14 Μαΐ 2009

Σιώπησαν και οι ρήτορες...

Έγινε, και η εκλογοαπολογιστική συνέλευση της ΕΣΗΕΑ. Τρόπος του λέγειν, δηλαδή, αφού επί της ουσίας ήταν σαν να μην έγινε. Στο γήπεδο του Τάε Κβο Ντό, όπως πεισματικά και πραξικοπηματικά επέμεινε η πλειοψηφία (δεν υπάρχει σχετική απόφαση του ΔΣ αλλά αυθαίρετη ανακοίνωσή με μόνο σκοπό να παρακάμψει την προειδοποιήσω μας ότι με αυτό τον τρόπο αποκλείονται δεκάδες συνάδελφοι). Και, επιπλέον, σε μία αίθουσα (όχι τη γνωστή από άλλες Συνελεύσεις) ακατάλληλη, με μεγάφωνα που παραμόρφωναν τη φωνή σε τέτοιο βαθμό ώστε την περισσότερη ώρα ήταν αδύνατο να ακούσει κανείς τις ομιλίες. Όχι σιγά που θα έψαχνε ο κολλητός του Τσαλαπάτη Διευθυντής υπηρεσιών Μάνος Αμελίδης αίθουσα στο κέντρο της Αθήνας με …κίνδυνο να έρθουν περισσότεροι συνάδελφοι η που θα έκανε έλεγχο αν όλα είναι εντάξει με τον άλλο κίνδυνο να ακούσουν περισσότεροι τα… «έργα» τους. Γιατί να το κάνει; Μήπως έχει την ..πίεση του Γενικού Γραμματέα Κ. Μπετινάκη; Η του πρόεδρου Σόμπολου και της κομπανίας του;
Τέλος πάντων, ας ελπίσουμε ότι είναι η τελευταία Συνέλευση που την καταργούν όπως έχουν καταργήσει στην πράξη το σωματείο.
Εν τούτοις σ΄αυτή την παρωδία συνέλευσης θα σταθούμε με απόλυτο σεβασμό σε μία ομιλία η οποία είναι κρίμα που ακούστηκε από τόσο λίγους συναδέλφους.
Η συνάδελφος Θεοδώρα Αγουρίδου άνεργη, και τακτικό μέλος της Εφορευτικής Επιτροπής της ΕΣΗΕΑ ήταν η συγκλονιστική Φωνή των Ανέργων που ανάγκασε ακόμη και τους πιο αναίσθητους να κατεβάσουν το κεφάλι ενώ ήταν αρκετοί αυτοί που τους είδαμε να κλαίνε. Δύσκολο να περιγράψεις την αξιοπρέπεια, το πάθος, τον τόνο της φωνής, τον σπαραχτικό πόνο αυτού που βιώνει την ανεργία και ταυτόχρονα έχει απέναντί του ένα αδιάφορο σωματείο και βολεμένους που ότι και να λένε δεν μπορούν να καταλάβουν
Η Αγουρίδου κατάφερε να μεταφέρει τόσο καλά, ποιά είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ένας άνεργος, κάνοντας όσους παρέμεναν στην αίθουσα να παρακολουθήσουν –πραγματικά με θρησκευτική ευλάβεια- την παρέμβασή της και στο τέλος να την χειροκροτήσουν άπαντες (εκτός από κάποια μέλη του ΔΣ και… δύο συγκεκριμένους άνεργους... ) Μικρή απόπειρα να σταχυολογήσουμε μερικά κομμάτια από την ομιλία της:
""" Τα σεμινάρια τελείωσαν. Οι συνάδελφοι και πάλι βρίσκονται αντιμέτωποι με το άγνωστο. Όχι ότι κι αυτά ήταν λύση του προβλήματος. Όχι ότι δεν αντιμετωπίσαμε προβλήματα. Είχαμε τις υπαλλήλους του ΟΑΕΔ να μας «συμβουλεύουν» να τα «δούμε σαν μια δουλειά» και «αφού είμαστε ανίκανοι να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις των σεμιναρίων, τότε είμαστε και κακοί επαγγελματίες και γι αυτό είμαστε άνεργοι». Προσωπικά μπορώ να δικαιολογήσω τις απουσίες του παιδιού μου στο σχολείο του, αλλά δεν μπορούσα να δικαιολογήσω μια απουσία δική μου, για να κάνω μια προγραμματισμένη εξέταση στον ΕΔΟΕΑΠ.
""" Αλλά και τα ταμεία μας, που καλούμαστε να πληρώνουμε ένα 50αρικο, για να έχουμε ιατροφαρμακευτική κάλυψη, όταν καθυστερούμε να καταβάλουμε την εισφορά μας απειλούν με προσαυξήσεις και με διακοπή της ασφάλισης, ενώ αφήνουν ανενόχλητους εργοδότες που δεν καταβάλλουν τις εισφορές.
""" Μη νομίζετε συνάδελφοι ότι αυτά αφορούν εμένα προσωπικά και τους συναδέλφους μου που είναι άνεργοι τώρα. Είστε όλοι εν δυνάμει άνεργοι. Οι συνάδελφοί μου είναι εξοργισμένοι και καταβεβλημένοι από τα προβλήματα.
""" Πολλοί άνεργοι δεν ήρθαν στη συνέλευση γιατί υπολογίζουν και τα δύο ευρώ του εισιτηρίου. Οι άνεργοι συνάδελφοί μου είναι μέσα σε ένα πηγάδι από το οποίο δεν βλέπουν φώς. Πώς ζουν; Παίρνουν δάνεια, ζητούν βοήθεια από την Ένωση κάτι που είναι μέσα στο πλαίσιο της συναδελφικής αλληλεγγύης και χρωστούν σε όσους μιλούν ελληνικά. Εργάζονται με μαύρα και ανασφάλιστοι Έχουν πάψει να απαντούν στο τηλέφωνο όταν βλέπουν απόκρυψη.. γιατί φοβούνται ότι θα είναι από κάποια τράπεζα..
""" Η ανεργία δεν αντιμετωπίζεται με ευχολόγια. Η ανεργία αντιμετωπίζεται με την κατάργηση της πολυθεσίας. Θα τραβήξετε τα αυτιά των πολυθεσιτών; Τα γραφεία τύπου είναι θέσεις εργασίας για ανέργους και χαμηλοσυνταξιούχους. Θα το επιβάλλετε; Πού ακούστηκε συνάδελφοι να καλύπτουν ένα ρεπορτάζ και να καλύπτουν και το αντίστοιχο γραφείο τύπου. Θα τηρήσετε τον κώδικα δεοντολογίας; Υπερασπιστείτε τη ΣΣΕ, παλέψτε να καταργηθούν τα μπλοκάκια και η μαύρη εργασία.
Η ΜΑΧΟΜΕΝΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑ μόνο μία φράση έχει να πει:
Σιωπή οι ρήτορες πολύ μιλήσανε…

3 σχόλια:

  1. Ετσι ειναι ο χορτατος τον πεινασμενο δεν τον σκεφτηκε ΠΟΤΕ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Συνάδελφοι ξεχάσατε το καλύτερο. Η Αγουρίδου κάλεσε όλα τα μέλη της Ένωσης να μην ψηφίσουν συνδυασμούς που έχουν υποψηφίους πολυθεσίτες. Για να δούμε την χειροκρότησαν, αλλά θα κάνουν έστω αυτό το ελάχιστο για τους ανέργους;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Εμένα εκείνο που με ανησυχεί είναιότι η Αγουρίδου είπε πως οταν κάλεσε ανέργους να έρθουν στη συνέλευση και να μιλήσουν της είπαν "τί τα θες αυτά έχει παιδί και χρειάζεσαι δουλειά". Ξέρετε τί σημαίνει αυτό ότι υπάρχουν άνθρωποι που φοβούνται, που σημαίνει ότι κάποιοι τους φοβίζουν, τους εκβιάζουν, ίσως τους τάζουν και δουλειά. Δεν ανέχονται σηκωμένα κεφάλια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η γνώμη σας μετράει για μάς