12 Μαρ 2013

ΕΔΟΕΑΠ-Ληστεία αποθεματικών και άρωμα Siemens


Της Τζώρτζια Κοντράρου

Με ανοικτά σοβαρά μέτωπα σε πολιτικό,  οικονομικό και δικαστικό  επίπεδο, στον ΕΔΟΕΑΠ οι αθηναίοι δημοσιογράφοι και οι εργαζόμενοι, διοικητικά στελέχη,  στα ΜΜΕ καλούμαστε να ψηφίσουμε τη νέα διοίκηση του ΕΔΟΕΑΠ του  αυτοδιαχειριζόμενου οργανισμού περίθαλψης και επικούρησης.

Πρόκειται για αλληλοβοηθητικό σωματείο ( ΝΠΙΔ), θύμα της ληστείας του PSI, παρόλο που ως ΝΠΙΔ, δεν όφειλε να καταθέτει τα αποθεματικά του στο κοινό κεφάλαιο που έχει συσταθεί στη Τράπεζα της Ελλάδος.

Προσωπικά, παρά τον πολύχρονο αγώνα μου, τις προσπάθειες μου για την διατήρηση του Ταμείου μας στα υψηλά επίπεδα λειτουργίας και παροχών και τις συνέπειες από την  αμετροέπεια με την οποία αντιμετωπίστηκα από μέλη της απερχόμενης διοίκησης, επέλεξα σε αυτήν  την εκλογική αναμέτρηση να μην μετάσχω,

Επέλεξα να διευκολύνω με τον τρόπο αυτό τους συναδέλφους να μην παγιδευτούν  σε προσωπικές  επιθέσεις, οι οποίες, χρησιμοποιήθηκαν στο παρελθόν για να επισκιάσουν  την εγκληματική κακοδιαχείριση του Ταμείου.

Μία κακοδιαχείριση που ξεκίνησε από το 2005  και δυστυχώς παρά τις καταγγελίες και προειδοποιήσεις  συνεχίσθηκε εκτοξεύοντας στα ύψη τις δαπάνες του Ταμείου προκειμένου και καρπωθούν ορισμένοι εκλογικά οφέλη και να υφαρπάξουν  την ψήφο των συναδέλφων ώστε να συνεχίσουν το «έργο» τους.

Ενδεικτικά μπορούν να αναφερθούν:

-          Oι αποφάσεις που οδήγησαν σε αύξηση κατά 30% των μισθών του προσωπικού φτάνοντας σε επίπεδα διπλάσια των συλλογικών συμβάσεων που είχαμε την ίδια εποχή εμείς οι δημοσιογράφοι.

-          Αύξηση των νοσηλίων επίσης κατά 30%, κατά μέσο όρο, στα ιδιωτικά θεραπευτήρια. Εκατοντάδες συνάδελφοι  δυστυχώς άκουσαν την Ελένη Σπανοπούλου να διαλαλεί πως δεν έχουμε συμβάσεις με τις ιδιωτικές κλινικές. Ελάχιστοι όμως  πρόσεξαν  τον αντίλογο που αποκάλυπτε την αλήθεια και αγωνιούσε για τις προστασία των πόρων του Ταμείου.

-           Και όμως η αλήθεια ήταν πως οι συμβάσεις είχαν λήξει. Ωστόσο οι ιδιωτικές κλινικές  μας χρέωναν με τις παλιές τιμές και σε κάποιες περιπτώσεις με ελάχιστη αναπροσαρμογή.  Όποιος τολμούσε να πει πως η τακτική να αρχίσεις διαπραγματεύσεις με τους  κλινικάρχες  από την τιμή «πόρτας», δηλαδή από μηδενική βάση, από την τιμή ιδιωτών εκείνης της χρονικής στιγμής, είναι σε βάρος μας. Ποιος το άκουγε;

-           Ελάχιστοι άκουγαν επίσης  με μεγάλη προσοχή τις τότε μελέτες που κατέγραφαν την ανατροπή των ποσοστών  αποθέματος και δαπανών.

-          Ανεξέλεγκτες και ρουσφετολογικές προσλήψεις, επιβάρυναν τον οργανισμό ενώ ακόμη και  ερωτικοί σύντροφοι, προέλευσης Siemens, μαζί με τις οικογένειες τους, βρήκαν δουλειά στο Ταμείο.

-          Αποκορύφωμα αυτής  της  πολιτική και του εκμαυλισμού οδήγησε την απελθούσα διοίκηση ακόμα και στην παράνομη πρόσληψη του αντιπρόεδρου του ΕΔΟΕΑΠ Παναγιώτη  Νεστορίδη με μισθό 3.332 ευρώ,)  που αν και δημοσιογράφος είχε τοποθετηθεί σε θέση  διοικητικού και ο οποίος ήταν εκ νέου υποψήφιος , προφανώς για να συνεχίσει.

Την πόρτα εξόδου από τον ΕΔΟΕΑΠ είδαν όλοι όσοι αγωνιούσαν πραγματικά για το Ταμείο, ενώ κάποιοι από τους πρωτεργάτες της αποκάλυψης του σκανδάλου αγοράς του κτιρίου, λούφαξαν φοβούμενοι την απόλυση. Μέχρι και blog έφτιαξαν για να δείξουν  νομιμοφροσύνη.

Τα στοιχεία όμως έφτασαν στη Δικαιοσύνη κληθήκαμε ως μάρτυρες  και τα εμπλουτίσαμε με αποτέλεσμα να ασκηθεί ποινική δίωξη για απιστία σε βαθμό κακουργήματος. Η ανασκευή δύο ορόφων του παλιού κτηρίου με κόστος 1.800.000 ευρώ δεν έχει ακόμη ερευνηθεί.

Χρειάστηκε να χάσουμε και το τελευταίο ευρώ μας για να καταλάβουμε όλοι πια τι συνέβαινε στο Ταμείο και σε ποιους, επιεικώς ασχέτους, είχαμε εναποθέσει  ό, τι πολυτιμότερο είχαμε ως κλάδος.

Ακούστηκαν πολλά για τις αντιλήψεις συνδικαλιστικών μας εκπροσώπων αναφορικά με την τύχη του Ταμείου μας.  Προσωπικά αρνούμαι να πιστέψω πως  έστω και  μία συνιστώσα, παρά τις δημόσιες τοποθετήσεις της, θα πετύχει την πλήρη κατάρρευση του Ταμείου και την ένταξη του στον ΕΟΠΠΥ.

Και τούτο, διότι βίωσα τις αγωνιώδεις προσπάθειες  επικεφαλής παρατάξεων, και εκφραστές άλλων συνιστωσών, με κατάδηλη την αγωνία για το αύριο του ΕΔΟΕΑΠ ,να συνομιλούν νυχθημερόν,  να εξαντλούν  τις ανθρώπινες δυνάμεις τους, την συνδικαλιστική τους εμπειρία, να παρακάμπτουν  τις αντιθέσεις τους, πολιτικές και προσωπικές,    προκειμένου να αντιμετωπίσουν  από κοινού το πρόβλημα του Ταμείου και να αναστρέψουν την καταστροφική πορεία του. Μία –και μόνο μία- συνιστώσα και κάτι μικρούλες παρατάξεις απουσίαζαν από την προσπάθεια.

Η τελική όμως προσπάθεια και η αποτελεσματικότερη ανήκει στην ευθύνη όλων μας. Η ασπιρίνη μας  δεν έχει χρώμα, έχει όμως ανθρώπους που πραγματικά θέλουν  να την προστατέψουν. Και μπορούν και γνωρίζουν. Όχι όμως από την παλιά διοίκηση.
Υπάρχουν πρόσωπα με συνέπεια, με γνώση και βούληση για προσφορά ανάμεσα στους υποψηφίους.

Προσοχή λοιπόν επειδή  αυτή την φορά με το αγγελιόσημο να κινδυνεύει  και την διαπλοκή να «σπρώχνει»  δικούς της  φροντίστε να μάθετε πριν ψηφίσετε.

Υ.Γ. Όσο για εκείνους που πιστεύουν  πως οι εκλογές χωρίς συνέλευση του ΕΔΟΕΑΠ και απολογισμό της προηγούμενης διοίκησης θα αποτελέσει την κολυμβήθρα του Σιλωάμ πλανώνται πλάνην οικτρά καθώς οι δικαστικές αρχές που ερευνούν τα έργα τους, το βίο και την πολιτεία τους δεν «μασάνε», από τέτοια τερτίπια λαϊκής κατανάλωσης.

Πηγή: ΠΑΡΟΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η γνώμη σας μετράει για μάς