1 Ιουν 2009

ΣΚΕΨΕΙΣ – ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ

Οι εκλογές της 26-27 Μάιου στην ΕΣΗΕΑ ολοκληρώθηκαν με τα γνωστά πια σε όλους αποτελέσματα:
---4 έδρες η παράταξη Δημοσιογράφοι για Δημοσιογραφία ( Σόμπολος, Μαγιάση, Βλαβιανός, Κυρίτσης),
---3 έδρες η Συσπείρωση (Τρίμης, Νταβανέλος, Αγρολάμπος)
---2 έδρες η ΜΑΧΟΜΕΝΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑ (Ράμμος, Νταουντάκη)
---1 η ΚΕΔ (Τσαλαπάτης)

---1 η Δημοσιογραφική Ενότητα (Κουμπιάς).

Υπάρχουν διάφορες «αναγνώσεις» των αποτελεσμάτων, αλλά αυτό που σίγουρα σηματοδοτούν είναι το ισχυρό πλήγμα που δέχτηκε η πλειοψηφία Σόμπολου- Τσαλαπάτη με το χάσιμο μιας έδρας παρά τεράστιες κινητοποιήσεις, τις αθρόες εγγραφές της τελευταίας στιγμής και τον αποκλεισμό άλλων και τη βρώμικη προπαγάνδα. Το μεγάλο στοίχημα είναι τώρα η συγκρότηση προεδρείου πάνω σε μια διαφορετική βάση από αυτή που ως τώρα είχαν εφαρμόσει οι δύο συνέταιροι.
Ανοίγοντας την- απαραίτητη- συζήτηση και τον προβληματισμό δημοσιεύουμε σήμερα το κείμενο που μας έστειλε ο συνάδελφος Γ.Δ.:


«Τα τελευταία αποτελέσματα στις εκλογές του σωματείου μας δεν επιβεβαίωσαν τις εκτιμήσεις για «ήττα της πολιτικής Σόμπολου», απλώς αναδιένειμαν τις ψήφους στο εσωτερικό της ΠΑΣΟΚογενούς παράταξης κάτι που ήταν απολύτως και ασφαλώς προβλέψιμο… Κοινή ήταν η διαπίστωση, τις ημέρες των ψηφοφοριών, πως ο «Σόμπολος κατάφερε να κατεβάσει κόσμο»…

ΜΕΡΙΚΑ ΠΡΩΤΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΠΡΟΣ ΣΥΖΗΤΗΣΗ



  • Η νέα νίκη της παράταξης του κ. Σόμπολου αποδεικνύει την ηγεμονία της συντηρητικής ιδεολογίας ή των συντηρητικών ιδεολογημάτων στον δημοσιογραφικό χώρο. Η, σε περίοδο γενικευμένης οικονομικής κρίσης, ανάγκη για «μπάρμπα στην Κορώνη», για ρεαλιστική συνδιαχείριση με τ’ αφεντικά της κρίσης, όλα αυτά που εμείς αποκαλούμε ρουσφετολογία, ξεπούλημα κ.ά. φαίνεται πως έλκουν, άλλους από ανάγκη άλλους από πεποίθηση, μεγάλη πλειοψηφία των συναδέλφων.

  • Η Αριστερά δυο χρόνια δεν κατόρθωσε να οικειοποιηθεί τα οφέλη της καταστροφικής, όπως την χαρακτηρίζουμε, πολιτικής Σόμπολου. Η απαξία της Ένωσης από τους συναδέλφους δεν είχε ως αποτέλεσμα την ψήφο διαμαρτυρίας ή την αποχή. Ούτε της μεταστροφής των συναδέλφων προς τα αριστερά. Είχε την ενίσχυση μιας απολίτικης άποψης περί προσωπικού βολέματος. Και ποιος μας έχει πείσει πως θα τα καταφέρει καλύτερα να μας βοηθήσει σ’ αυτό;

  • Η Συσπείρωση κατόρθωσε να κρατήσει ή και ν’ αυξήσει ελαφρώς τις δυνάμεις της. Με συνεχή (έως κι ενοχλητική) παρουσία στο διαδίκτυο έδειχνε μια παράταξη που δρα και νοιάζεται…
    Με ψηφοδέλτιο σεντόνι, με τις επιλογές της, δεν κατόρθωσε (δεν ήθελε θα πουν πολλοί συνάδελφοι) να κάνει πολιτική δουλειά ουσίας, αλλά παρέμεινε σ’ ένα νεφελώδη, κατά την άποψή μου, αριστερό λόγο και σε κρίσιμα ζητήματα εκεί που απαιτείτο συμπαράταξη για ανατροπή κυρίαρχων πολιτικών σφύριζε αδιάφορα. Συνέχισε και συνεχίζει να μιλά για ενότητα των εκτός Σόμπολου δυνάμεων, μην αποσαφηνίζοντας τους όρους, ξέροντας πως μόνον τότε θα γίνει ρεαλιστική μια τέτοια πολιτική.

  • Το ψηφοδέλτιο των crimes δεν κατόρθωσε και πάλι να εκπροσωπηθεί στο νέο ΔΣ. Και αυτοί οι συνάδελφοι πρέπει να βγάλουν τα συμπεράσματά τους για την τακτική και τον πολυμέτωπο αγώνα που επιχείρησαν…

  • Η, στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, διαπάλη στο δημοσιογραφικό κόσμο δεν αφορά κανέναν παρά τους ίδιους εν όψει και της πιθανής επανόδου του κόμματος στην εξουσία.

  • Η Μαχόμενη Δημοσιογραφία βρίσκεται μπροστά σ’ ένα δίλημμα. Στην εμμονή του αντιπροσωπευτικού προεδρείου, επιλογή επιτυχής αν πρόκειται να «νίψεις τας χείρας σου» και να διαφυλάξεις την παρθενία σου ή να προσπαθήσει ΕΚΕΙΝΗ να διερευνήσει τις δυνατότητες προγραμματικής συμφωνίας σε μια αριστερή προοδευτική κατεύθυνση του σωματείου. Σημαίνει πως πρέπει αμέσως να επεξεργαστεί ένα δεσμευτικό πλαίσιο αρχών, διεκδικήσεων και τακτικής - στόχων για την επόμενη διετία. Είναι σαφές. Πρέπει να απευθύνεται στους συναδέλφους της Συσπείρωσης και των crimes για προγραμματική συμφωνία. Και να καλέσει την παράταξη του ΠΑΣΟΚ που, όπως υποστηρίζει, αντιπαλεύει την πολιτική Σόμπολου – Τσαλαπάτη να στηρίξει. Το ζήτημα του αντιπροσωπευτικού προεδρείου είναι συζητήσιμο καθώς πραγματικό ενδιαφέρον δεν έχει αν ο κ. Σόμπολος θα είναι και πάλι πρόεδρος και ότι αυτό σηματοδοτεί (;), αλλά η καθημερινή λήψη αποφάσεων κατά πλειοψηφία στο Δ.Σ. (6-5) για τα μεγάλα προβλήματα του κλάδου.

    Οι κινήσεις κορυφής πρέπει να γίνουν. Και οι επαφές. Εκείνο όμως που πραγματικά λείπει είναι μια συνέλευση των ανθρώπων που μετείχαν ή στηρίζουν την ΜΑΧΟΜΕΝΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑ για να ξεκαθαριστούν τα πράγματα. Έχω απόλυτη εμπιστοσύνη στους Π.Ρ. και Ν.Ν., αλλά μόνο μέσα από συλλογική διαδικασία θα διευκρινιστούν πράγματα, θα διορθωθούν λάθος εκτιμήσεις και θα προχωρήσουμε με σταθερά βήματα εμπρός.

    Γ. Δ.

5 σχόλια:

  1. Γιατί και πού κάνει λάθος ο Γ.Δ.

    Διάβασα με πολύ προσοχή την προσέγγιση του Γ.Δ. και έχω τις εξής διαφωνίες:
    1. Η έδρα που αφαιρέθηκε από τον Τσαλαπάτη δεν προέκυψε από αφαίρεση ψήφων, αφού διατήρησε τις δυνάμεις του (425 ψήφοι το 2009, από 448 το 2007), ούτε και από κανένα άλλο, αφού όλοι κράτησαν και αύξησαν ελαφρά τις δυνάμεις τους.
    2. Αυτό σημαίνει ότι οι 320 ψήφοι που πήρε η Δ. Ενότητα ήταν ψήφοι από τους 507 που ψήφισαν επιπλέον από το 2007.
    3. Αυτοί οι 507 έκαναν την διαφορά, πέρα από τους υπαρκτούς σχηματισμούς και ανέτρεψαν τη συμμαχία Σόμπολου –Τσαλαπάτη.
    4. Συνεπώς, το εκλογικό σώμα έδωσε ένα ξεκάθαρο μήνυμα: νέα διοίκηση στην ΕΣΗΕΑ χωρίς τους πρώην 6. Εννοείται πως δεν πρόκειται για νίκη του Σόμπολου και της συντηρητικής ιδεολογίας. Ότι πέτυχαν οι Σόμπολος-Τσαλαπάτης ήταν αποτέλεσμα φόβου και ρουσφετιού.
    5. Έχουμε λοιπόν καθήκον, όσοι δεν τους ψηφίσαμε να υλοποιήσουμε την εντολή και να χτίσουμε τη νέα ΕΣΗΕΑ.
    Θα είναι μεγάλη θλίψη για τους πέραν του ΚΚΕ μη δεξιούς πολίτες, να δουν την παράταξη του ΚΚΕ να λειτουργεί σαν δεκανίκι της δεξιάς, δηλαδή να υποκαταστήσει τον Τσαλαπάτη, βγάζοντας ξανά τον Σόμπολο πρόεδρο, επικαλούμενη αρχές. Άλλωστε, υπάρχουν πολλά συνδικαλιστικά σωματεία, στα οποία το ΚΚΕ δεν εφαρμόζει την αρχή του αναλογικού προεδρείου. Η Μαχόμενη πρέπει να υπερβεί τους αταβισμούς της και να εμπλακεί ενεργά στην πραγματική ζωή.
    Αντίστοιχες σκέψεις έχω και για τη Συσπείρωση-Δούρειο Τύπο. Πάει καιρός που η εφηβεία έχει παρέλθει. Είναι καιρός να τελειώνουν με τους φραξιονισμούς.

    Ε.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Λόγοι τεχνικοί εμπόδιζαν για αρκετές ημέρες την Ανάρτηση οποιουδήποτε κειμένου στο blog ΜΑΧΟΜΈΝΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑ όπως είναι φανερό απο την τελευταία ανάρτηση που εγινε την 1η Ιουνίου. Το πρόβλημα αποκαταστάθηκε και είμαστε ανοιχτοι στη φιλοξενία απόψεων πάνω σ΄αυτό το κρίσιμο θέμα- άλλωσε είμαστε η πρώτη παράταξη που άνοιξε ένα τέτοιο δημοκρατικό διάλογο. Με την πεποίθηση ότι ο τρόπος διοίκησης και λειτουργίας του Σωματείου μας μας αφορά όλους. Και οι διεργασίες πρέπει να γίνονται στό φως και όχι κάτω απο το τραπέζι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλα κανετε και προτεινετε δημοσιο διαλογο μονο που πρεπει να προσεξει τι διαδιδει ο Ραμος απο δω κι απο κει για το αντιπρωσοπευτικό προεδρείο. Δεν θα σας το συγχωρεσει κανενας αμα ξαναφερετε το Σομπολο στα πράγματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Δεν ξέρω τί κάνει Ράμος, αλλά απ' όσο ξέρω -ψηφίζω Μαχόμενη δεν είμαι μέλος ούτε της Συνεργασίας, ούτε της Όχθης- τα παιδιά της Μαχόμενης δεν μπορούν να κατηγορηθούν ως αριβίστες,καρεκλοκένταυροι και δολοπλόκοι. Οι θέσεις τους είναι καθαρές και τα στελέχη της διάφανα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Νανά κράτα. Δεν σε γνωρίζω προσωπικά, αλλά να ξέρεις ότι οι επιθέσεις που δέχεσαι από τους διάφορους σχολιαστές στα blogs δεν έχουν κανένα αποτέλεσμα μόνον να σε πιέσουν πολιτικά και συνδικαλιστικά προσπαθούν, αλλά δεν είσαι χθεσινή. Προχώρα υπάρχουν πολλοί συνάδελφοι που σε πιστεύουν, σε εμπιστεύονται και αρκετοί που σε ευγνωμωνούν επειδή τους στάθηκες σε δύσκολες στιγμές. Μη μασάς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η γνώμη σας μετράει για μάς