13 Νοε 2010

Πολλά τα...χειροκροτήματα στο facebook για την "παράσταση" του Μπάμπη


Δημοσιεύουμε μία απο τίς αναρτήσεις στο facebook (επώνυμη) και μερικά απο τα δεκάδες σχόλια που προκάλεσε (κι αυτά επώνυμα στη συντριπτική πλειοψηφία τους, αλλα επιλέγουμε να μήν δημοσιεύσουμε όνοματα). Ετσι, για να πάρουν το μήνυμα οι εργοδότες και τα τσιράκια τους οτι οι σκλάβοι άρχισαν να ξυπνάνε.

"Ο Αλαφούζος μέσω του δελτίου του ΣΚΑΪ μας εξηγεί γιατί είναι σχεδόν εθνική ανάγκη να καταργηθεί ο βασικός μισθός! "Αναλυτής" το γνωστόν τσιράκιον Μπάμπης! Είδαμε και διαγράμματα για το πώς μειώθηκαν στο μισό τα έσοδα των ΜΜΕ την ώρα οι μισθοί των δημοσιογράφων αυξήθηκαν. Δεν μας εξήγησε βέβαια γιατί όταν τα έσοδα των ΜΜΕ διπλασιάστηκαν δεν διπλασίασε και τους μισθούς! Δεν μας εξήγησε πόσους έχει στη δούλεψη του με τα "φιλεργατικά" μπλοκάκια. Δεν μας εξήγησε πόσους "δόκιμους" απασχολούσε επί μήνες χωρίς να τους πληρώσει δεκάρα τσακιστήΠάντως λάμπεις στο γυαλί Μπάμπη μου! Τώρα που θα δεις τον Γιαννάκη πες του να βάλει στα έξοδα του '11 και τα γ...κα που πλήρωνα για χρόνια στο μαγαζί σας! Γιατί από βδομάδα, έχεις αγωγή!»

Αυτό αρέσει σε 27 άτομα(ως το απόγευμα)
Σχόλια:…

...Άντε ρε οι παλιοκαραγκιόζηδες, τα λαμόγια που έχουν κάνει τους σταθμούς τους αποικίες δούλων καί κάθε μέρα τρέμουν μήπως τους διώξουνε. Δε χρειαζόμαστε ρε τέτοια ραδιόφωνα, τέτοια Μέσα. Το παίζουν καί ηθικοαριστεριστές, τα φασισταριά. !!!

…Καιρός ήταν. Πήξαμε στην ηθικολογία πια, αλλά κανένας δεν τολμούσε να τους ξεμπροστιάσει. Αλαφούζος-Πορτοσάλτε-Παπαδημητρίου, το τρίγωνο του διαβόλου

…Ε, ξέρεις τώρα, στο πνεύμα της ελεύθερης αγοράς, όλα αυτά επιτρέπονται ... αλλά αυτοί οι αλήτες οι ηχολήπτες θράσσος που το έχουν ... αυτά είναι τα κακά της δημοκρατίας, να μην μπορεί ένας παραγωγός να κάνει πρόγραμμα, να χειρίζεται την κονσόλα, να ψήνει καφέδες, να καθαρίζει τις τουαλέτες ...Εγω ηθελα να ξερα, ποιος θα χειριζεται την κονσολα... Η καθαριστρια? Ο ντιλιβερας που θα φερνει τα τοστ και τις μπυρες? Οι αραχνες, που θα την εχουν κανει πρωτη κατοικια? Ο Φουφουτος? Ποιος?.

…Μα αγαπητέ μου, στα πλαίσια της ελεύθερης αγοράς και της ανταγωνιστικότητας, ΕΝΑΣ θα κάνει τα πάντα και φυσικά θα πληρώνεται με μπλοκάκι. Έτσι πάνε οι ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ μπροστά
.…μικρος ΤΥΜΠΑΝΙΣΤΙΡΤΖΗΣ μην ξεχνατε ομως εχουν οικολογικη συνειδηση

..…είναι κρίμα να μην βλέπεις την αλήθεια και την κοροϊδία που παιζεται σε βαρος των εργαζομένων.... τα λαμόγια και οι μεγαλοκαρχαρίες είναι πλέον φανερό ότι χρησιμοποιούν τους εργαζομένους σαν αναλωσημο υλικό και ουδείς απ' αυτους νοιάζεται για τα ανθρωπινα και εργασιακά δικαιώματα... το σίγουρο είναι ότι έχουμε να δουμε πολλά κακα να εξελισονται μπροστά μας!!!!

…Επειδή δεν είμαι του χώρου, δε γνωρίζω τα δεδομένα, πραγματικά όμως, η "ανάλυση" που έκανε ο Παπαδημητρίου ήταν σα να έχει "οδηγία" να την κάνει.Το βρήκα προπαγανδιστικό να αντιπαραβάλλεις την καμπύλη των διαφημιστικών εσόδων ενός σταθμού με την καμπύλη των μισθών στο ίδιο διαγραμμα με κόκκινη και μπλε γραμμή!…

Εχουμε κι άλλα παραδείγματα...…Στο τελευταίο ραδιόφωνο που δούλεψα το 2007, ο δντης μου ζήτησε το δίπλωμα του ηχολήπτη, με προφανή λόγο το να μπορεί να με δηλώσει ηχολήπτη αν ήθελε να διώξει τους υπάρχοντες. Του είπα ότι "χρώσταγα λεφτά στη σχολή και δεν τους τα έδωσα και δεν μου έδωσαν το δίπλωμα". Μετά παραιτήθηκα γιατί με έβαλε και σε δεύτερο σταθμό του ομίλου, ανέβασε τον μισθό μου κατά... 300 ευρώ, και φυσικά με μπλοκάκι και χωρίς δώρα παρότι ήταν ο μοναδικός και συνεχής εργοδότης μου...Για να μη θυμηθώ σε άλλο μαγαζί της ιδίας οικογένειας όπου θα το περιοδικό τους, τη περίοδο 97-2000, μια περίοδο "ευμάρειας", με πλήρωναν ανά τρίμηνο και με μπλοκάκι πάλι, παρότι ήμουν αρχισυντάκτης στο έντυπο... Μάλιστα είχα" συμμετάσχει" σε τουλάχιστον τρία ΕΠΙΔΟΤΟΥΜΕΝΑ (για την επιχείρηση) σεμινάρια, δεν έμαθα ποτέ σε πιά! Εννοείται ήταν απατεωνιά τους για να παίρνουν λεφτά της ΕΕ, μάλιστα είχαμε ειδοποιηθεί ότι υπάρχει μια αίθουσα με θρανία (!) και αν ερχόταν έλεγχος θα μας ειδοποιούσαν από την είσοδο για να πάμε όλοι οι "συμμετέχοντες" στα θρανία αμέσως!

…Η απάτη, της απάτης, ω απατεώνες!

… Me καποιο τρόπο θα πρέπει να μαζευτητε όλοι (που είστε παρα πολλοί απ' ότι εχω καταλαβει ...) να τους βγάλετε όλα τα άπλυτα στη φόρα... να τους ρεζιλέψετε στη κοινή γνωμη και να πανε απο κει που ήρθαν.... ξερω ότι είναι παρα πολυ δυσκολο αυτό.... αλλλα ρε παιδια δημοσιογραφοι είστε και πολλοι... τι στο καλο δεν μορει να γινει κατι???? φαντάζομαι ότι το παλευετε ο καθενας με δικο του τροπο ...αλλα ετσι δεν γινεται τίποτα....

…δεν είναι άσχημη ιδέα, εξάλλου τώρα πιά δεν έχουμε τίποτα να χάσουμε, εγώ άλλαξα επάγγελμα! Αυτοί, όμως, έχουν να χάσου πολλά...
Τα διάβασες καλά Μπάμπη; Γιατί πρέπει να τα μεταφέρεις σωστά στο αφεντικό σου, μή σου κόψει κι εσένα το 50% ...

Ωραία η ...παράσταση Μπάμπη- στην ανάλυση υστερείς κομματάκι


«Παράσταση» έδωσε πάλι χθές βράδυ ο (γνωστός και μη εξαιρετέος)Μπάμπης Παπαδημητρίου στο δελτίο του Σκαι. Στηρίζοντας , όπως κάνει πάντα(σταθερός …ιδεολογικά, δεν λεμε) τα αφεντικά του παρουσίασε ένα ολόκληρο στρεβλό στατιστικό οικοδόμημα για να δείξει ότι…πρέπει να γίνουν μειώσεις μισθών τουλάχιστον 50%.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του από το 1997 ως το 2007 υπήρχε μία ανοδική πορεία διαφημιστικών εσόδων ενώ από το 2007 η πορεία είναι καθοδική, ενώ αντίστοιχα οι αυξήσεις αποδοχών των εργαζόμενων ( με τις ΣΣΕ μην πάει το μυαλό σας πουθενά αλλού- αυτοί δεν περιλαμβάνονται ποτέ στα στατιστικά…) είναι σταθερά ανοδικές (μιλάει για το…5% μάξιμουμ το χρόνο). Η μισθοδοσία αποτελεί το 60% του κόστους άρα…να κόψουμε τους μισθούς για να συμπαρασταθούν στον πόνο του αφεντικού τους.
Τι λες ρε μεγάλε. Πόσα σου δίνει ο Γιάννης για να τα λες αυτά (σίγουρα όχι τις ΣΣΕ) Και στην τελική, δεν μοιραστήκαμε τα κέρδη (εμείς, γιατί εσύ όλο και κάτι πήρες) για να μοιραστούμε τη χασούρα .
Αναρτήσεις πάνω σ΄αυτό το θέμα στο fb (επώνυμες) προκάλεσαν δεκάδες σχολίων – διάβασε τα Μπάμπη και πρόσθεσέ τα στις στατιστικές σου..

Υπάρχουν και εφημερίδες με αρχές, που έχουν κέρδη χωρίς …απολύσεις

της Νανάς Νταουντάκη
Υπάρχουν και εφημερίδες με αρχές που έχουν κέρδη χωρίς …απολύσεις
Δεν αντιμετωπίζουν όλες οι εφημερίδες την κρίση μόνο με απολύσεις που οι στενόμυαλοι αλλά καλοπληρωμένοι «μάνατζερς» προτείνουν πάντα ως την εύκολη λύση. Σε άλλες χώρες οι εφημερίδες αναζητούν δημιουργικούς τρόπους να ανακάμψουν οικονομικά.

Η είδηση πρόσφατη: Ο όμιλος της Washington post κατάφερε να καταγράψει , κατά το τρίτο τρίμηνο του 2010, κέρδη 60,9 εκατ. δολαρίων σημειώνοντας αύξηση στα έσοδα από τις διαφημίσεις.

Η αύξηση των κερδών αποδίδεται κατά κύριο λόγο στην εκπαιδευτική δραστηριότητα Kaplan, που εμφάνισε υπερδιπλάσια κέρδη εκμετάλλευσης που ανήλθαν στα 99,1 εκατ. δολάρια.
Και παρ΄ότι η εφημερίδα είχε μείωση στην κυκλοφορία της κατά 8% η ζημία των έντυπων μέσων του ομίλου περιορίστηκε σημαντικά, στα 1,7 εκατ. δολάρια, ενώ την περασμένη χρονιά είχε φτάσει στα 23,6 δολάρια.

Βέβαια , σ΄αυτές τις εφημερίδες, σαν την Washington Post, οι αρχές και η φιλοσοφία τους είναι…κάπως διαφορετικές και δεν χαράσσονται από απολίτιστους «μάνατζερς» . Το όραμα για μια μεγάλη εφημερίδα στην υπηρεσία του κοινού αποτυπώνεται στις επτά βασικές αρχές που διατύπωσε ο Ευγένιος Μέιερς, ένας απο τούς εκδότες της. Αυτές τις αρχές τις πρόσφερε σε ομιλία του, στις 5 Μαρτίου 1935, και δημοσιεύτηκαν στο πρωτοσέλιδο της «Ποστ». Αναφέρουμε δύο από αυτές, σαν "τροφή" για συνειρμούς σε όσα συμβαίνουν, αυτό τον καιρό με τα δικά μας ΜΜΕ:

---Το βασικό καθήκον της εφημερίδας είναι πρωτίστως απέναντι στους αναγνώστες της και το κοινό γενικότερα και όχι απέναντι στα ιδιωτικά συμφέροντα των ιδιοκτητών της.

---Στην αναζήτηση της αλήθειας η εφημερίδα πρέπει να είναι προετοιμασμένη να κάνει θυσίες της υλικής περιουσίας της, αν αυτό είναι απαραίτητο για το γενικό καλό

Όταν η Washington post πρωτοεκδόθηκε , το 1877, έβγαινε σε 4 σελίδες, κόστιζε 3 σεντς και είχε κυκλοφορία 10.000 φύλλα. Οι ρεπόρτερς της γύριζαν όλη τη χώρα, με τα πόδια, με άλογο, με ποδήλατο για να βρουν τις «ιστορίες» που θα δημοσίευαν. Σήμερα, απασχολεί περίπου 800 δημοσιογράφους, 1.027 διοικητικούς και 851 τεχνικούς και η έκδοσή της ακολουθεί μια σύνθετη, τεχνολογικά προηγμένη, διαδικασία , ενώ η ηλεκτρονική έκδοσή της λειτουργεί 24 ώρες το 24ωρο επτά μέρες την εβδομάδα. Σέβεται, έμπρακτα, το περιβάλλον (π.χ. με χρήση ανακυκλώσιμων υλικών) και συμμετέχει ουσιαστικά στην κοινωνία των πολιτών, του γείτονα όπως το λέει, με υποτροφίες σε παιδιά, παροχή υπηρεσιών σε ανθρώπινο επίπεδο και εκδηλώσεις «δημιουργικότητας και φαντασίας». Σημαντικό κομμάτι της είναι το εκπαιδευτικό της πρόγραμμα , ενώ κάθε χρόνο επιβραβεύει εκπαιδευτικούς και μαθητές φέρνοντας την εφημερίδα, δηλαδή την ενημέρωση, μέσα σε εκατοντάδες σχολεία.

Πολλά μπορεί να έχουν αλλάξει, όχι όμως και ο βασικός της κανόνας: Πρώτη αποστολή της εφημερίδας είναι να λέει την αλήθεια (όσο πλησιέστερα μπορεί στην αλήθεια που μπορεί να ανακαλύψει, επιβεβαιώσει, αποκαλύψει) που αφορά σημαντικές υποθέσεις σε τοπικό και παγκόσμιο επίπεδο, σαν ένας διαμεσολαβητής της είδησης, χωρίς να υποκύπτει σε «ειδικά» συμφέροντα, ιδιωτικά η δημόσια, δίκαια και ελεύθερα, με σφαιρική αντίληψη των δημόσιων υποθέσεων και των δημόσιων ανδρών.
Νανά Νταουντάκη
Αριστερή Όχθη
(της Μαχόμενης Δημοσιογραφίας)

Τα βιβλία του μέλλοντός μας...


Σημαντική εξέλιξη στην ελληνική ψηφιακή ανάγνωση. Ελληνικά βιβλία περνούν πλέον στο iΡad και το iΡhone!
Η νέα και σπουδαία αυτή εξέλιξη οφείλεται στην επιµονή του γιου ενός εκδότη, του Χάρη Ψυχογιού, ο οποίος µε πολυετή παραµονή στις ΗΠΑ κατάφερε να σπάσει το αδιαπέραστο, για έναν Ελληνα, τείχος της Αpple και να την πείσει να υποστηρίξει και το ελληνικό αλφάβητο...
Δεδοµένου ότι δεν υπάρχει ελληνικό iΒookstore – όπως αντίστοιχα υπάρχει ελληνικό κατάστηµα iΤunes που προσφέρει ελληνική µουσική – ο έλληνας χρήστης των συγκεκριµένων συσκευών θα µπορεί να προµηθεύεται ελληνικούς τίτλους µέσω του αµερικανικού ηλεκτρονικού βιβλιοπωλείου. Αυτό σταδιακά θα επιχειρήσουν να το κάνουν αρκετοί έλληνες εκδότες.

Το ελληνικό ηλεκτρονικό βιβλιοπωλείο myeΒooks.gr έχει φτάσει να διαθέτει 556 τίτλους ελληνικών βιβλίων διαφόρων εκδοτών, που µπορούν να διαβαστούν τόσο σε υπολογιστές όσο και σε συσκευές ανάγνωσης. Στη µάχη των πωλήσεων ηλεκτρονικών βιβλίων έχουν αρχίσει να µπαίνουν όλοι οι µεγάλοι έλληνες εκδότες µέσω των ιστοσελίδων τους. Οι Εκδόσεις Πατάκη κάνουν πωλήσεις και από το σάιτ τους, το ίδιο και οι Εκδόσεις Ψυχογιός, ενώ αυτές τις µέρες άρχισαν πωλήσεις και οι Εκδόσεις Καστανιώτη που διαθέτουν στην ιστοσελίδα τους περί τους 20 τίτλους, συνήθως στην τιµή των 9,90 ευρώ.

Τα ηλεκτρονικά ράφια δεν διαθέτουν ακόµη πολλά βιβλία, αλλά οι εκδότες κάθε µέρα που περνάει, ψηφιοποι ούν όλο και περισσότερα σε µορφή αρχείου e-pub, µορφή που τείνει να επικρατήσει διεθνώς, καθώς διαβάζεται σχεδόν από όλες τις συσκευές ανάγνωσης. Από όλες, εκτός από µία από τις σηµαντικότερες, το Κindle της Αmazon, που έχει δικό του ψηφιακό αρχείο αλλά που αναµένεται, λένε οι ειδικοί, να υιοθετήσει και αυτό το συγκεκριµένο αρχείο, κάτι που θα ανοίξει την πόρτα και στα ελληνικά βιβλία να µπορούν να πωληθούν στις συγκεκριµένες δηµοφιλείς συσκευές.

12 Νοε 2010

Νέες προκλήσεις στον ΔΟΛ


Στο σχέδιο των μαζικών εκκαθαρίσεων του ΔΟΛ προστέθηκαν σήμερα άλλες 16 απολύσεις διοικητικού προσωπικου. Αλλά αυτό δεν έφτανε στην εργοδοσία του ομίλου. Προχώρησε- με τη στήριξη και των δύο διευθυντών των εφημερίδων και του οικονομικού διευθυντή- σε πρωτοφανείς αυθαιρεσίες, που έφτασαν ως τη χρήση σωματικής βίας , καταπατώντας συνταγματικά και θεσμικά δικαιώματα, αυτονόητα σε μία Δημοκρατία.

Τα γεγονότα καταγγέλει η Έργασιακή Επιτροπή του ΔΟΛ:

Η εργοδοσία στον ΔΟΛ έχει χάσει πλέον τον έλεγχο στην αντιπαράθεση που έχει ξεκινήσει εδώ και μήνες με τους εργαζόμενους του οργανισμού. Σήμερα το μεσημέρι προχώρησε σε άλλες 16 απολύσεις υπαλλήλων. Αμέσως, στις 2μμ η εργασιακή επιτροπή του ΔΟΛ κάλεσε συνέλευση στην είσοδο του κτιρίου αφού η διοίκηση για άλλη μια φορά αρνήθηκε να παραχωρήσει την αίθουσα του υπογείου για να γίνει συνέλευση.

Τελικά η συνέλευση πραγματοποιήθηκε και αποφάσισε σαν πρώτη απάντηση, στάσεις εργασίας Τρίτη 16 και Τετάρτη 17 Νοέμβρη. Την Τρίτη παράσταση των εργαζόμενων του ΔΟΛ στο ΔΣ της ΕΣΗΕΑ για να ζητήσουν από την Ένωση να σταθεί στο πλάι τους σε αυτήν την νέα αντιπαράθεση με την εργοδοσία και την Τετάρτη συμμετοχή στην πορεία του Πολυτεχνείου στις 2μμ στην Πλατεία Κλαυθμώνος.
Σε αυτό το κλίμα η εργοδοσία συνέχισε τις προκλήσεις της.

Τα "στελέχη" Καψής, Πεφάνης και Μεμής κάλεσαν τον εκπρόσωπο των δημοσιογράφων του βήματος συνάδελφο Τάσο Αναστασιάδη στο γραφείο της διεύθυνσης και τον απειλούσαν βρίζοντας, γιατί "τόλμησε" να περάσει από τα ΝΕΑ και να ενημερώσει τους συναδέλφους για τις απολύσεις και την συνέλευση που είχε προγραμματιστεί. Του ανακοίνωσαν ότι του απαγορεύουν την είσοδο στον χώρο των Νέων. Στο τέλος της "συνάντησης" με τα στελέχη έφεραν "φουσκωτούς" για να τον πετάξουν έξω απο το γραφείο του Ψυχάρη.
Αντίστοιχες απειλές δέχθηκε και το μέλος του ΔΣ της ΕΠΗΕΑ και εργαζόμενος στον ΔΟΛ Παναγιώτης Σκουτέρης.

Καταγγέλλουμε την νέα προσπάθεια τρομοκράτησης των εργαζόμενων και των εκπροσώπων τους από την διοίκηση του ΔΟΛ. 37 χρόνια μετά το Πολυτεχνείο, το σύνθημα ΨΩΜΙ ΠΑΙΔΕΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ είναι το ζήτημα της αντιπαράθεσης, στην κυριολεξία (και όχι μεταφορικά) στον Δημοσιογραφικό Οργανισμό Λαμπράκη.

Καλούμε τις Ενώσεις (ΕΣΗΕΑ και ΕΠΗΕΑ) και όλα τα συνδικάτα να δώσουν απάντηση στις εργοδοτικές προκλήσεις. Οσο και αν προσπαθούν ο ΔΟΛ δεν θα γίνει κάτεργο αλλά κέντρο αγώνα για να μην φορτωθούν τα βάρη της κρίσης οι εργαζόμενοι.
πηγή:"Ο ΣΧΟΛΙΑΣΤΗΣ ΤΗΣ ΕΠΗΕΑ"

Σαλπάρισε μακριά μας ο Θόδωρος


Αυτό που όλοι φοβόμασταν για τον συνάδελφο και φίλο μας Θόδωρο Σγουρδαίο επιβεβαιώθηκε θλιβερά σήμερα. Το άψυχο σώμα του βρέθηκε από άνδρες του λιμενικού στη θαλάσσια περιοχή της Τροιζήνας στη βορειοδυτική Πελοπόννησο.

Το συνηθισμένο ταξίδι του από τη Σέριφο στην Αττική με τον «Τοξότη» έμελλε να είναι το τελευταίο του.

Αυτό τον χειμώνα, όπως έκανε κάθε χρόνο την ίδια εποχή, ξεκίνησε τη Δευτέρα 1η Νοέμβρη από την αγαπημένη του Σέριφο, μόνος, για να φέρει το σκάφος στο Καλαμάκι. Στη διάρκεια του ταξιδιού ο ίδιος συνήθιζε να σταματάει σε κάποιο νησί, όπως στον Άγιο Γεώργιο, στον Σαρωνικό, για κυνήγι ή για ψάρεμα, γιαυτό και στην αρχή οι δικοί του δεν ανησύχησαν. Μόλις την περασμένη Παρασκευή και αφού έψαξαν, μάταια, να τον βρουν σ΄αυτά τα μέρη ειδοποίησαν για την εξαφάνισή του τις λιμενικές αρχές.

Ποιος ξέρει τι βρήκε στο δρόμο του αλλά από εκείνη τη Δευτέρα τα ίχνη του χάθηκαν.
Το μεσημέρι του Σαββάτου το ταχύπλοο σκάφος του, ο «Τοξότης», εντοπίστηκε αναποδογυρισμένο στις βόρειες ακτές της Φαλκονέρας με δύο ρήγματα κάτω από τα ύφαλα. Μιά στριμωγμένη κουβέρτα έδειχνε ότι προσπάθησε να κλείσει την τρύπα που είχε ανοίξει, ίσως από χτύπημα σε βράχο, ίσως από άλλη αιτία.

«Τυπικά» θα μιλήσουν όλοι για την μακρά και επιτυχημένη πορεία του στο χώρο του Τύπου. Για πολλά χρόνια προϊστάμενος του αθλητικού τμήματος της εφημερίδας ΤΑ ΝΕΑ, ενώ έχει περάσει και από επιτελικές θέσεις σε «Ελεύθερο Τύπο», «Πρώτη», «Νίκη», «Ειδήσεις» και «Έθνος» καθώς και στο περιοδικό «Ομάδα» .

Εμείς ξέρουμε κάτι περισσότερο. Για τις ατελείωτες παρτίδες σκάκι στο καφενείο της ΕΣΗΕΑ με τον Άρη, τον Άγγελο, τον Νίκο. Για το πόσο λιτός, σεμνός και λιγομίλητος ήταν- αρκεί να μην του έπιανες κουβέντα για ιστορία και ακόμη περισσότερο για την ιστορία της Σέριφο, για τις μεγάλες απεργίες στο νησί, για τη θάλασσα και τα καΐκια.

Α, ρε Θόδωρε, ακόμη σου χρωστάω τις φωτογραφίες που έβγαλα στην Σερφιώτικη αυλίτσα της Νένης κι εσύ ακόμη μου χρωστάς τόσες ιστορίες που δεν πρόλαβες να μου πείς. Δεν έγραψες και εκείνο το βιβλίο για την απεργία στο νησί σου, έτσι να μάθει ο κόσμος πώς αγωνίζονται. Νάχεις καλο αέρα στίς θάλασσες που αρμενίζεις τώρα...
Ν.Ν.

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ:Κι όμως, είμαστε ακόμη εδώ. Και θα παραμείνουμε.

Δέκα ημέρες μετά την αίτηση πτώχευσης της “Απογευματινής ΑΕ” οι εργαζόμενοι της ιστορικής εφημερίδας παραμένουμε στις επάλξεις. Πιστοί στο καθημερινό μας ραντεβού στη Φειδίου ερχόμαστε και θα συνεχίσουμε να ερχόμαστε κανονικά στα γραφεία μας. Θα είμαστε δε παρόντες στο δεύτερο μας σπίτι 24ώρες το 24ωρο. Επομένως εάν ορισμένοι εκ της διοικήσεως απεργάζονται... περίεργα σχέδια, να ξέρουν ότι ματαιοπονούν. Και εάν ορισμένοι νόμιζαν ότι θα παραιτηθούμε έτσι απλά από τα νόμιμα δικαιώματα μας, έκαναν λάθος.

Επαναλαμβάνουμε για μία ακόμη φορά ότι θα διεκδικήσουμε μέχρι τέλους τα δεδουλευμένα, τις αποζημιώσεις, και τις θέσεις εργασίας μας, καλώντας το διευθύνοντα σύμβουλο της “Απογευματινή ΑΕ” Κώστα Σαραντόπουλο έστω και αυτή την ύστατη στιγμή να αλλάξει στάση, και να δείξει εμπράκτως πνεύμα συνεργασίας μαζί μας, ώστε να σωθεί αυτή η ιστορική εφημερίδα. Όσο για την απορία, που εξέφρασε “μα γιατί έρχεστε στην εφημερίδα;”, είναι απλώς ακατανόητη.

Σε κάθε μας βήμα έχουμε τη συμπαράσταση των συνδικαλιστικών μας οργάνων, και όλων των συναδέλφων μας, που αντιλαμβάνονται πως η ιστορία της "Απογευματινής", έτσι όπως εξελίσσεται σε μία περίοδο κατά την οποία επαπειλείται μία άνευ προηγουμένου καταιγίδα σε όλα τα ΜΜΕ, δεν αφορά μόνο τους 130 “ομήρους” της Φειδίου, αλλά το σύνολο του κλάδου. Γιατί εάν περάσουν τα σχέδια της διοίκησης της “Απογευματινή ΑΕ” είναι προφανές ότι θα λειτουργήσουν ως πρότυπο και για άλλους ιδιοκτήτες, ανοίγοντας δυσάρεστους δρόμους... Η "Απογευματινή" λοιπόν θα είναι η “μητέρα όλων των μαχών”. Και τη μάχη αυτή θα τη δώσουμε με αποφασιστικότητα και με όπλο μας τη στήριξη των σωματείων μας και την αλληλεγγύη των συναδέλφων μας.

Οι τελευταίες εξελίξεις από το “μέτωπο” είναι οι εξής:
*Την Τετάρτη 10 Νοεμβρίου το διοικητικό συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ αποφάσισε ομόφωνα να εγκρίνει κονδύλι για τα δικαστικά μας έξοδα, δεδομένου ότι έχουμε μπροστά μας μία πολύμηνη αντιπαράθεση με την επιχείρηση, καθώς και τη χορήγηση βοηθήματος, ώστε να αντέξουμε και να μην υποκύψουμε στον εκβιασμό της διοίκησης της “Απογευματινή ΑΕ”. Οι συντάκτες της Απογευματινής ευχαριστούμε το συνδικαλιστικό μας όργανο, που βρίσκεται από την πρώτη στιγμή της κρίσης διαρκώς στο πλευρό μας.
*Την Πέμπτη 11 Νοεμβρίου το διοικητικό συμβούλιο του ΕΔΟΕΑΠ έλαβε ομόφωνη απόφαση για κάλυψη της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης των συντακτών της “Απογευματινής”, χωρίς την καταβολή του μηνιαίου ποσού, που καταβάλλουν οι άνεργοι ή οι μη έχοντες ασφάλιση, για όσο χρονικό διάστημα παραμένουν χωρίς δουλειά. Ευχαριστούμε τον ΕΔΟΕΑΠ για την κίνηση αυτή, η οποία μας ανακουφίζει ουσιαστικά και μας δίνει δύναμη για να συνεχίσουμε τον αγώνα μας.
Πάνω από όλα όμως ευχαριστούμε τους αναγνώστες μας, που εξακολουθούν και τηλεφωνούν εκφράζοντας την αγωνία τους για την τύχη μας και δηλώνοντας ότι περιμένουν η “Α” να κρεμαστεί στα περίπτερα ξανά.
Εργαζόμενοι στην "Α"

Ποιοί θα αξιολογήσουν τους συμβασιούχους της ΕΡΤ


Ορίστηκαν τα πρόσωπα μέσα από την ΕΡΤ που θα απαρτίζουν τις επιτροπές επιλογής των συμβασιούχων.

Στην πρωτοβάθμια επιτροπή συμμετέχουν οι Γιώργος Κογιάννης, Σωτήρης Μαργιωρής, Βασιλική Οικονόμου, Μιχάλης Δημητρακάκος, Αλέξανδρος Αρπλιάς και Ξενοφών Ζηκίδης. Μέλη στη δευτεροβάθμια επιτροπή είναι οι πέντε γενικοί διευθυντές της κρατικής ραδιοτηλέορασης, Β. Μπίτσης, Α. Χοϊδά, Δ. Παπαδημητρίου, Ν. Μιχαλίτσης, Β. Λουρίδας, ένα μέλος του Δ. Σ. της ΕΡΤ και ο πρόεδρος της ΠΟΣΠΕΡΤ.

Στο μεταξύ από ακρόαση θα περάσουν τις επόμενες ημέρες από το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης τα νέα μέλη του Δ.Σ της ΕΡΤ ενώ στη συνέχεια ο Πρόεδρος και ο Διευθύνων Σύμβουλος θα περάσουν από ακρόαση από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής.

Θυμίζουμε ότι τη.... σύνθεση του δ. σ. αποτελούν οι:
Θανάσης Παπαγεωργίου, Δικηγόρος (Πρόεδρος)
Χαράλαμπος Ταγματάρχης, Δημοσιογράφος (Διευθύνων Σύμβουλος)
Χρήστος Αβραάμ, Εμπειρογνώμων Α΄ στο Υπουργείο Εξωτερικών
Λένα Διβάνη, Καθηγήτρια Νομικής Σχολής Αθηνών, Συγγραφέας
Γεωργανδρέας Ζάννος, Δικηγόρος
Λυδία Κονιόρδου, Ηθοποιός
Ηλίας Μοσχονάς, Σύμβουλος Διαχείρισης Ανθρωπίνων Πόρων
Πάνος Σαμούρης, Πολιτικός Επιστήμων, Διεθνολόγος
Στέλιος Στεφάνου, Οικονομολόγος
(πηγή: zoornalistas )
Σημειώνουμε ότι έχουν κατατεθεί συνολικά 4.489 αιτήσεις στην Αθήνα και άλλες 500 στη Θεσσαλονίκη για όλες τις θέσεις. Ειδικότερα έχουν κατατεθεί:
--Για 171 θέσεις δημοσιογράφων (160 στην Αθήνα και Θεσσαλονίκη και 5 στην υπόλοιπη Ελλάδα 2.370 αιτήσεις.
-- Για 34 θέσεις στην ΕΡΑ, 19 παραγωγών και 15 ηχοληπτών 1052 αιτήσεις.
--Για 19 θέσεις καλλιτεχνικών ειδικοτήτων 781 αιτήσεις .
--Για 48 θέσεις Μουσικών-Χορωδών 286 αιτήσεις .
Ανάμεσα στις αιτήσεις βρίσκονται, βεβαίως, γνωστά ονόματα ενδιαφερομένων για παρουσίαση εκπομπής στα κρατικά κανάλια, παρουσιαστών ειδήσεων κ.λ.π.

15512 :για πληροφορίες και καταγγελιίες στην Επιθεώρηση Εργασίας...


Τηλεφωνική γραμμή παροχής πληροφοριών και υποστήριξης σε εργαζόμενους και εργοδότες, σχετικά με τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις τους, δημιουργεί το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας.

Το help desk, θα ενεργοποιηθεί στη γραμμή 15512, η οποία χρησιμοποιείται ήδη για την υποβολή καταγγελιών επώνυμων ή ανώνυμων σχετικά με παραβάσεις της εργατικής νομοθεσίας και της αδήλωτης εργασίας σε μιά προσπάθεια αναβάθμισης αλλά και απλούστευσης της διαδικασίας. Η παροχή των πληροφοριών και των απαντήσεων σε ερωτήματα θα γίνεται σε δύο επίπεδα:

--Στο πρώτο επίπεδο οι ερωτήσεις θα είναι πιο απλές και γενικές. Η απάντησή τους δεν θα απαιτεί ουσιαστική εξειδίκευση και γνώση του ιδιαίτερου περιβάλλοντος του φυσικού προσώπου ή της επιχείρησης που υποβάλλει το ερώτημα.

--Στο δεύτερο επίπεδο θα παραπέμπονται ερωτήματα που αφορούν σε συγκεκριμένες συνθήκες και χαρακτηριστικά της επιχείρησης και της δραστηριότητάς της ή του εργαζόμενου και της εργασίας του. Τα ερωτήματα αυτά κατά βάση θα έχουν περάσει από το πρώτο επίπεδο χωρίς επιτυχή αντιμετώπιση και θα έχουν κλιμακωτή εξέταση από περισσότερο εξειδικευμένους επιθεωρητές.

Ενημέρωση θα παρέχεται και σχετικά με θέματα υγείας και ασφάλειας της εργασίας. Τόσο τα ερωτήματα όσο και οι καταγγελίες θα μπορούν να κατατίθενται επώνυμα ή και ανώνυμα και θα καταχωρούνται ηλεκτρονικά στο σύστημα.

Η ενημέρωση του κοινού σχετικά με τα δικαιώματα των εργαζομένων και τις θεσμοθετημένες υποχρεώσεις των επιχειρήσεων θα γίνεται παράλληλα με την υποδοχή και καταγραφή καταγγελιών και δρομολόγηση τους στις αρμόδιες περιφερειακές υπηρεσίες.

9 Νοε 2010

Δολοφονικές επιθέσεις κατά διαφωνούντων δημοσιογράφων στη Ρωσία

Ίσως να ήταν η αγριότητα με την οποία έγινε η εναντίον του επίθεση ή το ότι καταγράφηκε από κάμερα κλειστού κυκλώματος με όλες τις ανατριχιαστικές λεπτομέρειες, ίσως ακόμη και το ότι σε τρεις μέρες, τρεις δημοσιογράφοι έγιναν στόχος επίθεσης στη Ρωσία.

Ό,τι και να ήταν, γεγονός είναι ότι συνέβαλε για να κατεβάσει τους συναδέλφους τους στους δρόμους. Ο Όλεγκ Κασίν-πολιτικός ανταποκριτής της Κομερσάντ- δίνει μάχη για τη ζωή του στο νοσοκομείο. Οι συνάδελφοί του διαδηλώνουν έξω από το αρχηγείο της αστυνομίας στη ρωσική πρωτεύουσα. «Άλλαξε τον τρόπο που σκέφτομαι», δήλωσε η δημοσιογράφος Τζούλια Σαντόβσκαγια, 23 ετών. «Τώρα καταλαβαίνω. Αν δεν ενωθούμε, θα είμαστε ανίσχυροι».

Η επίθεση κατά του Κασίν με σιδηρολοστό, έγινε τη νύχτα της Παρασκευής. Δυο μέρες αργότερα, τη νύχτα της Κυριακής, άλλος ένας δημοσιογράφος στη Ρωσία, ο Ανατόλι Ανταµτσουκ, ξυλοκοπήθηκε στη Μόσχα. Ο Ανταµτσουκ, δηµοσιογράφος της τοπικής εφηµερίδας «Ζουκόφσκι Βέστι», έγινε στόχος επίθεσης από δύο άνδρες έξω από τα γραφεία της εφηµερίδας στο Βουκόφσκι, 25 χιλιόµετρα από τη Μόσχα. Χθες το απόγευμα όμως έγινε γνωστό πως οι δυο επιθέσεις κατά δημοσιογράφων δεν ήταν και οι μόνες στη Ρωσία τα τελευταία 24ωρα. Ο Σεργκέι Μιχαίλοφ, της εφημερίδας Σαράτοφ Ρεπόρτερ στην κεντρική Ρωσία, ξυλοκοπήθηκε άγρια το απόγευμα της Παρασκευής κι έχασε τις αισθήσεις του.

Όμως τα νέα έφτασαν στη Μόσχα μόλις χτες. Οι διαδηλωτές απαίτησαν να μάθουν ποιος κρύβεται πίσω από τις επιθέσεις και ποιος τις εκτέλεσε. Το Κρεμλίνο δεσμεύτηκε για απαντήσεις.

Τριανταδύο ρώσοι δημοσιογράφοι δολοφονήθηκαν από το 1993 και πάνω από 30 δέχτηκαν επίθεση φέτος.

Φτηνές "εχθροπραξίες" στην Απογευματινή ενός μπαταξή εργοδότη

Αφού δοκίμασε κάθε μέσο για να εξαντλήσει την υπομονή και αντοχή των εργαζόμενων της Απογευματινής ο εργολάβος - εκδότης της Κ. Σαραντόπουλος κατέφυγε σήμερα και στις…δολιοφθορές.
Έστειλε σήμερα ένα από τους παρατρεχάμενούς του, ο οποίος χωρίς να πάρει είδηση κανείς από τους συγκεντρωμένους να το αντιληφθεί αφαίρεσε τις ασφάλειες του ηλεκτρικού ρεύματος από όλους τους ορόφους και το έσκασε τρέχοντας. Στόχος του να αποκόψει τους εργαζόμενους από κάθε επικοινωνία (τον «τσούζει» κατά πως φαίνεται η συνεχής προβολή της υπόθεσης) αλλά και να κάμψει το ηθικό τους. Όταν έγινε αντιληπτός απειλήθηκε σοβαρό επεισόδιο. Εκπρόσωποι του Ιδρύματος Μπότση ( στο οποίο ανήκει το κτίριο της Φειδίου) οι οποίοι είχαν δηλώσει ότι αφήνουν τη χρήση του στους εργαζόμενους, μετέβησαν στην εφημερίδα και τους διαβεβαίωσαν για άλλη μια φορά ότι τα γραφεία είναι στη διάθεσή τους για να εκδώσουν ένα αποχαιρετιστήριο φύλλο.
Στο σάιτ που έχουν δημιουργήσει οι εργαζόμενοι της Απογευματινής έδωσαν τη δική τους απάντηση στίς φτηνές εχθροπραξίες του μπαταξή εργοδότη:
Με “τσαμπουκάδες”, που θυμίζουν άλλες... αλήστου μνήμης εποχές, επιχειρεί η διοίκηση της “Απογευματινής ΑΕ” να εξοντώσει ηθικά τους 130 εργαζόμενους. Ανθρώπους που ούτως ή άλλως είμαστε απλήρωτοι εδώ και τέσσερις μήνες, ενώ με την αίτηση πτώχευσης η διοίκηση της επιχείρησης προσπαθεί να μας αναγκάσει σε εθελούσια έξοδο.
Επειδή όμως οι εργαζόμενοι δεν εγκαταλείψαμε το καράβι, ούτε πρόκειται φυσικά να παραιτηθούμε από τα νόμιμα δικαιώματα μας, πρόσωπο το οποίο φέρεται να έχει εξουσιοδοτηθεί από τη διοίκηση της “Απογευματινής ΑΕ” ήρθε σήμερα το πρωί στην εφημερίδα για να... κατεβάσει το γενικό!

Το εν λόγω άτομο, “γνωστός- άγνωστος” συνταξιούχος, εμφανίστηκε στην εφημερίδα νωρίς το πρωί και λίγο μετά τις 10 άρχισε να αφαιρεί τις ασφάλειες του ηλεκτρικού ρεύματος. Και αυτό υποτίθεται με εντολή του διευθύνοντα συμβούλου της “Απογευματινή ΑΕ” κ.Κώστα Σαραντόπουλου. Προφορική εντολή εννοείται, καθώς για άλλη μία φορά η διοίκηση της εφημερίδας αρνήθηκε να δώσει οποιαδήποτε γραπτή εξουσιοδότηση, ώστε να μην υπάρχουν τεκμήρια των πρακτικών της.

Είναι προφανές ότι η κίνηση αυτή αποσκοπούσε στον εκφοβισμό των 130 εργαζόμενων, που αναζητούμε τρόπο να εκδώσουμε έστω ένα αποχαιρετιστήριο φύλλο, καθώς όπως όλοι γνωρίζουμε για να σταματήσει η ηλεκτροδότηση ενός κτιρίου απαιτείται διακοπή της σύμβασης με τη ΔΕΗ, αφού οι ασφάλειες εύκολα επανατοποθετούνται.
Είναι προφανές επίσης ότι η διοίκηση της επιχείρησης τρομοκρατήθηκε από την ανακοίνωση του Ιδρύματος Μπότση (στο οποίο ανήκει το ιστορικό κτίριο της Φειδίου) ότι τα γραφεία της εφημερίδας είναι στη διάθεση των εργαζόμενων. Εξίσου προφανές είναι όμως ότι ενέργειες τέτοιου είδους όχι μόνο δεν μας φοβίζουν, αλλά μας γεμίζουν με ακόμη μεγαλύτερη αποφασιστικότητα για να συνεχίσουμε τον αγώνα μας.

Οι πρακτικές αυτές θα καταγγελθούν στη Δικαιοσύνη, καλούμε όμως έστω και αυτή την ύστατη στιγμή τη διοίκηση της “Απογευματινή ΑΕ” να αλλάξει στάση, και να δείξει εμπράκτως πνεύμα συνεργασίας μαζί μας, ώστε να σωθεί αυτή η ιστορική εφημερίδα.
Οι εργαζόμενοι στην ''Α''

8 Νοε 2010

Αντισυνταγματικό το καθεστώς "προσωρινής νομιμότητας" καναλιών


Αντισυνταγματική η χωρίς άδεια λειτουργία των τηλεοπτικών σταθμών περιφερειακής και τοπικής εμβέλειας, σύμφωνα με το Συμβούλιο της Επικρατείας. Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας με την υπ' αριθμ. 3578/2010 απόφασή της έθεσε θέμα εξάντλησης της συνταγματικής ανοχής για τη μη αδειοδότηση μέχρι σήμερα των τηλεοπτικών σταθμών περιφερειακής και τοπικής εμβέλειας.
Να σημειωθεί ότι με το Ν. 2644/1998 οι τηλεοπτικοί σταθμοί περιφερειακής και τοπικής εμβέλειας που λειτουργούσαν, θεωρήθηκε ότι λειτουργούν νόμιμα εφόσον υπέβαλαν αίτηση για χορήγηση αδείας. Κατόπιν αυτού οι εν λόγω τηλεοπτικοί σταθμοί λειτουργούν χωρίς να έχει ολοκληρωθεί η αδειοδότησή τους, απλώς με νομοθετήματα παρατείνεται η εκκρεμότητα.

Ειδικότερα, η Ολομέλεια του ΣτΕ έκρινε ότι "η επ' αόριστον ανοχή της λειτουργίας των τηλεοπτικών σταθμών, οι οποίοι ιδρύθηκαν και λειτουργούν παρανόμως, αντίκειται προς το Σύνταγμα".Και συγκεκριμένα:

Πρώτον αντιβαίνει προς τις θεμελιώδεις συνταγματικές αρχές του Κράτους Δικαίου και της προστασίας της αξίας του ανθρώπου (άρθρο 2 παρ. 3 του Συντάγματος).

Δεύτερον, αντιβαίνει προς την συνταγματική αρχή της ισότητας. Διότι θέτει τα πρόσωπα εκείνα, τα οποία, ενώ είχαν την πραγματική δυνατότητα και την βούληση να ιδρύσουν τηλεοπτικό σταθμό, δεν το έπραξαν όμως αυθαιρέτως και δεν παρέβησαν τον νόμο, σε εξόχως μειονεκτική μοίρα σε σχέση με τα πρόσωπα, τα οποία, με την αυθαίρετη κατάληψη ραδιοσυχνότητας, ίδρυσαν παρανόμως τηλεοπτικό σταθμό.

Το ΣτΕ απέρριψε την αίτηση του τηλεοπτικού σταθμού "Αθήνα ΤV" ο οποίος ζητούσε να ακυρωθεί απόφαση του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης που διέκοψε τη λειτουργία του εν λόγω σταθμού, καθώς αντί για ψυχαγωγικό πρόγραμμα που είχε δηλώσει ότι θα εκπέμπει, παρουσίασε διαφημίσεις αστροπροβλέψεων,χαρτομαντειών, μέντιουμ, κ.λπ.
πηγή: ΑΠΕ, εφημερίδες