Μερικές εκατοντάδες πολίτες συγκεντρώθηκαν στο Καράκας, το Σάββατο έξω από το μέγαρο του ομίλου CNB, ο οποίος ελέγχει πέντε ιδιωτικούς ραδιοφωνικούς σταθμούς και ένα τηλεοπτικό κανάλι, μετά την απόφαση του προέδρου της Βενεζουέλα, Ούγο Τσάβες, να προχωρήσει στο κλείσιμο, τουλάχιστον, 34 ιδιωτικών σταθμών. Συνολικά, σύμφωνα με την αντιπολίτευση, 200 ιδιωτικοί σταθμοί απειλούνται με κλείσιμο, οι περισσότεροι εκ των οποίων, επειδή δεν πληρούν τους τεχνικούς όρους.
Οι διαδηλωτές εξέφρασαν την αντίθεσή τους στην απόφαση του Τσάβες φωνάζοντας συνθήματα, όπως «όχι στη λογοκρισία»κλπ. Στους συγκεντρωμένους απευθύνθηκε ο εκπρόσωπος Τύπου του ομίλου CNB, J.J.Bartolomeo, ο οποίος αναφερόμενος στην προεδρική απόφαση την χαρακτήρισε ως τη μεγαλύτερη παραβίαση της ελευθεροτυπίας που σημειώνεται στη Βενεζουέλα στη διάρκεια δημοκρατικής περίοδου.
Αντίθετα, ο αρμόδιος υπουργός της κυβέρνησης Diosbado Cabello δήλωσε ότι στις προθέσεις της κυβέρνησης δεν είναι να φιμώσει τα μέσα ενημέρωσης, ούτε και να προχωρήσει στο κλείσιμό τους, αλλά η εθνικοποίησή τους. «Υπήρχε ένα πρόβλημα το οποίο έπρεπε να λυθεί και θεωρήσαμε ότι αυτή είναι η κατάλληλη στιγμή», τόνισε ο Cabello, στη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων.
Ο ίδιος ο πρόεδρος της Βενεζουέλα, Ούγο Τσάβες, σε ομιλία του, υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση δεν βάζει λουκέτο σε κανένα μέσο ενημέρωσης, αλλά προχωρά στην εφαρμογή του νόμου. «Από δω και στο εξής θα ανήκουν στο λαό και όχι στην αστική τάξη», τόνισε ο Τσάβες και κατέληξε τονίζοντας ότι η κυβέρνησή του πρόκειται να λάβει σειρά μέτρων για τον εκδημοκρατισμό των Μέσων Ενημέρωσης.
Το Σάββατο εσίγησαν στη Βενεζουέλα, 13, από τους συνολικά 34, ιδιωτικούς σταθμούς, που έχουν διαταχθεί να κλείσουν. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται και οι πέντε ραδιοφωνικοί σταθμοί και το τηλεοπτικό κανάλι του ομίλου CNB, που υποστηρίζει τη δεξιά αντιπολίτευση της χώρας και είχε πρωταγωνίστησει στο πραξικόπημα, που οργανώθηκε από τις ΗΠΑ εναντίον του Τσάμπες, πριν από περίπου μια δεκαετία. Το πραξικόπημα εναντίον του Τσάμπες είχε οργανωθεί τότε λίγους μετά την απόφαση του προέδρου της Βενεζουέλα να εθνικοποιήσει τα πετρέλαια της χώρας. Ο Τσάβες είχε συλληφθεί και είχε οδηγηθεί σε στρατιωτική βάση στα περίχωρα του Καράκας, αλλά εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες κατάφεραν να τον απελευθερώσουν και τον συνόδευσαν στο προεδρικό μέγαρο.
Ο Ούγο Τσάβες παρουσιάζει ο ίδιος ραδιοφωνική εκπομπή με τον τίτλο “Alo Presidente”, η οποία κάθε φορά μεταδίδεται και από διαφορετική τοποθεσία της Βενεζουέλα. Στο τέλος του περασμένου Μαϊου, μάλιστα, γιορτάζοντας τα 10 χρόνια του στον προεδρικό θώκο, ο Τσάβες δεν δίστασε να επιτεθεί εναντίον υπουργού της κυβέρνησής του επειδή δεν έκλεισε το ιδιωτικό τηλεοπτικό δίκτυο Globovision. Η εκπομπή της 29ης Μαϊου είχε μεταδοθεί από την κεντρική πλατεία του Καράκας, που βρίσκεται ακριβώς απέναντι από μεγάλο ξενοδοχείο, στο οποίο βρισκόταν σε εξέλιξη διεθνής διάσκεψη για τις ελευθερίες και τα πολιτικά δικαιώματα. Μεταξύ αυτών που έλαβαν μέρος στις εργασίες της διάσκεψης αυτής ήταν και ο πολέμιος του Τσάβες, πρόεδρος του Περού, Μάριο Βάργα Λιόσα, ο οποίος και απέρριψε πρόταση του Τσάμπες για μια ραδιοφωνική...μάχη.
(ΠΗΓΕΣ: AFP, PRENSA LATINA, TV5)
Εδώ καράβια χάνονται βαρκούλες αρμενίζουν. Δεν μας φτάνουν τα δικά μας προβλήματα δεν καταλαβαίνω γιατί θα πρέπει να ασχολούμαστε με τα προβλήματα μιας αλλης χωρας... Αντι να γράψετε τίποτα για τις απολύσεις που γινονται καθημερινα μας λετε για τον Ούγκο Τσάβες...
ΑπάντησηΔιαγραφή