9 Μαρ 2013

Πολιτικάντικες τακτικές σε βάρος του ΕΔΟΕΑΠ


Του Γιάννη Μπογιόπουλου
Υποψήφιου για το ΔΣ του ΕΔΟΕΑΠ

Αυτές οι εκλογές για το ΔΣ του ΕΔΟΕΑΠ είναι οι πιο κρίσιμες. Από τη μία πλευρά είναι ορατές οι προθέσεις πολλών να διαλύσουν τον Οργανισμό, να καταργήσουν την αυτοτέλειά του και να τον εντάξουν σε άλλο φορέα, όπως ο ΕΟΠΥΥ. Από την άλλη υπάρχει μία συστηματική εξαφάνιση των αποθεματικών του, που από 293 εκατομμύρια ευρώ το 2007 έχουν περιοριστεί σε περίπου 60 εκατομμύρια. Με αυτούς τους ρυθμούς ο ΕΔΟΕΑΠ σε δύο χρόνια βάζει λουκέτο.

Και στην πρώτη και στη δεύτερη περίπτωση αυτό που κινδυνεύει -και δυστυχώς το ξεχνάμε εύκολα, όταν αδιαφορούμε για τα κοινά ή όταν επιτρέπουμε κομματικά παιχνίδια και αυτοκρατορικές φιλοδοξίες- είναι η περίθαλψη και η σύνταξη μας. Οφείλουμε στον εαυτό μας και στην οικογένειά μας να προστατεύσουμε τον ΕΔΟΕΑΠ.

Η προηγούμενη διοίκηση απέτυχε. Αλλά, αντί να παραδεχτεί την αποτυχία της, προσπαθεί να βαπτίσει το κρέας ψάρι και ζητάει ξανά την ψήφο μας. Σε αυτή την πολιτικάντικη τακτική, υποβαστάζεται από λάθη και τακτικισμούς μελών του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ, που κατάφεραν να κάνουν μια Γενική Συνέλευση της Ενωσης (4 Μαρτίου) ακριβώς όπως βόλευε ώστε να αποσιωποιηθούν οι ευθύνες. Ας θυμηθούμε λοιπόν αυτά που θέλουν να ξεχάσουμε:

Στη Γενική Συνέλευση του ΕΔΟΕΑΠ (23 Ιουνίου 2012) η πρόεδρος του Οργανισμού προσπάθησε, ακόμη και αποχωρώντας, να εμποδίσει την ψηφοφορία επί θεμάτων ημερήσιας διάταξης.

Η Συνέλευση συνεχίστηκε νόμιμα υπό την προεδρία του αντιπροέδρου και καταψήφισε:
α) Τον διοικητικό και οικονομικό απολογισμό του Δ.Σ.,
β) τα πεπραγμένα Δ.Σ. κατά το πρώτο έτος της θητείας του,
γ) τον ισολογισμό και τα αποτελέσματα χρήσης του 2011,
δ) τον προϋπολογισμό χρήσης του 2012.

Μετά από εκείνη την ψηφοφορία το ΔΣ του ΕΔΟΕΑΠ ήταν έκπτωτο. Αλλά αντί να προχωρήσει αμέσως σε εκλογές, όπως όφειλε, έκανε μια άτυπη συμφωνία με συνδικαλιστές (!) να παραιτηθεί τον Σεπτέμβριο. Ταυτόχρονα ζήτησε έλεγχο των οικονομικών, που όμως δεν έγινε ποτέ. Προφάσεις. Ο έλεγχος θα μπορούσε να γίνει από την Εξελεγκτική Επιτροπή η οποία δεν είχε χάσει την εμπιστοσύνη των μελών.

Στη Γενική Συνέλευση του Ιουνίου ο πρόεδρος της Εξελεγκτικής Επιτροπής Γιώργος Μέρμηγκας αποκάλυψε ότι το ΔΣ του ΕΔΟΕΑΠ δεν έδινε στοιχεία που ζητούσε η Εξελεγκτική!

Τελικά πέντε μέλη του ΔΣ παραιτήθηκαν τον Φεβρουάριο, οκτώ μήνες μετά τη Συνέλευση που τα είχε καταδικάσει! Η ΕΣΗΕΑ προχώρησε σε Γενική Συνέλευση για τη διεξαγωγή εκλογών και εκεί αποκαλύφθηκε το θέατρο.

Λίγοι αναρωτήθηκαν γιατί η πίεση να πάμε άμεσα σε εκλογές στον ΕΔΟΕΑΠ. Προβλήθηκαν λόγοι όπως “θα οριστεί από τη δικαιοσύνη ΔΣ και θα χάσουμε τον Οργανισμό” ή “πάμε σε εκλογές για να τελειώνουμε”. Σε αυτά απάντησε ο πρώην πρόεδρος του ΕΔΟΕΑΠ Νίκος Κιάος, λέγοντας ότι το καταστατικό επιβάλει να κάνουμε Γενική Συνέλευση -όχι εκλογές- σε συγκεκριμένη ημερομηνία και αυτή μπορεί να ορίσει τις εκλογές ελεύθερα. Δεν ήθελαν να τον ακούσουν.

Ποιος κερδίζει από την άμεση προσφυγή στις εκλογές; Η προηγούμενη διοίκηση. Επειδή έχει έτοιμους -πελατειακούς, μάλιστα- μηχανισμούς για να μαζέψει ψήφους. Ενα SMS της προέδρου το πρωί της 4ης Μαρτίου, λίγο πριν τη Γενική Συνέλευση, ήταν αποκαλυπτικό. “Εκλογές 12-13 Μαρτίου”, έλεγε. Ακριβώς ότι ψηφίσαμε δηλαδή.

Υπήρξαν όμως κι άλλα που βόλεψαν την προηγούμενη διοίκηση. Ο πρόεδρος της ΕΣΕΗΑ έκανε ψηφοφορία ενώ δεν υπήρχε απαρτία στη συνέλευση! Τέτοιο πάθος για τις δημοκρατικές διαδικασίες. Κι αφού καθορίστηκε η ημέρα των εκλογών η Συνέλευση φυλλορρόησε και πολλά μέλη δεν άκουσαν την κριτική που ακολούθησε.

Δεν ακούσαν, για παράδειγμα, ότι τo 2011 o ΕΔΟΕΑΠ, ενώ μείωσε έξοδα περίθαλψης, αύξησε τη δαπάνη μισθοδοσίας προσωπικού! Που προσλαμβάνεται χωρίς διαγωνισμό. Και ότι η διοίκηση του ΕΔΟΕΑΠ αρνήθηκε να δώσει καταστάσεις μισθοδοσίας στην Εξελεγκτική Επιτροπή!

Δεν άκουσαν ότι η αδιαφάνεια στη διαχείριση των οικονομικών ξεκινάει από την αγορά του κτιρίου της Σισίνη, για το οποίο υπάρχει ακόμη και πραγματογνωμοσύνη από το υπουργείο ότι ήταν υπερτιμημένο.

Δεν άκουσαν για την αδιαφορία της διοίκησης να προστατεύσει τα αποθεματικά πριν το PSI, όπως έκανε π.χ. το ΤΣΜΕΔΕ αποσύροντάς τα από την ΤτΕ. Πολλοί έμειναν με την εντύπωση ότι η λεηλασία των αποθεματικών οφείλεται μόνο στο PSI και στους χειρισμούς μετά από αυτό.

Δεν άκουσαν ότι ο αντιπρόεδρος του ΔΣ προσλήφθηκε ταυτόχρονα υπάλληλος του ΕΔΟΕΑΠ! Δεν άκουσαν για την πελατειακού τύπου διοίκηση, που πληρώνει σπα σε πολυτελή ξενοδοχεία για κάποιους, αλλά κόβει την περίθαλψη από τον άνεργο και την οικογένειά του.

Το σπουδαιότερο όμως που δεν άκουσαν τα μέλη είναι θέσεις για το πως θα σωθεί ο Οργανισμός, δηλαδή το φάρμακο κι η επικουρική μας σύνταξη.

Οι προτάσεις μου:

1. Αντίσταση σε κάθε προσπάθεια συγχώνευσης του Οργανισμού με άλλους φορείς, κατάργησης του αυτοδιοίκητου και κατάργησης του αγγελιόσημου.

2. Αμεσος έλεγχος των οικονομικών και της διαχείρισης σε βάθος τουλάχιστον δεκαετίας.

3. Ελεγχος σε προκλητικές αμοιβές ημετέρων και σε παλαιότερες συμβάσεις με εταιρείες, νοσοκομεία και διαγνωστικά κέντρα.

4. Αναφορά κάθε παρατυπίας στη δικαιοσύνη με ταυτόχρονο αίτημα ελέγχου του πόθεν έσχες αιρετών και διορισμένων στελεχών που εμπλέκονται.

5. Σύνταξη ανεξάρτητης μελέτης για την προστασία των αποθεματικών και νομικός και συνδικαλιστικός αγώνας για να επιστραφούν τα κλεμμένα.

6. Είσπραξη οφειλομένων και αγγελιόσημου με πραγματικό -και όχι δήθεν- μπλοκάρισμα της ασφαλιστικής ενημερότητας των εργοδοτών και νομικές διεκδικήσεις, μηνυτήριες αναφορές και αγωγές. 

7. Καμία μείωση σε παροχές, ούτε ψαλίδι στην επικούρηση, αλλά αυστηρός περιορισμός στις σπατάλες.

8. Πλήρης περίθαλψη για τους άνεργους και τις οικογένειές τους, ακόμη και με συμψηφισμό με το μελλοντικό τους εφάπαξ.

9. Διαφανείς και δημόσια γνωστοί διαγωνισμοί για κάθε πρόσληψη και κάθε αγορά.

10. Αξιολόγηση και εξορθολογισμός της παρεχόμενης περίθαλψης εντός του Οργανισμού με στόχο να μειωθεί η αναμονή και ο χρόνος των ραντεβού και να περιοριστούν τα έξοδα για εξετάσεις εκτός ΕΔΟΕΑΠ.

Στις εκλογές 12-13 Μαρτίου πρέπει να ψηφίσουμε όλοι συνειδητά. 
Χωρίς μαντριά και εξαρτήσεις. 
Το οφείλουμε στον εαυτό μας και στις οικογένειές μας.

«Ολοι οι άνεργοι έχουν τα ίδια δικαιώματα»


Από την (πραγματική) κλήρωση για τους άνεργους που θα δουλέψουν στις εκλογές της 12 και 13 για τον ΕΔΟΕΑΠ, η οποία πραγματοποιήθηκε χθες στην ΕΣΗΕΑ. 

Ακόμη και αυτοί που δεν ήταν τυχεροί ΄να κληρωθούν παραδέχθηκαν ότι αυτή είναι η σωστή διαδικασία και δεν ένιωσαν να ... τους αποκλείουν.

Αξίζει ένα μπράβο στην Δέσποινα Μπαρδάκου την ΜΟΝΗ μέσα στην εφορευτική που το πάλεψε, επιμένοντας σε αρχές. "Ολοι οι άνεργοι έχουν τα ίδια δικαιώματα" επέμενε και κάποιοι την λοιδορούσαν.

Κανείς δεν μπορεί να έχει προνομιακή μεταχείριση - ούτε φυσικά ο εκπρόσωπος των ανέργων "αυτοδικαίως" όπως υποστήριζαν κάποιοι. Μπράβο και πάλι μπράβο Δέσποινα.

8 Μαρ 2013

Πανστρατιά για τον ΕΔΟΕΑΠ


ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΚΩΤΣΙΚΟΠΟΥΛΟΥ

Υποψήφιου για το ΔΣ του ΕΔΟΕΑΠ


Σοκ και δέος. Περίπου 600 δημοσιογράφοι είναι άνεργοι. Εκατοντάδες άλλοι είναι απλήρωτοι, ανασφάλιστοι κι άλλοι περιμένουν μήνες με το μπλοκάκι. Δημοσιογράφοι κοντά στη σύνταξη εξαναγκάζονται σε παραίτηση για να πάρουν πενιχρές συντάξεις και πετσοκομμένο επικουρικό επίδομα από τον ΕΔΟΕΑΠ.

Πολλοί, συμπλήρωσαν ένα χρόνο ανεργίας και δεν έχουν δουλειά, ούτε επίδομα. Εφημερίδες, κανάλια, ραδιοφωνικοί σταθμοί, κλείνουν.

Και μέσα σ’ αυτή την καταιγίδα, το μόνο στήριγμα που μας είχε απομείνει, τα Ταμεία μας, κουρεύτηκαν με ληστρικό τρόπο και τώρα απειλείται η ίδια τους η ύπαρξη, με την αποστέρηση των πόρων και με ένταξή τους σε οργανισμούς- σφραγίδα.

Υπάρχουν σοβαρές ευθύνες για όλα αυτά και πολλά αναπάντητα ερωτηματικά. Για παράδειγμα:

·        ΠΟΥ ΠΗΓΑΝ ΤΑ 46 ΕΚ. ΕΥΡΩ ΠΟΥ ΛΕΙΠΟΥΝ;

·        Γιατί εμφανίζονται στην ιστοσελίδα του ΕΔΟΕΑΠ, δύο διαφορετικοί αριθμοί για τα ΡΕΥΣΤΑ διαθέσιμα (πλην μετοχών και ομολόγων) και οι δύο, υποτίθεται, ΠΡΙΝ το κούρεμα;

·        Γιατί σε άλλο σημείο, λέει 160,7 εκ. και αλλού 115 εκ. ευρώ, και αφορούν και οι δύο αριθμοί τα ρευστά διαθέσιμα, πριν το κούρεμα;

Αλλά για μας, δεν είναι τώρα η στιγμή ξεκαθαρίσματος λογαριασμών.

ΕΙΝΑΙ  Η ΣΤΙΓΜΗ ΤΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ 

Είναι ώρα να ανασκουμπωθούμε, να κηρύξουμε πανστρατιά για την σωτηρία των Ταμείων μας για να περισώσουμε έστω και την ύστατη ώρα ότι έχει απομείνει.

Η διοίκηση του ΕΔΟΕΑΠ πρέπει να περάσει σε άλλα χέρια. Σε χέρια ανθρώπων, έντιμων, μαχητικών, με γνώση του θέματος και αποφασισμένους, να παλέψουν, χωρίς να υπολογίζουν προσωπικά, πολιτικά, κομματικά ή άλλα συμφέροντα, φιλίες, συμπάθειες ή αντιπάθειες.

ΤΟ ΤΑΜΕΙΟ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΟΛΑ. 

Λέμε όχι σε τετελεσμένα και σε τακτικές σοκ και δέος. Δεν πρέπει να επιτρέψουμε άλλα παιχνίδια, με τα κεφάλαιά μας, με τους κόπους των πατεράδων μας και με το μέλλον των παιδιών μας.

Έχει ακόμα δυνατότητες ο ΕΔΟΕΑΠ και πρέπει όλοι τώρα να τον στηρίξουμε, πριν χαθεί ολοκληρωτικά.

Γι αυτό προτείνουμε για τον ΕΔΟΕΑΠ: 

1. Σοβαρό έλεγχο με όλες τις νόμιμες εγγυήσεις. Να δούμε επιτέλους που βρισκόμαστε.

2. Όχι στον ΕΟΠΥΥ και στην υποβάθμιση του Οργανισμού.

3. Όχι, στην κατάργηση του αγγελιοσήμου. Πρέπει να δοθεί μάχη.

4. Όχι στις περικοπές και στον διαχωρισμό της Επικούρησης, με συνέπεια την εξαθλίωση συνταξιούχων και οικογενειών που στηρίζουν.

5. Καμία περικοπή σε κοινωνικές παροχές, αλλά άμεσες και δραστικές περικοπές σε δαπάνες διοίκησης και αδιαφανείς σπατάλες.

6. Το πρωτοφανές μέτρο επιβολής εισφορών σε συνταξιούχους πρέπει να αποσυρθεί.

7. Μέτρα ουσιαστικής κάλυψης των άνεργων και όχι τάχα μου «κοινωνικά παντοπωλεία» και σφράγισμα μερίδας

8. Λέμε ναι, στην είσπραξη των οφειλομένων και του αγγελιοσήμου, με σοβαρό μηχανισμό και καθημερινό έλεγχο.

9. Λέμε ναι, στη διεκδίκηση με κάθε μέσον, όλων των κεφαλαίων μας.

10. Να γίνει εξονυχιστικός έλεγχος κάθε σύμβασης, κάθε δαπάνης, παλιάς και νέας, με ξεκάθαρους κανόνες και σύγχρονες διαδικασίες εσωτερικού ελέγχου.

11. Να σταματήσουν τα προνόμια, οι παράλογες αμοιβές, οι ειδικές συμβάσεις και οι προσλήψεις ημετέρων.

12. Μελέτη για καλύτερη αξιοποίηση αποθεματικών και περιουσιακών στοιχείων του ΕΔΟΕΑΠ και  επαγγελματική διαχείρισή τους.

13.  Διαφανείς διαγωνισμοί και  καλύτερη διαπραγμάτευση για συμφέρουσες υπηρεσίες υψηλής ποιότητας.   

14. Αξιοποίηση των έμπειρων συναδέλφων που θα βοηθούν-εθελοντικά- τον οργανισμό  σε οικονομικά, ασφαλιστικά, ιατρικά ζητήματα.  

ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΤΑΜΕΙΟ

ΤΟ ΤΑΜΕΙΟ ΠΟΥ ΜΑΣ ΑΞΙΖΕΙ


Στάση εργασίας και 48ωρη απεργία στην ΕΡΤ


Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ υιοθετώντας την πρόταση της συνέλευσης των συναδέλφων αποφάσισε την κήρυξη νέας στάσης εργασίας καθώς και 48ωρης απεργίας στην ΕΡΤ.

Συγκεκριμένα:

Οι υποψήφιοι για τις αρχαιρεσίες του ΕΔΟΕΑΠ


Η Εφορευτική Επιτροπή της Ε.Σ.Η.Ε.Α. συνήλθε σήμερα στα Γραφεία της Ένωσης επί της οδού Ακαδημίας αριθμός 20, προκειμένου να ανακηρύξει τους υποψήφιους για τις εκλογές των οργάνων διοίκησης και ελέγχου του ΕΔΟΕΑΠ της 12ης και 13ης Μαρτίου 2013, μετά την παρέλευση της προθεσμίας για την υποβολή ενστάσεων.

Σημειώνεται ότι υπήρξαν τρεις (3) παραιτήσεις υποψηφίων και καμία ένσταση κατά υποψηφιοτήτων.

Κατόπιν τούτου οι υποψήφιοι για το Διοικητικό Συμβούλιο και την Εξελεγκτική Επιτροπή του ΕΔΟΕΑΠ είναι οι:

Τα αποτελέσματα της κλήρωσης των ανέργων για της αρχαιρεσίες του ΕΔΟΕΑΠ


Η Εφορευτική Επιτροπή της ΕΣΗΕΑ ανακοινώνει ότι πραγματοποιήθηκε σήμερα στη 1 το μεσημέρι η κλήρωση για την επιλογή των σαράντα (40) ανέργων, που θα διοριστούν για να απασχοληθούν στις εκλογές τις 12 ης και 13 ης Μαρτίου 2013 για το Διοικητικό Συμβούλιο και την Εξελεγκτική Επιτροπή του ΕΔΟΕΑΠ.

Ενδιαφέρον για συμμετοχή στις αρχαιρεσίες έδειξαν ενενήντα δύο (92) συνάδελφοι, από τους οποίους κληρώθηκαν οι σαράντα (40). Στη διαδικασία της κλήρωσης, που διενήργησε η Εφορευτική Επιτροπή, παραβρέθηκαν μέλη του Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ, η Νομική Σύμβουλος, καθώς και είκοσι τέσσερις (24) από τους ενενήντα δύο (92) συναδέλφους, που είχαν δηλώσει συμμετοχή.

Γνωμοδότηση του Νομικού Συμβούλου της ΕΣΗΕΑ για την επιχειρούμενη μείωση μισθών στον ρ/σ «ΑΘΗΝΑ 9,84»


Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ απέστειλε προς τη Διοίκηση της Δημοτικής Ραδιοφωνίας «ΑΘΗΝΑ 9,84» (Δ.ΕΡ.Α.) την ακόλουθη γνωμοδότηση του Νομικού της Συμβούλου κ. Λάζαρου Μπελίτση, σχετικά με την επιχειρούμενη μείωση των μισθών των δημοσιογράφων σε δημοτικά ραδιόφωνα, η οποία ισχύει αναλόγως και στην περίπτωση αυτή και υπογράμμισε ότι κάθε τέτοια προσπάθεια, η οποία είναι παράνομη, θα βρει αντιμέτωπη την Ένωσή μας.

Η γνωμοδότηση έχει ως εξής:

Καταγγελία στο ΣΕΠΕ για την εφημερίδα «Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΥΡΙΟ»


Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ απέστειλε την ακόλουθη επιστολή-καταγγελία για την εφημερίδα «Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΥΡΙΟ» προς το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ):

«Προς

το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας

Κύριοι,

Σας καταγγέλλουμε ότι η ανώνυμη εταιρεία με την επωνυμία «ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΤΡΙΔΑ Α.Ε.», η οποία εδρεύει στην Αθήνα, επί της Λεωφόρου Συγγρού αρ. 236, όπως εκπροσωπείται νόμιμα, και εκδίδει την ημερήσια εφημερίδα «Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΥΡΙΟ», οφείλει στους συναδέλφους δημοσιογράφους, που εργάζονται σε αυτήν, δεδουλευμένες αποδοχές. Ειδικότερα, τους οφείλονται οι δεδουλευμένες αποδοχές των μηνών Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου 2013 και σε ορισμένους από αυτούς και του μηνός Δεκεμβρίου 2012.

Καταγγελία στο ΣΕΠΕ για την εφημερίδα «ΕΞΠΡΕΣ»


Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ απέστειλε την ακόλουθη επιστολή-καταγγελία για την εφημερίδα «ΕΞΠΡΕΣ» προς το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ):

«Προς

το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας
 

Κύριοι,

Σας καταγγέλλουμε ότι η ανώνυμη εταιρεία με την επωνυμία «ΕΞΠΡΕΣ – Δ. ΚΑΛΟΦΩΛΙΑΣ ΕΚΔΟΤΙΚΗ ΕΚΤΥΠΩΤΙΚΗ ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑ» και το διακριτικό τίτλο «ΕΞΠΡΕΣ Ημερήσια Οικονομική Εφημερίδα», που εδρεύει στο Μαρούσι Αττικής, οδός Πηγάσου αρ. 14, όπως εκπροσωπείται νόμιμα, και εκδίδει την ημερήσια οικονομική εφημερίδα «ΕΞΠΡΕΣ», δεν καταβάλλει τις δεδουλευμένες αποδοχές δημοσιογράφων.

Ειδικότερα, στους συνάδελφους οφείλονται αποδοχές 13 έως 24 μηνών, με αποτέλεσμα η συνολική οφειλή των δεδουλευμένων αποδοχών τους να ανέρχεται περίπου στο ποσό των 1.700.000 ευρώ (!!), ενώ η εταιρεία χρωστάει επιπλέον και τις ασφαλιστικές τους εισφορές.

7 Μαρ 2013

Νέες στάσεις εργασίας στην ΕΡΤ


Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ υιοθετώντας την πρόταση της συνέλευσης των συναδέλφων αποφάσισε την κήρυξη νέων στάσεων εργασίας στην ΕΡΤ:


  • Την Πέμπτη, 7 Μαρτίου 2013 από τις 18.30 έως τις 20.30 για τους δημοσιογράφους που εργάζονται στην τηλεόραση της ΕΡΤ. 
  • Την Παρασκευή, 8 Μαρτίου 2013 από τις 08.00 έως τις 09.00 για τους δημοσιογράφους που εργάζονται στο ραδιόφωνο και την ιστοσελίδα της ΕΡΤ. 

Την Παρασκευή 8 Μαρτίου θα πραγματοποιηθεί η κλήρωση των ανέργων


Η Εφορευτική Επιτροπή ανακοινώνει ότι η κλήρωση για την επιλογή των σαράντα (40) ανέργων, που θα διοριστούν για να απασχοληθούν στις εκλογές τις 12 ης και 13 ης Μαρτίου 2013 για το Διοικητικό Συμβούλιο και την Εξελεγκτική Επιτροπή του ΕΔΟΕΑΠ, θα πραγματοποιηθεί αύριο Παρασκευή, 8 Μαρτίου 2013 στη 1 το μεσημέρι, αμέσως μετά τη λήξη της υποβολής υποψηφιοτήτων που ολοκληρώνεται αύριο στις 12 το μεσημέρι.

Υπενθυμίζεται ότι εάν ο αριθμός των ενδιαφερομένων υπερβεί τους σαράντα (40) (αριθμός που αποφάσισε το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ) θα πραγματοποιηθεί κλήρωση με ευθύνη της Εφορευτικής Επιτροπής.

Στο 26,4% η ανεργία τον Δεκέμβριο

Στο 26,4% διαμορφώθηκε το ποσοστό ανεργίας στην Ελλάδα τον Δεκέμβριο, έναντι 26,6% το Νοέμβριο, αν και σε απόλυτα μεγέθη αυξήθηκε ο αριθμός των ανέργων σε 1.321.236. Το ποσοστό των ανέργων ανήλθε κατά πέντε μονάδες συγκριτικά με τον Δεκέμβριο του 2011 (21,4%), σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή. Τις θέσεις εργασίας τους έχασαν 263.596 άτομα, μέσα σε ένα έτος.

Η ανεργία επιφέρει ισχυρό πλήγμα στους νέους 15-24 ετών (ποσοστό 57,5%) οδηγώντας τους πολλές φορές στο εξωτερικό για εύρεση εργασίας. Ακολουθούν οι ηλικίες 25-34 ετών (34% από 28,8%), 35- 44 ετών (23,4% από 17,6%), 45-54 ετών (19,5% από 15,4%), 55-64 ετών (16,3% από 10,9%) και 65-74 ετών (5,7% από 4,1%).

Η ανεργία πλήττει τις γυναίκες σε ποσοστό 29,3% (από 25,4% τον Δεκέμβριο 2011), ενώ στους άνδρες είναι 24,3% (από 18,4%).

6 Μαρ 2013

Οι υποψηφιότητες για τις αρχαιρεσίες στον ΕΔΟΕΑΠ


Η Εφορευτική Επιτροπή της Ε.Σ.Η.Ε.Α. συνήλθε σήμερα στα Γραφεία της Ένωσης επί της οδού Ακαδημίας αριθμός 20, προκειμένου να ανακοινώσει τους υποψήφιους για τις αρχαιρεσίες του ΕΔΟΕΑΠ της 12 ης και 13 ης Μαρτίου 2013.

Οι υποψήφιοι για το Διοικητικό Συμβούλιο και την Εξελεγκτική Επιτροπή του ΕΔΟΕΑΠ είναι οι εξής:

Οι προϋποθέσεις για την απασχόληση των ανέργων στις αρχαιρεσίες του ΕΔΟΕΑΠ


Η Εφορευτική Επιτροπή καλεί τους άνεργους συναδέλφους, που ενδιαφέρονται να απασχοληθούν στην εκλογική διαδικασία της 12 ης και 13 ης Μαρτίου 2013 για τον ΕΔΟΕΑΠ, στην καταμέτρηση καθώς και σε ενδεχόμενες επανακαταμετρήσεις, να δηλώσουν συμμετοχή μέχρι την Παρασκευή, 8 Μαρτίου 2013 και ώρα 12 το μεσημέρι στη Γραμματεία της ΕΣΗΕΑ (Ακαδημίας 20, 5 ος όροφος τηλ.: 210-3675400).

Δικαίωμα εκδήλωσης ενδιαφέροντος έχουν όσοι συνάδελφοι είναι εγγεγραμμένοι στη λίστα των ανέργων της Ένωσης. Να σημειωθεί ότι η απασχόλησή τους θα διαρκέσει από το άνοιγμα της κάλπης μέχρι το πέρας της διαδικασίας.

Στάσεις εργασίας στην ΕΡΤ


Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ υιοθετώντας την πρόταση της συνέλευσης των συναδέλφων αποφάσισε την κήρυξη στάσεων εργασίας στην ΕΡΤ:


  • Την Τετάρτη, 6 Μαρτίου 2013 από τις 18.30 έως τις 20.00 για τους δημοσιογράφους που εργάζονται στην τηλεόραση της ΕΡΤ. 
  • Την Πέμπτη, 7 Μαρτίου 2013 από τις 14.00 έως τις 15.00 για τους δημοσιογράφους που εργάζονται στο ραδιόφωνο και την ιστοσελίδα της ΕΡΤ. 

Κήρυξη νέας 48ωρης απεργίας στην εφημερίδα «ΕΞΠΡΕΣ»

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ αποφάσισε την κήρυξη νέας απεργίας από τις 17.00 της Τετάρτης, 6 Μαρτίου 2013 έως τις 17.00 της Παρασκευής, 8 Μαρτίου 2013 για τους δημοσιογράφους, οι οποίοι εργάζονται στην εφημερίδα «ΕΞΠΡΕΣ» και στην ιστοσελίδα «express.gr».

Οι συνάδελφοι έχουν εξαντλήσει κάθε όριο υπομονής και καλοπιστίας αντιμετωπίζοντας την παρατεταμένη ασυνέπεια της εργοδοσίας της εφημερίδας «ΕΞΠΡΕΣ», η οποία αρνείται να καταβάλει τις δεδουλευμένες αποδοχές των συναδέλφων με καθυστερήσεις από 13 έως 24 μήνες και συνολικό χρέος δεδουλευμένων αποδοχών 1.600.000 ευρώ.

Πληρώνεται για να κρίνει την εφημερίδα όπου εργάζεται

Αρκετά συχνά πολλοί αναγνώστες εφημερίδων σε ολόκληρο τον κόσμο δεν μένουν ευχαριστημένοι με τον τρόπο που η εφημερίδα της προτίμησής τους καλύπτει ένα συγκεκριμένο θέμα ή δεν συμφωνούν με μια συγκεκριμένη πολιτική του εντύπου.

Για παράδειγμα, πολλοί από τους φανατικούς αναγνώστες των «New York Times» δυσανασχέτησαν καθώς για μεγάλο χρονικό διάστημα η εφημερίδα αναφερόταν στα βασανιστήρια στα οποία υποβάλλονταν ύποπτοι για συμμετοχή σε τρομοκρατικές επιθέσεις κάνοντας λόγο για «τεχνικές εντατικής ανάκρισης».

5 Μαρ 2013

Η διαδικασία των αρχαιρεσιών για τον ΕΔΟΕΑΠ


Α Ν Α Κ Ο Ι Ν Ω Σ Η 
της Εφορευτικής Επιτροπής για τη διαδικασία 
των αρχαιρεσιών της 12ης και 13ης Μαρτίου 2013 για τον ΕΔΟΕΑΠ  

ΔΙΕΞΑΓΩΓΗ ΑΡΧΑΙΡΕΣΙΩΝ ΚΑΙ ΥΠΟΒΟΛΗ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΩΝ 

1. Οι εκλογές για την ανάδειξη των πέντε (5) μελών του Διοικητικού Συμβουλίου και των δύο (2) μελών της Εξελεγκτικής Επιτροπής του ΕΔΟΕΑΠ, θα γίνουν στις 12 και 13 Μαρτίου 2013, από τις 08.00 το πρωί έως τη δύση του ηλίου (18.28’-18.29’).

2. Οι υποψηφιότητες θα μπορούν να υποβάλλονται γραπτά καθημερινά από τις 9 το πρωί έως τις 5 το απόγευμα προς τη Γραμματεία της Ενώσεως μέχρι και την Τετάρτη, 6 Μαρτίου 2013 και ώρα 17.00.

Ενστάσεις κατά των υποψηφιοτήτων μπορούν να υποβληθούν στη Γραμματεία της Ενώσεως έως και την Παρασκευή, 8 Μαρτίου 2013 από τις 9 το πρωί έως τις 2 το μεσημέρι.

Η τοποθέτηση του προέδρου της Εξελεγκτικής Επιτροπής του ΕΔΟΕΑΠ στην Εκτακτη Γενική Συνέλευση της ΕΣΗΕΑ


Γιώργης Μέρμηγκας
Πρόεδρος Εξελεγκτικής Επιτροπής ΕΔΟΕΑΠ 

Τοποθέτηση στην Γενική Συνέλευση της ΕΣΗΕΑ
4 Μάρτη 2013 


Διαπίστωση πρώτη: Ο ΕΔΟΕΑΠ από ένα υγιές Ταμείο μεταβάλλεται ταχύτατα σε πάσχοντα Οργανισμό καθώς τα έξοδα είναι πλέον διπλάσια σε σχέση με τα έσοδα, ενώ τα αποθεματικά έχουν μειωθεί σε άκρως ανησυχητικό βαθμό.

Το 2012 εκτιμάται ότι θα κλείσει με συνολικό έλλειμμα 28,5 εκατ. ευρώ -μετά από μια επίσης ελλειμματική χρονιά του 2011 κατά 21,7 εκατ. ευρώ- αφού τα έξοδα προσεγγίζουν τα 60 εκατ. ευρώ και τα έσοδα μόλις ξεπερνούν τα 31 εκατ. ευρώ.

O πρόεδρος του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ και η άλλη εικόνα του...


Γιώργος Κατερίνης
μέλος Δ.Σ. ΠΟΕΣΥ

Γιατί δεν στηρίζω τον Κ. Τσουπαρόπουλο...

Μια συνδικαλιστική κάλυψη, που δημιουργεί προβληματισμούς, στον πρόεδρο του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ

Ανάμεσα στις δεκάδες αποφάσεις που λαμβάνονται χωρίς συζήτηση και διάλογο από τα εκλεγμένα όργανα των συνδικαλιστικών ενώσεων στα ΜΜΕ, διαβάσαμε και την πλήρη στήριξη που παρείχαν οι πρόεδροι πολλών οργανώσεων (ανάμεσά τους και ο πρόεδρος της ΠΟΕΣΥ) στον πρόεδρο του ΕΤΑΠ ΜΜΕ Κ. Τσουπαρόπουλο.

Όσο και να φαίνεται φυσιολογική η στήριξη στον πρόεδρο του Ταμείου, πολύ περισσότερο που στρέφεται κατά του υπουργείου Εργασίας και εκφράζει ανησυχίες για «συνέχιση των αρπακτικών διαθέσεων με υπονόμευση και υποβάθμιση του ασφαλιστικού φορέα», δεν παύει να δημιουργεί προβληματισμούς η άπλετη συνδικαλιστική κάλυψη προς τη διοίκηση του Ταμείου και τις ενέργειές της.

ΕΚΛΟΓΕΣ ΓΙΑ ΕΔΟΕΑΠ ΣΤΙΣ 12-13 ΜΑΡΤΙΟΥ ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΗΚΑΝ ΣΕ ΜΙΑ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΠΑΡΩΔΙΑ


Η διοίκηση του ΕΔΟΕΑΠ με πρόεδρο την κ. Ελένη Σπανοπούλου κατήργησε με το έτσι θέλω την Τακτική Γενική Συνέλευση των μετόχων-μελών και με την αιφνιδιαστική παραίτησή της επέβαλε μία πολιτικά ανήθικη διαδικασία.

Η διοίκηση της ΕΣΗΜΘ με πρόεδρο τον κ. Μάκη Βοϊτσίδη ακολούθησε ακριβώς τον ίδιο δρόμο και σε εκλογές χωρίς συνέλευση εξέλεξε εκπρόσωπό της στον ΕΔΟΕΑΠ τον κ. Παν. Νεστορίδη που είναι ταυτόχρονα μισθοδοτούμενος υπάλληλος του ΕΔΟΕΑΠ.

Η διοίκηση της ΕΣΗΕΑ με πρόεδρο τον κ. Τρίμη αφού έδωσε (κατά μειοψηφία) μάχη για να συμπορευτεί στην πολιτικά ανήθικη διαδικασία κατάργησης της συνέλευσης (με ψήφους Τρίμη-Αντωνιάδου-Διόγου-Κουντή) και την έχασε, κατάφερε σήμερα με φτηνά τερτίπια να την καταργήσει στην πράξη, για να μήν ακουστεί η αλήθεια.

Αλλά η αλήθεια θα μαθευτεί θέλουν δεν θέλουν. ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΞΕΓΕΛΑΣ ΠΟΛΛΟΥΣ ΓΙΑ ΠΟΛΥ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΤΟΥΣ ΞΕΓΕΛΑΣ ΟΛΟΥΣ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ

 Οι φωτογραφίες είναι αδιάψευστοι μάρτυρες:


α. Η γεμάτη αίθουσα στην αρχή της Συνέλευσης,


β. Η αίθουσα (άδεια) όταν είχαν αρχίσει οι πραγματικές ομιλίες με στοιχεία και αποκαλύψεις.


Στην τρίτη φωτογραφία το πάνελ με το ΔΣ. Όλοι είχαν τον ρόλο τους:

Ο Τρίμης στην υπηρεσία που είχε επωμιστεί ΝΑ ΜΗΝ ΓΙΝΕΙ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ και να μην μιλήσουν - όσο υπήρχε κόσμος- οι “επικίνδυνοι” για το σύστημα, η Νταουντάκη σε μία αγωνιώδη μάχη ΝΑ ΓΙΝΕΙ Η ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ και να ενημερωθούν τα μέλη για τα φοβερά που συμβαίνουν στο Ταμείο και το Σωματείο, και οι υπόλοιποι ως παθητικοί θεατές!!!

Ας μην παραπονιόμαστε. Έχουμε τις διοικήσεις που μας αξίζουν

ΕΚΛΟΓΕΣ

Το μόνο ουσιαστικό σ΄αυτή τη συνέλευση παρωδία: Οι εκλογές θα γίνουν στις 12 και 13 Μαρτίου.

Σωστά, αφού αυτό μόνο μπορούσε να γίνει υπό τις παρούσες συνθήκες. Εν τούτοις κι αυτό το σωστό έγινε προσπάθεια να περάσει με τον ίδιο λάθος τρόπο.

Συγκεκριμένα:

Η Συνέλευση ξεκίνησε περίπου δύο ώρες μετά την επίσημη ώρα έναρξης όταν δεν υπήρχε ακόμη απαρτία στη Συνέλευση αλλά τα δεδομένα έδειχναν ότι το πολύ σε μισή ώρα αυτό θα είχε επιτευχθεί.

Ξεκίνησε με προσωπική ομιλία του κ. Τρίμη ο οποίος έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στο ενδεχόμενο να προσφύγει κάποιος στη δικαιοσύνη και αμέσως μετά – κατά παράβαση των αποφάσεων του ΔΣ και της Ημερήσιας Διάταξης- ζήτησε να εγκριθεί η πρόταση για τις εκλογές ενώ ΔΕΝ ΥΠΗΡΧΕ ΑΠΑΡΤΙΑ.

Και όταν του επισημάνθηκε αυτό, με αίτημα να περιμένει να ολοκληρωθεί πρώτα η απαρτία, απάντησε προκλητικά “όποιος θέλει ας πάει στα δικαστήρια”... Τέτοια συνέπεια

ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ

Τρεις από τους ομιλητές ανακοίνωσαν μέσα στη συνέλευση τις υποψηφιότητές τους στις εκλογές- και οι τρεις με πολύ ενδιαφέρουσες ομιλίες:

Οι Νίκος Κωτσικόπουλος και Γιάννης Μπογιόπουλος (οι οποίοι στηρίζονται και από τους ΜΑΧΟΜΕΝΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥΣ) και η Πόπη Χριστοδουλίδου η οποία, μάλιστα, δήλωσε ότι «θα κατεβεί μόνη χωρίς κανέναν άλλο».

Λίγη ώρα αργότερα, όμως, η παράταξη «Πρωτοβουλία για την Ανατροπή» εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία δηλώνει ότι θα έχει δύο υποψήφιους: τον Γιάννη Αγγέλη και … την Πόπη Χριστοδουλίδου(;;;).

ΠΑΡΑΙΤΗΘΕΝΤΕΣ

Καμία ουσιαστική απάντηση δεν έδωσαν, από την πλευρά τους οι παραιτηθέντες της Διοίκησης του ΕΔΟΕΑΠ. Ούτε η Ελένη Σπανοπούλου, ούτε προς το τέλος η Ελένη Δελβινιώτη απάντησαν στα βασικά ερωτήματα. Δηλαδή, στο γιατί δε προχώρησαν συντεταγμένα σε εκλογές τον περασμένο Σεπτέμβρη και γιατί επέλεξαν να παραιτηθούν τώρα, αιφνιδιαστικά και καταργώντας την συνέλευση- αποφεύγοντας δηλαδή την υποχρέωση να ενημερώσουν το Σώμα και να απαντήσουν στα κρίσιμα ερωτήματά του.

Το ενδιαφέρον είναι ότι σήμερα το πρωί η ίδια η Ελ. Σπανοπούλου έστειλε sms που έγραφε: Κάραβελ σήμερα 11πμ, στην πρόταση του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ  για εκλογές 12-13 Μαρτίου λεμε ναι. Εμμένειν. Ελένη Σπανοπούλου. Αυτό το μήνυμα θα έλαβε και ο Τρίμης και πήρε τα άρματα!!!

Νέα 48ωρη απεργία στην εφημερίδα «ΕΞΠΡΕΣ»




Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ αποφάσισε την κήρυξη νέας απεργίας από τις 17.00 της Δευτέρας, 4 Μαρτίου 2013 έως τις 17.00 της Τετάρτης, 6 Μαρτίου 2013 για τους δημοσιογράφους, οι οποίοι εργάζονται στην εφημερίδα « ΕΞΠΡΕΣ » και στην ιστοσελίδα « express . gr».

«Εφυγε» ο Ανδρέας Αναγνώστου

Τον πρόωρο και ξαφνικό χαμό ενός ακόμα συναδέλφου θρηνεί από χθες η δημοσιογραφική οικογένεια.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ με βαθιά θλίψη ανακοινώνει ότι έφυγε από κοντά μας ο συνάδελφος Ανδρέας Αναγνώστου, σε ηλικία μόλις 47 ετών.

3 Μαρ 2013

Εκτακτη Γενική Συνέλευση



Στη συνέλευση αυτή θα συζητηθούν τα ακόλουθα κρίσιμα και άκρως ενδιαφέροντα θέματα για το μέλλον του Κλάδου μας:

*Ασφαλιστικό: Εξελίξεις–Δημοσιογραφικά Ταμεία
*Απολογισμός–Πορεία Αποθεματικών–Ενημέρωση Μελών
*Παραιτήσεις Μελών των οργάνων Διοίκησης του Ε.Δ.Ο.Ε.Α.Π.
*Αρχαιρεσίες  

Δείτε περισσότερα σε παλαιότερη ανάρτηση εδώ.

Παραιτήθηκε ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΡΤ Νίκος Σίμος


Παραιτήθηκε χθες το βράδυ ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΡΤ κ. Νίκος Σίμος. Αρνούμενος στην ουσία να δεχτεί την επιβολή της τοποθέτησης του Γιώργου Μπράμου, στη γενική διεύθυνση της ψυχαγωγίας της δημόσιας τηλεόρασης.