17 Απρ 2010

Πουλάει την "Τυποεκδοτική" το ΚΚΕ;

Το ΚΚΕ εξετάζει το ενδεχόμενο να πουλήσει ένα μέρος των μετοχών της «Τυποεκδοτικής», σύμφωνα με πληροφορίες της «Αξίας». Το Κομμουνιστικό Κόμμα έχει στην κατοχή του το εν λόγω πιεστήριο, στο οποίο τυπώνεται μεγάλο μέρος καθημερινών πολιτικών και αθλητικών εφημερίδων- μεταξύ των οποίων, ο Ριζοσπάστης, ο Ελεύθερος Τύπος, ο Ελεύθερος κ.α- και σύμφωνα με το δημοσίευμα, φέρεται να βρίσκεται σε συζητήσεις για την πώληση του 45% της επιχείρησης.

Όπως διαβάζουμε στην «Αξία»: «Επί χρόνια και παρά τις κατά καιρούς κρούσεις που είχαν δεχτεί οι ιθύνοντες της Τυποεκδοτικής (πρόκειται για το πιεστήριο που ανήκει στο Κομουνιστικό Κόμμα Ελλάδος) δεν έμπαιναν καν στον κόπο να συζητήσουν το ενδεχόμενο πώλησης ποσοστού. Η σχετική συζήτηση ήταν casus belli. Η σχετική απόφαση είχε ληφθεί από τα κεντρικά του κόμματος.

Πριν από έξι (περίπου) μήνες άρχισαν να διαφοροποιούνται τα πράγματα. Οι έχοντες την ευθύνη της εκτυπωτικής μονάδας που ανήκει στο ΚΚΕ λέγεται ότι άρχισαν να συζητούν την είσοδο στρατηγικών επενδυτών. Κυρίαρχο ρόλο για την αλλαγή της στάσης έπαιξαν δύο πράγματα. Το πρώτο συνδέεται άμεσα με τις συνέπειες που μπορεί να έχει η κρίση και στη συγκεκριμένη αγορά. Και το δεύτερο, ενδεχομένως και πιο σημαντικό, συνδέεται με την είσοδο του τηλεοπτικού σταθμού 902 στην Digea, εταιρεία που διαχειρίζεται την επίγεια ψηφιακή πλατφόρμα. Ως γνωστόν στην εταιρεία μετέχουν οι τηλεοπτικοί σταθμοί Αlpha, Alter, ΑΝΤ1, Μακεδονία (μετονομάστηκε σε ΑΝΤ2), Μega, ΣΚΑΪ και Star.

Σύμφωνα με πληροφορίες της στήλης, πριν αποφασιστεί η είσοδος του 902 (σ.σ. αυτό έγινε τον περασμένο Φεβρουάριο) φαίνεται ότι έγιναν πολλές συζητήσεις στο παρασκήνιο, μεταξύ των εκπροσώπων του ΚΚΕ, και των εκπροσώπων των εκδοτών. Από τις συγκεκριμένες συναντήσεις υπήρξαν συγκεκριμένα συμπεράσματα, που αναγκάζουν τον Περισσό είτε να λειτουργήσει με τους όρους της αγοράς, είτε να βγει εκτός παιχνιδιού. Στις συζητήσεις που έγιναν τέθηκε επί τάπητος και το θέμα της πώλησης ενός ποσοστού της Τυποεκδοτικής.

Για όσους δεν το γνωρίζουν, πρόκειται για μια επιχείρηση που έχει μεγάλο πελατολόγιο, άρα και κερδοφορία. Επειδή διαχρονικά η συγκεκριμένη εκτυπωτική μονάδα ήταν εμπόδιο στα σχέδια των ισχυρών του Τύπου, που είχαν κάθε λόγο να θέλουν το μονοπώλιο στη συγκεκριμένη αγορά, και αφού δεν μπόρεσαν να αποθαρρύνουν τους Κομμουνιστές να εκσυγχρονίσουν το πιεστήριο τους, τώρα βρίσκονται κοντά στο να μπουν μέσα ως επενδυτές. Συγκεκριμένα, ακούγεται ότι ετοιμάζεται πρόταση εξαγοράς του 45% της Τυποεκδοτικής από συγκεκριμένο σχήμα εκδοτών.»
πηγή:NewsTime

2 σχόλια:

  1. ... περιμένοντας μια επίσημη ανακοίνωση από την Κ.Ε. του ΚΚΕ, θα έλεγα ότι είναι μια κίνηση προς θετική κατεύθυνση, συνεκτιμώντας την περίοδο οικονομικής ύφεσης και στον χώρο των εκτυπώσεων, αλλά και την επιβεβλημένη συμμετοχή στην ψηφιακή πλατφόρμα του "902" ...
    ... έρρωσθε ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. "Οι έχοντες την ευθύνη της εκτυπωτικής μονάδας που ανήκει στο ΚΚΕ λέγεται ότι άρχισαν να συζητούν την είσοδο στρατηγικών επενδυτών". Μονο αυτή η πρόταση αρκεί για τη μετονομασία του κόμματος σε Καπιταλιστικό Κόμμας Ελλάδας.

    Ξεφτιλα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η γνώμη σας μετράει για μάς