8 Απρ 2009

ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΜΑΧΙΜΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ ΣΤΙΣ ΜΕΡΕΣ ΜΑΣ; ΟΛΟΙ ΣΤΟΝ ΑΛΦΑ

Στίς αρχές του Μάρτη και ενώ προχωρούσε στον ALPHA το σχέδιο «εθελούσια» που εμείς χαρακτηρίζαμε, και αποδείχθηκε ότι ήταν «συγκαλυμμένη απόλυση και που ΟΛΟΙ καταλαβαίναμε ότι θα ήταν ή αρχή για απροκάλυπτες απολύσεις, εκδώσαμε ανακοίνωση που έλεγε:
---"Κανένας εργαζόμενος στον ALPHA να μη χάσει τη δουλειά του
--- ΟΛΟΙ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ, 4 ΜΑΡΤΗ, ώρα 1 μ.μ., στον ALPHA- Η ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΑΔΕΛΦΩΝ ΤΟΥ ALPHA ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΘΕΣΗ ΟΛΩΝ ΜΑΣ- ΚΑΝΕΝΑΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΣ ΔΕ ΘΑ ΧΑΣΕΙ ΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΟΥ.
---Οι εκπρόσωποι της πολυεθνικής RTL, που ελέγχουν τον ALPHA, επιδιώκουν μείωση προσωπικού. Προσχηματικά χρησιμοποιούν και την οικονομική κρίση. Η λεγόμενη «εθελούσια έξοδος» είναι στην πραγματικότητα ομαδική απόλυση. Και γι' αυτό είναι παράνομη. Από κάθε πλευρά. Στο κλίμα τρομοκρατίας και των έμμεσων και άμεσων πιέσεων προς τους εργαζόμενους για να «αυτοχειριαστούν», ήρθε να προστεθεί και η προσφυγή της εργοδοσίας στα δικαστήρια, κατά της στάσης εργασίας που κήρυξαν οι Ενώσεις.
---Οποια και να είναι η απόφαση, η ΕΣΗΕΑ (αλλά και η ΠΟΕΣΥ) και οι άλλες Ενώσεις (και οι αντίστοιχες Ομοσπονδίες) ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΠΙΣΩ. Τρόποι υπάρχουν και σχετικές προτάσεις έχουν κατατεθεί.
---Την Τετάρτη, 4 Μάρτη, με την στάση εργασίας, πρέπει να δοθεί η πρώτη δυναμική, κατηγορηματική και αποφασιστική απάντηση: Κανένας εργαζόμενος (δημοσιογράφος, τεχνικός, υπάλληλος), και με κανέναν τρόπο, δε θα χάσει τη δουλειά του.Στο κλίμα ανασφάλειας, στον εκφοβισμό των εργαζομένων και τους εκβιασμούς της εργοδοσίας, να απαντήσουμε με ΕΝΟΤΗΤΑ και ΑΓΩΝΑ.
---Το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ οφείλει να οργανώσει την αντίδραση των δημοσιογράφων στα σχέδια της εργοδοσίας για περικοπές προσωπικού (η «ΜΑΧΟΜΕΝΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑ» έχει καταθέσει εγκαίρως συγκεκριμένες προτάσεις για κλιμακούμενες κινητοποιήσεις). Η αντίδραση πρέπει να είναι ενιαία, με τους τεχνικούς (ΕΤΙΤΑ, ΕΤΕΡ) και το διοικητικό προσωπικό (ΕΠΗΕΑ).
---Δεν αρκεί, όμως, η άμυνα. Για να είναι αποτελεσματικός ο αγώνας, πρέπει να περάσουμε στην αντεπίθεση.Μας λένε ότι εργαζόμενοι και εργοδότες είμαστε στο ίδιο καράβι και ότι ή όλοι μαζί θα σωθούμε ή όλοι μαζί θα χαθούμε. Ομως, υπάρχουν δύο δρόμοι:Ο ένας είναι οι εργαζόμενοι να πληρώσουν την κρίση με ανεργία και μείωση εισοδημάτων. Για να βγει η πλουτοκρατία αλώβητη από αυτήν την κρίση, που η ίδια δημιούργησε. Είναι ο ίδιος δρόμος της καπιταλιστικής ανάπτυξης, του ανταγωνισμού και της κερδοφορίας.Ο άλλος είναι να μη χάσουν και άλλα οι εργαζόμενοι. Αν αρχίσουν να λένε ότι, αφού κινδυνεύει η οικονομία της αγοράς, αφού κινδυνεύει το καπιταλιστικό σύστημα, αφού κινδυνεύουν οι επιχειρηματίες, εμείς δεν έχουμε να κάνουμε τίποτα άλλο παρά να αυτοσυγκρατηθούμε, τότε, κυριολεκτικά, θα χάσουμε αυγά και καλάθια... Η άμυνα σήμερα δεν αποτελεί καμία λύση.
---Η ΕΣΗΕΑ θα έπρεπε να βρίσκεται κοντά και σε καθημερινή επαφή με τους εργαζόμενους δημοσιογράφους. Να οργανώνει καλύτερα την πάλη από τα κάτω. Να δυναμώνει την καθημερινή παρέμβαση, να έχει έτοιμο σχέδιο δράσης και παρέμβασης. Να απευθύνεται πλατιά στους εργαζόμενους, στους άνεργους, στους νέους με άθλιες μορφές απασχόλησης. Να αγωνίζεται για την υπεράσπιση δικαιωμάτων και κατακτήσεων και να διεκδικεί αιτήματα που να καλύπτουν τις σύγχρονες ανάγκες μας. Να εμποδίζει την καπιταλιστική κρίση να γίνει «νεκροθάφτης» των εργασιακών δικαιωμάτων και εισοδημάτων.Η προστασία των εργαζομένων από την λαίλαπα των απολύσεων είναι ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ. Ο αγώνας σήμερα για ΜΟΝΙΜΗ ΚΑΙ ΣΤΑΘΕΡΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΜΕ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ έχει ξεχωριστή σημασία.Κάθε πρόβλημα, κάθε απόλυση να γίνεται μέλημα όλων, να εκφράζεται έμπρακτα η αλληλεγγύη".

Δυστυχώς τα πράγματα μας επιβεβαίωσαν. Αμέσως μετά τη λήξη της προθεσμίας για εθελούσια εγινε η πρώτη απόλυση του συναδέλφου Νίκου Κατράκη. Ζητήσαμε απο το ΔΣ να αντιδράσει άμεσα- όπως άλλωστε είχε διαβεβαιώσει τους συναδέλφους. Καμία αντίδραση. Σιωπή ανοχής και αδιαφορίας. Εμείς θα επιμείνουμε.

1 σχόλιο:

  1. Δεν υπάρχουν μάχιμοι δημοσιογράφοι σήμερα
    εν ενεργεία.
    Υπάρχουν οι "γνωστοί" που εξυπηρετούν το σύστημα με το αζημίωτο και οι άγνωστοι που δουλεύουν γι αυτούς
    με κάποιο μισθό ή με μεροκάματο και αναγκαστικά
    υπακούουν για να μη μείνουν άνεργοι.
    Κάποτε υπήρχαν ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ στην έντυπη δημοσιογραφία που τιμούσαν την πέννα τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η γνώμη σας μετράει για μάς