5 Φεβ 2010

Ενωτική Κίνηση Δημοσιογράφων: Η τρομοκρατία δεν θα περάσει

ΕΝΩΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ
Ανακοίνωση

Αθήνα, 5 Φεβρουαρίου 2010

Σήμερα, ημέρα εκλογών της ΕΣΠΗΤ, διάλεξαν για μια ακόμη φορά τα σκοτεινά κυκλώματα των δημοσιογραφικών υπογείων να χτυπήσουν.

Απέλυσαν από βδομαδιάτικη εφημερίδα μεγάλης κυκλοφορίας, υποψήφιο στις εκλογές μας, σημαίνον στέλεχος της παράταξης «Ενωτική Κίνηση Δημοσιογράφων» που έχει επικεφαλής τον τωρινό πρόεδρο της ΕΣΠΗΤ, Γιάννη Πλαχούρη.

Το εργοδοτικό κατεστημένο, σε συνεργασία με τους δοσίλογους του χώρου μας, έριξε τις μάσκες και σε μια προσπάθεια δημιουργίας κλίματος εκφοβισμού και τρομοκρατίας των μελών μας, επιχειρεί με κάθε τρόπο να περιορίσει το κύμα που θα τους πνίξει.

Είμαστε βέβαιοι ότι όλες οι δημοκρατικές δυνάμεις του κλάδου, με την ΕΣΠΗΤ προεξάρχουσα, θα δώσουν άμεση απάντηση στη νέα συνδικαλιστική δίωξη από την εργοδοσία και τα παράκεντρα της διαπλοκής.

Να είναι σίγουροι ότι τέτοιες κινήσεις δεν μας τρομοκρατούν.

Συνεχίζουμε στις δεσμεύσεις μας την πορεία που έχουμε χαράξει για το καλό όλου του κλάδου και των συναδέλφων μας.

Απόλυση συνδικαλιστή απο το Ποντίκι την ημέρα εκλογών στο Σωματείο του

Σήμερα το πρωί, πρώτη μέρα της εκλογικής διαδικασίας για την ανάδειξη νέου ΔΣ στην Ένωση Περιοδικού Τύπου (ΕΣΠΗΤ) επέλεξαν τα αφεντικά της –«καταγγελτικής» υποτίθεται- εφημερίδας «Ποντίκι» για να κάνουν απόλυση.

Και ποιόν απέλυσαν;

Υποψήφιο της παράταξης ΕΝΩΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ (όπου και ο τωρινός πρόεδρος της ΕΣΠΗΤ Γιάννης Πλαχούρης).

Τον οποίο φώναξε στο γραφείο του ο, γνωστός, Π. Κουτουφάς για να του ανακοινώσει ότι «πολύ λυπάται» αλλά «πρέπει να γίνουν περικοπές» και διώχνουν αυτόν που «είναι υψηλόμισθος».

Έτσι, για τη ιστορία (και για να μην νομίζουν κάποιοι ότι τρώμε κουτόχορτο):

Ο συνάδελφος πληρώνεται από το «Ποντίκι»…1.120 ευρώ καθαρά . Τόσο υψηλόμισθος. Και με αυτό τον τεράστιο μισθό κάλυπτε τα Media, έγραφε παραπολιτικά και έκανε και ελεύθερο.
Αλλά εκτός από «υψηλόμισθος» είχε και ένα άλλο κακό …συνήθειο: δεν δεχόταν να γράφει «περίεργα» σχόλια αλλά επέμενε να κάνει αντικειμενικό ρεπορτάζ.

Κι όταν λέμε «περίεργα» εννοούμε κομμάτια «ευνοϊκά» (αλλιώς είναι η σωστή έκφραση αλλά σ΄αυτό το μπλογκ δεν βρίζουμε ούτε καν αυτούς που το αξίζουν) για το συγκεκριμένο δίδυμο της γνωστής «πλειοψηφίας που κατάντησε την ΕΣΗΕΑ στα σημερινά της χάλια και μερικών παρατρεχάμενων …φίλων τους.

Απόπειρες να ξεφορτωθούν τον συνάδελφο εκεί στο «αποκαλυπτικό» (για άλλους κλάδους, εννοείται…) Ποντίκι είχαν γίνει αρκετές (μόνο το τελευταίο 6μηνο τουλάχιστον τρεις) αλλά σκόνταψαν στην αντίσταση της επιτελικής ομάδας που , προς τιμήν τους, είπαν ότι ο συνάδελφος είναι απαραίτητος στην εφημερίδα.

Φαίνεται, όμως, ότι και η υπομονή έχει τα όριά της… Έτσι, όταν μπήκε ο συνάδελφος υποψήφιος σε ψηφοδέλτιο και μάλιστα με επικεφαλής τον Πλαχούρη, τα ζόρια μεγάλωσαν : «Είσαι ή δεν είσαι διευθυντής»…

Διευθυντής ή εκδότης μπορεί να είσαι. Αλλά ακόμη και στο Ελλάντα υπάρχουν νόμοι και δεοντολογικοί κανόνες και –κυρίως- η κρίση των συναδέλφων.

Το 24ωρο ενός άνεργου


Οσοι εχουν βρεθει στην ανεργια εχουν μια ιδεα απο οσα κανει ενας ανεργος μεσα στην ημερα, για οσους δεν γνωριζουν ιδου...
Ξυπναει το πρωι με κακη διαθεση, τρωει κατι, γενικα εχει αυξομειωσεις στην ορεξη του, ή θα φαει λιγο ή θα φαει οτι υπαρχει στο ψυγειο.
Αν εχει υπολογιστη τον ανοιγει και κοιταει αν εχει καμια αγγελια εργασιας, στελνει βιογραφικα ακομη και σε αγγελιες που ζητουν γυναικες υπαλληλους και ας ειναι ανδρας, αι σιχτιρ, μια φουστιτσα θα την βαλω, δουλεια να βρω.
Ανοιγει και την τηλεοραση, εκει αν τρωει του κοβεται η ορεξη με οσα ακουει, ψαχνει το σπιτι να δει αν εχει αγορασει σχοινι και μετα σκεπτεται σε ποιο μερος μπορει να το κρεμασει.
Αφου φαει, και του ερθει εμετος απο οσα εξαγγελονται για την παταξη της φοροδιαφυγης κυριως, σηκωνεται και ετοιμαζεται να παει να ψωνισει, βλεπεις για οσους δεν το γνωριζουν το λεω αυτο, και οι ανεργοι τρωνε.
Αυτη η υπενθυμιση ειναι για τον υπουργο υγειας, και οσους νομιζουν οτι οι ανεργοι τρωνε αερα κοπανιστο, με το επιδομα ανεργιας ουτε αυτο δεν μπορεις να αγορασεις πλεον.Κανει window shopping στο σουπερ μαρκετ και αφου αγορασει τα ελαχιστα που μπορει να πληρωσει επιστρεφει στο σπιτι.
Κοιταει τα μεηλ του και αφου δει οτι δεν εχει καμια απαντηση στα βιογραφικα που εχει στειλει,τον πιανει μια βαρια καταθλιψη και ξεσπαει βλεποντας τα μεσημεριανα κουτσομπολιστικα στα καναλια,αυτο γιατι η να ξερνας η να τα βλεπεις το ιδιο ειναι.
Γραφει αναρτησεις στο ιστολογιο του, δουλεια αλλη δεν εχει να κανει, τις στελνει και στο http://www.press-gr.blogspot.com/ σε μια προσπαθεια να επικοινωνησει με πολλους αλλους,και ισως να τον εχουν βαρεθει και εκεινοι ολη μερα αναρτησεις.
Συνηθως επειδη απο την ελλειψη εργασιας δεν κοιμαται νωρις, εκει γυρω στο απογευμα ξεραινεται και οταν ξυπναει βλαστημαει που δεν θα μπορει να κοιμηθει σωστα το βραδυ.
Βλεπει ειδησεις με την ελπιδα οτι ολα αυτα που ζει ειναι ενα ψεμμα και θα ακουσει την αληθεια απο τις ειδησεις,αυτο φυσικα δεν συμβαινει και ετσι το ριχνει στο φαγητο με αποτελεσμα να χρειαζεται ανεφοδιασμο το ψυγειο του καθε μερα.
Αγχωνεται πως θα επιβιωσει μετα το τελος του επιδοματος ανεργιας και των μικρων αποταμιευσεων που εχει,και αν εκεινη την ωρα παιζει στην τηλεοραση το παμε πακετο ξεχνιεται με την θλιψη και την χαρα των αλλων και δεν θυμαται την δικη του.
Διαβαζει αλλα ιστολογια,χαζευει βιντεακια στο γιουτιουμπ,χαζευει και πονηρα βιντεακια,χαζευει που δεν εχει διαθεση να παιξει ουτε το πουλι του,χαζευει γενικα.
Το βραδυ αργα και αφου εχει βαρεθει με ολα οσα εκανε στην διαρκεια της ημερας,παιζει παιχνιδια στο πι-σι,οχι τιποτα δυσκολα,και ελπιζει να τον παρει ο υπνος συντομα.
Χιουμοριστικα λοιπον ενας ανεργος περναει απο ολα αυτα τα σταδια η καποιοι και απο περισσοτερα,το χειροτερο ειναι η ελλειψη διαθεσης μετα απο λιγο καιρο,και η αποδοχη της ανικανοτητας η αχρηστιας του ατομου.

πηγή:anergoidimosiografoi

Επάγγελμα: ρεπόρτερ (μόνο η και τί άλλο;)

Της Δέσποινας Επιτροπάκη

Έχει περάσει ο καιρός που οι δημοσιογράφοι ήταν απλοί αφηγητές των γεγονότων. Πλέον ολοένα και περισσότεροι εμπλέκονται ενεργά στα ρεπορτάζ τα οποία παρουσιάζουν. Τελευταία παραδείγματα, οι δημοσιογράφοι που καλύπτουν το σεισμό στην Αϊτή και αρκετές φορές άφησαν στη μέση το ρεπορτάζ για να βοηθήσουν στη διάσωση κάποιου εγκλωβισμένου ατόμου, ενώ δεν έλλειψε και δημοσιογράφος ο οποίος κλήθηκε να χειρουργήσει μια ασθενή. Για το ζήτημα βέβαια υπάρχουν και οι αντίστοιχες ενστάσεις αυτών οι οποίοι θεωρούν πως οι δημοσιογράφοι δεν πρέπει να παρεμβαίνουν και ότι όλα γίνονται για χάρη της τηλεθέασης. Πόσο εύκολο όμως είναι να αγνοήσεις κάποιον που πραγματικά σε έχει ανάγκη και απλά να προχωρήσεις στο επόμενο πλάνο;
Σαντζάι Γκούπτα, Άντερσον Κούπερ και Σωτήρης Δανέζης

Όπως διαβάζουμε στη «Ναυτεμπορική» (19/01/10): «Ένας διάσημος τηλεοπτικός αστέρας, δημοσιογράφος του δικτύου CNN που ταυτόχρονα είναι και γιατρός, κλήθηκε να χειρουργήσει μια 12χρονη Αϊτινή πάνω σε αμερικανικό αεροπλανοφόρο, στα ανοιχτά του Πορτ-ο-Πρενς.
Η ιατρική ομάδα του αεροπλανοφόρου Carl Vinson είχε ήδη πραγματοποιήσει μία επέμβαση στο κορίτσι, όμως χρειαζόταν και δεύτερη εγχείριση επειδή στο κρανίο του είχε σφηνωθεί ένα θραύσμα μήκους 1,2 εκατοστών.
Ούτε στο πλοίο, ούτε στην ευρύτερη περιοχή της αϊτινής πρωτεύουσας υπήρχε νευροχειρουργός και έτσι κλήθηκε ο Σαντζάι Γκούπτα, ο οποίος είναι γιατρός σε νοσοκομείο της Ατλάντα και ταυτόχρονα καλύπτει τα θέματα υγείας για λογαριασμό του CNN.
Έτσι, ο 40χρονος δημοσιογράφος άφησε στην άκρη το μικρόφωνο, φόρεσε τα γάντια του και χειρούργησε το κορίτσι, μαζί με έναν άλλο γιατρό του πλοίου. Το θραύσμα αφαιρέθηκε και η μικρή αναμένεται ότι θα αναρρώσει πλήρως, διαβεβαίωσε.
"Είναι τιμή μου που βοήθησα" είπε ο δόκτωρ Γκούπτα. Δεν είναι η πρώτη φορά πάντως που ο Γκούπτα αφήνει το ρεπορτάζ για να βοηθήσει συνανθρώπους του. Παλαιότερα, όταν κάλυπτε τους πολέμους στο Αφγανιστάν και το Ιράκ, είχε πραγματοποιήσει άλλες πέντε χειρουργικές επεμβάσεις.»

Για το ίδιο θέμα διαβάζουμε και σήμερα στα «Νέα» πως :«O Άντερσον Κούπερ μετέδιδε σκηνές από μια σκηνή λεηλασίας μετά τον σεισμό της Αϊτής, όταν είδε ένα μικρό αγόρι να τραυματίζεται σοβαρά από ένα κομμάτι τσιμέντο που κάποιος είχε πετάξει από γειτονικό κτίριο. Ο ανταποκριτής του CΝΝ δίστασε για λίγα δευτερόλεπτα και μετά έσπευσε να βοηθήσει. Σήκωσε το παιδί στα χέρια του, το μετέφερε σε ασφαλές μέρος και το ακούμπησε μαλακά στο έδαφος.
Αργότερα οι τηλεθεατές της εκπομπής του Κούπερ με τίτλο «360-Degree Show» παρακολούθησαν τον μυώδη, γκριζομάλλη άνκορμαν να σώζει τον μικρό Αϊτινό που αιμορραγούσε.
Ο φωτογράφος του πρακτορείου Getty Ιmages Τζόναθαν Τοργκόβνικ κατέγραψε επίσης τις ενέργειές του. Το βίντεο και οι φωτογραφίες μεταμόρφωσαν τον δημοσιογράφο από παρατηρητή σε ήρωα.

Ο Τόνι Μάντοκς, αντιπρόεδρος και διευθυντής του CΝΝ Ιnternational, πιστεύει ότι επρόκειτο για μια καθοριστική στιγμή στην ιστορία των τηλεοπτικών ειδήσεων και πως οι ρεπόρτερς απελευθερώθηκαν τελικά από κάποιους δημοσιογραφικούς καταναγκασμούς του παρελθόντος.
«Το αποστασιοποιημένο ειδησεογραφικό ρεπορτάζ του ενάμισι λεπτού έχει πεθάνει», λέει. Ο Τζον Σνόου, βετεράνος των ειδήσεων που κάλυψε την καταστροφή στην Αϊτή για το βρετανικό Channel 4, διαφωνεί.
«Αυτό που έκανε εκεί ο Άντερσον δεν ήταν ρεπορτάζ, ήταν τυμπανοκρουσία», λέει ο βραβευμένος βετεράνος ανταποκριτής.
«Δεν μάθαμε και πολλά πράγματα από το ρεπορτάζ αυτό. Απλώς ο δημοσιογράφος έγινε μια διασημότητα. Δεν βρισκόμασταν γι’ αυτό εκεί. Ποτέ δεν σκέφτομαι να εισαγάγω τον εαυτό μου στην ιστορία. Απλώς κάνω ρεπορτάζ. Απλώς ζητάω από τους ανθρώπους να μου δείξουν πράγματα- να με πάνε σε μέρη- να μου πουν την ιστορία τους».

Ωστόσο στην καταστροφή της Αϊτής είδαμε πολλούς ανταποκριτές να «εμπλέκονται». Είδαμε, για παράδειγμα, τον βραβευμένο δημοσιογράφο του ΙΤV Μπιλ Νίλι να βοηθάει στη διάσωση μιας γυναίκας που είχε μείνει πέντε μέρες παγιδευμένη στα ερείπια βρίσκοντας τρόπο να της δώσει να πιει λίγο νερό πριν φτάσουν ακόμη τα σωστικά συνεργεία.
Χρησιμοποίησε επίσης το μικρόφωνό του για να διευκολύνει τη διάσωσή της, κατεβάζοντάς το μέσα στα συντρίμμια ώστε να μπορέσει η γυναίκα να εξηγήσει πώς ήταν παγιδευμένη.
Δεν ήταν μόνο Αμερικανοί και Βρετανοί δημοσιογράφοι που συμμετείχαν στη διάσωση ανθρώπων μετά τον σεισμό στην Αϊτή.
Ο δημοσιογράφος του Μega Σωτήρης Δανέζης, που βρέθηκε εκεί για ρεπορτάζ, ήταν ο άνθρωπος που ειδοποίησε την Ελληνική Ομάδα Διάσωσης ότι υπήρχε ένας παγιδευμένος άνθρωπος μέσα στα χαλάσματα ενός κτιρίου. Χάρη στην εμπλοκή του και τις προσπάθειες των Ελλήνων διασωστών, ο 24χρονος Γουίζμοντ Εξάντους ανασύρθηκε ζωντανός δώδεκα ολόκληρες ημέρες μετά τον σεισμό.

Ο Ντέιβιντ Μάνιον, διευθυντής του ΙΤV, είναι σαφής όταν μιλάει για την πρωταρχική λειτουργία των ειδησεογραφικών συνεργείων.
«Πρώτα και κύρια είναι ανάγκη να θυμόμαστε ποιος είναι ο ρόλος μας. Είμαστε δημοσιογράφοι. Η δουλειά μας είναι να κάνουμε ρεπορτάζ, να ενημερώνουμε, να ερευνάμε, να αποκαλύπτουμε. Αυτό είναι που κάνουμε. Δεν εργαζόμαστε σε οργανώσεις αρωγής, ούτε είμαστε πολιτικοί και σίγουρα δεν είμαστε γιατροί. Φυσικά αν ένας ή μία δημοσιογράφος βρεθεί σε θέση από την οποία μπορεί να βοηθήσει κάποιον και δεν υπάρχει κανένας άλλος να το κάνει, τότε, πολύ φυσικά, είμαστε άνθρωποι πρώτα και μετά δημοσιογράφοι».
Πηγή: Newstime

Οι πιτσιρικάδες βαρέθηκαν το blogging


Σύμφωνα με έρευνα του Pew Internet and American Life project, έχουν μειωθεί οι αμερικανοί έφηβοι που "blogάρουν" την τελευταία τριετία.
Συγκεκριμένα, μόνο το 14% των νέων που σερφάρουν στο Διαδίκτυο έχουν δικό τους blog, όταν το 2006 το ποσοστό ανερχόταν στο 28%.
Όπως δήλωσε ο Aaron Smith, ερευνητής του Pew στο Reuters,οι νέοι στρέφονται όλο και περισσότερο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τα οποία είναι πιο άμεσα και πιο σύντομα. Πλέον το 73% των εφήβων χρησιμοποιούν κάποιο μέσο δικτύωσης, με δημοφιλέστερο όλων το Facebook.
Το Twitter χρησιμοποιείται μόνο από το 8% των "δικτυωμένων νέων", θεωρώντας πως δεν τους ταιριάζει.
Εν αντιθέσει με τους νέους, αυξήθηκαν οι ενήλικες bloggers στις ΗΠΑ, ειδικά σε όσους είναι πάνω από 30.
Πλέον αρχίζουν και εξοικειώνονται όλο και περισσότερο με την τεχνολογία, ανακαλύπτοντας το blogging, το facebook, αλλά και το twitter, το οποίο είναι αρκετά δημοφιλές σε αυτές τις ηλικίες.
Στην Ελλάδα πάλι το blogging βρίσκεται (ακόμα) σε άνθηση, πάρα την συνεχή κινδυνολογία για φίμωση και κατάργηση της ανωνυμίας.
Σαν μανιτάρια ξεπετάγονται κάθε μέρα τα νέα blogs και πολλά από αυτά "βάζουν κάτω" πολλές πηγές παραδοσιακής ενημέρωσης.
πηγή: Mediasoup

4 Φεβ 2010

Θύελλα στο ΣΚΑΙ για τίς αμοιβές Λυριτζή-Οικονόμου, οταν γίνονται "περικοπές"

Μεγάλες αντιδράσεις στον όμιλο Αλαφούζου έχει προκαλέσει η δήλωση του Βασίλη Λυριτζή ότι τα λεφτά που έκλεισε με τον ΣΚΑΪ είναι περισσότερα απ΄ όσα έπαιρνε στην ΕΡΤ!
Οι εργαζόμενοι έχουν εξαγριωθεί, δεδομένου ότι στο Φάληρο έχει πέσει γερό "ψαλίδι", εδώ και λίγο καιρό.
Κόβονται μισθοί, απολύονται εξωτερικοί συνεργάτες με μπλοκάκια, στο ραδιόφωνο οι βάρδιες μειώνονται, ενώ στην τηλεόραση κατεβάζουν "ρολά" εκπομπές λόγω κόστους.
Λυριτζής και Οικονόμου "καθάριζαν" ετησίως από την ΕΡΤ 325 χιλ ευρώ έκαστος!
Τώρα βγαίνουν και λένε ότι...τα λεφτά αυτά τα πήραν με το παραπάνω για να μετακομίσουν στον ΣΚΑΪ.
Πώς να μη γίνει χαμός, όταν την ίδια στιγμή η διοίκηση του σταθμού ζητάει -για παράδειγμα- από το αθλητικό τμήμα να μειώσει στο ελάχιστο τις βάρδιες του Σαββατοκύριακου για λόγους οικονομίας;
πηγή: Veto

Αυτοκτονία εφήβου μετά απο προτροπή ομάδας του facebook


Ένας 17χρονος που ζούσε στη βόρεια Ιταλία, έξω από την πόλη Τρεβίζο, αυτοκτόνησε με το όπλο του πατέρα του, λίγες ημέρες μετά την εγγραφή του σε ομάδα στο Facebook με τίτλο «τι θα έλεγες να θέσουμε τέρμα στη ζωή μας;».

O 17χρονος Λεονάρντο ζούσε με την οικογένειά του στο χωριό Λεβάντα, της περιφέρειας Βένετο. Ήταν συνεσταλμένος, από τους καλύτερους μαθητές του τεχνικού λυκείου της περιοχής, από τους λίγους που πέρυσι είχαν καταφέρει να εξασφαλίσουν και υποτροφία.

Ο Λεονάρντο είχε εγγραφεί στη συγκεκριμένη ομάδα του Διαδικτύου στις 29 Ιανουαρίου. Την Πέμπτη, μετά το σχολείο, έγραψε ένα σύντομο γράμμα στους γονείς του, με το οποίο τους ζητούσε να μην νιώσουν ενοχές και, ως μόνη εξήγηση, ανέφερε ότι «δεν μπορούσε να υποφέρει άλλο τη ζωή του».

Ο 17χρονος χρησιμοποίησε την κυνηγετική καραμπίνα του πατέρα του, ο οποίος, όταν επέστρεψε, το απόγευμα, από τη δουλειά του τον βρήκε νεκρό, μέσα σε λουτρό αίματος.
Πρόκειται για την ίδια καραμπίνα που ο 17χρονος είχε επιλέξει ως φωτογραφία, στο Facebook, κατά την εγγραφή του στην «ιδιαίτερη» αυτή ομάδα. Με την πράξη του αυτή, κατά κάποιο τρόπο, άφηνε να διαφανεί, έμμεσα, η ακραία πρόθεσή του.

Κατά την προσχώρησή του στην ομάδα «τι θα έλεγες να θέσουμε τέρμα στη ζωή μας», ο Λεονάρντο είχε γράψει στο Facebook:

«Στόχος μου είναι να ενώσω όλους εκείνους που σαν και μένα έχουν πάθος για τα όπλα και το κυνήγι».
πηγή: foreignpress

3 Φεβ 2010

Ο Σαραντόπουλος της ασυδοσίας


Ο λύκος στην αναμπουμπούλα χαίρεται.
Η λαϊκή ρήση ταιριάζει γάντι στην περίπτωση του εργολάβου δημοσίων έργων και ιδιοκτήτη της Απογευμαντινής, Σαραντόπουλου. Θέλει και να απολύει όποιον γουστάρει και να πληρώνει όποτε.... αποφασίζει!

Ούτε μια, ούτε δυό αλλά επτά οι απολύσεις σε ένα ήδη από καιρό συρρικνωμένο "μαγαζί" όπου ο κάθε συντάκτης δουλεύει για δυο και τρεις. Είκοσι συνολικά απο τον περασμένο Μάρτη. Και ίσως να ήταν ακόμη περισσότερες οι απολύσεις αν ...είχε λεφτά.
Και από πάνω ο "άρχων του εργοταξίου" διεκδικεί και το "δικαίωμα" να πληρώνει όσα θέλει όποτε... ευαρεστηθεί.

Την ίδια ώρα ο εργοταξιάρχης Σαραντόπουλος οργανώνει πολυδάπανες εκδηλώσεις σε χλιδάτα ξενοδοχεία!

Ακόμη και την προβολή του στους εργαζόμενους τη... μετακυλύει ο "φιλελεύθερος" εργολάβος.

Τα πράγματα είναι απλά: πλούτισε με τα μεγάλα έργα που του ανέθεσαν οι κυβερνήσεις και πληρώσαμε (δηλαδή εξακολουθούμε να πληρώνουμε) όλοι μας. Έκανε παιχνίδι και αυγάτισε τα κέρδη του αγοράζοντας την Απογευματινή. Και τώρα ζητεί να του δώσουμε και... εφάπαξ!

Αλλά και η λύση είναι απλή: Απεργιακή μπουλντόζα. Η πρώτη αρχίζει την ερχόμενη Τρίτη. Και έπεται συνέχεια.

2 Φεβ 2010

Η δημοσιογραφία στο απόσπασμα


«Φονική δεκαετία» χαρακτηρίζει η ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ το 2009. Η ΔΟΔ έδωσε στη δημοσιότητα την έκθεση για τους θανάτους των δημοσιογράφων και εργαζομένων στα ΜΜΕ, που σκοτώθηκαν ασκώντας τα δημοσιογραφικά τους καθήκοντα τη χρονιά που πέρασε.

Η έκθεση περιλαμβάνει λεπτομερείς αναφορές για τους θανάτους των εργαζομένων στα ΜΜΕ, συμπεριλαμβανομένων και των 32 θυμάτων της σφαγής στις Φιλιππίνες, τον περασμένο Νοέμβριο.

«Η έκθεση είναι περισσότερο από μια αναφορά των θανάτων δημοσιογράφων και εργαζομένων στα ΜΜΕ για το 2009», δήλωσε ο Αϊνταν Γουάιτ, Γενικός Γραμματέας της ΔΟΔ. «Πάνω από όλα, πρόκειται για ένα αποτρόπαιο απολογισμό των κινδύνων που συνεχίζουν να απειλούν τις ζωές των συναδέλφων μας και στις τέσσερις γωνιές του κόσμου».

Σύμφωνα με τη ΔΟΔ, το 2009 υπήρξε μια από τις χειρότερες χρονιές και σφραγίζει μια δεκαετία βίας, που οδήγησε τη δημοσιογραφία στο απόσπασμα με ιδιαίτερα μεγάλο αριθμό δολοφονιών ανθρώπων των ΜΜΕ. Η δολοφονία της Καναδής ρεπόρτερ Μισέλ Λανγκ στο Αφγανιστάν στις 30 Δεκεμβρίου και η επιβεβαίωση της πληροφορίας ότι ο φωτογράφος Ζεπόν Κανταγκνταγκόν συγκαταλέγεται μεταξύ των θυμάτων της σφαγής στις Φιλιππίνες το 2009, ανεβάζει στα 139 θύματα, το συνολικό αριθμό των θανάτων εργαζομένων στα ΜΜΕ.

Η περιοχή της Ασίας και Ειρηνικού ωκεανού έχουν το μεγαλύτερο αριθμό θυμάτων, που έφθασαν τα 52 και ακολουθούν η Βόρεια και Νότια Αμερική με 30 δολοφονίες, εξ αυτών οι 13 σημειώθηκαν στο Μεξικό.

Το περιεχόμενο της έκθεσης προειδοποιεί για τα ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα βίας, που σημειώθηκαν το χρόνο που πέρασε και μαρτυρούν το ενδεχόμενο μιας ακόμη σφαγής σε μέρη που δεν υπάρχει ο νόμος, όπως είναι η Σομαλία ή στις περιοχές του Μεξικό, τις οποίες διαφεντεύουν οι συμμορίες του εγκλήματος.

«Η αδυναμία των κυβερνήσεων να λάβουν σοβαρά υπόψη τους το ζήτημα και να προστατεύσουν τα ΜΜΕ, έγινε παιχνίδι για όσους ασκούν βία», συμπλήρωσε ο Γουάιτ. «Ο μόνος τρόπος να δώσουμε ένα τέλος, είναι η αταλάντευτη προσήλωση όλων μας προκειμένου να τερματιστεί η ατιμωρησία όσων ευθύνονται για τις δολοφονίες των δημοσιογράφων».

Σημείωση: Εμείς ακόμη περιμένουμε το πόρισμα για τον τρόπο και τίς αιτίες του θανάτου του συναδέλφου μας, πολεμικού ανταποκριτή, Γιώργου Κοίλιαρη "κατά την άσκηση των καθηκόντων του" .

Εκλογές στην ΕΣΠΗΤ-οι υποψήφιοι της Ενωτικής Κίνησης Δημοσιογράφων

ΕΝΩΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ

Tα μέλη της Ενωτικής Κίνησης Δημοσιογράφων της ΕΣΠΗΤ που θέτουν υποψηφιότητα για τις αρχαιρεσίες στις 5 και 6 Φεβρουαρίου 2010 στα διάφορα όργανα διοίκησης της Ένωσής μας είναι τα εξής:

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Δρακοπούλου Μαριέττα
Κουμπαρέλη Ιωάννα
Κωνσταντίνου Άγγελος
Μπαζαίος Γιάννης
Μπαλαρή Δήμητρα
Μποσνακούδης Αντώνης
Παπαφώτη Μαρία
Παπούλιας Στάθης
Πλαχούρης Γιάννης
Πατέλος Παντελής
Περράκη Αθηνά
Πικραμένος Πάνος
Σπηλιoπούλου Νέλλη
Χρυσοστομίδης Στέλιος

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΑΜΕΙΟΥ ΑΛΛΗΛΟΒΟΗΘΕΙΑΣ
Αποσκίτης Λεωνίδας, Βελώνη Ρίτα, Ιωάννου Όλγα

ΕΞΕΛΕΓΚΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Θέος Κώστας, Πετμεζάς Λεόντιος, Πολύμερος Γιώργος

ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΙ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΤΑΜΕΙΩΝ
Λούκας Βασίλης, Μαρκόπουλος Δημήτρης

ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΟ ΠΕΙΘΑΡΧΙΚΟ
Μπαμιατζής Γιάννης , Ρηγόπουλος Κώστας, Σουλή Σοφία, Φιάδα Αλεξάνδρα, Φιλίππου Αλεξ

ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΟ ΠΕΙΘΑΡΧΙΚΟ
Αγγελούδη Γιάννα, Δαρδανός Γιάννης, Κατραμπασά- Θεοδωρακοπούλου Αικατερίνη

Μουσικός σταθμός έγινε ο αθλητικός Arrena 89,2 -χάνουν τη δουλειά τους εργαζόμενοι


Ο Arrena 89,2 του ομίλου Ρέστη κατέβασε τα αθλητικά του ρολά και, πλέον, εκπέμπει μόνο μουσική.
Σ’ ένα ύφος που θυμίζει πολύ τις μουσικές επιλογές του MTV -το έτερο ΜΜΕ του κ. Ρέστη- και με τρεις, προς το παρόν, εκπομπές στο πρόγραμμά του.
Προφανώς η χαμηλή ακροαματικότητα του Arrena, μόλις 0,7%, στάθηκε καθοριστική για τις διόλου ευχάριστες (ως προς τους εργαζόμενους) αποφάσεις των ιδιοκτητών του.
Πολλοί αθλητικοί συντάκτες και παραγωγοί έχασαν τη θέση τους στη συχνότητα των 89,2.
Το ερώτημα έχει να κάνει ωστόσο με το κατά πόσο ένας Ρ/Σ μπορεί να μετατραπεί από αθλητικός σε μουσικός.
Αν αυτό επιτρέπεται από την άδεια λειτουργίας του.
Σημειώστε το εξής λοιπόν: όταν το 2007 το ΕΣΡ ζήτησε από τους ραδιοσταθμούς να απαντήσουν αν είναι ενημερωτικοί ή όχι, οι ιθύνοντες της συχνότητας τη δήλωσαν ως μη ενημερωτική. Ισως έτσι μπορεί να αποφύγουν ένα σημαντικό σκόπελο στην απόφασή τους για την αλλαγή της ταυτότητας.
πηγή: Ελευθεροτυπία

1 Φεβ 2010

Απόλυση στην «Goal News»


Την Παρασκευή- όλα τα κακά τα φυλάνε για την Παρασκευή για ευνόητους λόγους- απολύθηκε από την εφημερίδα «GOAL» η συνάδελφος Βάσω Σβαρνιά που καλύπτει το ρεπορτάζ των σπορ.

Ως αιτία - που αναφέρθηκε από τον εκδότης της εφημερίδας Βασίλη Βέργη και τον διευθυντή Ανδρέα Δημάτο είναι ότι «είχε κάνει σοβαρό λάθος που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα στο φύλο της Παρασκευής 29 Ιανουαρίου 2010 στο ρεπορτάζ του χάντμπολ».

Προσοχή: Η Βάσω που κάνει στην εφημερίδα ρεπορτάζ των σπορ δεν είχε ευθύνη για την κάλυψη του ρεπορτάζ του χάντμπόλ. Απλώς αντικαθιστούσε άλλο συνάδελφο που είχε ρεπό. Δεν ξέρουμε τι «λάθος» έκανε και πόσο σοβαρό ήταν αλλά , βρε συνάδελφοι εκεί στην «GOAL» τόσο εύκολες τις έχετε τις απολύσεις και Κατά πώς φαίνεται της τα είχαν μαζεμένα και με τόσο ελαφριά καρδιά πετάτε στο δρόμο μια μάνα που αντιμετωπίζει και οικογενειακές δυσκολίες. Τόση απανθρωπιά; Η της την είχατε στημένη και βρήκατε αφορμή για να τη διώξετε;

Από ότι μάθαμε, παρενέβη ο εκπρόσωπος στο Μικτό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ Σωτήρης Τριανταφύλλου και η απόλυση απετράπη για…δύο μήνες, ώσπου να βρει άλλη δουλειά …Τόσο καλοί άνθρωποι…

Καταδίκη του εκδότη του περιοδικού Απολλώνειο Φώς για ρατσισμό

Το Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι (ΕΠΣΕ) χαιρετίζει τη σημερινή καταδίκη από το Ι’ Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών «κατά το κατηγορητήριο», όπως ανακοίνωσε η Πρόεδρός του Ερασμία Λιούλη (μέλη οι Ουρανία Φλεριανού και Αλεξάνδρα Υδριώτη), του εκδότη του περιοδικού «Απολλώνειο Φως» Ιωάννη Χαραλαμπόπουλου.
Ο κ. Χαραλαμπόπουλος κρίθηκε ένοχος για παράβαση του Άρθρου 2 του αντιρατσιστικού νόμου 927/79 γιατί, κατά το κατηγορητήριο, «Στην Αθήνα την 5/9/2007 και την 3/12/2007 με περισσότερες ομοειδείς πράξεις που συνιστούν εξακολούθηση του αυτού αδικήματος δια του τύπου ως μέσο εξέφρασε ιδέες προσβλητικές για ομάδα προσώπων λόγω της φυλετικής ή εθνικής τους καταγωγής.
Συγκεκριμένα ως εκδότης του «Απολλώνειο Φως» (καθό διάστημα δικαζόταν ο Κων/νος Πλέυρης στο Τριμελές Εφετείο Αθηνών για σχετικό αδίκημα) διένειμε σε αόριστο αριθμό πολιτών φυλλάδια με προσβλητικά κείμενα».Ο Εισαγγελέας της έδρας Αλέξανδρος Σπηλιώτης είχε επίσης ζητήσει την καταδίκη του Ιωάννη Χαραλαμπόπουλου.
Στον καταδικασθέντα επιβλήθηκε ποινή επτά μηνών φυλάκισης με τριετή αναστολή και με ανασταλτικό χαρακτήρα μέχρι την εκδίκαση τυχόν έφεσης.Σημαντικό στοιχείο της δίκης είναι πως στην αρχή της διαδικασίας δήλωσε παράσταση πολιτικής αγωγής (θεωρώντας δηλαδή εαυτή θιγόμενη από το δημοσίευμα) το στέλεχος του ΕΠΣΕ Andrea Gilbert, υπεύθυνη για την παρακολούθηση του αντισημιτισμού και Εβραία η ίδια, η οποία παρίστατο μέσω του νομικού συμβούλου του ΕΠΣΕ Βασίλη Σωτηρόπουλου. Ο κατηγορούμενος έκανε ένσταση κατά της παράστασης πολιτικής αγωγής, την οποία το δικαστήριο, μετά από σύμφωνη εισαγγελική πρόταση, απέρριψε.
Σημειώνεται πως είναι η πέμπτη δίκη ενώπιον Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών κατά την οποία η ένσταση κατά της παράστασης πολιτικής αγωγής μελών των θιγόμενων ομάδων (Εβραίων ή Ρομά) απορρίπτεται.Στη δίκη δεν υπήρξαν μάρτυρες κατηγορίας, κατέθεσαν μόνο δύο μάρτυρες υπεράσπισης, ο ιστορικός Σταύρος Καρκαλέτσης και ο εκδότης Ησαΐας Κωνσταντινίδης.Η εκδίκαση της υπόθεσης άρχισε στις 9:30 και ολοκληρώθηκε στις 13:00, με δύο διακοπές συνολικού χρόνου 70 λεπτών. Στην αρχή της διαδικασίας, ο συνήγορος της Andrea Gilbert Βασίλης Σωτηρόπουλος υπέβαλε εκ μέρους της αλλά και προσωπικά αίτημα απομάκρυνσης των θρησκευτικών συμβόλων, με βάση παρεμφερή γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους και σχετική νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, το οποίο απορρίφθηκε.
ΕΤΣΙ ΓΙΑ ΝΑ ΞΕΡΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΟ ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ...
πηγή: ΠΡΕΖΑ TV

Αθλητική δημοσιογραφία


---Στην ΕΡΤ κατέληξαν μέχρι το 2013 όλες οι μεγάλες διοργανώσεις του στίβου. Στην τετραετία αυτή περιλαμβάνονται τα παγκόσμια και ευρωπαϊκά πρωταθλήματα, τα «ντάϊμοντ λίγκ» που αντικαθιστούν τα «γκόλντεν λιγκ» από φέτος, παγκόσμια κύπελλα, διεθνή μίτινγκ κλπ.


---Σε μαγνητοσκόπηση και όχι live θα καλύψει το conn-x tv την αναμέτρηση Δόξα Δράμας-Διαγόρας για την Β' Εθνική. Ο δορυφόρος του καναλιού δεν κατάφερε να περάσει από τα «μπλόκα» των αγροτών στην Εθνική οδό, με αποτέλεσμα να ματαιωθεί η live μετάδοση. Το ματς θα καλυφθεί σε μαγνητοσκόπηση τα μεσάνυχτα.

---«Τηλεοπτικοί» Άρης και Πανελλήνιος
Τις αναμετρήσεις του Άρη και του Πανελληνίου για το Γιούρο Καπ θα έχουμε την ευκαιρία να δούμε τηλεοπτικά την Τρίτη (2/2). Στις 21:00, η ΕΤ1 θα μεταδώσει το Άρης- Λε Μαν, σε περιγραφή του Παναγιώτη Περπερίδη. Στις 21:30, το Eurosport 2 θα μεταδώσει live το ματς της Μπιλμπάο με τον Πανελλήνιο.
πηγή: postgame.gr

31 Ιαν 2010

Το FacebooK “υποχείριο” της μαφίας


της Ηλιάνας Γιαννούλη
Ένας από τους πιο γνωστούς γκάνγκστερς της Βρετανίας χρησιμοποιούσε το Facebook για να απειλεί και να εκφοβίζει τους εχθρούς του, μέσα από φυλακή υψίστης ασφαλείας όπου κρατείται, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα των Sunday Times.
O Colin Gunn, διαβόητος νονός του υποκόσμου, φέρεται να χρησιμοποιούσε το Facebook για να επικοινωνεί με τους 565 « φίλους» τους τελευταίους δύο μήνες. Λέγεται μάλιστα, ότι ο ίδιος συντονίζει το καρτέλ ναρκωτικών και οργανωμένου εγκλήματος που βρίσκεται υπό τον έλεγχό του μέσα από τη φυλακή.Ο ίδιος ισχυρίζεται ότι του επετράπη να ανοίξει λογαριασμό στο Facebook από διοικητές της φυλακής, υπονοώντας ότι ήταν νόμιμο δικαίωμά του.

Σε μία ανάρτησή του ο Gunn, αναφέρει: «Θα επιστρέψω σπίτι μια μέρα και περιμένω με ανυπομονησία την στιγμή που θα κοιτάξω στα μάτια συγκεκριμένων ανθρώπων και θα δω το φόβο τους για μένα μέσα τους».
Η εγκληματική αυτοκρατορία του Gunn στο Νότιγχαμ είναι ένας από τους βασικούς λόγους για τους οποίους η πόλη αυτή είναι γνωστή ως « η πόλη της δολοφονίας».Ο λογαριασμός του στο Facebook τον οποίο ενημέρωνε σε καθημερινή βάση, έκλεισε την Παρασκευή, οπότε και Sunday Times και ανακίνησαν το θέμα.

Ο Jack Straw, δικαστικός φορέας, δήλωσε ότι θα πατάξει τη χρήση του Facebook από τους εγκλείστους σε σωφρονιστικά ιδρύματα. Το τμήμα του επιμένει ότι η χρήση ιστοτόπων κοινωνικής δικτύωσης, απαγορεύεται στην φυλακή και ότι ο Gunn δεν πήρε ποτέ άδεια για να ανοίξει λογαριασμό.
NewsTime