3 Δεκ 2010

«Ιστορικής σημασίας η διαρροή στα Wikileaks»

..Σύμφωνα με τη Διεθνή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων Απεγνωσμένη και επικίνδυνη για την ελευθερία του λόγου και τη Δημοκρατία χαρακτήρισε η Διεθνής Ομοσπονδία Δημοσιογράφων (IFJ) την αντίδραση των ΗΠΑ στη δημοσίευση απόρρητων διπλωματικών εγγράφων από τον ιστότοπο Wikileaks. «H υπερβολική αντίδραση των πολιτικών και των συμμάχων τους δείχνει ότι δεν έχουν κατανοήσει την ιστορική σημασία του γεγονότος. Δεν μπορούν πλέον να αγνοούν το δικαίωμα των πολιτών να γνωρίζουν», υπογράμμισε σε ανακοίνωσή της.

H IFJ κατήγγειλε τις πιέσεις που δέχτηκε η εταιρεία που φιλοξενεί τον ιστότοπο για να εμποδίσει την πρόσβαση σε αυτόν. Ο γενικός γραμματέας της ομοσπονδίας, Έινταν Γουάιτ, ανέφερε ότι η προσπάθεια των ΗΠΑ να εμποδίσουν το δικαίωμα στην ενημέρωση είναι απαράδεκτη.

“Αυτές οι αποκαλύψεις είναι ντροπιαστικές [σ.σ. για τις διπλωματικές αρχές], αποκαλύπτουν όμως περιστατικά διαφθοράς και δολιότητας στο δημόσιο βίο που χαίρουν διερεύνησης”, σημείωσε.

Η ομοσπονδία χαιρέτισε την απόφαση του Wikileaks να συνεργαστεί με έγκριτους δημοσιογραφικούς οργανισμούς, όπως το Spiegel, ο Guardian, οι New York Times και η ισπανική El Pais.

2 Δεκ 2010

Η νέα διοικούσα επιτροπή της ΕΡΤ-3

Τη νέα διοικούσα επιτροπή της ΕΡΤ-3 ανακοίνωσε το υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού.
Η σύνθεση της νέας επιτροπής έχει ως εξής:
►Νίκος Σωτηριάδης, Ερευνητής ΜΜΕ (Πρόεδρος)
►Δημήτριος Γιακουμέλος, Ηλεκτρολόγος (Εκπρόσωπος των εργαζομένων)
►Σοφία Νικολαΐδου, Συγγραφέας
►Χρίστος Τελίδης, Δημοσιογράφος
►Γρηγόρης Τσόκας, Καθηγητής Α.Π.Θ.
Τα νέα μέλη αναμένεται να περάσουν από ακρόαση από το ΕΣΡ.

Εθνος: εργοδοσία με...κοινωνικές ευαισθησίες στίς απολύσεις!


Τρείς ακόμη συντάκτες του Ημερήσιου και Καθημερινου Εθνους (στήν πορεία προστέθηκε άλλος ένας) ειδοποιήθηκαν χθές για την απόλυσή τους μετά απο πολλά χρόνια δουλειάς. Μικρή..ασήμαντη λεπτομέρεια: ο σύζυγος τής μίας απολυμένης είχε ήδη απολυθεί πρίν απο λίγο καιρό απο την ίδια εφημερίδα...Δηλαδή δύο απολυμένοι στο ίδιο σπίτι απο την ίδια εργοδοσία με...κοινωνικές ευαισθησίες.

Παράλληλα, η εκπρόσωπος του Εθνους στο Μικτό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ Ιωάννα Ηλιάδη καταγγέλει ότι " καλλιεργείται κλίμα εκφοβισμού των εργαζόμενων με διαρροή πληροφοριών για μαζικές απολύσεις, για να μας αποτρέψουν να μιλήσουμε" και ζητά να σταματήσουν οι απολύσεις και να ανακληθούν όσες ήδη έγιναν. Καλεί, επίσηε, την ΕΣΗΕΑ αλλα και τον καθένα να πάρει υπεύθυνα θέση. (Κανείς δεν έχει ξεχάσει την δραματική συνέλευση στον ΠΗΓΑΣΟ με τα παπαγαλάκια να κραυγάζουν εναντίον του Σωματείου που ...απεργούσε σε συμπαράσταση μετά τίς απολύσεις πολλών διοικητικών υπαλλήλων).

Νωρίς το απόγευμα πραγματοποιήθηκε συνέλευση η οποία εξέδωσε το πιό κάτω ψήφισμα:

"Η φωτιά των απολύσεων δεν είναι πλέον στην αυλή του γείτονα, καίει το ίδιο μας το σπίτι. Οι απολύσεις συναδέλφων μας συνεχίζονται με αμείωτη ένταση. 200 περίπου συνάδελφοι στο συγκρότημα ΠΗΓΑΣΟΣ έχασαν την εργασία τους τους τελευταίους μήνες. Εμείς οι εργαζόμενοι στο ΕΘΝΟΣ και το ΕΘΝΟΣ της ΚΥΡΙΑΚΗΣ αντιστεκόμαστε και δηλώνουμε:

...Λέμε όχι στις απολύσεις, ζητάμε την άμεση ανάκλησή τους. Αγωνιζόμαστε για να διασφαλίσουμε τις θέσεις εργασία μας, αλλά και το δικαίωμα του ελληνικού λαού να έχει ουσιαστική ενημέρωση.

...Απαιτούμε από την ΕΣΗΕΑ και τις άλλες ενώσεις να αρθούν επιτέλους στο ύψος των περιστάσεων, εφαρμόζοντας τις αποφάσεις που έχουν λάβει από τις 26 Οκτωβρίου 2010 και όπως φαίνεται φυλάσσονται στο συρτάρι χωρίς να υλοποιούνται. Να προχωρήσει η υλοποίηση της απόφασης για 48ωρη απεργία, Η απόφαση αυτή να στοχεύει στην έκδοση των Κυριακάτικων φύλλων της 12ης Δεκεμβρίου. Θα κάνουμε πλήρη περιφρούρηση της απεργίας, ώστε να μην εξαναγκασθούν οι συντάκτες να παραδώσουν κείμενα νωρίτερα. Η ΕΣΗΕΑ θα πρέπει να συντονιστεί με τις άλλες ενώσεις Τύπου ώστε ακόμα κι αν οι εργοδότες επιχειρήσουν να τυπωθεί το φύλλο, να μην μπορέσει αυτό να κυκλοφορήσει.

...Τα εκλεγμένα σωματεία Τύπου θα πρέπει να αντιδρούν με όλα τα όπλα που διαθέτουν, όπως απεργιακές κινητοποιήσεις στο σύνολο του Τύπου ή και στοχευμένες απεργίες όπου και όποτε χρειαστεί, για να προασπίσουν το δικαίωμά μας στην εργασία.

...Διεκδικούμε την υπογραφή της γενικής συλλογικής σύμβασης εργασίας, δεν δεχόμαστε προτάσεις ή “παραινέσεις” για μείωση του μισθού μας, ειδικά αυτού που ορίζεται μέσα από τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας. Καλούμε την εργοδοσία να ξεκαθαρίσει τις θέσεις της για το μέλλον της επιχείρησης.

...Στεκόμαστε αλληλέγγυοι σε όλους τους συναδέλφους που ήδη βρίσκονται στην ανεργία, στους συναδέλφους που αγωνίζονται κάτω από δύσκολες συνθήκες όπως στα συγκροτήματα Αλαφούζου και Ψυχάρη, αλλά και στους συναδέλφους στην “Απογευματινή” που δίνουν ηρωική μάχη επιβίωσης.

...Ενώνουμε τις φωνές μας και αγωνιζόμαστε με όλους τους Έλληνες που δοκιμάζονται από τη βαρβαρότητα των μέτρων κυβέρνησης και τρόικας. Δεν θυσιάζουμε την αξιοπρέπειά μας. Ο αγώνας για τη δουλειά μας είναι αγώνας για την Ενημέρωση και τη Δημοκρατία.

Οι συντάκτες της Καθημερινής για το..."τσουνάμι" ενάντια στους εργαζόμενους

Μετά το κλείσιμο της αγγλόφωνης έκδοσης της "Καθημερινής" και τήν απόλυση 10 δημοσιογράφων που δούλευαν σ΄αυτήν οι συντάκτες της εφημερίδας πραγματοποίησαν συνέλευση και εξέδωσαν το πιό κάτω ψήφισμα:
ΑΠΟΦΑΣΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ 1/12/2010

1. Δηλώνουμε αντίθετοι στην απόλυση 10 συναδέλφων μας (συντάκτες, προσωπικό κλπ.) από τις αγγλόφωνες εκδόσεις της Καθημερινής, που ανακοινώθηκαν προχθές, λόγω του τερματισμού έκδοσης της εβδομαδιαίας εφημερίδας «Athens Plus». Καταρχήν, πρόκειται για μια βραβευμένη έκδοση, η οποία μπορεί να στηριχθεί για να συνεχίσει την πορεία της, ενώ –σύμφωνα και με τους συναδέλφους μας- υπάρχουν περιθώρια για τη συνέχεια. Σε κάθε περίπτωση δεν μπορούμε να δεχτούμε –ειδικά σε μια τέτοια περίοδο, που η ανεργία θερίζει- την απόλυση ενός τόσο μεγάλου αριθμού συναδέλφων. Γι’ αυτό ζητάμε την ένταξη των συναδέλφων σε τμήματα της ελληνικής έκδοσης ή σε άλλες θέσεις του ομίλου. Δηλώνουμε την αντίθεσή μας σε ανάλογα προγράμματα απολύσεων.

2. Οι συντάκτες και οι εργαζόμενοι στην «Καθημερινή» εκφράζουμε τη βαθιά μας ανησυχία και την κατηγορηματική μας αντίθεση στις πρακτικές παραβίασης των συλλογικών μας συμβάσεων, υποχρέωσης σε μειώσεις μισθών (ακόμα και κάτω από τη σύμβαση) και προώθησης ατομικών συμβάσεων, που οδηγούν σε συνθήκες επώδυνης εργασιακής απορρύθμισης και υποβαθμίζουν την ενημέρωση.

3. Διεκδικούμε την υπογραφή ικανοποιητικής συλλογικής σύμβασης εργασίας στα ΜΜΕ και την εφαρμογή της από όλες τις επιχειρήσεις του κλάδου. Δηλώνουμε ότι αρμόδιες για την διαπραγμάτευση με τους εργοδότες είναι οι εκλεγμένες συνδικαλιστικές ενώσεις των εργαζομένων, οι οποίες οφείλουν να λαμβάνουν σοβαρά υπόψη τις προτάσεις των εργαζομένων, για τα αιτήματα και τις κινητοποιήσεις, όπως αυτές διατυπώνονται από τις γενικές συνελεύσεις.
4. Με ιδιαίτερη ανησυχία βλέπουμε το τελευταίο ειδικά διάστημα να εκδηλώνεται ένα «τσουνάμι» ενάντια στους εργαζόμενους στα ΜΜΕ (και όχι μόνο). Περικοπές μισθών ή αποδοχών, απολύσεις, λουκέτα, με μόνα θύματα τους εργαζόμενους, τα δικαιώματα, τις συλλογικές συμβάσεις. «Δεν τα φάγαμε μαζί», δεν θα πληρώσουμε εμείς. Οι ανθρωποθυσίες πρέπει να σταματήσουν και να αρχίσει ένας ουσιαστικός διάλογος για τη σωτηρία και την ανάπτυξη του κλάδου των ΜΜΕ. Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στους απολυμένους συναδέλφους του «Βήματος», του ΔΟΛ γενικότερα, της «Απογευματινής», του Πήγασου, του Άλτερ και άλλων επιχειρήσεων και ζητάμε από τα σωματεία την αποφασιστική στήριξη του αγώνα τους, που είναι και δικός μας.

5. Τονίζουμε ότι δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή η παρεμπόδιση εισόδου εκπροσώπων των σωματείων μας (ΕΣΗΕΑ κλπ.) στο χώρο εργασίας, όπως συνέβη τις προηγούμενες ημέρες. Πρόκειται για παραβίαση συνταγματικά κατοχυρωμένου δικαιώματος. Επιπλέον, πρακτικές που εμφανίζονται το τελευταίο διάστημα –στο όνομα της ασφάλειας του κτιρίου- προσβάλλουν βάναυσα την αξιοπρέπειά μας.

Με νέα συνέλευσή τους οι εργαζόμενοι της Καθημερινής θα εκτιμήσουν την απάντηση της επιχείρησης, ειδικά στο θέμα των απολύσεων στην αγγλόφωνη έκδοση και θα πάρουν τίς αποφάσεις τους.

Τραμπούκικη εργοδοτική συμπεριφορά στο ραδιοφωνικό σταθμό Αθλητικά Νέα 98.7

Και στη Θεσσαλονίκη, το καθεστώτος της εργοδοτικής ασυδοσίας (συνεχής καθυστέρηση μισθοδοσίας, καταστρατήγηση ωραρίου, άθλιες συνθήκες, μαύρη και ανασφάλιστη εργασία)ξεπέρασε κάθε όριο εκφοβισμού των εργαζόμενων για να μήν τολμούν να διεκδικούν τα δικαιώματά τους.
Οπως καταγγέλλει η Ενωση των τεχνικων ραδιοφωνίας της Θεσσαλονίκης (ΕΤΕΡΜΘ):
Χθές Τετάρτη 1η Δεκεμβρίου 2010 και λίγη ώρα πριν ξεκινήσει η τετράωρη Στάση Εργασίας που είχε κηρύξει το Σωματείο στον Ραδιοφωνικό Σταθμό Αθλητικά Νέα 98.7, οι υπεύθυνοι του Σκόρδας Λάμπρος και Τάτσικας Δημήτριος – Διευθυντής της εφημερίδας Αθλητικά Νέα, σε μια προσπάθεια να αντιστρέψουν την εις βάρος τους κατάσταση, ΒΙΑΙΟΠΡΑΓΗΣΑΝ !!! εναντίον του Προέδρου της ΕΤΕΡΜΘ κ. Χατζηγεωργίου Κωνσταντίνου και Β’ Γραμματέα, κ. Στεφανίδη Κοσμά.
Ο κ. Σκόρδας, με σκοπό να καταστείλει την απεργιακή κινητοποίηση, απείλησε με υποβολή μήνυσης κατά του Ηχολήπτη που εργαζόταν εκείνη τη στιγμή νόμιμα, έτσι ώστε να τον αναγκάσει να βγει από τον εργασιακό του χώρο και να επιβάλλει στη θέση του (ως ηχολήπτη) κάποιον παραγωγό, κάτι που φυσικά απαγορεύεται από τη ΣΣΕ.
Είναι φανερό ότι η παντελώς ψευδής και αβάσιμη έγκληση του κ. Σκόρδα, για δήθεν διατάραξη οικιακής ειρήνης, ήταν κίνηση απελπισίας στην προσπάθειά του να αντιστρέψει την εις βάρος του κατάσταση.

Το αποτέλεσμα όλης αυτής της κατάστασης, ήταν να καταφθάσουν Αστυνομικοί στον εν λόγω ραδιοσταθμό και να οδηγήσουν στο Αστυνομικό Τμήμα Δωδεκανήσου όλους τους εμπλεκόμενους.

Ο κ. Σκόρδας, βλέποντας την άμεση κινητοποίηση όλων των εκπροσώπων των Ενώσεων των ΜΜΕ, της ΓΣΕΕ, του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης και των μελών της ΕΤΕΡΜΘ, ζήτησε να αποσυρθούν οι μηνύσεις και από τις δυο πλευρές και να πραγματοποιηθεί μια συνάντηση τη Δευτέρα 6 Δεκεμβρίου 2010, στις 7 το απόγευμα, ούτως ώστε να συζητηθούν τα αιτήματα της Απεργιακής κινητοποίησης των Τεχνικών Ραδιοφώνου".
Σε ανακοίνωση συμπαράστασης που εξέδωσε και το ΔΣ της ΕΤΕΡ καταδικάζει την τραμπούκικη εργοδοτική συμπεριφορά και τονίζει:" Δικαιούμαστε να μιλάμε για έλλειμμα δημοκρατίας στη χώρα, όταν επιτρέπονται από την Πολιτεία τέτοιες συμπεριφορές των εργοδοτών".

1 Δεκ 2010

Εκεχειρία στον ΔΟΛ- παγώνουν απολύσεις και απεργία για συζήτηση

Μετά από μία δραματική συνέλευση οι εργαζόμένοι στο ΒΗΜΑ αλλά και δεκάδες συνάδελφοί τους από άλλα Μέσα συγκεντρώνονται μπροστά στην είσοδο του ΔΟΛ στην Μιχαλακοπούλου με πανώ και διαδηλώνουν με αγανάκτηση για τις απολύσεις δημοσιογράφων που ήρθαν να προστεθούν στις απολύσεις του διοικητικού προσωπικού.

Μέλη του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ μιλούν στους συγκεντρωμένους και μετά ανεβαίνουν σε συνέλευση στα ΝΕΑ προκειμένου να ζητήσουν από τους εργαζόμενους στην εφημερίδα (που έχουν ήδη βγάλει ψήφισμα) να δείξουν την έμπρακτη συμπαράστασή τους. Η συντριπτική πλειοψηφία των εργαζόμενων στα ΝΕΑ είναι αλληλέγγυα (εκτός από τους ελάχιστους συνήθεις… αντιρρησίες που ρωτούν ...«γιατί κήρυξαν απεργία που θα βγει παράνομη!!!). Στη διάρκεια της συνέλευσης ο Σταύρος Ψυχάρης ζητάει συνάντηση με το ΔΣ . Επακολουθεί συζήτηση και διαπραγματεύσεις αποτέλεσμα των οποίων είναι μία συμφωνία εβδομαδιαίας εκεχειρίας. Ο Ψυχάρης συμφωνεί να μην προχωρήσει στις απολύσεις και το Σωματείο να μην προχωρήσει στην απεργία ώστε να συζητηθούν λύσεις αντιμετώπισης του προβλήματος.
Αργά το βράδυ από την ΕΣΗΕΑ εκδίδεται ανακοίνωση στην οποία αναφέρεται ότι:
--Η ΕΣΗΕΑ αναστέλλει την 48ωρη απεργία που είχε κηρύξει από τις 9.00 το πρωί της Πέμπτης 2 Δεκεμβρίου 2010 έως τις 9.00 το πρωί του Σαββάτου, και
--Η εργοδοσία δεν θα επιδώσει τις απολύσεις των συντακτών ενόψει της συζήτησης που αποφασίστηκε να γίνει, για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Ψηφισμα των δημοσιογράφων στα ΝΕΑ για τίς απολύσεις

-Oι δημοσιογράφοι στα 'ΝΕΑ΄΄ συνήλθαν σήμερα 1.12.2010 σε έκτακτη γενική συνέλευση με αφορμή τις εξελίξεις στον ΔΟΛ(απολυσεις) και:
- Εκφράζουν την αμέριστη συμπαράσταση τους στους συναδέλφους στο 'ΒΗΜΑ''.-Επισημαίνουν οτι τόσο οι δημοσιογράφοι οσο και το διοικητικό προσωπικό στονΔΟΛ δεν εχουν ουδεμία ευθύνη για την οικονομική κατάσταση του Ομίλου.
-Δηλώνουν αποφασισμένοι να αγωνιστούν μαζί τους και υπό την αιγίδα της ΕΣΗΕΑ ώστε να ανακληθούν οι απολύσεις.
Παράλληλα προειδοποιουν οτι σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να δεχθούν απολύσεις συναδέλφων στον ΔΟΛ οπως αλλωστε μας διαβεβαιωσαν σημερα, προφορικά αλλα και γραπτώς, οι κ..Σ. Ψυχάρης και Π. Καψής.

Απολύσεις 28 δημοσιογράφων στο ΒΗΜΑ- κηρύχθηκε 48ωρη απεργία

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ σε έκτακτη συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε σήμερα αποφάσισε ομόφωνα να κηρύξει 48ωρη απεργία των δημοσιογράφων, που εργάζονται στην εφημερίδα ΒΗΜΑ, στο ΒΗΜΑ INTERNET, στο IN.GR και ΒΗΜΑ FM του «ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΟY ΟΡΓΑΝΙΣΜΟY ΛΑΜΠΡΑΚΗ Α.Ε.» από τις 9.00 π.μ. της Πέμπτης, 2 Δεκεμβρίου, έως τις 9.00 π.μ. του Σαββάτου, 4 Δεκεμβρίου 2010, ζητώντας την άμεση ανάκληση όλων των απολύσεων των συναδέλφων και την ακύρωση των σχεδίων για δραματική συρρίκνωση του συνόλου του προσωπικού του Δ.Ο.Λ.

Η έκτακτη συνεδρίαση έγινε μετά την αιφνιδιαστική ανακοίνωση από τον Διευθυντή της εφημερίδας κ. Παντελή Καψή 28 απολύσεων συναδέλφων, συντακτών του Βήματος.

Το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ καλεί όλους τους συναδέλφους, που εργάζονται στην εφημερίδα ΒΗΜΑ, στο ΒΗΜΑ INTERNET, στο IN.GR και ΒΗΜΑ FM να δώσουν δυναμικό παρών, συμμετέχοντας ομαδικά στις απεργιακές κινητοποιήσεις και ζητεί την αλληλεγγύη όλων των συναδέλφων που εργάζονται στον Δ.Ο.Λ. ενάντια στις απολύσεις.

ΕΝΩΜΕΝΟΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΚΑΛΥΤΕΡΑ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Της ΠΟΣΠΕΡΤ
Η χτεσινή 24ωρη απεργία και η μαζική συγκέντρωση - πορεία στο Υπουργείο Εργασίας & στο Υπουργείο Οικονομικών, όπου & τους παραδώσαμε ψήφισμα, απέδειξε ότι όταν είμαστε ενωμένοι μπορούμε καλύτερα!
ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΚΑΛΥΤΕΡΑ να διεκδικήσουμε τα δικαιώματα μας και να μπούμε φραγμός στην επιθετική αντεργατική πολιτική που πλήττει συνεχώς δικαιώματα και κατακτήσεις.
Να υπερασπίσουμε με τον καλύτερο τρόπο το Δημόσιο – Κοινωνικό – Εθνικό - Πολιτισμικό χαρακτήρα της ΕΡΤ .
Χαιρετίζουμε την συμμετοχή των εργαζομένων με τα αιτήματα μας να μπαίνουν μπροστά, πιο διεκδικητικά- ενωτικά- άμεσα!
Ζητάμε μονότονα και σταθερά, αξιοκρατία, χρηστή και ορθολογική διοίκηση στην ΕΡΤ, όχι στην σπατάλη, το ρουσφέτι, την ανισότητα που χαρακτήριζε επί σειρά ετών την εικόνα της! Ανάπτυξη και όχι συρρίκνωση της Εσωτερικής παραγωγής. Ενίσχυση του ρόλου της σ’ αυτή την εθνικά κρίσιμη περίοδο.
ΟΧΙ στη συρρίκνωση της ΕΡΤ.
ΟΧΙ στην υφαρπαγή του ανταποδοτικού τέλους.
Πάγωμα αντεργατικών μέτρων - Ακύρωση όσων έχουν ληφθεί.
Υποχρεωτική η εφαρμογή των Σ.Σ.Ε. για όλους τους εργοδότες.
Άμεση υπογραφή Σ.Σ.Ε. για το 2009.
ΑΜΕΣΗ ανάκληση του μνημονίου.
Μόνιμη και σταθερή εργασία για όλους - Καμιά Απόλυση.

Η λαοθάλασσα των εργαζόμενων στα ΜΜΕ απάντησε σε κυβέρνηση και εργοδοσία

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Της Ενωσης Τεχνικών Ελληνικής Ραδιοφωνίας

Η χθεσινή λαοθάλασσα των εργαζομένων στα ΜΜΕ στην πορεία την μέρα της απεργίας μας απαντά στην εντεινόμενη επιθετικότητα των εργοδοτών και των κυβερνώντων. Τα συνθήματα για γενική και διαρκή απεργία δείχνουν τον δρόμο της διεκδίκησης των εργαζομένων μαζί με τις Ενώσεις τους και πραγματικά οδηγεί στην τελική αναμέτρηση με αυτούς που προωθούν την υποταγή στην αντεργατική κυβερνητική στάση και με τον σκληρό εργοδοτικό πυρήνα που ζητά αποδόμηση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας και κάθε έννοιας κοινωνικής δικαιοσύνης.

Η ΕΤΕΡ πιστή στην διασωματειακή συνεργασία ως μόνου δρόμου διεκδίκηση και προάσπισης των δικαιωμάτων μας, στην σημερινή συνεδρίαση της Συντονιστικής Επιτροπής των Συνεργαζόμενων Ενώσεων στο χώρο των ΜΜΕ (όπως αποφασίστηκε στην προηγούμενη συνεδρίαση της Συντονιστικής), θα προτείνουμε την κλιμάκωση του αγώνα μέχρι τη τελική οπισθοχώρηση κυβέρνησης και εργοδοσίας.

Η «κρίση» τους δεν θα γίνει εφαλτήριο απορρύθμισης των εργατικών κατακτήσεων. Η ανεργία και η μαύρη και ανασφάλιστη εργασία που μας ετοιμάζουν κυβέρνηση και εργοδοσία ως δώρα για τις γιορτές των Χριστουγέννων θα κάνουμε τα πάντα για να τους γίνει μπούμερανγκ.

Καλούμε όλους τους εργαζόμενους στα ΜΜΕ να στηρίξουν κάθε μαχόμενο συνδικαλιστή του κλάδου. Να απομονώσουν τα ποικιλόχρωμα παπαγαλάκια κυβέρνησης και εργοδοσίας και πάνω από όλα να μην δωρεοδοτούν τις Ενώσεις μας σε κανέναν. Οι Ομοσπονδίες και οι Ενώσεις είναι εργατική κατάκτηση και δημιούργημα. Η προάσπιση της ύπαρξης τους και της λειτουργίας τους είναι εργατική υποχρέωση.

Καλούμε τον κάθε εργαζόμενο να σταθεί και να προασπισθεί την λειτουργία Ομοσπονδιών, Ενώσεων και της Συντονιστικής Επιτροπής των Συνεργαζόμενων Ενώσεων στο χώρο των ΜΜΕ.

Καλούμε τον κάθε εργαζόμενο στα ΜΜΕ να μην υπογράφει την αποδόμηση των ΣΣΕ και της εργατικής Νομοθεσίας κάνοντας φθηνότερο τον μισθό του και βάζοντας σε περιπέτεια την εργασιακή του υπόσταση.
Η απάντησή μας θα είναι σφοδρότερη και μαζικότερη

Μηνύματα αλληλεγγύης και συμπαράστασης στην απεργία του Τύπου και των ΜΜΕ

1. Ο Φράνκο Σίντι, Γενικός Γραμματέας της Εθνικής Ομοσπονδίας Τύπου της Ιταλίας και μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΔΟΔ, εκφράζοντας αλληλεγγύη στο συνδικαλιστικό όργανο των δημοσιογράφων της Μακεδονίας και Θράκης (ΕΣΗΕΜΘ), που εναντιώνεται στην κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και των συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων. Θεμελιωδών δικαιωμάτων που κατοχυρώνουν την αξιοπρέπεια του δημοσιογραφικού επαγγέλματος και αποτελούν θεμελιώδη αρχή του δημόσιου αγαθού, που είναι η ανεξάρτητη ενημέρωση. Η εργασία αποτελεί δικαίωμα και δεν αποτελεί όρο που υπαγορεύουν βιομηχανικές και οικονομικές συνθήκες ή πολιτικές και οικονομικές δυνάμεις.

2. Ο Τζέρεμι Ντίαρ, Γενικός Γραμματέας και η Μισέλ Στανιστρίτ, Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας της Εθνικής Ενωσης Δημοσιογράφων Βρετανίας και αναφέρουν ότι η Εθνική Ενωση Δημοσιογράφων Βρετανίας αποστέλλει μήνυμα συμπαράστασης και αλληλεγγύης στους Ελληνες δημοσιογράφους και εργαζόμενους στα ΜΜΕ που πραγματοποιούν εθνική απεργιακή κινητοποίηση, αντιδρώντας στην κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, την καταστρατήγηση του εργατικού νόμου, τις επιθέσεις που δέχονται τα συνταξιοδοτικά δικαιώματα και το μεγάλο αριθμό απολύσεων. Επισημαίνουν ότι η νίκη των Ελλήνων δημοσιογράφων θα ωφελήσει όχι μόνο τους άμεσα εμπλεκόμενους αλλά και όλους τους δημοσιογράφους στην Ευρώπη. Ολοι δεχόμαστε επιθέσεις ενάντια στα συνδικαλιστικά μας δικαιωμάτων, εργασιακές συνθήκες και θέσεις εργασίας και απαντούμε ότι η δύναμή μας είναι η ενότητα.

3. Η Ενωση Αρτεργατών και Εργατών Τροφίμων και συναφών επαγγελμάτων Βρετανίας και Ιρλανδίας, απέστειλαν μήνυμα αλληλεγγύης στους Ελληνες δημοσιογράφους και τον αγώνα τους για την προάσπιση των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων. Ο αγώνας των δημοσιογράφων στην Ελλάδα είναι και δικός μας αγώνας και στηρίζουμε με κάθε μέσο τους αδελφούς μας που αγωνίζονται.

29 Νοε 2010

ΔΕΝ ΛΥΓΙΖΟΥΜΕ – ΑΝΤΙΣΤΕΚΟΜΑΣΤΕ!

Επιτέλους, μια φωνή αντίστασης σε ένα τοπείο ενδοτικότητας και υποταγής. Εκπρόσωποι των ΜΜΕ στο Μεικτό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ, έστειλαν την πιο κάτω επιστολήμε 12 σημεία:


"Το τσουνάμι που περιμέναμε, ήρθε. Εργοδότες, κυβέρνηση και τρόικα μας κήρυξαν τον πόλεμο. Τα «παπαγαλάκια» τους δουλεύουν υπερωρίες. Με λουκέτα, απολύσεις, απειλές και εκβιασμούς, έχουν στόχο να μας κάνουν να λυγίσουμε, είτε από τα χτυπήματα είτε από τον φόβο. Εμείς όμως, αντιστεκόμαστε. Γνωρίζουμε ότι οι εξελίξεις σήμερα θα καθορίσουν το τοπίο στα ΜΜΕ για τα πολλά επόμενα χρόνια: τις εργασιακές σχέσεις, τις αμοιβές και, τελικά, την ποιότητα της ενημέρωσης.Γι’ αυτό, ως εκλεγμένα μέλη του Μικτού Συμβουλίου της ΕΣΗΕΑ:

1. Διεκδικούμε την υπογραφή γενικής συλλογικής σύμβασης εργασίας στα ΜΜΕ και την εφαρμογή της από όλες τις επιχειρήσεις του κλάδου.

2. Δηλώνουμε ότι αρμόδιες για την διαπραγμάτευση με τους εργοδότες είναι οι εκλεγμένες συνδικαλιστικές ενώσεις των εργαζομένων. Ωστόσο, οφείλουν να λαμβάνουν σοβαρά υπόψη τις προτάσεις των εργαζομένων, για τα αιτήματα και τις κινητοποιήσεις, όπως αυτές διατυπώνονται από τις γενικές συνελεύσεις και τις εργασιακές επιτροπές.

3. Λέμε όχι στις απολύσεις και αγωνιζόμαστε για την διασφάλιση των θέσεων εργασίας μας.

4. Είμαστε αλληλέγγυοι με τους εκατοντάδες συναδέλφους μας που βρίσκονται ήδη στην ανεργία. Ζητάμε από την κυβέρνηση και τις συνδικαλιστικές ενώσεις την άμεση, ουσιαστική και έμπρακτη στήριξή τους.

5. Δεν αποδεχόμαστε προτάσεις ή «παραινέσεις» για μείωση των αποδοχών μας, ειδικά αυτών που ορίζονται μέσα από τις συλλογικές συμβάσεις. Δεν «τα φάγαμε όλοι μαζί», για να πληρώσουμε όλοι μαζί.

6. Προειδοποιούμε ότι κάθε επιχείρηση που αρνείται την υπογραφή κλαδικής συλλογικής σύμβασης, ασκεί πιέσεις για σύναψη επιχειρησιακών ή επαίσχυντων ατομικών συμφωνιών και προχωρεί σε μαζικές απολύσεις για λόγους περικοπών, βρίσκεται αντικειμενικά στο στόχαστρο των κινητοποιήσεων.

7. Ζητάμε να εφαρμοστεί η νομοθεσία για τις επιχειρήσεις που συστηματικά δεν πληρώνουν μισθούς και δεν καταβάλλουν τις νόμιμες εισφορές και τους φόρους που τους αναλογούν.

8. Εάν οι εργοδότες ενδιαφέρονται πραγματικά για το μέλλον των ΜΜΕ, θα πρέπει να προσέλθουν άμεσα σε διάλογο και διαπραγματεύσεις με την ΕΣΗΕΑ και τις άλλες Ενώσεις. Να σταματήσει άμεσα κάθε μονομερής, αυθαίρετη και προκλητική κίνηση από την εργοδοσία.

9. Απαιτούμε από την ΕΣΗΕΑ και τις άλλες ενώσεις να αρθούν, επιτέλους, στο ύψος των περιστάσεων. Να οργανώσουν την αντίσταση, με ουσιαστική κλιμάκωση των κινητοποιήσεων, απεργιακών και μη.

10. Καλούμε την ΕΣΗΕΑ και τις άλλες ενώσεις να ανοίξουν άμεσα τις πόρτες τους σε όλους τους συναδέλφους, ειδικά όσους εργάζονται στις διαδικτυακές «πύλες» και με μπλοκάκια, έτσι ώστε κανείς να μην βρεθεί ακάλυπτος αυτή την κρίσιμη περίοδο.

11. Αγωνιζόμαστε για την προστασία των ασφαλιστικών μας δικαιωμάτων και ταμείων. Για να πληρώσουν οι υπεύθυνοι των σκανδάλων, που αφαίμαξαν τα αποθεματικά τους. Για την παροχή αξιοπρεπών υπηρεσιών υγείας και την τήρηση των δεσμεύσεων που έχουν αναληφθεί απέναντι στους συνταξιούχους.

12. Ενώνουμε την φωνή μας και αγωνιζόμαστε μαζί με όλους τους Έλληνες εργαζόμενους για την ακύρωση του επαίσχυντου Μνημονίου, που στραγγαλίζει την κοινωνία και την αξιοπρέπειά μας.


Τάσος Αναστασιάδης (Βήμα), Βίκυ Σαμαρά (Απογευματινή), Γιάννης Ελαφρός (Καθημερινή), Ιωάννα Ηλιάδη (Έθνος), Γιώργος Παυλόπουλος (Ημερησία), Σωτήρης Τριανταφύλλου (Goal News), Νίκος Ζαμπάρας (Σέντρα FM), Κώστας Ράπτης (Αθήνα 984), Νάσος Χατζητσάκος (Ελεύθερος Τύπος), Γιάννης Ιωακειμίδης (Πράσινη), Δήμητρα Κουντή (Σκάι Ραδιόφωνο), Κωνσταντίνος Δαυλός (Σκάι Τηλεόραση), Παναγιώτης Σώκος (Ελευθεροτυπίας).

(οι υπογραφές συνεχίζονται...)

Διαγραφή του Παναγόπουλου απο την ΕΣΗΕΑ αποφάσισε το ΔΣ

Το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ αποφάσισε, κατά πλειοψηφία, τη διαγραφή, κατά το καταστατικό, του Χρήστου Παναγόπουλου.
Η απόφαση για τον προκλητικό κύριο Παναγόπουλο ( της ΕΡΤ για την οποία σήμερα βγήκε πόρισμα...και τώρα του ΣΚΑΊ) ελήφθη και μάλιστα άργησε πολύ. Μόνο που κάποιοι πρέπει να ντρέπονται για τη στάση τους.

Έτσι για την ιστορία: Η πρόταση, κατατέθηκε από την αντιπρόεδρο του ΔΣ Νανά Νταουντάκη και την ψήφισαν έξη: Νταουντάκη, Νταβανέλος, Ράμμος, Κουμπιάς, Βιδάλη, Πετραλιά.
Ο Τσαλαπάτης έφυγε λίγα λεπτά πριν.
Ο Σόμπολος, η Μαγιάση, ο Βλαβιανός, ο Κυρίτσης, αφού προσπάθησαν να βρουν σωσίβιο, ως συνήθως, σε νομικά τερτίπια, έριξαν λευκό.

Ναι, λευκό. Για το μέλος της ΕΣΗΕΑ που πιέζει, απειλεί, προπηλακίζει εργαζόμενους, που κουρελιάζει τίς ΣΣΕ, που προσβάλλει τα μέλη του ΔΣ, που καταρρακώνει το καταστατικό του Σωματείου, που δεν σέβεται κανέναν και τίποτα μπροστά στο προσωπικό του συμφέρον.

Ακόμη και όταν μπροστά στον Σκάι, κράτησε το συμβούλιο έξω από τις πόρτες, δηλώνοντας «δεν μπορείτε να μπείτε γιατί ο σταθμός είναι…εν λειτουργία» κράτησαν την ίδια στάση του υποτακτικού (αλίμονο τόσα ρουσφέτια τους έχει κάνει για να κερδίσουν τις εκλογές...) και ο κυρ Πάνος κοιτούσε επιτιμητικά άλλο μέλος του συμβουλίου που του μίλησε έντονα.

Προτάσεις για στάση εργασίας έγιναν. Η πρώτη, το πρωί, δεν προχώρησε γιατί όπως είπε αργότερα ο Σόμπολος «δεν συμφωνούσε ο Γκανάς» ο πρόεδρος της ΕΠΗΕΑ, μια δεύτερη για το απόγευμα έπεσε κι αυτή στο κενό.

Και άλλη μία πρόταση για εγγραφή όλων των μη μελών του ΣΚΑΙ πήρε τις- γνωστές- πέντε ψήφους και δεν πέρασε!!!

Η επιστολή των εκπροσώπων των εργαζόμενων στο ραδιόφωνο και την τηλεόραση τα λέει όλα:
29-11-2010
Ήταν 23-11 όταν δεσμευτήκαμε οι δημοσιογράφοι –εργαζόμενοι στο ραδιόφωνο του Σκάϊ 100,3 ότι δεν υπογράφουμε τις «ατομικές συμβάσεις» εργασίας που η διεύθυνση του σταθμού απαιτούσε για τη μείωση της μηνιαίας μισθοδοσίας μας κατά 10%. Στη διάρκεια των επτά αυτών ημερών, έγιναν πολλές συνελεύσεις και συζητήσεις τόσο με το Δ.Σ της ΕΣΗΕΑ και το Διασωματειακό όσο και με τη διοίκηση του σταθμού ή πιό σωστά του ομίλου, καθώς η αποκαλούμενη «τυφλή περικοπή» του 10% αφορούσε και την τηλεόραση και τους διοικητικούς.
Η διοίκηση του σταθμού, ακόμα και κατά τη διάρκεια της Κυριακής, άσκησε αφόρητες πιέσεις στους εργαζόμενους, για να τους αποσπάσει την υπογραφή τους, σ’ ένα πιο βελτιωμένο από το αρχικό, ιδιωτικό συμφωνητικό περικοπής της μισθοδοσίας τους. Κι ενώ το Διοικητικό Συμβούλιο και οι «επιτελάρχες» του σταθμού εργαζόταν υπερωριακά, με στόχο την εξώθησή τους στην υπογραφή, η ΕΣΗΕΑ, και για την ακρίβεια η πλειοψηφία της, επέλεγε το δρόμο της ηχηρής σιωπής και της «ευγένειας». Τις πιο δύσκολες ώρες, παρότι είχαν ενημερωθεί για το τέλος που ερχόταν, απουσίαζαν ..Δεν κηρύχθηκε καμία απεργία στον όμιλο για την κρίσιμη σημερινή ημέρα, ούτε στάση, ούτε καν συνέλευση. Κι όταν κλήθηκαν επιτακτικά να παραστούν από τους εργαζόμενους που αντιστεκόταν και δεν υπέγραφαν, παρά την εξάντληση των χρονικών ορίων που είχαν τεθεί από τη διοίκηση του σταθμού, έμειναν απ΄ έξω από την πόρτα ... Καθώς ο κ. Πάνος (σ.σ Σόμπολος) δεν αντέδρασε στην «πρόκληση» του Χρήστου όπως τον αποκάλεσε (σ.σ Παναγόπουλου) να απαγορεύσει την είσοδο στο Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης.
Επί της ουσίας, συναδελφοί μας (όπως μέλλουσες μητέρες και όχι μόνο) με τη διακριτική ενθάρρυνσή μας υπέγραψαν ή άλλοι με δάκρυα στα μάτια σύρθηκαν –τελευταίοι- ως το λογιστήριο για να υπογράψουν τη μη απόλυσή τους. Κάποιοι –λιγοστοί αντέχουν ακόμα. Ως άτομα. Γιατί ξέρουν οτι το σωματείο τους εξαντλήθηκε στο «Θα» και την κωλυσιεργία.

Δήμητρα Κουντή
Εκπρόσωπος των δημοσιογράφων του Σκάι 100,3
Κωνσταντίνος Δαυλός
Εκπρόσωπος των δημοσιογράφων του Σκάι TV
---------------------
ΕΜΕΙΣ ΟΜΩΣ ΑΥΡΙΟ ΘΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ
ΣΕ ΠΕΙΣΜΑ ΟΣΩΝ ΜΑΣ ΘΕΛΟΥΝ ΥΠΟΤΑΓΜΕΝΟΥΣ ΚΑΙ ΤΑΠΕΙΝΩΜΕΝΟΥΣ.
ΟΡΘΙΟΙ ΑΚΟΜΗ
Ο ΑΓΩΝΑΣ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ

ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ

Π.Ο.Σ.Π.Ε.Ρ.Τ.-Π.Ο.Ε.ΣΥ.-Π.Ο.Ε.Π.ΤΥ.Μ.-ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΤΥΠΟΥ & ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΧΑΡΤΟΥ & Ενώσεις ΟΛΩΝ των εργαζομένων στα Μ.Μ.Ε.
ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΤΡΙΤΗ 30 ΝΟΕΜΒΡΗ
ΑΠΟ 06:00’ ΤΗΣ ΤΡΙΤΗΣ ΕΩΣ 06:00’ ΤΗΣ ΤΕΤΑΡΤΗΣ


Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,
Με Κυβερνητική ευθύνη συνεχίζεται η καταστροφική εφαρμογή του ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ, που οδηγεί σε απόγνωση όλα τα λαϊκά νοικοκυριά και στο ξεπούλημα των δημόσιων κοινωνικών αγαθών! Εισόδημα, δικαιώματα, Σ.Σ.Ε., προσφέρονται θυσία στο βωμό των τοκογλύφων και των καταχραστών του Δημόσιου χρήματος!

Στις βασικές προτεραιότητες της Κυβερνητικής πολιτικής είναι και οι Δ.Ε.Κ.Ο. :
- Ιδιωτικοποιήσεις, Εμπορευματοποίηση των παρεχομένων υπηρεσιών και προϊόντων,
- Αφαίμαξη των δικαιωμάτων των εργαζομένων, με σωρεία αντισυνταγματικών παρεμβάσεων!,
- ΝΕΑ ΣΥΡΡΙΚΝΩΣΗ ΜΙΣΘΩΝ!
Με το επιχείρημα ..., ότι όλες είναι προβληματικές και ελλειμματικές.
Είναι παραπλανητικό! Έχουν την ίδια γραμμή για όλες!
Και για αυτές που δεν έχουν ελλειμματικούς ισολογισμούς!
Και για αυτές που δεν επιχορηγούνται από τον κρατικό προϋπολογισμό, όπως η ΕΡΤ.

Αναίτια και Άδικα!

Δεν υποχωρούν από αυτή την γραμμή, επικαλούμενοι τις δεσμεύσεις του μνημονίου!
Αυτή όμως η πολιτική της Κυβέρνησης, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Δ.Ν.Τ. οδηγεί στην κόλαση της αδιαλλαξίας, της καταστροφής κάθε εργατικού, ασφαλιστικού, συνταξιοδοτικού δικαιώματος, στην πλήρη κατάρρευση του Κοινωνικού κράτους, στις απολύσεις, στην κατάργηση της συλλογικής προστασίας των εργαζομένων μέσα από τις Σ.Σ.Ε. & τους Γενικούς Κανονισμούς, σε μια δουλική απορυθμισμένη αγορά εργασίας!!

Οδηγεί στην άνευ όρων υποταγή στα ισχυρά οικονομικά συμφέροντα, που διεκδικούν ακόμα & την ενημέρωση για να ποδηγετούν.

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι,
Μπορούμε να βλέπουμε με απάθεια τον οδοστρωτήρα που ισοπεδώνει όλα όσα με αγώνες κατακτήθηκαν;
Δεν πρέπει να τους Σταματήσουμε; Ν’ απαιτήσουμε αλλαγή πολιτικής;
Μας ξεζούμισαν!!! Εργαζόμενους και τους συνταξιούχους!!!
ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ. Πρέπει ν’ ΑΝΤΙΔΡΑΣΟΥΜΕ πριν ολοκληρωθεί η καταστροφή!

ΤΡΙΤΗ 30 ΝΟΕΜΒΡΗ
ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΚΑΙ ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ :
Πάγωμα αντεργατικών μέτρων - Ακύρωση όσων έχουν ληφθεί.
Ανάπτυξη-Στήριξη του Δημόσιου τομέα και της ΕΡΤ.
Υποχρεωτική η εφαρμογή των Σ.Σ.Ε. για όλους τους εργοδότες.
Άμεση υπογραφή Σ.Σ.Ε. - Καμιά Απόλυση.
ΑΜΕΣΗ ανάκληση του μνημονίου.

ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ 24ΩΡΗ ΑΠΕΡΓΙΑ
ΑΠΟ 06:00’ ΤΗΣ ΤΡΙΤΗΣ 30/11 – 06:00’ ΤΗΣ ΤΕΤΑΡΤΗΣ 1/12
ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ : ΤΡΙΤΗ 11:00’ ΣΤΗΝ Ε.Σ.Η.Ε.Α. (Ακαδημίας 20) &
πορεία προς το Υπουργείο Εργασίας & Κοινωνικής Ασφάλισης.

Πόρισμα: Τεράστιες σπατάλες δημοσίου χρήματος σε παραγωγές της ΕΡΤ

Προκλητική κακοδιαχείριση του δημοσίου χρήματος στην ΕΡΤ αποκαλύπτει το πόρισμα που απέστειλαν προς τον αρμόδιο υπουργό οι Επιθεωρητές Ελέγχου Δημόσιας Διοίκησης. Την έκθεσή τους μετά την Επιθεώρηση που πραγματοποίησαν στην ΕΡΤ παρέδωσαν σήμερα στον υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού Παύλο Γερουλάνο και τον αναπληρωτή υπουργό Πολιτισμού Τηλέμαχο Χυτήρη οι Επιθεωρητές Ελέγχου Δημόσιας Διοίκησης.

Η έκθεση εστάλη και στον εισαγγελέα και αφορά τα πορίσματα των Επιθεωρητών Ελέγχου αναφορικά με τις μικτές παραγωγές της ΕΡΤ, τη σύμβαση χορηγίας μεταξύ ΕΡΤ και ανώνυμης εταιρείας, καθώς και το ζήτημα της υλοποίησης των από 27/03/2007 προτάσεων της έκθεσης Επιθεώρησης Ελέγχου σχετικά με τηλεοπτικές παραγωγές της ΕΡΤ που, όπως διαπιστώθηκε, δεν υλοποιήθηκαν. Ειδικότερα, αναφορικά με τις μικτές παραγωγές ελέγχθηκαν λεπτομερώς 13 και διαπιστώθηκε ότι:

1. οι αρμόδιες υπηρεσίες της ΕΡΤ δεν μεριμνούν για την κοστολόγηση της δικής της συμμετοχής στις μικτές παραγωγές, με αποτέλεσμα να αμφισβητείται σε πολλές περιπτώσεις αν αυτές οι παραγωγές είναι πράγματι οικονομικά συμφέρουσες για την ΕΡΤ.

2. οι ίδιες υπηρεσίες δεν φροντίζουν για την παρακολούθηση της πλήρους εκπλήρωσης των υποχρεώσεων των παραγωγών με συνέπειες:

α) να επιβαρυνθεί η ΕΡΤ με την καταβολή πλήρους αμοιβής για επεισόδια που είναι επαναλήψεις προηγούμενων επεισοδίων
β) τη διπλή χρέωση της ΕΡΤ για δαπάνες οδοιπορικών εξόδων
γ) την καταβολή πλήρους αμοιβής στους παραγωγούς, αν και σε ορισμένες περιπτώσεις προέκυψε ότι δεν απασχόλησαν το σύνολο του προσωπικού που είχαν υποχρεωθεί να απασχολήσουν.

Κατά τη διάρκεια εκπομπών μικτής παραγωγής που προβλήθηκαν στο δορυφορικό πρόγραμμα της ΕΡΤ (2006-2009) και είχαν και ομογενείς τηλεθεατές, πραγματοποιήθηκε σε μεγάλη έκταση απαγορευμένη διαφήμιση ξενοδοχειακών, τουριστικών, ναυτιλιακών, φαρμακευτικών και λοιπών επιχειρήσεων, με συνέπεια την απώλεια εσόδων για την ΕΡΤ, που κανονικά θα εισέπραττε αν ήταν νόμιμη η διαφήμιση, ενώ δεν επιβλήθηκαν κυρώσεις για την παράβαση σχετικού όρου της σύμβασης.

Οσον αφορά τη σύμβαση χορηγίας μεταξύ ΕΡΤ και ανώνυμης εταιρείας διαπιστώθηκε εξαιρετικά ευνοϊκή αντιμετώπιση του χορηγού με αποτέλεσμα ζημιά σε βάρος της ΕΡΤ λόγω διαφυγόντων κερδών, ιδιαίτερα όσον αφορά τα διαφημιστικά σποτ των 40 δευτερολέπτων, το λογότυπο του χορηγού και τις προσωπικές αναφορές στον χορηγό και τις υπηρεσίες του από τους παρουσιαστές, που ουσιαστικά συνιστούν διαφήμιση και θα έπρεπε να τιμολογούνται με βάση τα ισχύοντα τιμολόγια της ΕΡΤ.

Σε επίσχεση οι εργαζόμενοι της "Τεχνοεκδοτικής"

Σε επίσχεση εργασίας προχώρησαν από σήμερα οι εργαζόμενοι στην εταιρεία «Τεχνοεκδοτική» T-Press ύστερα από ένα χρόνο τραγικών καθυστερήσεων στις πληρωμές και τρεις μήνες ανταρτοπολέμου μεταξύ της εργοδοσίας από τη μια πλευρά και των δημοσιογράφων και των τεχνικών της εταιρείας.
Η εταιρεία απασχολεί 25 δημοσιογράφους και 10 τεχνικούς για εφτά περιοδικά και δεκάδες ιστοσελίδες.
Η είδηση έρχεται μία ημέρα μετά την ανακοίνωση για την αναστολή λειτουργίας του περιοδικού Voyager. Οι εξελίξεις έχουν πάρει δραματική τροπή μετά την παραίτηση του διευθυντή εκδόσεων Δημήτρη Βάρου, ο οποίος άφησε την αφιλόξενη αγκαλιά του περιβάλλοντος Μπόμπολα ύστερα από 29 χρόνια για να αναλάβει τη διεύθυνση της κυριακάτικης εφημερίδας Veto του Μάκη Τριανταφυλλόπουλου.
ΕΣΗΕΑ και ΕΣΠΗΤ παρακολουθούν με μεγάλη προσοχή τις εξελίξεις στην εταιρεία. Ήδη έχει σταλεί εξώδικο εν όψει της αυριανής απεργίας ενώ αναμένεται να γίνει κοινός συντονισμός των δύο ενώσεων για την αντιμετώπιση της κατάστασης. Ήδη απολυμένοι της «ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗΣ» έχουν δηλώσει την υποστήριξή τους στους συναδέλφους τους και βρίσκονται σε αναμονή για τυχόν αποκλεισμό και περιφρούρηση αν επιχειρηθεί η λειτουργία απεργοσπαστικού μηχανισμού.

"ΔΕ ΛΥΓΙΖΟΥΜΕ – ΑΝΤΙΣΤΕΚΟΜΑΣΤΕ"!

Με πρωτοβουλία μελών του Μικτού Συμβουλίου της ΕΣΗΕΑ εκδόθηκε το πιό κάτω κείμενο που υπογράφουν 13 απο τους εκλεγμένους:

Το τσουνάμι που περιμέναμε, ήρθε. Εργοδότες, κυβέρνηση και τρόικα μας κήρυξαν τον πόλεμο. Τα «παπαγαλάκια» τους δουλεύουν υπερωρίες. Με λουκέτα, απολύσεις, απειλές και εκβιασμούς, έχουν στόχο να μας κάνουν να λυγίσουμε, είτε από τα χτυπήματα είτε από τον φόβο. Εμείς όμως, αντιστεκόμαστε. Γνωρίζουμε ότι οι εξελίξεις σήμερα θα καθορίσουν το τοπίο στα ΜΜΕ για τα πολλά επόμενα χρόνια: τις εργασιακές σχέσεις, τις αμοιβές και, τελικά, την ποιότητα της ενημέρωσης.
Γι’ αυτό, ως εκλεγμένα μέλη του Μικτού Συμβουλίου της ΕΣΗΕΑ:

---Διεκδικούμε την υπογραφή γενικής συλλογικής σύμβασης εργασίας στα ΜΜΕ και την εφαρμογή της από όλες τις επιχειρήσεις του κλάδου.
---Δηλώνουμε ότι αρμόδιες για την διαπραγμάτευση με τους εργοδότες είναι οι εκλεγμένες συνδικαλιστικές ενώσεις των εργαζομένων. Ωστόσο, οφείλουν να λαμβάνουν σοβαρά υπόψη τις προτάσεις των εργαζομένων, για τα αιτήματα και τις κινητοποιήσεις, όπως αυτές διατυπώνονται από τις γενικές συνελεύσεις και τις εργασιακές επιτροπές.
---Λέμε όχι στις απολύσεις και αγωνιζόμαστε για την διασφάλιση των θέσεων εργασίας μας.
---Είμαστε αλληλέγγυοι με τους εκατοντάδες συναδέλφους μας που βρίσκονται ήδη στην ανεργία. Ζητάμε από την κυβέρνηση και τις συνδικαλιστικές ενώσεις την άμεση, ουσιαστική και έμπρακτη στήριξή τους.
---Δεν αποδεχόμαστε προτάσεις ή «παραινέσεις» για μείωση των αποδοχών μας, ειδικά αυτών που ορίζονται μέσα από τις συλλογικές συμβάσεις. Δεν «τα φάγαμε όλοι μαζί», για να πληρώσουμε όλοι μαζί.
---Προειδοποιούμε ότι κάθε επιχείρηση που αρνείται την υπογραφή κλαδικής συλλογικής σύμβασης, ασκεί πιέσεις για σύναψη επιχειρησιακών ή επαίσχυντων ατομικών συμφωνιών και προχωρεί σε μαζικές απολύσεις για λόγους περικοπών, βρίσκεται αντικειμενικά στο στόχαστρο των κινητοποιήσεων.
---Ζητάμε να εφαρμοστεί η νομοθεσία για τις επιχειρήσεις που συστηματικά δεν πληρώνουν μισθούς και δεν καταβάλλουν τις νόμιμες εισφορές και τους φόρους που τους αναλογούν.

Εάν οι εργοδότες ενδιαφέρονται πραγματικά για το μέλλον των ΜΜΕ, θα πρέπει να προσέλθουν άμεσα σε διάλογο και διαπραγματεύσεις με την ΕΣΗΕΑ και τις άλλες Ενώσεις. Να σταματήσει άμεσα κάθε μονομερής, αυθαίρετη και προκλητική κίνηση από την εργοδοσία.

Απαιτούμε από την ΕΣΗΕΑ και τις άλλες ενώσεις να αρθούν, επιτέλους, στο ύψος των περιστάσεων. Να οργανώσουν την αντίσταση, με ουσιαστική κλιμάκωση των κινητοποιήσεων, απεργιακών και μη.

Καλούμε την ΕΣΗΕΑ και τις άλλες ενώσεις να ανοίξουν άμεσα τις πόρτες τους σε όλους τους συναδέλφους, ειδικά όσους εργάζονται στις διαδικτυακές «πύλες» και με μπλοκάκια, έτσι ώστε κανείς να μην βρεθεί ακάλυπτος αυτή την κρίσιμη περίοδο.

Αγωνιζόμαστε για την προστασία των ασφαλιστικών μας δικαιωμάτων και ταμείων. Για να πληρώσουν οι υπεύθυνοι των σκανδάλων, που αφαίμαξαν τα αποθεματικά τους. Για την παροχή αξιοπρεπών υπηρεσιών υγείας και την τήρηση των δεσμεύσεων που έχουν αναληφθεί απέναντι στους συνταξιούχους.

Ενώνουμε την φωνή μας και αγωνιζόμαστε μαζί με όλους τους Έλληνες εργαζόμενους για την ακύρωση του επαίσχυντου Μνημονίου, που στραγγαλίζει την κοινωνία και την αξιοπρέπειά μας.

Τάσος Αναστασιάδης (Βήμα), Βίκυ Σαμαρά (Απογευματινή), Γιάννης Ελαφρός (Καθημερινή), Ιωάννα Ηλιάδη (Έθνος), Γιώργος Παυλόπουλος (Ημερησία), Σωτήρης Τριανταφύλλου (Goal News), Νίκος Ζαμπάρας (Σέντρα FM), Κώστας Ράπτης (Αθήνα 984), Νάσος Χατζητσάκος (Ελεύθερος Τύπος), Γιάννης Ιωακειμίδης (Πράσινη), Δήμητρα Κουντή (Σκάι Ραδιόφωνο), Κωνσταντίνος Δαυλός (Σκάι Τηλεόραση), Παναγιώτης Σώκος (Ελευθεροτυπία)

28 Νοε 2010

Κλείνει το Voyager του Μπόμπολα, μετά 20 χρόνια έκδοσης


Δημοσιεύουμε, όπως ακριβώς ήρθε, το κείμενο που μας έστειλαν συνάδελφοι εργαζόμενοι του "ΠΗΓΑΣΟΥ" που υπογράφουν

"Συντάκτες ταξιδιών και ονείρων, μελλοντικοί άνεργοι":

Κλείνουν περιοδικά στον ΠΗΓΑΣΟ, μετατάσσουν ανθρώπους, ξεφτιλίζουν συνειδήσεις. Τώρα μας ανακοίνωσαν ότι κλείνει το Voyager.


Ήταν κοινό μυστικό που τώρα όμως επαληθεύτηκε. Ο ΠΗΓΑΣΟΣ του Μπόμπολα και των τσιρακιών του κλείνουν το πρώτο περιοδικό που εκδόθηκε με αντικείμενο το ταξίδι στην Ελλάδα. Έναν ιστορικό τίτλο που μετράει σχεδόν 20 χρόνια παρουσίας στους Έλληνες ταξιδιώτες και στα περίπτερα!

Από τη μία στιγμή στην άλλη μας ανακοίνωσαν ότι το τεύχος που θα ετοιμαστεί για τον Ιανουάριο θα είναι το τελευταίο. Το λένε μεταξύ τους, το λένε σε διάφορους έμπιστους και αυλοκόλακες, το λένε σε στελέχη που δεν «βρωμίζουν» το στόμα τους.

Όταν τους ρωτάμε όμως τι ύλη να ετοιμάσουμε για το 2011, δεν παίρνουμε καμία απάντηση. Αλλά από ποιον να πάρεις απάντηση; Από το πρωτοπαλίκαρο του Μπόμπολα που περνάει τη γραμμή της οικογένειας στο Mega, τον Αναγνωστάκη; Ο κύριος αυτός που τόσο ωραία τα λέει στην εκπομπή του κάθε Σαββατοκύριακο δεν θα έπρεπε να έχει το θάρρος και να βγει μπροστά στους εργαζόμενους και να τους πει κατάματα την αλήθεια;
Ναι, κλείνουμε το Voyager κι όσοι έχετε μπλοκάκια θα πάτε σπίτι σας, όσοι είστε μισθολόγιο θα μεταταχθείτε εκεί που νομίζουμε εμείς κι όσοι περισσεύετε θα σας στείλουμε για διακοπές στο ταμείο ανεργίας.

Έλεος ρε βολεμένοι του συστήματος. Έλεος ρε ξεφτίλες της διαπλοκής. Έλεος ρε απάνθρωπα κτήνη της δημοσιογραφίας. Λίγο ήθος, σας έχει περισσέψει και για εμάς τους ταξιδιώτες των ονείρων!!!

Συντάκτες ταξιδιών και ονείρων, μελλοντικοί άνεργοι

Κυκλοφορεί στον ΣΚΑΪΓΙΑΥΤΌ ΣΥΝΆΔΕΛΦΕ

…ΠΡΟΣΕΞΕ ΠΟΥ
ΒΑΖΕΙΣ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΣΟΥ

Media Managment Ergotaxio