26 Σεπ 2009

ΕΡΤ: "Κλειστόν" λόγω ντιμπέιτ

Επί δύο μέρες το ραδιομέγαρο της ΕΡΤ το διοικούσαν τα κόμματα. Οι «σεκιουριτάδες» αλώνιζαν, έμπαιναν μόνο οι υπάλληλοι βάρδιας και σταμάτησαν οι παραγωγές!




Αρθρο του Απόστολου Διαμαντή


Το σύνηθες σκάνδαλο: Για δύο ολόκληρες μέρες, Δευτέρα και Τρίτη, κατελήφθη το ραδιομέγαρο της ΕΡΤ από τις δυνάμεις ασφαλείας των κομμάτων! Οι υπάλληλοι πετάχτηκαν έξω, οι παραγωγές σταμάτησαν, κυριολεκτικά η δημόσια ραδιοφωνία και η τηλεόραση έκλεισαν. Μόνο βάρδιες ασφαλείας έμειναν, λες και βρισκόμασταν σε πόλεμο!


Οχι, δεν έκλεισε η ΕΡΤ από τους γερμανούς κατακτητές. Από τα κόμματα έκλεισε! Για να κάνουν τις δήθεν τηλεμαχίες τους. Αυτά και οι σεκιουριτάδες το κάνανε τσιφλίκι τους το ελληνικό δημόσιο. Οπως γίνεται, εξάλλου, σε κάθε προεκλογική περίοδο, από τότε που ανακαλύφθηκε το ντιμπέιτ. Τώρα, όμως, το κακό παράγινε, αφού οι μέρες έγιναν δύο. Δηλαδή, τι θα γινόταν εάν είχαμε και άλλα δύο; Θα έκλεινε για μια βδομάδα; Αυτή η εικόνα της κλειστής ΕΡΤ είναι η εικόνα της απόλυτης παρακμής. Το κράτος - κόμμα.


Πρόκειται για πραγματικά εξοργιστικό γεγονός, απίθανο και παγκοσμίως ανήκουστο. Πού ακούστηκε σε χώρα δημοκρατική να κλείνουν τα μέγαρα επειδή περνά ο αφέντης; Κλείνει το TF1 επειδή περνούν η Σεγκολέν και ο Σαρκοζί να συζητήσουν μια ωρίτσα; Κλείνει το CNN; Κλείνει το BBC για τον Μπράουν; Οχι, φυσικά. Πιθανόν να κλείνουν τα ραδιομέγαρα όταν περνάει ο Καντάφι. Ο Τσαουσέσκου ή ο σάχης. Πάντως, για δημοκρατία αυτό είναι αδιανόητο.
Είναι δυνατόν, όμως, να συμβαίνει αυτό το χάλι και να μη διαμαρτύρεται κανείς; Και... εντάξει ο Καραμανλής και ο Γιώργος, πες πως εκπροσωπούν τα παραδοσιακά κόμματα, που έχουν μάθει να θεωρούν το κράτος περιουσία τους. Αλλά ούτε κι αυτοί δικαιολογούνται, καθότι υποτίθεται εκφράζουν τη νέα εποχή - τρομάρα τους! Οι άλλοι, όμως; Οι αριστεροί υποτίθεται; Πώς δέχονται ο Τσίπρας και η Αλέκα να πηγαίνουν για πολιτικό διάλογο με την ΕΡΤ υπό κατοχή; Κανονικά θα έπρεπε να πουν, όχι, εμείς δεν πάμε για διάλογο εάν πρώτα δεν αποχωρήσουν όλοι οι ασφαλίτες και δεν επανέλθουν οι υπάλληλοι στις θέσεις τους. Διότι αυτό επιβάλλει το κράτος δικαίου. Εκτός και έχουμε κράτος ασιατικού τύπου. Κράτος-αφέντη.


Οταν, όμως, δεν έχεις -έστω στους τύπους- κράτος δικαίου, τι νόημα έχει να αγωνίζεσαι για αυξήσεις μισθών; Αυτό είναι το θέμα; Να πάρουμε άλλα 50 ευρώ; Οταν δεν έχεις δημοκρατία, αυτό είναι δευτερεύον. Ας φτιάξουμε πρώτα ελεύθερη πολιτική κοινωνία και μετά ας ασχοληθούμε και με τα ευρώ.


Και κλείνω με τους δημοσιογράφους της τηλεόρασης. Αυτοί, ως συνήθως, μιλιά δεν έβγαλαν γενικώς. Διότι και αυτοί μέρος του κυρίαρχου πολιτικού συστήματος είναι. Τι κι αν έκλεισε η ΕΡΤ; Αυτοί είναι εκεί και αυτοί είναι η ενημέρωση. Ποια είναι η ενημέρωση; Να μαθαίνουμε από τις 5 το απόγευμα, σε διακαναλική σύνδεση, τι γραβάτα φοράει ο Καραμανλής και τι ώρα έκανε γυμναστική ο Γιώργος. Ο Όργουελ είναι παιδικό ανάγνωσμα μπροστά σ' αυτό το τηλεοπτικό σενάριο.


Θα πρέπει κάποιος, επιτέλους, να πάρει την ευθύνη και να πει: πρώτον, τα ντιμπέιτ σας δεν μας ενδιαφέρουν. Μας βλάπτουν. Και, δεύτερον, αυτή η πολιτική και δημοσιογραφική εκπροσώπηση επίσης δεν μας εκφράζει. Δεν είστε υπεράνω της κοινωνίας και των πολιτών. Είστε υπηρέτες τους, που θα 'λεγε κι ο Ρουσό. Τα μέγαρα δεν είναι δικά σας. Είναι δικά μας. Να μένει η τηλεμαχία. Δεν μας χρειάζεται, ούτως εχόντων.

25 Σεπ 2009

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΡΙΝΕ ΤΟ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟ ΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΩΝ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΣΤΟ ΚΑΝΑΛΙ 1


Κανονικα απεργούν απο τίς 6 π.μ. οι τεχνικοί στο Δημοτικό Ραδιοφωνικο Σταθμό του Πειραιά "ΚΑΝΑΛΙ1" παρά τίς προσπάθειες της διοίκησης να τους σταματήσει. Λυπόμαστε που η διοίκηση ένός Δημοτικου ραδιοφώνου, δηλαδή ενός σταθμού που ανήκει στους δημότες του και αποτελεί τη φωνή τους-ακολούθησε την ίδια πρακτική που ακολουθούν οι εργοδότες των ιδιωτικών σταθμών τα τελευταία χρόνια για να σταματήσουν όλες τις απεργίες: Δικαστήρια. Μόνο που δεν τούς βγήκε όπως ήθελαν. Λίγο πρίν τα μεσάνυχτα βγήκε η απόφαση του Πρωτοδικείου που έκρινε την απεργία νόμιμη. Ετσι, απο τίς έξη το πρωί οι συνάδελφοί μας τεχνικοί του ραδιοφώνου απεργουν. Ειμαστε μαζί τους.

Αμέσως μετά την απόφαση η ΕΤΕΡ έξέδωσε τήν πιό κάτω ανάκοίνωση:

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Συνηθισμένη στυγνή πρακτική εργοδοτικού μηχανισμού με απειλές και δικαστικές διώξεις ήταν η απάντηση από την πλευρά της Διοίκησης του δημοτικού ραδιοσταθμού του Πειραιά Κανάλι 1. Έτσι η Διοίκηση του ραδιοσταθμού έσυρε στα δικαστήρια την Διοίκηση της Ένωσής μας ζητώντας να κηρυχθεί η απεργιακή μας κινητοποίηση που αρχίζει σε λίγες ώρες παράνομη.
Η απεργία κρίθηκε από το Πρωτοδικείο ΝΟΜΙΜΗ. Η απόφαση βγήκε πριν από λίγο, στις 23.45 της Πέμπτης 24 Σεπτεμβρίου 2009.
Έτσι στην Δημοτική Ραδιοφωνία Πειραιά (Κανάλι 1), οι Τεχνικοί (ηχολήπτες και ηλεκτρονικοί) πραγματοποιούν 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση από την 06.00η ώρα της Παρασκευής 25ης Σεπτεμβρίου 2009 μέχρι και την 06.00η ώρα του Σαββάτου 26ης Σεπτεμβρίου 2009, αφού το Πρωτοδικείο Αθηνών με την Απόφασή του, 2332/09, μετά την προσφυγή σε αυτό της διοίκησης του Καναλιού 1, έκρινε την ΑΠΕΡΓΙΑ ΜΑΣ ΝΟΜΙΜΗ.
ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΜΕ ΑΙΤΗΜΑΤΑ:
1. Την καταβολή των δεδουλευμένων μηνός Αυγούστου 2009 στους εργαζόμενους Τεχνικούς (ηχολήπτες και ηλεκτρονικούς) του δημοτικού ραδιοσταθμού του Πειραιά Κανάλι 1,
2. Την καταβολή στην ΕΤΕΡ των συνδρομών των μελών μας (8 μηνών), που η Διοίκηση του ραδιοσταθμού έχει παρακρατήσει, κατ’ εφαρμογή του άρθρου 14γ της από 13/4/2009 ΣΣΕ ΕΤΕΡ – ΕΙΙΡΑ,
3. Τον πλήρη σεβασμό της ισχύουσας νομοθεσίας και την εφαρμογή των υπογεγραμμένων Σ.Σ.Ε μεταξύ Ε.Ι.Ι.Ρ.Α και Ε.Τ.Ε.Ρ.
4. Την τήρηση των κανόνων υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους εργασίας.
Επαναλαμβάνουμε ότι:
Δεν θα επιτρέψουμε την παραβίαση των θεσμικών και οικονομικών δικαιωμάτων των τεχνικών και ότι μόνο θυμηδία, πραγματικά, μας προκαλούν οι παλιάς κοπής προσπάθειες εκφοβισμού και τρομοκράτησης των τεχνικών από την πλευρά της Διοίκησης του ραδιοσταθμού «Κανάλι 1», καθώς και οι δικαστικές διώξεις.
Καλούμε την Διοίκηση του ραδιοσταθμού να προχωρήσει στην αποπληρωμή των δεδουλευμένων και να φροντίσει να διασφαλιστούν στοιχειώδεις συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας των εργαζομένων τεχνικών στο «Κανάλι 1». Η πρακτική της παραβίασης των άρθρων της ΣΣΕ και δη από Διοίκηση Δημοτικού ραδιοσταθμού αποτελεί για µας απαράδεκτη και αήθη συμπεριφορά.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο
Ο Πρόεδρος Δημήτρης Καμαρινόπουλος
Ο Γενικός Γραμματέας Δημήτρης Καραπανάγος

24 Σεπ 2009

ΑΠΕΡΓΟΥΝ ΑΥΡΙΟ ΟΙ ΤΕΧΝΙΚΟΙ ΣΤΟ "ΚΑΝΑΛΙ 1"

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ - ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

24ωρη απεργιακή κινητοποίηση στον Δημοτικό ραδιοσταθμό του Πειραιά «Κανάλι 1» για την Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου 2009 και από τις 6.00πμ

Μπροστά στην συνεχή ασυνέπεια της Διοικήσεως του δημοτικού ραδιοσταθμού Πειραιά (Κανάλι 1) που έχει ως αποτέλεσμα μεγάλες καθυστερήσεις στις πληρωμές μισθών, καθώς και στις άθλιες συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους εργασίας, το ΔΣ της ΕΤΕΡ αποφάσισε την κήρυξη εικοσιτετράωρης απεργιακής κινητοποίησης στον εν λόγω ραδιοσταθμό για την Παρασκευή 25ης Σεπτεμβρίου 2009 και από τις 6.00 το πρωί έως τις 6.00πμ του Σαββάτου 26ης Σεπτεμβρίου 2009.με αιτήματα :

1. Την καταβολή των δεδουλευμένων μηνός Αυγούστου 2009 στους εργαζόμενους Τεχνικούς (ηχολήπτες και ηλεκτρονικούς) του ραδιοσταθμού σας,

2. Την καταβολή στην ΕΤΕΡ των συνδρομών των μελών μας (8 μηνών) που έχετε παρακρατήσει κατ' εφαρμογή του άρθρου 14γ της από 13/4/2009 ΣΣΕ ΕΤΕΡ - ΕΙΙΡΑ,

3. Τον πλήρη σεβασμό της ισχύουσας νομοθεσίας και την εφαρμογή των υπογεγραμμένων Σ.Σ.Ε μεταξύ Ε.Ι.Ι.Ρ.Α και Ε.Τ.Ε.Ρ.

4. Την τήρηση των κανόνων υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους εργασίας.

Δηλώνουμε προς κάθε υπεύθυνο ότι δεν θα επιτρέψουμε την παραβίαση των θεσμικών και οικονομικών δικαιωμάτων των τεχνικών. Βέβαια μόνο θυμηδία, πραγματικά, μας προκαλούν οι παλιάς κοπής προσπάθειες εκφοβισμού και τρομοκράτησης των τεχνικών από την πλευρά της Διοίκησης του ραδιοσταθμού «Κανάλι 1».

Καλούμε την Διοίκηση του ραδιοσταθμού να προχωρήσει στην αποπληρωμή των δεδουλευμένων και να φροντίσει να διασφαλιστούν στοιχειώδεις συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας των εργαζομένων τεχνικών στο «Κανάλι 1».

Η πρακτική της παραβίασης των άρθρων της ΣΣΕ και δη από Διοίκηση Δημοτικού ραδιοσταθμού αποτελεί για μας απαράδεκτη και αήθη συμπεριφορά.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο
Ο Πρόεδρος Δημήτρης Καμαρινόπουλος
Ο Γενικός Γραμματέας Δημήτρης Καραπανάγος

''Ένωση Τεχνικών Ελληνικής Ραδιοφωνίας

ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΤΩΝ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΤΗΣ ΕΡΤ3

Μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης επισκέφτηκαν σήμερα τον Πρόεδρο της Διοικούσας επιτροπής της ΕΡΤ – 3 και του επέδωσαν την εξής διαμαρτυρία.

Δ Ι Α Μ Α Ρ Τ Υ Ρ Ι Α ΠΡΟΣ:
Τον Πρόεδρο, κ. Τάσο Σπηλιόπουλο και την Διοικούσα επιτροπή της ΕΡΤ3
ΚΟΙΝ: 1. Γενική Διευθύντρια της ΕΡΤ – 3 κ. Θάλεια Ιωαννίδου,
Διευθυντή τηλεόρασης κ. Γεώργιο Φράστανλη, ε
ιδικό σύμβουλο Διοίκησης κ. Γεώργιο Φερέτη,
προϊστάμενο σύνταξης ειδήσεων κ. Ν. Λαδιανό
2. Ε.Σ.Ρ. , ΕΚΘ, ΠΟΣΠΕΡΤ, ΕΤΙΤΑ, ΕΤΕΡ, ΠΟΕΣΥ, ΕΣΗΜΕΜΘ, ΕΣΗΕΑ

Κύριε πρόεδρε της ΕΡΤ – 3Ασφαλώς θα σας είναι γνωστό ότι :

1. Η ΕΤ-3 και η ΕΡΤ γενικότερα, παρέχει στα ιδιωτικά κανάλια δωρεάν και απευθείας εικόνα και ήχο (το λεγόμενο «pull») των δραστηριοτήτων των πολιτικών αρχηγών και άλλων γεγονότων που κρίνονται σοβαρά (όπως π.χ. η απευθείας μεταδόσεις των δηλώσεων του εκπροσώπου της πυροσβεστικής στις πρόσφατες φωτιές στην Αττική) γεγονός που σε καμιά άλλη χώρα δεν συμβαίνει και βασίζεται πάνω σε μια απλή απόφαση κάποιας διακομματικής επιτροπής που πάρθηκε σε κάποια εκλογική αναμέτρηση του παρελθόντος.

2. Η σύνδεση με οπτική ίνα της Ε Ρ Τ με τον ΑΝΤ1 με σκοπό η εικόνα από τα διάφορα ρεπορτάζ που πραγματοποιούν οι εργαζόμενοι της Ε Ρ Τ να γίνεται, άμεσα και δωρεάν, κτήμα του ιδιωτικού τηλεοπτικού σταθμού. Και,

3. Το δωρεάν μοίρασμα στους ιδιωτικούς τηλεοπτικούς σταθμούς του οπτικοακουστικού υλικού από τα διάφορα καθημερινά ρεπορτάζ που πραγματοποιούν οι εργαζόμενοι της Δημόσιας τηλεόρασης και της ΕΤ-3, μόλις αυτό ζητηθεί από αυτούς.

Σας ενημερώνουμε ότι αυτοί είναι και οι σοβαρότεροι λόγοι που οι εργοδότες μας, το τελευταίο χρονικό διάστημα, προβαίνουν σε αθρόες απολύσεις, σε πιέσεις για «εθελούσια έξοδο» και έχουν βάλει στόχο το κλείσιμο των παραρτημάτων που διατηρούν οι πανελλαδικοί ιδιωτικοί τηλεοπτικοί σταθμοί στην Θεσσαλονίκη.

Διαμαρτυρόμαστε, έντονα για την συμπεριφορά αυτή της ΕΤ-3 και της Δημόσιας τηλεόρασης γενικότερα, επειδή οδηγεί, με μαθηματική ακρίβεια, στην δραματική συρρίκνωση των θέσεων εργασίας μας και στον περαιτέρω πλουτισμό των εργοδοτών μας.

Ζητάμε να σταματήσει αμέσως η δωρεάν παροχή οπτικοακουστικού υλικού προς τους ιδιωτικούς τηλεοπτικούς, από την ΕΤ3 και την ΕΡΤ γενικότερα, την άμεση αφαίρεση της οπτικής ίνας και τον περιορισμό του «pull» μόνο στα επίσημα διαγγέλματα του εκάστοτε πρωθυπουργού της Χώρας μας.

ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΥΠΟΧΡΕΩΜΕΝΟΙ ΝΑ ΚΑΤΑΦΥΓΟΥΜΕ ΣΕ ΟΛΕΣ ΕΚΕΙΝΕΣ ΤΙΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣΠΟΥ ΘΑ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΟΥΝ ΤΗΝ ΥΠΑΡΞΗ ΜΑΣ.

ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΤΙΤΒΕ

ΠΗΓΗ: taxalia.blogspot.com

23 Σεπ 2009

Οι... ΞΕΝΟΙ με το φακό του φωτοειδησεογράφου


Φίλοι και ..ξένοι.
«Τι είναι ξένο; Ξένο προς εμάς, τον τρόπο ζωής μας, την κουλτούρα μας;
Μήπως είναι οτιδήποτε ανοίκειο;
Κι αν αυτό το ξένο είναι άνθρωπος;
Πότε ο ταξιδιώτης, ο άγνωστος, ο επισκέπτης, ο διωγμένος, μέσα στην πορεία της ζωής του, γίνεται Ξένος»;...
Μέσα από ένα τέτοιο προβληματισμό ο καλλιτέχνης φωτοειδησεογράφος Παναγιώτης Μοσχανδρέου έβαλε μερικούς από τους ανθρώπους που συνάντησε στο δρόμο του – και που κάποιοι από μας αποκαλούμε "ξένους" – να ποζάρουν μπροστά στο φακό του.
Αυτοι οι…ξένοι θα είναι οι πρωταγωνιστές ενός φθινοπωρινού ταξιδιού που θα ξεκινήσει στις 9μ.μ. Της Τετάρτης 30 Σεπτεμβρίου στο Κινητήρας Studio (Ερεχθείου 22, Ακρόπολη), σε μια έκθεση που θα διαρκέσει ως τις 30 Δεκεμβρίου και τελεί υπό την αιγίδα της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες. (http://www.unhcr.gr/).
Τίτλος: “Les étrangers”, Οι ξενοι.
Φωτογραφίες που απεικονίζουν ξεριζωμένους ανθρώπους που βρέθηκαν σε κέντρα υποδοχής και καταυλισμούς στη Λέρο, την Πεντέλη, το Βόλο, την Πάτρα με την ελπίδα να βρουν μια νέα πατρίδα για να ξαναχτίσουν τη ζωή τους.
«Προσηλωμένοι στις φωτογραφίες το μυαλό μας μπαίνει σε μια περίεργη λειτουργία… γεννά σειρά από χαρακτηρισμούς και επίθετα, που μοιραία μετατρέπονται σε έντονα συναισθήματα για όλους αυτούς, που λίγο πριν θεωρούσαμε «ξένους». Στο τέλος της βραδιάς οι «ξένοι» θα είναι γνωστοί και αγαπημένοι που απλά δεν έτυχε να συναντήσουμε ακόμη».
Η εθελοντική εργασία του Παναγιώτη Μοσχανδρέου στο φωτογραφικό τμήμα της "Action Aid" στο Λονδίνο,Action Aid" στο Λονδίνο, ήταν η αρχή της απόφασης του να ασχοληθεί με την φωτοειδησεογραφία και με τους ανθρώπους ανάμεσά μας που δεν περνούν και τόσο καλά… Ταξιδεύοντας στην Αλβανία, τη Σερβία, την Ουκρανία, την Τουρκία, τη Βραζιλία, την Αρκτική, την Κίνα κ.α., κάλυψε με το φωτογραφικό του φακό ιστορίες ανθρώπων και σημαντικά αθλητικά και πολιτιστικά γεγονότα. Η δουλειά του έχει δημοσιευτεί μεταξύ άλλων στην εφημερίδα «The Guardian» του Λονδίνου, στον «The Observer», στα περιοδικά ΒΗΜαγκαζίνο, Έψιλον, Κάπα, Ταχυδρόμος. Είναι μέλος της Ένωσης Φωτοειδησεoγράφων Ελλάδας, του Πανελλήνιου Συνδέσμου Αθλητικού Τύπου και της Association Internationale de la Presse Sportive.
Ραντεβού στίς 30 Σεπτέμβρη
Περισσότερες πληροφορίες: τηλ.: 210 9248328, κιν.: 698 6155901e-mail: info@kinitiras.comhttp://www.kinitiras.com/, http://www.kinitirastudio.com/

ΔΙΧΑΖΟΥΝ ΤΟΥΣ ΕΚΔΟΤΕΣ ΟΙ ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ

Νέες διαστάσεις παίρνει η υπόθεση της προβολής των προσφορών των εφημερίδων μέσα από τα δελτία ειδήσεων καναλιών, αφού χθες το ΕΣΡ έπειτα από σειρά δημοσιευμάτων, αποφάσισε να εξετάσει το θέμα. Ο πρόεδρος του ΕΣΡ, Ιωάννης Λασκαρίδης.Η υπόθεση αφορά βεβαίως το σύνολο του Τύπου, έχει εξελιχθεί ωστόσο σε «προσωπική» διένεξη μεταξύ δύο εκ των μεγαλυτέρων εκδοτικών συγκροτημάτων της χώρας, του ΔΟΛ και της Χ.Κ. Τεγόπουλος.
Οπως δήλωσε χθες ο πρόεδρος του ΕΣΡ Ιωάννης Λασκαρίδης, το Συμβούλιο αποφάσισε να παραπέμψει σε ειδικό επιστήμονα την υπόθεση, προκειμένου να διερευνηθεί το εάν και κατά πόσο, η προβολή των προσφορών εφημερίδων, μέσα από τα δελτία ειδήσεων και τις εκπομπές, «συγγενών» -με την εφημερίδα- μετοχικά τηλεοπτικών σταθμών, αποτελεί γκρίζα διαφήμιση.
Η υπόθεση ήρθε στο φως της δημοσιότητας μετά τις έντονες αντιδράσεις μέσα από δημοσιεύματα αλλά και τοποθετήσεις μετόχων της Χ.Κ. Τεγόπουλος, σχετικά με την προβολή της οποίας τυγχάνουν οι εκδοτικές προσφορές κατά κύριο λόγο του συγκροτήματος ΔΟΛ, αλλά και των λοιπών μετόχων του τηλεοπτικού σταθμού Mega, στα δελτία ειδήσεων του καναλιού.
Συγκεκριμένα υποστηρίζεται ότι η προβολή αυτή, συνέπεια της υψηλής συμμετοχής που διαθέτουν οι προαναφερθέντες εκδοτικοί οργανισμοί, στην Τηλέτυπος Α.Ε., τη διαχειρίστρια εταιρεία του καναλιού Mega, νοθεύει τους κανόνες του ανταγωνισμού επηρεάζοντας με καταλυτικό τρόπο την ομαλή λειτουργία της εκδοτικής αγοράς, αφού παρέχει δωρεάν διαφήμιση και μάλιστα γκρίζα -υπό τη μορφή είδησης- στα ανταγωνιστικά της Χ.Κ. Τεγόπουλος, ημερήσια φύλλα που εκδίδουν μέτοχοι του Mega.
Υπενθυμίζεται ότι στο μετοχικό κεφάλαιο της Τηλέτυπος συμμετέχουν η Πήγασος Εκδοτική με 26,82% και ο ΔΟΛ με 22,11%, ως οι μεγαλύτεροι μέτοχοι, ενώ τα υπόλοιπα μερίδια της εισηγμένης, ανήκουν στους Benbay Limited 5,05% (εταιρεία συμφερόντων του ομίλου Ρέστη), BNP Paribas 4,69%, Eurofinanciere 4,04%, Premier Ltd 3,1% Saran Holdings 2,7% αλλά και στη Χ.Κ. Τεγόπουλος με μικρό ποσοστό που ανέρχεται μόλις στο 2,68%.
Υπενθυμίζεται ότι το μικρό αυτό ποσοστό διαμορφώθηκε προ ετών, όταν οι μέτοχοι της εκδοτικής εταιρείας που εκδίδει την Ελευθεροτυπία και την Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία, έλαβαν την στρατηγική απόφαση να εξέλθουν από τα τηλεοπτικά πράγματα της χώρας, πουλώντας το διψήφιο μερίδιο που διατηρούσαν στο Mega, από τη σύσταση της ιδιωτικής τηλεόρασης στην Ελλάδα.
Οι συνεργασίες
Η συνέργεια μεταξύ των διαφορετικής μορφής ΜΜΕ που ανήκουν στα ίδια συγκροτήματα είναι πλέον πάγια τακτική που ακολουθείται σε ολόκληρο τον κόσμο, ειδικότερα την τρέχουσα περίοδο.
Οι ουσιαστικές αλλαγές που επήλθαν στο διεθνές μιντιακό περιβάλλον από την ευρεία διάδοση τόσο των παραδοσιακών ηλεκτρονικών μέσων όσο και των αναδυόμενων (ίντερνετ, κινητά κ.λπ.), σε συνδυασμό με τη διεθνή οικονομική κατάσταση, κατέστησαν τη συνέργεια μεταξύ των Μέσων αναγκαιότητα.
Στη χώρα μας, αλλά και αλλού, η προβολή έντυπων υπό τη μορφή της παραδοσιακής διαφήμισης στα ηλεκτρονικά μέσα και το αντίθετο, είναι σχεδόν στο σύνολό της προϊόν συμφωνίας συμψηφισμού, μεταξύ των εμπορικών τμημάτων των επιχειρήσεων.
Παρά ταύτα η προβολή υπό τη μορφή είδησης είναι σαφώς κάτι διαφορετικό και έγκειται πλέον στο ΕΣΡ να αποφασίσει εάν είναι ή όχι συμβατό με τα ισχύοντα.
Τι ελέγχεται
Αυτό που θα ελεγχθεί από την ανεξάρτητη ραδιοτηλεοπτική αρχή, κατ' ουσίαν, είναι το κατά πόσο νοθεύονται οι όροι του υγιούς ανταγωνισμού και επηρεάζεται η λειτουργία της αγοράς, ενώ θα πρέπει να επισημανθεί ότι οι αρμοδιότητες του ΕΣΡ περιορίζονται αυστηρώς και μόνο στις εμπλεκόμενες τηλεοπτικές επιχειρήσεις και όχι στις εκδοτικές.
Σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις, το ΕΣΡ, εφόσον διαπιστώσει παράβαση, μπορεί να επιβάλει κυρώσεις (οικονομικές και άλλες) μόνο στον τηλεοπτικό σταθμό και όχι στις εκδοτικές επιχειρήσεις.

ΠΗΓΗ: anergoidimosiografoi

22 Σεπ 2009

Ή ανεργία προ των πυλών: Μόνο με κομματικά κριτήρια βρίσκεις δουλειά

Η ανεργία προ των πυλών Μαύρα μαντάτα, για τους εργαζόμενους, περιλαμβάνει η ετήσια έκθεση του ΟΟΣΑ, με τίτλο «Προοπτικές Απασχόλησης», που δόθηκε στη δημοσιότητα την περασμένη Τετάρτη. Ο διεθνής οργανισμός προβλέπει ότι μέχρι το τέλος του ερχόμενου χρόνου, στη λίστα των ανέργων θα έχουν προστεθεί άλλα 25 εκατομμύρια. Ο μέσος όρος της ανεργίας στις χώρες-μέλη του ΟΟΣΑ -23 χώρες της Ευρώπης, η Νότια Κορέα, η Ιαπωνία, η Αυστραλία, οι ΗΠΑ, η Τουρκία, το Μεξικό, ο Καναδάς και η Νέα Ζηλανδία- θα αγγίξει το 10%, στα τέλη του 2010.Στην ίδια έκθεση τονίζεται ότι ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι ότι η αύξηση της ανεργίας «να λάβει δομικό χαρακτήρα και να εξελιχθεί σε κοινωνική κρίση», που συνεπάγεται πτώση του βιοτικού επιπέδου, την αύξηση των προβλημάτων υγείας, παραβατικότητας και εγκληματικότητας. Στον κλάδο μας η λίστα των ανέργων μεγαλώνει και μόνον με κομματικά κριτήρια βρίσκεις δουλειά. Τί προτίθεται να πράξει το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ για τους συναδέλφους αυτούς; Υπάρχει περίπτωση να βρεθεί κάποια αξιοπρεπής δουλειά για τους ανέργους που δεν ανήκουν στην εκλογική πελατεία του πρώην προεδρείου της ένωσης; Και μην ακούσουμε για «υπηρεσιακό προεδρείο» γιατί ακόμη κάνει τις συναλλαγές του και άλλοι πηγαίνουν με συμβάσεις και άλλοι με «μπλοκάκι» στις δουλειές που «ανοίγουν». Ντροπή τους...
Black perlite

21 Σεπ 2009

Ψηφοδέλτια με ...Τύπο


Δεκάδες δημοσιογράφοι του έντυπου και του ηλεκτρονικού Τύπου κατέρχονται ως υποψήφιοι για να καθήσουν στα έδρανα του Κοινοβουλίου
Διαβάζουμε σε ρεπορτάζ στήν εφημερίδα ΤΟ ΒΗΜΑ της Κυριακής:
«Η δημοσιογραφία σε οδηγεί παντού, αρκεί να την εγκαταλείψεις εγκαίρως». Το παλιό δημοσιογραφικό γνωμικό μάλλον έλαβαν υπόψη τους δεκάδες δημοσιογράφοι του έντυπου ή ηλεκτρονικού Τύπου και αποφάσισαν να εγκαταλείψουν νωρίς τη δημοσιογραφία, επιχειρώντας να μεταπηδήσουν στην πολιτική με όχημα τα ψηφοδέλτια των κομμάτων στις προσεχείς εθνικές εκλογές.
Ισόπαλα είναι τα δύο μεγάλα κόμματα στις... δημοσιογραφικές υποψηφιότητες, διαθέτοντας από 25 έκαστο.

Στη Νέα Δημοκρατία εκτός των ήδη βουλευτών κκ. Πάνου Παναγιωτόπουλου, Θεόδωρου Κασσίμη, Αργύρη Ντινόπουλου, Αρη Σταθάκη (Β΄ Αθηνών), κυρίας Φωτεινής Πιπιλή (Α΄ Αθηνών), Γιώργου Κοντογιάννη (Ηλεία), Σίμου Κεδίκογλου (Εύβοια), Κώστα Γκιουλέκα (Α΄ Θεσσαλονίκης), Νατάσας Ράγιου (Αχαΐα), Στέλιου Νικηφοράκη (Χανιά), αλλά και του κ. Μάξιμου Χαρακόπουλου (Λάρισα)- εναντίον του οποίου πριν από μερικούς μήνες υπήρξαν διαμαρτυρίες λόγω της εγγραφής του στην ΕΣΗΕΑ, ως αρθρογράφου- συνεργάτη εφημερίδων- ούτε λίγο ούτε πολύ άλλοι 13 κατά δήλωσή τους δημοσιογράφοι συμμετέχουν στα «γαλάζια» ψηφοδέλτια.

Κάποιοι δημοφιλείς, άλλοι λιγότερο γνωστοί, διεκδικούν την ψήφο με όχημα την πένα ή την εικόνα και τον λόγο τους. Ο τέως ευρωβουλευτής κ. Μανώλης Μαυρομμάτης άφησε τις Βρυξέλλες για την Α΄ Αθηνών, όπου θα ανταγωνιστεί- με την παροιμιώδη ευγένειά του προς τις κυρίες- το πρώην μοντέλο και κατά δήλωσή της εκδότρια- δημοσιογράφο κυρία Ελενα Κουντουρά .

Η κοσμικογράφος κυρία Νίνα Βλάχου κατέρχεται υποψήφια στη Β΄ Αθηνών, ενώ ο μέχρι πρότινος διευθυντής του Γραφείου Τύπου του Πρωθυπουργού κ. Γιάννης Ανδριανός έθεσε υποψηφιότητα στην Αργολίδα.

Επίσης, διεκδικούν σταυρό η κυρία Τάνια Ιακωβίδου από το κανάλι Εxtra 3 στην Περιφέρεια Αττικής, η κυρία Μαρία Τσέγκα, εκδότρια τοπικής εφημερίδας, στην Α΄ Πειραιώς, ο κ. Δημήτρης Τριανταφυλλόπουλος (Τele Τime) στην Αχαΐα, ο κ. Χρήστος Αρβανίτης (εκδότης του τοπικού «Αδέσμευτου Τύπου») στην Ευρυτανία, οι κυρίες Αντιγόνη Ανδρεάκη (Κρήτη ΤV), Ελένη Κουντουράκη (εκδότρια περιοδικού) και ο κ. Κωστής Παπαγεωργίου (Creta Νews) στο Ηράκλειο, η κυρίες Ηλιάννα Καλαντζή στην Κόρινθο, Νάντια Δημητροκάλλη-Παππά στη Φθιώτιδα και Αϊσέλ Ζεϊμπέκ (πολιτική επιστήμων και δημοσιογράφος, αλλά περισσότερο γνωστή από τον μακροχρόνιο αγώνα της οικογένειάς της για την κατάργηση του άρθρου 19 του Κώδικα Ιθαγένειας) στην Ξάνθη.
Στον αριθμό 25 ανέρχονται οι δημοσιογραφικές υποψηφιότητες και στο ΠαΣοΚ. Οι... παλιοσειρές της Βουλής κκ. Γιώργος Λιάνης (Φλώρινα), Πέτρος Ευθυμίου, Γιάννης Δημαράς και Μίμης Ανδρουλάκης (Β΄ Αθηνών), αλλά και οι νεότερες στα βουλευτικά έδρανα κυρίες Χρύσα Αράπογλου (Α΄ Θεσσαλονίκης), Σοφία Γιαννακά (Αιτωλοακαρνανία) και Εύα Καϊλή (Α΄ Θεσσαλονίκης), όπως και ο κ. Τηλέμαχος Χυτήρης , ενώ και ο κ. Κώστας Σκανδαλίδης (Α΄ Αθηνών) εκπλήσσει δηλώνοντας δημοσιογράφος στην επαγγελματική του ιδιότητα, παρ΄ ότι με σπουδές ηλεκτρολόγου- μηχανικού του ΕΜΠ.

Ο κ. Μάκης Γιομπαζολιάς, διευθυντής του Εxtra 3, διεκδικεί ξανά την ψήφο στην Α΄ Αθηνών, οι κυρίες Μαίρη Χατζάκη και Βίκυ Νικάκη στη Β΄ Περιφέρεια της πρωτεύουσας, η αθλητική συντάκτρια της ΕΡΤ κυρία Αρια Αγάτσα στη Βοιωτία, ο κ. Γιώργος Καστρινάκης στη Β΄ Αθηνών και η παρουσιάστρια της ΕΡΤ, με ειδίκευση στη Εurovision, κυρία Δάφνη Μπόκοτα στην Α΄ Πειραιώς. Εκεί θα συναντηθεί με τον κ. Δημήτρη Καρύδη, τραπεζικό υπάλληλο αλλά επί χρόνια υπεύθυνο του Γραφείου Τύπου του ΠαΣοΚ και συντάκτη της «Εξόρμησης», όπως και με τον εκδότη- δημοσιογράφο κ. Δημήτρη Κατσικάρη.

Στην Α΄ Θεσσαλονίκης κατέρχονται υποψήφιες οι κυρίες Αγγελική Τριαρίδου και Μάρνη Χατζηεμμανουήλ, στο Υπόλοιπο Αττικής οι κκ. Δημήτρης Κωνσταντινίδης, Γιώργος Σκαρβελάκης και ο μη δημοσιογράφος, αλλά διευθυντής λειτουργίας της ΕΡΤ κ. Παντελής Ασπραδάκης, στα Ιωάννινα ο κ. Νίκος Ζορμπαλάς, στη Λάρισα ο κ. Βασίλης Ραούλης και στη Χίο ο κ. Μικές Γιανναράς.
Στον ΛΑΟΣ, πλην του προέδρου του κ. Γιώργου Καρατζαφέρη, κατέρχεται ξανά υποψήφιος ο κ. Κυριάκος Βελόπουλος στη Β΄ Θεσσαλονίκης και ο εκ μεταγραφής πρώην βουλευτής της ΝΔ στην Α΄ Αθηνών κ. Δημήτρης Κωνσταντάρας.
Στα ψηφοδέλτια του ΚΚΕ συμμετέχουν έξι δημοσιογράφοι, με πιο γνωστές παρουσίες αυτές της κυρίας Λιάνας Κανέλλη (Β΄ Αθηνών) και του συντάκτη του «Ριζοσπάστη» κ. Νίκου Μπογιόπουλου (Επικρατείας).
Στον ΣΥΡΙΖΑ επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας είναι ο διευθυντής σύνταξης του ημερήσιου «Βήματος» κ. Βασίλης Μουλόπουλος , ο οποίος με την αναγγελία της υποψηφιότητάς του ζήτησε και έλαβε από την εφημερίδα του άδεια ενός μηνός, ενώ υποψήφιοι είναι ο κ. Γιώργος Βαρεμένος και ο κ. Γρηγόρης Ψαριανός .

20 Σεπ 2009

Τί συμβαίνει στην Espresso;

Σε περίοδο σοβαρών ανακατατάξεων βρίσκεται αυτό το καιρό η καθημερινή εφημερίδα Espresso, μαγαζί γωνία όπως απέδειξαν οι εξελίξεις και η προιούσα κυκλοφοριακή άνοδο της εφημερίδας από το 2007 και μετά αλλά και η εξαγορά της από τον επιχειρηματικό όμιλο Λαυρεντιάδη Κυριακίδη. Ήδη από την εφημερίδα αποχώρησαν μέσα στο καλοκαίρι ο γενικός διευθυντής της Χρήστος Μουλίνος και ο εκδότης Γιάννης Φιλιππάκης. Από το συγκρότημα παραιτήθηκε και ο υπεύθυνος της κυριακάτικης έκδοσης Γιώργος Πούλος, οδηγείται σε παραίτηση ο υπεύθυνος του ατελιέ ενώ από την Δευτέρα τίθενται σε καθεστώς αναγκαστικής αδείας η υπεύθυνη του ελεύθερου ρεπορτάζ Αμαλία Βεβελάκη και η αρχισυντάκτρια του καλλιτεχνικού Χαρά Αναστασάκη που εργάζεται στην εφημερίδα από την πρώτη μέρα κυκλοφορίας της, δηλαδή από τον Νοέμβριο του 2000.
πηγη: adiakritos.gr
Οπως είναι γνωστό το σύνολο των μετοχών της εταιρείας Ημερήσιος Τύπος που εκδίδει την εφημερίδα φέρεται να πέρασαν στα χέρια των γνωστών επιχειρηματιών Λ. Λαυρεντιάδη και Π. Κυριακίδη, του Ομίλου Alapis.
Σε σχετικό ρεπορτάζ η εφημερίδα "Ναυτεμπορική " γράφει: "οι δύο επιχειρηματίες διαθέτουν υψηλή ρευστότητα γεγονός που εγγυάται την περαιτέρω ανάπτυξη αλλά και την απρόσκοπτη λειτουργία του εντύπου'.

Η νέα ιδιοκτησία έχει, οπως λένε οι πληροφορίες, αναθέσει ΚΑΙ την Εσπρέσσο στήν κ. Σιδηροκαστρίτου, η οποία όλο λέει οτι "θα προσλάβει άνεργους της ΕΣΗΕΑ" αλλά ...λόγια...λόγια...λόγια