30 Μαΐ 2010

Πανικός από αθλητικές εφημερίδες

...Παρά τον υπερβολικά μεγάλο αριθμό καθημερινών εντύπων για τα σπορ που κυκλοφορούν ήδη στη χώρα μας και νέοι τίτλοι έρχονται να προστεθούν στή λίστα...

Κι ύστερα έγιναν δώδεκα! Για τις αθλητικές εφημερίδες ο λόγος, που από χθες απέκτησαν ένα νέο μέλος στην οικογένειά τους με την κυκλοφορία του «Γαύρου» από τους εκδότες της «Αξίας».
Και μιλάμε τώρα μόνο για τα φύλλα πανελλαδικής κυκλοφορίας, δηλαδή (πάρτε βαθιά αναπνοή...) την «Εξέδρα», τη «Γάτα», την «Πράσινη», την «Ωρα για Σπορ», τον «Πρωταθλητή», τον «Φίλαθλο», το «Φως των Σπορ», το «Derby News», το «Goal News», το «Score Live» και τη «SportDay».
Υπολογίστε επίσης τις «Metro-Sport», «Αθλητική Μακεδονίας-Θράκης», «Σπορ του Βορρά» και «Αθλητικά νέα», με ευρεία διανομή πάνω απ' τα Τέμπη και περιορισμένη κάτω από αυτά, και τη θεσσαλικής εμβέλειας «The Match», και χάνεται ο λογαριασμός!

Και να φανταστεί κανείς ότι πριν από 25 χρόνια κυκλοφορούσαν μόλις τρεις αθλητικές εφημερίδες, η πράσινων φρονημάτων «Αθλητική Ηχώ», το ερυθρών αισθημάτων «Φως των Σπορ» και ο μπροστάρης του επικοινωνιακού αντάρτικου «Φίλαθλος». Τότε ο μέσος όρος κυκλοφοριών δεν ξεπερνούσε τα 100.000 φύλλα, πλην των εφημερίδων της Δευτέρας, που κάλυπταν τα ματς της Κυριακής και άφηναν με άνεση πίσω τους την «κατοστάρα». Εκτοτε πέρασε πολύς καιρός και άλλαξαν οι καταστάσεις. Αν θέλουμε μάλιστα να είμαστε δίκαιοι, πρέπει να θυμηθούμε ότι το ραπόρτο της Ενωσης Ιδιοκτητών κατέγραψε πριν από τρία χρόνια 17 ημερήσιες αθλητικές εφημερίδες!



Τέλος πάντων, όλα τα πράγματα έχουν την εξήγησή τους, άρα αποκλείεται να μην έχει τη δικιά του και ο πληθωρισμός των αθλητικών φύλλων. Κι επειδή καλόν είναι να μην παριστάνει κανείς τον παντογνώστη, ορίστε οι απόψεις δημοσιογράφων πιο σχετικών με το θέμα από τον υπογράφοντα.
Σχολιάζει ο προϊστάμενος του αθλητικού τμήματος στην "Ελευθεροτυπία" Αντώνης Φουντής: «Το ποδόσφαιρο δεν είναι ένα αποκομμένο κομμάτι της κοινωνίας μας. Συνεπώς, το να ξεφυτρώνουν αθλητικές εφημερίδες σαν τα... μαρούλια δεν είναι κάτι που προξενεί εντύπωση. Οπως ξεφυτρώνουν βίλες στα καμένα, κέντρα διασκέδασης σε παραλίες και πολλά άλλα, το ίδιο συμβαίνει και με τις αθλητικές εφημερίδες. Το εντυπωσιακό έχει να κάνει με το πώς συντηρούνται όλες αυτές, αλλά αυτό είναι άλλο μεγάλο κεφάλαιο, που σηκώνει πολλή συζήτηση...
Αυτό που θέλω να τονίσω είναι ότι όσο στην Ελλάδα δεν έχουμε αθλητική παιδεία, δεν ξέρουμε τι θα πει αθλητισμός, όσο η βία και η καφρίλα «ευδοκιμούν» σε κάθε γήπεδο, τόσο ο Ελληνας θα παραμένει οπαδός και όχι φίλαθλος. Οπότε θα θέλει την οπαδική του εφημερίδα για να βγάζει τα απωθημένα του. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι οι πιο πολλές είναι καθαρά οπαδικές. Δυστυχώς, οι πιο πολλές εφημερίδες γράφουν αυτό που θέλει ο οπαδός και όχι την πραγματικότητα. Η εφημερίδα ακολουθεί τον οπαδό και η σχέση δεν είναι αμφίδρομη. Και γίνονται, όλοι μαζί, λάτρεις μιας εικονικής πραγματικότητας...»
Και προσθέτει ο στιλίστας και άνκορμαν Αντώνης Πανούτσος: «Είναι πολύ εύκολη και πολύ φτηνή υπόθεση στην Ελλάδα η έκδοση εφημερίδας. Σε πιστώνουν χωρίς πρόβλημα, σου γράφουν τα θέματα ένα σωρό πιτσιρίκια που είναι χαρούμενα γιατί μπαίνουν τζάμπα στο γήπεδο, σε στηρίζουν οι ομάδες με προσφορές και δώρα. Καμιά φορά είναι ευκολότερο να γίνεις εκδότης, να βγάλεις εφημερίδα, παρά να λειτουργήσεις ως δημοσιογράφος. Αλλο τώρα αν δεν είναι λίγα τα φύλλα που μοιάζουν περισσότερο με μπροσούρες τοίχου παρά με εφημερίδες».
πηγή: enet

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η γνώμη σας μετράει για μάς