11 Σεπ 2009

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΗ ΜΑΣ


«Αξιώνουμε να δημιουργήσουμε έναν διαφορετικό κόσμο, να αποδείξουμε ότι μπορούν να γίνουν βαθιές αλλαγές που αποτελούν επανάσταση. Πρέπει να δημιουργήσουμε μια κυβέρνηση δημοκρατική, εθνική, επαναστατική και λαϊκή που θα οδηγήσει στο Σοσιαλισμό».
(Από την ομιλία του Αλιέντε μετά την νίκη του τον Νοέμβριο του 1970)

…«Μάλλον αυτή είναι η τελευταία μου ευκαιρία να σας μιλήσω. Η αεροπορία βομβάρδισε τους πύργους αναμετάδοσης του Ράδιο Πορτάλες και του Ράδιο Κορπορασιόν. Τα λόγια μου δεν εκφράζουν πικρία, αλλά απογοήτευση. Ας αποτελέσουν την ηθική καταδίκη γι αυτούς που παραβίασαν τον όρκο τους.

Η ιστορία θα τους κρίνει


Απευθύνομαι ξεχωριστά, στις ταπεινές γυναίκες της πατρίδας μας, στους αγρότες που μας πίστεψαν. Στους εργάτες που δούλεψαν παραπάνω, στις μητέρες που αισθάνθηκαν το ενδιαφέρον μας για τα παιδιά τους. Στους επαγγελματίες πατριώτες, αυτούς που παρανομούσαν με την υποστήριξη των επαγγελματικών ενώσεων, των ταξικών ενώσεων, για να επωφεληθούν από τα προνόμια που παρέχει η καπιταλιστική κοινωνία.
...Απευθύνομαι στους νέους της Χιλής, σ’ αυτούς που τραγουδούσαν, που μετέφεραν την χαρά τους και το αγωνιστικό πνεύμα.
…Ο λαός πρέπει να αμυνθεί, όχι να θυσιαστεί. Να αρνηθεί την υποταγή, την ταπείνωση, την απώλεια των ηθικών αξιών.
Αργά ή γρήγορα οι μεγάλες λεωφόροι θα ξανανοίξουν και ο ελεύθερος άνθρωπος θα τις διαβεί για να χτίσει μια καλύτερη κοινωνία.

…Ο Ραδιοσταθμός του Ράδιο Μαγκαγιάνες θα σιγήσει, η ήρεμη φωνή μου δεν θα φτάνει στ’ αυτιά σας. Δεν πειράζει, θα εξακολουθείτε να μ’ ακούτε, θα εξακολουθώ να βρίσκομαι κοντά σας, τουλάχιστον η ανάμνησή μου. Θα με θυμάστε ως έναν άξιο άνδρα, αφοσιωμένο στο έθνος του.

…Είμαι βέβαιος, πως οι σπόροι που φυτεύτηκαν στις άξιες συνειδήσεις εκατομμυρίων Χιλιανών, θα καρπίσουν. Αυτοί έχουν την εξουσία, αυτοί είναι οι κατακτητές. Όμως ούτε το έγκλημα, ούτε η βία μπορούν να διακόψουν την κοινωνική εξέλιξη.

Η Ιστορία είναι δική μας,
η Ιστορία γράφεται απ’ τους λαούς.

(Από την τελευταία ομιλία του Σαλβαδόρ Αλιέντε
την 11η Σεπτεμβρίου 1973, ώρα 9.10 το πρωί, στο Σαντιάγο της Χιλής)

Η 11η Σεπτεμβρίου της Λατινικής Αμερικής -ο Αλιέντε, η ιστορία και ο ρόλος των ΜΜΕ







«Στον καλό μου φίλο Σαλβαδόρ Αλιέντε. Φιντέλ Κάστρο», έγραφε το όπλο με το οποίο υπερασπίστηκε, μέχρι το τέλος, το προεδρικό μέγαρο «La Moneda» και τελικά το έστρεψε κατά του εαυτού του, όταν πια όλες οι ελπίδες είχαν χαθεί, για να αναχαιτιστούν οι δυνάμεις των πραξικοπηματιών, ο νόμιμα εκλεγμένος πρόεδρος της Χιλής, Σαλβαδόρ Αλιέντε το πρωί της 11ης Σεπτεμβρίου 1973.
Το πραξικόπημα άρχισε εφαρμόζοντας την Operación Silencio (Επιχείρηση σιωπή), βομβαρδίζοντας τους πύργους και τους αναμεταδότες των ραδιοφωνικών σταθμών που δεν είχαν εξαγοραστεί, καταλαμβάνοντας τις εφημερίδες που δεν «συνεμορφώθησαν προς τα υποδείξεις», καταλαμβάνοντας τα λιμάνια της χώρας και ανατινάζοντας γέφυρες, για να εξαπολύσουν την τελική επίθεση εναντίον του προεδρικού μεγάρου στο Σαντιάγο, από ξηράς και αέρος.
Κι όμως, πάντα η Αλήθεια και η Ιστορία, πάντα καταφέρνει να βρει μια χαραμάδα, για να βγει στο φως της ημέρας. Την 11η Σεπτεμβρίου του 1973 στη Χιλή όλοι οι δέκτες των ραδιοφώνων μετέδιδαν... παράσιτα και ξαφνικά στις 9.10΄το πρωί, η συνομωσία της σιωπής έσπασε. Ένας ραδιοφωνικός σταθμός είχε φωνή. Από τα μικρόφωνα του ραδιοφωνικού σταθμού «Μαγκαγιάνες» ακούστηκε για τελευταία φορά η ήρεμη φωνή του νόμιμα εκλεγμένου προέδρου της Χιλής, Σαλβαδόρ Αλιέντε που μιλούσε στο λαό.

"Μάλλον αυτή είναι η τελευταία μου ευκαιρία να σας μιλήσω. Η αεροπορία βομβάρδισε τους πύργους αναμετάδοσης του Ράδιο Πορτάλες και του Ράδιο Κορπορασιόν. Τα λόγια μου δεν εκφράζουν πικρία, αλλά απογοήτευση. Ας αποτελέσουν την ηθική καταδίκη γι αυτούς που παραβίασαν τον όρκο τους...".



Η σκοτεινιά μιας από τις πιο σκληρές δικτατορίες που γνώρισε ο κόσμος άρχισε να τυλίγει τη Χιλή. Σε λίγο και ο επίσημος ραδιοφωνικός σταθμός του Κομμουνιστικού Κόμματος της χώρας επρόκειτο να σιγήσει, μαζί και η φωνή του Αλιέντε. Οι μόνες μάχες που δόθηκαν ήταν γύρω από κάποιους ραδιοφωνικούς σταθμούς, εφημερίδες και κάποια εργοστάσια που προσπάθησαν να υπερασπιστούν κάποιοι λίγοι εργάτες. Όλοι τους είναι μεταξύ των νεκρών ή των αγνοουμένων.
Στη διάρκεια της 17χρονης δικτατορίας του Πινοτσέτ αποδεδειγμένα περισσότεροι από 3.000 άνθρωποι δολοφονήθηκαν ή «εξαφανίστηκαν» χωρίς ν’ αφήσουν κανένα ίχνος πίσω τους, ενώ περισσότεροι από 100.000 βασανίστηκαν και τουλάχιστον από 500.000 ήταν οι πολιτικοί κρατούμενοι.

Η φρίκη που εξαπέλυσαν πριν ακόμη καλά-καλά καταλάβουν την εξουσία οι πραξικοπηματίες καταγράφεται στην ανταπόκριση δύο γερμανών δημοσιογράφων οι οποίοι ανέφεραν –σύμφωνα με τα αρχεία της ελληνικής υπηρεσίας του BBC- «Ενώπιόν μας δολοφόνησαν 400 με 500 πολίτες. Ήταν η μαζικότερη εκτέλεση που πραγματοποιήθηκε μέσα στο γήπεδο (σ.σ. εννοούν το κεντρικό γήπεδο του Χιλιανής πρωτεύουσας). Επίσης, μπορούμε να πούμε ότι όχι μόνον ακούσαμε, αλλά και είδαμε να σκοτώνουν ανθρώπους στο ξύλο. Δεν τους βασάνιζαν, τους χτυπούσαν αλύπητα μέχρι θανάτου».
Η Αλήθεια και η Ιστορία και πάλι βρήκαν τη χαραμάδα, για βγουν στο φως.

Το «καραβάνι του θανάτου», οι στρατιωτικοί και οι παραστρατιωτικοί του Πινοτσέτ ξαμοληθήκαν, για να σκορπίσουν τον φόβο, τον πόνο, την σιωπή, τον θάνατο. Στο οβάλ γραφείο του στο Λευκό Οίκο, ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ, Ρίτσαρντ Νίξον, ήδη, από τις 15 Σεπτεμβρίου του 1970 είχε ζητήσει από τον επικεφαλής της CIA, Ρίτσαρντ Χελμς : «κάνε ό,τι πρέπει να κάνεις, ξόδεψε όσα θες, τσάκισε την οικονομία, αλλά σώσε τη Χιλή. Εμπόδισε τον Αλιέντε να ορκιστεί ως ο πρώτος εκλεγμένος σοσιαλιστής πρόεδρος στον κόσμο και κάνε αυτό που πρέπει». Δημιουργήθηκε ένα κέντρο που κατηύθυνε τα πάντα με επικεφαλής τον διαβόητο «μάγο της αμερικανικής διπλωματίας», Χένρυ Κίσσιγκερ. Χρησιμοποίησε τα στελέχη των αμερικανικών πολυεθνικών, που ταυτόχρονα ήταν και πράκτορες των βορειοαμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, για να εξαγοράσουν συνειδήσεις, να ανακαλύψουν μέσα ενημέρωσης και ανθρώπους του Τύπου που ήταν έτοιμοι να εξαγοραστούν, για να πάρουν μέρος στην εκστρατεία συκοφάντησης του προέδρου και του κόμματος που τον υποστήριζε της Unidad Popular (Λαϊκή Ενότητα). Τα αποχαρακτηρισμένα έγγραφα των βορειοαμερικανικών μυστικών υπηρεσιών αποκαλύπτουν ότι δεν ήταν λίγοι οι εκδότες και οι δημοσιογράφοι που δέχτηκαν να προσφέρουν, με το αζημίωτο φυσικά, τις υπηρεσίες τους στον Μπάρμπα-Σαμ. Στήθηκαν, με αμερικανικά δολάρια, νόμιμες και παράνομες οργανώσεις έτοιμες να αναλάβουν δράση όταν ο πρόεδρος και η κυβέρνηση αποκομμένοι από το λαό θα βρίσκονταν αντιμέτωποι με τις δυνάμεις του στρατού. Διοργανώθηκαν απεργίες που παρέλυσαν τη χώρα. Όποιος δεν εξαγοράστηκε, όπως ο στρατηγός Ρενέ Σνάϊντερ, αρχηγός των χιλιανών ενόπλων δυνάμεων, δολοφονήθηκε. Ο επόμενος αρχηγός του γενικού επιτελείου, στρατηγός Πρατς, συμβούλευσε τον Αλιέντε να δημιουργήσει οπλισμένη λαϊκή πολιτοφυλακή, για να εισπράξει την άρνησή του. Ο πρόεδρος δεν ήθελε να παραβιάσει τη συμφωνία που έκανε με τους Χριστιανοδημοκράτες, το «Νόμο των Δημοκρατικών Εγγυήσεων», για να υποστηρίξουν την εκλογή του. Η χιλιανή επανάσταση θα ήταν αναίμακτη απάντησε ο Αλιέντε. Ο στρατηγός Πρατς παραιτήθηκε και στη θέση του ο Αλιέντε διόρισε τον Αουγκούστο Πινοτσέτ! Στο τέλος επιβλήθηκε και το ακήρυχτο οικονομικό εμπάργκο, για να δοθεί το τελευταίο χτύπημα. Η πορεία της Χιλής είχε, ήδη, προδιαγραφεί!
Τελευταίος στόχος το προεδρικό μέγαρο La Moneda. Στα ερείπιά του τάφηκε και ο πρώτος, δια των καλπών, σοσιαλιστής πρόεδρος στον κόσμο. Άλλοι είπαν ότι ο Αλιέντε σκοτώθηκε στις μάχες υπερασπιζόμενος το όνειρο μιας δικαιότερης κοινωνίας. Ο θρύλος, όμως, θέλει να αυτοκτονεί με το ΑΚ-47 που του χάρισε στις 21 Νοεμβρίου 1971, ο Φιντέλ Κάστρο όταν επισκέφθηκε τη Χιλή. Στις 2.00 το απομεσήμερο της 11ης Σεπτεμβρίου 1973, οι ασύρματοι των πραξικοπηματιών μετέδωσα: «το σκυλί είναι νεκρό»! Η Χιλή μετατράπηκε σε ένα απέραντο στρατόπεδο συγκέντρωσης κι ο Πινοτσέτ πέθανε σε βαθειά γεράματα ατιμώρητος για τα εγκλήματά του, υπό την προστασία της Μάργκαρετ Θάτσερ.
Κείμενο, φωτογραφίες της Θεοδώρας Αγουρίδου

Ερωτήματα με εξώδικο απο τους εργαζόμενους του Ελεύθερου Τύπου


Απαντήσεις σε καίρια ζητήματα για την πώληση του Ελεύθερου Τύπου, το τίμημα, την φερεγγυότητα των αγοράστών και μια σειρά άλλων στοιχείων ζητούν με εξώδικο οι πρώην εργαζόμενοι της εφημερίδας από τον εκκαθαριστή, Χαρ. Μπιλλίνη, ο οποίος εκπροσωπεί στην υπό εκκαθάριση εταιρία Ίδρυμα Τύπου.Με την εξώδικη δήλωσή της, η οποία απεστάλη χθες, 10 Σεπτεμβρίου, η 5μελής Επιτροπή Εκπροσώπησης των απολυμένων του ΕΤ, του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής και του portal e-tipos.com ζητά μεταξύ άλλων, το πλήρες κείμενο της συμφωνίας μεταβίβασης των τίτλων, πληροφορίες για το μετοχικό σχήμα που αγόρασε την εφημερίδα, αλλά και απάντηση στο εξίσου σημαντικό ζήτημα αν υπήρξαν και άλλες προσφορές για την εξαγορά του ΕΤ, ποιες ήταν αυτές και με ποιο αντίτιμο.

Ζητά, επίσης, αναλυτική ενημέρωση για όλα τα στοιχεία πώλησης ή μεταβίβασης της υπό εκκαθάριση εταιρείας (ακίνητα αλλα και υπολογιστές, εξοπλισμός φωτογράφων κ.λ.π.), και ενημέρωση σχετικά με τα στοιχεία φερεγγυότητας των αγοραστών ώστε να διασφαλιστεί η ομαλή και βιώσιμη λειτουργία της επιχείρησης , το μετοχικό της σχήμα καθώς και το ακριβές τίμημα της μεταβίβασης.

Τέλος, το πιό σημαντικό ερώτημα που διατυπώνουν είναι αν υπάρχει ρήτρα προκειμένου να διασφαλιστούν τα δικαιώματα των απολυθέντων εργαζομένων.

7 Σεπ 2009

Σουδάν : Καταδικάστηκε σε φυλάκιση η "δημοσιογράφος με τα παντελόνια"


Ξεκίνησε σήμερα η δίκη της Σουδανής δημοσιογράφου Lubna Ahmed Al-Hussein που κατηγορείτε για «ανήθικη συμπεριφορά επειδή φορούσε παντελόνι και κυκλοφορούσε δημοσίως». Η Σουδανή δημοσιογράφος ενδέχεται να τιμωρηθεί από το δικαστήριο με 40 μαστιγώσεις.
Την Al-Hussein υποδέχθηκε μεγάλο πλήθος έξω από το δικαστικό μέγαρο το οποίο διαδήλωνε υπέρ της κατάργησης του νόμου που έχει ξεσηκώσει αντιδράσεις σε όλον τον κόσμο. Η Al-Hussein εργαζόταν ως δημοσιογράφος στο τμήμα των μέσων ενημέρωσης της αποστολής των Ηνωμένων Εθνών στο Σουδάν και παραιτήθηκε από τη θέση της, ώστε να μην τεθεί υπό καθεστώς ασυλίας που παρέχεται στους εργαζόμενους του διεθνής οργανισμού.
UPDATE (18:00 Ώρα Ελλάδος) Η σουδανή δημοσιογράφος Λούμπνα Άχμεντ αλ-Χουσέιν, καταδικάστηκε τελικά και οδηγήθηκε στη φυλακή, αφού αρνήθηκε να πληρώσει το πρόστιμο των 200 δολαρίων που της επιβλήθηκε από δικαστήριο του Χαρτούμ, δήλωσε ένας από τους δικηγόρους της στο Γαλλικό Πρακτορείο. "Οδηγήθηκε στις γυναικείες φυλακές του Ομντουρμάν", δήλωσε ο Καμάλ Ομαρ, ένας από τους δικηγόρους της. Πληροφορία που επιβεβαιώθηκε από πολλές πηγές.

ΠΗΓΗ foreign press-gr

Συνέλευση έργαζόμενων Ελεύθερου Τύπου την Τετάρτη στήν ΕΣΗΕΑ


Τη δημιουργία συνεταιρισμού (ή οποιασδήποτε άλλης μορφής εκπροσώπησης αποδεκτής από την ΕΣΗΕΑ) που θα παρακολουθεί από κοντά τη διαδικασία πώλησης του τίτλου του "Ελεύθερου Τύπου" θα επικυρώσουν οι πρώην εργαζόμενοι της εφημερίδας, όπως αποφάσισαν στην πρώτη γενική συνέλευση μετά το λουκέτο του ΕΤ.Η επόμενη συνέλευσή θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 9 Σεπτεμβρίου στις 13.30 , στην ΕΣΗΕΑ.Η παρουσία όλων κρίνεται απαραίτητη!
ΠΗΓΗ: Ergazomenoi Eleftheros Tipos Κυριακή 6.9.09 στις 7.53 μ.μ.

6 Σεπ 2009

Κάθε εβδομάδα ένας δημοσιογράφος λιγότερος στο ραδιόφωνο του Αντέννα

Για άλλη μία φορά η εκπρόσωπος στοραδιόφωνο του Αντέννα βοήθεια καθώς οι συντάκτες του σταθμού "αποδεκατίζονται" με όλους τους δυνατούς τρόπους καθώς οι εργοδότες εκμεταλλεύονται την παράταση της ακυβερνησίας στην ΕΣΗΕΑ. Μην ρωτάτε τι κάνουν ο Σόμπολος και οι συνοδοιπόροι του. Είναι ακόμη σε ...διακοπές.

Προς μέλη ΔΣ
ΕΣΗΕΑ
ΠΟΕΣΥ

Συνάδελφοι
Οι αλλεπάλληλες εκκλήσεις μου, για παρέμβαση σας και κλήση του Διευθυντή του ΡΦ ΑΝΤΕΝΝΑ Δ. Στάμου, ενώπιον το Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΣΗΕΑ ,ώστε να δοθούν εξηγήσεις για το '''κύμα οικιοθελών αποχωρήσεων - παραιτήσεων , που έχει ''χτυπήσει ''τον εργασιακό μας χώρο, μεχρι σήμερα, δεν είχαν κανένα αποτέλεσμα...
Αδυνατώ να πιστέψω ότι δεν αντιλαμβάνεστε τη σοβαρότητα του θέματος, οταν μέσα σε 1 χρόνο- όπως σας έχω επισημάνει, έχουν αποχωρήσει από το σταθμό 10 επαγγελματίες δημοσιογράφοι. (7 στο μισθολόγιο και 3 με δωδεκάμηνο μπλοκάκι ) σε σύνολο 30 μελών της ΕΣΗΕΑ. Δηλαδή το 1/3 των δημοσιογράφων.
Κατά απαίτηση των συναδέλφων μου, την Δευτέρα στις 3 το μεσημέρι, θα γίνει συνέλευση των εργαζομένων στο χώρο της δουλειάς μας. Σας καλούμε ''να είστε εκεί'. Διαφορετικά ,θα πρέπει όλοι να αναλάβουμε τις ευθύνες μας, καθώς κάθε εβδομάδα που θα περνάει, θα λείπει από τη συνέλευση ακόμη ένας συνάδελφος, που θα έχει αποχωρήσει ..όχι με τη θέληση του .. .αλλά μετά τις μεθοδεύσεις, τις απειλές και τους εκβιασμούς του κυρίου Στάμου .Εκεί έχουμε φθάσει ένας συνάδελφος την εβδομάδα να βρίσκεται εκτός δουλειάς...
Η εκπρόσωπος των εργαζομένων
Λίντα Γιαννοπούλου.