΑΙ ΟΧΙ ΖΩΑ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟΥΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΕΡΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΟ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ ΤΡΟΠΟ ΕΔΩ ΚΑΙ ΔΥΟΜΙΣΙ ΧΡΟΝΙΑ.
ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΚΑΠΟΙΟΙ ΝΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΘΟΥΝ ΓΙΑ ΑΥΤΟΥΣ ΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ. ΕΙΝΑΙ ΩΡΑ ΓΙΑ ΠΡΑΞΕΙΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΓΙΑ ΛΟΓΙΑ ΑΠΟ ΑΥΤΑ ΧΟΡΤΑΣΑΜΕ.

Αναρτήθηκε από Άνεργοι Δημοσιογράφοι στις 15:52