9 Νοε 2013

«Καρεκλοπόλεμος» στην ΕΣΗΕΑ

Και ξαφνικά άρχισε να βρέχει… καρέκλες στις συνεδριάσεις του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ.
1. Στην χθεσινή κρίσιμη φάση της συνεδρίασης για το αγγελιόσημο, που αν και «οιονεί εργοδοτική εισφορά», θέλει να το κόψει η κυβέρνηση από τα δημοσιογραφικά ταμεία, στενός συνεργάτης της προέδρου και μέλος του προεδρείου του ΕΔΟΕΑΠ, μπροστά στον… κίνδυνο να υπάρξει απόφαση, που μάλλον δεν θα άρεσε στον κ. Μουρούτη, επίτηδες τα έκανε μπάχαλο.
Σε μια θεατρική παράσταση υστερικής κρίσης άρχισε να βρίζει και να πετάει… καρέκλες σημαδεύοντας συγκεκριμένα πρόσωπα χωρίς ευτυχώς να πετύχει κανένα.

ΚΡΑΤΗΣΑΜΕ!

της Ευγενίας Κατούφα-Δημοσιογράφος ΕΡΤ
Επί 5 μήνες ΚΡΑΤΗΣΑΜΕ!

Το δημόσιο αγαθό που λέγεται ΣΥΧΝΟΤΗΤΕΣ σε αξιόπιστη λειτουργία,
Τις κάμερες και τα μικρόφωνα της ΕΡΤ ανοιχτά στον παλμό της κοινωνίας,
Την υπόσχεσή μας για τήρηση των κανόνων δημοσιογραφικής δεοντολογίας,
Την πίστη στο διάλογο, τη δημοκρατία, το ήθος και την ποιότητα,
Την επικοινωνία με τους Έλληνες σε κάθε γωνιά της γης,
Το όραμα για μια κοινωνία ελεύθερη χωρίς εξαρτήσεις και ταπεινώσεις...
Με άγρυπνο νου, σώφρονα λογισμό και καρδία νήφουσα...

7 Νοε 2013

ΜΑΧΟΜΕΝΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ: Η μόνη Νόμιμη Δημόσια Τηλεόραση είναι η ΕΡΤ


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Με ΜΑΤ και δακρυγόνα ολοκλήρωσε η κυβέρνηση της Τροικας το «μαύρο» που έριξε πάνω στην ΕΡΤ τον περασμένο Ιούνιο.

Οι χειροπέδες στην πόρτα του Ραδιομεγάρου, αποδεικνύουν, με τον πιο τραγικό τρόπο, το πως επιθυμούν να είναι η ελεύθερη ενημέρωση στην Ελλάδα.... Φιμωμένη, αλυσοδεμένη και κατευθυνόμενη από και προς τις επιταγές του Μνημονίου. Οι τελευταίες συντονισμένες προσπάθειες της νομιμοποίησης του μορφώματος της ΔΤ -με δηλώσεις υπουργών, με την «επιστροφή» της ΔΗΜΑΡ στο αρχικό σχέδιο για το κλείσιμο της ΕΡΤ, με την μεθόδευση για αναγνώριση μέσω της ΕΣΗΕΑ- επισφραγίστηκαν με την εισβολή των κρανοφόρων και τη σύλληψη εργαζομένων.

Σε αυτές τις μεθοδεύσεις χρησιμοποιούν εργαζόμενους εναντίον εργαζομένων ως μέσο για να εξυπηρετήσουν την προβολή της μνημονικής κυβέρνησης ενόψει της Ευρωπαϊκής Προεδρίας. Γι αυτήν την κυβέρνηση και τους μανδαρίνους επιτελείς της ΟΛΟΙ είμαστε είδος αναλώσιμο. Τα πάντα στον βωμό του «ξεπουλήματος» της δημόσιας περιουσίας προς χάριν των μεγάλων συμφερόντων. Είναι χαρακτηριστικό ότι την μια μέρα χάρισαν, με μια τροπολογία στη Βουλή, το δημόσιο αγαθό των συχνοτήτων στους μεγαλοκαναλάρχες και την επόμενη μπήκαν να «καθαρίσουν» το τοπίο στην ΕΡΤ για να δράσουν, επιτέλους, ανενόχλητοι.

Η απάντηση των Σωματείων στην παραβίαση των Νόμων και του Συντάγματος θα έπρεπε να είναι σκληρή και ανυποχώρητη και να μην εξαντλείται σε μια τρίωρη στάση εργασίας.

Απέναντι στο σκηνικό που έχουν στήσει για να εξαφανίσουν την πραγματική Δημόσια Τηλεόραση και τους εργαζόμενους της, που αντιστέκονται εδώ και 5 μήνες στα σχέδια τους η θέση των Μαχόμενων Δημοσιογράφων είναι μια και σταθερή:

Η μόνη Νόμιμη Δημόσια Τηλεόραση είναι η ΕΡΤ και η μόνη αποκατάσταση της νομιμότητας είναι η επαναλειτουργία της ΕΡΤ με το δυναμικό της.

Και η απάντηση μια:

ΔΕΝ ΥΠΟΧΩΡΟΥΜΕ ΔΕΝ ΣΥΜΒΙΒΑΖΟΜΑΣΤΕ

ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΝΑ ΕΚΠΕΜΠΟΥΜΕ ΕΛΕΥΘΕΡΑ

Μαχόμενοι Δημοσιογράφοι 

7 Νοέμβρη 2013

Μπήκαν στην ΕΡΤ οι οχτροί

 


Οι φωτογραφίες είναι των: Γιώργου Παπαζαχαρίου, Ελένης Ηλιοπούλου και Μάριου Λώλου.

Η επιλογή…

του Γιώργου Μαρινόπουλου -Δημοσιογράφος ΕΡΤ




Να σεβαστώ την επιλογή τους μου ζήτησαν, με άμεσο και έμμεσο τρόπο, κάποιοι μορφωμένοι του μορφώματος της ΔΤ.

Τους απαντώ με μια μικρή ιστορία που μου 'ρθε στην κεφαλή:
Μια μεγαλοκοπέλα, που παρά τα χρονάκια της στέκει ακόμη όμορφη κι ωραία, βγαίνει για περίπατο μαζί με δυο αδέλφια, που τα 'χει σαν παιδιά της.

Ξάφνου ένας συρφετός από πουδραρισμένους βαψομαλλιάδες γραβατάκηδες, εμφανίζεται μπροστά τους και με δυο γροθιές ξαπλώνουν στο χώμα τη γυναίκα, πριν προλάβουν τα παιδιά να αντιδράσουν.

6 Νοε 2013

Τουρκία: Έξι δημοσιογράφοι καταδικάστηκαν σε ισόβια κάθειρξη


Δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης καταδίκασε κατά τη διάρκεια της νύχτας έξι Τούρκους δημοσιογράφους σε ισόβια κάθειρξη για συμμετοχή σε ένα μικρό μαρξιστικό κόμμα, το οποίο θεωρείται τρομοκρατικό και έχει απαγορευτεί στην Τουρκία.

Η ιδρύτρια του ραδιοφωνικού σταθμού Özgür Radyo (Ελεύθερη Ραδιοφωνία) Φιζούν Ερντογάν, η οποία έχει διπλή υπηκοότητα, τουρκική και ολλανδική, κρίθηκε ένοχη στην κατηγορία ότι είναι ανώτερο στέλεχος του Κομμουνιστικού Μαρξιστικού-Λενινιστικού Κόμματος (MLKP) και καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη, όπως είχε ζητήσει ο εισαγγελέας.

Χάρισαν στους καναλάρχες ψηφιακές συχνότητες και άδειες

Αποκλείουν τη ΔΤ με φωτογραφική διάταξη. Η "αμαρτωλή" τροπολογία ψηφίστηκε στη Βουλή από ΝΔ-ΠΑΣΟΚ και τη... μισή ΔΗΜΑΡ



Σε μια κραυγαλέα εκδήλωση διαπλοκής πολιτικής εξουσίας και βαρόνων των media, η κυβερνητική κοινοβουλευτική πλειοψηφία νομιμοποίησε την δωρεάν εκχώρηση ψηφιακών τηλεοπτικών συχνοτήτων στους ιδιοκτήτες των μεγάλων καναλιών, δίνοντας τους παράλληλα «άφεση αμαρτιών» για την 23χρονη παράνομη λειτουργία των τηλεοπτικών σταθμών. Αποκορύφωμα του σκανδάλου ο ουσιαστικός αποκλεισμός της ΕΡΤ, με φωτογραφική διάταξη ενσωματωμένη στην τροπολογία που ψηφίσθηκε αργά το βράδυ στη Βουλή.

Η τροπολογία δίνει τη δυνατότητα στους καναλάρχες  (ΔΟΛ/Ψυχάρης και Μπόμπολας/Πήγασος με Mega,  Αλαφούζος/Σκάι, Βαρδινογιάννης/Star, Κυριακού/ Ant1, Κοντομηνάς/Alpha) να αναλάβουν τις ψηφιακές τηλεοπτικές συχνότητες μέσω της κοινής τους εταιρείας Digea, χωρίς να ελεγχθούν για την τήρηση των υποχρεώσεων των τηλεοπτικών τους σταθμών στην περίοδο της αναλογικής λειτουργίας τους.

Δημόσιος εξευτελισμός

της Αφροδίτης Γραμμέλη

Η ημίγυμνη κοπέλα βρίσκεται ξαπλωμένη πάνω σε ένα κρεβάτι το οποίο έχει τοποθετηθεί στο κέντρο του στούντιο. Φορά στρινγκ και στράπλες στηθόδεσμο. Η κάμερα ζουμάρει συνεχώς στο στήθος, τα πόδια, την περιοχή του μπικίνι.

Οι δύο παρουσιάστριες της εκπομπής «Το Πρωινό» (ΑΝΤ1), Φαίη Σκορδά και Σάσα Σταμάτη, έχουν καλέσει μια αισθητικό για να παρουσιάσουν θέμα σχετικό με την αποτρίχωση.

Η κάμερα συνεχίζει να εστιάζει στο κορμί του νεαρού κοριτσιού με περισσή χυδαιότητα. Οι άρρενες παρουσιαστές κραυγάζουν, παραληρούν μπροστά στο θέαμα και ζητούν μέσω οχλαγωγίας να μάθουν περισσότερα για την τεχνική της αποτρίχωσης. Ο κεντρικός παρουσιαστής Γιώργος Λιάγκας μάλιστα μεταφέρει το αίτημα για επανάληψη του θέματος την επόμενη ημέρα λόγω πολλών αποριών.