24 Ιουλ 2009

Ο Εναλλακτικός Τύπος αντέχει



Κόντρα στις Κασσάνδρες, ο Εναλλακτικός Τύπος είναι εδώ, αντέχει και συνεχίζει τις αποκαλύψεις! Και αυτό το Σάββατο, 25 Ιουλίου, κυκλοφορεί στα περίπτερα η εφημερίδα των εργαζομένων του Ελεύθερου Τύπου με αποκαλυπτικά θέματα, αναλύσεις και ρεπορτάζ...

Ο ΕΤ θα βρίσκεται στα... μανταλάκια μέχρι και την Τρίτη 28 Ιουλίου με τιμή 0,50 ευρώ. Αναζητήστε τον!!!!


Διαβάστε σε αυτό το τεύχος:
■ Η γρίπη των ΜΜΕ
Πώς φούσκωσαν τα σενάρια για το πλήγμα που θα επιφέρει η ανθρωπότητα ο νέος ιός και πώς κινητοποιήθηκαν οι μηχανισμοί, ιδιαίτερα των φαρμακοβιομηχανιών, που επιδόθηκαν σε αγώνα δρόμου για την παρασκευή εμβολίου
■ Στα χαρτιά έμειναν τα προγράμματα για 230.000 ανέργους
■Σκάνδαλα και προβλήματα συνοδεύουν την παραλαβή του C4i
■ ΕΥΠ- big brother και με το νόμο, εδώ και ενάμισι χρόνο!
Οψιμη ευαισθησία από την αντιπολίτευση αλλά και από κύκλους της εκδοτικής ελίτ για την αναβάθμιση της Υπηρεσίας με υπερεξουσίες
και εξαιρετικά διευρυμένες αρμοδιότητες σε πολλούς τομείς. Οι αλλαγές άρχισαν πέρυσι το Μάρτιο με σχετικό ν/σ Παυλόπουλου
■ Αυθαιρεσία του στρατού σε προστατευόμενη ζώνη στον Υμηττό.
■ Τα σχέδια της κυβέρνησης για μετανάστες και ΛΑΟΣ
■ Μεταχρονολογημένες επιταγές και από το Δημόσιο για το έλλειμμα.
■ Η Τουρκία κλιμακώνει την ένταση στο Αιγαίο
Αναρτήθηκε από Ergazomenoi Eleftheros Tipos στις 6:01 μμ 11

23 Ιουλ 2009

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΕΞΠΡΕΣ: ΑΠΛΗΡΩΤΟΙ ΕΔΩ ΚΑΙ ΜΗΝΕΣ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ


Δεδουλευμένα επτά μηνών και εισφορές περί τα 6 εκατ. ευρώ οφείλει ο Δ. Καλοφωλιάς, πρόεδρος των Εκδοτών, στους εργαζόμενους του ομίλου του. Μεσούσης της οικονομικής κρίσης, το γεγονός δεν προκαλεί ιδιαίτερη αίσθηση. Απορίες ίσως…
Η επιχείρηση
Η επιχείρηση μετρά ήδη μισό αιώνα, και -άγνωστο πώς- συνεχίζει να διατηρεί την φήμη του οικογενειακού "μαγαζιού". Ο πατέρας-εργοδότης Δ. Καλοφωλιάς, αυτοδημιούργητος επιχειρηματίας, παραδίδει πριν από περίπου 5 χρόνια τα ηνία, στον πρωτότοκο γιο του, Γ. Καλοφωλιά. Την ίδια χρονική στιγμή εμφανίζονται τα πρώτα προβλήματα. Καθυστερήσεις πληρωμών, παραιτήσεις, απολύσεις, αλλαγή έδρας (βλέπε Κερατέα) σημειώνονται στον όμιλο που, έχοντας ως ναυαρχίδα την εφημερίδα «Εξπρές», με κύρια πηγή εσόδων τη δημοσίευση ισολογισμών και κρατικών διαφημίσεων (ΟΠΑΠ, ΕΟΤ), επεκτείνεται σε άλλες δραστηριότητες, τυπώνοντας στα ιδιόκτητα πιεστήριά του άλλες εφημερίδες, διοργανώνοντας την ετήσια έκθεση "Τουριστικό Πανόραμα" κ.α.

Έτσι, η ιδιοκτησία αποφασίζει να συστήσει σήμερα νέα εκδοτική ΕΠΕ (ΦΕΚ 5724 19/6/09) με την επωνυμία ‘ΝΕWS1’, κεφάλαιο 120 χιλ. ευρώ και καταστατικό στόχο την έκδοση νέας εφημερίδας, απαλλαγμένης από τα βάρη της προηγούμενης εταιρίας. Ιδιαίτερη αίσθηση προκαλεί η μετοχική σύνθεση της νέας εταιρίας, καθώς σε αυτή συμμετέχουν ο υπεύθυνος πιεστηρίου και η αλλοδαπή σύζυγος αρχιμηχανικού της εταιρίας.
Οι εργαζόμενοι
Κάποιοι από τους εργαζόμενους, συντάκτες και μέλη της ΕΣΗΕΑ οι περισσότεροι, διαισθανόμενοι το κακό να πλησιάζει, φρόντισαν να αποχωρήσουν, εκμεταλλευόμενοι την περίοδο που η εργοδοσία μπορούσε να πληρώσει. Άλλοι, προέβησαν σταδιακά σε ατομικές επισχέσεις εργασίας. Οι εναπομείναντες ‘κωπηλάτες’ (τεχνικοί πιεστηρίου, σελιδοποιοί, φωτοσυνθέτες, διοικητικοί υπάλληλοι), 180 από τα 270 άτομα που απασχολούνταν στην επιχείρηση, συνεχίζουν, είτε αισιοδοξώντας ότι θα καλύψουν τον χρόνο που υπολείπεται για την συνταξιοδότησή τους, είτε θεωρώντας δύσκολο να βρουν νέα δουλειά. Ειδικά οι τεχνικοί της εφημερίδας, πέραν της οικονομικής κρίσης, είναι αντιμέτωποι και με το χαμηλό επίπεδο - παρωχημένη τεχνογνωσία που παρέχουν, πράγμα που οφείλεται σε λαθεμένες επιλογές της εργοδοσίας, η οποία δεν φρόντισε να εκσυγχρονιστεί.
Τα σωματεία
Στον χώρο κάθε εφημερίδας δραστηριοποιούνται τρία διαφορετικά σωματεία, η ένωση συντακτών (ΕΣΗΕΑ), τεχνικών (ΕΤΗΠΤΑ) και προσωπικού (ΕΠΗΕΑ). Κατά τη διάρκεια της τελευταίας πενταετίας έχουν προκηρύξει στον Όμιλο μια 24ωρη και μια 48ωρη απεργία, από τις οποίες μάλιστα εξαιρέθηκαν οι εργαζόμενοι του πιεστηρίου, προκειμένου να κυκλοφορήσουν οι άλλες εφημερίδες που τυπώνονται εργολαβικά από την επιχείρηση.

Η στάση αυτή των σωματείων εκτιμήθηκε, ως αναμενόταν, από την εργοδοσία. Επιχείρηση και σωματεία, άλλωστε, διατηρούν ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας, καθ’ όλη τη διάρκεια της κρίσης. Στο κάτω κάτω, τους χώριζε μονάχα ένας όροφος. Ο πρόεδρος και το μέλος της ΕΤΗΠΤΑ συνεχίζουν να εργάζονται στην σελιδοποίηση, ενώ ο διευθυντής υπηρεσιών της ΕΣΗΕΑ αποχώρησε πρόσφατα.

Aλέξης Θεοδοσιάδης
Εργαζόμενος στην Ημερήσια Οικονομική Εφημερίδα «Εξπρες»
Επίσχεση εργασίας
Αναρτήθηκε από Ergazomenoi Eleftheros Tipos στις 4:35 μμ 0

20 Ιουλ 2009

Η Κίνα καταργεί το ηλεκτροσόκ για τον εθισμό στο ίντερνετ



Το υπουργείο Υγείας της Κίνας αποφάσισε να σταματήσει την χρήση ηλεκτροσοκ για απεξάρτηση από το Ίντερνετ. Εδώ και καιρό στο Linyi Mental Health Hospital χρησιμοποιούσαν ηλεκτροσόκ ως μέρος ενός τετράμηνου προγράμματος που αποσκοπούσε στο να σταματήσει η νεολαία να εθίζεται στο Ίντερνετ.
Σύμφωνα με το νοσοκομείο, αυτό το διάστημα είχαν θεραπευτεί περίπου 3000 νέοι, όμως το υπουργείο Υγείας είχε αντίθετη άποψη. Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση που εξέδωσαν δεν υπήρχε καμία ιατρική απόδειξη πως η χρήση του ηλεκτροσοκ λειτουργούσε ευεργετικά.
Κινέζοι ψυχολόγοι αναφέρουν πως όταν κάποιος είναι εθισμένος στο ίντερνετ, τότε τα συμπτώματα που παρουσιάζει είναι η έντονη επιθυμία για ηλεκτρονικά παιχνίδια, η σύνδεση στον υπολογιστή για περισσότερο από έξι ώρες την ημέρα καθώς και εκδήλωση θυμού όταν δεν μπορεί να συνδεθεί στο ίντερνετ.
Η χρήση του ηλεκτρονικού υπολογιστή και του ίντερνετ έχει αυξηθεί δραματικά στην Κίνα και σύμφωνα με έρευνες τουλάχιστον το 10% των νέων κάτω των 18 είναι εθισμένοι στο ίντερνετ.
ΠΗΓΗ:i-Live.gr


Σχόλιο απο ΜΑΧΟΜΕΝΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑ: Βεβαίως η είδηση είναι οτι προηγουμένως η Κίνα χρησιμοποιούσε τα ηλεκτροσόκ, δηλαδή ένα καταδικασμένο μέσο "θεραπείας", για να "συνετίσει" αυτούς που ξέφευγαν απο το καλούπι