12 Δεκ 2009

Οταν τα ιστολόγια εξυπηρετούν τους σκοπούς των εργοδοτών


Νεόκοποι εργοδοτίσκοι, άκρως διαπλεκόμενοι, που γλύτωσαν τη φυλακή χάρις στα λεφτά και τίς διασυνδέσεις τους αλλά όχι και τη διαπόμπευση ( αυτό πολύ που τους ν0ιάζει) τρόμαξαν μήπως και η ΕΣΗΕΑ παίξει το ρόλο που οφείλει, αφού έκαναν ότι μπορούσαν για να μείνει όπως τους βόλευε και ...ξεσπάθωσαν στο δικό τους ρόλο. Του αγράμματου, ανεγκέφαλου, εμπαθούς προβοκάτορα προσκαλώντας σε συστράτευση μαζί τους όλα τα λαμόγια. Μόνο που τον παίζουν τόσο χοντροκομένα ώστε γίνονται αστείοι. Την απάντηση την πήραν ήδη απο τους Ανεργους Δημοσιογράφους.
Θα πάρουν κι άλλες πιό ηχηρές. Να είναι σίγουροι.Μέχρι να λουφάξουν στην τρύπα τους.
Εγραψαν, λοιπον, στο blog τους που σκοπό ύπαρξης έχει μόνο να εξυπηρετεί ιδιοτελή συμφέροντα:
"H EΣΗΕΑ ξέχασε ΣΚΑΝΔΑΛΩΔΩΣ να προκηρύξει 24ωρη απεργία στην "Ελευθεροτυπία" παρότι έγιναν απολύσεις και είναι γνωστό ότι έγινε σύσκεψη για να ακολουθήσουν και άλλες.
Ο γνωστός για τις περίεργες θέσεις του υπέρ των υποστηριχτών των Σκοπίων, ο Δημήτρης Τρίμης που στηρίζει το "Ουράνιο Τόξο" και παρουσιάζει το "Μακεδονικό λεξικό", δεν έβαλε μέσα στην 24ωρη απεργία την εφημερίδα που εργάζεται και χρησιμοποιεί τους εργαζόμενους άλλων μέσων τους οποίους βάζει να απεργήσουν στα δικά τους ΜΜΕ.
Όμως αυτό θα είναι το τέλος της συμμορίας της ΕΣΗΕΑ. Εδώ κάποια μαγαζιά δεν παίζουν. Έχουν άλλη λογική. Έχουν και ανθρώπους που διοικούν και θα ξετινάξουν κάθε έννοια φασιστικής νοοτροπίας που βάζει τους εργαζόμενους να χάνουν χρήματα.
Την Δευτέρα θα γίνουν ασφαλιστικά μέτρα από ρ/φ σταθμούς και αν κερδίσουν τότε θα ακολουθήσουν και άλλες απολύσεις. Γκε-γκε; Όποιος ήθελε πόλεμο θα τον έχει. Κόντρα όμως σε όλο τον κόσμο που πεινάει. Θα μάθει ο κόσμος πόσες ώρες δουλεύει ο καθένας και τι κάνει. Πηγαίντε λοιπόν μετά οι εργαζόμενοι στους δημοσοκάφρους της ΕΣΗΕΑ να διαμαρτυρηθείτε. Είναι τόσο απλό. Ανοιχτά χαρτιά. Ο κόσμος δεν τα ξέρει...
Δεν μπορεί να διασύρεται ένας σταθμός για μια ή για δύο απολύσεις όταν συντηρεί σύνολο ΕΚΑΤΟΝΤΆΔΩΝ εργαζομένων (βλέπε "ΈΘνος, mega, ΘΕΜΑ, "ΘΕΜΑ 98,9", περιοδικά, internet, goal, sentra fm κ.α) ή και ο ΔΟΛ που έχει: mega, ARRENA, ΒΗΜΑ, ΝΕΑ, BHMA FM, περιοδικά κ.α και δίνουν εργασία σε εκατοντάδες υπαλλήλους! Μόνο το 2% να τηρήσουν θα ξεκληρίσουν την ΕΣΗΕΑ. Δεν τους κόβει καθόλου; Δεν έχουν την έξωθεν καλή μαρτυρία οι δημοσιογράφοι.
Παιχνίδια τέτοια δεν παίζετε επειδή μπορεί να απολύθηκε ένας ή δύο ή τρεις για να σωθεί ένα μαγαζί. Θέλετε λουκέτα; Θα τα έχετε όπως έκανε η Γιάννα που άφησε ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΗΝ ΕΣΗΕΑ 470 ανθρώπους στον δρόμο.
Λουστείτε τα όλοι σας κάφροι.
Πείτε πόσες ώρες δουλεύετε όλοι οι εργατοπατέρες και συνδικαλιστές; Εξηγείστε στον κόσμο ότι δεν πατάτε στα γραφεία σας.
Να τα μάθουν οι συμβασιούχοι οδοκαθαριστές των 360 ευρώ.Πως οι δημοσιοκάφροι παίρνουν πάνω από 1.500 ευρώ για 6 (ναι καλά διαβάσατε) ώρες εργασίας!
Στα ραδιόφωνα το καθεστώς που έχουν επιβάλει οι κάφροι είναι 6 ώρες εργασίας όταν ένας εργαζόμενος δουλεύει 10-12 ώρες. Τέλος το παραμύθι κ.Τρίμη και κ.Σόμπολε και κ.Νταουντάκη.
The Game is Over.
Κάποιος σταθμός θα λειτουργήσει ΚΑΝΟΝΙΚΑ την Τετάρτη ακόμα και αν χαθεί η δίκη. Κάποιοι θα δουλέψουν κανονικά και μετά θα δούμε αν θα τους διαγράψετε και θα τρέχετε με αγωγές στα δικαστήρια. Προσωπικές στον καθένα. Εκβιασμοί τέλος.




ΑΘΛΙΟΙ

ΦΩΝΑΞΤΕ ΤΑ ΤΣΙΡΑΚΙΑ ΣΑΣ

ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΕΚΠΟΜΠΕΣ…

ΔΕΝ ΠΕΙΘΕΤΕ ΚΑΝΕΝΑΝ ΠΙΑ




Σχόλιο του blog anergoi dimosiografoi
Ήταν ζήτημα χρόνου να συμβεί... Όταν ένα blog, που λίγο εως πολύ είναι γνωστό στους παροικούντες την Ιερουσαλήμ ποιούς εκπροσωπεί, τίθεται στις έμμισθες υπηρεσίες συγκεκριμένου εκδοτικού ομίλου, τότε δεν πρέπει να μας ξαφνιάζουν εκφράσεις όπως: τώρα θα δείτε τι θα γίνει.
Προκαλεί έκπληξη στους συντάκτες του προαναφερόμενου κειμένου οτι υπάρχουν μισθοί 1500 ευρώ στον επαγγελματικό μας χώρο και επιχειρούν να αποπροσανατολίσουν τη γνώμη του κόσμου λέγοντας οτι όσοι παίρνουν τα 1500 ευρώ εργάζονται 6 (!) ώρες ημερησίως. Προφανώς τους βολεύει η ανασφάλιστη και μαύρη εργασία για 700 ευρώ το μήνα κι αυτά με μπλοκάκι. Το μισθολόγιο βλέπετε απο εκεί που κάποτε ήταν δικαίωμα των εργαζομένων, στις μέρες μας έχει καταντήσει "προνόμιο" για τους λίγους και εκλεκτούς των εργοδοτών, όπως πολύ καλά γνωρίζει και ο άνθρωπος που βρίσκεται πίσω απο το συγκεκριμένο blog.
Απο πότε είναι φασιστική νοοτροπία το δικαίωμα στην εργασία και το δικαίωμα στην απεργία? Μάλλον είναι έννοιες άγνωστες αυτές στους δικτατορίσκους συντάκτες του κειμένου που έχουν εξασφαλίσει τον εαυτό τους και ολόκληρη την οικογενειά τους επαγγελματικα και για τους υπόλοιπους στα παλιά τους τα παπούτσια. Δεν πρέπει να διασύρονται -λενε- επιφανείς εργοδότες που συντηρούν εκατοντάδες εργαζόμενους στους ομίλους που διαθέτουν. Μα οι εργαζόμενοι είναι ο μοχλός πιεσης των εργοδοτών στην εκάστοτε εξουσία για μπορούν να αναλαμβάνουν κατ αποκλειστικότητα δημόσια εργα και μεγάλες κατασκευές.
Μήπως δεν το γνωρίζουν αυτο? Αν είναι δυνατόν... Αφού το ιστολόγιο για κάτι τέτοιες περιπτωσεις το χρησιμοποιούν σαν πολιορκητικό κριό για να πραγματοποιούν τις επιθέσεις τους εναντίον των αντιπάλων των εργοδοτών τους. Όπως οι αδίστακτοι νονοί του υποκόσμου, σαν αυτούς που έρχονται και σου λένε: αμα δεν κάνεις το μαλάκα θα το πληρώσεις πολύ ακριβά, εκβιάζουν, απειλούν και χρησιμοποιούν ως μέσο πίεσης το παράδειγμα της κυρίας Γιάννας.
Το μήνυμα είναι ξεκάθαρο: "μην αντιδράτε στις απολύσεις γιατί δεν μας κοστίζει τίποτα να βάλουμε λουκέτο στα μαγαζιά μας και να σας διαλύσουμε εντελώς"!!! Έτσι κι αλλιώς οι αυλικοί των εργοδοτών θα παραμείνουν στη δούλεψή τους σε μια άλλη επιχείρηση. Όπου κι αν στρέψουμε το βλέμμα μας μπορούμε να δούμε πολλούς τέτοιους υποτακτικούς και αυλοκόλακες έτοιμοι να κάνουν τα πάντα για να δικαιολογήσουν στα αφεντικα το μισθό τους.
Τους εκπλήσει το 6ωρο εργασίας των εσωτερικών συντακτών όταν όπως λένε οι άλλοι εργαζόμενοι δουλεύουν 10 και 12 ώρες καθημερινά. Με ύπουλο τρόπο προσπαθούν να βάλουν χέρι στα κεκτημένα χρόνων καθώς το συγκεκριμένο ώράριο ισχύει πολλά χρόνια πριν αποφοιτήσουν απο το σχολείο οι σημερινοι τιμητές των εργοδοτών οι οποιοι σε τελική ανάλυση δεν διαφέρουν ΣΕ ΤΙΠΟΤΑ απο τον υποτακτικό Σόμπολο που προσπαθεί να τα χει με τους εργοδότες τους καλά.
Προφανώς δημιουργούν γόνιμο έδαφος για να καθιερώσουν 12ωρη εργασία με αμοιβή ανειδίκευτου εργάτη ή συμβασιούχου οδοκαθαριστή. Θέλουν να δημοσιοποιήσουμε τις μηνιαιές αποδοχές τους για να δει ο κόσμος και να κρίνει πιο σωστά αυτούς που γράφουν τους εκβιασμούς και τις απειλες? Είναι πολύ εύκολο να γίνει....
Ας προσφύγουν τα αφεντικά των εκβιαστών στη Δικαιοσύνη για να κηρύξουν παράνομη την απεργία. Εμείς θα είμαστε όλοι εκεί για να διακδικήσουμε με νύχια και με δόντια το δικαίωμα στην αξιοπρέπεια και στην εργασία . Όσο για τις επειλές του τύπου The Game is Over ένα να θυμάστε: όποιος σπέρνει ανέμους θερίζει θύελλες.
Τίποτα δεν τελείωσε τώρα αρχίζουν όλα
μια και ο Δεκέμβρης μας εμπνέει για αγώνες ενάντια σε πουλημένα καθάρματα και διαπλεκόμενους εργοδότες. Δεν φαντάζεστε πόση δύναμη κρύβει μέσα του εκείνος που δεν έχει δουλειά, δεν έχει να πληρώσει το νοικι δεν έχει να φάει. Του φευγάτου η μάνα δεν έκλαψε ποτέ.... Για να δούμε λοιπόν ποιός θα κάνει πρώτος πίσω...
Πηγή:anergoidimosiografoi

Η σαιζόν της μαρμότας στην ΕΡΤ


Επειδή πολλοί θεωρούν ότι είναι μεγάλο προνόμιο να είσαι συμβασιούχος στην ΕΡΤ (που είναι σε σχέση με το να είσαι άνεργος) διαβάστε το παρακάτω και θα καταλάβετε σε τι ρυθμούς και πόσο οργανωμένα κινείται η ζωή μας:
ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ
Αν τα καταφέρεις και έχεις κάποια γνωριμία (συνάδελφο, παρουσιαστή, συγγενή, πολιτικό, συνδικαλιστή, παράγοντα ή οτιδήποτε άλλο) βρίσκεις δουλειά σε κάποια παραγωγή της ΕΡΤ. Όποιος θεωρεί ότι ο παραπάνω τρόπος είναι κατακριτέος να μας πει την τελευταία φορά που είδε αγγελία για δημοσιογράφο σε εφημερίδα ή την τελευταία φορά που ο ίδιος προσελήφθη κατόπιν διαγωνισμού…
Ξεκινάς και εργάζεσαι όλο τον Σεπτέμβριο για την προετοιμασία της εκπομπής
(καλεσμένοι, θέματα ψυγείου κλπ) σε καθημερινή βάση χωρίς φυσικά να πληρώνεσαι.
ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ
Η εκπομπή ξεκινά, εσύ δουλεύεις καθημερινά δεκάδες ώρες, σε άθλια γραφεία και συνθήκες, χωρίς ωράριο, χωρίς υπερωρίες, χωρίς καμία σοβαρή οργάνωση σε συνεργεία και μοντάζ.
Κάποια στιγμή μέσα στον Οκτώβριο υπογράφεις σύμβαση που σε χαρακτηρίζει εργολάβο, χωρίς κανένα από τα δικαιώματα των υπόλοιπων συναδέλφων σου και παρ’ αυτά είσαι ευτυχισμένος!
Στο τέλος του μήνα φυσικά δεν πληρώνεσαι.
ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ
Η δουλειά συνεχίζει ασταμάτητα και αυξάνεται ενόψει εορτών. Νιώθεις τυχερός που φέτος πληρώνεσαι ακόμη κι αν η εκπομπή δεν βγει στον αέρα, για άσχετους από εσένα λόγους (π.χ. έκτακτο γεγονός, αθλητική μετάδοση, αργία κλπ). Μέχρι πριν 2-3 χρόνια αν δεν μεταδιδόταν μια εβδομαδιαία εκπομπή έχανες το ¼ του μισθού!
Στις 25 Νοεμβρίου κοιτάς το λογαριασμό να δεις αν πληρώθηκες. Στο κλείσιμο των τραπεζών στις 14.30 πληρώνεσαι επιτέλους (τον Οκτώβριο) και τρέχεις να πληρώσεις λογαριασμούς, κάρτες κλπ
ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ
Ο Δεκέμβριος ως γνωστόν είναι ο χειρότερος μήνας. Πρέπει σε λιγότερο από 25 μέρες να βγάλεις δουλειά για 1,5 μήνα. Στην ΕΡΤ μετά τις 20/12 όλα υπολειτουργούν και φυσικά ως συμβασιούχος είσαι υποχρεωμένος να δουλέψεις και ανήμερα Χριστούγεννα, ανήμερα Πρωτοχρονιά ή ό, τι άλλο χρειαστεί γιατί φυσικά δεν τα πληρώνεσαι εξτρά…
Στις 24 Δεκεμβρίου πληρώνεσαι για το Νοέμβριο, χωρίς φυσικά δώρα Χριστουγέννων και άλλες αηδίες… Ευτυχώς η αγορά έχει κλείσει κι εσύ δεν προλαβαίνεις να ξοδέψεις τα λεφτά σου σε δώρα…
ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ
Ευγνωμονείς το Θεό και τον… Πρόεδρο, τον εντεταλμένο, τον προϊστάμενο, τον Γενικό και τους λοιπούς ημίθεους της ΕΡΤ για την τύχη σου να έχεις δουλειά. Και το λέω αυτό γιατί μόλις έχει λήξει η τρίμηνη σύμβαση σου (Οκτώβριο με Δεκέμβριο) και η ΕΡΤ σου υπογράφει άλλη μια 6μηνη! Στις 25 Ιανουαρίου πληρώνεσαι και πάλι τυχερέ…
ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ
Συνεχίζεις να εργάζεσαι κι ανακαλύπτεις, ότι αν δεν είσαι μέλος της ΕΣΗΕΑ, η ΕΡΤ έχει το μοναδικό προνόμιο να σε ασφαλίζει στον ΙΚΑ παρ’ ότι είναι δημόσιο και θα έπρεπε να δίνει το καλό παράδειγμα. Αν θέλεις να μπεις στην ΕΣΗΕΑ, πρέπει να μείνεις τουλάχιστον 3 χρόνια στην ΕΡΤ (πως άραγε, αφού 24μηνο υποτίθεται πως επιτρέπεται) ώστε να αρχίσει να σου κολλάει το λογιστήριο ένσημα στο ΤΣΠΕΑΘ. Δηλαδή, ζήσε Μάη μου… Τι λέει η ΕΣΗΕΑ γι αυτά; Τίποτα όπως και για όλα τα άλλα…
ΜΑΡΤΙΟΣ
Νιώθεις ευλογημένος που πλέον η ΕΡΤ σου κολλάει 25 ένσημα το μήνα, γιατί μαθαίνεις ότι μέχρι πρόσφατα σου κόλλούσε τόσα ένσημα, όσες εκπομπές έβγαιναν. Εβδομαδιαία εκπομπή; 4 (τέσσερα) ένσημα το μήνα. Καθημερινή εκπομπή; 20 ένσημα το μήνα. Εκπομπή Σαββατοκύριακου; 8 ένσημα το μήνα. Πόσα ήθελες; Εργολάβος είσαι…
Ναι πληρώθηκες και στις 24 Μαρτίου (25 είναι αργία για το λογιστήριο) το μισθό του Φεβρουαρίου.
ΑΠΡΙΛΙΟΣ
Πάσχα κι εσένα έχει ήδη αρχίσει να σε σουβλίζει το άγχος της επόμενης σύμβασης. Θα μου ανανεώσουν και το καλοκαίρι; Κι αν ναι σε ποια εκπομπή θα με βάλουν και τι θα κάνω; Αν όχι να περιμένω ως τον Οκτώβριο; Και πως θα ζήσω όλο το καλοκαίρι;
25 Απριλίου πληρώνεσαι το Μάρτιο. Όχι δεν έχει δώρο Πάσχα τα ξανάπαμε αυτά…
ΜΑΪΟΣ
Αρχίζεις να μετράς αντίστροφα τις μέρες. Εν τω μεταξύ στην ΕΡΤ σου χουν πει να βοηθήσεις και κάπου αλλού (στο ραδιόφωνο, σε ένα τηλεμαραθώνιο, στο δελτίο, σε μια άλλη εκπομπή κ.ο.κ.) με ένα μικρό επιμίσθιο (μα πολύ μικρό λέμε) κι εσύ νιώθεις ήδη προνομιούχος.
Στις 25 Μαΐου πληρώνεσαι το μισθό του Απριλίου κι αν είσαι πρωτάρης έχεις μια τελευταία ελπίδα ότι μπορεί να είναι προσαυξημένος κατά 50%, λόγω Πάσχα. Αποδεικνύεται απλά ελπίδα.
ΙΟΥΝΙΟΣ
Διανύεις τον τελευταίο μήνα της 9μηνης σύμβασης σου. Προσπαθείς να διερευνήσεις το κλίμα για ανανέωση, αλλά κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί. Άλλωστε όλοι σου λένε πως είναι προσωρινοί και δεν αποφασίζουν αυτοί. Εν τω μεταξύ βλέπεις νέα πρόσωπα να κυκλοφορούν στους διαδρόμους σαν χαμένοι και τους θεωρείς ως εν δυνάμει ανταγωνιστές σου.
25 Ιουνίου πληρώνεσαι και συνειδητοποιείς ότι έχεις όπως λαμβάνειν άλλο ένα μισθό γιατί η ΕΡΤ πληρώνει με 25 μέρες καθυστέρηση τους συμβασιούχους. Για υπολογίστε 1300 μισθούς x 25 μέρες x 9 μήνες τι τόκοι μαζεύονται; Που πηγαίνουν αυτοί άραγε;
Λίγο πριν φύγεις παίρνεις διαβεβαιώσεις ότι θα προτιμηθείς και του χρόνου γιατί ήσουν εργατικός, ικανός και αποτελεσματικός, αλλά όπως ανακαλύπτεις το επόμενο φθινόπωρο οι υποσχέσεις δεν έγιναν ποτέ πράξη γιατί προκηρύχθηκαν εκλογές, ο πρόεδρος αμέλησε να πάει την απόφαση του Δ.Σ στον υπουργό, χέστηκε για τους 1300 αφού αυτός φεύγει και ούτω καθεξής…
Εσύ ανακαλύπτεις ότι επί 3,5,7,11 χρόνια και βάλε ζούσες τη σεζόν της Μαρμότας, κορόιδευες τον εαυτό σου ότι εργαζόσουν, ενώ στην πράξη είχες απασχόληση για 9 μήνες και βρίσκεσαι στη μέση του πουθενά μαζί με 1300 συναδέλφους.
Είσαι 35, με 10 χρόνια στη δουλειά, 2 πτυχία, 2 γλώσσες κλπ κλπ
Ποιους έχεις απέναντι σου;
Τον απερχόμενο πρόεδρο των 24.000 ευρώ τον μήνα
Τον συνταξιούχο από την ΕΡΤ, αλλά σταθερά εργαζόμενο στο Mega, προεδρεύοντα της ΕΣΗΕΑ
Τον εισοδηματία από τζάκι υπουργό Πολιτισμού
Τους παθητικούς και αποχαυνωμένους συναδέλφους σου που δεν κάνουν τον κόπο ούτε σε μια συνέλευση να έρθουν.
Έχεις ελπίδα; Κι όμως ναι. Δεν μου μένει τίποτα άλλο.
Ένας ακόμη συμβασιούχους της ΕΡΤ
Πηγή: syspeirosi

11 Δεκ 2009

Ήρθε η ώρα να αλλάξουν πράγματα στην τηλεόραση



Ήρθε η ώρα να αλλάξουν τα πράγματα στην ελληνική τηλεοπτική αγορά. Σε δύο κρίσιμους τομείς: Στον τεχνολογικό, δεδομένου ότι, πλέον, το μέλλον ανήκει στην απόλυτη ψηφιοποίηση συσκευών και διαδικασιών, αλλά και στον ενημερωτικό, αφού χρειάζεται νέος αέρας και αντικατάσταση των απηρχαιωμένων φλύαρων προτύπων του παρελθόντος.

Ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την ενημέρωση των πολιτών, οι εξελίξεις απαιτούν...
σοβαρή αντιμετώπιση, κατάλληλα σχεδιασμένη, προκειμένου να προωθείται η ουσία, αλλά με τρόπο που να ελκύει το ενδιαφέρον όσων επιθυμούν, με γνώσεις, να αντιμετωπίσουν την προσωπική τους καθημερινότητα, αλλά και την ευρύτερη πολιτική πραγματικότητα που καθορίζει τη ζωή τους.

Αυτό είναι άλλωστε και το ζητούμενο της εποχής. Δεν έχει περάσει πολύς καιρός από τις εθνικές εκλογές του Οκτωβρίου, τότε που οι πολίτες έδειξαν ότι μπορούν και αντιδρούν όταν οι περιστάσεις το απαιτούν. Να αλλάζουν μία κυβέρνηση που τούς πλήγωσε, να δίνουν ευκαιρίες σε μία νέα, που δείχνει ότι μπορεί να αξιοποιήσει τις νέες ιδέες, να συμμετέχουν ενεργά στις διαδικασίες διαδοχής για τον νέο αρχηγό της ελληνικής κεντροδεξιάς.

Τα δεδομένα έχουν αλλάξει. Στο μυαλό των πολιτών, στην ελληνική οικονομία, που πλέον πρέπει να αλλάξει μυαλά, στην πολιτική καθημερινότητα, στην οποία δεν χωρούν ανοησίες και μικροκομματικές σκοπιμότητες. Η πορεία είναι μπροστά, ο μονόδρομος της εξυγίανσης, διαδικασιών και νοοτροπίας είναι ξεκάθαρος.Αυτός είναι και ο ρόλος των Μέσων Ενημέρωσης, σε μία χώρα όπου οι προτεραιότητες είναι, πλέον, κατανοητές από όλους.

Ο εναγκαλισμός με την πολιτική πρέπει να δώσει τη θέση του στην προάσπιση του δημοσίου συμφέροντος, στην παρακολούθηση και το fine tuning των επιτευγμάτων και στην κατακεραύνωση των κακών πρακτικών και των ατασθαλιών της εξουσίας.

Να γίνουν τα Μέσα, και ιδιαίτερα η τηλεόραση, που διατηρεί το προβάδισμα στις προτιμήσεις των Ελλήνων, πραγματικός μηχανισμός λογοδοσίας των κυβερνήσεων, όπως θα έλεγε και ο Γιώργος Παπανδρέου, και όχι λιβανιστήρια των υπουργών τους.

Βέβαια, η ψηφιακή τεχνολογία, το διαδίκτυο, οι συνήθειες των νέων ανθρώπων, έχουν ήδη διαγράψει το περίγραμμα της νομοτέλειας που επέρχεται και έχει όλα τα χαρακτηριστικά της δημιουργικής καταστροφής, της επώδυνης αλλαγής προς κάτι το πλήρως διαφορετικό.

Έως τότε, ορισμένες στρατηγικές, που στηρίζονται στην ουσία της πολιτικής και της επικοινωνίας, μπορούν να κάνουν τη διαφορά και να δημιουργήσουν νέα τηλεοπτικά πρότυπα, να κινητοποιήσουν τους πολίτες, να προκαλέσουν και να εναντιωθούν στα ρηχά στερεότυπα της τηλεοπτικής ενημέρωσης.Πλέον, στην εποχή μας, οι αλλαγές πρέπει να οδεύουν πάντοτε προς το καλύτερο. Και η ώρα έχει ήδη σημάνει…
πηγή: greekstory.wordpress

Πρός απεργία στο χώρο του Τύπου στίς 17

Τα σοβαρά εργασιακά θέματα του κλάδου αλλά και τίς εξελίξεις στο ασφαλιστικό συζήτησε σήμερα το Διασωματειακό . Στη συνεδρίαση συζητήθηκε και το θέμα της συμμετοχής στη γενική απεργία της Πέμπτης 17/12/09 που έχουν αποφασίσει τα συνδικάτα και συμφωνήθηκε η αναγκαιότητα μιας κινητοποίησης και το χώρο του τύπου μπροστά στα μεγάλα εργασιακά και ασφαλιστικά προβλήματα. Ηδη πολλές απο τίς Ενώσεις που συμμετέχουν (ανάμεσά τους και η ΕΣΗΕΑ)έχουν αποφασίσει 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση. Το Διασωματειακό θα συνεδράσει ξανά τη Δευτέρα, όπως αναφέρει και η σχετική ανακοίνωση που εκδόθηκε.
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Συνεδρίασε, σήμερα, η Συντονιστική Επιτροπή των Συνεργαζομένων Ενώσεων στο χώρο του Τύπου και των ΜΜΕ και συζήτησε εργασιακά ζητήματα, τις εξελίξεις στο Ασφαλιστικό και την κήρυξη 24ωρης απεργιακής κινητοποίησης στις 17 Δεκεμβρίου 2009.
Οι περισσότερες Ενώσεις συμφώνησαν για την αναγκαιότητα της άμεσης απεργιακής κινητοποίησης, ενώ πολλές έχουν αποφασίσει ήδη να συμμετάσχουν. Η Διασωματειακή Επιτροπή αποφάσισε να συνεδριάσει πάλι την ερχόμενη Δευτέρα, 14 Δεκεμβρίου, στις 13.00 προκειμένου να δοθεί χρόνος για να συνεδριάσουν με εισήγηση την κήρυξη απεργίας όσα Διοικητικά Συμβούλια δεν έχουν συγκεκριμένη απόφαση και στη συνέχεια να καταλήξει σε οργανωτικά ζητήματα.

ΑΠΟ ΤΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΤΗΣ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

ΕΝΩΣΙΣ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ ΑΘΗΝΩΝ
ΕΝΩΣΗ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
ΕΝΩΣΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ ΑΘΗΝΩΝ
ΕΝΩΣΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
ΕΝΩΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΘΗΝΩΝ
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΛΙΘΟΓΡΑΦΩΝ
ΕΝΩΣΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΟΠΩΛΩΝ ΑΘΗΝΩΝ
ΕΝΩΣΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΟΠΩΛΩΝ ΠΕΙΡΑΙΑ
ΕΝΩΣΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ ΑΘΗΝΩΝ
ΕΝΩΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΙΔΙΩΤΙΚΗΣ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
ΕΝΩΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΑΣ
ΕΝΩΣΗ ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΕΡ ΕΛΛΑΔΟΣ
ΕΝΩΣΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

Λουκέτο και στο ράδιο Ενταση που έβγαινε μέσα από τη Νομική Σχολή Αθηνών

Την αντίδραση των φοιτητών έχει προκαλέσει η απόφαση του Δ.Σ. της Νομικής Σχολής Αθηνών, την περασμένη Τρίτη, να κλείσει το ραδιοφωνικό σταθμό «Ένταση» που λειτουργεί εντός του κτηρίου της, με σκοπό να «αποδοθεί το κτίριο ελεύθερο από την παρεμβολή κάθε εξωπανεπιστημιακού στοιχείου».

Οι φοιτητές δηλώνουν απογοητευμένοι, αλλά όχι έκπληκτοι από την απόφαση του Δ.Σ. Χαρακτηρίζουν το ραδιοφωνικό σταθμό «αναπόσπαστο κομμάτι του ασύλου» και «ελεύθερη έκφραση και διακίνηση ιδεών στην πράξη».

Ο ρ/σ «Ένταση» λειτουργεί εδώ και ένα χρόνο στη Νομική Αθήνας, με τη συμμετοχή φοιτητών από σχολές της Αθήνας και της επαρχίας, εκπροσώπους οργανώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων και εκπροσώπους του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών, του ΤΕΕ και του Δικηγορικού Συλλόγου.

Όπως τονίζουν: «Στόχος του ραδιοφώνου της Νομικής είναι η ενημέρωση των ακροατών με ειδήσεις που αποσιωπούνται από τα ΜΜΕ και η αποκατάσταση της αλήθειας σε γεγονότα όπου διαστρεβλώνονται και “κακοποιούνται” δημοσιογραφικά.

Στόχος επίσης είναι η παροχή ενός μέσου αδιαμεσολάβητης έκφρασης σε αυτές τις κοινωνικές ή πολιτιστικές ομάδες και οργανώσεις που τη στερούνται είτε γιατί οι δράσεις τους δεν ενδιαφέρουν τα ΜΜΕ, είτε γιατί εναντιώνονται στην πολιτική αποχαύνωσης των μαζών ή και τα δύο».

Απαντώντας στην προσπάθεια του Δ.Σ. της Νομικής Σχολής να το «"καθαρίσει" από τους «εξωπανεπιστημιακούς» και «να περιορίσει τη χρήση του Πανεπιστημιακού Ασύλου σε φοιτητές της σχολής και μόνο», σημειώνουν ότι:

«Η φωνή του φοιτητή, του άνεργου ή κακοπληρωμένου και ανασφάλιστου νέου, του καλλιτέχνη χωρίς στέγη, του απλού κατοίκου που παλεύει για να σώσει τα πάρκα της γειτονιάς όχι μόνο δεν είναι “εξωπανεπιστημιακή”, αλλά χάρις σε αυτήν χώροι όπως το κτίριο της Νομικής από απλά ντουβάρια μετατρέπονται σε Πανεπιστήμια. Γιατί το πανεπιστήμιο δεν είναι μόνο κοιτίδα γνώσης, αλλά και ιδεών».

Οι φοιτητές κάνουν λόγο για πολιτική στοχοποίηση του σταθμού και προσπάθεια φίμωσής του, όπου «ορισμένοι καθηγητές, δρώντας ως το μακρύ χέρι του κράτους στο πανεπιστήμιο και σε πλήρη αντίθεση με την ελευθερία της έκφρασης και διακίνησης των ιδεών στο χώρο αυτό (που θέλουν να λένε ότι πρεσβεύουν), θέλουν όχι μόνο τη φίμωση του ρ/σ αλλά και την αποστείρωση του Πανεπιστημίου από οποιουδήποτε είδους κριτική σκέψη και συνδικαλιστική δράση».

«Ας θυμίσουμε στους κυρίους αυτούς λοιπόν, ότι το άσυλο είναι κατ' ουσίαν μια λαϊκή κατάκτηση και ανήκει de facto σε όλο το λαό και όχι σε ένα κομμάτι του που έτυχε να σπουδάζει στη σχολή αυτή μια συγκεκριμένη χρονική στιγμή. Τα πάρτυ της ΔΑΠ και της ΠΑΣΠ κατά τις διοικήσεις των ιδρυμάτων αυτών είναι οι ενδο-πανεπιστημιακές εκδηλώσεις που πρέπει να έχουν θέση στις σχολές ενώ ένας ελεύθερος και ανοιχτός ραδιοφωνικός σταθμός θεωρείται παράσιτο!

Η απάντηση από την πλευρά μας είναι σαφής: Ο ρ/σ Ένταση είναι αναπόσπαστο κομμάτι του ασύλου αφού δομικά μπορεί να εκφράσει όλες τις συνιστώσες του φοιτητικού κινήματος, δηλαδή εκείνες τις φωνές που εσκεμμένα κουκουλώνονται από τα καθεστωτικά ΜΜΕ και ως τέτοιο δεν πρόκειται να αποχωρήσει!»

10 Δεκ 2009

«Απειλή» για προσωπικά δεδομένα το facebook


Στο στόχαστρο μετά την αλλαγή των πολιτικών ασφάλειας

Οργανώσεις για την προστασία της ιδιωτικής ζωής υποστηρίζουν ότι οι νέες ρυθμίσεις ασφάλειας στο Facebook «σπρώχνουν» τους χρήστες να μοιραστούν τις προσωπικές πληροφορίες τους με τους πάντες -είναι η πρώτη φορά που τα προφίλ της υπηρεσίας εκτίθενται σε κοινή θέα.
Οι αλλαγές στο Facebook εμφανίστηκαν την Τετάρτη με τη μορφή ενός αναδυόμενου παράθυρου που προτρέπει όλα τα μέλη να καθορίσουν τις ρυθμίσεις ασφάλειας των προφίλ τους.
Οι χρήστες μπορούν πλέον να καθορίζουν διαφορετικές ρυθμίσεις για κάθε είδος ανάρτησης -φωτογραφίες, κείμενο κλπ- και να επιλέγουν αν το υλικό αυτό θα είναι προσβάσιμο μόνο στους φίλους τους, ή και στους «φίλους των φίλων» ή και σε όλους τους χρήστες του Διαδικτύου.
Είναι η πρώτη φορά που το Facebook επιτρέπει στους χρήστες να ανοίξουν τα προφίλ τους σε όλους τους συνδρομητές της υπηρεσίας ή σε όλους τους χρήστες του Διαδικτύου.
Οι αλλαγές στην πολιτική ασφάλειας «αποσκοπούν ξεκάθαρα στο να σπρώξουν τους χρήστες του Facebook στο να μοιράζονται περισσότερες πληροφορίες από ποτέ. Ακόμα χειρότερα, οι αλλαγές αυτές στην πραγματικότητα θα περιορίσουν τη δυνατότητα των χρηστών να ελέγχουν ορισμένα από τα προσωπικά τους δεδομένα» εκτιμά η μη κερδοσκοπική αμερικανική οργάνωση Electronic Frontier Foundation.
Στο ίδιο μήκος κύματος η ανακοίνωση του Electronic Provacy Information Center: «Το Facebook σπρώχνει τις ρυθμίσεις προς τη θέση 'αποκάλυψτε τα πάντα'. Αυτό δεν είναι δίκαιο».
Οι δύο οργανώσεις επισημαίνουν ότι ορισμένες προσωπικές πληροφορίες των χρηστών, όπως η ηλικία και ο τόπος διαμονής, θα είναι διαθέσιμες σε οποιονδήποτε, εκτός αν τα αντίστοιχα πεδία αφεθούν κενά.
Επιπλέον, οι προεπιλεγμένες ρυθμίσεις ασφάλειας επιτρέπουν σε οποιονδήποτε να δει τα μηνύματα που αναρτά ο χρήστης.

Πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ

Συμβασιούχοι: άνθρωποι παγιδευμένοι

πηγή: Blog συμβασιούχων ΕΡΤ

9 Δεκ 2009

Σχινά και Γιαλκέτσης εκτός Ελευθεροτυπιας!!

Δύο καλοί δημοσιογράφοι- αναγνωρισμένοι για την δουλειά τους- απολύθηκαν σήμερα απο την εφημερίδα Ελευθεροτυπία με "αφορμές" που κανείς σοβαρός άνθρωπος δεν μπορεί να αποδεχτεί.
Πρόκειται για την Κατερίνα Σχινά και τον Θανάση Γιαλκέτση.
Και οι δύο ανήκαν στήν ομάδα που εδώ και χρόνια βγάζει το ενδιαφέρον ένθετο "Βιβλιοθήκη" -ως μέλη της συνακτικής ομάδας υπο τον Σήφη Πολυμίλη και μετά την ανάληψη

Τι δουλειά έχουν τα Γραφεία Τύπου;


Δεν έχει χαθεί απλώς η μπάλα. Έχουν «ξηλωθεί» και τα τέρματα.
Τι δουλειά έχουν τα Γραφεία Τύπου στο «κλείσιμο» μίας συνέντευξης με ένα τηλεοπτικό πρόσωπο;
Εμφανίστηκε η κ. Κατιάνα Μαντζαρίδου – στην εκπομπή της Βάσιας Λόη στο Alter - και με περισσή ειλικρίνεια περιέγραψε τη διαδικασία με την οποία κανονίστηκε η συνέντευξη με τη Σία Κοσσιώνη του ΣΚΑΪ μέσω… Δώρας Γιαννακάκη. Μέσω του Γραφείου Τύπου, δηλαδή.
Μια διαδικασία που απ’ ό,τι προέκυψε {και μαζί με άλλα σου-μου-του} κόστισε τη δουλειά σε μία δημοσιογράφο και οδήγησε σε παραίτηση – για λόγους ευθιξίας – την κ. Μαντζαρίδου.
Κι ας ξαναγίνει η ερώτηση: τι δουλειά έχουν τα Γραφεία Τύπου στην επαφή ενός δημοσιογράφου με έναν άλλο δημοσιογράφο; {Πόσο δύσκολο, άραγε, να ΄ναι να προσεγγίσει ένας ρεπόρτερ την συμπαθέστατη κυρία Κοσσιώνη; Ή τον όποιο τηλεοπτικό αστέρα της ελληνικής τηλεόρασης;}.
Άθελα - και πάνω στο αναμάλλιασμα της παραίτησης - η κ. Μαντζαρίδου έθιξε ένα ζήτημα που ειδικά στο τηλεοπτικό ρεπορτάζ έχει – με το συμπάθειο – γαγγραινιάσει.
Ο συντάκτης πρέπει να ισορροπεί ανάμεσα στο ρεπορτάζ του και την καλή… γειτνίαση με τα Γραφεία Τύπου των καναλιών.
Έχει τη σκοτούρα του, τον όποιο ανταγωνισμό του, τη «γραμμή» του Μέσου που εξυπηρετεί κι από πάνω έχει κεχαγιά στο κεφάλι του, το Γραφείο Τύπου.
Τις σουσουδιές τύπου «θα ήθελα να επικοινωνήσουμε αυτό», ή «θα προτιμούσα να μη γράψεις εκείνο».
Τις διακριτικές πιεσούλες, τα τηλεφώνηματα επιβεβαίωσης, τα εξαναγκαστικά «στείλε μου σε παρακαλώ το κείμενο για ένα τελευταίο τσεκάρισμα, όχι ότι δεν σου ‘χω εμπιστοσύνη, αλλά για να μην έχω πει εγώ κάτι λάθος» {!!!}.
Και καλά η επικοινωνία να διεξάγεται σ’ αυτό το επίπεδο, γιατί στο «επικοινωνείν» {αυτού που θέλει το Γραφείο Τύπου} υπάρχει και η σχετική διαστρωμάτωση.
Πολύ εύκολα από το «κοριτσάκι μου» , «γλυκέ μου», «θα σε παρακαλούσα» έχει παρατηρηθεί το φαινόμενο να καλεί το Γραφείο Τύπου τον προϊστάμενο του ρεπορτάζ, τον αρχισυντάκτη, ενίοτε τον ίδιο τον εκδότη ή τον καναλάρχη, για να κάνει «ντα» το “κακό παιδί”, τον «ανεξέλεγκτο» δημοσιογράφο.
Ειδικά τα τελευταία χρόνια, το να «περάσει» ο συντάκτης από το Γραφείο Τύπου για να καταφέρει να κάνει τη δουλειά του ισούται με αναγκαίο κακό.
Και ένα υποερώτημα: ποια ήταν η τελευταία φορά που προέκυψε αποκλειστικότητα από… Γραφείο Τύπου;
Η προσπάθεια των καναλιών να ελέγξουν τη διαρροή των «οικογενειακών» τους είτε με τρόπο δουλικό προς τους συντάκτες – που μοιραία δημιουργεί πελατειακές σχέσεις – είτε με ύφος «πιφ» και ολίγον από τσαμπουκά, είναι αυτή που έχει μετατρέψει ουκ ολίγα φύλλα και εκπομπές σε παραμάγαζα φιλενάδων, κουμπάρων και παλιών συμμαθητριών από τα κολλέγια εσωτερικού και εξωτερικού.
Το μόνο παρήγορο {κι αυτό των τελευταίων ετών} είναι ότι σε συγκεκριμένα πόστα έχουν βρεθεί και 5 νοματαίοι που έχουν περάσει από το ρεπορτάζ και γνωρίζουν ότι δεν είναι δυνατόν να πουσάρεται ο συνάδελφος να γράψει κάτι που δεν υπάρχει, πόσω μάλλον να το διαφημίσει.
Αυτοί οι 5 -τυχαίος ο αριθμός – κάνουν αξιοπρεπώς τη δουλειά τους, κυρίως γιατί γνωρίζουν ότι δεν είναι πωλήτριες που στο τέλος της μέρας θα πάρουν ποσοστό από τα φανελάκια που ξεπούλησαν.
Ας ηρεμήσει όλο αυτό το δίκτυο. Δεν έχουν κατέβει από τα βουνά οι συντάκτες του τηλεοπτικού ρεπορτάζ. Οι περισσότεροι, τουλάχιστον.

Πηγή: mediaBlog

Τα οικονομικά των μεγάλων επιχειρηματιών, και τα οικονομικά των επιχειρήσεών τους


Πριν χρόνια μία νεαρή δημοσιογράφος έπαιρνε συνέντευξη από κάποιον μεγαλοεπιχειρηματία της κεντρικής Ελλάδος, του οποίου η επιχείρηση χρεοκόπησε, και ο οποίος πλέον δεν βρίσκεται στην ζωή.

Η δημοσιογράφος λοιπόν έκανε την εξής ερώτηση:

Πως κύριε Μ……….η, εσείς ένα τόσο μεγάλος επιχειρηματίας χρεοκοπήσατε;;;;;;


Και η απάντηση του επιχειρηματία: Μα αγαπητή μου, η επιχείρηση χρεοκόπησε, όχι ο επιχειρηματίας.

Αυτό λοιπόν συμβαίνει στο 100% των μεγάλων επιχειρήσεων, αφού οι επιχειρηματίες παντελόνιασαν τα χοντρά, άφησαν κάτι ψιλά, και μερικούς τόνους χαρτιά (φούσκες)
να τριγυρίζουν στα χρηματιστήρια.
Νικόλας Μαλγαρινός

Πηγή: taxalia


Σημείωση ΜΑΧΟΜΕΝΗΣ: Το αναδημοσιεύουμε γιατί είναι απολύτως επίκαιρο τώρα που διάφοροι επιχειρηματίες και του Τύπου με τη δικαιολογία της οικονομικής κρίσης κάνουν όργια σε βάρος των εργαζόμενων...

Διπλασιάστηκαν οι δημοσιογράφοι που κρατούνται στη φυλακή

Ο αριθμός των ανεξάρτητων (freelance)δημοσιογράφων που φυλακίσθηκαν από άκρου εις άκρον στον κόσμο σχεδόν διπλασιάστηκε την τελευταία 3ετία και αντικατοπτρίζει την αλλαγή στα εργασιακά ήθη των μέσων ενημέρωσης, τονίζει σε σημερινή της έκθεση η Επιτροπή για την Προστασία των Δημοσιογράφων (CJP).


Στην έκθεσή της, που παρουσιάσθηκε στην έδρα της στη Νέα Υόρκη, η οργάνωση τονίζει πως μέχρι την 1η Δεκεμβρίου βρίσκονταν πίσω από τα κάγκελα 136 δημοσιογράφοι, εκδότες και φωτορεπόρτερ, 11 περισσότεροι από το 2008. Σχεδόν οι μισοί από τους κρατουμένους είναι ανεξάρτητοι δημοσιογράφοι.

Στο ίδιο κείμενο τονίζεται πως ο αριθμός των ανεξάρτητων δημοσιογράφων αυξήθηκε, καθώς η επέκταση του Ιντερνέτ έχει επιτρέψει σε περισσότερους δημοσιογράφους να εργάζονται ανεξάρτητα και πολλοί μεγάλοι ενημερωτικοί οργανισμοί έχουν στραφεί σε τέτοιους ανεξάρτητους δημοσιογράφους, αντί για προσωπικό κάλυψης διεθνών γεγονότων, προκειμένου να περικόψουν τα κόστη.
«Οι ημέρες που οι δημοσιογράφοι αναχωρούσαν για επικίνδυνες αποστολές, γνωρίζοντας πως είχαν να βασιστούν στο θεσμικό κύρος των μεγάλων ενημερωτικών οργανισμών, έχουν περάσει πλέον ανεπιστρεπτί», τονίζει ο διοικητικός διευθυντής της οργάνωσης Τζόελ Σίμσον.

«Σήμερα, οι δημοσιογράφοι που εργάζονται στις προκεχωρημένες γραμμές είναι κατά το πλείστον ανεξάρτητοι. Η άνοδος της διαδικτυακής δημοσιογραφίας έχει ανοίξει τον δρόμο σε μία νέα γενεά δημοσιογράφων, αλλά επίσης υπονοεί πως αυτοί είναι πλέον πιο ευάλωτοι», τονίζεται στην ίδια έκθεση.

Η Κίνα εμφανίζεται να έχει φυλακίσει τους περισσότερους δημοσιογράφους για 11η συνεχή χρονιά, με 24 κρατούμενους, και ακολουθούν το Ιράν, η Κούβα, η Ερυθραία και η Μιανμάρ.Οι περισσότεροι από τους 23 δημοσιογράφους που κρατούνται στο Ιράν συνελήφθησαν μετά την καταστολή των διαδηλώσεων και της ενημέρωσης μετά την επανεκλογή του προέδρου Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ, τονίζει η CJP. Στην Κούβα κρατούνται 22 δημοσιογράφοι, με τους 20 να έχουν συλληφθεί μετά την εκστρατεία λογοκρισίας του Φιντέλ Κάστρο το 2003. Στην Ερυθραία κρατούνται 19 δημοσιογράφοι και στην Μιανμάρ εννέα.

Δημοσιογράφοι κρατούνται και σε άλλες 21 χώρες, μεταξύ αυτών και στις ΗΠΑ, όπου κρατείται για πάνω από ένα χρόνο μία ιρακινή δημοσιογράφος, η οποία εργαζόταν για το Ρόιτερ.

Ο αριθμός των φυλακισμένων διαδικτυακών δημοσιογράφων αυξήθηκε στους 68 το τρέχον έτος. Οι κρατούμενοι δημοσιογράφοι, εκδότες και φωτογράφοι της έντυπης δημοσιογραφίας ανέρχονται σε 51,ενώοιυπόλοιποι εργάζονται σε τηλεοπτικά, ραδιοφωνικά δίκτυα και στην παραγωγή ντοκιμαντέρ.

Πηγή: NewsTime

8 Δεκ 2009

Προσπαθούν να φιμώσουν blog και να κρύψουν την αλήθεια

Αήθη "επίθεση" δέχτηκε ένας από τους "υποτιθεμενους" διαχειριστές του blog amoirakagem.

Σκοπός της επίθεσης η φίμωση του blog και η απόκρυψη των πλάγιων μεθόδων που έχουν χρησιμοποιήσει κατά το παρελθόν οι άνθρωποι της εταιρείας που είχε ως αποτέλεσμα την οικονομική και ψυχολογική εξόντωση όσων συνεργατών τολμούσαν να ζητήσουν το δίκιο τους.
Η εταιρεία Γερμανός λοιπόν ως απάντηση στο blog έκανε αγωγή και ζητά από τον "υποτιθεμενο"συνεργάτη το ποσό των 40.000.000 €....!!!!!
Με αιτιολογία την δυσφήμιση που τους προκαλούν οι αλήθειες που λέγονται στο blog για αυτά που έχουν γίνει τόσα χρόνια εις βάρος των συνεργατών που έχτισαν αυτή την εταιρεία και την είδαν να πωλείται εν μία νυκτί στο σκανδαλώδες ποσό των 1,3 δις ευρώ.
Ζητούν λοιπόν να κλείσει το στόμα του όπως κάνουν οι πολιτικές ηγεσίες τόσων χρόνων στα σκάνδαλα.
Τους συκοφαντεί επειδή ζητά να τιμωρηθούν οι ένοχοι που κατασπατάλησαν τον κόπο των συνεργατών της Γερμανός και τα χρήματα του ελληνικού λαού με μόνο σκοπό τον προσωπικό τους πλουτισμό.
Εάν υπάρχει δικαιοσύνη ο εισαγγελέας θα πρέπει να παρέμβει άμεσα και να τους βάλει στην θέση τους.
Επιτέλους θα πρέπει σε αυτό τον τόπο να μάθουν αυτοί που κατηγορούνται να σκύβουν το κεφάλι και όχι να επιτίθενται ευθαρσώς σε αυτούς που ζητούν να λάμψει η αλήθεια....



Στηριξη απο τις παρατάξεις της ΕΣΗΕΑ ζητούν οι συμβασιούχοι της ΕΡΤ

ΠΡΟΣ TIΣ ΠΑΡΑΤΑΞΕΙΣ:

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑ

ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ – ΔΟΥΡΕΙΟΣ ΤΥΠΟΣ

ΜΑΧΟΜΕΝΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑ

ΚΙΝΗΣΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ

FINANCIAL CRIMES


Συνάδελφοι,

τα περιθώρια για την επίλυση του προβλήματος με τους 1300 συμβασιούχους εργαζόμενους της ΕΡΤ εξαντλούνται. Γι αυτό, ζητάμε την άμεση παρέμβαση σας προκειμένου να επισπευσθούν οι διαδικασίες. Συγκεκριμένα,

α) να παραστεί σύσσωμο το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ στη συνέλευση του Δ.Σ. της ΕΡΤ που θα πραγματοποιηθεί την προσεχή Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου, όπου θα συζητηθεί το ζήτημα των συμβασιούχων.

β) να συνεδριάσει το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ, με τη συμμετοχή των μελών του Δ.Σ. της ΕΡΤ που ανήκουν στην ΕΣΗΕΑ, των εργασιακών εκπροσώπων της ΝΕΤ και της ΕΡΑ, καθώς και της επιτροπής των συμβασιούχων δημοσιογράφων, προκειμένου να προκηρυχθεί άμεσα απεργία σε όλα τα μέσα ενημέρωσης και να αποφασιστούν οι περαιτέρω δράσεις μας.

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ ΕΡΤ

210-6066040

ert.journalists@gmail.com

http://ertjournalists.wordpress.com


Διώχνουν νεαρή δημοσιογράφο με αναπηρία από δημοτικό ραδιοσταθμό


Παρότι βραβεύτηκε από τον πρόεδρο της δημοκρατίας

Στο πλευρό της όλοι οι συνάδελφοι της

Η διοίκηση του δημοτικού ραδιοσταθμού ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ 94 του Ηρακλείου Αττικής, αρνείται πεισματικά να ανανεώσει την σύμβαση εργασίας της νεαρής δημοσιογράφου με απώλεια όρασης Σόνιας Περλέγκα που λήγει στις 21 Δεκεμβρίου παρά τις έντονες αντιδράσεις του συνόλου των συναδέλφων της.

H Σόνια Περλέγκα κάθε Τρίτη και Τετάρτη παρουσιάζει στις 2.30 το μεσημέρι την εκπομπή "Γραμμή Ζωής" που ασχολείται με θέματα πολιτών με αναπηρία.

Η εκπομπή της επί 3 χρόνια έδινε βήμα σε ομάδα μαθητευόμενων δημοσιογράφων της Ελληνικής Εταιρίας Προστασίας Αναπήρων Παίδων (ΕΛΕΠΑΠ), πρωτοβουλία γιά την οποία είχε βραβευτεί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Το οποίον στο ελάχιστο δεν πτόησε τη διοίκηση του ραδιοσταθμού που προσφάτως τής ανακοίνωσε ότι η σύμβαση εργασίας της (πρόγραμμα ΟΑΕΔ, 3 συν 1 χρόνια) δεν θα ανανεωθεί.

Επισημαίνεται πως για την ανανέωση της συγκεκριμένης σύμβασης δεν απαιτείται διαδικασία έγκρισης από το ΑΣΕΠ - απλά μιά απόφαση του Δ.Σ. της δημοτικής επιχείρησης που έχει την ευθύνη του ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ 94. Δεν ισχύει στην συγκεκριμένη περίπτωση το “δεν μπορούν”, ισχύει 100% το “δεν θέλουν”.

Αυτοί που θέλουν 100% την παραμονή της Σ. Περλέγκα στον ραδιοσταθμό είναι άπαντες οι συνάδελφοί της, δημοσιογράφοι και μη, που εργάζονται στο ραδιοσταθμό. Με ανακοίνωσή τους εγκαλούν με σκληρά λόγια την διοίκηση για τη μη ανανέωση της σύμβασης της Περλέγκα και δίνουν τελεσίγραφο ως την Παρασκευή γιά να αλλάξει την απόφασή της προειδοποιώντας για κινητοποιήσεις εάν αυτό δεν συμβεί. Οχι μόνο σε τοπικό αλλά και σε πανελλαδικό επίπεδο, τονίζουν χαρακτηριστικά στην ανακοίνωσή τους.

πηγή: enet.gr

7 Δεκ 2009

Η ΕΣΗΕΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΛΛΗΨΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥ

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ καταγγέλλει τη σύλληψη του συναδέλφου Βαγγέλη Γέτου, συντάκτη του Ρ/Σ «Στο Κόκκινο 105,5 FM » κατά την ώρα της άσκησης του δημοσιογραφικού καθήκοντός του.

Το περιστατικό αυτό είναι ένα ακόμα στη σειρά κρουσμάτων αστυνομικής βίας κατά δημοσιογράφων, εικονοληπτών και φωτορεπόρτερ, κατά τη διάρκεια της εργασίας τους.

Το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ καλεί επειγόντως την κυβέρνηση να σεβαστεί τη δημοσιογραφική εργασία και να εγγυηθεί την ελευθερία πρόσβασης στα γεγονότα. Πρόκειται για στοιχειώδη προϋπόθεση άσκησης του δημοσιογραφικού επαγγέλματος και βασική δημοκρατική κατάκτηση.

ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Της "εκλεβαν" τη δουλειά και όταν διαμαρτυρήθηκε την απέλυσαν

Τις άθλιες συνθήκες εργασίας στον «νέο» Ελεύθερο Τύπο αλλά και τον τρόπο που απολύθηκε επειδή διαμαρτυρήθηκε για την κατάφορα αντισυναδελφική και αντιδεοντολογική συμπεριφορά «συναδέλφου» προϊστάμενης της περιγράφει η δημοσιογράφος Μελίνα Βαλτζή σε επιστολή που έστειλε σήμερα στο ΔΣ της ΕΣΗΕΑ.


Προς τα μέλη του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ

(κοινοποίηση: Μέλη του Μικτού Συμβουλίου)

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Μέχρι την περασμένη Παρασκευή 4 Δεκέμβρη, ήμουν ανάμεσα στους «τυχερούς» απολυμένους δημοσιογράφους του «Ελεύθερου Τύπου» που η νέα διεύθυνση και η νέα ιδιοκτησία επέλεξαν να συμμετέχουν στο εγχείρημα της επανέκδοσης της εφημερίδας.

Ένα εγχείρημα που, κυρίως για μας τους «παλιούς», ισοδυναμούσε με στοίχημα. Γι’ αυτό και κλείσαμε τα μάτια στις άθλιες συνθήκες εργασίας, δίνοντας τον καλύτερο εαυτό μας προκειμένου η νέα απόπειρα να στεφθεί με επιτυχία.

Η δική μου σταδιοδρομία στο νέο ΕΤ, υπήρξε εξαιρετικά σύντομη, αφού ένα μόλις μήνα μετά την επανακυκλοφορία της εφημερίδας, η διεύθυνση αποφάσισε να με απολύσει, επιδεικνύοντας απαράδεκτη συμπεριφορά, επειδή τόλμησα να υπερασπιστώ τη δουλειά μου.

Θέτω υπ’ όψιν σας τα γεγονότα που οδήγησαν στην απόλυσή μου.


Στο τμήμα του τηλεοπτικού ρεπορτάζ όπου εργαζόμουν, ήμουν η μόνη από τους απολυμένους συναδέλφους μου του ΕΤ και η μόνη που γνώριζα επακριβώς τις απαιτήσεις της συγκεκριμένης θέσης.

Αυτό σημαίνει ότι έπρεπε να εκπαιδεύσω τις νέες συναδέλφους και παράλληλα να βγάζω τον κύριο όγκο της δουλειάς. Το αποτέλεσμα ήταν να δουλεύω 12 ώρες την ημέρα, τόσο για τις απαιτήσεις του καθημερινού φύλλου όσο και για την έκδοση του κυριακάτικου τηλεοπτικού περιοδικού, χωρίς ωστόσο ούτε ένα ευρώ επιπλέον αμοιβής για τα κυριακάτικα, όπως προβλέπει η σύμβαση.

Κι όλα αυτά μέσα σε άθλιες, όπως ανέφερα και παραπάνω, συνθήκες: εξαιρετικά περιορισμένο αριθμό ηλεκτρονικών υπολογιστών (πολλές φορές την ημέρα έπρεπε να παραχωρήσω τη θέση μου σε συναδέλφους άλλων ρεπορτάζ για να γράψουν το δικό τους θέμα ή να τσεκάρουν τα email τους), έλλειψη τηλεφώνων, ιδιαίτερα επιβαρυντική ατμόσφαιρα λόγω του μεγάλου αριθμού συντακτών σ’ έναν χώρο ελάχιστων τετραγωνικών, κάκιστο φωτισμό, κλπ.

Παρόλα αυτά, έφερα εις πέρας με επιτυχία το κομμάτι της δουλειάς που μου είχε ανατεθεί.

Την περασμένη Δευτέρα 30 Νοεμβρίου, πρότεινα στην προϊσταμένη του τμήματός μου, Κατιάνα Ματζαρίδου, να κάνω συνέντευξη και εξώφυλλο για το τηλεοπτικό περιοδικό της Κυριακής μια παρουσιάστρια ειδήσεων. Εκείνη μου το αρνήθηκε λέγοντας ότι υπήρχε έτοιμη μια συνέντευξη άλλου τηλεοπτικού προσώπου. Γεγονός που αποδείχτηκε πέρα για πέρα αναληθές, αφού με τεράστια έκπληξη διαπίστωσα τρεις μέρες μετά, ότι το εξώφυλλο του συγκεκριμένου τεύχους του περιοδικού, φιλοξενούσε την συνέντευξη που εγώ είχα προτείνει, γραμμένη από την κυρία Ματζαρίδου.

Όταν την επομένη μου ζήτησε να προτείνω ονόματα για μελλοντικές συνεντεύξεις, της είπα ότι δεν θα το κάνω και ότι η προαναφερθείσα συμπεριφορά της συνιστά αιτία αναφοράς στο Πειθαρχικό Συμβούλιο της Ενωσής μας.

( Αξίζει σ’ αυτό το σημείο να αναφέρω ότι καθ’ όλη τη διάρκεια της περασμένης εβδομάδας, όσες φορές ζητούσα από την εν λόγω «συνάδελφο» και προϊσταμένη του τηλεοπτικού τμήματος να μου πει πώς θέλει να γίνει το τάδε θέμα ή σε τι χρόνους θέλει να παραδοθεί το δείνα υλικό, η απάντηση που έπαιρνα ήταν «νομίζεις ότι πρέπει να με νοιάζει με τα χρήματα που παίρνω;»).

Την Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου με κάλεσε ο διευθυντής της εφημερίδας κ. Γιάννης Μιχελάκης και μου ανακοίνωσε την απόλυσή μου. Ως αιτία ανέφερε τη διαφωνία μου με την κυρία Ματζαρίδου και επιχείρημά του ήταν ότι «αυτά συμβαίνουν».

Μήπως το επιχείρημα του κ. Μιχελάκη ότι «αυτά συμβαίνουν», δηλαδή συνάδελφοι να οικειοποιούνται τα ρεπορτάζ άλλων συναδέλφων τους, τελικά μεταφράζεται ότι «συμβαίνει» να απολύονται και όσοι διαμαρτύρονται γι’ αυτό;

Η δις απολυμένη από τον Ελεύθερο Τύπο

Μελίνα Βαλτζή

Συμβασιούχοι με χιούμορ


6 Δεκ 2009

Ο ΜΑΤΩΜΕΝΟΣ ΔΕΚΕΜΒΡΗΣ










της Θοδώρας Αγουρίδου


Πολύ παράξενος μήνας ο Δεκέμβρης! Ο Καββαδίας, ίσως να έλεγε πως “με ιστορίες αλλόκοτες ο μύθος τον έχει μπλέξει” και δεν θα είχε άδικο.


Ο περασμένος Δεκέμβρης σημαδεύτηκε από τη δολοφονία του 15χρονου μαθητή Αλέξη Γρηγορόπουλου. Ήταν ο μήνας που ξεμπρόστιασε την υποκρισία της κοινωνίας και έριξε τις μάσκες.


Ο φετινός Δεκέμβρης απέδειξε ότι η συλλογική μνήμη παραμένει ζωντανή όχι μόνον στην Ελλάδα, αλλά σε όλο τον κόσμο. Δυό παράξενες ιστορίες, ίσως να φαίνονται διαφορετικές, άλλωστε διαδραματίστηκαν σε διαφορετικό χρόνο και τόπο, ωστόσο έχουν πολλές ομοιότητες.


Ο Αλέξης ήταν πολύ νέος, μόλις 14 ετών, ακόμη δεν είχε αρχίσει τη ζωή του. Μπορεί και να μην είχε αποφασίσει τί ήθελε να κάνει. Επρόκειτο να κατακτήσει τη ζωή τον 21ο αιώνα. Δεν πρόλαβε η σφαίρα τον βρήκε στην καρδιά. Άφησε την τελευταία του πνοή στην άσφαλτο. Η δίκη για τη δολοφονία του Αλέξη δεν άρχισε ακόμη.


Ο άλλος ο Βικτόρ Χάρα, ήταν νέος 40 ετών, αυτός είχε αρχίσει τη ζωή του. Είχε αποφασίσει τί επρόκειτο να κάνει. Ήθελε να αλλάξει τον κόσμο μέσα απ' τα τραγούδια του.


Έζησε στη Χιλή τον περασμένο αιώνα. “Πιστεύω μόνο στην αγάπη και στα ανθρώπινα δικαιώματα” έλεγε σε ένα από τα τραγούδια του. Άφησε την τελευταία του πνοή στο κεντρικό στάδιο του Σαντιάγο στις 18 Σεπτεμβρίου 1973, μετά από φρικτά βασανιστήρια στα οποία τον υπέβαλαν οι ορδές του “καραβανιού του θανάτου” του δικτάτορα Αγκόστο Πινοτσέτ.


Η ιατροδικαστική έκθεση αναφέρει ότι ο Βικτόρ Χάρα πέθενε επί πέντε συνεχόμενες ώρες. Άφησε την τελευταία του πνοή, εξαιτίας αιμορραγικού σοκ, στο στάδιο που σήμερα φέρει το όνομά του.


Έπρεπε να πεθάνει διότι δεν συνεμορφώθη προς τας υποδείξεις και δεν αποκήρυξε τα τραγούδια του. Οι ηθικοί αυτουργοί της δολοφονίας του Βικτόρ Χάρα “έφυγαν” απ' τη ζωή χωρίς καν να απολογηθούν. Οι φυσικοί αυτουργοί της δολοφονίας του παραμένουν άγνωστοι.


Στην Αθήνα, χιλιάδες πολίτες απότισαν φόρο τιμής στον Αλέξη!


Στο Σαντιάγο χιλιάδες πολίτες συγκεντρώθηκαν για να συνοδέψουν στην τελευταία του κατοικία τον τροβαδούρο. Τελικά η χώρα του αποφάσισε να του παραχωρήσει μια γωνιά στο κεντρικό κοιμητήριο του Σαντιάγο, για να “αναπαυθεί”. Νέοι, γέροι, παλιοί του σύντροφοι με τραγούδια συνόδεψαν ό,τι απόμεινε από τον Βικτόρ Χάρα, στην τελευταία του κατοικία. “Σας παρακαλώ αφήστε με να τον δω για πρώτη και τελευταία φορά” φώναζε με δάκρυα στα μάτια μια 50χρονη χιλιανή που είχε πάει από τα χαράματα του Σαββάτου στην πλατεία Μπραζίλ του Σαντιάγο για να τιμήσει τον χιλιάνο τραγουδιστή.


Το μόνο που πήραν μαζί τους φεύγοντας ήταν ένα παλιό ινδιάνικο παραμύθι που δεν τελείωσε ποτέ...


Τί παράξενος και σκληρός που είναι ο Δεκέμβρης!


Πριν από μια εβδομάδα στην Πόλη του Μεξικό η καρδιά όλων όσων “πιστεύουν μόνο στην αγάπη και στα ανθρώπινα δικαιώματα” σταμάτησε! Οι αρχές ανακάλυψαν καμιά εκατοστή ανθρώπους, που μάλλον προέρχονταν από την περιοχή της επαρχίας Τσιάπας και δεν μιλούσαν καν ισπανικά, αφυδατωμένους, βασανισμένους, σεξουαλικά κακοποιημένους και εθισμένους στο αλκοόλ και στα ναρκωτικά, να δουλεύουν ως σκλάβοι σε εργοστάσιο. Τους έφεραν εκεί οι δουλέμποροι υποσχόμενοι ότι θα έχουν δουλειά, ώστε να μπορέσουν να ζήσουν καλύτερα αυτοί και οι οικογένειές τους!


Κι ενώ γράφω αυτές τις γραμμές ξαφνικά θυμήθηκα τους στίχους του Μπέρτολτ Μπρεχτ: “τα ορμητικά νερά του ποταμού τα ονομάζουν βίαια. Την κοίτη που τα συγκρατεί όμως, κανείς δεν την ονομάζει βίαιη!”


Καλημέρα και ...καλή τύχη!