11 Ιουλ 2009

Η «βρώμικη δημοσιογραφία»στο μικροσκόπιο της Σκότλαντ Γιαρντ


Σκάνδαλο με υποκλοπές τηλεφωνημάτων


Παράνομα και αντιδεοντολογικά, μέσω χιλιάδων τηλεφωνικών υποκλοπών, έκαναν «ρεπορτάζ» κάποιοι σκανδαλοθήρες δημοσιογράφοι δύο εφημερίδων του Ρούπερτ Μέρντοκ .
ΛΟΝΔΙΝΟ. Ερευνα για μεγάλο σκάνδαλο τηλεφωνικών υποκλοπών που συνδέεται με «βρώμικη δημοσιογραφία» διέταξε ο διευθυντής της Σκότλαντ Γιαρντ Πολ Στίβενσον, μετά τις σχετικές αποκαλύψεις του «Guardian» που έχουν προκαλέσει σάλο στη Βρετανία.

Δύο μεγάλες σκανδαλοθηρικές εφημερίδες ταμπλόιντ του μεγιστάνα των ΜΜΕ Ρούπερτ Μέρντοκ «ψάρευαν» επί χρόνια ειδήσεις, προσλαμβάνοντας ιδιωτικούς ντετέκτιβ οι οποίοι υπέκλεπταν χιλιάδες τηλεφωνικές συνδιαλέξεις ηθοποιών, μοντέλων, τραγουδιστών, πολιτικών, ποδοσφαιριστών κ.ά. Στόχος τους ήταν ο εντοπισμός σκανδάλων, ιδίως οικονομικών, αλλά και «ροζ» και ό,τι άλλο ήθελε προκύψει.

Η Νews Group Νewspapers- εταιρεία του κ. Μέρντοκ-, η οποία εκδίδει στη Βρετανία τις εφημερίδες «Τhe Sun» και «Νews of the World, φέρεται να εξαγόρασε τη σιωπή τριών θυμάτων των υποκλοπών για να αποφύγει τις διώξεις, καταβάλλοντάς τους πολύ μεγάλα ποσά, όπως γράφει ο «Guardian».

Από έρευνα που διενεργήθηκε για μια υπόθεση του 2007, προέκυψε ότι 31 ρεπόρτερ της «Sun» και των κυριακάτικων «Νews of the World» έχουν υποκλέψει προσωπικά δεδομένα μέσω των ντετέκτιβ οι οποίοι παγίδευαν τα τηλέφωνα προσωπικοτήτων.

Μεταξύ των θυμάτων που αναφέρει ο «Guardian» περιλαμβάνονται ο πρώην αντιπρόεδρος της βρετανικής κυβέρνησης Τζον Πρέσκοτ , ο δήμαρχος του Λονδίνου Μπόρις Τζόνσον, η πρώην υπουργός Πολιτισμού Τερέζα Τζόουελ, ακόμη και η ηθοποιός Γκουίνεθ Πάλτροου, ο ελληνοκυπριακής καταγωγής ποπ τραγουδιστής Τζορτζ Μάικλ, το μανεκέν Ελ Μακφέρσον , ο ατζέντης αστέρων Μαξ Κλίφορντ.

Συνολικά 2.000-3.000 άνθρωποι παρακολουθούνταν για μικρά ή μεγάλα χρονικά διαστήματα, αγνοώντας τη διαρροή προσωπικών δεδομένων τους, όπως οι τραπεζικοί λογαριασμοί, οι φορολογικές δηλώσεις, οι επαγγελματικές και οι προσωπικές τους επαφές και οτιδήποτε θα μπορούσε να προκαλέσει το ενδιαφέρον ενός σκανδαλοθηρικού εντύπου.

Το σκάνδαλο των υποκλοπών ξεκίνησε με την υπόθεση του Κλιβ Γκούντμαν, υπεύθυνου για το ρεπορτάζ ανακτόρων των «Νews of the World», ο οποίος φυλακίστηκε τον Ιανουάριο του 2007 επειδή παρακολουθούσε τηλέφωνα τριών ανθρώπων του Μπάκιγχαμ.

Ο τότε αρχισυντάκτης της εφημερίδας Αντι Γκούλσον και νυν διευθυντής του γραφείου Τύπου του ηγέτη των Τόρις Ντέιβιντ Κάμερον είχε πει ότι πρόκειται για «μεμονωμένη περίπτωση», πλην όμως ουδείς αμφιβάλλει ότι ήταν σε πλήρη γνώση των παράνομων μεθόδων που χρησιμοποιούσαν οι δημοσιογράφοι υφιστάμενοί του.

Στη δίκη του κ. Γκούντμαν, ο συγκατηγορούμενος ιδιωτικός ντετέκτιβ Γκλεν Μουλκέρ (ο οποίος επίσης φυλακίστηκε) αποκάλυψε ότι είχε παγιδέψει εκτός των τριών αυλικών και άλλα πέντε τηλέφωνα, μεταξύ των οποίων και αυτό του προέδρου της Ενωσης Επαγγελματιών Ποδοσφαιριστών Γκόρντον Τέιλορ , στον οποίο η εφημερίδα κατέβαλε 700.000 στερλίνες, υπό τον όρο ότι δεν θα δημοσιοποιηθούν οι λεπτομέρειες της υπόθεσης. Ως αργά χθες δεν υπήρχε επίσημη αντίδραση από τον όμιλο ΜΜΕ του κ. Μέρντοκ.

(RΕUΤΕRS/FRΕD ΡRΟUSΕR)

9 Ιουλ 2009

ΕΠΟΠΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ: Οι "γκάφες" εκθέτουν τους δημοσιογράφους

Στη σημερινή του συνεδρίαση το Εποπτικό Όργανο Δεοντολογίας, ασχολήθηκε με τα πρόσφατα ατυχέστατα ρεπορτάζ ορισμένων εφημερίδων για την δήθεν επίσκεψη του Τούρκου πρωθυπουργού Ερντογάν στην Αθήνα, με την ευκαιρία των εγκαινίων του Μουσείου της Ακρόπολης.
Το ΕΟΔ εκτιμά ότι τα ανεύθυνα αυτά ρεπορτάζ, εκτός από σοβαρές δημοσιογραφικές αβλεψίες (γκάφες), αποτελούν και δεοντολογικά παραπτώματα, τα οποία εκθέτουν τον κλάδο στην κοινή γνώμη. Με την ευκαιρία αυτή, το ΕΟΔ υπενθυμίζει σε όλους τους συναδέλφους το άρθρο 1, παρ. ε’ και στ’ του Κώδικα Αρχών Δεοντολογίας, τα οποία ορίζουν: «…Ο δημοσιογράφος δικαιούται και οφείλει: ε. Να ερευνά προκαταβολικά, με αίσθημα ευθύνης και με επίγνωση των συνεπειών, την ακρίβεια της πληροφορίας ή της είδησης που πρόκειται να μεταδώσει. στ. Να επανορθώνει χωρίς χρονοτριβή, με ανάλογη παρουσίαση και ενδεδειγμένο τονισμό, ανακριβείς πληροφορίες και ψευδείς ισχυρισμούς, που προσβάλλουν την τιμή και την υπόληψη του ανθρώπου και του πολίτη και να δημοσιεύει ή να μεταδίδει την αντίθετη άποψη, χωρίς, αναγκαστικά, ανταπάντηση, η οποία θα τον έθετε σε προνομιακή θέση έναντι του θιγομένου».
Το Εποπτικό Όργανο Δεοντολογίας της ΕΣΗΕΑ