21 Ιαν 2012

Αστεγος αλλά όχι μόνος

Η πραγματικά συγκινητική αυτή φωτογραφία κάνει εδώ και μερικές ώρες το γύρο του παγκόσμιου ιστού, μέσα από κοινωνικά δίκτυα, ιστοσελίδες και blogs.

Ένας άστεγος σε κάποια γωνιά του κόσμου, καθισμένος καταγής, κρατά τρυφερά στην αγκαλιά του έναν αδέσποτο σκύλο. Κοιμούνται κάτω από την ίδια κουβέρτα.

Μοιράζονται ο ένας τη ζεστασιά του σώματος του άλλου. Ίσως μοιράζονται και τα όνειρά τους. Το σίγουρο είναι ότι μοιράζονται την ίδια μοίρα. Στο δρόμο, στο κρύο, στο περιθώριο… Έχουν, όμως, ο ένας τον άλλον…

Από τις εικόνες που αδυνατίζουν τις λέξεις, συγκεντρώνει χιλιάδες likes, shares και retweets.
πηγή: aixmi

Πρόστιμο 95 000 ευρώ σε Παπαγιάννη και Σπίνο για συκοφαντία

Αποζημίωση 95.400 ευρώ επιδίκασε με απόφασή του το Εφετείο Αθηνών στον πρώην υπουργό Γιάννη Βαρβιτσιώτη για συκοφαντική δυσφήμηση που υπέστη από τον τηλεοπτικό σταθμό ΕXTRA και τους δημοσιογράφους Γιάννη Παπαγιάννη και Αρη Σπίνο. Η αγωγή που κατέθεσε ο κ. Βαρβιτσιώτης αφορά την εκπομπή «Αποκαλυπτικό δελτίο» (28/5/2008), στην οποία οι δημοσιογράφοι υποστήριξαν ότι η Αρχή για την καταπολέμηση μαύρου χρήματος διενεργεί έρευνα σε βάρος του κ. Βαρβιτσιώτη καθώς φέρεται ότι είναι ιδιοκτήτης ακίνητης περιουσίας στη Γενεύη και ότι συγγενής του στην Κύπρο συνδέεται με την υπόθεση της Siemens. Το Εφετείο έκρινε ότι τα προβληθέντα είναι παντελώς ψευδή. Στον τηλεοπτικό σταθμό επεβλήθη και πρόστιμο 100.000 ευρώ από το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης.

Ανεργοι Δημοσιογράφοι

20 Ιαν 2012

Η επιστολή της Μάνιας Τεγοπούλου στον εκπρόσωπο των συντακτών της ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ

“Προς τον Πανο Σωκο και την ομαδα διαλόγου...

"Αρχικά θα ήθελα να θέσω τα κατωθι δυο ερωτήματα
- Ρωτήθηκαν οι νομικοί σας σύμβουλοι για την ορθότητα της άποψης που σας εκθέσαμε στην συνάντηση της Τρίτης, 10-1-2012; Ότι, δηλαδή, με τα οικονομικά δεδομένα της Χ.Κ.Τεγόπουλος, δεν μπορεί να υπάρξει σύννομη απόφαση, στα πλαίσια του άρθρου 99, για περικοπή δικαιωμάτων των εργαζομένων χωρίς την συγκατάθεσή τους.
- Υπογράφετε την επιστολή ως ομαδα διαλόγου. Ποιοι την απαρτίζουν και πως ορίσθηκαν;

Εν συνεχεία θα ήθελα να συνοψίσω όσα συζητήθηκαν στην συνάντηση της Τρίτης. Κατ’ αρχήν, σας εξέθεσα την άποψη των νομικών συμβούλων της διοίκησης ότι η διαδικασία εξυγίανσης του άρθρου 99 δεν είναι, στην περίπτωση της Χ.Κ.Τεγόπουλος, εις βάρος των εργαζομένων, και σας ζήτησα να επιβεβαιώσετε με τους νομικούς σας συμβούλους την ορθότητα της άποψης αυτής.

Στην συζήτηση που ακολούθησε, σας έθεσα κάποια θέματα, στα οποία πιστεύω ότι θα μπορούσε να υπάρξει μια κατ’ αρχάς συναίνεση, δηλαδή:
Ότι δεν πρέπει να υπάρξει στο μέλλον απλήρωτη εργασία.
Ότι θα υπάρξει έως τις 15-2-2012 σαφής πρόταση και χρονοδιάγραμμα για τον τρόπο σταδιακής αποπληρωμής των δεδουλευμένων στο πλαίσιο του σχεδίου εξυγίανσης.
Ότι θα αναζητηθεί τρόπος, στα πλαίσια του άρθρου 99 και του σχεδίου εξυγίανσης, να ενσωματωθούν οι εργαζόμενοι της Φωτοεκδοτικής στην Χ.Κ.Τεγόπουλος, ώστε σε περίπτωση πτώχευσης, να καλύπτονται από την περιουσία της Χ.Κ.Τεγόπουλος.
Ότι η προσπάθεια εξασφάλισης χρηματοδότησης της εταιρίας από τις τράπεζες και τους πιθανούς επενδυτές, δεν ευνοείται από συγκρούσεις μεταξύ μετοχων,διοικησης ,συντακτών και εργαζομένων.
Ότι μπορούν σταδιακά να αποκατασταθούν οι σχέσεις εμπιστοσύνης μεταξύ διοίκησης, συντακτων και εργαζομένων, και ότι θα μπορούσαμε να προχωρήσουμε από κοινού και σε συνεχή συνεννόηση στην προσπάθεια διάσωσης της εταιρίας.
Ότι η οικονομική εξυγίανση της Χ.Κ.Τεγόπουλος θα περάσει από 3 στάδια, όπως αναφέρεται και στο σημείωμα της διοίκησης, και ότι το πρώτο είναι η με κάθε θεμιτό μέσο αποφυγή της πτώχευσης ,μέσα σε ένα εξαιρετικά δυσμενές και ασαφές οικονομικό περιβάλλον.
Ότι κάποια θέματα που αφορούν στο σχέδιο εξυγίανσης δεν μπορούν να γίνονται γνωστά πριν την ώρα τους.
Ότι μπορεί να ξεκινήσει άμεσα μια καταγραφή όσων προτίθενται να αποχωρήσουν.
Ότι μπορούμε να εξετάσουμε τους όρους αποκατάστασης της λειτουργίας κάποιων τμημάτων, ώστε να μην δυσκολεύει περισσότερο η κατάσταση και, ταυτόχρονα, να μην διασπάται η απεργία σας. Οπως επιλεγμένα άτομα από το λογιστήριο για την αναζήτηση των απαιτήσεων, ή μια ομάδα εργαζομένων του πιεστηρίου, απαραίτητη για την εκτύπωση της Χρυσής Ευκαιρίας, δεδομένου ότι η σύμβαση με την Χρυσή Ευκαιρία απειλείται άμεσα με διακοπή.
Ότι μπορούμε να βάλουμε σαν στόχο την επανακυκλοφορία των εντύπων και του enet.gr περί το τέλος Ιανουαρίου, εφόσον εκπληρωθούν βασικές προϋποθέσεις.
Θα ήθελα, σε παρακαλώ, να μου επισημάνεις τα σημεία στα οποία υπάρχει διαφωνία επί της αρχής.
Όσον αφορά τα αιτήματα που περιέχονται στην επιστολή της ομάδας διαλόγου:

Για το πρώτο – γίνεται ήδη συλλογή δεδομένων, και ανάλυση των υφιστάμενων απαιτήσεων της εταιρίας από πελάτες, ώστε να τεκμηριωθεί ποιες μπορούν να ρευστοποιηθούν.

Έτσι, θα προσδιοριστεί και το ποσό που μπορεί να καταβληθεί άμεσα στους εργαζόμενους.

Για το δεύτερο – είναι αυτονόητο ότι οικονομική θέση της εταιρίας δεν επιτρέπει την συνέχιση της μισθοδοσίας με τα ιδία δεδομένα που υπήρχαν μέχρι σήμερα (αριθμός εργαζομένων, ύψος αμοιβών, πλήρης απασχόληση, συμφωνημένα επιμίσθια κλπ).

Έτσι, είναι κρίσιμο να προσδιοριστεί ο αριθμός όσων προτίθενται να αποχωρήσουν στα πλαίσια προγράμματος εθελουσίας εξόδου.

Για το τρίτο – το χρονοδιάγραμμα και ο τρόπος καταβολής των δεδουλευμένων αποτελούν μέρος του σχεδίου εξυγίανσης και θα ανακοινωθούν όσο το δυνατόν γρηγορότερα και πάντως όχι αργότερα από τις 15-2-2012


Για το τέταρτο –το τελικό σχέδιο αναδιοργάνωσης θα προκύψει κατόπιν συζητήσεων με τους εργαζόμενους ,αλλα και με το σύνολο των πιστωτών της εταιρίας.

Για το πέμπτο – τα δεδουλευμένα και οι αποζημιώσεις, δεν τίθενται σε αμφισβήτηση. Το έχω δηλώσει και με την ανοικτή επιστολή μου προς τους εργαζόμενους.

Για το έκτο – όπως έχω ήδη αναφέρει, η διαδικασία εξυγίανσης δεν περιορίζεται μόνο σε οικονομικές παραμέτρους, αλλά αφορά συνολικά τις δομές λειτουργίας της εταιρίας. Έχω ήδη ζητήσει να μου στείλετε όποιες ιδέες και προτάσεις έχουν προκύψει, μεμονωμένες ή ομαδικές,για τον οικονομικό ή όποιο άλλο τομέα λειτουργίας,προκειμενου να εξεταστούν

Εντέλει, προτείνω στην επόμενη συνάντηση να συζητηθούν τα εξής θέματα:
Η σημερινή οικονομική κατάσταση της εταιρίας και τι δυνατότητες υπάρχουν.
Οι στρατηγικές επιλογές του σχεδίου εξυγίανσης.
Οι οικονομικές προϋποθέσεις για την επανακυκλοφορία των εντύπων.
Oι επισχέσεις εργασίας

Προτείνω, επίσης, και η επόμενη συνάντηση να γίνει μεταξύ της ομαδας σας και εμού. Εν συνεχεία, θα μπορούσε να διευρυνθεί το σχήμα και με άλλα μέλη της διοίκησης.
Περιμένω τις δικές σας προτάσεις για τα θέματα της επόμενης συνάντησης και την ημερομηνία που θα μπορούσαμε να συναντηθούμε.


Μάνια Τεγοπούλου."

Σε άσχημη οικονομική κατάσταση το πρακτορείο Άργος

Πολύ κοντά στο να βαρέσει κανόνι βρίσκεται το πρακτορείο διανομής «Άργος», στο οποίο μεγαλομέτοχος είναι ο ΔΟΛ, του Σταύρου Ψυχάρη. Τις τελευταίες μέρες, ο εκδότης του «Βήματος», σύμφωνα με πληροφορίες του parapolitika.gr, καταβάλλει μια ύστατη προσπάθεια, πριν έρθει η ώρα του λουκέτου. Στο πλαίσιο αυτό συναντήθηκε με τον εκδότη της «Καθημερινής» Θέμη Αλαφούζο, στον οποίο πρότεινε να προχωρήσουν στην συγχώνευση των πρακτορείων διανομής «Άργος» και «Ευρώπη». Προς μεγάλη απογοήτευση του Ψυχάρη, ο Αλαφούζος απέρριψε πριν καλά – καλά προλάβει ν’ ακούσει την σχετική πρόταση.

Μετά απ’ αυτή την εξέλιξη εκτιμάτε ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο να επιβιώσει το «Άργος», με δεδομένο ότι έχει χάσει και τους τελευταίους μεγάλους πελάτες. Για παράδειγμα την προηγούμενη βδομάδα αποχώρησαν από το «Άργος» ο «Ελεύθερος Τύπος» των Σκαναβή – Μπενέκου και ο όμιλος των περιοδικών, ιδιοκτησία του Δημήτρη Χατζή. Στον τελευταίο υπήρχε μια οφειλή, από πλευράς πρακτορείου που άγγιζε τα 700.000 ευρώ. Χθες, ο Ψυχάρης, συναντήθηκε με τον Θεοχάρη Φιλιππόπουλο, από τον οποίο ζήτησε να παραμείνει στο «Άργος».

parapolitka.gr

"Τώρα πια πηγαίνω στην Ελευθεροτυπία μόνο για τις συνελεύσεις..."

Τώρα πια πηγαίνω στην εφημερίδα, μόνο για τις συνελεύσεις. Εκεί που πριν υπήρχε ο κόσμος μου, τώρα στέκουν έξη επίμονα δένδρα. Εξωτερικά. Γιατί στο μέσα μας, στα άδεια γραφεία και στους άδειους διαδρόμους, φαντάσματα έχουν αρχίσει την ''γιορτή''.
Είχα καιρό να γράψω, γιατί χάζευα τις ελπίδες που έφευγαν και εγώ έστεκα παράμερα, μήπως ξεπέσει καμιά και την κάνω δική μου.
Στον απέναντι λόφο, τα δένδρα αρνούνται να ρίξουν τα φύλλα τους και στέκουν εκεί δίπλα στα σπίτια σαν φύλακες. Από το μπαλκόνι του 6ου, κοιτάζω και προσπαθώ να στείλω μακριά το βλέμμα μου. Μακριά, πέρα από την θάλασσα. Να γίνουν χάρτινες βαρκούλες οι σκέψεις μου και να χαθούν πέρα, όπως τότε που ταξίδευα. Μα το μόνο που βλέπω είναι γκρεμίσματα.
Οι φίλοι μου, σκιές πια, στέκουν να παλεύουν με τον ήλιο που πάει να δύσει.

Ένα δάχτυλο, κάπου μου δείχνει, μα εγώ...

Αγωνία. Φωνές μέσα και συνδικαλιστικές κορώνες. Προτάσεις και παιχνίδια με ελιγμούς.
Και τώρα που ο χρόνος φεύγει τρέχοντας, εγώ να παραπαίω με μόνη συντροφιά στα αυτιά μου μια πρόταση του Σαίξπηρ, από τον Άμλετ : '' Μη θυμώνεις που είμαι αθώος, σε τόσο δύσκολους, εχθρικούς καιρούς''.Σε ποιον την λέω ? σε εσένα ? σε εμένα ? ή έτσι υπάρχει στα αυτιά μου για να με βασανίζει ? Μου μοιάζει η ζωή σαν ιός, που εξαπλώνετε και με καταβάλει. Σε τίποτα δεν θυμίζει τις παλιές μέρες. Ξύπνησα και ανέπνεα σαν από σύμπτωση. Τα μάτια βλέπουν, δεν βλέπουν. Τα πόδια, η μέση και ο αυχένας να πονάνε. Τώρα να σκύψω ? Τώρα ???
Τα τελευταία είκοσι πέντε χρόνια της ζωής μου έζησα μέσα από τους ανθρώπους. Υπήρξαν φορές, που έζησα και για αυτούς. Αγαπούσα τους χειμώνες και χανόμουν τα καλοκαίρια. Πετροβόλαγα τις άνοιξες και θαύμαζα τα φθινόπωρα. Έτρεχα στις παραλίες, εκεί που σκάει το κύμα και με σηκωμένα μπατζάκια χάλαγα τα κύματα που αποκαμωμένα έφταναν στην ακτή.
Τώρα που θέλω να χωθώ στους ανθρώπους, δεν βρίσκω τον δρόμο. Έχω χαθεί, μέσα σε φωνές και αγωνίες. Στριφογυρίζω εντός μου, σαν σκυλί που στο χώμα του δένδρου προσπαθεί να κάνει την ανάγκη του. Σκάβω να ξεθάψω τα όνειρά μου.
Κάποτε ονειρευόμουν. Τώρα μόνο θυμώνω και λυπάμαι.
Υπάρχει ένα αγεωγράφητο εντός μας, που ποτέ δεν προκύπτει, όσο ακολουθούμε πιστά την ίδια διαδρομή και μόλις η διαδρομή πάψει να υπάρχει, καμία πυξίδα, κανένα gps, δεν μπορεί να χαράξει πορεία. Μένω να εύχομαι, να είναι κάτι πρόσκαιρο. Μα ξέρω, πως με ευχές και προσευχές, θαύματα δεν γίνονται.

Μια δρασκελιά πανσέληνος, μα ακόμα ο ήλιος αντιστέκεται. Οι τελευταίες ακτίνες του λούζουν την Ακρόπολη και τον Παρθενώνα. Μα εδώ, στον 6ο, τα φώτα έχουν ανάψει.
Ακούω μουσική και χάνομαι γιατί ρεμβάζω...

Σπύρος Τσακίρης

Συνεχίζει τη ζωή του κανονικά ο Κουρής απολαμβάνοντας φρέσκο ψάρι στη Βουλιαγμένη

Ημέρα: Σάββατο 14/01/2012...
Ωρα: 22:30...
Τοποθεσία: Γνωστό Ιταλικό εστιατόριο στη Βουλιαγμένη....
Πελάτης: Γιώργος Κουρής....
Παρέα: ?? και ???? (δεν θέλουμε να εκθέσουμε πρόσωπα!!!!)
Θέση τραπεζιού: μπαίνοντας δεξιά, πίσω πλευρά, κοντά στον χώρο που βγαίνουν τα πιάτα που είναι πολύ κοντά στην κουζίνα ... ένα σημείο απομονωμένο από τον πολύ κόσμο.
Πιάτο: ο "Πύργος του Άιφελ" νόμιζε ... τον "Πύργο της Πίζας" έφαγε!

Είχε σκοπό να κάτσει στην εφημερίδα για περίπου μια ώρα ακόμα αλλά, σύμφωνα με τα λεγόμενά του, η παρέα του τον "ξεσήκωσε".
Για να ξεσηκωθεί τελικά ... μάλλον είχε ολοκληρώσει τις δουλειές του και αυτό φάνηκε σήμερα με την επίσημη ανακοίνωση του νέου Δ. Σ.

Ενώ οι 650 εργαζόμενοι του Alter παραμένουν απλήρωτοι έως και 12 μήνες, ο Γιώργος Κουρής δεν χάνει το κέφι του και την καλή παρέα.

Το ποιόν σου είναι γνωστό σε όλους μας...

blog των εργαζομένων του Alter

48ωρη απεργία στην Αυριανή- Ανοιχτή επιστολή των απλήρωτων εργαζόμενων

 Εμείς οι απλήρωτοι δημοσιογράφοι της Αυριανής από τον Οκτώβριο του 2010, δεν ζητάμε ελεημοσύνες. Ζητάμε τους μισθούς μας που δουλέψαμε. Ο κόμπος έχει φτάσει εδώ και πολλούς μήνες στο κτένι. Ο Γ. Κουρής, εξακολουθεί να πετάει ξεροκόμματα στους δημοσιογράφους της Αυριανής. Για αυτόν, ο μηνιαίος μισθός υπολογίζεται σε λιγότερο από 200 ευρώ. Τόσα περίπου δίνει όταν το θυμάται. Την φιλευσπλαχνία του, την γνωρίζουμε καλά. Ας την κρατήσει για τον ιδιωτικό του βίο και όχι για τις «επιχειρηματικές» του δραστηριότητες.

Χρωστάει μισθούς από τον Οκτώβρη του 2010, σε πολλούς και περισσότερους μήνες.
Δώρο Χριστουγέννων, πλήρωσε όσο αυτός ήθελε.
Σε αρκετούς χρωστάει προηγούμενα δώρα και επιδόματα. Επιδόματα αδείας μη παρεξηγηθούμε αδείας. Γιατί από τα επιδόματα που δικαιούμαστε, δεν έχουμε εισπράξει ΠΟΤΕ.

Αν ο Γεώργιος Κουρής ήταν φιλότιμος, εντάξει στις υποχρεώσεις του, αλλά κυρίως σωστός επαγγελματίας, πρώτα απ’ όλους, θα φρόντιζε τους εργαζόμενούς του, στο έντυπο το οποίο τον καθιέρωσε – καλώς η κακώς – στον χώρο του Τύπου.

Συνάδελφοι, ζητάμε τη στήριξή σας γιατί οι πληροφορίες λένε ότι θα προσπαθήσουν να στήσουν απεργοσπαστικό μηχανισμό και να εκδοθεί η εφημερίδα. Μάλλον θα πρέπει να επιστήσουμε την προσοχή σε αυτούς που προσπαθούν να τους πείσουν να το πράξουν, ότι και αυτοί, αργά ή γρήγορα θα βρεθούν στη δεινή θέση στην οποία βρισκόμαστε και θα ζητήσουν τη δική μας βοήθεια…
Η υπομονή μας πια, έχει εξαντληθεί.
Παλεύουμε για την αξιοπρέπειά μας.
Διεκδικούμε τα δεδουλευμένα μας.
Δεν αντέχουμε άλλο.
Άπλήρωτοι Δημοσιογράφοι Αυριανής
Ανταποκρινόμενα στο αίτημα των εργαζόμενων τα Σωματεία αποφάσισαν απεργία και εξέδωσαν την ακόλουθη ανακοίνωση:
Τα Διοικητικά Συμβούλια της ΕΣΗΕΑ, της ΕΠΗΕΑ και της ΕΤΗΠΤΑ, μπροστά στην αντεργατική, αντισυνδικαλιστική και κατάφωρα καταχρηστική συμπεριφορά, που επιδεικνύει η εργοδοσία της εφημερίδας «ΑΥΡΙΑΝΗ», η οποία δεν τηρεί τις ΣΣΕ και αφήνει απλήρωτους τους συναδέλφους, αποφάσισε την κήρυξη 48ωρης απεργίας για τους δημοσιογράφους, τους διοικητικούς υπαλλήλους και τους τεχνικούς τύπου, που εργάζονται στην εφημερίδα «ΑΥΡΙΑΝΗ» από τις 06.00 το πρωί της Πέμπτης, 19 Ιανουαρίου 2012 έως τις 06.00 το πρωί του Σαββάτου, 21 Ιανουαρίου 2012.
Οι Ενώσεις ζητούν:
---Την εφαρμογή των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας.
---Την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων και των καθυστερουμένων οφειλών των δημοσιογράφων, διοικητικών υπαλλήλων και τεχνικών τύπου, οι οποίοι εργάζονται στην «ΑΥΡΙΑΝΗ».
---Την άμεση εξόφληση του δώρου των Χριστουγέννων σε όσους συναδέλφους δεν το έχουν λάβει.
---Τη διασφάλιση στο μέλλον της ομαλής καταβολής των μισθών, δώρων και επιδομάτων.
ΤΑ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΑ ΣΥΜΒΟΥΛΙΑ ΤΩΝ ΕΝΩΣΕΩΝ

19 Ιαν 2012

Απάντηση των συμβασιούχων της ΕΡΤ στην ανακοίνωση των "βολεμένων" συντακτών



Είχαμε δηλώσει σε παλιότερη τοποθέτησή μας ότι δεν θα αφήσουμε τίποτα να πέσει χάμω. Ότι καμία κίνηση που θα είχε σκοπό να διασπάσει και να φοβίσει τους συναδέλφους μας δεν θα μένει αναπάντητη.

Ούτε λοιπόν αυτή τη φορά θα σωπάσουμε απέναντι σε αυτούς που νομίζουν ότι αποτελούν τον «κορμό» στην ΕΡΤ και την κατάπτυστη δημόσια επιστολή τους, την οποία δεν άργησαν λεπτό να διαφημίσουν στο ηλεκτρονικό Βήμα, στον Σκάϊ και στην ηλεκτρονική Καθημερινή, την ημέρα μάλιστα της ΑΠΟΛΥΣΗΣ πάνω από 170 συναδέλφων μας συμβασιούχων – μια επιστολή που δεν δίστασαν να την προβάλουν ως τερματισμό των κινητοποιήσεων στη Δημόσια Ραδιοφωνία και Τηλεόραση.
Το «χαφιεδότσουρμο» αυτό θα μείνει στη μνήμη μας ως μια ντροπιαστική στιγμή στην ιστορία των αγώνων των εργαζομένων στη Δημόσια Ραδιοφωνία και Τηλεόραση.
Είχαμε επισημάνει τη λύσσα με την οποία επιτίθονταν σε κάθε μορφή διεκδίκησης και αντίστασης των εργαζομένων απέναντι στις απαιτήσεις Κυβέρνησης – Τρόικας – Καναλαρχών. Μια χούφτα υπηρετών του εκάστοτε συστήματος, από την πρώτη στιγμή φώναζαν «συνθηκολόγηση» και κατάστρωναν πίσω από κλειστές πόρτες σχέδια για τη διάσπαση του ενιαίου μετώπου που είχε δημιουργηθεί ανάμεσα στους εργαζόμενους. Διέβαλαν, λασπολόγησαν, προσέβαλαν, τραμπούκισαν, αλλά επί σχεδόν 3 μήνες δεν κατάφεραν να περάσουν το δικό τους.
Προσπάθησαν να αντικαταστήσουν τις συνελεύσεις με… ανταλλαγές διαδικτυακών απόψεων. Προσπάθησαν ακόμα και να «θεσμοθετήσουν» διαδικτυακή ψήφο. Προσπάθησαν να επιτραπεί να ψηφίσουν ακόμα και εργαζόμενοι που ανήκουν σε άλλες, περιφερειακές, Ενώσεις. Προσπάθησαν να τρομοκρατήσουν. Έταξαν, υποσχέθηκαν, κινδυνολόγησαν, φόβισαν. Διέσπειραν ψεύδη και φήμες, δήθεν «ανώνυμα», στα blog. Διέρρευσαν δήθεν λίστες όπου εμφανίζονται τάχα εργαζόμενοι στην ΕΡΤ να απεργούν και να πληρώνονται. Χωρίς σεβασμό, χωρίς τσίπα.
Είχαμε προειδοποιήσει τους συναδέλφους τότε λέγοντας: «…ζητάμε από τους συναδέλφους μας να έχουν πάντα στο νού τους το ποιόν των ανθρώπων που τους ζητούν να υποστείλουν τη σημαία του αγώνα μας, για να πάρουν τελικά ένα ξεροκόμματο και να το βαφτίσουν νίκη».
Μπορεί η μάχη αυτή να χάθηκε προσωρινά, αλλά κανένα αποτέλεσμα δεν κρίθηκε από ένα μόνο αγώνα. Η ρεβάνς θα έρθει σύντομα (θα τη φέρουν οι ίδιες οι εξελίξεις) και θα είναι για το τσούρμο αυτό σύντομη. Γιατί το μόνο που έχει να προσφέρει είναι υποσχέσεις και απειλές που πηγάζουν από τις πλάτες που τους κάνει η εξουσία και τις οποίες αλαζονικά σκορπούν δεξιά κι αριστερά. Ως κλασικά παπαγαλάκια, κελαηδούν με περισσό θράσος από το κλουβί τους. Όχι όμως για πολύ. Αυτοί που τους διατηρούν εκεί σε λίγο θα είναι παρελθόν, και μαζί τους και το τσούρμο αυτό.

Υ.Γ. Αλήθεια, έχουν ενημερωθεί ποτέ οι υπόλοιποι υπογράφοντες την επιστολή για το τι ακριβώς έχει γίνει όλο αυτό το διάστημα με τις διεκδικήσεις μας; Τι ζητούσαμε και τι «πήραμε»; Τι είναι αυτό που παρουσιάστηκε ως «νίκη» τελικά; Κι αν ναι, ποιος τους ενημέρωσε αρμοδίως και τι ακριβώς τους είπε; Ποιοι έπαιρναν τηλέφωνα ως «εκφραστές της αλήθειας» και τι έλεγαν στους συναδέλφους; Τους είπαν άραγε ότι θα δούνε τα ονοματάκια τους στις φυλλάδες των εργολάβων της ενημέρωσης που θέλουν την ΕΡΤ ανύπαρκτη;

Don’t scab for the bosses / Κάθαρμα των αφεντικών μη γίνεις
Don’t listen to their lies. / Τα ψέματα τους μην ακούς.
Us poor folks haven’t got a chance, / Ευκαιρία εμείς οι φτωχοί δεν έχουμε καμιά,
Unless we organize. / Αν δεν οργανωθούμε.
Which side are you on? / Εσύ σε ποια πλευρά είσαι;

(Τραγούδι των ανθρακωρύχων του Κεντάκι γραμμένο από τη Florence Reece κατά τη διάρκεια της μεγάλης απεργίας του 1931)

ΟΜΑΔΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΕΡΤ – ΜΙΑ ΓΡΟΘΙΑ"

Που πηγαν τα εκατομμύρια που εισέπραξαν οι βαρώνοι των ελληνικών media?

Αναδημοσιεύουμε απο την ηλεκτρονική έκδοση των απλήρωτων εργαζομένων του Επενδυτή ένα ενδιαφέρον άρθρο για τους επιχειρηματίες των ΜΜΕ:

«Νταβατζήδες» τούς είχε αποκαλέσει πριν από λίγα χρόνια ο Κώστας Καραμανλής. Τον τελευταίο καιρό ο Γιώργος Παπανδρέου ξιφουλκεί εναντίον τους, αφήνοντας να εννοηθεί ότι πρόκειται είτε για μπαταχτσήδες είτε για καιροσκόπους και υπονομευτές του πολιτικού συστήματος. Προ ετών, ο οξυδερκής Χρήστος Πασαλάρης τούς είχε «κωδικοποιήσει» ως «βαρόνους των media». Και στις τρεις περιπτώσεις στην αντίπερα όχθη βρίσκονται οι εκδότες του Τύπου και εν γένει τα αφεντικά των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, για τους οποίους η πεμπτουσία της είδησης είναι τα προσωπικά τους συμφέροντα…

Άλλοτε ωμά και εξόφθαλμα και άλλοτε σκιώδη και υποκρυπτόμενα, μέσα από τις άτυπες τριγωνικές συναλλαγές με την εκάστοτε κυβερνητική εξουσία και το τραπεζικό σύστημα. Το «δούναι και λαβείν» είναι κλασική συνταγή για τους βαρόνους και τους βαρονέτους των media, των οποίων τα προσωπικά περιουσιακά στοιχεία είναι αντιστρόφως ανάλογα με τη θνησιγενή εικόνα που παρουσιάζουν οι ισολογισμοί των εκδοτικών εταιρειών.

Διότι το «πόθεν έσχες» μπορεί μεν να ισχύει για τους δημοσιογράφους, αλλά αποτελεί επί της ουσίας «μαύρο κουτί» για τους εκδότες. Στην Ελλάδα της βαθιάς ύφεσης, της άγριας φορολογικής επιδρομής και της αποδόμησης της κοινωνικής συνοχής, ο εργασιακός χώρος του Τύπου βιώνει οριακές καταστάσεις. Αυτά που δημοσιογράφοι αποκαλούν «μαγαζιά» είτε κλείνουν είτε απειλούνται με «λουκέτο», η ανεργία θεριεύει, ενώ μορφή χιονοστιβάδας παίρνουν οι περιπτώσεις των εργαζομένων μεν, αλλά απλήρωτων επί μήνες, συντακτών.
Κάτω από αυτές τις ζοφερές συνθήκες, το ερώτημα «πού πήγαν τα λεφτά» συνιστά μια ιδιαίτερη πτυχή και για τα πεπραγμένα στις επιχειρήσεις των media.

Ερώτημα το οποίο αφορά τα μεγάλα δανειακά κεφάλαια τα οποία αντλήθηκαν από τις τράπεζες και τα διαχειρίστηκαν οι επιχειρηματίες-εκδότες με ανορθολογικό τρόπο κατά την επιεικέστερη εκδοχή. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που πηγάζουν από τους ισολογισμούς του εννεαμήνου του 2011, επτά εκδοτικοί όμιλοι -Πήγασος, ΔΟΛ, Τηλέτυπος (Mega), Τεγόπουλος, «Καθημερινή», Αττικές Εκδόσεις, «Ναυτεμπορική») έχουν λάβει και συνεπώς χρωστάνε δάνεια συνολικού ύψους 507,2 εκατ. ευρώ. Αν σ’ αυτά προστεθούν τα 226,1 εκατ. ευρώ των τραπεζικών δανείων που βαρύνουν το Alter (στοιχεία 9μήνου 2010), τότε το ύψος των δανείων φτάνει στα 733,3 εκατ. ευρώ.

Θα πρέπει επίσης να ληφθεί υπόψη ότι σε προγενέστερα διαστήματα οι επιχειρήσεις «σήκωσαν» πολλαπλάσια κεφάλαια από την εισαγωγή τους στο Χρηματιστήριο και από αυξήσεις κεφαλαίου. Δεν χωρά αμφιβολία ότι με όλα αυτά τα δανειακά κεφάλαια δεν αποπληρώθηκαν μόνο οι μισθοί των εργαζομένων. Ορισμένες εταιρείες έχουν «χρεώσει» μεγάλα ποσά σε επενδύσεις, αγορές παγίων ή και εξαγορές άλλων επιχειρήσεων. Κρίνοντας εκ του αποτελέσματος, μένει μετέωρο το ερώτημα της διασπάθισης κεφαλαίων, για τα οποία βεβαίως μόνο τα αφεντικά των media είναι σε θέση να γνωρίζουν επακριβώς την αλήθεια.
(Οι βαρώνοι του Τύπου ακολούθησαν τα βήματα του Γκρούεζα και απλώς ...φάγανε φάαγανε)

Σε ό,τι αφορά τη… δική μας Bestend, ο ισολογισμός της 31ης Δεκεμβρίου του 2010 δείχνει ότι έχουν αντληθεί περίπου 23 εκατ. ευρώ τραπεζικά δάνεια. Εξ αυτών οι μακροπρόθεσμες υποχρεώσεις (από ομολογιακό και τραπεζική δανειοδότηση) προσεγγίζουν το 1 εκατ. ευρώ. Άλλα 22 εκατ. ευρώ αφορούν τραπεζικούς λογαριασμούς βραχυπρόθεσμων υποχρεώσεων. Πρόκειται δηλαδή για ανοιχτά δάνεια (συμβάσεις αλληλόχρεων λογαριασμών), τα οποία κατά κανόνα χορηγούν οι τράπεζες με προσωπικές εγγυήσεις των επιχειρηματιών. Είναι άγνωστο το τι έχει συμβεί με την περίπτωση του Κώστα Γιαννίκου, που είναι διευθύνων σύμβουλος της εκδοτικής εταιρείας. Επίσης, όπως είναι προφανές, από τον ισολογισμό δεν προκύπτει από ποιες τράπεζες έχουν ληφθεί δάνεια.

Από μόνα τους τα 23 εκατ. ευρώ είναι ένα τεράστιο μέγεθος, καθώς τα γραφεία για τις εκδοτικές δραστηριότητες («Ο Κόσμος του Επενδυτή», «Tivo», «Δίφωνο», «Informer») είναι νοικιασμένα (περί τις 36.000 ευρώ τον μήνα το ενοίκιο), ενώ τα τελευταία χρόνια ουδείς έχει αντιληφθεί να έχει γίνει κάποια σημαντική δαπάνη προς την κατεύθυνση του εκσυγχρονισμού της επιχείρησης (π.χ. αγορά νέων γραφείων, κομπιούτερ κ.ά). Δεδομένου του ότι τα αμέσως προηγούμενα χρόνια η κυκλοφορία της εφημερίδας και τα διαφημιστικά έσοδα ήταν πολύ μεγαλύτερα, είναι απορίας άξιο πού πήγαν τα μεγάλα δανειακά κεφάλαια που «σήκωσε» η Bestend.

Η οποία, στην περσινή χρήση, εμφανίζει αρνητικά ίδια κεφάλαια και εντός του 2011 θα έπρεπε να είχε προχωρήσει σε αύξηση κεφαλαίου, χωρίς όμως μέχρι τώρα να υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία για το τι έχει συμβεί. Στις σημειώσεις των ορκωτών λογιστών υπάρχουν και άλλες αιχμηρές παρατηρήσεις, ενώ οι συνολικές υποχρεώσεις της Bestend διαμορφώθηκαν πέρυσι στα 43,8 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 490.321 ευρώ αφορούν υποχρεώσεις προς ασφαλιστικά ταμεία και άλλα 1,2 εκατ. ευρώ είναι υποχρεώσεις από φόρους και τέλη.

Την ίδια στιγμή, το σύνολο του κυκλοφορούντος ενεργητικού είναι 23,6 εκατ. ευρώ, γεγονός που σημαίνει ότι, αν ρευστοποιηθούν όλα τα στοιχεία της εταιρείας, θα καλυφθούν περίπου οι μισές υποχρεώσεις της. Καθίσταται προφανές ότι τόσο στην Bestend όσο και σε άλλες εκδοτικές επιχειρήσεις θα πρέπει οι βασικοί μέτοχοι να βάλουν το χέρι στην τσέπη για να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα των εταιρειών. Αντ’ αυτού, οι εκδότες ζητάνε νέα δάνεια, για τα οποία όμως οι τράπεζες δεν δίνουν πλέον το πράσινο φως, καθώς οι επισφάλειες έχουν διογκωθεί και οι τραπεζίτες πασχίζουν να σωθούν οι ίδιοι και όχι να σώσουν άλλους τους οποίους στο παρελθόν έχουν «ευεργετήσει πλουσιοπάροχα», στο όνομα της γενικότερης διαπλοκής, όπως τουλάχιστον λένε οι κακές γλώσσες. Μένει βέβαια να αποδειχθεί (από μια σοβαρή και ουσιαστική έρευνα) το αν και κατά πόσο τα δάνεια πήγαν όλα στις επιχειρήσεις ή ένα σημαντικό κομμάτι τους κατέληξε σε ιδιωτικές τσέπες.

Ανεξαρτήτως αυτών, τα στοιχεία από τους ισολογισμούς δείχνουν ότι ο Πήγασος της οικογένειας Μπόμπολα έχει 152,3 εκατ. ευρώ δάνεια, ενώ ο ΔΟΛ είχε ύψος δανείων 134,9 εκατ. ευρώ. Τα δάνεια του Τηλέτυπου είναι 102,8 εκατ. ευρώ, ενώ η «Καθημερινή» έχει τραπεζικό δανεισμό 42,7 εκατ. ευρώ, αλλά διαθέτει το πλέον ισχυρό ταμείο (35,8 εκατ. ευρώ διαθέσιμα). Για τις Αττικές Εκδόσεις τα δάνεια είναι 21,4 εκατ. ευρώ, ενώ η «Ναυτεμπορική» έχει περί τα 2 εκατ. ευρώ τραπεζικά δάνεια. Το εκπληκτικό είναι ότι ο τραπεζικός δανεισμός του Alter (226,1 εκατ. ευρώ) είναι σχεδόν ο μισός σε σύγκριση με την τραπεζική ενίσχυση που έχουν πάρει και οι 7 άλλοι επιχειρηματικοί όμιλοι.

Δεν είναι λίγοι εκείνοι οι οποίοι πιστεύουν ότι τα χειρότερα για τον Τύπο είναι ακόμη μπροστά, με την έννοια ότι θα υπάρξουν μεγάλοι κραδασμοί ή και καταρρεύσεις θεωρητικά μεγάλων του χώρου. Οι βαρόνοι των media τραβάνε το σκοινί στα άκρα, αρνούνται να κινηθούν με ορθολογική επιχειρηματική λογική και διατυμπανίζουν ότι, αν μειωθούν οι μισθοί των εργαζομένων και γίνουν απολύσεις, τότε το μέλλον είναι «διασφαλισμένο». Ουδέν αναληθέστερον, γιατί τα χρέη που πρέπει να εξυπηρετηθούν είναι τεράστια μπροστά στα εργασιακά κόστη.

http://ergazomenoiependyti.wordpress.com

Απεργιακο δελτίο για ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ Αυριανή και Επενδυτή

Σε νέες 48ωρες απεργίες προχωρούν τα σωματεία των εργαζόμενων την Πέμπτη και την Παρασκευή σε:

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ εξαιτίας της παρατεταμένης ασυνέπειας, που επιδεικνύει η εργοδοσία της εφημερίδας από τα μέσα του καλοκαιριού, ως προς την εξόφληση των δεδουλευμένων των εργαζομένων. (Δείτε εδώ την απόφαση της γενικής συνέλευσης της 18/1)

ΑΥΡΙΑΝΗ για την αντεργατική, αντισυνδικαλιστική και κατάφωρα καταχρηστική συμπεριφορά, που επιδεικνύει η εργοδοσία της εφημερίδας, η οποία δεν τηρεί τις ΣΣΕ και αφήνει απλήρωτο το προσωπικό.

ΚΟΣΜΟ ΤΟΥ ΕΠΕΝΔΥΤΗ για την παράνομη και καταχρηστική συμπεριφορά, που επιδεικνύει η εργοδοσία της εφημερίδας, καθώς δεν έχει καταβάλει τις αποδοχές των εργαζομένων από το τέλος Οκτωβρίου του περασμένου έτους.

Στα βήματα του Ψυχάρη και ο ιδιοκτήτης του Κέρδους

«Δεν ευκαιρώ, ίσως συναντηθούμε από Δευτέρα», ήταν η απάντηση της εργοδοσίας της οικονομικής εφημερίδας ΚΕΡΔΟΣ στην κρούση της ΕΣΗΕΑ για συνάντηση προκειμένου να συζητηθεί η κατάσταση που έχει προκύψει στην εφημερίδα μετά την δεύτερη απόλυση, του συναδέλφου Γ. Λεοντάρη (δύο φορές σε έναν μήνα από τον ίδιο εργοδότη).
Σημειωτέον ότι με το άκουσμα της ανακοίνωσης της απόλυσης Νο. 2 οι εργαζόμενοι στο ΚΕΡΔΟΣ, δημοσιογράφοι και τεχνικοί, ζήτησαν την άμεση αντίδραση των σωματείων και από την περασμένη Πέμπτη 12/1 απεργούν.

Από εκείνη την ημέρα ο διευθυντής της εφημερίδας καλεί τηλεφωνικά διάφορους εργαζομένους με την παραίνεση να συσταθεί μία επιτροπή εργαζομένων που θα αναλάβει τον ρόλο του συνομιλητή με την εταιρεία για τα προβλήματα αυτά. Η ουσία είναι ότι στην σημερινή τους συνέλευση για να αποφασίσουν την περαιτέρω στάση τους, οι εργαζόμενοι στο ΚΕΡΔΟΣ αποφάσισαν να ζητήσουν από τα σωματεία συνέχιση των κινητοποιήσεων, ως απάντηση στην μέχρι στιγμής στάση της εταιρείας και του διευθυντή που δεν έχουν ικανοποιήσει κανένα αίτημα τους και αντιθέτως επιστρατεύουν αυτές τις ανίερες μεθόδους για να τους κάμψουν.

Η αντίδραση ήταν άμεση από την πλευρά της εταιρείας προσεγγίστηκε η ΕΣΗΕΑ για διάλογο και παράλληλα ξεκίνησε δυναμικά και επιθετικά η διοχέτευση του σεναρίου ότι «το παραξηλώσατε, αυτή την φορά ο Λιακουνάκος θα την κλείσει την εφημερίδα».

Το μικρό γαλατικό χωριό που ακούει στο όνομα ΚΕΡΔΟΣ αντέχει αλλά θέλει στήριξη. Που στην παρούσα φάση δεν είναι άλλη από την ευρύτερη συστράτευση του κλάδου προς μία κατεύθυνση μαζικών κινητοποιήσεων. Ραντεβού λοιπόν στην συνέλευση της ΕΣΗΕΑ την Τρίτη 24 Ιανουαρίου στο Κάραβελ.

18 Ιαν 2012

Ιδιωτική συμφωνία με μειώσεις 20% έκλεισαν με τον Ψυχάρη οι συντάκτες στο ΒΗΜΑ


Με 50 ψήφους υπέρ, 15 κατά και 12 λευκά εγκρίθηκε στη συνέλευση του “Βήματος” το ιδιωτιική συμφωνία εργαζόμενων με τον ΔΟΛ που ορίζει μείωση αποδοχών κατά 20% τη 2ετία, 2012-1013 με πλαφόν τα 1.500 ευρώ μεικτά και υπόσχεση πως δεν θα γίνουν μαζικές απολύσεις. Το “Σύμφωνο Εργασίας" όπως ονομάζεται, περιλαμβάνει τα εξής:
Η Διοίκηση του Δημοσιογραφικού Οργανισμού Λαμπράκη (ΔΟΛ) και οι υπογράφοντες το παρόν συντάκτες της εφημερίδας «ΤΟ ΒΗΜΑ», συμφωνούν και αποδέχονται τα παρακάτω:
1. Το παρόν «Σύμφωνο Εργασίας» θα ισχύσει για τη διετία 2012 – 2013.
2. Στη διάρκεια ισχύος της παρούσης συμφωνίας -δηλαδή, για τα έτη 2012 και 2013- η διοίκηση του ΔΟΛ αναλαμβάνει τη δέσμευση ότι δεν θα προβεί σε ομαδικές απολύσεις.
3. Για το διάστημα από 1-1-2012 έως και 31-12-2013, οι αποδοχές των συντακτών θα διαμορφωθούν ως εξής:
-Μέχρι του ποσού των 1.500 ευρώ ουδεμία μεταβολή επέρχεται.
-Από του ποσού των 1501 ευρώ μέχρι των 1880 ευρώ η μείωση των αποδοχών θα γίνει αναλογικά, ώστε κανένας μισθός να μην πέσει κάτω από τα 1.500 ευρώ.
-Από του ποσού των 1.881 ευρώ και άνω, οι μεικτές αποδοχές μειώνονται κατά 20%.
4. Η μείωση των αποδοχών θα ισχύσει για δύο (2) χρόνια, εκτός κι αν υπογραφεί νέα Συλλογική Σύμβαση Εργασίας με την ΕΣΗΕΑ και τα άλλα Σωματεία ή υπάρξει ευνοϊκότερη για τους εργαζόμενους απόφαση του Οργανισμού Μεσολάβησης και Διαιτησίας (ΟΜΕΔ) ή εάν η επιχείρηση επιστρέψει νωρίτερα σε κερδοφορία, οπότε παύουν αυτομάτως να ισχύουν οι περικοπές.
5. Διατήρηση σε ισχύ όλων των υπολοίπων παροχών-θεσμικών προβλέψεων (π. χ απασχόληση κατά τις Κυριακές και αργίες, ημέρες κανονικής άδειας, επιδόματα αδείας και εορτών κ.λ.π.), όπως προβλέπονται στις ΣΣΕ και τα ιδιωτικά συμφωνητικά που έχουν υπογραφεί από την ΕΣΗΕΑ και την ΕΙΗΕΑ έως και το 2009.
5α. Σε περίπτωση κατάργησης του συνόλου ή μέρους των δώρων των Χριστουγέννων και του Πάσχα και του επιδόματος αδείας, κεντρικά από την κυβέρνηση (π. χ με νόμο, Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου ή με οποιοδήποτε άλλο τρόπο), η επιχείρηση θα συνεχίσει να καταβάλει τα αντίστοιχα ποσά είτε ενσωματωμένα-κατανεμημένα ισόποσα στους 12 μισθούς, είτε ξεχωριστά ως «Λοιπές Πηγές» τους αντίστοιχους μήνες πληρωμής των δώρων και του επιδόματος αδείας.
6. Η αποζημίωση απόλυσης θα υπολογίζεται βάσει των αποδοχών που ίσχυαν προ των περικοπών. Το αυτό θα ισχύσει και για τους συντάκτες που συνταξιοδοτούνται μέσα στην τριετία 2012 – 2013 – 2014.
7. Από 1-1-2014 όλοι μισθοί επανέρχονται στα σημερινά, πρό των περικοπών επίπεδα.
* Αν το εν λόγω συμφωνητικό συνυπογραφεί και από τους εργαζόμενους στα «ΝΕΑ», θα υποβληθεί ως κοινή απόφαση στο ΔΣ της ΕΣΗΕΑ.”

Ερωτήματα συντάκτη της Ελευθεροτυπίας πρός τον εκπρόσωπο



Λάβαμε και δημοσιεύουμε,χωρίς περικοπές όπως κάνουμε πάντα, το κείμενο του δημοσιογράφου Νίκου Ρούσση το οποίο έστειλε στον εκπρόσωπο των εργαζομένων της Ελευθεροτυπίας και στο οποίο διατυπώνει μια σειρά απο  ερωτήματα και προβληματισμούς αναφορικά με τη συνέχιση των απεργιακών κινητοποιήσεων...

"Μόλις τώρα μου έστειλε η “εργασιακή επιτροπή ” της Ε ένα e-mail , με το οποίο με πληροφορεί ότι εν όψει της αυριανής ΓΣ των εργαζομένων της “Ε”, υπάρχει και τρισέλιδη επιστολή της Μ. Τεγοπούλου προς τους εκπροσώπους και ανακοινώνεται ότι, η ίδια είχε συνάντηση χθες μ’ αυτούς τους εκπροσώπους, που όνομα δεν έχουν αλλά επίμένουν να μας εκπροσωπούν ερήμην μας.
Πριν λάβω αυτό το μήνυμα είχα στείλει στον εκπρόσωπό των εργαζομένων της “Ε” Πάνο Σώκο, την ακόλουθη επιστολή, που ελπίζω να διαβασθεί αύριο στη ΓΣ των εργαζομένων
Αγαπητέ κύριε εκπρόσωπε

Επί τη ευκαιρία της αυριανής ΓΣ των εργαζομένων της Χ.Κ.Τεγόπουλος θα ήθελα να ξέρω- εγώ κι’ άλλοι, ενδεχομένως, συνάδελφοι που εργάζονταν στην καθημερινή “Ελευθεροτυπία”- ποιό θα είναι το αντικείμενο αυτής της Συνέλευσης και γιατί δεν το αναφέρετε στην ιστοσελίδα σας.
Εγώ είμαι μακριά αλλά εσείς καλείτε τους συναδέλφους στην Αθήνα, να συμμετάσχουν σε μία ΓΣ, έτσι γενικώς και αορίστως?
Δεύτερον θα ήθελα να ξέρω ποιά είναι τα μέλη αυτής της εργασιακής επιτροπής των εργαζομένων της “Ε”, που καλεί τους συναδέλφους σε Γενική Συνέλευση , χωρίς να αναφέρουν τα ονόματα τους και τις ηλεκτρονικές διευθύνσεις τους, κάτω απ’ αυτή την ανακοίνωση.
Τρίτον θα παρακαλούσα να μας πληροφορήσετε, εμάς τους αδαείς, ποιοί είναι αυτοί οι συνάδελφοι, που δεν αναφέρονται ονομαστικώς αλλά εμφανίζονται ως μέλη μιας επιτροπής διαλόγου με την εκδότρια, για την εξεύρεση λύσης στο πρόβλημα της εφημερίδας.
Είναι αυτοί που πρότειναν την “και ΝΟΥΝΟΥ και Light” λύση, δηλαδή και απεργία και διάλογο? Γιατί οι άνθρωποι αυτοί κρύβονται? Εκπροσωπούν το σύνολο των 800 εργαζομένων και απλήρωτων, επί πέντε μήνες, εργαζομένων ή πρόκειται για συντάκτες πολυτελείας της “Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας”, που ανέλαβαν αυτόκλητα να μας εκπροσωπήσουν?
Ξέρετε κύριε εκπρόσωπε, τα ερωτήματα είναι σοβαρά και χρήζουν άμεσης απάντησης…
Τα πράγματα είναι δύσκολα για μένα αλλά και για το σύνολο των εργαζομένων της “Ε” πιστεύω και είναι κρίμα, χάρη στην ανοχή σας, να συνδιαλέγονται με την ιδιοκτήτρια της “Ε” ‘ατομα, που κατά τα φαινόμενα δεν έχουν καμία σχέση με τους δημοσιογράφους και ανταποκριτές της καθημερινής “Ε”, ονειρεύονται και επιδιώκουν επί ματαίω “αυτοδιαχείριση της εφημερίδας” και συνδιαλέγονται κρυφίως με δήθεν υποψήφιους αγοραστές της εφημερίδας.
Αν δεν κάνω λάθος, η εκδότρια υποσχέθηκε ότι, αν ξαναγυρίσουμε στην δουλειά και η “Ε” κρεμασθεί πάλι στα περίπτερα, θα καταβάλλει άμεσα έναν μισθό και θα συγκεντρώσει τα χρήματα για να μας καταβάλλει και τα οφειλόμενα δεδουλευμένα μας, μέσα στον Φεβρουάριο.
Ποιοί είναι αυτοί (ονομαστικά, παρακαλώ) πόυ δεν δέχονται αυτή την πρόταση και γιατί?
Στους χαλεπούς καιρούς που ζούμε και με την γενικότερη κατάντια του ελληνικού Τύπόυ, έχουν κάτι άλλο να προτείνουν και τι ?
Πιστεύουν αυτοί οι άνθρωποι ότι, μ’ ένα τέταρτο γραβιέρα και μερικά κουτιά γάλα, θα λυθεί το πρόβλημα?
Θα σας παρακαλούσα να αφήσετε τις αστειότητες κύριε εκπρόσωπε και ν’ ασχοληθείτε σοβαρά με το πρόβλημα.
Νομιμοποιείται και πώς, η Γενική σας Συνέλευση, να αποφασίζει για το μέλλον 800 εργαζομένων στη “Ε”? Αποτελεί πλειοψηφία στο σύνολο των εργαζομένων?
Γιατί δεν προκηρύσετε μία διαδικτυακή ψηφοφορία, έστω και μέσω fb, μεταξύ των εργαζομένων και νυν σε ομηρεία εργαζομένων της “Ε” να δείτε τι θέλουν αυτοί οι άνθρωποι?
Μήπως θέλουν να ξαναγυρίσουν στις δουλειές τους και να πάρουν αυτά που υπόσχεται η εκδότρια?
Μήπως θέλουν να κάνουν απαλλοτρίωση των περιουσιακών στοιχείων της εφημερίδας και να την βγάλουν μόνοι τους?
` Γιατί επαφίεσται στις αποφάσεις μίας μειοψηφίας, που παριστάνει την ΓΣ των εργαζομένων της “Ε” και μας οδηγεί, αργά αλλά σταθερά, στην επαγγελματική και εν τέλει φυσική μας εξόντωση?
Θα απαντήσετε κύριε εκπρόσωπε ή μήπως πρέπει να βρουμε τρόπο να σας καταργήσουμε?

Συναδελφικά, πάντα
Νίκος Ρούσσης

Ελλάς Γαλλία συμμαχία δημοσιογράφων

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ συμπαρίσταται στην κινητοποίηση του Εθνικού Συνδικάτου Δημοσιογράφων της Γαλλίας SNJ-SGT, που αύριο 18 Ιανουαρίου, διατρανώνει στο Παρίσι την αντίθεσή των Γάλλων δημοσιογράφων στα μέτρα λιτότητας, τα οποία εξαγγέλθηκαν και ανατρέπουν τις εργασιακές σχέσεις δεκαετιών, πλήττοντας ασφαλιστικά δικαιώματα και εισοδήματα, συντελώντας στην κοινωνική οπισθοδρόμηση των εργαζομένων στην Ευρώπη.

Οι Έλληνες δημοσιογράφοι ενώνουν τη φωνή τους με τους Γάλλους συναδέλφους και στέλνουν το ακόλουθο μήνυμα:

«Συνάδελφοι,

Εκεί που είστε βρεθήκαμε κι εμείς. Η επινοητικότητα των αγωνιστικών κινητοποιήσεων, η αλληλεγγύη των εργαζομένων σε όλη την Ευρώπη και η ανάκτηση της εμπιστοσύνης της κοινωνίας, μας δείχνουν το δρόμο των διεκδικήσεων για την κατοχύρωση της επαγγελματικής αξιοπρέπειας, όπως υπαγορεύει το δημοσιογραφικό καθήκον απέναντι στη δημοκρατία και τους πολίτες της Ευρώπης».

Το Εθνικό Συνδικάτο Δημοσιογράφων της Γαλλίας SNJ-SGT απέστειλε το ακόλουθο μήνυμα στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ:

«Συνάδελφοι,

Το Εθνικό Συνδικάτο Δημοσιογράφων της Γαλλίας SNJ- SGT εκφράζει αλληλεγγύη στον αγώνα σας και την απεργία ενάντια στα μέτρα λιτότητας που αντιμετωπίζετε και προκλήθηκαν από την παράλογη πολιτική, που υπαγορεύουν οι Βρυξέλλες, το ΔΝΤ και η Κεντρική Ευρωπαϊκή Τράπεζα.

Είναι απαράδεκτη η κατάσταση των Ελλήνων δημοσιογράφων, οι οποίοι αναγκάζονται να αποδεχθούν τη μερική απασχόληση, μειώσεις των μισθών και τις επιθέσεις που δέχεται ο δημόσιος τομέας, οι οποίες υπαγορεύουν περικοπές των θέσεων εργασίας και την υποβάθμιση των συνθηκών εργασίας.

Η ελληνική κυβέρνηση και οι Ευρωκράτες πρέπει να σταματήσουν τα παιχνίδια εις βάρος των δημοσιογράφων και της ελευθερίας του Τύπου.

Βρήκαν τα χρήματα για να σώσουν τις τράπεζες σε όλη την Ευρώπη, όμως δεν υπάρχουν χρήματα για τους ανθρώπους για να πληρωθούν οι συντάξεις και να διατηρηθεί το υψηλό επίπεδο της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης στην Ελλάδα.

Η περισσότερη λιτότητα θα οδηγήσει σε λιγότερη οικονομική ανάπτυξη και ακόμη περισσότερη λιτότητα και αθλιότητα για τον ελληνικό λαό και όλους τους εργαζόμενους στην Ευρώπη.

Οι δημοσιογράφοι έχουν ένα συγκεκριμένο ρόλο στην κοινωνία, να ενημερώνουν το λαό και να σφυρηλατούν τον τρόπο σκέψης και τις γνώσεις του προκειμένου να λαμβάνει αποφάσεις.

Αυτός ο ρόλος αποτελεί και το κύριο έργο, ιδιαίτερα της δημόσιας ραδιοφωνίας και τηλεόρασης.

Στη Γαλλία, η ίδια πολιτική οδηγεί επίσης σε περικοπές θέσεων εργασίας. Ήδη το 10% του πληθυσμού είναι χωρίς δουλειά. Ο Σαρκοζί που έχει τον έλεγχο πολλών ΜΜΕ μέσω των φίλων του, επιχειρεί να συγκεντρώσει εφημερίδες και να ελέγξει την ενημέρωση, επειδή φοβάται την αλήθεια ότι οι πλούσιοι γίνονται πλουσιότεροι και ο λαός βρίσκεται αντιμέτωπος με τη λιτότητα.

Στις 18 Ιανουαρίου, η Συνομοσπονδία μας καλεί να διαδηλώσουμε ενάντια στο πρόγραμμα λιτότητας του Σαρκοζί.

Ας αγωνιστούμε μαζί στην Ευρώπη για να έχουμε έναν πραγματικά ελεύθερο Τύπο, ποιοτική ενημέρωση και πάνω από όλα δημόσια ραδιοφωνία και τηλεόραση.

Αλληλεγγύη με τους Έλληνες δημοσιογράφους και τις Ενώσεις τους. Είμαστε το 99%».

"Ευρώπη:Η κρίση πετάει στο δρόμο τα ΜΜΕ"

Εκτενές ρεπορτάζ, για τις δραματικές οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν σήμερα τα έντυπα και ηλεκτρονικά ΜΜΕ στην Ευρώπη λόγω της κρίσης δημοσιεύει η γαλλική εφημερίδα Liberation με τίτλο «Ευρώπη: Η κρίση πετάει στο δρόμο τα media».

«Στην Ισπανία, περίπου 5.000 θέσεις εργασίας έχουν χαθεί από το 2008 στέλνοντας το δημοσιογραφικό κλάδο στην άβυσσο. Στην Ιταλία, οι περικοπές των ενισχύσεων προς τον Τύπο απειλούν εκατό εφημερίδες. Στην Ελλάδα, μια ιστορική εφημερίδα, η Ελευθεροτυπία, είναι στα πρόθυρα της χρεοκοπίας και 800 υπάλληλοί της μπορεί να χάσουν τη δουλειά τους, μια καταστροφή» αναγράφει μεταξύ άλλων η εφημερίδα.
Όσον αφορά ειδικότερα την Ελλάδα, σε ανταπόκριση από την Αθήνα, γίνεται ειδική αναφορά στις δυσκολίες που συναντούν ο ΔΟΛ, ο τηλεοπτικός σταθμός ALTER, και οι εφημερίδες Ελευθεροτυπία και Απογευματινή.
«Τα τελευταία δύο χρόνια, τα ελληνικά ΜΜΕ βρίσκονται στη δίνη μίας οικονομικής θύελλας και η μόνη σανίδα σωτηρίας μοιάζει να είναι η υπαγωγή στο άρθρο 99», αναγράφει η Liberation.

Στα όρια της φτώχιας ένας στους πέντε Έλληνες

O κίνδυνος της φτώχειας απειλεί τον έναν στους πέντε Έλληνες, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της δειγματοληπτικής Έρευνας Εισοδήματος και Συνθηκών που ανακοίνωσε η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ).

Το χρηματικό όριο της φτώχειας, ανέρχεται στο ετήσιο ποσό των 7.178 ευρώ ανά άτομο και σε 15.073 ευρώ για νοικοκυριά με δύο ενήλικες και δύο εξαρτώμενα παιδιά ηλικίας κάτω των 14 ετών.
Το μέσο ετήσιο ατομικό ισοδύναμο εισόδημα ανέρχεται σε 13.973,94 ευρώ και το μέσο ετήσιο διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών της χώρας σε 24.224,38 ευρώ. Τα νοικοκυριά που βρίσκονται σε κίνδυνο φτώχειας εκτιμώνται σε 868.597 και τα μέλη τους σε 2.204.800.

Ο κίνδυνος φτώχειας για παιδιά ηλικίας 0-17 ετών (παιδική φτώχεια) ανέρχεται σε 23% και είναι υψηλότερος κατά περίπου τρεις ποσοστιαίες μονάδες από το αντίστοιχο ποσοστό του συνολικού πληθυσμού. Ο κίνδυνος φτώχειας για άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών υπολογίζεται σε ποσοστό 21,3% και είναι μειωμένος κατά 0,1% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Ο πληθυσμός που διαβιεί σε νοικοκυριά, στα οποία δεν εργάζεται κανένα μέλος ή εργάζεται με μερική απασχόληση ανέρχεται σε 544.800 άτομα, ενώ το προηγούμενο έτος ανερχόταν σε 488.200 άτομα.

Ο απειλούμενος από τη φτώχεια πληθυσμός είναι κυρίως:

- Γυναίκες άνεργες (40,0%).
- Μονογονεϊκά νοικοκυριά με τουλάχιστον ένα εξαρτώμενο παιδί (33,4%).
- Νοικοκυριά με έναν ενήλικα ηλικίας 65 ετών και άνω (30,1%).
- Νοικοκυριά με 3 ή περισσότερους ενήλικες με εξαρτώμενα παιδιά (29,3%).
- Μονοπρόσωπα νοικοκυριά με μέλος θήλυ (27,7%).
- Παιδιά ηλικίας 0-17 ετών (23,0%).

17 Ιαν 2012

Η απάντηση των απεργών του Επενδυτή στα σενάρια Γιαννίκου

Ανακοίνωση των απλήρωτων εργαζομένων στον Κόσμο του Επενδυτή και στα περιοδικά του Γιαννίκου:
"Στη σημερινή συνέλευση των εργαζομένων μάς γνωστοποιήθηκε από την εργοδοσία ότι ξεκίνησαν διαπραγματεύσεις του κ. Γιαννίκου με ενδιαφερόμενο επενδυτή, που θα αναλάβει την εξόφληση των δεδουλευμένων και τη συνέχιση έκδοσης της εφημερίδας «Ο Κόσμος του Επενδυτή», αναγνωρίζοντας τα δικαιώματα και την προϋπηρεσία μας. Αυτό ζητήσαμε να κοινοποιηθεί γραπτώς και στα σωματεία μας. Θολά παραμένουν τα σχέδια του κ. Γιαννίκου για το εργασιακό μέλλον των συναδέλφων στις περιοδικές εκδόσεις της εταιρείας Bestend, για το οποίο η συνέλευση επίσης ζήτησε διευκρινίσεις. Παράλληλα, ο κ. Γιαννίκος δεσμεύτηκε να ενημερώσει τους εργαζόμενους για την τύχη των διαπραγματεύσεων το αργότερο μέχρι την Παρασκευή 20 Ιανουαρίου, οπότε και θα μάθουμε αν η εφημερίδα συνεχίζει στον εκδοτικό της βίο ή, όπως ανέφερε, σε διαφορετική περίπτωση θα εξεταστούν «σενάρια κλεισίματος». Καθώς τα όποια χρονοδιαγράμματα τίθενται κατά καιρούς, ουδέποτε τηρούνται (με τελευταίο κρούσμα τη μη καταβολή μισθού στις 12 Ιανουαρίου, για την οποία επίσης υπήρχαν «δεσμεύσεις»), οι εργαζόμενοι συνεχίζουν τις απεργιακές τους κινητοποιήσεις και προχωρούν στις απαιτούμενες νομικές κινήσεις, για να διασφαλίσουν τα δικαιώματά τους. Και, φυσικά, οι εργαζόμενοι της Bestend συμμετέχουμε στη 48ωρη απεργία που κήρυξε το Διασωματειακό και στην πορεία της Τρίτης 17 Ιανουαρίου".

Εργαζόμενοι της Bestend (εφημερίδα «Ο Κόσμος του Επενδυτή», περιοδικά «TiVO», «Δίφωνο», «Informer»)

Οι έλληνες δημοσιογράφοι ενώνουν τις φωνές τους με τους Γάλλους δημοσιογράφους

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ενωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών συμπαρίσταται στην κινητοποίηση του Εθνικού Συνδικάτου Δημοσιογράφων της Γαλλίας SNJ-SGT, που αύριο 18 Ιανουαρίου, διατρανώνει στο Παρίσι την αντίθεση των Γάλλων δημοσιογράφων στα μέτρα λιτότητας, τα οποία εξαγγέλθηκαν και ανατρέπουν τις εργασιακές σχέσεις δεκαετιών, πλήττοντας ασφαλιστικά δικαιώματα και εισοδήματα, συντελώντας στην κοινωνική οπισθοδρόμηση των εργαζομένων στην Ευρώπη. Οι Έλληνες δημοσιογράφοι ενώνουν τη φωνή τους με τους Γάλλους συναδέλφους και στέλνουν το ακόλουθο μήνυμα:..

«Συνάδελφοι,
Εκεί που είστε βρεθήκαμε κι εμείς. Η επινοητικότητα των αγωνιστικών κινητοποιήσεων, η αλληλεγγύη των εργαζομένων σε όλη την Ευρώπη και η ανάκτηση της εμπιστοσύνης της κοινωνίας, μας δείχνουν το δρόμο των διεκδικήσεων για την κατοχύρωση της επαγγελματικής αξιοπρέπειας, όπως υπαγορεύει το δημοσιογραφικό καθήκον απέναντι στη δημοκρατία και τους πολίτες της Ευρώπης»

Με τη σειρά του το Εθνικό Συνδικάτο Δημοσιογράφων της Γαλλίας SNJ-SGT απέστειλε το ακόλουθο μήνυμα στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ:

«Συνάδελφοι, Το Εθνικό Συνδικάτο Δημοσιογράφων της Γαλλίας SNJ- SGT εκφράζει αλληλεγγύη στον αγώνα σας και την απεργία ενάντια στα μέτρα λιτότητας που αντιμετωπίζετε και προκλήθηκαν από την παράλογη πολιτική, που υπαγορεύουν οι Βρυξέλλες, το ΔΝΤ και η Κεντρική Ευρωπαϊκή Τράπεζα. Είναι απαράδεκτη η κατάσταση των Ελλήνων δημοσιογράφων, οι οποίοι αναγκάζονται να αποδεχθούν τη μερική απασχόληση, μειώσεις των μισθών και τις επιθέσεις που δέχεται ο δημόσιος τομέας, οι οποίες υπαγορεύουν περικοπές των θέσεων εργασίας και την υποβάθμιση των συνθηκών εργασίας. Η ελληνική κυβέρνηση και οι Ευρωκράτες πρέπει να σταματήσουν τα παιχνίδια εις βάρος των δημοσιογράφων και της ελευθερίας του Τύπου. Βρήκαν τα χρήματα για να σώσουν τις τράπεζες σε όλη την Ευρώπη, όμως δεν υπάρχουν χρήματα για τους ανθρώπους για να πληρωθούν οι συντάξεις και να διατηρηθεί το υψηλό επίπεδο της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης στην Ελλάδα. Η περισσότερη λιτότητα θα οδηγήσει σε λιγότερη οικονομική ανάπτυξη και ακόμη περισσότερη λιτότητα και αθλιότητα για τον ελληνικό λαό και όλους τους εργαζόμενους στην Ευρώπη. Οι δημοσιογράφοι έχουν ένα συγκεκριμένο ρόλο στην κοινωνία, να ενημερώνουν το λαό και να σφυρηλατούν τον τρόπο σκέψης και τις γνώσεις του προκειμένου να λαμβάνει αποφάσεις. Αυτός ο ρόλος αποτελεί και το κύριο έργο, ιδιαίτερα της δημόσιας ραδιοφωνίας και τηλεόρασης. Στη Γαλλία, η ίδια πολιτική οδηγεί επίσης σε περικοπές θέσεων εργασίας. Ήδη το 10% του πληθυσμού είναι χωρίς δουλειά. Ο Σαρκοζί που έχει τον έλεγχο πολλών ΜΜΕ μέσω των φίλων του, επιχειρεί να συγκεντρώσει εφημερίδες και να ελέγξει την ενημέρωση, επειδή φοβάται την αλήθεια ότι οι πλούσιοι γίνονται πλουσιότεροι και ο λαός βρίσκεται αντιμέτωπος με τη λιτότητα. Στις 18 Ιανουαρίου, η Συνομοσπονδία μας καλεί να διαδηλώσουμε ενάντια στο πρόγραμμα λιτότητας του Σαρκοζί. Ας αγωνιστούμε μαζί στην Ευρώπη για να έχουμε έναν πραγματικά ελεύθερο Τύπο, ποιοτική ενημέρωση και πάνω από όλα δημόσια ραδιοφωνία και τηλεόραση. Αλληλεγγύη με τους Έλληνες δημοσιογράφους και τις Ενώσεις τους. Είμαστε το 99%».

300 000 φύλλα "έκοψε" το διαδίκτυο απο την κυκλοφορία των εφημερίδων το 2011

Τεράστιες απώλειες στην κυκλοφορία τους κατέγραψαν οι εφημερίδες το 2011, δείχνοντας το δυσοίωνο μέλλον του Τύπου – και – στην Ελλάδα. Την ίδια ώρα η ... επισκεψιμότητα των portals κατέγραψε εκρηκτική άνοδο, με το κοινό να δείχνει την τάση να αναζητά ενημέρωση σε πραγματικό χρόνο. Συγκεκριμένα, οι ελληνικές εφημερίδες υπέστησαν ένα ακόμα ισχυρό πλήγμα την χρονιά που έφυγε, καθώς σημείωσαν πτώση στις πωλήσεις που φτάνει το 18 %, κάτι που μεταφράζεται σε απώλειες 299.944 φύλλων.

Συνολικά οι πωλήσεις το 2011 έφτασαν κατά μέσο όρο τα 1.494.043 φύλλα. Οι κυριακάτικες έχασαν το 10 % των αναγνωστών τους, με μέσες πωλήσεις 800.422 φύλλων. Οι απογευματινές έχασαν 33.787 φύλλα, οι πρωινές έχασαν το 25 % του κοινού τους και οι λοιπές εβδομαδιαίες έχασαν 62.997 φύλλα. Μεγάλες απώλειες επίσης κατέγραψαν και οι αθλητικές εφημερίδες, ύψους 17 %. Ταυτόχρονα όμως μέσα στο 2011 παρατηρήθηκε σημαντική αύξηση του κοινού που στράφηκε στο διαδίκτυο για την ενημέρωσή του. Με την Ελλάδα να περνά δύσκολες ώρες, με τις εξελίξεις να τρέχουν από λεπτό σε λεπτό, οι Έλληνες επιλέγουν το διαδίκτυο και τα ενημερωτικά sites για την ενημέρωσή τους, που δε μπορεί πια να περιμένει μέχρι το επόμενο πρωί ή τα δελτία των 20:00.

Ασφαλώς όλα τα παραπάνω δεν είναι «ελληνικό φαινόμενο». Μεγάλες και ιστορικές εφημερίδες του κόσμου βλέποντας τις απώλειες να αυξάνονται χρόνο με τον χρόνο, κατάλαβαν από νωρίς την μεγάλη δύναμη και ώθηση του διαδικτύου. Στράφηκαν στα portal τους, αναβαθμίζοντάς τα και πετυχαίνοντας να κρατήσουν ή ακόμα και να αυξήσουν τους αναγνώστες τους.

Παρακάμπτει την ΕΣΗΕΑ ο Ψυχάρης και κλείνει απ ευθείας συμφωνία με τους συντάκτες

Στο Βήμα έγινε και δεύτερη συνάντηση μελών της Επιτροπής με τη διοίκηση του ΔΟΛ (απουσίαζε ο εκπρόσωπος των εργαζόμενων) κατά την οποία, όπως αναφέρουν οι 4 της επιτροπής «διαπραγμάτευσης», αποσαφηνίσθηκαν τα εξής:
1. Ο πρόεδρος του ΔΟΛ Στ. Ψυχάρης αποδέχεται να υπογράψει με τους εργαζόμενους του «Βήματος» «σύμφωνο εργασίας» στο οποίο θα περιλαμβάνονται λεπτομερώς όλοι οι όροι της συμφωνίας.
2. Το «σύμφωνο εργασίας» που αποτελεί ένα είδος επιχειρησιακής σύμβασης στην περίπτωση που υπογραφεί από τα 3/5 των συντακτών εκτιμάται από νομικούς κύκλους ότι αποτρέπει την υπογραφή ατομικών συμβάσεων εργασίας.
3. Ανάλογο «σύμφωνο εργασίας» προετοιμάζουν και οι συντάκτες των «ΝΕΩΝ», ο εκπρόσωπος των οποίων διαβεβαίωσε μέλη της Επιτροπής ότι είναι διατεθειμένοι, πρώτον, το σύμφωνο να είναι κοινό με εκείνο του «Βήματος» και, δεύτερον, να το θέσουμε από κοινού στην ΕΣΗΕΑ και να την καλέσουμε να το υπογράψει με τον ΔΟΛ.
4. Μέλη της Επιτροπής εκτιμούν ότι μπορούμε να πιέσουμε τη διοίκηση του ΔΟΛ, στην περίπτωση βεβαίως που υπάρξει τελικά συμφωνία, να πάρει πίσω την απόφασή της για μονομερή περικοπή του 20% των αποδοχών του μήνα Δεκεμβρίου και οι περικοπές να τεθούν σε ισχύ τον Ιανουάριο από κοινού με την υπογραφή του «συμφώνου εργασίας».
5. Κατόπιν όλων αυτών εκτιμούμε ότι είναι άμεση η ανάγκη ο εκπρόσωπος να συγκαλέσει, ακόμη και εντός της ημέρας, γενική συνέλευση των συντακτών του «Βήματος», προκειμένου να λάβει τις τελικές αποφάσεις.
Στο πρακτικό της Επιτροπής των 4 που «διαπραγματεύτηκαν» με τον Ψυχάρη αφού αναφέρεται ότι η διοίκηση εμμένει στην μείωση μισθών κατά 20%, τονίζεται ότι ο εκδότης τους είπε πως «αν ο ΔΟΛ ακόμη και εντός του έτους βελτιώσει τα οικονομικά του και επιλύσει το πρόβλημα ρευστότητας που αντιμετωπίζει, τότε δεσμεύεται ότι οι αποδοχές των εργαζομένων θα επανέλθουν στην προ της απομείωσης περίοδο».

16 Ιαν 2012

Απολύσεις δημοσιογράφων και στο ΜΕΓΚΑ

Ραγδαίες εξελίξεις στο MEGA. Πριν από λίγη ώρα ανακοινώθηκαν οι λύσεις συνεργασίας για δυο δημοσιογράφους που εργάζονταν για χρόνια στο κανάλι. Πρόκειται για την ανταποκρίτρια από την Θεσσαλονίκη, Λευκή Γεωργάκη και τον βετεράνο αθλητικογράφο Τέλη Τσιπιανίτη ( ο οποίος βρισκόταν για σειρά ετών στο MEGA, ύστερα από επιτυχημένη πορεία σε Καθημερινή και ΕΡΤ).

Έλεγχος της επιθεώρησης εργασίας στο Nova Sport Fm

Έφοδο στο novasport fm πραγματοποίησε σήμερα στις 2μμ κλιμάκιο του ΣΕΠΕ Καλλιθέας, συνοδευόμενο από τον πρόεδρο και τον ταμία της ΕΤΕΡ. Πληροφορηθήκαμε ότι βρέθηκαν ηχολήπτες να εργάζονται δηλωμένοι σαν υπάλληλοι γραφείου, τεχνικοί να είναι ασφαλισμένοι στο ΤΣΠΕΑΘ και τεχνικό προσωπικό να έχει υπογράψει έγγραφο, όπου ψευδώς αναφέρεται ότι η ΕΤΕΡ δεν έχει ΣΣΕ, ενώ όχι μόνο έχει, αλλά είναι και σε ισχύ, έχοντας κηρυχτεί υποχρεωτική.

Η Ενωση Φωτορεπόρτερ Ελλάδος για την κρίση στα ΜΜΕ

Με τέσσερες χιλιάδες χαμένες θέσεις μέχρι τώρα, με απολύσεις και «λουκέτα», στα έντυπα και ηλεκτρονικά ΜΜΕ, με πρωτοφανές «τσεκούρεμα» στους μισθούς και τις συντάξεις, με την ολιγωρία στην υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας και την παράλληλη πίεση στους μισθωτούς συναδέλφους για υπογραφή ατομικών συμβάσεων, με την ανασφάλεια των εργαζομένων στο ζενίθ και με όλα τα μέτρα σε βάρος των εργαζομένων που έχουν ληφθεί σύμφωνα με επιταγές της Τρόικας και έχουν εγκλωβίσει όχι μόνο το χώρο της Ενημέρωσης σε εργασιακό μεσαίωνα, αλλά το σύν!
ολο των εργαζομένων και συνταξιούχων, συνθέτουν μια ζοφερή προοπτική για την επιβίωση του λαού μας αλλά και για τη λειτουργία της Δημοκρατίας και την κατοχύρωση της Ελευθεροτυπίας.

Η Συντονιστική Επιτροπή των Συνεργαζομένων Ενώσεων στο χώρο των ΜΜΕ (στην οποία ανήκει και η Ε.Φ.Ε.) κήρυξε 48ωρη απεργία σε όλα τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, από τις 6 το πρωί της Τρίτης 17 Ιανουαρίου έως τις 6 το πρωί της Πέμπτης 19 Ιανουαρίου 2012.

Τα όσα βιώνουν οι συνάδελφοι στο χώρο των ΜΜΕ σήμερα οι φωτορεπόρτερ, όπως όλοι γνωρίζετε, τα βίωσαν πρώτοι και συνεχίζουν να τα βιώνουν με το χειρότερο τρόπο αφού θεωρούνται «οι τελευταίοι τροχοί της αμάξης».

Γι αυτό λοιπόν απεργούμε και απαιτούμε:
• Να ανακληθούν άμεσα οι απολύσεις σε όλα τα Μέσα Ενημέρωσης, έντυπα και ηλεκτρονικά και να μην πραγματοποιηθεί καμία νέα απόλυση συναδέλφου.
• Να προστατευτεί το δημόσιο αγαθό της Ενημέρωσης, από την επιχειρούμενη χειραγώγησή του.
• Να πληρωθούν άμεσα ΟΛΟΙ οι φωτορεπόρτερ τα «τιμολόγια που έχουν εκδοθεί από τους συναδέλφους» (στα οποία έχουν αποδώσει και το ΦΠΑ και τους φόρους από την ίδια τους την τσέπη) από τις εκδοτικές επιχειρήσεις που χρωστάνε όχι μήνες, αλλά χρόνια.
• Να σταματήσει επιτέλους η κυβέρνηση να προστατεύει τους μεγαλοεκδότες που ζουν με τους απλήρωτα τιμολόγια και τους απλήρωτους μισθούς των εργαζομένων στον Τύπο, αν πραγματικά θέλει να μειώσει να βάλει σε τάξη τα οικονομικά της.
• Να σταματήσει επιτέλους η μαύρη εργασία στη Δημοσιογραφική Φωτογραφία στους αθλητικούς χώρους, στο Διαδίκτυο, στα Γραφεία Τύπου Οργανισμών, σε πολιτικούς, σε Δημάρχους, σε Περιφερειάρχες, σε Βουλευτές κα.
• Να σταματήσουν οι «ορφανές» δημοσιευμένες φωτογραφίες σε όλα τα ΜΜΕ, καθώς πίσω από αυτές κρύβονται μαύρη εργασία και διαφυγόντα κέρδη στους δικαιούχους.
• Να υπογραφούν αμέσως ΣΣΕ, και να μπει φραγμός στις αφόρητες πιέσεις για εκβιαστικές ατομικές συμβάσεις εργασίας,
• Να σταματήσει η ομηρία των συναδέλφων που εργάζονται με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, ενώ καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες,
• Να ανακληθούν τα μέτρα εξοντωτικής φορολόγησης των εργαζομένων, τα οποία εξωθούν ένα σημαντικό μέρος του πληθυσμού στην εξαθλίωση και τη διαβίωση κάτω από το όριο της φτώχειας,
• Να μην πραγματοποιηθεί κανένα σχέδιο για κατάργηση ή περικοπή του 13ου και 14ου μισθού, οποιαδήποτε μορφή και αν λάβει αυτή,
• Να προστατευτούν οι συνταξιούχοι και να επιστραφεί το εισόδημα που χάθηκε με τις κυβερνητικές αποφάσεις που επέβαλαν το πρωτοφανές ψαλίδισμα των συντάξεων.

Για το ΔΣ

Ο Πρόεδρος Η Γεν. Γραμματέας

Μάριος Λώλος Χριστίνα Ζαχοπούλου

"Το άγγιγμα του Μήδα" απο το ΕΞΑΝΤΑ στις 26 Σεπτεμβρίου

Όταν οι Ισπανοί κατακτητές έφτασαν στην Κολομβία τον 16ο αιώνα, νόμιζαν πως είχαν βρει το μυθικό Ελ Δοράδο. Είδαν έκπληκτοι μια τελετή στη λίμνη Γουαταβίτα κοντά στη σημερινή Μπογκοτά, όπου ο αρχηγός των Μούισκας, γυμνός και αλειμμένος ολόκληρος με χρυσόσκονη, (ο "επιχρυσωμένος βασιλιάς", ο "El Dorado"), έριχνε στο νερό τεράστιες ποσότητες χρυσού, προσφορά στους θεούς.

Πέντε αιώνες μετά, με τις τιμές του χρυσού να έχουν εκτιναχθεί στα ύψη εξαιτίας της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, οι πολυεθνικές εταιρείες αυτή τη φορά, είναι εκείνες που αναζητούν στην Κολομβία, το νέο Ελ Δοράδο. Και όχι μόνο αυτές... Οι αντάρτες, οι παραστρατιωτικοί, τα καρτέλ των ναρκωτικών, όλοι διεκδικούν μερίδιο από τα θρυλικά χρυσοφόρα κοιτάσματα της χώρας.

Ο πυρετός του χρυσού στην Κολομβία, που τροφοδοτεί πλέον - μαζί με την κοκαΐνη - τον εμφύλιο που μαίνεται στη χώρα για πάνω από 40 χρόνια, αποτελεί μια αθέατη, παράπλευρη απώλεια της οικονομικής δίνης, στην οποία έχει περιέλθει όλος ο πλανήτης.

Original Airdate: Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2012, 22:00 - ΝΕΤ

15 Ιαν 2012

Παρέμβαση στα θέατρα του Γιαννίκου για τους απλήρωτους εργαζόμενους


Εκτός από το "Alter", την Best End (Κόσμος του Επενδύτη, Δίφωνο, Tivo) και την Modern Times, ο Κώστας Γιαννίκος έχει στην κατοχή του και πολλά θέατρα στο κέντρο της Αθήνας που ανήκουν στην εταιρεία "Ελληνική Θεαμάτων". Σε 4 από αυτά (Μικρό & Μεγάλο Παλλάς, Αλίκη, Δημήτρης Χορν), έγινε χτες το βράδυ (14/1) μοίρασμα κειμένου από τη Συνέλευση Εργαζομένων/ανέργων/φοιτητών στα ΜΜΕ. Το κείμενο εξηγούσε την κατάσταση που επικρατεί στις επιχειρήσεις Γιαννίκου και τόνιζε την αλληλεγγύη που πρέπει να δείξουμε στις εστίες αγώνα που έχουν δημιουργηθεί εκεί.


Το κείμενο που μοιράστηκε:

«Ο ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ Η ΤΕΧΝΗ ΤΗΣ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ»

Αγαπητέ θεατή, γνωρίζεις ότι το θέατρο που βρίσκεσαι σήμερα ανήκει στον Κωνσταντίνο Γιαννίκο ; Ακολουθούν μερικές από τις «παραστάσεις» του εν λόγω κυρίου το τελευταίο διάστημα.

ΑΛΤΕΡ
Μεγαλομέτοχος και διευθύνων σύμβουλος του τηλεοπτικού σταθμού. Εδώ και 1,5 χρόνο οι εργαζόμενοι στο ΑΛΤΕΡ είναι απλήρωτοι και οι περισσότεροι από αυτούς έχουν προχωρήσει σε επίσχεση εργασίας. Τη στιγμή που μιλάμε, οι εκατοντάδες εργαζόμενοι έχουν στα χέρια τους τη ροή προγράμματος, καταφέρνοντας να μεταφέρουν τη φωνή τους στις οθόνες μας, παρά το ότι η εργοδοσία έριξε ακόμα και τον πομπό στον Υμηττό, παρά το ότι έφερε την αστυνομία στο σταθμό.

Όπως αναφέρουν οι ίδιοι: "Εδώ και ενάμιση χρόνο η διοίκηση του ALTER μας κοροϊδεύει. Καθυστερεί τους μισθούς μας, υπόσχεται ημερομηνίες πληρωμής που ποτέ δεν τηρεί και μας οδηγεί στην ανέχεια. Μας οφείλονται από 5 έως 10 μισθοί κατά περίπτωση και πλέον έχουμε όλοι πρόβλημα διαβίωσης. Η πλειοψηφία των εργαζομένων βρισκόμαστε σε επίσχεση εργασίας και θα παραμείνουμε μέχρι να εξοφληθούμε. Δεν επαιτούμε. Απαιτούμε τα δεδουλευμένα μας».

BEST END
Η συγκεκριμένη εταιρία του Γιαννίκου είναι η ιδιοκτήτρια της εφημερίδας «Κόσμος του Επενδυτή» και των περιοδικών TIVO, Informer και Δίφωνο. Από τον Οκτώβρη του 2011 οι εργαζόμενοι παραμένουν απλήρωτοι και βρίσκονται σε απεργιακές κινητοποιήσεις, τη στιγμή που ο εργοδότης απειλεί με την καραμέλα της αναστολής έκδοσης των συγκεκριμένων μέσων. Αναφέρει η ανακοίνωση των εργαζομένων: «δεν έχει ακόμη καταβάλει στους εργαζόμενους τους μισθούς Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου 2011, δεν έχει ακόμη καταβάλει στους εσωτερικούς εργαζόμενους με «μπλοκάκι» το δώρο Χριστουγέννων και τους μισθούς του Νοεμβρίου και του Δεκεμβρίου 2011, δεν έχει ακόμη καταβάλει στους εξωτερικούς εργαζόμενους με «μπλοκάκι» μισθούς τουλάχιστον 7 μηνών και σε κάποιες περιπτώσεις ακόμη και ενός έτους, έχει θέσει σε καθεστώς ομηρίας τους εργαζόμενους του περιοδικού «Δίφωνο», αφού με ευθύνη του δεν κυκλοφορεί τους τελευταίους 2 μήνες, ενώ οι εργαζόμενοί του, προσέρχονται στην εργασία τους κανονικά (δεν είναι απολυμένοι και παραμένουν απλήρωτοι)…»

Τελευταίο κατόρθωμα του εργοδότη, η έκδοση του περιοδικού TIVO με άλλο όνομα (TIVI) με τη χρησιμοποίηση τεσσάρων απεργοσπαστών. Όπως ανακάλυψε η Επιθεώρηση Εργασίας μετά από έρευνά της, το απεργοσπαστικό TIVO (TIVI) εκδόθηκε από τα γραφεία της “Modern Times”, μέσω της εταιρίας «Κίνηση Ήχου & Εικόνας», ιδιοκτησίας φυσικά του Γιαννίκου. (βλ. φώτο)

MODERN TIMES
Όπως και στα άλλα μέσα του, έτσι και σε αυτό, η τακτική του Γιαννίκου είναι πια γνωστή: «Στις εταιρίες αυτές το τελευταίο εξάμηνο εξαπολύεται ολομέτωπη επίθεση στους εργαζόμενους με εκδικητικές απολύσεις, καθυστερήσεις μισθών, απειλές και τρομοκρατία από την εργοδοσία.
Στις τρομοκρατικές απειλές της εργοδοσίας εμείς οι εργαζόμενοι δεν θα σκύψουμε το κεφάλι, ενωμένοι και αλληλέγγυοι θα αντιταχθούμε στις εργοδοτικές μεθοδεύσεις, στην κοροϊδία και στις συνεχείς αναβολές της καταβολής των δεδουλευμένων μας». Οι εργαζόμενοι απαιτούν: «Άμεση καταβολή των δεδουλευμένων Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου 2011, καθώς και του Δώρου Χριστουγέννων. Άμεση ανάκληση των εκδικητικών απολύσεων. Καμία άλλη απόλυση εργαζόμενου – καμία απειλή στο χώρο εργασίας».

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΘΕΑΜΑΤΩΝ
Το Νοέμβρη του 2011, που ξεκίνησε η θεατρική σαιζόν, η εργοδοσία ανακοίνωσε μείωση 50% στους συμφωνημένους μισθούς των ηθοποιών και 30% στους τεχνικούς με την αγαπημένη, το τελευταίο διάστημα, φράση των αφεντικών: «Όποιος θέλει δέχεται, όποιος δεν θέλει θα βρούμε έναν από τόσους ανέργους που υπάρχουν». Στους ταμίες και στους ταξιθέτες από 1η Γενάρη που πήγαν να πάρουν τον μισθό τους, ως πρωτοχρονιάτικο μποναμά, τον έλαβαν μειωμένο κατά 120 ευρώ.

ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΙ ΘΕΑΤΕΣ
Στις 21/11/2011 ο Κ. Γιαννίκος συνελήφθη για χρέη προς το δημόσιο, για μη απόδοση ΦΠΑ, ύψους 1.200.000 € (Ενός εκατομμυρίου, διακοσίων χιλιάδων ευρώ), κατηγορούμενος σε βαθμό κακουργήματος. Δύο μέρες μετά αφέθηκε και σήμερα κυκλοφορεί ελεύθερος.
Ούτε απλήρωτοι κομπάρσοι, ούτε σιωπηλοί θεατές στην ομηρία ημών των εργαζομένων από τις μαφίες των αφεντικών.

Αλληλεγγύη στους εργατικούς αγώνες, νίκη στους απεργούς.
Καλή θέαση!

Παναττική Απεργία 17/01
Συγκέντρωση-Πορεία, Προπύλαια 11.00 π.μ.

ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΕΣΗΕΑ

Πήραν την κατάσταση στα χέρια τους οι απεργοι στον Κόσμο του Επενδυτή

Επανήλθαν δριμύτεροι το περασμένο Σάββατο με την ηλεκτρονική τους έκδοση «Εργαζόμενοι του Επενδυτή» οι απεργοί της Bestend του Κ. Γιαννίκου. Με τρία πρωτοσέλιδα- πολιτικό, οικονομικό και πολιτιστικό- και μια συνέντευξη – έκπληξη με τον πρόεδρο της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα. Ίσως είναι η πρώτη φορά που αρχηγός κόμματος δίνει συνέντευξη σε διαδικτυακή έκδοση αυτού του τύπου, δηλαδή σε ηλεκτρονική εφημερίδα απεργών ΜΜΕ, κι αυτό πιστώνεται και στους ίδιους αλλά και στον Αλέξη Τσίπρα που τολμά μια «αντισυμβατική» επικοινωνιακή κίνηση.

Η συνέντευξη είναι φυσικά πολιτική, αλλά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρεται φυσικά και στις εξελίξεις στον Τύπο, τονίζοντας πως οι εργαζόμενοι του κλάδου που βρίσκονται αντιμέτωποι με ένα σκηνικό κατάρρευσης στα ΜΜΕ και μια πρωτοφανή επίθεση από τους επιχειρηματίες τους μπορούν να νικήσουν αν κερδίσουν την εμπιστοσύνη της κοινωνίας.

Η ηλεκτρονική εφημερίδα «Εργαζόμενοι του Επενδυτή».. (http//ergazomenoiependyti.wordpress.com) έχει πολλά ακόμη ενδιαφέροντα ρεπορτάζ, όπως για την κατάσταση στις επιχειρήσεις ΜΜΕ και τον τρόπο που διαχειρίστηκαν πακτωλούς δανείων από τις τράπεζες, για τις περίεργες, τριγωνικές σχέσεις της κεντρικής υπηρεσίας του υπουργείου Παιδείας με τους εποπτευόμενους φορείς του που αναδύουν άρωμα… ιδιωτικοποίησης, για την κατάσταση έκτακτης ανάγκης που επικρατεί στο ΙΚΑ, μια γλαφυρή περιγραφή της μετάβασης του λαμπερού κόσμου των media από την εποχή της γκλαμουριάς στην εποχή της μιζέριας και των περικοπών, ρεπορτάζ για το παρασκήνιο της διαπραγμάτευσης και τις παγίδες του PSI και πολλά ακόμη ρεπορτάζ.