25 Μαΐ 2010

ΨΗΦΙΖΟΥΜΕ ΑΥΡΙΟ ΚΑΙ ΜΕΘΑΥΡΙΟ ΓΙΑ ΕΦΟΡΕΥΤΙΚΗ ΚΑΙ ΜΟΡΦΩΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ

Α. Υποψήφιοι για την Εφορευτική Επιτροπή:

1. ΑΓΟΥΡΙΔΟΥ ΘΕΟΔΩΡΑ

2. ΓΟΥΤΣΟΥ ΒΑΡΒΑΡΑ

3. ΖΑΡΚΑΔΑ ΜΑΡΙΑ

4. ΗΛΙΟΥ ΧΡΗΣΤΟΣ (ΚΡΙΣ)

5. ΚΑΖΑΚΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ

6. ΚΑΡΑΜΠΑΤΣΑΚΗΣ ΘΕΟΦΑΝΗΣ (ΦΑΝΗΣ)

7. ΚΩΣΤΑΚΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

8. ΜΠΑΡΔΑΚΟΥ ΔΕΣΠΟΙΝΑ

9. ΠΙΝΗ ΜΑΡΙΑ (ΜΑΙΡΗ)

10. ΡΗΓΟΠΟΥΛΟΣ ΑΝΔΡΕΑΣ

11. ΡΙΖΕΑΚΟΥ ΕΛΕΝΗ (ΕΛΕΝΑ)


Β. Υποψήφιοι για το Διοικητικό Συμβούλιο του Μορφωτικού Ιδρύματος:



1) Τακτικά μέλη της Ε.Σ.Η.Ε.Α. - μέλη αντιστοίχων με τη δραστηριότητά τους οργανώσεων

1. ΒΑΣΙΛΙΚΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣ

2. ΓΚΡΗΣ ΗΛΙΑΣ

3. ΛΕΟΝΑΡΔΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

4. ΜΑΡΑΓΚΟΥ ΜΑΡΙΑ

5. ΠΑΤΡΙΚΑΡΕΑΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ


2) Τακτικά μέλη της Ε.Σ.Η.Ε.Α.

1. ΑΝΔΡΙΑΝΟΥ ΕΛΕΝΗ

2. ΓΚΙΩΝΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

3. ΔΟΥΑΤΖΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

4. ΚΑΣΙΜΑΤΗΣ ΠΕΤΡΟΣ

5. ΚΟΤΤΗ ΑΓΓΕΛΙΚΗ

6. ΛΟΥΚΟΠΟΥΛΟΣ ΠΕΡΙΚΛΗΣ

7. ΜΩΡΑΪΤΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

8. ΠΕΤΡΑΛΙΑ ΦΑΝΗ

9. ΣΠΑΝΔΩΝΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ-ΝΙΚΟΛΑΟΣ

10. ΣΤΡΑΤΗΓΑΚΗ ΔΑΝΑΗ

11. ΣΧΙΝΑ ΚΑΤΕΡΙΝΑ

Υπενθυμίζεται ότι οι ψηφοφορίες θα διεξαχθούν στο Μέγαρο της ΕΣΗΕΑ (Ακαδημίας 20), από τις 8 π.μ. έως τη δύση του ηλίου (20.37).

24 Μαΐ 2010

ΠΑΝΙΚόΣ Στό ΜανΤΡί

Μια μέρα ο τσοπάνης μάζεψε γυρω του όλα τα ζώα του μαντριού για να τους μιλήσει σοβαρά.

«Αγαπημένα μου πρόβατα, λατρεμένα μου κατσίκια, τιμημένα μου σκυλιά. Ξέρετε όλα σας για την κρίση που επικρατεί. Το γάλα που παράγετε λιγοστεύει συνεχώς, και μού βγαίνει όλο και πιο ξυνό. Το κατσιασμένο μαλλί σας μόλις σάς κουρέψω γεμίζει σκώρους. Το κρέας σας είναι σκληρό και άνοστο. Ενώ εκείνο το Ευρωπαϊκό γάλα… είναι όλο άρωμα και γλύκα… εκείνο το ινδικό μαλλί, είναι σαν μετάξι… εκείνα τα κινέζικα κρέατα… είναι δέκα φορές πιο φτηνά…
Είμαι όμως ο τσομπάνης σας, από πάππο προς πάππο, και σάς αγαπώ απεριόριστα, γι’ αυτό και θα σάς σώσω. Δεν μπορώ να το κάνω αυτό μόνος μου, γιατί εκείνος ο άθλιος, ο ακατανόμαστος, ο άχρηστος, ο προηγούμενος τσομπάνης ντε, σάς είχε κακομάθει με τζάμπα σανό, κι έκλεβε ασύστολα στα στέγαστρα και στις ποτίστρες....Τόσα χρόνια όμως έχουμε περάσει τόσα και τόσα μαζί… χαρές, λύπες, αγωνίες, επιτυχίες… Είμαι υπεύθυνος για σας, και πρέπει οπωσδήποτε να σάς σώσω, το θεωρώ χρέος μου. Όσο δύσκολες κι αν είναι οι αποφάσεις που πρέπει να πάρω, δύσκολες τόσο για σάς, όσο και για μένα.
Γύρω τα πρόβατα είχαν σαστίσει. ακόμα και τα συνήθως φωνακλάδικα και θρασεία τσομπανόσκυλα άκουγαν άφωνα και σκυθρωπά. Ο Τσομπάνης συνέχισε, πιο χαμηλόφωνα:
Μέσα σε αυτήν την εξαιρετικά κρίσιμη κατάσταση, ένας μόνος τρόπος υπάρχει για να σώσω το Μαντρί, και θα το κάνω, όποιο κι αν είναι το κόστος. Το σκέφτηκα από δω, το σκέφτηκα από κει, μέχρι και έρπη έβγαλα, αλλά το αποφάσισα και δεν θα κάνω σε τίποτα πίσω, κι ας μην ξαναεκλεγώ ποτέ τσομπάνης:

Θα σάς φέρω το λύκο.
πηγή: mavrosgatos

23 Μαΐ 2010

Η κρίση και τα μέτρα σκοτώνουν...


Η άνοδος της ανεργίας και τα σκληρά οικονομικά μέτρα οδηγούν στήν αύξηση των αυτ0κτονιών και των ψυχικών νοσημάτων. Ηδη ανήλθαν σε 30% οσοι ζήτησαν ψυχιατρική βοήθεια. Διεθνείς μελέτες έδειξαν ότι κάθε άνοδος της ανεργίας κατά 3 μονάδες ανεβάζει τίς αυτοκτονιες κατά 5% και τους θανάτους απο αλκοόλ κατά 30%. Και υποφέρουν τόσο αυτοί που δεν έχουν δουλειά όσο και αυτοί που έχουν και πρέπει να συμμορφωθούν με τους εξοντωτικούς όρους για να την κρατήσουν.

της Μαρίνας Ζιώζιου
Πριν από δύο εβδομάδες, ένας 38χρονος φρουρός των φυλακών Αγ. Στεφάνου Πάτρας, πατέρας ενός ανήλικου παιδιού, έβαλε το υπηρεσιακό του όπλο στον κρόταφο και αυτοπυροβολήθηκε. Με επιστολή που άφησε στους οικείους του, εξηγούσε ότι στην αυτοκτονία τον οδήγησαν τα ανυπέρβλητα οικονομικά προβλήματα που αντιμετώπιζε...Οι αυτοκτονίες εξαιτίας της οικονομικής δυσπραγίας αυξάνονται και στη χώρα μας, όπως και οι συναισθηματικές διαταραχές. Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί είναι ότι οι συμπολίτες μας που απευθύνθηκαν για βοήθεια σε δημόσια ψυχιατρικά νοσοκομεία αυξήθηκαν κατά 30% το τελευταίο διάστημα!Οι ειδικοί, επιπλέον, δεν κρύβουν την ανησυχία τους ότι το ποσοστό θα αυξηθεί τους επόμενους μήνες.
Σύμφωνα με πρόσφατες διεθνείς μελέτες, κάθε αύξηση της ανεργίας κατά 3% φέρνει αύξηση των αυτοκτονιών κατά 5% και των θανάτων από αλκοόλ κατά 30%!Πιο συγκεκριμένα, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της περιόδου μέχρι το 2009, το 30% των εργαζομένων στις χώρες της ΕΕ υποφέρουν από τις σοβαρές συνέπειες του έντονου στρες στον χώρο της εργασίας, ενώ 40 εκατ. εργαζομένων αρρωσταίνουν από ψυχικά προβλήματα στον επαγγελματικό τους χώρο.Επίσης, μελέτες σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες έχουν δείξει, μέσα στο 2009, αύξηση των καταθλιπτικών διαταραχών κατά 15% και των αγχωδών διαταραχών κατά 30%.
Το ΔΝΤ και οι συνέπειες
«Οι συνέπειες στην ψυχική υγεία, από το σοκ των οικονομικών μέτρων που αποφάσισε η κυβέρνηση κατ’ εντολή της ΕΕ και του ΔΝΤ, πρόκειται να γίνονται διαρκώς πιο δραματικές», αναφέρει στο «Εθνος της Κυριακής» ο κ. Θεόδωρος Μεγαλοοικονόμου, ψυχίατρος, διευθυντής στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής.«Θα καταστρέψουν όχι μόνο το παρόν εκατομμυρίων, αλλά και το μέλλον μιας ολόκληρης, τουλάχιστον, γενιάς. Γνωρίζουμε πώς η οικονομική κρίση γίνεται κρίση οικογενειακή και κρίση προσωπική, οδηγώντας, όταν δεν φαίνεται διέξοδος, στην κατάθλιψη, την κατ’ εξοχήν ψυχική διαταραχή της οικονομικής ύφεσης. Σ’ ένα σύστημα που δομεί την προσωπική ταυτότητα μέσω της εργασίας, το ενδεχόμενο επιστροφής στο σπίτι σηματοδοτεί μια... ήττα. Μια ήττα την οποία το άτομο οδηγείται αφενός να θεωρεί ως προσωπική του ευθύνη και αφετέρου ότι, για την αντιμετώπιση των συνεπειών της, δεν υπάρχουν παρά ατομικές λύσεις.Η οικονομική κρίση αγγίζει κάτι πιο βαθύ από το οικονομικό, που είναι το νόημα της ζωής, μια κρίση προοπτικών που βιώνουν προπαντός οι νέοι. Τα άτομα αισθάνονται παγιδευμένα μέσα σε μια κατάσταση χωρίς διέξοδο», συμπληρώνει ο κ. Μεγαλοοικονόμου.Ο κίνδυνος της ανεργίας, οι ελαστικές σχέσεις εργασίας αυξάνουν την ανησυχία και κάνουν τον εργαζόμενο να αισθάνεται ότι καταρρέουν τα δεδομένα της εργασίας και του κράτους πρόνοιας.
Ολο και περισσότεροι Ελληνες οδηγούνται να ζουν μέρα με τη μέρα σε συνθήκες έντονης επισφάλειας.Υποφέρουν τόσο αυτοί που εξακολουθούν να έχουν εργασία (με τους εξοντωτικούς όρους στους οποίους πρέπει να συμμορφωθούν για να τη διατηρήσουν), όσο και αυτοί που δεν έχουν, οι οποίοι βουλιάζουν στο τέλμα της μακροχρόνιας ανεργίας.«Το άτομο που βρίσκεται ξαφνικά στον βυθό αυτής της κρίσης, νιώθει, συχνά, τελείως αποξενωμένο, μέσα σε μια νέα κατάσταση γύρω του, που απαξιώνει συστηματικά τους τρόπους που είχε μάθει να διαπραγματεύεται και να διεκδικεί», τονίζει ο κ. Μεγαλοοικονόμου. «Κι έτσι δύο τινά συμβαίνουν: Είτε μαθαίνει να υποτάσσεται είτε υιοθετεί μορφές έκφρασης που περιέχουν μια δόση βιαιότητας.Η καλλιέργεια του δέους και του φόβου απέναντι στο αναπόφευκτο αυτών των μέτρων και στην παντοδυναμία των ‘’ισχυρών’’, σε συνδυασμό με την αδυναμία ‘’ημών των ενόχων’’ που φτιάξαμε αυτό το τεράστιο χρέος, αφήνει ακόμα πολλούς εμβρόντητους και αδρανείς και ορισμένους μέχρι και να ταυτίζονται με τον επιτιθέμενο και να δικαιολογούν τα μέτρα ως αναγκαία», υπογραμμίζει ο κ. Μεγαλοοικονόμου.
Η σημερινή οικονομική κατάσταση, όπως όλα δείχνουν, θα εντείνει και τα συναισθήματα απόγνωσης μεταξύ εκείνων που ήδη πάσχουν ή είναι επιρρεπείς σε ψυχικά νοσήματα. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για έξαρση του αριθμού των αυτοκτονιών και των ψυχικών διαταραχών.Αρκεί να αναφέρουμε ότι σε όλο τον κόσμο 121 εκατ. άνθρωποι υποφέρουν από κατάθλιψη, 70 εκατ. από προβλήματα που έχουν σχέση με τον αλκοολισμό, 24 εκατ. από σχιζοφρένεια και 37 εκατ. από άνοια. Η κατάθλιψη και οι αγχώδεις διαταραχές είναι τα συνηθέστερα προβλήματα και εκτιμάται ότι έως το 2020 η κατάθλιψη θα αποτελεί τη συχνότερη ασθένεια στις προηγμένες χώρες και τη δεύτερη αιτία ανικανότητας στον κόσμο.
πηγή:Κυρ. Εθνος

Μείωση της κρατικής επιχορήγησης- τριγμοί στα μήντια

ΣΥΝΤΡΙΠΤΙΚΗ πτώση για τη διαφημιστική δαπάνη του ευρύτερου δημοσίου τομέα στο πρώτο τετράμηνο του τρέχοντος έτους. Δηλαδή; Δηλαδή, αν ρίξει κανείς μια ματιά στα στοιχεία της Media Services για την περίοδο Ιανουαρίου-Απριλίου 2010 και τα συγκρίνει με εκείνα της αντίστοιχης περυσινής περιόδου, βλέπει μια κατολίσθηση που αγγίζει το 50%!
Πέρυσι η καταμετρούμενη δαπάνη ανήλθε στα 31.763.274 ευρώ και φέτος ίσα ίσα που σύρθηκε ώς τα 16.059.148 ευρώ. Αυτό μας κάνει 8.121.502 για τις εφημερίδες (από 14.323.712 το πρώτο τετράμηνο του 2009), 3.964.208 ευρώ για τα κανάλια (10.679.468), 2.084.819 ευρώ για τα ραδιόφωνα (2.962.192 ευρώ) και 2.019.239 ευρώ για τα περιοδικά (3.867.290 ευρώ). Στα σύνολα υπολογίστε, μεταξύ άλλων, υπουργεία, οργανισμούς, δήμους, νομαρχίες, περιφέρειες και επιμελητήρια.

ΜΕΙΟΝ 30% για την κρατική επιχορήγηση στα κόμματα και άρχισαν ήδη οι πρώτοι τριγμοί στα αντίστοιχα media. Σε ένα μάλιστα εξ αυτών, ακούστηκε προ ολίγων ημερών, από υπεύθυνα χείλη, η μαγική φράση: «Το ΔΝΤ δεν θα περάσει απέξω, θ’ ανέβει και πάνω». Το οποίον ερμηνεύτηκε ως προειδοποίηση για απομακρύνσεις και σηκώθηκαν τα μαύρα πανιά. Οι συντάκτες από την πλευρά τους λένε ότι τα προβλήματα μπορούν να αντιμετωπιστούν σε περίπτωση που βγει άμεσα κάποιος κόσμος στη σύνταξη και εξορθολογιστεί το μισθολόγιο με ενεργοποίηση των «προνομιούχων» που αρκούνται σε ελάχιστη συνεισφορά. Σε περίπτωση πάντως που δεν βρεθούν άμεσα πόροι, ακούγεται ότι έως και κατεβάσματα ρολών υπάρχουν στο πρόγραμμα.
πηγή: Κυρ. Ελευθεροτυπία