11 Σεπ 2010

Πέντε ακόμη αυτοκτονίες στη France Telecom


Πέντε υπάλληλοι της France Telecom αυτοκτόνησαν σε διάστημα δύο εβδομάδων γεγονός που εντείνει την ανησυχία στη διοίκηση της ημικρατικής εταιρίας, καθώς από το 2008 έχουν αυτοκτονήσει 58 εργαζόμενοι σε αυτή.

Με τους δύο νέους θανάτους ο αριθμός των αυτοκτονιών τη φετινή χρονιά ανήλθε σε 23, αλλά δεν έχει γίνει γνωστό αν συνδέονται με τις συνθήκες εργασίας στην κολοσσιαία εταιρία τηλεπικοινωνιών, η οποία απασχολεί 100.000 εργαζόμενους.

Τον Απρίλιο η εισαγγελία στο Παρίσι ξεκίνησε δικαστική έρευνα για την υπόθεση μετά από μήνυση που κατέθεσε το συνδικάτο Sud PTT κατηγορώντας την France Telecom ότι σκοπίμως δημιουργεί ένα αφόρητο εργασιακό περιβάλλον, ώστε οι υπάλληλοί της να παραιτούνται κι η εταιρία να μειώνει το εργατικό της δυναμικό και κατά συνέπεια να περιορίζει τις δαπάνες της.
Επειδή η France Telecom είναι ημικρατική εταιρία, πολλοί από τους υπαλλήλους της θεωρούνται δημόσιοι υπάλληλοι και δεν μπορούν να απολυθούν.

Το Φεβρουάριο, έκθεση για τις συνθήκες εργασίας στην France Telecom που παρουσιάστηκε στον εισαγγελέα του Παρισιού συμπέρανε ότι μπορεί να σχηματιστεί δικογραφία και να κατηγορηθεί η εταιρία για ηθική παρενόχληση.

Τον Ιούλιο δικαστήριο αποφάνθηκε ότι μία από τις αυτοκτονίες μπορεί να χαρακτηριστεί εργατικό ατύχημα καθώς ο αυτόχειρας, 51 ετών, είχε αφήσει αποχαιρετιστήριο σημείωμα που ανέφερε ότι οι συνθήκες εργασίας τον οδήγησαν στην πράξη του.
πηγή: The insider

Σχέδιο σωτηρίας επεξεργάζονται στον ΔΟΛ

Το βάθος της κρίσης στον Τύπο αλλά και τα σχέδιά του για το πρόγραμμα εξυγίανσης του ΔΟΛ περιέγραψε σε μέλη του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ (Π. Σόμπολος, Ν. Νταουντάκη, Ε. Μαγιάση και Δ. Κουμπιάς) ο πρόεδρος της ΕΙΗΕΑ και επικεφαλής του ΔΟΛ, Στ. Ψυχάρης.

... Με διαφορά 3 ημερών ενημέρωσε την Πέμπτη τους επικεφαλής «Νέων» και «Βήματος», ενώ ο διευθυντής του τελευταίου Π. Καψής, διεμήνυσε στους εργαζομένους ότι αν δεν αποχωρήσουν αρκετοί διοικητικοί υπάλληλοι, απειλείται η βιωσιμότητα του καθημερινού φύλλου.
Παράλληλα, ζήτησε από τους εργαζομένους να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους αμισθί στο ψηφιακό τμήμα του ΔΟΛ, ενώ προανήγγειλε μείωση αποδοχών.
πηγή: Εθνος
Σημείωση ΜΑΧΟΜΕΝΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑΣ
Τα υπόλοιπα μέλη του ΔΣ γιατί δεν εμφανίστηκαν στη συνάντηση; Απο όσο γνωρίζουμε, πάντως, κάποιο απο τα παρόντα μέλη του ΔΣ επισήμανε στον κ. Ψυχάρη οτι δεν μπορούν με κανένα τρόπο να συναινέσουν σε απολύσεις και οτι, για το καλό του οργανισμού, ο μόνος δρόμος είναι η ανάπτυξη και όχι η συρρίκνωση.

Ανασχηματισμός και στα ΜΜΕ

Στο πρόσωπο του Τηλ. Χυτήρη, που καλείται να διαδραματίσει ρόλο αναπλ. υπουργού Πολιτισμού, συγκεντρώνονται οι ελπίδες όσων επιθυμούν διακαώς τη λύση των εκκρεμοτήτων στον χώρο των ΜΜΕ.

Με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Γ. Πεταλωτή να αναμένει τον χρησμό της Γραμματείας της Κυβέρνησης που επεξεργάζεται περί τα 30 Π.Δ. για την εξειδίκευση των αρμοδιοτήτων κάθε υπουργού, αναπληρωτή υπουργού και υφυπουργού, τα σενάρια έχουν ως εξής:

Το χαρτοφυλάκιο της ΕΡΤ παραμένει στο υπ. Πολιτισμού και θεωρείται βέβαιο ότι το αναλαμβάνει ο νέος αναπλ. υπουργός Πολιτισμού Τ. Χυτήρης.

Το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ανήκε προ ανασχηματισμού στον Γ. Πεταλωτή, ο οποίος είναι πιθανόν να ενταχθεί στο υπ. Εσωτερικών υπό την εποπτεία του υπουργού Γ. Ραγκούση. Είναι πιθανόν, ωστόσο, το ΑΠΕ-ΜΠΕ να περάσει στη σφαίρα της εποπτείας του Τ. Χυτήρη.

Το θέμα των αδειοδοτήσεων των ραδιοτηλεοπτικών σταθμών ανήκει στον υπ. Εσωτερικών Γ. Ραγκούση. Είτε παραμείνει είτε όχι, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η εποπτεία επί του νομοθετικού έργου που θα αφορά τα ΜΜΕ θα ανατεθεί στον Τ. Χυτήρη.

Οι υποδομές για τα ΜΜΕ ανήκουν στην εποπτεία του υπ. Υποδομών, Δ. Ρέππα, με αρμόδιο για την ψηφιακή (μέχρι χθες) τον Ν. Σηφουνάκη και από τούδε και στο εξής τον νέο υφυπουργό, Σπ. Βούγια. Δεν είναι απίθανο ο πρωθυπουργός να μετακινήσει το κομμάτι αυτό είτε στο υπ. Εσωτερικών (για τις Υποδομές) είτε στο χαρτοφυλάκιο του Τ. Χυτήρη (για το Περιεχόμενο).

Η εποπτεία των Γ.Γ. Επικοινωνίας/Ενημέρωσης ενδεχομένως να περάσει στο υπ. Εσωτερικών.
Ο Τηλέμαχος Χυτήρης έχει γνώση της ΕΡΤ, καθώς το 2002 επέλεξε τον Α. Στάγκο, στη θέση του προέδρου διευθύνοντος συμβούλου. Το ερώτημα είναι προς ποια κατεύθυνση θα ενεργοποιήσει την ΕΡΤ: Προς αυτή του ανταγωνισμού ή προς τη λύση της συμπλήρωσης των κενών που αφήνει η ιδιωτική τηλεόραση (παιδικό πρόγραμμα, πολιτισμός, ντοκιμαντέρ). Οι εκκρεμότητες είναι μεγάλες ξεκινώντας από τις επιλογές των προσώπων: του νέου διευθύνοντος συμβούλου, της διοικούσας επιτροπής της ΕΡΤ3, αλλά και της προκήρυξης του διαγωνισμού για τις 700 θέσεις των συμβασιούχων.

Επί του θέματος της διαχείρισης των οικονομικών, ο Τ. Χυτήρης τοποθετήθηκε κάπου στη μέση, καθώς τόνισε ότι «θα βρούμε τη λύση και χωρίς να υπάρχει σπατάλη και υπερβολή, υπάρχει πάντα ο μεσαίος δρόμος, η χρυσή τομή».
πηγή: Εθνος

ΝΕΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥΣ ΣΤΟ ΓΚΟΥΑΝΤΑΝΑΜΟ

Το Πεντάγωνο έδωσε χθες στη δημοσιότητα νέους κανόνες για την κάλυψη των φυλακών και των δικών του Γκουαντάναμο...

Οι κανόνες αυτοί συντάχθηκαν τέσσερις μήνες μετά τον αποκλεισμό τεσσάρων Αμερικανών και Καναδών δημοσιογράφων επειδή δημοσίευσαν το όνομα ενός μάρτυρα που τους είχε μιλήσει. Με βάση τους νέους κανόνες, οι δημοσιογράφοι θα μπορούν να αναδημοσιεύουν πληροφορίες που έχουν ήδη δημοσιευτεί σε άλλα μέσα, ακόμη κι αν έχουν χαρακτηριστεί απόρρητες, ενώ θα μπορούν και να προσφεύγουν δικαστικά εναντίον μιας τέτοιας απόφασης.

Παραμένει πάντως η απαγόρευση που αφορά τη φωτογράφηση κρατουμένων, φρουρών ή των εγκαταστάσεων ασφαλείας. Οι δημοσιογράφοι θα μπορούν επίσης να καταναλώνουν αλκοόλ σε μια στρατιωτική σκηνή όπου θα υπάρχουν καρέκλες, τηλεόραση και ένα ψυγείο. Η κατανάλωση αλκοόλ απαγορεύεται στην αίθουσα Τύπου που βρίσκεται κοντά στις αίθουσες της ναυτικής βάσης του Γκουαντάναμο όπου θα γίνουν οι δίκες των κρατουμένων.
πηγή: fimotro

Ναρκισσιστές οι χρήστες του Facebook με…πόρισμα

Τις προσωπικότητες και τις συνήθειες ενός τυπικού χρήστη του Facebook εξέτασε μελέτη το Πανεπιστημίου του York, και το πόρισμα του ήταν σαφές: Ο ναρκισσισμός είναι το νούμερο ένα χαρακτηριστικό.

Η μελέτη απέδειξε την άμεση σχέση που έχει ο χρόνος που σπαταλά κάποιος στο δημοφιλές μέσο κοινωνικής δικτύωσης, και πόσο ναρκισσιστής είναι.Στην έρευνα πήραν μέρος 100 φοιτητές, 50 άνδρες και 50 γυναίκες και τους ρώτησε πως αλληλεπιδρούν με το Facebook. Έπειτα , απάντησαν σε ένα ψυχολογικό τεστ, μέρος του οποίου αφορούσε τα επίπεδα ναρκισσισμού τους.
Έτσι λοιπόν, οι χρήστες που έμπαιναν πολλές φορές την ημέρα στο λογαριασμό τους, είχαν υψηλότερο σκορ στο ψυχολογικό τεστ που αφορούσε το ναρκισσισμού.
Στο σημείο αυτό, να διευκρινήσουμε πως ο ορισμός του ναρκισσισμού, έτσι όπως τον εξηγούν οι συγκεκριμένοι επιστήμονες δεν έχει κάνει ακριβώς με τον ορισμένο από την ψυχιατρική επιστήμη ορισμό.

Αντίθετα, για την εν λόγω έρευνα, ο ναρκισσισμός ως η ανάγκη για θαυμασμό από τους άλλους, η εμμονή για επίδειξη των ικανοτήτων τους και η υπερβολική αίσθηση ότι είναι πάρα πολύ σημαντικοί για την κοινωνία.Επιπλέον, η μελέτη απέδειξε πως οι ενεργοί χρήστες του Facebook έχουν παρ' όλα αυτά πολύ χαμηλή αυτοεκτίμηση. Πράγμα που βέβαια στην ψυχιατρική επιστήμη, αποτελεί σύμπτωμα του ναρκισσισμού.
Σύμφωνα με τους ερευνητές του York, ο τυπικός χρήστης του Facebook ενδόμυχα αποζητά την αποδοχή ενός ευρύτερου συνόλου και την επαφή με πολλά άτομα. Κάτι το οποίο δεν συμβαίνει στην πραγματική του ζωή.Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με την comScore, οι χρήστες του Facebook πλέον αφιερώνουν περισσότερο χρόνο στο Facebook παρά στο Google.

Τον Αύγουστο, οι 500 εκατομμύρια χρήστες του κοινωνικού δικτύου πέρασαν περίπου 41.1 εκατομμύρια λεπτά , που αντιπροσωπεύει το 9.9% του μέσου χρόνου παραμονής στο Internet.
Πηγή: Viewpress

10 Σεπ 2010

Φωτογραφίες τοίχου...

πηγή:sybilla

ALPHA news: Εκτός τόπου και χρόνου

Εδώ ο κόσμος καίγεται, και το ειδησιογραφικό team στη Κάντζα...χτενίζεται.
Ένα προς ένα επιλεγμένα τα θέματα του κεντρικού δελτίου ειδήσεων, για να σπάσεις την τηλεόραση.
α) "Από το σανίδι στα κοσμήματα". Το δράμα μια απελπισμένης ηθοποιού που τέλειωσε την δραματική σχολή πριν 2 (ολόκληρα) χρόνια, κι ακόμα δεν έγινε "Βουγιουκλάκη". Κατάντησε να... κάνει χειροποίητα κοσμήματα. Λες και δεν το΄ξερε όταν επέλεγε να "σπουδάσει" τέχνη!!!



β) "Πλατεία Κολωνακίου. 14 Κλειστά καταστήματα". Άλλο δράμα με φουκαριάρηδες ιδιοκτήτες, που δεν μειώνουν ουτε ένα ευρώ τα ενοίκια που φτάνουν τις 40.000 ευρώ (για 100 τ.μ.)


γ) Την τεράστια on air γκάφα της Αγγλίδας "Πετρούλας", που αντί να πεί τον παρουσιαστή Bill, τον (ντροπή της) αποκάλεσε "Babe" (μωρό), είναι χαρακτηριστικό δείγμα πόσο μωροί είναι όλοι αυτοί που "υποτίθεται" ότι μας ενημερώνουν . Τελικά οι Γερμανοί διάλεξαν την δημοσιογραφική αφρόκρεμα.

Καλά να πάθου(με)ν...
Πηγή: adena

Διαδικτυακές παγίδες από ιστοσελίδες «μαϊμού»

Τεράστιες διαστάσεις έχει προσλάβει διεθνώς η δράση των χάκερς, καθώς κάθε βδομάδα δημιουργούνται περίπου 57.000 φαινομενικά αθώες ιστοσελίδες νόμιμων ιστοσελίδων (websites), που στην πραγματικότητα είναι επικίνδυνες «μαϊμούδες».

Στόχος των χάκερς είναι να παρασύρουν ανυποψίαστους χρήστες και να τους "μολύνουν" με κακόβουλο λογισμικό, σύμφωνα με την εταιρία κυβερνο-ασφάλειας Panda Security.

Οι επιγραμμικές (online) "παγίδες" συχνά μοιάζουν με κανονικές ιστοσελίδες τραπεζών, δημοπρασιών ή ηλεκτρονικών καταστημάτων, προειδοποιεί η έκθεση του εργαστηρίου PandaLabs, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο.

"Το πρόβλημα είναι ότι, όταν ο χρήστης επισκέπτεται μια ιστοσελίδα μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή μηχανών αναζήτησης, μπορεί να είναι δύσκολο να γνωρίζει αν πρόκειται για γνήσιο ιστότοπο (site) ή όχι", δήλωσε ο τεχνικός διευθυντής του PandaLabs Λούις Κόρονς.
Όπως είπε, παρά τις προσπάθειες που καταβάλλουν συνεχώς οι μηχανές αναζήτησης για να αμβλύνουν το πρόβλημα, αδυνατούν να αντιμετωπίσουν τη χιονοστιβάδα νέων ιστοσελίδων που κάθε μέρα δημιουργούν οι χάκερ και οι οποίες καταφέρνουν να "τρυπώνουν" στα αποτελέσματα των αναζητήσεων των χρηστών, παρασύροντάς τους.

Οι «κυβερνο-εγκληματίες» προσπαθούν να καμουφλάρουν τις ιστοσελίδες τους ως νόμιμες, κυκλοφορώντας ευρέως συνδέσμους (links) για αυτές, μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και κοινωνικών δικτύων.

Οι "μολυσμένες" ιστοσελίδες συνήθως "φορτώνουν" κρυφά κακόβουλο λογισμικό στους υπολογιστές των χρηστών, ώστε στη συνέχεια μέσω αυτών των ιών ο χάκερ να υποκλέψει προσωπικές πληροφορίες (ευαίσθητα δεδομένα, κωδικούς κ.α.).

Η υπηρεσία ηλεκτρονικών δημοπρασιών eBay και η υπηρεσία ηλεκτρονικής μεταφοράς χρημάτων Western Union αποτελούν τις κατ' εξοχήν "αγαπημένες" ιστοσελίδες που οι χάκερ μιμούνται.

Επίσης στις κυριότερες προτιμήσεις για "παγίδες" ανήκουν οι ιστοσελίδες της Visa, του Amazon.com, του PayPal, της τράπεζας HSBC, αλλά και της αμερικανικής εφορίας (IRS)!
Σύμφωνα με το PandaLabs, σχεδόν τα δύο τρίτα των "μαϊμούδων" αφορούν ιστοσελίδες τραπεζών.

Σε ιδιώτες θέλει να δώσει τον έλεγχο του Ιντερνετ η Κομισιόν

του ΝΙΚΟΥ ΡΟΥΣΣΗ
Σθεναρή αντίσταση στην απόπειρα της Κομισιόν να συναινέσει στις πέραν του Ατλαντικού επιταγές της για πλήρη έλεγχο του Διαδικτύου από ιδιώτες, στο όνομα καταπολέμησης της πειρατείας και των παραποιημένων προϊόντων (ACTA), φέρονται αποφασισμένοι να προβάλουν 380 ευρωβουλευτές, που έχουν συνυπογράψει, μέχρι τώρα τη γραπτή δήλωση του αντιπροέδρου του Ε.Κ. Σταύρου Λαμπρινίδη και τεσσάρων συναδέλφων του, με την οποία ζητείται πλήρης διαφάνεια στις σχετικές διαπραγματεύσεις.

Σε χθεσινή τους συνέντευξη Τύπου, ο κ. Λαμπρινίδης, ο Γάλλος Σοσιαλιστής ευρωβουλευτής Φρανσουά Καστέξ, ο Γερμανός ευρωβουλευτής των Φιλελευθέρων Αλεξάνδρο Αλβάρο και η Τσέχα ευρωβουλευτής των Χριστιανοδημοκρατών Ζουζάνα Ροΐτχοβα, αποκάλυψαν ότι τα έγγραφα των σχετικών διαπραγματεύσεων και το τελικό κείμενο της συμφωνίας χαρακτηρίζονται ως απόρρητα και δεν δίνονται προς ενημέρωση στους ευρωβουλευτές.

«Στόχος» όλοι οι χρήστες
Ωστόσο, συμπλήρωσαν, διαφαίνεται ότι έχουν απαλειφθεί από το κείμενο τόσο οι αρχικές απαράδεκτες προβλέψεις για την παγκόσμια υιοθέτηση επικίνδυνων νόμων τύπου HADOPI όσο και προβλέψεις για την ποινικοποίηση απλών χρηστών του Διαδικτύου για μη εμπορικού χαρακτήρα συμπεριφορές ή άλλες που προέτρεπαν στην καθημερινή παρακολούθηση όλων των χρηστών, ύποπτων και μη, από ιδιωτικές εταιρείες.

Μιλώντας στην «Ε», ο αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΠΑΣΟΚ Σταύρος Λαμπρινίδης, υποστήριξε κατηγορηματικά ότι με την υιοθέτηση της γραπτής δήλωσης το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στηρίζει μεν την προστασία των πνευματικών δικαιωμάτων και τους δημιουργούς, αλλά επιμένει στο ότι η καταπολέμηση της πειρατείας πρέπει να γίνεται χωρίς ακρότητες, χωρίς τη συλλογική παρακολούθηση των χρηστών και στη βάση νόμιμων διαδικασιών που σέβονται τα θεμελιώδη δικαιώματα και την ιδιωτική ζωή των πολιτών, όπως προβλέπουν οι ευρωπαϊκές συνθήκες.
πηγή: Ελευθεροτυπία

9 Σεπ 2010

Το δίδυμο Χριστοδούλου - Αρχέλαου

Του Χ.Κ. Λαζαρόπουλου
Οι Βασίλης Χριστοδούλου και Αρχέλαος Αντώναρος θα μείνουν στο μυαλό μου ως το αχτύπητο δίδυμο της «ΑΘΗΝΑΪΚΗΣ», στη χρυσή εποχή της από το 1951 -1963.
Στις 14 Μαρτίου 1950 ξεκίνησε η πιο όμορφη περιπέτεια των δύο φίλων. Εκείνη την ημέρα η «ΑΘΗΝΑΪΚΗ» βγήκε στα περίπτερα δυναμική, ανεξάρτητη και κυρίως έτοιμη να πει αλήθειες στην κοινή γνώμη και να δώσει αγώνες για τη Δημοκρατία.
Ο αείμνηστος εκδότης Γ. Παπαγεωργίου είχε προκαλέσει τους δύο μαιτρ του σκίτσου να δημοσιεύουν καθημερινώς μια φάσα με τρεις ή τέσσερις έγχρωμες γελοιογραφίες κάτω από τον λογότυπο της εφημερίδας, σχολιάζοντας εύστοχα, καυστικά και με χιούμορ την επικαιρότητα. Ποιος δεν θυμάται τις γελοιογραφίες με τον Σπυρίδωνα Μαρκεζίνη (ο οποίος απ’ αυτούς πήρε το παρατσούκλι «σώμα και κόμμα» όταν έφυγε από την ΕΡΕ), του Κωνσταντίνου Καραμανλή, της Φρειδερίκης, του Γεωργίου Παπανδρέου ή του Σοφό (Σοφοκλή Βενιζέλου).
Αρχικά γνώρισα τον Αρχέλαο κατά την προετοιμασία επανεκδόσεως της «ΑΘΗΝΑΪΚΗΣ» τον Μάρτιο του 1997. Στη συνέχεια γνώρισα και τον Βασίλη Χριστοδούλου στη «ΒΡΑΔΥΝΗ της Κυριακής», με την οποία συνεργαζόμουν παράλληλα. Σαν μικρό παιδί άκουγα τις ιστορίες που μου έλεγαν πότε ο Αρχέλαος σου και πότε ο Χριστοδούλου ειδικά για τις περίφημες δίκες της "Αθηναϊκής" όταν ο Παπαγεωργίου και Εμμανουήλ Μπακλατζής έκαναν δριμεία κριτική στο... Παλάτι.

Επίσης θυμάμαι τον Χριστοδούλου να δακρύζει έξω από το γραφείο του τότε διευθυντή της «ΒτΚ» Κωστή Δήμτσα για ένα σκίτσο που είχε κάνει ο Αρχέλαος για τις αγροτικές κινητοποιήσεις (θαρρώ το 1998). Είχε κάνει αίσθηση και το είχε αναδημοσιεύσει και ο Στάθης (Σταυρόπουλος) στη στήλη του. Όταν έγραφα τα ιστορικά αφιερώματα της «Α» και της «ΒτΚ» πάντοτε συμπεριλάμβανα στο κασέ σκίτσα και των δύο αυτών μεγάλων γελοιογράφων.
Χάρη σ’ αυτούς μάλιστα είχα προτείνει στον Σπύρο Καρατζαφέρη να φιλοξενεί καθημερινά το πρωτοσέλιδο της «Α» χαρακτηριστική γελοιογραφία που θα διάνθιζε το βασικό θέμα της εφημερίδας. Το είχε δεχθεί κι ο γελοιογράφος που ανέλαβε να φέρει εις πέρας αυτήν την αποστολή ήταν ο Θόδωρος Μουτζουρίδης, ο οποίος συνέχισε την παράδοση των Αρχέλαου και Χριστοδούλου ως και το 2001.
Φαντάζομαι ότι οι δύο φίλοι και συνάδελφοι θα σπάνε πλάκα στον Παράδεισο, θα φτιάχνουν τα καλύτερα σκίτσα με τα πενάκια τους και θα θυμούνται μαζί με τους Παπαγεωργίου, Μπακλατζή, Δάνο, Αθανασιάδη, Σαραντάκο, Καμβύση, Ναζλίδη κι άλλα ιερά τέρατα του Τύπου πως κάποτε από τις εφημερίδες έβγαιναν οι καλύτεροι σκαπανείς του πνεύματος…

Στη μνήμη του Βασίλη Χριστοδούλου

Έφυγε ο τελευταίος από τη μεγάλη γενιά των γελοιογράφων της δεκαετίας του ’50. Ο Βασίλης Χριστοδούλου αποτελεί αναμφισβήτητα μια θρυλική φυσιογνωμία της ελληνικής γελοιογραφίας.
Γεννήθηκε το 1917 στον Πειραιά και σε ηλικία μόλις 19 χρόνων, το 1936, δημοσίευσε την πρώτη του γελοιογραφία στην εφημερίδα «Ηχώ της Ελλάδος», που είχε εκδώσει ο Κωστής Μπαστιάς. Από τότε, και έως την αποχώρησή του από την ενεργό δημοσιογραφία, σταδιοδρόμησε στον αθηναϊκό ημερήσιο και περιοδικό Τύπο ως σκιτσογράφος και γελοιογράφος με θετικές επιδόσεις και επιτυχημένες παρουσίες στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Για περισσότερα από πενήντα χρόνια εργάστηκε στις εφημερίδες «Εφημερίς των Ελλήνων», «Αθηναϊκή», «Προοδευτικός Φιλελεύθερος», «Η Βραδυνή», «Η Μεσημβρινή» κ.ά. Επίσης, συνεργάστηκε στα περιοδικά «Θησαυρός», «Πάνθεον», «Εικόνες», «Ρομάντζο», «Παγκόσμιος Τύπος», «Σαββατοκύριακο», «Πρώτο» και σε διάφορα άλλα εβδομαδιαία δεκαπενθήμερα και μηνιαία έντυπα.

Υπήρξε ακόμη, τακτικός συνεργάτης της εφημερίδας «Αθλητική Ηχώ» και της συνδικαλιστικής επιθεώρησης «Πρωτεργάτης». Ως γελοιογράφος συνεργάστηκε και με την εφημερίδα της Θεσσαλονίκης «Μακεδονία», στην οποία διαδέχθηκε τον Φωκίωνα Δημητριάδη.

Στην ΑΘΗΝΑΪΚΗ

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΣΗΕΑ, ως πολιτικός γελοιογράφος πρωτοεμφανίστηκε στην εφημερίδα «Αθηναϊκή» του Γιάννη Παπαγεωργίου από την αρχή της έκδοσής της το 1951 μέχρι το 1962. Στη συνέχεια ανέλαβε πολιτικός γελοιογράφος στην εφημερίδα «Η Βραδυνή» των αδελφών Αθανασιάδη, στην οποία παρέμεινε επί 20 και πλέον χρόνια. Έτσι, οι γελοιογραφίες του, που δημοσιεύθηκαν πρωτοσέλιδες και στις δύο εφημερίδες, με βασικά γνωρίσματα το πηγαίο σκωπτικό πνεύμα και την προσωπική σκιτσογραφική έκφραση, ταυτίστηκαν με την μεταπολεμική πολιτική ζωή της Ελλάδας και επέδρασαν στη διαμόρφωση τάσεων, ροπών και συναισθημάτων μεταξύ της κοινής γνώμης.

Σειρές από γελοιογραφίες και σκίτσα του έχουν εικονογραφήσει αναγνώσματα, ρεπορτάζ και διάφορα δημοσιογραφικά και φιλολογικά κείμενα, που δημοσιεύτηκαν σε εφημερίδες και περιοδικά μεγάλης κυκλοφορίας. Διεκδικεί ίσως παγκόσμιο ρεκόρ παραγωγικότητας, αφού υπολογίζεται ότι ξεπερνούν τις 120 χιλιάδες οι γελοιογραφίες του. Έχει λάβει μέρος σχεδόν σε όλες τις μεταπολεμικές, πανελλήνιες και διεθνείς εκθέσεις γελοιογραφίας και σκίτσου.

Δεν είναι τυχαίο ότι από το 1948 έως πριν από λίγο καιρό, σκίτσαρε καθημερινά. Όπως λένε οι νεώτεροι συνάδελφοί του, αποτέλεσε έναν παραγωγικότατο δημιουργό που ενώνει διά μέσου της προσωπικής του εμπειρίας, όλες τις γενιές της μεταπολεμικής γελοιογραφίας. Από τον Φωκίωνα Δημητριάδη και τον Παύλο Παυλίδη, μέχρι τους σημερινούς ομότεχνούς του, πολιτικούς γελοιογράφους.

Η γραμμή του ήταν καθαρή και απέριττη, είναι εν-τυπωμένη για τα καλά στο νεοελληνικό μας ασυνείδητο. Βαρελόφρονες, σεξοβόμβες, ξεμυαλισμένοι και (αναπόφευκτα) απατημένες σύζυγοι, αλλά και Ανδρέας Παπανδρέου και Χαρίλαος Φλωράκης και όλη η σύγχρονη πολιτική ιστορία. Όλοι έχουν περάσει από την πένα του.
Σύμφωνα με την ΕΣΗΕΑ, ο Βασίλης Χριστοδούλου υπήρξε ένας σεμνός, ευπρεπής και ευγενής συνάδελφος, που άφησε σπουδαίο έργο ως γελοιογράφος και σκιτσογράφος. Παράλληλα, δίδαξε ήθος και έμεινε πιστός στις αρχές του δημοσιογραφικού λειτουργήματος.

Η κηδεία του έγινε το απόγευμα στο νεκροταφείο Νέου Ηρακλείου.


Χ.Κ.Λ.

Σε κίνδυνο ο ρόλος της δημόσιας τηλεόρασης

Tου δημοσιογράφου - επικοινωνιλόγου Ηλία Αντωνιάδη

Πρωτοφανή σάλο προξένησε η σκανδαλώδης απόφαση των υπευθύνων της κρατικής τηλεόρασης να μεταδώσουν το παιχνίδι μπάσκετ μεταξύ Σερβίας-Ισπανίας το απόγευμα της Τετάρτης, στα πλαίσια του Μουντομπάσκετ της Τουρκίας, από τη ψηφιακή συχνότητα Sport+ αντί των τριών ελεύθερων κρατικών καναλιών.
Το γεγονός αυτό προκάλεσε θύελλα διαμαρτυριών στους Έλληνες τηλεθεατές, καθώς πολλοί δεν είχαν πρόσβαση σε αυτό το κανάλι. Ταυτόχρονα έφερε ξανά στο προσκήνιο την συζήτηση σχετικά με το ρόλο της της δημόσιας τηλεόρασης και τα κριτήρια με τα οποία επιλέγονται τα προγράμματά της.
Ο δημοσιογράφος του BBC κ. Φίλιπ Μπέικερ επισημαίνει ότι ο πραγματικός ρόλος που οφείλει να εκπληρώνει η δημόσια τηλεόραση είναι να παράγει προγράμματα υψηλής ποιότητας στα οποία θα έχουν ελέυθερη πρόσβαση όλοι οι πολίτες.
Στην Ελλάδα μόνο κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει καθώς ο χαρακτήρας της δημόσιας τηλεόρασης τα τελευταία χρόνια έχει αλλοιωθεί και επιλέγονται προγράμματα με βάση τα κριτήρια του ανταγωνισμού και της ιδιωτικής αγοράς.
Ποτέ δεν κατάλαβα για ποιο λόγο συνεισφέρουμε από το βαλάντιο μας ως πολίτες στα έσοδα της ΕΡΤ, ενώ ταυτόχρονα αποκομίζει διαφημιστικά κέρδη και συνάπτει εμπορικές συμφωνίες ύψους πολλών εκατομμυρίων ευρώ με αθλητικές ομάδες.

Η ΕΡΤ δαπάνησε δεκάδες εκατομμύρια ευρώ, εν μέσω οικονομικής κρίσης, για την αγορά των δικαιωμάτων του Μουντομπάσκετ 2010 ενώ χρυσοπληρώνει μία πολυμελή ομάδα «δημοσιογράφων» και «σχολιαστών» για την κάλυψη των αγώνων.
Κι ενώ μία από τις δεσμεύσεις της είναι η κάλυψη μεγάλων αθλητικών γεγονότων, εν τούτοις στην Τουρκία τα «σοφά» διευθυντικά στελέχη επέλεξαν την επιλεκτική μετάδοση αγώνων.
Την ίδια στιγμή, η ΝΕΤ μετέδιδε το καλοκαίρι τα φιλικά προετοιμασίας των αθλητικών ομάδων με τις οποίες είχε υπογράψει μεγάλα τηλεοπτικά συμβόλαια.
Άραγε ο πρόσφατος ανασχηματισμός της κυβέρνησης θα φέρει ανασχηματισμό στις ιδέες και στα μυαλά των ιθυνόντων της κρατικής τηλεόρασης;
Ο χρόνος θα το δείξει...




  • Ταυτόχρονη δημοσίευση με το ιστολόγιο paliakokkinia.blogspot.com

8 Σεπ 2010

ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΑΡΑΤΟΣ: «Η ΑΠΟΛΥΣΗ ΜΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΚΑΪ 100,3 ΟΦΕΙΛΕΤΑΙ ΣΕ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ»

Τον θυμάστε τον Γιώργο Δαράτο, τον γλαφυρό και έγκυρο ανταποκριτή του «Σκάι 100,3» από τις Βρυξέλλες; Ε, λοιπόν ξεχάστε τον. Ο σταθμός του Φαλήρου διέκοψε τη μεταξύ τους συνεργασία. Ο Δαράτος υποστηρίζει πως η διακοπή οφείλεται βασικά σε πολιτικούς λόγους και όχι σε οικονομικούς. Το e-tetRadio δημοσιεύει ολόκληρη την επιστολή του Γιώργου Δαράτου – είναι ομολογουμένως πολύ αποκαλυπτική. Εγείρεται φυσικά το εξής ερώτημα: Είναι δεμένος στο άρμα του νεοφιλελευθερισμού ο «Σκάι 100,3»;
Βρυξέλλες 31.08.2010


Αγαπητοί φίλοι, φίλες, συνάδελφοι, Σήμερα είναι η τελευταία ημέρα που συγκαταλέγομαι στο δυναμικό του ΣΚΑΪ 100,3. Όπως με πληροφόρησε, όχι η διεύθυνση του σταθμού αλλά ένας άγνωστος σε μένα, αλλά, υποθέτω και σε σας δικηγόρος, η σύμβασή μου δεν ανανεώνεται κι έτσι η συνεργασία μας σταματάει εδώ.
Πρώτα απ΄ όλα θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για τη θαυμάσια συνεργασία που είχαμε μεταξύ μας και τη φιλική διάθεση που δείξατε πάντοτε στο πρόσωπό μου. Αυτό δεν θα το λησμονήσω στα είκοσι περίπου χρόνια που εργάστηκα για το καλό του ΣΚΑΪ από τις Βρυξέλλες.
Το δεύτερο που νομίζω ότι πρέπει να γνωρίζετε είναι πως η διακοπή της συνεργασίας μου με το σταθμό οφείλεται σε πολιτικούς λόγους. Ο ΣΚΑΪ, δέσμιος της πλέον άκρατης νεοφιλελεύθερης ιδεολογίας της μεγάλης του αδερφής, της ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ, δεν μπορούσε να ανεχτεί κάποιον που οι θέσεις του στον «αέρα» ήταν συστηματικά εκτός της πολιτικής του γραμμής. Ήταν φυσικό να θελήσει την απομάκρυνσή μου.
Τέλος δεν πρέπει να παραβλέψει κανείς και την οικονομική διάσταση του θέματος. Γιατί να πληρώνουν κάποιον κανονικά όταν μπορούν –νομίζουν ότι μπορούν- να κάνουν τη δουλειά τους με πολύ λιγότερα χρήματα. Οι γνώσεις, η πείρα, η ποιότητα με μία λέξη, δεν ενδιαφέρουν και πολύ την ηγεσία του ΣΚΑΪ. Αυτό που τους ενδιαφέρει είναι να κάνουν τη δουλειά τους –να νομίζουν ότι την κάνουν- με το μικρότερο δυνατό κόστος. Και με αυτό το κριτήριο δεν ήμουν «ανταγωνιστικός». Δυστυχώς τόσο στη φύση όσο και στην κοινωνία ό,τι έχει αρχή έχει και τέλος. Και αυτό ισχύει τόσο για μένα και για σας, όσο και για τον ΣΚΑΪ 100,3.
Σας φιλώ όλους με αγάπη και εκτίμηση. Τα τηλέφωνά μου τα γνωρίζετε, όπου και όπως μπορώ να βοηθήσω θα είμαι πάντα στη διάθεσή σας.
Γιώργος Δαράτος.

πηγή:e-tetRadio

7 Σεπ 2010

Νέες καμπάνες για τη μεσημεριανή «διαφήμιση» πορνό

Πρόστιμα συνολικού ύψους 140.000 ευρώ «μοίρασε» χθες το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης.
Την "τιμητική" του είχε το Star στο οποίο επιβλήθηκε πρόστιμο 40.000 ευρώ για τις εμφανίσεις της Τζούλιας Αλεξανδράτου στο "SuperStar" της Χριστίνας Λαμπίρης στις 25&26/1/2010, τις εικόνες που προβλήθηκαν και τα σχόλια που ακούστηκαν. Το συμβούλιο έκρινε ότι υπήρξαν παραβιάσεις σχετικά με την προστασία ανηλίκων αλλά και υποβάθμιση ποιότητας προγράμματος. Στο κανάλι επιβλήθηκε και πρόστιμο 40.000 ευρώ για την εμφάνιση επίσης της Τζούλιας Αλεξανδράτου στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star στις 21/6 όπου κατά το ΕΣΡ "διαφήμιζε" το δεύτερο dvd της. Το συμβούλιο έκρινε ότι υπήρξαν παρόμοιες με την προηγούμενη περίπτωση παραβάσεις.

Ισόποσο πρόστιμο επιβλήθηκε και στον Alpha για τις ίδιες παραβάσεις που εντοπίστηκαν σε "Κους κους" και "Δέστε τους" στις 18/3. Και στις δύο εκπομπές προβλήθηκαν αποσπάσματα από την εκπομπή "Αξίζει να το δεις" (ΑΝΤ-1) με την Τατιάνα Στεφανίδου να φιλοξενεί την τζούλια Αλεξανδράτου.

Η Ανεξάρτητη Αρχή επέβαλε πρόστιμο 20.000 ευρώ και στη ΝΕΤ για την εκπομπή "Πρώτη γραμμή" (25/1) των Βασίλη Λυριτζή και Δημήτρη Οικονόμου (οι οποίοι εδώ και μήνες βρίσκονται στην τηλεόραση του Σκάι) για την προβολή "οργάνων σεξουαλικής διέγερσης" που παρουσιάσαν και τα σχόλια που έκαναν οι ίδιοι. Σύμφωνα με την απόφαση του ΕΣΡ δεν υπήρχε σήμανση ακαταλληλότητας ενώ με αυτόν τον τρόπο παραβιάστηκαν και ρυθμίσεις σχετικές με την προστασία ανηλίκων.

Εκλεισαν τα "Ελληνικά Γράμματα" του ΔΟΛ- 100 εργαζόμενοι στο δρόμο

Η 3η του Σεπτέμβρη, «γιορτάστηκε» με τον καλύτερο τρόπο στο χώρο του βιβλίου και των εκδόσεων γενικότερα. Ο Δημοσιογραφικός Οργανισμός Λαμπράκη, που πάντα τιμούσε με τον καλύτερο τρόπο τη μέρα αυτή, ανακοίνωσε αιφνιδιαστικά το κλείσιμο ενός από τους ιστορικότερους και μεγαλύτερους εκδοτικούς οίκους, τα «Ελληνικά Γράμματα».
Με το λουκέτο αυτό ακυρώνεται μια ιστορία 53 χρόνων στον εκδοτικό χώρο που πρόσφερε στον πολιτισμό φέρνοντας σε επαφή τους Έλληνες με πολύ σημαντικούς συγγραφείς και ιδέες, και πετιούνται στο δρόμο 100 περίπου εργαζόμενοι δημιουργώντας παράλληλα τεράστια προβλήματα σε κάθε είδους συνεργάτες των εκδόσεων: συγγραφείς, μεταφραστές, επιμελητές, τυπογράφους κ.λπ.

Με μια κυνική ανακοίνωση ο Δημοσιογραφικός Οργανισμός Λαμπράκη, που πάντα έχει ως προτεραιότητα τον…πολιτισμό και την…καλλιέργεια, ενημέρωσε τους εργαζόμενους πως σε 10 μέρες (!) χάνουν τη δουλειά τους, εναρμονιζόμενος πλήρως με το πνεύμα του Μνημονίου και της κυβερνητικής πολιτικής. Στην ανακοίνωση αυτή αρνείται οποιαδήποτε συζήτηση για διασφάλιση των θέσεων εργασίας αλλά και οποιαδήποτε γραπτή δέσμευση για εκπλήρωση των υποχρεώσεών του.

Ανοίγει έτσι ο δρόμος για αντίστοιχες αντεργατικές μεθοδεύσεις σε όλο τον κλάδο του βιβλίου, και του πολιτισμού γενικότερα. Την ίδια στιγμή ο μεγαλομέτοχος κ. ΨΥΧΑΡΗΣ αγόρασε ποσοστό της τράπεζας FMPG. Τυχαίο, δε νομίζω…

Με ομόφωνη απόφαση της συνέλευσής μας οι εργαζόμενοι των Ελληνικών Γραμμάτων αρνούμαστε να συναινέσουμε στο κλείσιμο της εταιρείας και στην προοπτική της ανεργίας που μας οδηγεί ο ΔΟΛ.

Απαιτούμε:
Διασφάλιση των θέσεων εργασίας και εκπλήρωση όλων των συμβατικών υποχρεώσεων της εταιρείας.
Δεν φταίνε οι εργαζόμενοι για τη μείωση των κερδών των μετόχων του ΔΟΛ και αρνούνται να πληρώσουν την κακοδιαχείριση ή τα λάθη προηγούμενων και τωρινών διοικήσεων.

ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΦΟΡΑ ΠΟΥ ΘΑ ΑΚΟΥΣΕΤΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΛΑΜΠΡΑΚΗ ΣΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ, ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΦΟΡΑ ΠΟΥ ΘΑ ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙΤΕ ΤΟ ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ Ή ΘΑ ΔΕΙΤΕ ΣΤΟ MEGA CHANNEL ΣΥΓΚΙΝΗΤΙΚΕΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΧΟΡΗΓΙΕΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ, ΘΥΜΗΘΕΙΤΕ ΤΟΥΣ 100 ΑΠΟΛΥΜΕΝΟΥΣ ΤΩΝ «ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ» ΚΑΙ ΤΙΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΤΟΥΣ.

Ζητάμε την αλληλεγγύη όλου του εργατικού κινήματος και των ανθρώπων της Τέχνης και του Πολιτισμού.
Σωματείο Εργαζομένων στις Εκδόσεις «Ελληνικά Γράμματα»


Ημέρα πένθους για τα «Ελληνικά Γράμματα»

Τραγικά πράγματα...
Το κλείσιμο ενός σπουδαίου εκδοτικού οίκου μας βυθίζει όλους στην άβυσσο.Ακόμη κι εκείνους που δεν έχουν μεγάλη σχέση με το βιβλίο...
100 άνεργοι...
Δεκάδες ορφανοί συγγραφείς...
Εκατοντάδες άδεια ράφια...
Χιλιάδες κενές σελίδες...


από I-DIADROMI