10 Οκτ 2012

Μείωση προσωπικού και περιστολή μισθών στην εφημερίδα El País


Η ισπανική εφημερίδα El País, η οποία ιδρύθηκε το 1976 στη διάρκεια της μετάβασης προς τη δημοκρατία μετά τον θάνατο του δικτάτορα Φρανθίσκο Φράνκο, ανακοίνωσε την Τρίτη ένα σχέδιο πρόωρης αποχώρησης-συνταξιοδότησης για τη μείωση του προσωπικού της κατά το ένα τρίτο, σε έναν τομέα που ήδη έχει απολέσει 8.000 θέσεις εργασίας στην Ισπανία.

Το σχέδιο προβλέπει την αποχώρηση 150 εργαζομένων, σε σύνολο 466 θέσεων προσωπικού, ανακοίνωσε πηγή προσκείμενη στη διαδικασία.

Τα αναμενόμενα μέτρα στην El País  αφορούν όλους όσοι βρίσκονται σε καθεστώς προσυνταξιοδότησης, μία μείωση του προσωπικού στα γραφεία της εφημερίδας, καθώς και στις συντακτικές ομάδες στη Μαδρίτη και τη Βαρκελώνη, όπως και παράλληλη μείωση μισθών έως και 15%, όπως είχε δηλώσει την περασμένη Παρασκευή η διεύθυνση της εφημερίδας κατόπιν σύσκεψης με εκπροσώπους των εργαζομένων.


Τα μέτρα αυτά χαρακτηρίστηκαν «επώδυνα μεν, αναγκαία δε» από τους διευθύνοντές της, μεταξύ των οποίων και του προέδρου του ομίλου Prisa, στην οποία ανήκει η εφημερίδα, Χουάν Λουίς Θεβριάν.

«Η El País απώλεσε έσοδα άνω των 200 εκατ. ευρώ σε σχέση με το 2007, ενώ το προσωπικό παρέμεινε σταθερό στη θέση του. Το μέσο κόστος ανά θέση εργασίας στην El País ανέρχεται στα 88.000 ευρώ ετησίως», αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε την Τρίτη η διεύθυνση.

«Δεν μπορούμε να έχουμε την ίδια εφημερίδα με λιγότερους πόρους. Θα χρειαστεί μία άλλη μεταμόρφωσή της», δηλώνει από την πλευρά του ο διευθυντής της εφημερίδας Χαβιέρ Μορένο.

Οι εργαζόμενοι έχουν καταγγείλει το σχέδιο αποχώρησης κι έχουν εξουσιοδοτήσει μία επιτροπή που τους εκπροσωπεί να προκηρύξει απεργία στην εφημερίδα. Επίσης ενέκριναν ψήφισμα κατά του Θεβριάν «για την έλλειψη ευσυνειδησίας προς τους εργαζομένους και για τη νεφελώδη διεύθυνσή του», ενώ καταγγέλλουν και τους «αστρονομικούς μισθούς» που καρπώνονται οι Θεβριάν και Μορένο, με τον πρώτο να έχει εισπράξει «13 εκατ. ευρώ το 2011», ως πρόεδρος και του Διοικητικού Συμβουλίου της Prisa.

«Ένας άνθρωπος δεν μπορεί να διατείνεται ότι λυπάται που πρέπει να απολύσει φίλους στην El País, την ώρα που κερδίζει τόσα λεφτά», τονίζει ο εκπρόσωπος των εργαζομένων Μανουέλ Γκονθάλεθ.

Η πολυεθνική Prisa, ο μεγαλύτερος όμιλος μέσων ενημέρωσης στην Ισπανία, με παρουσία σε 23 χώρες, ανακοίνωσε τον Ιούλιο καθαρές απώλειες 53,09 εκατ. ευρώ κατά το δεύτερο τρίμηνο και τον Ιανουάριο του 2011 είχε ανακοινώσει πως θα μειώσει κατά 2.500 τις θέσεις εργασίας στην Ισπανία, την Πορτογαλία, και την Λατινική Αμερική, αριθμός που αντιστοιχεί στο 18% του συνολικού προσωπικού της.

Το νέο σχέδιο πρόωρης αποχώρησης είναι το τελευταίο επεισόδιο σε μία ατέρμονη σειρά μειώσεων θέσεων εργασίας που πλήττει τα ισπανικά μέσα ενημέρωσης: η άλλη μεγάλη εφημερίδα της χώρας, El Mundo ανακοίνωσε το περασμένο καλοκαίρι ένα αντίστοιχο πλαίσιο συμπεφωνημένης αποχώρησης, που αφορούσε 130 εργαζομένους.

Σύμφωνα με την Εθνική Συνομοσπονδία Δημοσιογραφικών Ενώσεων (Fape), 7.901 δημοσιογράφοι έχουν χάσει ήδη τη δουλειά τους στη χώρα από την έναρξη της κρίσης το 2008, με τους 3.039 εξ αυτών να έχουν μείνει άνεργοι από τον Ιανουάριο του 2012.

Η πρόεδρός της Fape Έλσα Ροδρίγεθ τόνισε πως οι πρόωρες συνταξιοδοτήσεις «σπάνε την αλυσίδα της μαθητείας», η οποία οδηγεί «σε απώλεια του κύρους, μια απώλεια ποιότητας». «Η εξασθένιση του Τύπου φτωχαίνει τη δημοκρατία», πρόσθεσε.

Πηγή: in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η γνώμη σας μετράει για μάς