30 Ιαν 2010

Τό αίσχος των offshore- εχουν και πολιτικοί, δημοσιογράφοι, εκδότες


...Κι όμως τα πράγματα ειναι απλά. Κι όμως τα χρήματα υπάρχουν!

...Μόνο που απ' ότι φαίνεται κανείς δεν τολμάει, ή δεν θέλει να απλώσει χέρι.

Γιατί άραγε;
Μήπως γιατί το "νόμιμον είναι και ηθικόν";Και στην τελική τι καταλήγει να είναι νόμιμο;Απλά αυτό που αποφασίζει μια παρέα πάμπλουτων και άρα πανίσχυρων, που "επηρεάζει" με διάφορους τρόπους τους εκάστοτε κυβερνώντες;

...Είναι καθαρό πως το πρόβλημα με τις εταιρείες αυτές δεν είναι μόνο Ελληνικό.Απο εκτιμήσεις που έχουν γίνει, το 35% του Παγκόσμιου ΑΕΠ, τζιράρεται από 500000 offshore εταιρείες διεθνώς!! Όμως η κατάσταση της Εληνικής οικονομίας, βάζει το θέμα επιτακτικά πρώτα για μας, εδώ και τώρα.
...Είναι γνωστό πως υπάρχουν 10000 ελληνικές offshore(!!!), των οποίων η δραστηριότητα και τα περιουσιακά στοιχεία ΔΕΝ φορολογούνται(η όποια προβλεπόμενη φορολογία ξεπερνιέται από τις εξαιρέσεις που υπάρχουν).

...Επίσης, ο αριθμός τους σαν ποσοστό του παγκόσμιου συνόλου(2%) είναι τεράστιος, σε σχέση με τον πληθυσμό αλλά και το μέγεθος της ελλ.οικονομίας. Μέσω αυτων των 10000 εταιριών νόμιμης φοροδιαφυγής γίνεται ετήσιος τζίρος 500 δις ευρώ!!!Ενώ σύμφωνα με τους FT,«οι Ελληνες εκτιμάται ότι έχουν περισσότερα από 25 δισεκατομμύρια ευρώ σε υπεράκτιους (off shore) τραπεζικούς λογαριασμούς»!Δηλαδή πάνω από το 10% του συνόλου των καταθέσεων που ήταν το 2008 217 δις!

...Τα νούμερα είναι εξοργιστικά αν σκεφτεί κανείς ότι πάρα πολλοί έχουν πάνω από μία offshore(μία για ακίνητα,μία για εμπορικούς διακανονισμούς,μία για χρηματιστηριακές συναλλαγές κλπ.), και οτι οι πιό πολλές "μικρές" offshore έχουν στην κατοχή τους μόνο ακίνητα και πολυτελή στοιχεία,για να αποφεύγουν το πόθεν έσχες. ΠΟΥ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΠΙΘΑΝΟΝ ΜΕΡΙΚΕΣ ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΜΟΝΟ ΣΤΙΣ OFFSHORE , TO 10% TΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΚΑΤΑΘΕΣΕΩΝ!!!
Και όμως, εμείς εδώ ΔΗΘΕΝ ψάχνουμε σε άδειες τσέπες για μερικές δεκάδες εκατομμύρια και πουλάμε θλίψη σε απελπισμένους οτι τάχα δεν υπάρχει ρευστό!
Γιατί άραγε;
...Πως γίνεται σε μια τόσο δύσκολη κατάσταση να μην είναι υποχρεωτική η δήλωση ιδιοκτησίας offshore;
...Πώς γίνεται το καταρρέον φορομπηχτικό για τους φτωχούς κράτος να μην "βλέπει" κάν πολυτελή περιουσιακά στοιχεία και καταθέσεις πολλών εκ.ευρώ που υπάρχουν εκεί και βγάζουν μάτι εδώ;Και που πολλές φορές είναι προϊόν παράνομων δραστηριοτήτων;
...Πως γίνεται όταν ζητούν όλοι εν χορώ μέτρα κατά των μισθών και των συντάξεων και η χώρα απειλείται από χρεοκοπία, να μην έχει γίνει νόμος όπου η φοροδιαφυγή τουλάχιστον μεγάλης κλίμακας, να θεωρείται κακούργημα;
...Πως γίνεται στην εποχή του "πολέμου κατά της τρομοκρατίας" όπου κάμερες τοποθετούνται ακόμη και στις τουαλέτες , και στα αεροδρόμια σου βάζουν χέρι παντού, κάποιοι να μένουν σε πολυτελή σπίτια που δεν είναι κανενός;(Οι μετοχές λέει ανήκουν στον κομιστή,το περιουσιακό στοιχείο πουθενά; )Να κινούνται με γιώτ που "δεν ξέρουν" τον κάτοχο, και δεν δηλώνουν με τι χρήματα προκαλούν τους υπόλοιπους που πρέπει να κάνουν θυσίες, γιατί πρέπει να προστατεύονται τα προσωπικά τους δεδομένα;
...Να μας έχουν ζαλίσει με τις εξεταστικές επιτροπές -που υπάρχουν μόνο για το σώου των δελτίων ειδήσεων-,και να μην κάνουν κάτι για να μπλοκάρουν τον μόνιμο ασφαλή και "νόμιμο" τρόπο παρκαρίσματος των κλεμμένων, και τον σίγουρο και εύκολο τρόπο διαφυγής των απατεώνων.

...Πως γίνεται τελικά,τόσα βράδια απο τότε που άλλαξε η κυβέρνηση και όλα τα περί χρέους βγήκαν στη φόρα, στα δελτία ειδήσεων, η λέξη offshore να είναι περίπου απαγορευμένη;

Να σας πω εγώ πως;

Κανένας δεν βάζει τα χεράκια του να βγάλει τα μάτια του.Και ένας πολύ μεγάλος αριθμός πολιτικών,δημοσιογράφων, πλουσίων , επιχειρηματιών κλπ, που διαπλέκονται μεταξύ τους και βρίσκονται κατά περιόδους σε κρίσιμα πόστα εξουσίας, έχουν οι ίδιοι offshore εταιρείες.

...Η Ελλάδα αλλά και ο Κόσμος όλος πρέπει να απαιτήσει να σταματήσει εδώ και τώρα το αίσχος των offshore.Η Αγγλία ήδη ξεκίνησε στέλνοντας προειδοποίηση για φορ.συντελεστή 10%, υπέρογκα πρόστιμα μέχρι το 100% των περιουσιακών της εταιρείας, και απειλώντας με ποινικές διώξεις κακουργηματικού χαρακτήρα!
...Τρόποι υπάρχουν για να κοπεί ο βήχας σε όλους αυτούς που έχουν μάθει το κόλπο.
Όμως πόσο εύκολο είναι κάποιος να καταγγείλει, να αποκαλύψει η να καθήσει στο σκαμνί τον ίδιο του τον εαυτό;Ιδού η απορία.
Γιώργος Σαρρής
πηγή:sibilla

Ρολά κατεβάζει η ισπανόφωνη Le Monde diplomatique

Η νέα μεξικανική έκδοση της μηνιαίας γαλλικής εφημερίδας Le Monde diplomatique, η οποία ξεκίνησε το Σεπτέμβριο του 2008, θα σταματήσει την κυκλοφορία της στις 6 Φεβρουαρίου 2010, έγινε γνωστό την Παρασκευή από την τοπική αντιπροσωπεία της.

Αυτή η ισπανόφωνη έκδοση, η οποία προοριζόταν για το Μεξικό, την κεντρική Αμερική και "μέχρι τις μεγάλες ισπανόφωνες πόλεις των Ηνωμένων Πολιτειών, όπως το Λος Άντζελες και το Σικάγο", είχε ξανακυκλοφορήσει έπειτα από μία απουσία κατά τη δεκαετία του 1990.
Η Monde diplomatique είχε ένα τραγικό προηγούμενο, με τη δολοφονία, το Νοέμβριο του 1986, του αντιπροσώπου της εκείνη την εποχή, του Μεξικανού δημοσιογράφου Αντόνιο Ιβάν Μενέντες Μαρσίν."
Η νέα έκδοση, που είχε τύχει καλής υποδοχής στους κύκλους των διανοουμένων και των πολιτικών, δεν είχε παρ΄όλ΄αυτά αρκετούς αναγνώστες", εξήγησαν από την αντιπροσωπεία στο Μεξικό.Όπως το σύνολο του γραπτού Τύπου, η Monde diplomatique Μεξικού-κεντρικής Αμερικής υπέφερε επίσης σκληρά εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, σε όρους πωλήσεων και διαφημιστικών εσόδων, προσέθεσε η ίδια πηγή.
Η Monde Diplomatique διατηρεί επτά λατινοαμερικανικές εκδόσεις (Αργεντινή, Βενεζουέλα, Βολιβία, Βραζιλία, Κολομβία, Περού, Χιλή) σε ένα σύνολο 71 διεθνών εκδόσεων σε 26 γλώσσες.
πηγή:Newstime

29 Ιαν 2010

Πάρε στον τάφο τα ψηφιακά μυστικά..


Τι θα γίνουν τα e-mail μου, το μπλογκ μου και η σελίδα μου στο Facebook όταν... πεθάνω;
Στις ΗΠΑ ειδικές εταιρείες υπόσχονται την ασφάλεια των ψηφιακών μυστικών του χρήστη μετά τον θάνατό του και κάνουν χρυσές δουλειές. Με ένα μικρό αντίτιμο, συνήθως περί τα 25 ευρώ τον χρόνο, παντός είδους κωδικοί, μυστικά passwords και τραπεζικοί λογαριασμοί online προστατεύονται από υπηρεσίες που εγγυώνται ότι ο μακαρίτης θα πάρει τα προσωπικά του δεδομένα στον τάφο ή θα τα μοιραστούν κληρονόμοι της εμπιστοσύνης του.
Παλιά, όταν κάποιος έφευγε από τη ζωή, άφηνε... συνήθως πίσω του κάποια έγγραφα επαγγελματικής φύσεως, μερικά άλμπουμ με φωτογραφίες, ίσως και ερωτικές επιστολές. Στις μέρες μας οι περισσότεροι έχουν μεταφέρει τέτοια προσωπικά δεδομένα σε ψηφιακά αρχεία. Τι γίνεται όμως με τους κωδικούς ασφαλείας, που παρέχουν πρόσβαση στον υπολογιστή, στον τραπεζικό λογαριασμό, στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, σε μια ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης ή στο προσωπικό ιστολόγιο κάποιου, όταν ο χρήστης αποχαιρετήσει τα εγκόσμια;
Προσφέροντας τη βεβαιότητα ότι τα προσωπικά δεδομένα θα παραδοθούν στα χέρια ενός στενού συγγενούς ή ενός έμπιστου φίλου που ο ίδιος ο ενδιαφερόμενος θα έχει επιλέξει όσο βρίσκεται εν ζωή, οι ιστοσελίδες-φύλακες ψηφιακών μυστικών γνωρίζουν μεγάλη επιτυχία.

Ο ενδιαφερόμενος συμφωνεί με την ιστοσελίδα που θα επιλέξει τους όρους της ψηφιακής «διαθήκης» του. Πληρώνει κάθε χρόνο τη συνδρομή και όταν διαπιστωθεί ο θάνατός του, μέσω πιστοποιητικού θανάτου ή άλλων διαδικασιών, η υπηρεσία αναλαμβάνει να αποκαλύψει τους κωδικούς του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, των τραπεζικών δεδομένων ή και σημειώματα προσωπικής φύσεως με εκμυστηρεύσεις που ο αποθανών δεν μοιράστηκε με τους οικείους του όσο ζούσε.
Πριν από την έλευση των «ψηφιακών θυρίδων ασφαλείας», όπως αποκαλούνται αυτές οι ιστοσελίδες, τα στοιχεία χάνονταν, ή για να «ξεκλειδωθεί» ο λογαριασμός κάποιου χωρίς τους προσωπικούς του κωδικούς απαιτούνταν πιστοποιητικό θανάτου, ρητός όρος στη διαθήκη του αποθανόντος, ή ακόμη και εισαγγελική παρέμβαση. Αντιθέτως, η διαδικασία που απαιτείται πλέον μέσω των ιστοσελίδων αυτών είναι τόσο απλή όσο η δημιουργία ενός λογαριασμού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, και επιπλέον παρέχει πολύ υψηλά επίπεδα προστασίας από χάκερς.
πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ

Το κοινωνικό αναμορφωτήριο της εργασίας


Oι Ναζί έξω από το στρατόπεδο συγκέντρωσης του Άουσβιτς είχαν τοποθετήσει την επιγραφή: "Arbeit Macht Frei" η εργασία απελευθερώνει. Δεν είναι μικρός ο συμβολισμός: Όταν οι Γερμανοί-Ναζί εκείνης της εποχής λένε ότι η εργασία απελευθερώνει τι άλλο περιμένει να ακούσει κάποιος για να καταλάβει τη σκοτεινή πλευρά της εργασίας;
Βέβαια εκτός από τους Γερμανούς ναζιστές το ίδιο πράγμα μας λένε και σήμερα: "Η εργασία απελευθερώνει, δούλευε σκλάβε!!"....
Ιδίως σήμερα που η χώρα μας περνάει δια πυρός και σιδήρου και αρχίζει να απειλείται η εθνική μας κυριαρχία λόγω των ελλειμμάτων του προϋπολογισμού, είναι πλέον επιβεβλημένο να εργαζόμαστε ακόμη περισσότερο. Για το καλό της πατρίδας αυτή τη φορά....

Πιστεύω ότι όχι μόνο με άλλη οργάνωση οικονομίας και κοινωνίας αλλά ακόμη και με την τρέχουσα οργάνωση, η ανάπτυξη της τεχνολογίας και των επικοινωνιών κάνουν περιττή την σπατάλη τόσων δισεκατομμυρίων ανθρωποωρών εργασίας.

Αλλού όμως είναι η ουσία της εργασίας και όχι στην παραγωγικότητα. Ο εξαναγκασμός στην δουλειά δεν συνιστά πλέον οικονομικό ζήτημα αλλά κοινωνικό και εξουσιαστικό. Το σύστημα σήμερα χρησιμοποιεί την εργασία ως μέσω εξαναγκασμού και εκμετάλλευσης. Εξαναγκασμού γιατί στις δουλειές δεν επικρατεί δημοκρατία, άρα όσο περισσότερο εργάζονται οι άνθρωποι τόσο περισσότερο είναι ενταγμένοι στον μη δημοκρατικό τομέα της κοινωνίας.

Η δημοκρατία έτσι ισχύει μόνο από την ώρα που σχολάει κάποιος στις 19.00 το βράδυ μέχρι να πάρει το μετρό και να πάει σπίτι του για ύπνο. Ναι υπάρχει ελευθερία στον ύπνο καθώς και κανένα Σαββατοκύριακο δημοκρατίας, αν δεν υπάρχει εταιρικό μίτινγκ ή άλλη εταιρική εκδήλωση...

Με τη διάλυση των κοινωνικών κρατών η εργασία έγινε ένα ακόμη πιο τρομακτικό μέσο επιβολής: "Θα είσαι καλό παιδί αλλιώς θα χάσεις τη δουλειά σου. Αν χάσεις τη δουλειά σου θα είσαι ένα μηδενικό". Η εργασία έτσι αποτελεί το ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΑΝΑΜΟΡΦΩΤΗΡΙΟ όπου ο άνθρωπος μαθαίνει τους αυτονόητους εξουσιαστικούς και γλωσσικούς κοινωνικούς προσδιορισμούς. Το σχολείο και η εκπαίδευση δεν παίζουν πλέον κανέναν ρόλο παρά μόνο ως ινστιτούτα επαγγελματικής προετοιμασίας για τον χώρο της εργασίας. Την εκπαίδευση την έχουν αναλάβει οι επιχειρήσεις. Γι' αυτό άλλωστε η συμβατική εκπαίδευση είναι σε τέτοια παρακμή. "Εξελίχτηκε" και εμείς ακόμη κοιτάμε το λείψανό της στα σχολεία και τα πανεπιστήμια...

Το αναμορφωμένο - μέσα από την εργασία- άτομο είναι το άτομο που δέχεται τα πάντα από τους εργοδότες και τους ιδιοκτήτες, είτε κοινωνικά, είτε οικονομικά, είτε ψυχολογικά. Το αναμορφωμένο άτομο ποτέ δεν τα βάζει με το σύστημα, τα βάζει πάντοτε με τον εαυτό του, γι' αυτό σε πολλές χώρες οι αυτοκτονίες έχουν εξελιχθεί σε επιδημία.

Άπαξ και ο άνθρωπος ενταχθεί αναμορφωμένος σε αυτούς τους μηχανισμούς είναι ασφαλώς τελειωμένος. Θα αποτελεί από εκεί και πέρα το κύριο καύσιμο του οικονομικού και κοινωνικού συστήματος, όπως και στο Άουσβιτς άλλωστε πρωταγωνιστής δεν ήταν ο κάθε ναζί λοχαγός αλλά ο κάθε Εβραίος που έμελλε να γίνει σαπούνι.

Σημείωση: Από τα παραπάνω εξαιρούνται μόνο όσοι εργάζονται ακριβώς στο αντικείμενο το οποίο θέλουν και η δουλειά είναι ταυτόχρονα και το χόμπι τους.
πηγή: foreign press

Το site της Βουλής, το ακριβότερο στον κόσμο


Ενα εκατομμύριο εκατόν είκοσι χιλιάδες ευρώ ( 1.120.000 ευρώ ) κόστισε το σάιτ της Βουλής!!!

Στο http://yeep.parliament.gr/ μπορείτε να βρείτε την ξεκαρδιστική προκήρυξη (275 σελίδων!) στην οποία οι... εξωγήινοι εξηγούν πώς μια δουλειά που δεν κάνει ούτε 20.000 ευρώ το ανώτερο, αυτοί την κατασκεύασαν με ένα εκατομμύριο και κάτι ψιλά.

Φυσικά, δεν πρόκειται ούτε για κλοπή ούτε για σκάνδαλο σωτήρων εγνωσμένου κύρους. Είναι απλώς διαφορετική οπτική της δυσκολιών της ζωής.

Και το Κανάλι της Βουλής δεν είναι ασφαλώς μια νυσταγμένη παντόφλα – είναι συστατικό της τοσοδούλας δημοκρατίας μας (ο κύριος Γερουλάνος είναι στο κτίριο;)

πηγή: lifo

Απόλυση στην Απογευματινή

Αργά χθές το βράδυ, η διεύθυνση της εφημερίδας “Απογευματινή” ανακοίνωσε στον συνάδελφο Σπύρο Μουζακίτη την απόλυσή του.
Ο Σπύρος Μουζακίτης εργαζόταν στην εφημερίδα από τον Μάϊο του 2007 μέχρι σήμερα -με μια διακοπή ενός έτους λόγω της στρατιωτικής του θητείας- στο ελεύθερο ρεπορτάζ με Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών. Το τελευταίο διάστημα είχε αναλάβει το πειραϊκό ρεπορτάζ και στο ρεπορτάζ του υπουργείου Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλείας.

28 Ιαν 2010

Η ακριβοτερη ιστοσελιδα του κόσμου στο Ελληνικο Κοινοβούλιο

Ένα εκατομμύριο εκατόν είκοσι χιλιάδες ευρώ (1.120.000 ευρώ) κόστισε το σάιτ της Βουλής!!! Στο http://yeep.parliament.gr/ μπορείτε να βρείτε την ξεκαρδιστική προκήρυξη (275 σελίδων!) στην οποία οι εξωγήινοι εξηγούν πώς μια δουλειά που δεν κάνει ούτε 20.000 ευρώ το ανώτερο, αυτοί την κατασκεύασαν με ένα εκατομμύριο και κάτι ψιλά. Φυσικά, δεν πρόκειται ούτε για κλοπή ούτε για σκάνδαλο σωτήρων εγνωσμένου κύρους. Είναι απλώς διαφορετική οπτική της δυσκολιών της ζωής. Και το Κανάλι της Βουλής δεν είναι ασφαλώς μια νυσταγμένη παντόφλα – είναι συστατικό της τοσοδούλας δημοκρατίας μας (ο κύριος Γερουλάνος είναι στο κτίριο;)
Πηγή: LiFo

"Πρός Κιμπουρόπουλο" -απο την απολυμένη απο τον Αντέννα Φυλιώ Μπάστα



ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ προς τον ΚΩΣΤΑ ΚΙΜΠΟΥΡΟΠΟΥΛΟ «επόπτη» του Ρ/Φ ΑΝΤΕΝΝΑ.

Κοινοποίηση προς : Το Προεδρείο και το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ, τους απολυμένους συναδέλφους του ΑΝΤ ,προς την εκπρόσωπο και τους εναπομείναντες εργαζόμενους-δημοσιογράφους.


Μετά από 19 χρόνια δουλειάς στο Ρ/Φ του ΑΝΤΕΝΝΑ και χωρίς να έχω δεύτερη δουλειά όπως πολύ καλά ξέρετε, φροντίσατε να με πετάξετε στο δρόμο και μάλιστα πριν κλείσει χρόνος από την «εθελουσία» απόλυση του άντρα μου από το σταθμό, κάτι που επίσης γνωρίζατε πολύ καλά.

Δεν θα σας ευχαριστήσω για το «κουβαρνταλίκι» της αυξημένης αποζημίωσης, κάτι που «θεσμοθετήσατε» με την επιδίωξη να κλείσετε στόματα και να αποτρέψετε νόμιμες διεκδικήσεις. Μάλιστα όπως πληροφορήθηκα το χρησιμοποιήσατε πρόσφατα και δημόσια, για να αποδείξετε ούτε λίγο ούτε πολύ ότι μας διώξατε με δική μας «συναίνεση».

Οι εργαζόμενοι έχουν ανάγκη την εργασίας τους και όχι τα επιπλέον χρήματα της «εξ΄ελευθεριότητος» που σημειωτέον είχατε προσθέσει τεχνηέντως με την αποζημίωση.

Σ ότι με αφορά, ξέρατε πολύ καλά –παρά τις συνεχόμενες οχλήσεις- ότι ποτέ δεν είχα αποδεχτεί οποιαδήποτε μορφή εθελουσίας εξόδου και ΠΟΤΕ δεν είχα διαπραγματευτεί οικειοθελή αποχώρηση.

Όσο για τα επιπλέον χρήματα, αυτά τα έχουμε δουλέψει με το παραπάνω.
Για χρόνια το ραδιόφωνο του ΑΝΤ-1 δεν πλήρωνε νυχτερινές υπερωρίες.
Κατέβαλε ρεπό για την υπερωρία του Σαββάτου χωρίς να δίνει και το 25% που προβλέπεται. Κάτι που άλλαξε μόλις πριν λίγους μήνες. Πληρώσατε ποτέ υπερωρίες για τις επιπλέον ώρες ή τα ξενύχτια που κάναμε σε έκτακτα γεγονότα ή σε περιπτώσεις που χρειάστηκε να καλυφθούν βάρδιες;

Ξεπερνά κάθε όριο το να πετάς στο δρόμο εργαζόμενους και παράλληλα να θέλεις να πείσεις ότι σε κατηγορούν άδικα και είναι αχάριστοι. Πόσο γρήγορα ξεχάσατε ότι κάποτε ήσασταν ένας από μας τους «αχάριστους»…

Υποστηρίζετε ότι κάνατε τις απολύσεις με κοινωνικά κριτήρια. Ποια ήταν αυτά ; Δεν είναι αλήθεια ότι μεγάλος αριθμός απο τους απολυμένους είναι μανάδες με ανήλικα παιδιά που δεν είχαν δεύτερη δουλειά; Δεν είναι επίσης αλήθεια ότι απολύσατε 8 συναδέλφους λίγες μόνο ημέρες πριν από τα Χριστούγεννα;

Οκτώ οικογένειες πέρασαν μαύρες γιορτές την ώρα που εσείς ΚΑΥΧΙΟΣΑΣΤΑΝ ότι δεν άνοιξε μύτη . Την ίδια ώρα διαβεβαιώνατε την εκπρόσωπο ότι δεν θα φύγουν εργαζόμενοι που είναι ζευγάρια και ο ένας εχει ήδη φύγει από το σταθμό. Πριν αλέκτωρ λαλήσει έγινε ακριβώς το αντίθετο. Εκτος από εμένα και το σύζυγο μου, πριν από λίγε ημέρες ωθήθηκε σε «αποχώρηση» και ο άντρας συναδέλφου που μόλις είχατε απολύσει.

Διαβεβαιώνατε ,επίσης, ότι όλα γίνονται προς χάριν της ενημέρωσης και ότι το Ραδιόφωνο θα διατηρήσει τον ενημερωτικό του χαρακτήρα ο οποίος μάλιστα θα ενισχυθεί . Ξέρετε ασφαλώς, ότι βασικό συστατικό της ενημέρωσης δεν είναι να διαθέτει κάποιος τις εγκαταστάσεις και την σχετική άδεια αλλά και έμψυχο δυναμικό που δεν είναι άλλο από τους δημοσιογράφους. Εσείς πετάξατε στο δρόμο σχεδόν όλους τους επαγγελματίες δημοσιογράφους.

Θα έχετε βρει προφανώς κάποιο μοναδικό τρόπο για να κάνετε ενημέρωση με δύο ρεπόρτερ και πέντε συντάκτες. Για αυτό άλλωστε και τα «υψηλά» ποσοστά ακροαματικότητας.

Προφανώς θα έχετε βρει και τρόπο να διατηρήσει ο σταθμός την άδεια του ενημερωτικού ραδιοφώνου….

Δεν είναι τυχαίο ότι κάποτε αυτό το Ραδιόφωνο ήταν πρώτο στους ενημερωτικούς σταθμούς και τότε είχε πάνω από 60 δημοσιογράφους που δούλευαν μέρα –νύχτα.

Είναι προφανές πως αφού είχατε αποχωρήσει και δεν είχατε καμία δουλειά με το ραδιόφωνο, όπως ο ιδιος δηλώνατε κατ΄επανάληψη, γυρίσατε για να «ξεκαθαρίσετε» το τοπίο, όπως άλλωστε είχατε κάνει ξανά στο παρελθόν . Να απαλλάξετε το σταθμό από «τα βαρίδια» όπως είχατε χαρακτηρίσει στο παρελθόν το δημοσιογραφικό κομμάτι του σταθμού.

Ακόμη και στο σκληρό κόσμο των επιχειρήσεων κ.Κιμπουρόπουλε υπάρχουν κάποιοι φραγμοί και κανόνες. Εσείς δεν σέβεστε ούτε και αυτούς.

Εκτός αν νομίζετε, με άλλοθι το «αριστερό» σας παρελθόν, ότι διαφέρετε από τους πιο στυγνούς εργοδότες. Αυταπατάστε.

Γιατί τα κριτήρια με τα οποία επιλέξατε αυτούς που πετάξατε στο δρόμο δεν είναι μόνο οικονομικά αλλά και ΠΟΛΙΤΙΚΑ.

Δεν είναι τυχαίο ότι η πλειοψηφία των απολυθέντων είναι συνάδελφοι που έπαιρναν μέρος σε όλες τις συνελεύσεις και δεν συνηγορούσαν σε σχέδια που καταπατούσαν τα δικαιώματα μας και μετέτρεπαν τη δουλειά μας σε «φασόν» και «κλοπή» πνευματικών δικαιωμάτων άλλων συναδέλφων.

Όπως δεν είναι καθόλου τυχαία και η δική μου απόλυση καθώς υπήρξα εκπρόσωπος των εργαζομένων ( αποχώρησα για προσωπικούς λόγους). Καθόλου τυχαίο και το γεγονός ότι με απολύσατε λίγες ημέρες αφότου έληξε η εθιμική ασυλία μου.
Κρατούσατε ημερολόγιο καθώς φαίνεται…

Τι είδους ενημέρωση ,αναρωτιέμαι, υπηρετείτε και τι επιδιώκετε με όλα αυτά.

Θα μπορούσα να γράψω «με εκτίμηση» αλλά δεν σας έχω καμία.

Φυλλιώ Μπάστα

Σε περικοπές μισθών προχωρεί το ραδιόφωνο SENTRA FM 103,3


Σε περικοπές μισθών πρόκειται να προχωρήσει, άμεσα, όπως ανακοίνωσε ο Διευθυντής του σταθμού Βαγγέλης Μπραουδάκης, το ραδιόφωνο του Σέντρα .

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε στον εκπρόσωπο στο Μικτό Συμβούλιο Νίκο Ζαμπάρα, η διοίκηση του Σταθμού είναι αναγκασμένη να προχωρήσει άμεσα σε περικοπές μισθών, αλλά και προσωπικού εξαιτίας της οικονομικής δυσπραγίας που αντιμετωπίζει, απόρροια της μείωσης των διαφημιστικών εσόδων.
Από τις συγκεκριμένες κινήσεις, όπως τόνισε ο κ. Μπραουδάκης, εξαιρούνται όλοι οι συνάδελφοι που εργάζονται στον Σταθμό με τη μορφή μισθολογίου.
Τα “νέα μέτρα” θα έχουν αντίκτυπο στους συναδέλφους που συνεργάζονται με τον Σταθμό με Δ.Π.Υ.. Σε αυτούς θα γίνουν περικοπές μισθών που θα ξεκινούν από 10% (για όσους είναι σε χαμηλή μισθολογική κλίμακα) έως και άνω των 20% (για εκείνους που είναι σε πιο υψηλές μισθολογικές κλίμακες).

Επίσης ,θα προχωρήσει στην διακοπή συνεργασίας με περίπου δέκα συναδέλφους, που εργάζονται στον Σταθμό. Η επιλογή των συγκεκριμένων,σύμφωνα πάντα με όσα ανακοινώθηκαν, έχει γίνει και πάλι από συντάκτες οποίοι έχουν σχέση εργασίας με Δ.Π.Υ., αλλά και με κριτήριο ότι δεν πρόκειται να μείνουν άνεργοι, καθώς έχουν κι άλλες συνεργασίες με άλλα Μέσα.

Οι συγκεκριμένες κινήσεις κρίνονται απαραίτητες απο την ιδιοκτησία "προκειμένου να επιτευχθεί η βιωσιμότητα του Σταθμού, διότι σε διαφορετική περίπτωση, θα ήταν κάτι παραπάνω από σίγουρο με τις παρούσες συνθήκες η εταιρεία θα προχωρουσε σε αναστολή λειτουργίας".

Ειναι φανερό οτι έχουμε καταιγισμό εργασιακών προβλημάτων σχεδόν σε όλα τα Μέσα. Ελπίζουμε η ΕΣΗΕΑ να ασχοληθεί ΠΟΛΥ ΣΟΒΑΡΑ με αυτό το θέμα και δεν εννοούμε με μία ανακοίνωση η μία απεργιούλα για την τιμή των όπλων

27 Ιαν 2010

Δεν κλείνει η VETO- χρηματοδότης με μεγάλο ποσοστο ο Λαυρεντιάδης

Δεν κλείνει τελικά η εφημερίδα VETO του Μάκη Τριανταφυλλόπουλου καθώς βρέθηκε χρηματοδότης στο πρόσωπο- ποιού άλλου...- του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη.
Εδώ και καιρό, που ή εφημερίδα είχε καθηλωθεί σε πολύ χαμηλές κυκλοφορίες οι εργαζόμενοι περνούσαν το μαρτύριο του…σκωτσέζικου ντους καθώς όλο και ακουγόταν ότι η εφημερίδα κλείνει και όλο έπαιρνε κάποια παράταση.

Ιδιαίτερα τίς δύο εβδομάδες τώρα κυκλοφορούσε επίμονα η φήμη ότι "την Κυριακή (την προηγούμενη και την μεθαυριανή) θα εκδοθεί το τελευταίο φύλλο". Ο ίδιος ο Μάκης είχε ενημερώσει την ΕΣΗΕΑ, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα που του έγινε, ότι αναζητά εναγωνίως χρηματοδότη γιατί είναι αποφασισμένος να σώσει την εφημερίδα.
Σημειώνεται ότι η εφημερίδα πούλησε 34.080 φύλλα την περασμένη Κυριακή, έναντι 29.100 την προηγούμενη.

Σ΄αυτό το διάστημα έκανε διερεύνηση της αγοράς και κάποιες συναντήσεις που είχε με τον Πέτρο Κυριακίδη (που μιλάει και για λογαριασμό του Λ. Λαυρεντιάδη) κατέληξαν σήμερα σε συμφωνία.

Σύμφωνα με πληροφορίες μας οι δύο άνδρες «έδωσαν τα χέρια» αλλά οι υπογραφές αναμένεται να πέσουν μετά 2-3 μέρες. Το πλειοψηφικό πακέτο κρατάει, όπως θα περίμενε κανείς, ο Τριανταφυλλόπουλος ενώ δεν είναι σίγουρο το ακριβές ποσοστό που παραχωρείται στον κ. Λαυρεντιάδη- ακούγεται από 45-49 με πιθανότερο το δεύτερο.
Έναντι αυτού του ποσοστού θα αναλάβει όλο το οικονομικό βάρος της εφημερίδας και βέβαια τα χρέη.

Είναι σίγουρο ότι θα γίνουν αλλαγές στην εφημερίδα πιθανότατα με νέα διευθυντικά στελέχη, με στόχο την εκτόξευσή της σε μεγάλες κυκλοφορίες. Προς αυτή την κατεύθυνση θα πιεστούν να δουλέψουν και οι συντάκτες, αλλά είναι άγνωστο αν αυτό γίνει με κίνητρα η...αντικίνητρα.

Προγραμματισμός δράσης ΕΣΗΕΑ ως τίς εκλογές


Το συντονισμό της δράσης του στο συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα που έχει συμφωνηθεί από τα εκλεγμένα μέλη στη διοίκηση της ΕΣΗΕΑ προκειμένου να υπάρξει προεδρείο συζήτησε χθες το ΔΣ. Το ενδιαφέρον είναι ότι η παράταξη του Σόμπολου αντιστάθηκε σθεναρά και απαίτησε να μην μπει στην ανακοίνωση ότι εκλογές θα γίνουν το Μάιο . Τελικά, έγινε αποδεκτή (με βαριά καρδιά) μια συμβιβαστική λύση να αναφέρεται μόνο ότι οι συνελεύσεις θα αρχίσουν το πρώτο 10ήμερο του Μαρτίου.
(Ο Τσαλαπάτης είχε δηλώσει ασθένεια και ο Ράμμος ,ως συνήθως, βρήκε τρόπο να διαφωνήσει αν και ανάφερε τίς ίδιες συνδικαλιστικές προτεραιότητες με Συσπείρωση, Οχθη, Ενότητα).

Το, επίσης, «ενδιαφέρον» είναι ότι η παράταξη του Σόμπολου έβαλε ένα τεράστιο αριθμό προτεραιοτήτων για να γίνουν μέσα σε δύο μήνες, τόσες όσες ούτε καν ακούμπησε τα τέσσερα τελευταία χρόνια που διοικεί. Μάλλον θα έχει ενοχές…
Και βέβαια, πασάλειψε όπως πάντα κάποια πράγματα για τους άνεργους (σεμινάρια και σεμινάρια …) χωρίς τίποτα επί της ουσίας (αλίμονο να θίξουμε τους φίλους μας του πολυθεσίτες;) και για τους συνταξιούχους (να αποκτήσουν γραφείο από το οποίο οι ίδιοι τους εξωπέταξαν) αλλά αρνήθηκαν την πρόταση της Ν.Νταουντάκη να δημιουργηθεί, επίσης, γραφείο για τους άνεργους και το Μικτό Συμβούλιο- αφού τελικά όλοι στο Μικτό συμμετέχουν.
Εκλογές έρχονται, ψήφους ψάχνουν αλλά όχι και να δώσουμε γραφείο στους…αντάρτες.
Στην ανακοίνωση που τελικά εκδόθηκε σήμερα αναφέρεται:

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ κατά τη συνεδρίασή του στις 26 Ιανουαρίου 2010, συζήτησε για τον προγραμματισμό δράσης του και αποφάσισε τα εξής:

α) Το Δ.Σ. θα δώσει τη μάχη ενάντια στις απολύσεις. Από επιχείρηση σε επιχείρηση. Απαιτώντας λύση στο καθεστώς ομηρίας των συμβασιούχων της ΕΡΤ. Απαιτώντας τη σωτηρία των δημοτικών Ρ/Σ. Απαιτώντας μέτρα στήριξης των ανέργων. Απαιτώντας να καταργηθεί το καθεστώς της πολυθεσίας. Στα πλαίσια αυτής της προσπάθειας το Δ.Σ. θα αναλάβει πρωτοβουλίες για την εμπέδωση του δικαιώματος στην απεργία που διαδοχικές δικαστικές αποφάσεις έχουν θέσει σε αμφισβήτηση.
β) Το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ θα δώσει τη μάχη για το Ασφαλιστικό. Διεκδικώντας τα αιτήματα που ο Κλάδος έχει ήδη διατυπώσει (3 ο και 4 ο Συνέδριο ΠΟΕΣΥ). Δηλώνοντας ότι το σημερινό επίπεδο ασφαλιστικών δικαιωμάτων και προσδοκιών των δημοσιογράφων είναι αδιαπραγμάτευτο και ότι ο Κλάδος στο ασφαλιστικό διεκδικεί βελτιώσεις. Διαμορφώνοντας συμμαχίες με τους άλλους εργαζόμενους στα ΜΜΕ. Προειδοποιώντας την κυβέρνηση ότι η σχεδιαζόμενη αντιμεταρρύθμιση στο Δημόσιο Σύστημα Κοινωνικών Ασφαλίσεων δεν θα περάσει.
γ) Το Δ.Σ. θα δώσει τη μάχη της τήρησης των ΣΣΕ. Θα επέμβει άμεσα σε επιχειρήσεις που δεν τηρούν τις υποχρεώσεις τους. Θα καταγγείλει τις ΣΣΕ και θα προετοιμάσει τον Κλάδο για την κρίσιμη μάχη των αυξήσεων στους μισθούς και τα άλλα μεγάλα αιτήματά μας.
δ) Το Δ.Σ. θα ξεκινήσει την προσπάθεια για την εκκαθάριση μητρώου της Ενωσης.
ε) Το Δ.Σ. θα δώσει έμφαση στην συνδικαλιστική και ασφαλιστική κάλυψη της δημοσιογραφικής εργασίας στο Διαδίκτυο, όπως και στην είσπραξη των αναλογούντων πόρων προς τα Ταμεία μας.
στ) Το Δ.Σ. συγκαλεί το Μικτό Συμβούλιο σε 1 η συνεδρίαση σε ημερομηνία που θα ορισθεί κατά τη συνεδρίαση του Δ.Σ. την Τρίτη, 2 Φεβρουαρίου 2010. Δεσμεύεται για τακτική συνεργασία με το Μικτό, ώστε να στηριχθούν οι κρίσιμες μάχες της περιόδου.
ζ) Εχοντας αυτές τις προτεραιότητες θα καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια αντιμετώπισης και όλων των άλλων εκκρεμοτήτων και των αναγκαίων τακτοποιήσεων, που προέκυψαν από την καθυστέρηση στη συγκρότηση του Δ.Σ.
η) Το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ θα καλέσει τα μέλη της Ενωσης στην 1 η Τακτική Γενική Συνέλευση στο 1 ο δεκαήμερο του Μαρτίου, όπου και θα προτείνει χρονοδιάγραμμα ως τις εκλογές.

26 Ιαν 2010

Αγωνιούν οι συντάκτες της Απογευματινής- ψήφισμα της συνέλευσης


ΔΕΥΤΕΡΑ 25 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2010

ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ
Της έκτακτης Γενικής Συνέλευσης των εργαζομένων της “Α” και της “Α.τ.Κ.”

ΠΡΟΣ: κ. Κ. Σαραντόπουλο, εκδότη
κ. Τ. Αθανασιάδη, διευθυντή

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ: Ένωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών

Με αφορμή την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στην εφημερίδα “Απογευματινή” και στην “Απογευματινή της Κυριακής” και την καθυστέρηση στην καταβολή δεδουλευμένων, εμείς οι συντάκτες μετά από γενική συνέλευση αποφασίσαμε, μέσω ανοιχτής επιστολής να εκφράσουμε την αγωνία μας.

Γι' αυτό λοιπόν θα θέλαμε να σας επισημάνουμε τα παρακάτω:

1. Ζητάμε την έγκαιρη καταβολή των δεδουλευμένων με δεδομένο ότι για την πλειοψηφία των συντακτών ο μισθός αυτός αποτελεί το μοναδικό έσοδο. Το ίδιο ισχύει σε ό,τι αφορά τα αναδρομικά του 2009.
2. Επιθυμούμε να ξεκαθαρίσει το τοπίο σχετικά με τις προθέσεις της επιχείρησης περί αναστολής του κυριακάτικου φύλλου, τις περικοπές που αφορούν στην έκδοση του φύλλου της Δευτέρας και οποιαδήποτε άλλη ενέργεια προκαλεί κλίμα ανασφάλειας και κακή ψυχολογία στους εργαζομένους.
3. Οι όποιες περικοπές γίνονται στο πλαίσιο μείωσης του κόστους μπορεί να φέρουν πρόσκαιρη οικονομική διευκόλυνση, ωστόσο έχουν αντίκτυπο στην ποιότητα και ανταγωνιστικότητα της εφημερίδας και της αποστερούν άλλους πόρους. Ζητάμε, λοιπόν, πριν από τη λήψη σχετικών αποφάσεων, να λαμβάνεται υπ' όψιν ο αντίκτυπός της στη λειτουργία και κυκλοφορία της εφημερίδας.
4. Η ενημέρωση να γίνεται αποκλειστικά μέσω των διευθυντών και της εκλεγμένης εκπροσώπου μας στο Μεικτό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ.

Σήμερα, οι συντάκτες βρισκόμαστε στα όρια των φυσικών μας αντοχών καθώς παρέχουμε υπερεργασία, εξαιτίας της δραματικής μείωσης προσωπικού. Επιπρόσθετα, συγκρινόμαστε, αδίκως, με συναδέλφους άλλων εφημερίδων που διαθέτουν περισσότερα μέσα, έχουν σαφείς και ξεκάθαρες αρμοδιότητες και καλύτερες συνθήκες εργασίας.

Ωστόσο, θα θέλαμε να καταστήσουμε σαφές ότι καλή τη πίστει μπορούμε να συνεργαστούμε αρμονικά στη βάση του αμοιβαίου σεβασμού, για το καλό της εφημερίδας. Ας μην ξεχνάμε ότι σήμερα εργάζονται σε αυτήν οι ίδιοι συντάκτες, πιο ώριμοι και έμπειροι, που εργάζονταν και στην “Α” των 30.000 φύλλων...
Είμαστε βέβαιοι ότι η εφημερίδα μπορεί να επιβιώσει σε συνθήκες κρίσης, αλλά και να αναπτυχθεί, μόνο αν παράγει ποιοτικό, ανταγωνιστικό δημοσιογραφικό έργο.

Οι συντάκτες της “Απογευματινής”
και της “Απογευματινής της Κυριακής”

Μειώσεις μισθών στην Καθημερινή



Προς το Διασωματειακό και κάθε ενδιαφερόμενο …

Η ”Καθημερινή” ζητάει από τους Τεχνικούς Τύπου (εργαζόμενους σε προεκτύπωση και εκτύπωση) να μειώσουν τους μισθούς τους στο ύψος της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας – για όσους αμείβονται περισσότερο.
Σε περίπτωση άρνησης θα ακολουθήσουν απολύσεις …
Ανεπίσημα διαρρέεται ότι η Επιχείρηση αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα …
Το προσωπικό έχει κληθεί στα γραφεία της ΕΤΗΠΤΑ για το τί μέλλει γενέσθαι …
Εχουν προηγηθεί μεταμεσονύκτιες μυστικές “διαβουλεύσεις” μεταξύ του Ναούμη και του προέδρου της ΕΤΗΠΤΑ Μυλωνά – που τίποτα το καλό δεν προοιωνίζονται …… θα επανέλθω …
Τεχνικός α-τύπου
πηγή:syspeirosi

Τελειώνουν τα γραφεία αποκομμάτων τύπου;


Του Ανδρέα Παπαγεωργόπουλου,
http://ellinas-xoris-ellada.blogspot.com

Θα μπορούσε να είναι η αρχή του τέλους και για τα δικά μας γραφεία αποδελτίωσης-αποκομμάτων Τύπου. Τα γνωστά και σαν Press clipping services ή εν συντομία γραφεία αποκομμάτων.
Με αμετάκλητη δικαστική απόφαση απαγορεύεται η λειτουργία όλων αυτών των γραφείων στην Ισπανία, μετά από προσφυγή των διευθυντών των εφημερίδων και ενός συνδέσμου που τους εκπροσωπεί συνδικαλιστικά. ΄Ηταν ένα από τα βασικά αιτήματα των εφημερίδων και φαίνεται ότι το ίδιο θα επιδιώξουν να πετύχουν και οι διευθυντές εφημερίδων και άλλων χωρών στην Ευρώπη.
Η τελεσίδικη απόφαση δικαστηρίου της Μαδρίτης εφαρμόζεται ήδη (η πρωτόδικη απόφαση του δικαστηρίου σε βάρος αυτού του είδους προσφοράς υπηρεσιών βγήκε τον περασμένο Μάιο), τονίζοντας ότι τα γραφεία αυτά δεν έχουν δικαίωμα να ενημερώνουν τους πελάτες τους με το περιεχόμενο των εφημερίδων, περιοδικών και άλλων μέσων μαζικής πληροφόρησης.

Για να κάνουν κάτι τέτοιο, θα πρέπει προηγουμένως να έχουν γραπτή άδεια από τους ιδιοκτήτες και τους διευθυντές των εφημερίδων.
Ο γενικός διευθυντής του συνδέσμου των διευθυντών ισπανικών εφημερίδων, ο Ιγνάσιο Μπενίτο, δεν απέκλεισε το γεγονός να καταφύγουν δικαστικά και κατά της Google News, όπως έκαναν οι συνάδελφοί τους στη Γερμανία.

Επίσης, με την "Δήλωση του Αμβούργου" την περασμένη εβδομάδα, τα μεγάλα εκδοτικά συγκροτήματα στην Ευρώπη ζήτησαν από τις κυβερνήσεις τους να προστατευτούν τα πνευματικά διακαιώματα των εφημερίδων από το internet.
΄Οπως είναι γνωστό και στην Ελλάδα λειτουργούν παρόμοια γραφεία ή υπηρεσίες. ΄Εναντι ενός μηνιαίου ποσού, ανάλογου με το τι ζητά ο πελάτης, τα γραφεία αυτά ενημερώνουν καθημερινά με την αποστολή αποκομμάτων εφημερίδων, κ.λ.π., επί συγκεκριμένων θεμάτων που ενδιαφέρουν τον πελάτη.
Για παράδειγμα, όταν μια επιχείρηση θέλει να ξέρει τι γράφουν για αυτή οι εφημερίδες, ακόμα τι λένε ή τι δείχ νουν οι τηλεοράσεις. Μερικές φορές, μάλιστα, δείχνουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το πως παρουσιάζεται στα ΜΜΕ μια αντίπαλη στα ενδιαφέροντά τους επιχείρηση.
πηγή:newstrap